Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ


οι διαφωνοYντες με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτeς του κυρiου Τσiπρα...



Ανασχηματισμός της χαράς μπορεί να θεωρηθεί ο καλοκαιρινός ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα με τα σενάρια για εκλογές να φουντώνουν και αύριο στις 10+30 η ορκωμοσία.

Ο Τσίπρας, ταυτισμένος πλέον με τις λογικές του "μνημονιολόγου" Γεωργιάδη δίνει γη και ύδωρ για να ψηφίσει τα πάντα και μετά να πάει εκλογές.

Πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί κανένα από τα θεσμοθετημένα όργανα και το κόμμα μετατρέπεται σε ανθρωποκεντρικό με αρχηγό τον Τσίπρα.

Η μόνη λογική εξήγηση για όσα κάνει ο Τσίπρας είναι να έχει δεσμεύσεις απέναντι σε ισχυρότατα κέντρα, στοές η οτιδήποτε άλλο γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να ερμηνευτούν οι κινήσεις του.

Από πλευράς στρατηγικών κινήσεων οι διαφωνούντες με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές του κυρίου Τσίπρα, πιέζουν την πρόεδρο της βουλής να παραιτηθεί με την πρόεδρο, ορθότατα, να μην υποχωρεί.


Πρέπει να πιεστεί ο κύριος Τσίπρας ώστε να λειτουργήσουν τα όργανα γιατί μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογές έχοντας με το μέρος του τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα αποκλείσει τους μη διαφωνούντες με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 nein news

Την Δευτέρα θα ...έρθουν και θα φύγουν 7,16 δις ευρώ


Την Δευτέρα θα ...έρθουν και θα φύγουν 7,16 δις ευρώ 



Την Δευτέρα 20/07/2015 αναμένεται να ανοίξουν οι Τράπεζες, ενώ τα όρια αναλήψεων θα διατηρηθούν ως έχουν.

Την Δευτέρα θα ...έρθουν και θα φύγουν 7,16 δις ευρώ για κάλυψη των αναγκών των τοκογλύφων  για τον μήνα Ιούλιο ενώ αναμένονται άλλα 5 δις για τις ανάγκες των ιδίων μέσα στον Αύγουστο.

Ας αρχίζουμε να μετράμε λοιπόν την "ανάπτυξη" των 82 δις που έφεραν τα αριστερά μνημόνια η καλύτερα τα μνημόνια του Αλέξη.  Από τα 82 δις τα 12,15 δις δεν θα αφήσουν ούτε τη σκόνη τους και το ίδιο θα γίνει με τα υπόλοιπα 69,50 δις που θα έφερναν την ανάπτυξη.

Κατά τα λοιπά ο Αλέξης προβληματίζεται για τους βουλευτές του που αποφάσισαν να κάνουν ότι έλεγαν προεκλογικά.

Θυμίζουμε ότι ο αγαπητός πρωθυπουργός είχε πει ότι θα πρωτοτυπήσει γιατί θα είναι ο μόνος πρωθυπουργός που θα κάνει μετεκλογικά όσα έλεγε προεκλογικά,  αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς...


Φαντάζομαι το γέλιο που θα έριχναν τύποι σαν τον Σοιπλε όταν ο Τσίπρας έκαμνε τέτοιες δηλώσεις.

 nein news

Γιατί πρέπει να φύγει η Γερμανία από την ευρωζώνη


 Να φύγει η Γερμανία από την ευρωζώνη

Να φύγει η Γερμανία από την ευρωζώνη και όχι η Ελλάδα, επισημαίνει ο καθηγητής και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Ασόκα Μόντυ.

Ο καθηγητής και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Ασόκα Μόντυ με άρθρο του στο περιοδικό Bloomberg σχετικά με το ελληνικό ζήτημα αλλά και το μέλλον του ευρώ είναι κατηγορηματικός σχετικά με το εάν πρέπει να φύγει η Γερμανία από το ευρώ.

«ο τελευταίος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της έδειξε για άλλη μια φορά ότι οι χώρες με τέτοιες ανόμοιες οικονομίες δεν θα έπρεπε ποτέ να μπουν σε μια νομισματική ένωση. Θα ήταν καλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους, εάν η Γερμανία, αντί για την Ελλάδα, ήταν η πρώτη που έφευγε από αυτή» λέει ο Ασόκα Μόντυ.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως, προτείνοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Γερμανία έκανε μια χάρη στην Ευρώπη, επειδή έσπασε ένα πολιτικό ταμπού. Τώρα που η ιδέα μιας εξόδου υπάρχει στον αέρα, αξίζει να σκεφθεί κανείς πέρα από την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και να εξετάσει το ποιος θα έπρεπε να φύγει, συνεχίζει ο Μόντυ.

«Εάν ήταν να φύγει η Ελλάδα, πιθανόν ακολουθούμενη από την Πορτογαλία και την Ιταλία τα επόμενα χρόνια, η αξία των νέων νομισμάτων θα υποχωρούσε σημαντικά. Αυτό θα τους αφαιρούσε τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους σε ευρω, προκαλώντας διαδοχικές χρεοκοπίες. Αν και η συναλλαγματική υποτίμηση εν τέλει θα τις καθιστούσε περισσότερο ανταγωνιστικές, τα οικονομικά δεινά θα παρατείνονταν και αναπόφευκτα θα επεκτείνονταν και πέρα από τα σύνορά τους».

Και συνεχίζει: «εάν, ωστόσο, έφευγε η Γερμανία από την ευρωζώνη – όπως έχουν προτείνει άνθρωποι με επιρροή, ανάμεσά τους ο Κένεθ Γκρίφιν, ιδρυτής της Citadel, ο Ανίλ Κασιάπ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος – στην πραγματικότητα δεν θα υπήρχαν χαμένοι.

Μια επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο θα οδηγούσε σε άμεση πτώση του ευρώ, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Εάν, όπως θα ήταν ενδεχόμενο, ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γερμανίας χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία, ίσως για να δημιουργήσουν μια νέα νομισματική ένωση, το ευρώ θα έχανε ακόμα περισσότερο την αξία του».

Πιθανόν το μεγαλύτερο κέρδος για την Ευρώπη από ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πολιτικό, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Η Γερμανία απολαμβάνει το ρόλο του ηγεμόνα στην Ευρώπη, αλλά έχει αποδειχθεί απρόθυμη να επωμιστεί το βάρος. Παίζοντας το ρόλο του νταή υπό την κάλυψη ενός μανδύα ηθικής, κάνει ζημιά στην Ευρώπη. Αντί να οικοδομούν ‘μια στενότερη ένωση’ στην Ευρώπη, οι Γερμανοί θέτουν σε κίνδυνο τον ευαίσθητο ιστό της. Για να παραμείνουν κοντά το ένα στο άλλο, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να χαλαρώσουν τους δεσμούς που τα δένουν τόσο σφιχτά.

fortunegreece.com

Εμπρησμός, η μεγάλη φωτιά στον Υμηττό


Εμπρησμός, η μεγάλη φωτιά στον Υμηττό.



Η μεγάλη φωτιά στον Υμηττό είναι σε εξέλιξη με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν ...εμπρησμό.

Ο καπνός δυσχεραίνει την προσπάθεια των πιλότων.


Με ανέμους 9 μποφόρ γίνονται οι εναέριες προσπάθειες και ταυτόχρονα μάχονται οι επίγειες δυνάμεις με την συμβολή μεγάλης βοήθειας εθελοντών.


Στο κέντρο επιχειρήσεων και ο Αλέξης Τσίπρας που ενημερώνεται διαρκώς από τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στη μάχη της κατάσβεσης μπαίνει και ο στρατός ενώ εναέριες δυνάμεις μεταφέρονται και από την Θεσσαλονίκη.

Είδη στη μάχη πυρόσβεσης συμμετέχουν και ελικόπτερα σινούκ.


Σε εξέλιξη είναι και άλλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε άλλα σημεία της χώρας.

Δύο πιλότοι αεροσκαφών καναντέρ επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση στη Λακωνία, λόγω προβλημάτων των πιλότων οι οποίοι επηρεάστηκαν από τους καπνούς.

Επίσημο αίτημα για βοήθεια, έγινε στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και αν χρειαστεί θα γίνει και σε άλλες χώρες, είπε ο πρωθυπουργός.

Η φωτιά στη Λακωνία ξέσπασε 4 η ώρα τα ξημερώματα και αυτό γεννά υποψίες για εμπρησμό.

Αυτήν την ώρα η φωτιά στον Υμηττό είναι υπό έλεγχο με την φωτιά να απομακρύνεται από κατοικήσιμες εκτάσεις.


 



ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΡΟΕΔΡΕ...«ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ»


ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΡΟΕΔΡΕ...«ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ»


Συναισθανόμενη πλήρως την πίεση των συντρόφων μου βουλευτών, αφού μία άλλη στιγμή, πριν πέντε χρόνια, ένιωθα την ίδια πίεση προκειμένου να συναινέσω στην πρώτη "σωτηρία" της Ελλάδας, θέλησα να δημοσιοποιήσω τη θέση μου, μετά την ψηφοφορία στην Βουλή.

Η συμφωνία που ψηφίστηκε χτες, αποτελεί όχι μόνον τακτική, αλλά και στρατηγική ήττα της πρώτης κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά.
Τη μετατρέπει στην τέταρτη, από το 2010, μνημονιακή κυβέρνηση και αυτό, αποτελεί βαριά ιστορική στρέβλωση, βαριά ιδεολογική ανωμαλία, βαρύ πολιτικό πλήγμα.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε έναν ωμό εκβιασμό ανάμεσα στην αποδοχή αυτής της συμφωνίας και την καταστροφή του λαού. Κι όπως ο ίδιος παραδέχθηκε οι "λάθος εκτιμήσεις" τον οδήγησαν σε απόλυτη ανετοιμότητα, σε μη επεξεργασία ενός σχεδίου διαφυγής, με αποτέλεσμα να υποκύψει σε αυτόν τον εκβιασμό.

Επειδή είναι ολοφάνερο ότι όταν ένας εκβιασμός αποδίδει, επαναλαμβάνεται.

Επειδή το πρόγραμμα, το οποίο καθομολογία του πρωθυπουργού δεν βγαίνει, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε ένα νέο παρόμοιο ή χειρότερο εκβιασμό, αρνούμαι να χαρίσω την κυβέρνηση, την Αριστερά αλλά και το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού μας, στους εκβιαστές.

Καλώ τον Πρωθυπουργό από σήμερα κιόλας με την πλήρη γνώση που απέκτησε -και αυτός και οι στενοί του συνεργάτες- γύρω από τις απάνθρωπες μεθοδεύσεις του διευθυντηρίου της Ευρώπης, δηλαδή γύρω από την ανθρωποφάγα φύση του νεοφιλελευθερισμού, να εγκαταλείψει τις μεταφυσικές βεβαιότητες που μας οδήγησαν έως εδώ.

Τον καλώ τόσο μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια αυτής της συμφωνίας, αλλά κυρίως έξω από αυτά τα πλαίσια, να φανεί ρεαλιστής.
Να οργανώσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο εκείνο που θα θωρακίσει την κυβέρνηση, την Αριστερά και κυρίως την κοινωνία μας απέναντι στο βέβαια επερχόμενο νέο εκβιασμό.
Τούτο αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και υπερώριμη πολιτική δυνατότητα.

Ο άμεσος και χωρίς εκπτώσεις έλεγχος των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, ο έλεγχος και η εξυγίανση του σκοτεινού τραπεζικού συστήματος (βλέπε ΚτΕ, Εθνική, Eurobank κτλ), η επιλογή συνεργατών που δε θα μας συντρίψουν ξανά στα βράχια των αφελών εκτιμήσεων και της λανθασμένης ανάγνωσης των ευρωπαϊκών συσχετισμών, ο σεβασμός της ηθικής – πολιτικής επιλογής των 38 συντρόφων βουλευτών, η επαναλειτουργία του κόμματος και των συλλογικών του οργάνων, η υπεύθυνη περιγραφή του εναλλακτικού σχεδίου στο λαό μας, η δυναμική διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, η σε κάθε δυνατό επίπεδο αξιοποίηση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας και η ειλικρινής – και όχι προσχηματική – υποστήριξη για τη συνέχιση των εργασιών της είναι μερικά από αυτά που από χτες έπρεπε ήδη να είναι η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτή του την προσπάθεια -και στο βαθμό που θα την καταβάλει- θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, από τη θέση μου ως ευρωβουλευτής. Είναι επίσης αυτονόητο ότι συμμετέχω ενεργά στον αγώνα του λαού μας, των κινημάτων και της νεολαίας μας, ώστε να αποτρέψω την ψήφιση των επαχθών εφαρμοστικών νόμων που θα ακολουθήσουν την επονείδιστη συμφωνία, ώστε να μην «ξεπλυθούν» αυτοί που επί πολλά χρόνια με πράξεις και παραλείψεις προετοίμασαν το συντελεσμένο από το 2010 έγκλημα κατά του λαού μας.

Σύντροφε Πρόεδρε "... εγώ δεν παραδέχθηκα την ήττα" , περιμένω από σήμερα κιόλας να σώσεις τα «κρυμμένα τιμαλφή» μας».


Mη χαίρεστε για το τέρας που σκοτώσατε, η σκύλα που το γέννησε είναι ξανά σε οργασμό


Μη χαίρεστε για το τέρας που σκοτώσατε

...γράψανε πάρα πολλοί, πάρα πολλά, καταλληλότεροι από μένα σε αναλύσεις -κοινωνικές και πολιτικές- για τη σημερινή ελληνική συγκυρία- κατά βάθος "ένα μεγάλο κόκκινο τριαντάφυλλο μπερδεύεται στο στόμα" και συμπληρώνει την απώλεια μνήμης που έχουμε, την πραγματική α-λήθεια στο μένος των καιρών....Η θηλειά στο λαιμό είναι σύνολες αυτο-βιογραφίες.
Ζει κανείς την μικρο-ιστορία, που είναι α-χρονική μέσα στο όλο γίγνεσθαι, κάτι απ' την κραυγή της Άννας Αχμάτοβα,
"ο άντρας στον τάφο, ο γιός στη φυλακή- προσευχηθείτε για μένα"...Όπως αυτοί στον ποταμό Νίγηρα που έχουν άφθονο νερό και πετρέλαιο, μα κουβαλούν στην πλάτη τα αγαθά τους, ή εκείνες τις φρικαλεότητες των Γάλλων στο Αλγέρι και τους εξανδραποδισμούς που προκάλεσαν οι Άγγλοι στην Ινδία...Όταν τα τρένα γέμιζαν με Εβραίους, λίγο πριν οι θρησκευτικοί ηγέτες τους, υποστήριζαν με τα ΝΑΙ της αντίστοιχης εποχής, πόσο ευγενικοί και αβροί στην συμπεριφορά είναι οι Γερμανοί, αφού διαβάζουν Χαίλντερλιν ή Γκαίτε, ακούνε Μότσαρτ ή Μπετόβεν, πόσο αδιαμαρτύρητα οδηγήθηκαν στα κρεματόρια, πόσο αυτή η ατμόσφαιρα θανάτου είναι ακόμα πνιγηρή κι εδώ στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στη Βιάνου....


Το 1949, έγινε, δεν θυμάμαι πού, με πρωτοβουλία των φρουδο-μαρξιστών της σχολής της Φραγκφούρτης, ένα συνέδριο με τίτλο "Η θεολογία μετά το Άουσβιτς".[Φρόμ, Αντόρνο, Χόρκχάιμερ, Μαρκούζε]. Και, φυσικά ειπώθηκαν πολλά, και ανακοινώθηκαν περισσότερα, κοινός τόπος των συνεδρίων. Ωστόσο, κατά την γνώμη μου από την επαύριο, μόλις έληξε ο πόλεμος, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έδωσε μια καίρια απάντηση: "Μη χαίρεστε για το τέρας που σκοτώσατε, η σκύλα που το γέννησε είναι ξανά σε οργασμό".

Του Φώτη Μισόπουλου. 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ, ΚΑΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΟ ΚΟΜΜΑ, ΚΑΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ



Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Σημαντικές διαφοροποιήσεις υπήρξαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί) και 6 «παρών», ενώ μία βουλευτής απουσίαζε.

Η λιγόλογη αυτή περιγραφή αδυνατεί ασφαλώς να αποδώσει την ιστορικών διαστάσεων συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου της 15ης Ιούλη του 2015. Αδυνατεί να περιγράψει την αμηχανία ενός λαού, που εμβρόντητος παρακολουθούσε στις οθόνες του να θρυμματίζονται με ταχύτητα φωτός οι ελπίδες που επένδυσε για ένα καλύτερο αύριο, για να βγει από την κινούμενη άμμο των μνημονίων και της βάρβαρης λιτότητας, της απελπισίας και του αόρατου μέλλοντος.

Αδυνατεί να περιγράψει την απογοήτευση των δεκάδων χιλιάδων αριστερών, που παρακολουθούσαν μια ραγδαία μετάλλαξη της κυβέρνησης, μέσω της οποίας, μετά από χρόνων αγώνες και θυσίες, κατάφεραν να ζωγραφίσουν το πρώτο χνάρι τους για την πραγματοποίηση της ουτοπίας τους.

Μέσα στη γενικότερη αμηχανία που επικρατεί, θάθελα να αναφερθώ σε δυο τρία ζητήματα:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε μια σκληρή μάχη επί πεντέμισι μήνες, απέναντι στα ισχυρά ιερατεία της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ. Κανείς δε μπορεί να το υποτιμήσει αυτό, καθώς και τις θετικές επιπτώσεις της μάχης αυτής σε σχέση με τη διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους, της ανθρωπιστικής κρίσης που επέφεραν τα μνημόνια στη χώρα μας κτλ. κτλ. Όμως, ακριβώς την επομένη της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία κάθε άλλο παρά προϊδέαζε για συνθηκολόγηση, έγινε μια στροφή 180 μοιρών, οδηγηθήκαμε σε μια άτακτη υποχώρηση, η οποία σοκάρισε την ελληνική κοινωνία και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό κόμμα σε κόμμα που εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, και μάλιστα σε μια καθημαγμένη κοινωνία, έγινε σχεδόν σε μηδενικό χρόνο, χωρίς να δώσει στα μέλη του την παραμικρή δυνατότητα έστω και στοιχειώδους συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος, έστω και στοιχειώδους αντίδρασης. Η συζήτηση αυτή επιδιώκεται τώρα να γίνει συντεταγμένα, τουλάχιστον σε επίπεδο Κ.Ε., μετά από κατάθεση κειμένου με υπογραφές πάνω από το 50% των μελών του.

Δε γνωρίζω αν ιστορικά υπήρξε μια τόσο βίαιη ωρίμανση (για να θυμηθούμε και δήλωση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ) σε κομματικό οργανισμό όσο αυτή, η οποία βέβαια, μένει να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή από τα μέλη του κόμματος ή όχι. Καταδεικνύει όμως, πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης με επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, σε περίπτωση διακυβέρνησης μιας χώρας από αριστερό κόμμα ή θα υπάρξει μεγάλη σύγκρουση με το σύστημα ή με συνοπτικές διαδικασίες θα επιχειρηθεί και θα επιβληθεί αφομοίωση και μετάλλαξη του κόμματος και της κυβέρνησής του. Η πολιτική διαδρομή που έκανε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, όπου η πολιτική του διολίσθηση επήλθε σταδιακά σε βάθος χρόνου, είναι φανερό πως στις συνθήκες που ζούμε δεν υπάρχει καν ως δυνατότητα (όχι πως θα την επιθυμούσαμε).

Η υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στο διευθυντήριο της Ε.Ε. οδήγησε και σε μια, κατά τη γνώμη μου, μεγάλη αντίφαση. Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ριζοσπαστικοποιείται, όπως φαίνεται από τη συγκλονιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα το βράδυ της Παρασκευής και το ηρωικό ΟΧΙ του 62%, το πολιτικό σύστημα συντηρητικοποιείται. Αυτό το χάσμα μεταξύ κοινωνίας έτοιμης να κάνει τη μεγάλη ρήξη και πολιτικών σχηματισμών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψηφίζουν μνημόνια λιτότητας στη Βουλή, είναι ένα εξάμβλωμα της ιστορίας που πρέπει να βρει τη λύση του.

Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική κατεύθυνση έστω και την ύστατη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τη θέλησή του προφανώς, θα συνεισφέρει στη μεγαλύτερη επιτυχία του συστήματος. Να έχει μετατρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής σε μηχανισμό επιβολής των μνημονίων, με μοναδικά μη μνημονιακά κόμματα, σύμφωνα με τον πολιτικό χάρτη της εκλογικής διαδικασίας του Γενάρη 2015, το ΚΚΕ και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Και τούτο, γιατί όσο και να θέλουν (γιατί πιστεύω ότι θέλουν) και όσο και να διακηρύσσουν ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιδιώξουν σθεναρά να υπάρχει κοινωνικό πρόσημο στου νόμους και να παίρνουν μέτρα κοινωνικής στήριξης, αυτό θα αποδειχθεί πολιτική φενάκη, αφού ήδη έχουν συμφωνήσει και αποδεχθεί πως η τρόικα θα επανέλθει στα υπουργεία ως ελεγκτικός μηχανισμός, και κυρίως, πως τα νομοσχέδια θα κατατίθενται στη Βουλή ΑΦΟΥ συμφωνηθούν με την τρόικα. Άρα, περιθώρια «δραπέτευσης» δεν υπάρχουν, ούτε λοιπόν και περιθώρια διαφορετικής, έστω και στα σημεία, πολιτικής.

Με την κατάσταση αυτή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, όσο –αναπόφευκτα λόγω και τρίτου μνημονίου- θα υποθηκεύεται η ζωή των πολιτών, δεν είναι καθόλου απίθανο, να αναδειχθεί ως ισχυρός εκφραστής της αντιμνημονιακής πολιτικής η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κίνημα, την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, τη δυνατότητα απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, και κυρίως για τη δημοκρατία. Γι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η παραμονή και παρουσία στη Βουλή των 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν το πρώτο νομοσχέδιο, και δεν θα ψηφίσουν μνημονιακούς νόμους, για να υπάρχει η αριστερή αντιμνημονιακή έκφραση του λαού στη Βουλή (με την έννοια ότι το ΚΚΕ έχει αποδειχθεί πως δε μπορεί δυστυχώς να εκφράσει πέραν του εκλογικού ποσοστού του), και κυρίως για να υπάρχει μια ουσιαστική πρόταση εξόδου από την κρίση, την οποία έχει καταθέσει εδώ και χρόνια στα συνέδρια, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εν μέρει και στην κοινωνία, η Αριστερή Πλατφόρμα.

Πώς πορευόμαστε από δω και πέρα; Δύσκολο να το απαντήσει κάποιος, δεδομένου ότι τόσο κακοφορμισμένη πολιτική κατάσταση δεν υπήρξε, μετά τη μεταπολίτευση τουλάχιστον, για να αντλήσουμε εμπειρίες.

Μερικές σκέψεις:
Η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη άμεσα λύση, έστω και αυτήν τη στιγμή, στο και πέντε δηλαδή, είναι να κάνει την ιστορικά αναγκαία στροφή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να αρνηθεί να προχωρήσει στο δεύτερο νομοσχέδιο, ισχυριζόμενη ότι δε μπορεί να βυθίσει άλλο την κοινωνία αυτής της χώρας στην εξαθλίωση και στον εξευτελισμό. Αυτό προφανώς σημαίνει σύγκρουση με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που πιθανόν να μας οδηγήσει και σε έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά, όπως έγραψε και ο Πολ Κρούγκμαν, ένα μεγάλο μέρος από τις συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη τις υπέστη ο ελληνικός λαός, καλό θα είναι να οικειοποιηθεί και τα ωφελήματα. Η πολιτική αυτή στροφή καλό θα είναι να γίνει τώρα, όσο ακόμη ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τυγχάνουν ευρείας λαϊκής στήριξης.

Σε ότι αφορά στο κόμμα, νομίζω πως είναι θετική εξέλιξη το κείμενο των 109 μελών της Κ.Ε., αλλά κυρίως οι αποφάσεις πολλών, και κυρίως μεγάλων νομαρχιακών επιτροπών, οι οποίες στηρίζουν τις αποφάσεις του κόμματος, και ζητούν να μην εφαρμοστούν μνημονιακές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη δηλαδή αυτού του κόμματος, είναι ο μοναδικός και κρίσιμος θεματοφύλακας των αποφάσεών του. Ένας γόνιμος εσωτερικός διάλογος, άμεσα, σε όλο το φάσμα του κόμματος, και κυρίως στη βάση του, εφόσον καταλήξει σε απόρριψη των μνημονιακών πολιτικών, κόντρα στους εκβιασμούς της Ε.Ε., και πιστεύω πως μόνον εκεί μπορεί να καταλήξει με βάση την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, τις μέχρι σήμερα πολιτικές αποφάσεις του, την πολιτική διαδρομή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του και τις απόψεις της νεολαίας του, θα αποτελέσει μεγάλη λύτρωση για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, και για την κοινωνία, γιατί θα παραμείνει ο σταθερά προσανατολισμένος πολιτικός σχηματισμός που αντιπαλεύει τα μνημόνια, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιδιώκει τον κοινωνικό μετασχηματισμό, και, επειδή είναι και ριζοσπαστικός, πιστεύει και δε φοβάται τις συγκρούσεις. Αυτή βεβαίως η απόφασή του, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα από την κυβέρνηση, αλλιώς θα υπάρξει μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε κόμμα και κυβέρνηση, με άγνωστες συνέπειες.

Υπάρχει βέβαια πάντα ο λαϊκός παράγοντας, καθοριστικής σημασίας για την κίνηση της ιστορίας, ο οποίος με τη δυναμική και τους αγώνες του, χωρίς απογοητεύσεις και υπαναχωρήσεις, μπορεί να επιβάλει την πολιτική που του αρμόζει και δεν τον εξαθλιώνει. Η ισχυρή διάθεσή του για αγώνες, όπως πρόσφατα εκφράστηκε, είναι η βάσιμη ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο.

Υ.Γ. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού προς κομματικά στελέχη πως: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών», νομίζω πως μάλλον άκομψη είναι και δε συνιστά πολιτική στάση. Το ζήτημα δεν είναι ηθικοπλαστικό, δε μπορεί δηλαδή να ψηφίζεις μνημόνια στη βάση του πόσο ισχυρό δίλημμα συνείδησης έχεις με βάση τις προσπάθειες που κατέβαλες, αλλά στη βάση του πόσο αυτή η πολιτική είναι βιώσιμη, εξυπηρετεί ή όχι τα συμφέροντα του λαού, καταστρέφει ή όχι μια κοινωνία, οδηγεί ή όχι στο στρατηγικό μας στόχο που είναι η απελευθέρωση των υποτελών τάξεων και όχι το αλυσοδέσιμό τους, και κυρίως πόσο εκτιμάς ότι είσαι διατεθειμένος, παίρνοντας το βάρος και της πιθανής αποτυχίας, να συγκρουστείς γι αυτές τις θέσεις σου ή να βαφτίσεις τα μνημόνια μεταρρυθμίσεις. Γιατί, όπως φαίνεται πια από τα πράγματα, αυτή η Ε.Ε. ούτε μεταρρυθμίζεται, ούτε φτιασιδώνεται. Μόνον ανατρέπεται.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΟΥ


ΗΛΙΘΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΧΕΤΟΥΣ


ΗΛΙΘΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΧΕΤΟΥΣ


Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ σχετικά με το εθνικό νόμισμα παίχτηκε το εξής. - Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάρδα - "Αν πράγματι χρησιμοποιήσουμε τα 20 δις που ισχυρίζετε ο κ. Λαφαζανης οτι υπάρχουν στην ΤτΕ τοτε την επόμενη μέρα η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ακυρώνοντας έτσι ολα τα χαρτονομίσματα που υπάρχουν στη Ελλάδα, οπότε οι Έλληνες θα έχουν στα χέρια τους απλά σκουπίδια."
Προσέξτε ανοησία. Ο κ. Μάρδας, αν και υφυπουργός υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν ξέρει αν ισχύει ή δεν ισχύει ο ισχυρισμός του Λαφαζάνη. Ας το αφήσουμε στην άκρη.

Το ποσό στο οποίο αναφέρεται ο Μάρδας είναι τα διαθέσιμα χαρτονομίσματα σε ευρώ, δηλαδή τα τραπεζογραμμάτια, που διακινούνται στην ελληνική οικονομία. Κι αυτά δεν είναι 20 δις, αλλά 27,4 δις ευρώ (Μάιος 2015). Αν ένα μεγάλο μέρος αυτών των τραπεζογραμματίων κρατηθούν από την ΤτΕ για συναλλαγματικό απόθεμα για να υποστηριχθεί η μετάβαση σε εθνικό κρατικό νόμισμα, σε νέα δραχμή, τι θα συμβεί;

Κατά τον κ. Μάρδα την επομένη θα τα ακύρωνε όλα η ΕΚΤ. Ισχύει αυτό; Ούτε κατά διάνοια. Διότι τα τραπεζογραμάτια ευρώ δεν διαχωρίζονται σε ελληνικά και άλλα. Ορισμένα παράγονται από τον Χολαργό, αλλά όχι όλα. Το 2015 η ΕΚΤ τυπώνει στον χολαργό μόνο 10ευρα. Τα υπόλοιπα είναι από νομισματοκοπεία άλλων χωρών.
Το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια έρχεται από την Bundesbank, Γερμανία. Ξέρετε, η γνωστή μετακομιδή με αεροπλάνα. Πώς λοιπόν θα μπορέσει να τα ακυρώσει η ΕΚΤ χωρίς να τινάξει στον αέρα την ελεύθερη διακίνηση του τραπεζογραμματίου στην ευρωζώνη; Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είναι κανείς πολύ άσχετος, ή πολύ Μάρδας για να πιστέψει ότι κάτι τέτοιο γίνεται.

Ο Μάρδας όμως έχει και μια άλλη ιδέα.  Θα τυπώσει, λέει, άλλα και θα τα αποσύρει αυτά που υπάρχουν διαθέσιμα τώρα. Μπορεί να το κάνει η ΕΚΤ; Και βέβαια. Μέσα σε ποιό χρονικό διάστημα μπορεί να το κάνει; Πρέπει πρώτα να σχεδιαστούν τα νέα τραπεζογραμμάτια, να παραγγελθούν από την Dupont τα νέα υλικά παραγωγής, να γίνουν δοκιμαστικές εκτυπώσεις και ύστερα να βάλει μπρος τα πιεστήρια χαρτονομίσματος για μαζική παραγωγή.

Πόσο χρόνο θα πάρει; Σίγουρα όχι μια μέρα, ή ένα σαββατοκύριακο που νομίζει ο Μάρδας.  Πόσο χρειάστηκε η ΕΚΤ να εισάγει τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 και 10 ευρώ. Πάνω από ένα χρόνο. Και προσοχή. Δεν τόλμησε ούτε καν να αποσύρει τα προηγούμενα. Αν το έκανε. Αν για κάθε νέο τραπεζογραμμάτιο απέσυρε υποχρεωτικά ένα παλιότερο, τότε η αντικατάσταση αυτή χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Κι αυτό οφείλει να γίνει για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η μετάβαση σε ένα νέο εθνικό κρατικό νόμισμα, μια νέα δραχμή, χρειαζόμαστε 6-8 μήνες. Επομένως κάλλιστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ που διαθέτει ήδη η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα ως συναλλαγματικό απόθεμα. Και μάλιστα χωρίς να μπορεί να κάνει το οτιδήποτε η ΕΚΤ.  Αυτή είναι η αλήθεια και δεν χρειάζεται κανείς παρά κοινή λογική για το καταλάβει.

Επομένως ο Μάρδας απευθύνεται σε άσχετους με παντελώς ηλίθια επιχειρήματα. Θα μου πείτε από έναν παλιό χειροκροτητή του Σημίτη και φυτευτό στην κυβέρνηση Τσίπρα, τι θα περίμενε κανείς; Απλά αναφερθήκαμε στον συγκεκριμένο κύριο για να δείτε το ποιόν και το επίπεδο όσων αντιτάσσονται στο εθνικό κρατικό νόμισμα. Για να δείτε πόσο άδικα τρομοκρατείστε από δαύτους.

dimitriskazakis.blogspot.gr



Η πορεία της αριστεράς χωρίς αριστερά.


Η πορεία της αριστεράς χωρίς αριστερά.


Με την τοποθέτησή του στο θέμα των διαφωνούντων βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι πλέον φυσικός του σύμμαχος είναι ο Γιούνκερ.

«Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε κυβερνητικά στελέχη, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας την στάση που κράτησαν οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα. 

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο «εκβιαστικό δίλημμα» με το οποίο τέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση. 

 «Κατόπιν τούτων ζήτησα από την Κ.Ο. και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε "όχι". Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

 «Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της Κ.Ο. να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης, και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

 Σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «προσωπικά, δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών». 

Η παραπάνω τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα τον φέρνει αντιμέτωπο με την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η ιδεολογία του και την οποία κάποιοι θέλουν να ονομάζουν ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για κυβέρνηση αριστεράς τη στιγμή που ο ίδιος ταυτίστηκε πλήρως με τις θέσεις της δεξιάς και πλέον απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ακόμα και το ακροδεξιού τμήματός της.

Την αλλαγή αυτής του της στάσης την αποδίδει στο εκβιαστικό δίλημμα που του τέθηκε στη σύνοδο κορυφής και ζητάει από τον καθένα να τοποθετηθεί για το εάν ο εκβιασμός ήταν αληθινός η πλαστός.

Με αυτό το ερώτημα καθιστά πλέον το πολιτικό πρόβλημα, πρόβλημα στρατηγικού σχεδιασμού που παύει να έχει σχέση με αρχές, αξίες, θέσεις και ιδεολογικές αναφορές.

Ακόμα και έτσι όμως, δηλαδή να δεχτούμε ότι έχει δίκιο ο πρωθυπουργός, το ερώτημα είναι ποια είναι τα όπλα με τα οποία θα αντιπαρατεθείς αυτά τα διλήμματα ;
Αν  απαρνηθείς τις αξίες, τις αρχές, τις θέσεις και τις ιδεολογικές σου αναφορές τότε είναι βέβαιο ότι θα ηττηθείς, πράγμα που εξάλλου έγινε.

Είτε λοιπόν ο εκβιασμός είναι πλαστός είτε αληθινός ο Τσίπρας θα ήταν χαμένος γιατί απλά δεν ήταν έτοιμος, προκειμένου να κερδίσει τα πάντα, να χάσει τα πάντα και δεν ήταν έτοιμος γιατί κλονίστηκε η πίστη του σε αυτό που ο ίδιος έλεγε, ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Το μεγαλύτερο έγκλημά του είναι αυτό που έγινε μέσα στη βουλή, που επέτρεψε στον κάθε Φίλη να αμφισβητήσει τα ποιο ισχυρά του όπλα και πάνω από όλα την Κωνσταντοπούλου, η τοποθέτηση της οποίας ήταν η δύναμη με την οποία μπορούσε να νικήσει.

Έχει έναν λαό που του βροντοφώναξε ότι μπορεί να πεινάσουμε, αρκεί ότι πάθουμε να το πάθουμε όλοι μαζί και αυτήν την δύναμη δεν την εκμεταλλεύτηκε.