Διακοπές κυκλοφορίας στις σήραγγες της κακιάς σκάλας.



Διακοπές κυκλοφορίας στις σήραγγες της κακιάς σκάλας.



Διακοπές κυκλοφορίας διάρκειας πέντε ωρών θα πραγματοποιηθούν στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας, στην κατεύθυνση προς Κόρινθο.

Συγκεκριμένα  διακοπές θα σημειωθούν:


• από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 14/07/2015 μέχρι τις 05.00 το πρωί της Τετάρτης 

• από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15/07/2015 έως τις 05.00 το πρωί της Πέμπτης και

• από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16/07/2015 μέχρι τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής.

Στη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων η κυκλοφορία μεταξύ των κόμβων Μεγάρων (ΧΘ 39,9) και Κινέτας (ΧΘ 56,6) στην κατεύθυνση προς Κόρινθο, θα γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου.
Η κυκλοφορία στην κατεύθυνση προς Αθήνα δεν επηρεάζεται και θα εκτελείται κανονικά.


Παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Χουντής.



Παραιτήθηκε  ο Νίκος Χουντής


Επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής με την οποία της ανακοινώνει ότι παραιτείται από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια προαναγγελθείσα παραίτηση καθώς ο κ. Χουντής ως πρώτος αναπληρωματικός στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει ότι θα έπαιρνε τη θέση του Μανώλη Γλέζου μόλις αυτός παραιτείτο.


Σημειώνεται ότι ο κ. Χουντής μαζί με 14 ακόμα συναδέλφους του είχε συνυπογράψει δήλωση εκφράζοντας τη διαφωνία του με τα επερχόμενα μέτρα. Τη θέση του κ. Χουντή στη Βουλή των Ελλήνων καταλαμβάνει ο α' αναπληρωματικός του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών , δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης.


Το ΟΧΙ χάλασε τα σχέδια του Τσίπρα.


Το ΟΧΙ πάντα δημιουργεί προβλήματα.



Όλα αυτά που ζήσαμε τούτες τις μέρες δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα καλοστημένο σενάριο τρόμου που ως μόνο στόχο είχε να σπείρουν την τρομοκρατία στον πλανήτη προκειμένου να συνεχιστεί και να υλοποιηθεί ο πραγματικό στόχος της κρίσης που είναι η λεηλασία εμπράγματων αξιών κρατών και ανθρώπων.

Στην Ελλάδα το θεάρεστο σχέδιο το ξεκίνησε ο Παπανδρέου και όταν αυτός δεν μπορούσε πλέον να το συνεχίσει, την προσπάθεια ανέλαβε ο Σαμαράς.

Ο λαός έστρεψε την ελπίδα του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα μπορούσε  να υποστηρίξει και να προωθήσει τα μέτρα που τελικά έφερε στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει ο Τσίπρας να φέρει αυτά τα μέτρα έπρεπε να υπάρξει σχέδιο τρόμου ώστε να μετριαστεί η αντίδραση του λαού και αυτό έγινε.

Τούς πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης ο Τσίπρας φρόντισε να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που απέμειναν στη χώρα και υλοποιώντας με χειρουργική ακρίβεια το σχέδιο που του δόθηκε, οδήγησε τη χώρα σε δημοψήφισμα ελπίζοντας ότι η τρομοκρατία θα του έδινε το πολυπόθητο ΝΑΙ.

 Όμως ο λαός δεν τρομοκρατήθηκε και αντιστάθηκε.

Παρά τον τρόμο των κλειστών τραπεζών, των απειλών και της τρομοκρατίας που ασκήθηκε από τους πάντες, ο λαός δεν υποτάχθηκε αλλά αντίθετα απάντησε με ένα τεράστιο ΟΧΙ προκαλώντας τον θαυμασμό όλων των λαών του πλανήτη.

Αυτό το ΟΧΙ ίσως τελικά ήταν κάτι που δεν το περίμενε ο Τσίπρας και η αμηχανία του φάνηκε το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, όπου το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν η ερμηνεία του αποτελέσματος των εκλογών.

Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ο Τσίπρας είπε ότι η ψήφος του λαού ενισχύει την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εντολή ρήξης, ξεχνώντας το δίλημμα που έβαλε στο λαό η ντόπια και ξένη νομενκλατούρα ότι δηλαδή το ΝΑΙ η το ΟΧΙ σημαίνει παραμονή η έξοδο από το ευρώ.

Αντί λοιπόν ο Τσίπρας να κρατήσει σαν διαπραγματευτικό χαρτί, αυτό που τα κοράκια έβαλαν σαν δίλημμα στο λαό, το έκαψε ευθύς εξ' αρχής στέλνοντας καθησυχαστικό μήνυμα στους "εταίρους"

Καμία αντ - επιχειρηματολογία δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην προαναφερθείσα θέση γιατί κανείς δεν μπορεί να απαντήσει τι διαφορετικό θα έκανε ο Τσίπρας εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ΝΑΙ.

Καλοστημένο σχέδιο που, ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο Τσίπρας δεν είχε την εμπειρία να αξιολογήσει εντούτοις, κατάφερε να επιβάλει στους Έλληνες την θέληση της νέας τάξης πραγμάτων η οποία συνεχίζει να υλοποιεί αυτά που ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε στην Ελλάδα.



Κάπως έτσι έγινε και στη Βαϊμάρη.


Βαϊμάρη 2015.

Αδυνατώντας να βρουν λύση οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας, παρέδωσαν την εξουσία στον Χίτλερ.
Το σκηνικό κάνει την επανεμφάνισή του στην Ελλάδα της αριστεράς φέρνοντας στο προσκήνιο την Οργουολική θεώρηση που θέλει τους εργατικούς να καταστρέφουν τις κατακτήσεις της εργασίας και τους συντηρητικούς να θάβουν την εθνική αυτοτέλεια.
Ο χρόνος που χρειαζόταν τα ντόπια και ξένα συμφέροντα για να διαμοιράσουν τα ιμάτια, παραχωρήθηκε χωρίς φειδώ από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή θα είναι η προσφορά της "πρώτης φοράς αριστερά" εάν έρθουν και ψηφιστούν από τη βουλή αυτά τα μέτρα. 
Αυτό όμως που πραγματικά θα πρέπει να ανησυχεί την αριστερά, είναι ο νόμος και οι διαδικασίες που επιλέγηκαν για να οδηγήσουν τους χρυσαυγίτες στα κελιά και αυτό γιατί από αριστερά για αριστερούς ανοίγει ο δρόμος που δημιούργησε τα Μακρονήσια.    
Η παραπάνω θεώρηση δεν είναι υπερβολή, γιατί ο αριστερός θατσερισμός δεν θα περιοριστεί στην υλική εξαθλίωση του λαού αλλά θα ανοίξει τις κερκόπορτες της Γυάρου για όποιον διατηρεί σώας τα φρένας.
Φανάρι των εξελίξεων ο πρόεδρος Παυλόπουλος, που δηλώνει ότι δεν θέλει να είναι πρόεδρος σε μία χώρα εκτός ευρώ, αδιαφορώντας για την λαϊκή βούληση που πιθανόν θα ήθελε να αναζητηθεί έξω από την νομισματική μέγγενη του ευρώ, η λύση.
Ο Αγώνας τώρα δικαιώνεται για τους Μητσοτάκιδες, τους Παυλόπουλος, τους Σαμαράδες και τα μεγάλα αφεντικά.
Κουράγιο Έλληνες ήταν και παραμένει το ποιό επίκαιρο μήνυμα του μνημονιακού ταξιδιού.  

N.N

Ιταλικός τύπος : Η Ελλάδα συμφώνησε «ομόφωνα» στις Βρυξέλλες, αλλά όχι στην Αθήνα


Η Ελλάδα συμφώνησε «ομόφωνα» στις Βρυξέλλες



Η Ελλάδα συμφώνησε «ομόφωνα» στις Βρυξέλλες, αλλά όχι στην Αθήνα. Σκληρή μεταρρυθμίσεις μέχρι την Τετάρτη.

Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα. Η τρίτη δημοσιονομική παρέμβαση υπέρ της Αθήνας θα είναι 82 έως 86.000.000.000, συμπεριλαμβανομένων των 24 δισεκατομμυρίων για το τραπεζικό σύστημα.

Η Ευρωζώνη ζήτησε από την Αθήνα να εγκρίνουν σκληρές μεταρρυθμίσεις μέχρι την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, των φόρων, η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, της οδηγίας για την τραπεζική διάσωση.
Την Τετάρτη θα έχουμε ένα νέο Eurogroup για να εξεταστούν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο τότε οι υπόλοιπες χώρες θα υποβάλλουν τη συμφωνία προς τα κοινοβούλιά τους.

Την νύχτα ο Τσίπρας έκανε δεκτές όλες τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τους πιστωτές,  συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των ομαδικών απολύσεων και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Αποδέχτηκε επίσης την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο σχέδιο αλλά αντιστάθηκε στην ιδέα της Γερμανίας για την δημιουργία ενός ταμείου με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου θα έπρεπε να μεταφερθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία για την διασφάλιση του χρέους.

Το ταμείο θα γίνει, αλλά με έδρα την Ελλάδα, θα έχει προϋπολογισμό έως και 50 δισεκατομμύρια, και θα διοικείται από Έλληνες σε συνεργασία με τους Τροικανούς. 





πώς φτάσαμε ως εδώ


πώς φτάσαμε ως εδώ


Το πώς φτάσαμε ως εδώ θα έχουμε χρόνο να το δούμε, να το κουβεντιάσουμε, να το αναστοχαστούμε.
Άλλωστε το είπε και ο κ.Τσακαλώτος παραλαμβάνοντας τα διαπραγματευτικά οφίτσια από τον κ.Βαρουφάκη. Όταν κάποτε γεράσουμε, είπε, θα καθόμαστε με τον Γιάνη και θα αναπολούμε όσα έγιναν αυτόν τον καιρό.
Σωστά. Το ίδιο θα κάνουν και εκατομμύρια Έλληνες. Θα συζητούν, θα μιλούν, θα αναπολούν όλα αυτά που τούτες τις μέρες έγιναν και γίνονται.
Ανάμεσα στα άλλα θα αναπολούν και αυτά:
·         Ότι από το «οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι» φτάσαμε οι γύπες και τα αρπακτικά των αγορών να χορεύουν το πιο σκληρό τους ροκ πάνω στην πλάτη του ελληνικού λαού.
·         Ότι «η Ευρώπη που θα άλλαζε», η Ευρωένωση των Γιούνκερ και των Σουλτς, έφτασε να επιβάλλει και να παρακολουθεί χαιρέκακα την εξόντωση και την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.
·         Ότι η «Αριστερά» που δεν θα έκανε ό,τι έκαναν οι πολιτικοί της αντίπαλοι έφτασε να εκλιπαρεί τον Σόιμπλε (ναι, να εκλιπαρεί τον Σόιμπλε!) για ένα νέο, ακόμα πιο σκληρό από τα προηγούμενα, Μνημόνιο.
·         Ότι το αγγλικό δίκαιο που θα έδινε τη θέση του στην εθνική ανεξαρτησία έφτασε να στέλνει «συμμαχικό» χαιρετισμό στην ελληνική Βουλή που ψήφισε υπέρ ενός νέου Μνημονίου γραμμένο κι αυτό εις την αγγλικήν.
·         Ότι ο εξευτελισμός λέξεων και εννοιών όπως δημοκρατία, από τη Νέα Δημοκρατία, όπως σοσιαλισμός, από το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, παραδίδει πλέον τη σκυτάλη στην επιχείρηση εξευτελισμού μιας ακόμα έννοιας, της έννοιας «Αριστερά».
·         Ότι από το «λεφτά υπάρχουν» όταν ο ελληνικός λαός ρίχτηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου στα αβαθή του Καστελόριζου και από τα «όχι στην λιτότητα, όχι στα Μνημόνια» του κ.Τσίπρα, φτάσαμε ο ελληνικός λαός να ξαναρίχνεται σήμερα στο ακόμα πιο αβαθή του Καστελόριζου.
·         Ότι μόλις μια βδομάδα μετά από ένα δημοψήφισμα που η κυβέρνηση πήρε το «Όχι» που η ίδια ζήτησε, η ίδια αυτή κυβέρνηση, σε μια αποθέωση της… δημοκρατίας και της λαϊκής… κυριαρχίας,  μεταμόρφωσε το 62% «Όχι» σε ένα κατά 88% κοινοβουλευτικό «Ναι».
·         Ότι την ώρα που τα αμερικανικά και τα γερμανικά «βουβάλια» τσακώνονταν, το «βατράχι» - Ελλάδα συνθλιβόταν στις μυλόπετρες του ιμπεριαλισμού.
·         Ότι από την άρνηση του λαού να υποταχθεί στα μνημονιακά εξαπτέρυγα, φτάσαμε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Τζήμερος, ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης, τα παπαγαλάκια των Μνημονίων σε τηλεοράσεις και σε ραδιόφωνα, τα βαποράκια της τρόικας και του ΔΝΤ, να πανηγυρίζουν για την «ευλογία» των Μνημονίων, φτάσαμε να εκθειάζουν τον Τσίπρα και να του επιδαψιλεύουν δάφνες για την «γενναιότητα» και την «εθνική του υπευθυνότητα».
·         Ότι ο «εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος», ούτε 24 ώρες από αυτή του τη δήλωσε έγινε Παπαδήμος, Βενιζέλος, Σαμαράς και Στουρνάρας μαζί.
Όλα αυτά θα έχουμε καιρό να τα αναστοχαστούμε.
Αλλά πόσος καιρός έχει απομείνει, πια, κουνώντας παθητικά το κεφάλι, να ακούμε τον ποιητή να συνεχίζει να τραγουδάει στους αιώνες:
«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».
Όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες τις δυο τελευταίες μέρες δεν έχουν προηγούμενο. Ο κατήφορος της κυβέρνησης και ο εξευτελισμός στον οποίο σέρνουν τον τόπο τα 251 «ναι» της Βουλής δεν πρέπει να μετατραπεί σε εξευτελισμό του λαού.
Αυτό είναι και το νόημα της χτεσινής ανοικτής επιστολής προς την κυβέρνηση, η οποία υπογράφεται ήδη από δεκάδες ανθρώπους της Τέχνης, του Πολιτισμού και του Τύπου. Δίπλα στις δικές τους προσθέτουμε και τη δική μας φωνή και υπογραφή.  
«Ανοικτή επιστολή στην κυβέρνηση:
Σταματήστε ΤΩΡΑ αυτή την ντροπή!
Κύριοι της κυβέρνησης,
Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί εμβρόντητος τα όσα γίνονται  αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.
Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση.
Πρόκειται για μια άνευ όρων και ορίων διαδικασία εξευτελισμού και ταπείνωσης.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ.
ΦΥΓΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ από την διαπραγμάτευση-παρωδία.
Να μην επιτρέψουμε τον εξευτελισμό του ελληνικού λαού.
Ο ελληνικός λαός είχε και έχει την δύναμη να σταθεί στα πόδια του, κόντρα σε εκβιαστές και οικονομικούς δολοφόνους».    

Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


ΣΥΜΦΩΝΙΑ και ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

 

Στο δημοψήφισμα της 5/7/2015 ο ελληνικός Λαός ύψωσε το ανάστημά του και με ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ απέκλεισε τις προτάσεις των δανειστών, απαντώντας και σε όλους αυτούς που εντός και εκτός Ελλάδας χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους προκειμένου να τον φοβίσουν και να τον εκβιάσουν. Από τα πιο επίσημα χείλη ακούσαμε ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο φόβος.
Αυτό το φόβο τον έσπασε ο ελληνικός Λαός είπε ΟΧΙ στα σχέδια των δανειστών και των δορυφόρων τους, είπε ΟΧΙ στέλνοντας και ένα καθαρό μήνυμα αξιοπρέπειας.
Λίγο μετά το μεγαλειώδες αυτό ΟΧΙ ακούσαμε ότι το μήνυμα του ελληνικού Λαού δεν ήταν μήνυμαρήξης και ήταν μήνυμα παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Η απάντηση όπως προαναφέραμε ήταν ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών, ήταν απάντηση αξιοπρέπειας και άλλοι ήταν αυτοί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας που συνέδεσαν το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τέτοιες ερμηνείες δόθηκαν πάμπολλες από τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού αλλά και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρκεί όμως η εισαγωγή. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να συμβάλλουμε στο τι σημαίνει για το ασφαλιστικό σύστημα, για τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους η ελληνική πρόταση αν και εφ’ όσον υιοθετηθεί και αν και εφ’ όσον υλοποιηθεί. Ευνόητο είναι ότι η προσέγγισή μας παίρνει υπ’ όψη της ότι έχουμε πει μέχρι σήμερα αλλά και τις προεκλογικές όσο και μετεκλογικές απόψεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κυριότερες αλλαγές οι οποίες προβάλλονται στο σχέδιο συμφωνίας είναι:
1.  Η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010. Πρόκειται για το γνωστό νόμο Λοβέρδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το νόμο αυτό και μετά τις εκλογές με κυβερνητική απόφαση έχουν παγώσει και δεν ισχύουν από 1/1/2015 οι αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στο ύψος των νέων συντάξεων. Η δέσμευση μέσα από την προτεινόμενη συμφωνία μιλάει για την πλήρη εφαρμογή του και συνακόλουθα τη μείωση των συντάξεων.
2.  Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Πρόκειται για το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο το ύψος της επικουρικής σύνταξης μειώνεται συνεχώς ανάλογα με το πόσες εισφορές επικουρικής σύνταξης μπαίνουν στο σύστημα. Σύμφωνα με το νόμο αυτό θα είχαμε 15% περίπου μείωση των επικουρικών συντάξεων ανεξαρτήτως μικρού ή μεγάλου ύψους σύνταξης και που με κυβερνητική απόφαση δεν ίσχυσε. Η δέσμευση μέσα από την προτεινόμενη συμφωνία μιλάει για την πλήρη εφαρμογή της.
3.  3. Κατ’ αναλογία το παραπάνω το ίδιο να ισχύσει και για τα εφ’ άπαξ.
4.  Ισχυρά αντικίνητρα στις πρόωρες. Σήμερα η μειωμένη συνταξιοδότηση σημαίνει μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του εκάστοτε ορίου συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την πρόταση στο 6% θα προστεθεί και άλλο 10%.
5.  5. Καταργείται το ΕΚΑΣ σταδιακά μέχρι το 2019.
6.  6. Παγώνουν στα σημερινά επίπεδα οι κατώτερες συντάξεις μέχρι το 2021.
7.  Η συνταξιοδότηση όλων εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και σταδιακά μέχρι το 2022 πηγαίνει στα 67 έτη ή στα 62 έτη για όσους έχουν 40 χρόνια ασφαλιστική υπηρεσία.
8.  Όσοι συνταξιοδούνται μετά τις 30/6/2015 θα λάβουν μόνο τη βασική σύνταξη και την υπόλοιπη με τη συμπλήρωση των 67 ετών.
9.  Καθιέρωση ισοδύναμων μέτρων που θα αντισταθμίσουν το κόστος που επιφέρουν αποφάσεις δικαστηρίων που δικαίωσαν συνταξιούχους που προσέφυγαν κατά της Συνταγματικότητας νόμων από το 2012 και μετά.
10.  Οι εισφορές υγείας των συνταξιούχων αυξάνονται από 4% στο 6% και η κράτηση θα επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις.
11. Κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων που υπάρχουν.
12. Ενοποίηση ταμείων έως το τέλος του 2017 και λειτουργική ενοποίηση έως 31/12/16.
Είναι πολύ πιθανό να μας έχουν ξεφύγει κάποιοι άξονες καθώς η κατάσταση κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και πολλά πράγματα αλλάζουν τάχιστα.
Σ’ αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι καθώς φαίνεται τα παραπάνω μαζί με ότι άλλο περιέχει η πρόταση συμφωνίας δεν αρκούν στους δανειστές, ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, μιλούν ανοιχτά για έλλειψη εμπιστοσύνης, προτείνεται εμμέσως πλην σαφώς ένα ελεγχόμενο GREXIT (το οποίο υποτίθεται ξόρκιζαν και δεν ήθελαν) και δεν διστάζουν να λένε ότι η περιουσία του δημοσίου θα πρέπει να μεταφερθεί στο Λουξεμβούργο και από κει να πουληθεί.
Σε ότι μας αφορά πιστεύουμε ότι ο Λαϊκός παράγοντας για άλλη μια φορά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα τόσο ενάντια σε ότι αφορά το ασφαλιστικό όσο και ενάντια στο σύνολο της προτεινόμενης συμφωνίας.
Κάποιοι λένε πως ότι γίνεται είναι σκληρό αλλά είναι μονόδρομος. Απέναντι σ’ αυτό παραθέτουμε μια απάντηση που έδωσε ο ΜΑΞ ΚΑΙΖΕΡ πριν από πέντε χρόνια όταν ήρθε το ΔΝΤ στη χώρα μας,
Δεν θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Ελλάδα διώξει τους παράγοντες που αναφέρετε; Ποιες θα είναι αυτές;
«Θα υπάρχουν συνέπειες, αλλά η ερώτηση είναι "θέλετε να ζήσετε σαν ελεύθεροι άνθρωποι ή σαν υπόδουλοι;" Εάν θέλεις να ζήσεις ελεύθερος, θα πρέπει να πολεμήσεις για την ελευθερία σου και θα υπάρξουν συνέπειες. Ή μπορείς να παραδώσεις τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου στο ΔΝΤ ως δούλους. Αυτές είναι οι επιλογές. Παίρνεις ένα σκληρό φάρμακο τώρα ή εκπορνεύεις τα παιδιά σου στο ΔΝΤ.»

του Γιάννη Δούκα μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ



Η χαρά της Ανγκέλας για την συμφωνία.



Η χαρά της Ανγκέλας 



Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία ύψους 82-86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

«Τα θετικά υπερίσχυσαν των αρνητικών. Επιβεβαιώθηκαν οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» σημείωσε.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή των Ελλήνων μέχρι τις 15 Ιουλίου για τον ΦΠΑ, τα εργασιακά και τα φορολογικά.

Για το θέμα του χρέους αναφέρθηκε στη συμφωνία του 2012, λέγοντας ότι «θα συζητήσουμε για το χρέος μόλις έχουμε την πρώτη θετική αξιολόγηση. Εκτός συζήτησης η ονομαστική διαγραφή χρέους».

Εκτίμησε ότι περίπου 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ερώτηση για το περίφημο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για πέντε χρόνια, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν υφίσταται.  «Το σχέδιο Α έχει επαληθευθεί δεν υπάρχει σχέδιο Β, δηλαδή Grexit» τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση για το αν τα μέτρα θα τα «σηκώσουν» οι πολίτες, η Μέρκελ είπε ότι «βρέθηκαν ευρείες πλειοψηφίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο που δεν υπήρχαν στο παρελθόν».

Η καγκελάριος ρωτήθηκε επίσης για το τι τελικά σήμανε το «όχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, επικαλούμενη μάλιστα τις σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.


 in.gr

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ 


Μετά από 17 ώρες «διαπραγματεύσεων» οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία.

Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!

Πρώτοι έσπευσαν να ανακοινώσουν στο Twitter την τραγική κατάληξη των «διαπραγματεύσεων» οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αλλά και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος!\ Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μέσω twitter.  

Ως «μεγάλα αγκάθια» παρουσιάζονταν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο ρόλος του ΔΝΤ και η εξωφρενική νεοπαοικιακή απαίτηση της Τρόικα για δημιουργία στο Λουξεμβούργο Ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας προς αποπληρωμή του χρέους.

Κι όλα αυτά την ώρα που κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» χιλιάδες χρήστες του twitter ανά την υφήλιο τόνιζαν ότι οι τροϊκανές απαιτήσεις συνιστούν πραξικόπημα της ΕΕ (#thisisacoup *) και καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την εξευτελιστική διαδικασία της δήθεν διαπραγμάτευσης!
Τούτες τις ώρες έγινε φανερό με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι μέσα στην λυκοσυμμαχία της ευρωζώνης δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης πολιτικής με αντιυφεσιακό και φιλολαϊκό πρόσωπο.

Ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να απογοητευθεί από αυτήν την εξέλιξη. Αντίθετα πρέπει να πεισμώσει , όπως έκανε με το δημοψήφισμα και τις μεγαλειώδης συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν ανά τη χώρα, για ένα «ΟΧΙ» μέχρι τέλους! Ένα «ΟΧΙ» σε σύγκρουση με τα μνημόνια, τον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα που μέσα στην ευρωζώνη είναι θεσμοποιημένα!

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι εργαζόμενοι , η νεολαία , η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα σε θέση μάχης θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά - αντιλαϊκά μέτρα και να έρθουν στο προσκήνιο ξανά τα λαϊκά αιτήματα, που διαμορφώθηκαν μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

*Το hashtag #thisisacoup (που σημαίνει αυτό είναι πραξικόπημα) είναι αυτή τη στιγμή δεύτερο «trend» παγκοσμίως και σύντομα αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο θέμα συζήτησης στο κοινωνικό δίκτυο.

 ISKRA



Τι λέει η νέα συμφωνία.


Τι λέει η νέα συμφωνία.

Η προοπτική υπογραφής της νέας συμφωνίας από την κυβέρνηση, τα μέτρα και οι δεσμεύσεις που μέσα από αυτήν αναλαμβάνει, έχουν δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό και αμφιβολίες. Από πολλές πλευρές τίθεται το ερώτημα: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της και τι προοπτικές ανοίγει για την ελληνική οικονομία;

Αρχικά, ο βασικός κορμός της συμφωνίας συνίσταται σε ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο από τον ESM, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η αντικατάσταση βραχυχρόνιων δανείων την περίοδο 2015-2018 με δανεισμό 30ετίας συνιστά μια μίνι - αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Κατά δεύτερον, παρά τον υφεσιακό χαρακτήρα πολλών από τα μέτρα που περιλαμβάνει, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή συμφωνία με τα Μνημόνια 1 και 2. Τα προηγούμενα προγράμματα περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια τετραετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%. Η δημοσιονομική προσαρμογή που περιλαμβάνεται στη νέα συμφωνία είναι πολύ ηπιότερη. Προβλέπει αισθητά χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018, και ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Τρίτον, στο κείμενο των προαπαιτουμένων αποτυπώνονται σημεία υποχωρήσεων αλλά και σημεία στα οποία έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της. Για παράδειγμα, στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και των αγορών προϊόντων η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των θεσμών. Από την άλλη, στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων ή στις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον αποτυπώνονται διατυπώσεις οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με τον προεκλογικό προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, η κυβέρνηση μέσα από τη νέα συμφωνία περιμένει ότι θα μπορέσει να αντλήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταστεί εφικτή η απολύτως απαραίτητη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία αφορά την περίοδο 2022-2048 και φυσικά τα δάνεια του ESM και των κρατών - μελών.
Αν όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν τους λόγους για τους οποίους η υπερψήφιση της νέα συμφωνίας κρίνεται επιβεβλημένη, άλλοι τόσοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η καταψήφισή της θα ήταν εξαιρετικά προβληματική.
Πρώτον, τόσο η λαϊκή εντολή στις εκλογές όσο και ο διακηρυγμένος στόχος μας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος δεν ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη. Σήμερα το Grexit δεν είναι μια αόριστη απειλή, αλλά ένα υπαρκτό ενδεχόμενο, η έναρξη της υλοποίησης του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών. Το σενάριο αυτό θα είχε συγκεκριμένες και απτές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, οι οποίες πλέον συνοδεύουν μια ενδεχόμενη απόρριψη της «νέας συμφωνίας». Ένα Grexit υπό τις παρούσες συνθήκες θα σήμαινε άτακτη χρεοκοπία με δραματικές συνέπειες, όπως την άμεση εξαΰλωση του 50% των αποταμιεύσεων των Ελλήνων πολιτών, τη βίαιη μείωση μισθών και συντάξεων, την απαξίωση πολλών μορφών υλικών και άυλων αξιών για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Μια τέτοια επιλογή είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμη από μια αριστερή κυβέρνηση. Η ταύτιση της αριστερής διακυβέρνησης με τη χρεοκοπία της χώρας είναι αδιανόητη και περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων από τα όποια μέτρα της «νέας συμφωνίας».
Εξάλλου, πέρα από τις άμεσες συνέπειες μιας εξόδου από την Ευρωζώνη, η υποτιθέμενη προοπτική που θα άνοιγε για την ελληνική οικονομία ένα Grexit επαφίεται στην ύπαρξη συναλλαγματικών αποθεμάτων που σήμερα δεν διαθέτει η χώρα και που, δεδομένου του αρνητικού ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, δεν θα μπορούσε άμεσα να επιτύχει. Τούτων δοθέντων, η χώρα, αποκλεισμένη από τις αγορές, θα χρειαζόταν νέο δανεισμό με πιθανή μια εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ. Αυτό αποδεικνύει η εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν δικά τους νομίσματα, όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Λετονία, που εν μέσω κρίσης αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή του ΔΝΤ για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου.
Πέρα όμως από τα άμεσα ερωτήματα που τίθενται από τη συγκυρία, η «νέα συμφωνία» δημιουργεί και ένα επιπλέον ερώτημα. Είναι εφικτό η ελληνική οικονομία και κοινωνία να ανακτήσει τη δυναμική της; Στις σημερινές συνθήκες, με τη χώρα να εκπληρώνει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση για σχεδόν ένα χρόνο και την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, η οικονομία αποτυπώνει μια ελαφρά ύφεση. Δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργούσε η πίεση των δανειστών της χώρας κάτι τέτοιο μάλλον φαντάζει ως παράδοξο γεγονός, που επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι η υπογραφή μια συμφωνίας θα απελευθερώσει την προκυκλική ανοδική τάση της ελληνικής οικονομίας. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο, μπορούν να λειτουργήσουν εξισορροπητικά στην επίδραση των μέτρων και η ελληνική οικονομία από τον επόμενο χρόνο να βρίσκεται δυνητικά σε ανοδική τροχιά.
Πάνω από όλα, όμως, η νέα συμφωνία με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζει τις μεγάλες τομές τις οποίες υποσχεθήκαμε και καλούμαστε να υλοποιήσουμε σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Οι αλλαγές στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, στη διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού μοντέλου, στην επέκταση της κοινωνικής οικονομίας, δεν χρειάζεται να περιμένουν ούτε μια μέρα για την υλοποίησή τους.
Για την επιτυχία σε όλα τα παραπάνω πεδία θα κριθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου και όχι αν άφησε εξ υπολοίπου και χωρίς να έχει τη λαϊκή εντολή στη διολίσθηση της χώρας στην άτακτη χρεοκοπία και το εθνικό νόμισμα.

του Γιώργου Σταθάκη