Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ο χρόνος πιέζει. - Πάμε κάλπη το λέει η συντρόφισσα Ντόρα.


Ο χρόνος πιέζει. - Πάμε κάλπη. 


Είναι ξεκάθαρο. Η ΝΔ αποφάσισε να ασπαστεί την αριστερή ορολογία, δηλαδή η συντρόφισσα Ντόρα και ο σύντροφος Μεϊμαράκης θα δεχτούν να αποκαλούνται σύντροφοι και ο κύριος Τσίπρας θα φέρει συμφωνία.

Ερώτημα παραμένει η στάση κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αρνούνται να αποκαλέσουν σύντροφο τον Γεωργιάδη , πράγμα που μπορεί να τους οδηγήσει εκτός βουλής στις εκλογές που έρχονται καθόσον αυτές θα γίνουν με λίστα.

Μικρό εμπόδιο για τον κύριο Τσίπρα παραμένει το καταστατικό του κόμματος το οποίο συντάχθηκε όταν ο κύριος Τσίπρας ήταν ακόμα εκκολαπτόμενος πρωθυπουργός και δεν μπορούσε να προβλέψει την ταχύτητα των εξελίξεων.

Το πρόβλημα αυτό, δηλαδή των εμποδίων του καταστατικού,  ανέλαβε να το επεξεργαστεί και να δώσει λύση ο σύντροφος Βενιζέλος, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την θητεία του ως συνταγματολόγος όπου κατάφερε να φέρει εις πέρας τον νόμο απαλλαγής των ληστών που διετέλεσαν υπουργοί.

Ο σύντροφος Βενιζέλος διαβεβαίωσε τον κύριο Τσίπρα ότι θα λύσει το πρόβλημα αλλά τόνισε ότι θα είναι δύσκολο να πείσει την βάση του κόμματος να αποδεχτεί τις λύσεις που θα προτείνει.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι με τις ενέργειές του ο κύριος Τσίπρας δικαιώνει την ιστορία που λέει ότι όταν ο συντηρητισμός βρίσκει εμπόδια στην προσπάθεια προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, επιστρατεύει τον σοσιαλισμό. Όταν κωλύσει και αυτός σπρώχνουν και οι δύο μαζί και όταν κωλύσουν και αυτοί τότε έρχεται η πρακτορευμένη αριστερά και βγάζει το κάρο από τη λάσπη.



Δεν πρέπει το ΟΧΙ να γίνει ΝΑΙ - Μπορεί ακόμα να πει το ΟΧΙ.


Μπορεί ακόμα να πει το ΟΧΙ.



Τιμωρητική διάθεση από την Γερμανία, εξακολουθούν να πιέζουν ενώ ξέρουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Μη βιώσιμο είναι και το χρέος της Ιταλίας και των άλλων χωρών του νότου και η Γερμανία ξαφνικά θέτει θέμα βιωσιμότητας πιέζοντας ακόμα και για παράλληλο νόμισμα.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον» αναφέρεται και τονίζεται οτι «η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, ισχύει μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν».

Οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

Για τον ΦΠΑ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Για συντάξεις – ασφαλιστικό βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Τονίζουν επίσης ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Μήπως είναι η ώρα να ξαναθυμηθούμε το ΟΧΙ.
Μήπως πρέπει να ξανασκεφτεί ο Τσίπρας ότι έχει ένα ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και μία κοινοβουλευτική ομάδα που δεν τον ακολουθεί αλλά και αρχηγούς κρατών που δεν πρέπει να εμπιστεύεται.

 N.N



Ο Σόιμπλε ξευτελίζει Τσίπρα και Έλληνες - Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι σύμφωνο με αυτό που γίνεται τώρα.


Ο Σόιμπλε ξευτελίζει Τσίπρα και Έλληνες


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι σύμφωνο με αυτό που γίνεται τώρα, είπε ο Σόιμπλε.

Χάθηκε η εμπιστοσύνη είπε ο Ντάισελμπλουμ και ζήτησε να ...σκύψουμε ακόμα περισσότερο.


Το ευτύχημα είναι ότι μπορεί ο Τσίπρας να υποτάχθηκε όμως δεν υποτάχθηκε ο λαός που πλέον βλέπει ότι η Ελλάδας είναι μία υποταγμένη χώρα και ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση. 


 nein news


Αυτό που δεν είδε ο Τσίπρας - Τα πρότυπα που του ζητούν να ακολουθήσει.


Αυτό που δεν είδε ο Τσίπρας


Η Πορτογαλία χρησιμοποιείται συχνά σαν πρότυπο για να στηλιτευτούν τα δημοσιονομικά αδιέξοδα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κοινωνική πραγματικότητα τρεις μήνες πριν από τις εκλογές είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο παρακολουθεί με μέγιστο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας λειτουργεί για τον ίδιο ως ένα είδος απόδειξης για την ορθότητα της πολιτικής του, μόλις τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του. «Η στρατηγική της αυστηρότητας και της αξιοπιστίας ήταν ορθότατη», δήλωσε ο κ. Κοέλιο ενώπιον του πορτογαλικού κοινοβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Το πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 78 δις ευρώ που έλαβε το 2011 η Πορτογαλία από την ΕΕ απέτρεψε μεν την επαπειλούμενη χρεοκοπία, συνοδεύτηκε ωστόσο από δέσμη σκληρών μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της συντηρητικής κυβέρνησης Κοέλιο. Από τον Μάιο του 2014 η φτωχότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται και πάλι εκτός μνημονίου. Μετά από τρία χρόνια ύφεσης, που στοίχισε στην πορτογαλική οικονομία 6,5% του ΑΕΠ της, το 2014 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 0,9%, ενώ καταγράφηκε και μείωση της ανεργίας (σήμερα στο 13,2%).

«Εξοντώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων»

O πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο
Η Πορτογαλία χαρακτηρίζεται συχνά «υποδειγματικός μαθητής» από τις Βρυξέλλες, από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μερίδα ΜΜΕ. Επίσης χρησιμοποιείται κατά κόρον ως απόδειξη επιτυχίας της πολιτικής λιτότητας προκειμένου να επισημαίνονται λάθη στην εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων στην Ελλάδα. Ωστόσο, η ιστορία επιτυχίας, το περίφημο success story της Πορτογαλίας έχει πολλές σκιές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, λίγα τετράγωνα πιο μακριά ένας σημαντικός αριθμός αστέγων ετοιμαζόταν να περάσει άλλη μία νύχτα στο πεζοδρόμιο. «Δεν έχουμε δει ποτέ τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που υποφέρουν εδώ», λέει ένας τραπεζικός υπάλληλος.

Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων δεν έγινε αισθητή στην καθημερινότητα των πολιτών. Η κρίση στη χώρα «δεν έχει ξεπεραστεί σε καμία περίπτωση», δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες ο Εουγκένιο Φονσέκα, πρόεδρος της καθολικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Caritas στην Πορτογαλία, τονίζονται ότι οι αιτήσεις για παροχή βοήθειας εξακολουθούν να αυξάνονται ακατάπαυστα. Παρότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί, η πολιτική λιτότητας δεν έχει γίνει ηπιότερη. Οι περισσότερες αυξήσεις φόρων και περικοπές διατηρούνται. Η μέση σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 361 ευρώ μηνιαίως. Ο γνωστός κοινωνιολόγος Μποαβεντούρα Σόουζα Σάντος λέει εμφανώς εκνευρισμένος: «Τα δικαιώματα των εργαζομένων εξοντώνονται ολοένα περισσότερο». Οι συνθήκες στη χώρα μοιάζουν με αυτές που επικρατούσαν πριν από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974, σχολιάζει ο Πορτογάλος επιστήμονας.

«Ωρολογιακή βόμβα» η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έλαβε 78 δις €. Σήμερα βρίσκεται εκτός μνημονίου αλλά η κρίση συνεχίζεται.
Ωστόσο, η κριτική ασκείται και από άλλα μέτωπα. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα πρέπει οπωσδήποτε να επιταχυνθεί. Δεδομένης της όξυνσης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ειδικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό επισημαίνουν ολοένα συχνότερα τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στην Πορτογαλία, υπογραμμίζοντας ότι, με ένα χρέος της τάξης του 130% του ΑΕΠ, η χώρα είναι τόσο ευάλωτη όσο καμία άλλη στην Ευρώπη. Ο οικονομικός αναλυτής Μάθιου Λιν, σε άρθρο του στο διαδικτυακό πόρταλ marketwatch.com για την Πορτογαλία, έκανε λόγο για «ωρολογιακή βόμβα».

Πέρα όμως των οικονομικών κινδύνων που απειλούν την Πορτογαλία, υπάρχουν και οι πολιτικοί. Στις εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου ο Πάσους Κοέλιο ενδέχεται να εισπράξει την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων. Παρότι στη χώρα δεν υπάρχει κόμμα αντίστοιχο του ισπανικού Podemos, ο σοσιαλιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντόνιο Κόστα, που θεωρείται μία μετριοπαθέστερη εκδοχή του επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, αναδεικνύεται σε σοβαρή απειλή της εξουσίας του Κοέλιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Intercampus, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο 53χρονος πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, ο οποίος έχει επανειλημμένα επαινέσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προτιμάται από το 42,3% των ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός συγκεντρώνει μόλις το 31,6% του εκλογικού σώματος.

Άρης Καλτιριμτζής (dpa)


Πετάνε έξω τις ΜΚΟ οι Ρώσοι.


Πετάνε έξω τις ΜΚΟ οι Ρώσοι.



Η Δούμα, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Ρωσίας, τοποθετεί σε «μαύρη λίστα» 12 ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στις οποίες απαγορεύει να ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Αυξάνονται οι αντιδράσεις.

Η ομοσπονδιακή βουλή της Μόσχας έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια σε ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, είτε ως παρατηρητές είτε ως ερευνητικά κέντρα. Αρχικά η Ρωσία με έναν πρώτο νόμο είχε κατατάξει σε ειδική λίστα μέλη ξένων ΜΚΟ ως «πράκτορες». Σύμφωνα με το νέο νόμο που υπερψηφίσθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Δούμα επίκεινται βαρύτατες ποινές για τις ΜΚΟ που χαρακτηρίζονται ύποπτες ότι με τη δράση τους «θέτουν σε απειλή την συνταγματική τάξη και την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας».

Η περίφημη «μαύρη λίστα» της Δούμας περιλαμβάνει επτά ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το Σπίτι της Ελευθερίας (Ηouse of Freedom) και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημοκρατίας (NDI), δύο ΜΚΟ από την Πολωνία και τρεις από την Ουκρανία. Η λίστα αυτή συντάχθηκε μετά από παρέμβαση του Κονσταντίν Κοσατσόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Δούμας σε συνεργασία με τη γενική εισαγγελία Μόσχας, το υπουργείο Εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες.

Διεθνής ανησυχία και οργή

Από την πλευρά των διεθνών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία οι αντιδράσεις είναι έντονες. Το Σπίτι της Ελευθερίας τάσσεται ευθέως κατά του νέου νομοθετήματος. «Η ρωσική κυβέρνηση εργάζεται ακατάπαυστα με στόχο να υποβαθμίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα», ανέφερε ο Ρόμπερτ Ράμπι, υπεύθυνος επικοινωνίας του αμερικανικού ΜΚΟ. Το Eθνικό Ινστιτούτο Δημοκρατίας από την πλευρά του ανέφερε ότι οι νόμοι αυτοί θα συμβάλουν στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας. Αλλά και η πολωνική οργάνωση Κέντρο για τη Δημοκρατία στην Ανατολική Ευρώπη (East European Democratic Center), που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, αντιδρά εντόνως. «Δεν κατανοούμε γιατί έχουμε συμπεριληφθεί στη λίστα» δήλωσε στη DW η Ανιέσκα Κομορόφσκα από την πολωνική οργάνωση, συνεχίζοντας: «Εργαζόμαστε στη Ρωσία εδώ και 15 χρόνια ως ανεξάρτητη ΜΚΟ. Στόχος μας ήταν πάντα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν στην χώρα και όχι συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς».

Τα τελευταία νέα από τη Ρωσία προκάλεσαν όμως άμεσα έντονες αντιδράσεις και στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι καμία γερμανική οργάνωση δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σε θέματα Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος της Αριστεράς Στέφαν Λίμπιχ άσκησε δριμεία κριτική κατά της Μόσχας, τονίζοντας πως αντίστοιχες ενέργειες την απομονώνουν ακόμη περισσότερο. Η Μαρίε Λουίζε Μπεκ από το Κόμμα των Πρασίνων, υπεύθυνη σε θέματα Ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε ότι τα νέα νομοθετήματα αντανακλούν την «αυξανόμενη καταπίεση της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών αλλά και τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τους ευρωπαίους γείτονές του.

Ωστόσο, παρά τα νέα αυστηρά νομοθετήματα οι ΜΚΟ που στοχοποιούνται εξακολουθούν να θέλουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Ο Ρόμπερτ Ράμπι από το Σπίτι της Δημοκρατίας δηλώνει μάλιστα ότι η οργάνωσή τους θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό οποιουδήποτε επιθυμεί να συνεχίσει να «αγωνίζεται για τη δημοκρατία στη Ρωσία».

Κάρστεν Καμίνσκι / Δήμητρα Κυρανούδη


Σκληρές αντιδράσεις απο τον Σοιπλε στο σημερινό Eurogroup


Σκληρές αντιδράσεις από τον Σοιπλε 


Σκληρή αναμένεται να είναι η στάση του θα κρατήσει σήμερα ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup. Ήδη από χθες το γερμανικό υπουργείο διαμηνύει ότι η έκβαση της συνεδρίασης είναι ακόμη ανοιχτή.

Η έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup θα ιδιαίτερα δύσκολη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία θα πρέπει να αναμένεται σκληρή.

Συγκλίνουσες πληροφορίες λένε ότι αυτή η διάθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκφράζεται στις συνεδριάσεις του Euroworking Group, δηλαδή στην ομάδα τεχνοκρατών που διεκπεραιώνει τις τρέχουσες εργασίες του Eurogroup. Πληροφορίες από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγω για μεγάλη δυσφορία αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανεπάρκειες που αναφέρονται στην έκθεση της τρόικας του Δεκεμβρίου του 2014 και η οποία θα έπρεπε να ήταν ο γνώμονας των ελληνικών προτάσεων.

Πράσινο φως» με αστερίσκους.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο προτίθεται να εστιάσει το ενδιαφέρον των ομολόγων του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για ένα δάνειο από το τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ) αυτή ωστόσο τίθεται εν αμφιβόλω από την πλευρά του ΔΝΤ. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι μόλις χθες ο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε δηλώσει δημόσια ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup είναι ανοιχτή.

Οι ενστάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να τροφοδοτούνται επίσης και από την χθεσινοβραδινή απόφαση των θεσμών, η οποία ναι μεν δίνει «πράσινο φως» στις ελληνικές προτάσεις, αλλά βάζει και αρκετούς αστερίσκους.

Επικαλούμενη το γραπτό κείμενο της χθεσινοβραδινής απόφασης η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει στην ιστοσελίδα της πως οι θεσμοί επιμένουν, μεταξύ άλλων, ότι οι δεσμεύσεις τις ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα και ότι τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 DW



Στις 3 ώρα Ελλάδος το Euro group



Στις 3 ώρα Ελλάδος το Euro group


Ξεκινάει το Euro group στις 3 ώρα Ελλάδος, νωρίτερα κατά μία ώρα από ότι είχε προγραμματιστεί και οι υπουργοί οικονομικών θα αποφασίσουν για την επανέναρξη η όχι της διαπραγμάτευσης.

Στην Ελλάδα θα προταθεί ένα τριετές πρόγραμμα που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 80 δις . Όμως αυτές οι εκταμιεύσεις θα γίνονται μόνο μετά από σκληρούς ελέγχους και μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Οι Γερμανικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν. Η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται σκληρές πιέσεις από περίπου 100 βουλευτές προκειμένου να συμφωνήσουν για χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανοί, στην σημερινή συνεδρίαση του Euro group θα απαιτήσουν  επιπλέον μέτρα πράγμα που προδικάζει ο γερμανικός τύπος.

Οι αντιδράσεις στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται και πλέον όλοι αναμένουν ότι πιέσεις του Σόιμπλε  δεν θα επιτρέψουν τον Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Μοσκιβισί αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στα μέτρα της Ελλάδας. 


 nein news