Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΚΟΙΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΤΣΙΠΡΑ



Στα κοινά εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η καγκελάριος Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα Handelsblatt. Πολλοί βουλευτές του συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχουν πια τη θέληση να συνεχίσουν στο δρόμο της σωτηρίας της Ελλάδας. Σε αντίθεση με την γερμανίδα καγκελάριο η οποία στο πλαίσιο του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δήλωσε «Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος». Σε παρόμοια θέση, σύμφωνα με το άρθρο, βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού εντός της παράταξής του υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη. «Ακόμη και αν καταφέρει ο Τσίπρας να διαπραγματευτεί μία λύση, είναι αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσει η παράταξή του». Πάντως η εφημερίδα σχολιάζει και τις αντιδράσεις στην Ευρώπη για τις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επικαλούμενη διαπραγματευτικούς κύκλους: «Υπάρχουν πολλοί δούρειοι ίπποι στην πρόταση της Αθήνας. Φτάνει πια».
Η θέληση της Άγκελα Μέρκελ να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αψηφώντας ακόμη και την ρήξη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζεται σε σημερινό άρθρο της εφημερίδας Die Zeit. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είναι μαλωμένος με την καγκελάριο και να έχει θυμώσει μαζί της, ακούγεται από τους συμβούλους του αυτές τις μέρες. Μέχρι και η λέξη παραίτηση έχει ακουστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Ωστόσο η καγκελάριος έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα με αποτέλεσμα η θέση του Σόιμπλε να έχει υποβαθμιστεί κατά κάποιον τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικής κρίσης. «Η καγκελάριος είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα προς τους Έλληνες» γράφει η Zeit θέτοντας συγχρόνως το ερώτημα αν η Ελλάδα θέλει να δεχθεί τη βοήθειά της.


ΓΙΟΥΝΚΕΡ-ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ



Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες, στις 3μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Αυτό επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ειτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο σκοπός της συνάντησης των δύο ανδρών είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ήταν σύντομη και ότι οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.
Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Η παροιμία αυτή περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολύ ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.
Πολύ πιθανή χαρακτηρίζει πάντως αξιωματούχος της ΕΕ την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πριν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα Πέμπτη με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

«Ολα αυτά και πολλά περισσότερα θα είναι στο τραπέζι. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία, θεωρώ όμως πιθανό να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα μία συμφωνία που θα εγκριθεί από το Eurogroup» δήλωσε στο Reuters o Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ



Στην ανάγκη να δοθεί μία βιώσιμη λύση στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και φιλικό. «Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές», συμπλήρωσε.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και με ασφάλεια στην ανάπτυξη, έχοντας βιώσιμο χρέος.
Παράλληλα, έκανε λόγο για μια προοπτική που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού

«Μίλησα με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ σήμερα σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε μια λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη,  να δώσουμε και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με ένα χρέος βιώσιμο. Σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα σε όλη την Ευρώπη».

ΣΤΟ 37,4% Η ...ΡΗΞΗ



Την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται η συμφωνία με τους εταίρους, η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει στην επιλογή της ρήξης.
Στο διαδικτυακό τόπο iskra, που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το κύριο άρθρο τιτλοφορείται «Στις κρίσιμες ώρες απαιτούνται ριζοσπαστικές επιλογές».
Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζεται η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha, υπό το πρίσμα του ποσοστού των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ της ρήξης. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δηλώνουν ότι επιθυμούν «ρήξη» με τους δανειστές, ενώ το 34% επιλεγει «συμφωνία».
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο των ερωτηθέντων το 50,2% απαντά ότι θέλει τη συμφωνία, ενώ το 37,4% επιθυμεί τη ρήξη, με το 12,4% να δηλώνει ότι δεν απαντά.
Το iskra παρατηρεί, δε, ότι «στο ερώτημα "ευρώ ή δραχμή" το οποίο τίθεται κάπως.... "ξεκούδουνα", χωρίς να τίθεται η δραχμή ως δυνατή εναλλακτική λύση σε μια ενδεχόμενη "κακή συμφωνία", το 77% (!) τάσσεται υπέρ του ευρώ, παροτι το 40% περίπου των πολιτών θέλει σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τη ρήξη απέναντι σε μια συμφωνία, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της τελευταίας.

»Μήπως, λοιπόν, η κακή διατύπωση των ερωτημάτων προκαλεί απαντήσεις σε "σύγχυση"; Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πολίτες δεν φαίνεται να κινούνται με βάση τις υποδείξεις της μιντιοκρατίας!» καταλήγει το άρθρο.

ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Διαβιβάστηκε στη Βουλή το απαντητικό έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, σχετικά με τον έλεγχο της χρηματοδότησης της ΜΚΟ «Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ».

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού, «ο Ανδρέας Παπαμιμίκος του Ιωάννη παρείχε στο παρελθόν υπηρεσίες επ' αμοιβή προς τη ΜΚΟ 'ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ' («Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη»). Σύμφωνα με Έκθεση Ορκωτών Ελεγκτών για τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ελληνικών ΜΚΟ κατά τα έτη 2000-2010 (αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΥΔΑΣ, www.hellenicaid.gr, από τον Απρίλιο 2015), το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε για τη ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ. ανέρχεται σε 2.492.728 ευρώ».

Ο βουλευτής που είχε καταθέσει την ερώτηση ζητούσε να ενημερωθεί σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα του ΣΔΟΕ, που αφορούσε τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου, της κατ' εξακολούθηση απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων».

Επίσης, ο βουλευτής ανέφερε ότι το ΣΔΟΕ είχε αρχικά ζητήσει από την ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών) να απαντήσει αν μέλος της ΜΚΟ «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα Νότια και Δυτικά Βαλκάνια» είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος του Ιωάννη και ακόμη δύο πρόσωπα. Στη συνέχεια το ΣΔΟΕ είχε κάνει και δεύτερο έγγραφο προς την ΥΔΑΣ και ζητούσε στοιχεία για την ΜΚΟ ΔΙΔΗΝΕ. Ο ερωτών βουλευτής ζητούσε επίσης από τον υπουργό να απαντήσει αν ο κ. Παπαμιμίκος είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα του ΣΔΟΕ και πότε θα ολοκληρωθεί (αρμοδιότητα υπουργείου Οικονομικών). Σημειώνει όμως ότι ο ίδιος έδωσε εντολή προς τη Γενική Διεύθυνση ΥΔΑΣ από την 16η Απριλίου 2015, και διενεργείται ήδη επανεξέταση προγραμμάτων ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και τα πορίσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρωθούν. Όπως αναφέρει επίσης, διερευνώνται κατά προτεραιότητα, υποθέσεις για τις οποίες υφίσταται εισαγγελική παραγγελία, όπως η συγκεκριμένη (σ.σ. εννοεί τη ΜΚΟ ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ.).