Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Θέλουν να ρίξουν τον Τσίπρα, όχι να βρουν λύση

Θέλουν να ρίξουν τον Τσίπρα, όχι να βρουν λύση

Οι δανειστές, διακινδυνεύουν την Ευρωπαϊκή σταθερότητα, το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πολιτικό τους μέλλον και και πάνω από ένα τρισεκατομμύρια ευρώ για να μην υποχωρήσουν στην ελληνική πρόταση που κοστολογείται μερικά εκατομμύρια ευρώ πάνω από αυτό που θα ήθελαν οι ίδιοι; Βάζουν σε κίνδυνο όλα αυτά για να συνετίσουν τους Έλληνες; Αυτό είναι το διακύβευμα; Να μάθουν αυτοί οι παλιοέλληνες; Υπάρχει κάποιος που το πιστεύει πλέον αυτό  στ’ αλήθεια;
Αυτό που παίζεται αυτή τη στιγμή (για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Ντόναλντ Τούσκ) δεν είναι καμιά λύση και καμιά συμφωνία που θα υποκρύπτει λύση. Όσα συμβαίνουν είναι η απόφαση να τελειώνουν με το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με αυτό το κακό παράδειγμα στην Ευρώπη που μπορεί να γίνει απειλητικό και να δρομολογήσει εξελίξεις που δεν θέλουν. Που μπορεί να δημιουργήσει πολιτική θύελλά στο Νότο και αμφιβολίες για το τι είναι αυτή η Ευρώπη που με τόση επιμέλεια κατασκευάζουν σε γραφεία Τραπεζών και σε μιντιακά  συγκροτήματα. 
Δεν έχει σημασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δύναμη ή τη διάθεση να ανατρέψει το ευρωπαϊκό μοτίβο που έχουν δημιουργήσει, αλλά η πιθανότητα να συμβεί και αλλού ό,τι συνέβη με το ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να πάρει την εξουσία ένα κόμμα που θα είναι τέκνο της οργής και της αμφισβήτησης.
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν στο μυαλό τους καμιά λύση. Αυτός που θέλει πραγματική λύση, δεν προκαλεί μια κυβέρνηση που έχει αλλεργία σε άδικα μέτρα, απαιτώντας να φορολογηθεί το γάλα και το ψωμί μέσω αύξησης ΦΠΑ, αλλά να μην φορολογηθούν τα καζίνο και τα φρουτάκια. Δεν προτείνει  απαλλαγή των μεγάλων εισοδημάτων από φόρους εν αντιθέση με μέτρα ντροπής που προτείνει για την πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό το κάνει όποιος θέλει να προβοκάρει.
Σημασία έχει και ο τρόπος που το κάνουν οι δανειστές. Αφήνουν να εξελιχθεί μια διαπραγμάτευση που αρχικά δημιουργεί ελπίδες για μια θετική εξέλιξη και στη συνέχεια τραβάνε το χαλάκι κάτω από τα πόδια όποιας ελπίδας έχει διαφανεί, και αφήνουν την ελληνική πλευρά και μαζί τον ελληνικό λαό να κρέμεται πάνω από το κενό, από το τίποτα του αποτελέσματος.
Δεν διαπραγματεύονται για κάτι που πιστεύουν. Χρησιμοποιούν όλα τα ψυχολογικά μέσα για να εξουθενώσουν την ελληνική πλευρά, για να την κάνουν πρώτα αναξιόπιστη και μετά αδύναμη. Αφήνουν να διαφανεί ένα παράθυρο ελπίδας, οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα και την διαπραγματευτική ομάδα μακριά από τον παραλογισμό τους, του δείχνουν πρόθεση να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης για να μην χάσει κανένας και όταν αυτή η ελπίδα μεταφερθεί ως την Ελλάδα με διαρροές και δημοσιεύματα, την εξαφανίζουν δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Χρησιμοποιούν τις διαρροές και τη σύγχυση αντί την ειλικρινή πρόθεση και τη λύση
Όχι, αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση είναι σχέδιο βγαλμένο από τα συρτάρια των ψυχολόγων του δόγματος του σοκ. Δημιουργούν δύο ενδεχόμενα. Ή να καταρρεύσει η κυβέρνηση ως αδύναμη να διαχειριστεί την κατάσταση και να αποδομηθούν ακόμη και οι προσωπικότητες των παικτών-αντιπάλων, ή να αναγκαστεί να υπογράψει μια συμφωνία οδύνης που εκ των πραγμάτων θα τη ρίξει μετά από τη λαϊκή οργή αργά ή γρήγορα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα μεγάλο λάθος προεκλογικά και το συνέχισε κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία. Μπροστά στην ανάγκη να αποβάλει την κατηγορία του αντιευρωπαϊσμού που συστηματικά και προκαταβολικά του είχαν προσάψει οι δανειστές και η τρόικα εσωτερικού, δημιούργησε έναν αξιωματικό φιλοευρωπαισμό που τελικώς χώρεσε την απολογία του πως είναι με την Ευρώπη “πάση θυσία”. Αυτό ούτε πολιτικά σωστό ήταν αλλά πολύ περισσότερο δεν ήταν διαπραγματευτικά σωστό. Πολιτικά δεν ήταν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να ανεχθεί μια Ευρώπη που δεν έχει καμιά σχέση με την Ευρώπη που διαφημίζουν αλλά έχουν παραδώσει στις τράπεζες και τις ελίτ. Αντιθέτως επιθυμεί να την αλλάξει. Δεν ήταν και διαπραγματευτικά σωστό γιατί αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική ισχύ, δηλώνοντας στους απέναντι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο αφού η Ελλάδα θα το ανεχόταν αρκεί να παραμένει στην Ευρώπη.
Μεγιστοποίησαν έτσι την αποτελεσματικότητα των δανειστών αλλά και το φόβο των Ελλήνων που πίστευαν πως κάθε πιθανότητα που σύμφωνα με τα μίντια τοποθετούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ ήταν μια κακή εκδοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πριόνισε το κλαδί στο οποίο καθόταν, παράγοντας  ισχύ  αξιώματος για έναν κανόνα που περισσότερο από κάθε άλλο έπρεπε να αποδειχθεί. Δηλαδή πως η Ευρώπη και οι δανειστές ήταν καλοί. Έτσι εγκλώβισε και τον εαυτό του σε μια ευρωπαϊκή απολογία την ώρα που ίσως η καλύτερη επιλογή να ήταν η ευρωπαϊκή αμφισβήτηση. Ειδικά αν ήθελε το αποτέλεσμα να είναι η παραμονή στην Ευρώπη.
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο, που οι δανειστές παίζουν το τελευταίο χαρτί για να τελειώνουν με το ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον με τον Τσίπρα που είναι η πολιτική μορφή η οποία ή θα δαμαστεί ή θα σπρωχτεί στο κενό που επιμελώς δημιούργησαν μπροστά του. Τι θα αποφασίσει;
Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει την απόφαση να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, ακόμη και αν πιστεύει πως δίνει τη μάχη όπως πρέπει να τη δώσει. Αυτή μάχη είναι καλουπωμένη σε συγκεκριμένα πλαίσια και δεν μπορεί να σπάσει το κέλυφος των τεχνητών διλημμάτων που έχουν δημιουργηθεί. Πρέπει να υλοποιήσει αυτό που κυρίως πιστεύει, πως προήλθε από τον λαό με μοναδικό σκοπό να τον εξυπηρετήσει. Αυτό επιβάλει και η πολιτική του ηθική αλλά και η ορθή τακτική. Να μαζέψει το χαλάκι πριν το τραβήξουν κάτω από τα πόδια του. Πριν τον αποδομήσουν και τον εμφανίσουν έναν αναποτελεσματικό που με την αναποτελεσματικότητά του δικαιολογεί και όσους προδοτικά πέρασαν και δεν τα κατάφεραν.
Πρέπει να επιστρέψει Ελλάδα και να ενημερώσει το λαό για όσα έχουν συμβεί στο παρασκήνιο. Για τις πιέσεις, τις τρικλοποδιές, τις περίεργες παλινωδίες και τις προθέσεις που αντιμετωπίζει τόσους μήνες. Απαιτείται να τα πει όλα με ειλικρίνεια. Πρέπει να περιγράψει ποια Ευρώπη είναι αυτή την οποία συνάντησε και να ρωτήσει τον κόσμο που τον στηρίζει αν τη θέλει. Αυτό δεν είναι μόνο δημοκρατική ουσία αλλά και αποτελεσματική τακτική. Η μεταφορά του παιχνιδιού από τις τακτικές της διαπραγμάτευσης και τις λογιστικές παγίδες στο πεδίο της αλήθειας, της πραγματικής Οικονομίας και της πολιτικής, είναι η καλύτερη λύση. 
Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να δει κατάματα δύο πράγματα. Πρώτο ότι ο στόχος είναι ο ίδιος και όχι κάποια συμφωνία. Και δεύτερο πως δεν απολογείται στο Σόιμπλε αλλά στην Ιστορία.
koutipandoras.gr




Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ κατά των μνημονίων σε πόλεις της Ελλάδας.


Οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ κατά των μνημονίων με εικόνες.


Με συγκεντρώσεις σε πόλεις της Ελλάδας το ΚΚΕ έδωσε το δικό του παρόν στα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και το μήνυμα σαφές. "Μόνο ο λαός μπορεί να διώξει τα μνημόνια" 




Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν επιτρέπεται να είναι ταμπού


Δήλωση του Αλεξ Σέφερ.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Άξελ Σέφερ θεωρεί επείγουσα την αισθητή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 
Ο Σέφερ δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν επιτρέπεται να είναι ταμπού», αποκλίνοντας έτσι από την επίσημη θέση του κόμματός του, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. 
Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει προσφάτως ότι δεν έχει νόημα η διαγραφή του χρέους, αν δημιουργηθούν αμέσως μετά ξανά νέα χρέη, προσθέτοντας ότι η Γερμανία και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. 
Ο Σέφερ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, είπε επίσης ότι η Ελλάδα «θα δει φως στο τέλος του τούνελ μόνο αν της δοθεί η ευκαιρία». Επικρίνει μάλιστα ως ανεπαρκή την πολιτική σωτηρίας που ακολουθεί μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση. «Μόνο με τα μονίμως απαιτούμενα μέτρα (περικοπών) στον προϋπολογισμό (της Ελλάδας) δεν δημιουργούνται ούτε αισιοδοξία, ούτε επενδύσεις». 
Υπενθύμισε δε ότι και η Γερμανία κέρδισε από τη διαγραφή του χρέους (ενν. του 1953). «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, παρόλο που η κατάσταση ήταν διαφορετική και είναι και τώρα διαφορετική, η Γερμανία είχε μια δεύτερη ευκαιρία λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο. Χωρίς τη συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για τη διαγραφή του χρέους της, δεν θα είχε υπάρξει το λεγόμενο γερμανικό οικονομικό θαύμα τα επόμενα χρόνια. 
Οι τότε διαπραγματευτές ενήργησαν υπεύθυνα και διορατικά όταν ψήφισαν υπέρ της διαγραφής χρέους ύψους 15 δισ. μάρκων. Αυτή τη διορατικότητα και την υπευθυνότητα θα πρέπει να επιδείξουμε επίσης έναντι στην Ελλάδα». 
Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι ο Σέφερ δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ζητά εδώ και μήνες την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί οικονομικά μόνη στα πόδια της. 
Κατά την εφημερίδα, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αυτην την υποχρέωση από το τέλος του 2012: Eίχαν υποσχεθεί κατά την υπογραφή του δεύτερου πακέτου βοήθειας, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, να εξετάσουν στο τέλος πως μπορεί να ελαφρυνθεί η εξυπηρέτηση του χρέους.


Παράταση για την ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις


Παράταση για την ρύθμιση οφειλών.

Σε παράταση για την ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις, μέχρι την 15η Ιουλίου προχωρά το υπουργείο οικονομικών.

nein news

Παράταση για την ρύθμιση οφειλών στα ταμεία


Παράταση για την ρύθμιση οφειλών στα ταμεία.

Οι Στ. Λεουτσάκος, Θ. Πετράκος, Γ. Σταθάς και Δ. Χαραλαμπίδου με τροπολογία που κατέθεσαν στη βουλή, προτείνουν την παράταση για την ρύθμιση οφειλών στα ταμεία.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στην ομαλή διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των οφειλετών που προσέρχονται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προς ρύθμιση των οφειλών τους, λόγω του μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων και προκειμένου να αποφευχθεί αδυναμία εξυπηρέτησής τους και κατά συνέπεια απώλεια του δικαιώματος υπαγωγής χωρίς υπαιτιότητά τους.
Ειδικότερα, η παράταση αφορά οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1.4.2015 για οφειλές προς ΙΚΑ- ΕΤΑΜ των ΝΠΔΔ του Δημοσίου, ΑΕ του Δημοσίου κλπ, όπως ορίζεται στην παρ. 8 του αρθ. 28 του Ν. 4321/2015, καθώς και για επιστροφές παροχών ενώ δεν ισχύει για οφειλές που αφορούν σε ενοίκια ακινήτων ιδιοκτησίας ΦΚΑ.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «Δεδομένης της ανάγκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης πλην ΝΑΤ, τόσο για την αύξηση των εσόδων των ΦΚΑ όσο και για την διατήρηση στην ενεργό οικονομία επιχειρήσεων και επαγγελματιών, παρατείνεται έως 31.7.2015 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για υπαγωγή στις διατάξεις του αρθ. 28 του Ν.4321/2015, όπως ισχύει».
nein news

Αισιόδοξη η Ελληνική πλευρά μετά το ιταλικό κεφαλοκλείδωμα.



Αισιόδοξη η Ελληνική πλευρά μετά το ιταλικό κεφαλοκλείδωμα.

Ο Τσίπρας εκτιμά ότι τόσο οι συντάξεις όσο και ο ΦΠΑ στα νησιά θα παραμείνουν ως έχουν.
Το μεγάλο και πραγματικό πρόβλημα για τους δανειστές, είναι οι εξασφαλίσεις που ζητά η Ελληνική πλευρά και αφορούν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι πιέσεις προς τον Τσίπρα θα αρχίσουν με την επιστροφή του στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να θέσει προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα μέχρι την Κυριακή ώστε την Δευτέρα με το άνοιγμα των αγορών το ελληνικό πρόβλημα να έχει διευθετηθεί.

Ο ρωσικός αγωγός και η πραγματική διάσταση της συμφωνίας με τους Ρώσους

συμφωνία με τους Ρώσους


Τελικά η προσδοκία για προκαταβολή ύψους 5 δισ. ευρώ από τους Ρώσους ήταν δικό μας δημιούργημα ή το καλλιέργησε η ίδια η κυβέρνηση και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης; Το ζήτημα αυτό αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, όπου ο υπουργός Ενέργειας απαντώντας για το εν λόγω ζήτημα τόνισε εν ολίγοις ότι επειδή έχει γραφτεί, δεν σημαίνει ότι ελέχθη από την κυβέρνηση...
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, όπου υπάρχει διάταξη για την δημιουργία δημόσιας εταιρίας (ΔΕΠΑΝΑ) για την συμμετοχή στην κατασκευή και αξιοποίηση του ρώσικου αγωγού στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι καλό να μπαίνετε στα μνημόνια». «Το Σαββατοκύριακο να υπογράψετε και το μεγάλο, το καλό μνημόνιο» είπε, ενώ κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει εάν ισχύουν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η Ρωσία θα δώσει στην χώρα μας 5 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού.
Ο κ. Λαφαζάνης πήρε το λόγο και μεταξύ άλλων διέψευσε ότι υπήρξε θέμα προκαταβολής 5 δισ. ευρώ από τους Ρώσους τονίζοντας: «Μας λέτε για 5 δισ. ευρώ. Είναι δυνατόν να κάνετε αυτές τις αιτιάσεις αυτή την ώρα; Η Ελλάδα ενώ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο θα βρεθεί να έχει στην κατοχή της το 50% του έργου που θα χρηματοδοτήσουν άλλοι. Από την λειτουργία του αγωγού θα υπάρξουν αναπτυξιακά, δημοσιονομικά οφέλη» και προσθέσει: «Μας λέτε για τα 5 δισ. ευρώ! Μα βρήκατε καμία αγελάδα που να μπορούμε να αρμέγουμε και να μας προσφέρει δισεκατομμύρια;». Επίσης, τόνισε ότι "αυτά τα οποία λέτε δεν ελέχθησαν από εμάς. Εφόσον ολοκληρωθεί το έργο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Μεταπολίτευσης".
Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση-δανεισμός της υπό σύσταση ελληνικής εταιρίας (ΔΕΠΑΝΕ) από ρώσικες τράπεζες. «Η ΔΕΠΕΝΕ την οποία ιδρύουμε θα μπορεί να κάνει αίτηση σε κοινοπραξίες ρώσικων τραπεζών και κυρίως προς την αναπτυξιακή τράπεζα της Ρωσίας για να λάβει χρηματοδότηση έναντι των κερδών που θα έχει από την λειτουργία του έργου και αυτό θα μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα», σημείωσε.
Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξή του τον Απρίλιο, είχε υπογραμμίσει ότι το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από επενδυτικά κεφάλαια ευρωπαϊκά ή ρωσικά κατά 2 δισ. ευρώ, θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες και θα έχει έσοδα που θα υπερβαίνουν ετησίως τα 100-150 εκατ. ευρώ. «Για αυτά τα έσοδα συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Πούτιν να εξετάσουμε την πιθανότητα -όταν είμαστε σε φάση υλοποίησης- το θέμα της προκαταβολής. Είναι μία συζήτηση που είναι σε εξέλιξη», είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «αν έχουμε δηλαδή ένα ποσό 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη, αλλά αν δεν έρθει τώρα αλλά σε έξι μήνες θα είναι αρνητικό για την Ελλάδα αυτό;».
Επομένως δεν φαντάστηκαν κάποιοι το θέμα της προκαταβολής, έχει αναφερθεί ανοιχτά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Την προηγούμενη βδομάδα, ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη των διαδικασιών κατασκευής του ελληνο - ρωσικού έργου "Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός". Αν και δεν έγινε λόγος για προκαταβολή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι όπως φαίνεται εξασφαλίζει σύντομα ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ έναντι των μελλοντικών κερδών από την εκμετάλλευση του εν λόγω αγωγού φυσικού αερίου. Η υπογραφή πολιτικού μνημονίου στην Αγία Πετρούπολη έγινε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διατηρώντας ήπιους τόνους, μακριά από διαθέσεις πανηγυρισμού.
Πως θα χρηματοδοτηθεί;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα κοινή εταιρεία για τον αγωγό θα είναι με τη συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της "Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε. H VEB Capital διαχειρίζεται τεράστια κεφάλαια, που προέρχονται από συνταξιοδοτικά ταμεία και με πάγια του ρωσικού δημοσίου. Πρόκειται για μία εταιρεία τεράστιου μεγέθους, πανίσχυρος βραχίονας του ρωσικού κράτους.
Όσο για την περίφημη προκαταβολή, για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις και αμφισβητήσεις, η ρωσική δέσμευση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όχι μόνο παραμένει στο τραπέζι, αλλά φαίνεται να έχει βρεθεί τρόπος για να ξεπεραστούν όλοι οι περιορισμοί, που θέτουν οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους δανειστές παρουσιάζοντας εμπόδια για τη ροή χρηματοδότησης από άλλες πλευρές.
Το σχέδιο, που φέρεται να συζητείται στο παρασκήνιο ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει την καταβολή ενός ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ έναντι των μελλοντικών, πλην εξασφαλισμένων με βάση τις μελέτες, κερδών του αγωγού. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με διαρροές, η ΔΕΠΕΝΕ θα εκδώσει ένα ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ, τιτλοποιώντας τα προσδοκώμενα κέρδη της.
Το ομόλογο θα διατεθεί σε ένα σχήμα ρωσικών εμπορικών εταιρείων, με τη συμμετοχή και της VEB Capital, που φυσικά έχουν λόγο και κάθε δικαίωμα να στηρίξουν την επένδυση και δια αυτού του τρόπου.
Τα χρήματα που θα λάβει η ΔΕΠΕΝΕ δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα στο ελληνικό κράτος, αλλά θα δύναται η εταιρία – και αυτό είναι το σχέδιο – να τοποθετεί τα ποσά αυτά σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και έτσι εμμέσως και καθοριστικά να αυξήσει τη δανειοληπτική δυνατότητα της χώρας. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού είναι για το αμέσως επόμενο διάστημα και εξαρτάται μόνο από γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Βέβαια, ο όρος της προκαταβολής δεν αναφέρεται πουθενά στη συμφωνία. Μιλώντας με αναλυτές, μάς αναφέρουν ότι δεν θα μπορούσε η Ρωσία να εντάξει τον όρο της προκαταβολής για ένα έργο που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ούτε η εταιρεία κατασκευής δεν είναι έτοιμη. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο προυπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Η Διαδρομή
Ο Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός σχεδιάζεται πλέον με τρεις εναλλακτικές εξόδους, πιθανόν δεν να γίνουν και οι τρεις, ενώ σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται η σημαντική αύξηση της χωρητικότητας από 47 δις κυβικά που προβλεπόταν αρχικά, σε 70 ή και 80 δις κυβικά. Η μία έξοδος θα είναι από Κομοτηνή προς Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες χώρες, η δεύτερη προς Σκόπια για την κάλυψη των δυτικών Βαλκανίων και όχι μόνο, ενώ η Τρίτη θα είναι προς την Ιταλία. Η αυξημένη χωρητικότητα επιδιώκεται και για έναν επιπλέον λόγο: για την περίπτωση που υπάρξει μελλοντικά συνεργασία με το Ιράν, ο αγωγός αυτός θα μπορεί να διοχευτεύει και ιρανικό, πέρα από ρωσικό αέριο.
Άλλωστε, οι μελέτες της Gazprom λένε ότι η δυτική Ευρώπη θα έχει έλλειμμα το 2025 σε φυσικό αέριο πάνω από 80 δις κυβικά.
Οι Ρώσοι και Έλληνες ιδρυτές
Τα συμβαλλόμενα μέρη - ιδρυτές θα οριστούν από την ελληνική κυβέρνηση για την πλευρά της Ελλάδας, ενώ ο "Ρώσος Ιδρυτής" θα καθοριστεί από τη Ρωσική πλευρά, με σκοπό την από κοινού σύσταση της «Εταιρείας Ειδικού Σκοπού», η οποία θα είναι και ο ιδιοκτήτης του αγωγού. Προφανώς, από την ελληνική πλευρά σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ΔΕΠΑ.
Το έργο για τον αγωγό θα ξεκινήσει το 2016 και η έναρξη της λειτουργίας του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού θα ξεκινήσει έως το τέλος του 2019.


newmoney.gr

Το Gmail σας επιστρέφει «λάθος» μηνύματα


Το Gmail σας επιστρέφει «λάθος» μηνύματα

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.Αν κάποτε μεθύσατε και στείλατε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πρώην ερωτικό σας σύντροφο, διαβεβαιώνοντάς τον για την παντοτινή αγάπη που θα τρέφετε στο πρόσωπό του ή στείλατε εκ παραδρομής ομαδικό μήνυμα σε όλους σας τους συναδέλφους, η εταιρεία Google έχει καλά νέα για σας: τη νέα δυνατότητα «unsend» (ακύρωση αποστολής), η οποία προσφέρεται ήδη στους χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής ταχυδρομείου Gmail. Αυτή, ικανή να σας γλιτώσει από μνημειώδεις και συναισθηματικά οδυνηρές γκάφες, θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε κάθε χρήστη του Gmail.
Οποιος επιθυμεί μπορεί από τις ερχόμενες ημέρες να ρυθμίζει μόνος τον χρόνο που θα διαθέτει για ακύρωση του μηνύματος, ο οποίος μπορεί να είναι από πέντε έως 30 δευτερόλεπτα, μετά την αρχική αποστολή του μηνύματος.
Με περισσότερους από 900 εκατ. ενεργούς χρήστες, το Gmail θεωρείται η δημοφιλέστερη εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Σήμερα προσθέσαμε το Undo Send ως επιλογή στο Gmail για κάθε χρήστη του ταχυδρομείου μας. Η εφαρμογή αυτή θα επιτρέπει στον χρήστη να ακυρώνει την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν αλλάξει γνώμη αμέσως μετά την αποστολή. Η δυνατότητα αυτή θα διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία της, για όσους δεν χρησιμοποιούν τη δοκιμαστική εκδοχή του Gmail, ενώ θα είναι διαθέσιμη για όλους, εφόσον το επιλέξουν από το μενού ρυθμίσεων», ανέφερε χθες η εταιρεία Google στην ιστοσελίδα της.
Τον Μάιο, ο Σουντάρ Πιτσάι, στέλεχος της Google, αποκάλυπτε ότι το 75% των χρηστών του Gmail αξιοποιούν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο. Για την ώρα, οι χρήστες αυτοί θα πρέπει να εγκαταστήσουν την ξεχωριστή εφαρμογή «Inbox», εφόσον θέλουν τη δυνατότητα ακύρωσης αποστολής, καθώς αυτή δεν θα είναι διαθέσιμη στην απλούστερη εκδοχή για κινητά τηλέφωνα.
Στο μήνυμά της, η Google περιγράφει την πειραματική της εφαρμογή ως «τρελά πράγματα... έναν χώρο πειραματισμού για εφαρμογές, που αν και δεν είναι εντελώς έτοιμες για το ευρύ κοινό, αξίζει να γίνουν γνωστές και να αξιοποιηθούν από κάθε πρόθυμο χρήστη».

Μεταξύ των άλλων πειραματικών εφαρμογών της καινοτόμου εταιρείας συγκαταλέγεται η «εικόνα αυθεντικότητας», η οποία θα εμφανίζει εικονίδιο σήματος εταιρείας δίπλα στα μηνύματά της, ώστε αυτά να ξεχωρίζουν από τα κακόβουλα διαφημιστικά spam.


εφημερίδα καθημερινή

Εκτός λίστας των δανειστών η μικρή ΔΕΗ, μέσα ο ΑΔΜΗΕ



Εκτός λίστας η μικρή ΔΕΗ, μέσα ο ΑΔΜΗΕ


Εκτός λίστας έμεινε στη νέα πρόταση των θεσμών η πώληση της μικρής ΔΕΗ, επιμένει ωστόσο στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά.
Πάντως με βάση τα νέα κείμενα φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία στα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.
Μεταξύ άλλων οι δανειστές ζητούν τις εξής προαπαιτούμενες ενέργειες:
  • Αναμόρφωση του συστήματος πληρωμής ισχύος και των άλλων κανόνων της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να μη δουλεύουν εργοστάσια κάτω από το μεταβλητό τους κόστος αλλά και αναμόρφωση των κανόνων της αγοράς ώστε να αποφεύγεται ο συμψηφισμός των πληρωμών μεταξύ της ΔΕΗ και των λειτουργών της αγοράς
  • Καθορισμός των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους
  • Ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της ΡΑΕ
  • Αντικατάσταση της έκπτωσης του 20% για τους πελάτες υψηλής τάσης με τιμολόγια που θα βασίζονται στο κόστος
  • Παρουσίαση και δημοσιοποίηση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Συνέχιση της εφαρμογής του οδικού χάρτη για το μοντέλο στόχος (EU Target Model)
  • Προετοιμασία για νέο πλαίσιο υποστήριξης των ΑΠΕ
  • Αναθεώρηση της φορολογίας στην Ενέργεια
  • Ενσωμάτωση στο εσωτερικό δίκαιο της οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα.


newmoney.gr

ΣτΕ: Κάθε αυθαίρετη κατασκευή σε ιδιωτικό & δημόσιο δάσος ή σε αναδασωτέα περιοχή θα κατεδαφίζεται


Κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα σε δάσος.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2215/2015 απόφασή του αποφάνθηκε ότι πρέπει να κατεδαφίζεται κάθε αυθαίρετο κτίσμα που είναι μέσα σε δάσος ή αναδασωτέα έκταση, ανεξάρτητα εάν αυτή η δασική έκταση είναι ιδιωτική ή δημόσια και παράλληλα επικύρωσε πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών στο Γαλάτσι Αττικής και απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που διέτασσε την κατεδάφιση.
Ειδικότερα, με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών και εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί σε δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση εμβαδού 7.968 τ.μ., στη θέση «Λόφος Κόκκου-Ομορφοκκλησιά- Βείκου» του Δήμου Γαλατσίου Αττικής.
Εντός των εγκαταστάσεων αυτών υπάρχει, μεταξύ των άλλων, οικία, μαντριά (613 τ.μ.) αποτελούμενα από λαμαρίνες και ξύλινες κατασκευές, στάβλος (263 τ.μ.) αποτελούμενος από τσιμεντόλιθους και σκεπή από λαμαρίνες, εγκατάσταση ποιμνίου αιγοπροβάτων και πτηνοτροφείου, μανδρότοιχος με σιδερένιους πασσάλους και πλέγμα μήκους 176,20 μ., διάφορα παλαιά αντικείμενα (παλιατζίδικο).
Από το ΣτΕ ζήτησαν οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων να ανακληθεί η απόφαση κατεδάφισης των επίμαχων κατασκευών.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση των κληρονόμων και στην εν λόγω απόφασή του αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και την δασική κ.λπ. νομοθεσία έκρινε ότι «οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου».
Επίσης, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επιβάλλεται υποχρεωτικώς από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής, διότι τυχόν δικαιώματα ιδιωτικού δικαίου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση δεν αποκλείουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, κατ' εφαρμογή της οποίας εκδόθηκε η πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών».
Τέλος, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται, να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979 ούτε, να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες, αλλ' αρκεί να διαπιστώνεται αιτιολογημένα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.

e-typos.com