Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Είχαμε άδικο γατί είχαμε πολύ νωρίς δίκιο.


Είχαμε άδικο γατί είχαμε πολύ νωρίς δίκιο.



Οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο CNN πρέπει να διαβαστούν πάρα πολύ καλά γιατί σε αυτές αποτυπώνεται μία αλήθεια η οποία αν δεν ακουστεί τότε υποθηκεύεται η δημοκρατία, υποθηκεύεται το μέλλον της Ευρώπης και έρχεται η πλήρης υποταγή τον Φασισμό.
Κάναμε λάθη είπε ο Γιάνης αλλά το μόνο λάθος ήταν το ότι είχε πολύ νωρίς δίκιο.
Στις δηλώσεις του για ακόμα μια φορά προσπαθεί να προστατέψει τον Τσίπρα και ορθά πράττει γιατί και ο Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει αυτό που κάνει.
Στην παρούσα φάση την λύση μπορεί να την δώσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω απόλυτα ότι αυτό θέλει και ο πρωθυπουργός.
Θέλει δηλαδή η κοινοβουλευτική του ομάδα να ορθώσει το ανάστημα και να του πει όχι γιατί έτσι θα μπορεί να πει στους ντόπιους και ξένους Γερμανοτσολιάδες αυτό που δεν μπορούσε να τους πει σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Τώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ώρα να πάρει τις ευθύνες που της αναλογούν.
Να συνταχθεί με το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, με το ΟΧΙ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της βάσης του κόμματος και να δώσουν δύναμη στον Τσίπρα.
Πουλημένοι τύποι σαν τον Πανούση δεν είχαν και δεν έχουν σχέση με την αριστερά.
Αν τολμήσει η κοινοβουλευτική ομάδα να αντισταθεί στον εκβιασμό τότε, όχι μόνο θα δώσει δύναμη στον πρωθυπουργό, αλλά θα σώσει την Ελλάδα και τις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.
Ας διαβάσουν αυτά που θα κληθούν να ψηφίσουν, ας ακούσουν προσεκτικά την Ζωή και όλους όσους αντιτάχθηκαν στα μνημόνια, ας αφουγκραστούν τη βάση του κόμματος και μετά το ΟΧΙ που θα πουν να οδηγηθεί το κόμμα σε συνέδριο.
Αυτό είναι δημοκρατία και αυτό είναι αριστερά. Όλα τα άλλα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα και την ελπίδα να σβήσει διαπαντός.
Ο Γιάνης που τόσο πολύ ενοχλεί το σύστημα και προσπαθούν να τον απαξιώσουν έχει δίκιο γατί θέλησε να είναι συνεπής με όσα πίστεψε ο λαός.  
«Κάναμε λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία...και φέρω ο ίδιος ευθύνη για έναν αριθμό εξ αυτών» είπε ο Γιάνης στο CNN. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι η πολύ ισχυρή τρόικα των δανειστών δεν ενδιαφερόταν για μια λογική, έντιμη, αμοιβαία επωφελή συμφωνία»
«Νομίζω ότι μια πιο στενή εξέταση θα αποκαλύψει την αλήθεια:
«Είναι πολύ δύσκολο για εμένα, όσο και αν θα ήθελα να το κάνω, να πάρω την ευθύνη για μια πολιτική για την οποία παραιτήθηκα»
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι ο κόσμος ψήφισε «όχι» στην «παράταση και την υποκρισία», αλλά «ήταν ξεκάθαρο σε μένα τη νύχτα του δημοψηφίσματος ότι η θέση της κυβέρνησης ήταν να πει “ναι”».
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Ήταν μπροστά σε μια επιλογή: Αυτοκτονείς ή σε εκτελούν...ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο για τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο η ίδια διαφωνεί. Άνθρωποι σαν εμένα πίστεψαν ότι θα ήταν πιο έντιμο, και μακροπρόθεσμα πιο σωστό, να παραιτηθούμε. Για αυτό παραιτήθηκα. Αλλά αναγνωρίζω ότι τα επιχειρήματά του είναι το ίδιο ισχυρά με τα δικά μου».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν όσον αφορά στην άποψή του ότι «υπερεκτίμησε τις ικανότητες της κυβέρνησης»: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε Plan B. Είχαμε Plan B. Εμείς στο υπουργείο Οικονομικών το αναπτύξαμε. Υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού, που μας διέταξε να το κάνουμε, πριν καν βρεθούμε στο υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά καταλαβαίνετε ότι αυτά τα σχέδια – τα Plan B- είναι εξ ορισμού πολύ ατελή, επειδή πρέπει να παραμείνουν σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων, αλλιώς μπορεί να διαρρεύσουν και να προκύψει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Ωστόσο, σημειώνει ότι το σχέδιο δεν ήταν η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, αλλά να αποκτήσει ένα «euro-denominated» νόμισμα- με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να τυπώσει το δικό της, προσωρινό νόμισμα, «δεμένο» στην αξία του ευρώ. «Η ουσία είναι ότι αυτό το Plan B δεν τέθηκε σε εφαρμογή, δεν πήρα πράσινο φως...αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκα».
 Ανδρέας Κεσίδης


Ουαί τοις ηττημένοις


Ουαί τοις ηττημένοις



Γέλιο αυταρέσκειας και ικανοποίησης “κυριάρχησε” στο πρόσωπο του εκπρόσωπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ στην την ερώτηση ενός δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «επί της ουσίας Πρωθυπουργός της Ελλάδας» και εκείνος με την συμπεριφορά του “έδειξε” ότι ο Γερμανός θα είναι πάντα Γερμανός και πάντα θα νομίζει ότι είναι «Αρειανή φυλή».


Ποτέ δεν θα καταλάβει ότι ο ιστορικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να είναι ο «ηγεμόνας» της Ευρώπης όπως ονειρεύεται. 
Αδυνατώντας να καταλάβουν όσα προαναφέρθηκαν, συνεχίζουν να μειώνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό υποχρεώνοντάς τον να αναιρεί ένα - ένα όσα έλεγε προεκλογικά.

Στο video φαίνεται η αυταρέσκεια του Γέγκερ. 

nein news






ο Γιώργος Παπανδρέου μας αναλύει το δικό του πρόβλημα


ο Γιώργος Παπανδρέου μας αναλύει το δικό του πρόβλημα


Ο καθένας βλέπει τα πράγματα βάση των δικών του βιωμάτων και αναγκών.
Αν λοιπόν ρωτήσεις κάποιον που θέλει φάρμακα τι σημαίνει για αυτόν το capital control  θα σου πει ότι δεν μπορώ να πάρω χρήματα για τα φάρμακά μου.

Αν κάποιος δεν έχει να φάει θα σου πει …χέστηκα.

Στο ίδιο ερώτημα ο Γιώργος Παπανδρέου μας αναλύει το δικό του πρόβλημα

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ON LINE ΑΠΟ ΤΟ AMAZON»

Αυτό είναι το πρόβλημά του και αυτό απάντησε ο άνθρωπος σε τηλεφωνική συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο.


Να είναι καλά πάντα μήπως και καταλάβει ποτέ, τι έκανε. 

 nein news

Θέμα ταυτότητας και αλλαγής διαδικασίας εκλογής προέδρου

Θέμα ταυτότητας και αλλαγής διαδικασίας εκλογής προέδρου έβαλε ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας στην Δημόσια Τηλεόραση

  


Ως πρόεδρος έχω όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το καταστατικό της ΝΔ δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Δημόσια Τηλεόραση και πρόσθεσε ότι το «μεταβατικός» έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο παραμονής του.

Είπε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σημείωσε ότι όσο θα διαρκεί η μεταβατικότητα δεν μπορεί η ΝΔ να μην λειτουργεί και προανήγγειλε διαδικασίες προσδιορισμού της ταυτότητας αλλά και κομματικής ανασυγκρότησης. «Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο, μου άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παράταξης, γι αυτό και υπηρέτησα την παράταξη με τον οποιονδήποτε αρχηγό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει με την εκλογή ηγεσίας από τον κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ. Δεν πιστεύω σε ανοικτές διαδικασίες σε αυτά τα θέματα, είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι η κομματική βάση θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία.

Για την συμφωνία με τους εταίρους ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε που τα μέτρα που έρχονται είναι υφεσιακά και πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουν όρια στις αντοχές κάποιων κοινωνικών ομάδων και υπογράμμισε ότι το μνημόνιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό.

Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα με την παρουσία του ότι δεν υπάρχει αντιδικία με την Δημόσια Τηλεόραση και πρόσθεσε ότι στηρίζει την πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.


ΑΠΕ

Reuters: To Grexit ξεπεράστηκε - Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων το μεγάλο ρίσκο



Reuters: To Grexit ξεπεράστηκε 



Όσο αυξάνονται οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της ελληνικής κρίσης, τόσο υποχωρούν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης εμφάνισαν τη Δευτέρα 20 Ιουλίου οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, απόρροια του σταδιακού περιορισμού των ανησυχιών για την πορεία της ελληνικής κρίσης, μετά το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών.


Όπως υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο όσο θα αυξάνονται οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης της ελληνικής κρίσης, τόσο θα υποχωρούν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.


Οι ελληνικές τράπεζες άνοιξαν εκ νέου τη Δευτέρα, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της και δη στο ΔΝΤ (2 δισ. ευρώ) και την ΕΚΤ (3,5 δισ. ευρώ).
Πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις επιστροφής της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας, μετά τις διαπραγματεύσεις - θρίλερ των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Σε όρους αγορών, η Ελλάδα δείχνει να επιστρέφει στην ομαλότητα.

"Η αποπληρωμή του ελληνικού ομολόγου των 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ θα μειώσει το ρίσκο, προσφέροντας σημαντική στήριξη στα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας", σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Michael Leister.


Από πλευράς διεθνών επενδυτών και αγορών, ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ έχει ξεπεραστεί, επισημαίνει το Reuters.


Πλέον οι κίνδυνοι που αφορούν στην Ελλάδα συνδέονται με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων", εκτιμούν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της UniCredit.


"Όσο μεγαλύτερη πρόοδο σημειώνει τις επόμενες μέρες η Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας", σχολιάζουν οι ίδιοι.




Από το Harvard με αγάπη - Μήπως ο Βαρουφάκης είχε δίκιο;


Από το Harvard με αγάπη



Ένα έθνος μπορεί να αντέξει τόση οικονομική λιτότητα μέχρι του ορίου που το πολιτικό κόστος γίνει δυσβάσταχτο....

Το συνεχιζόμενο έπος της Ελλάδος με τους πιστωτές της είναι πιο τραγικό και από τα κόμικς αναφέρει σε άρθρο του στους New York Times ο Robert M. Beren Professor of Economics at Harvard University
«Λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο ωραίο χάος».


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη δεν είναι απλά ιδιαίτερα. 

Είναι απλώς η τελευταία δόση μιας ιστορίας που εκτυλίσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ας αναλύσουμε αυτή την ιστορία αρχίζοντας από τα τα μέσα της δεκαετίας του 1990. 
Αν ταξιδεύατε σε όλη την Ευρώπη, κάθε έθνος είχε το δικό του  νόμισμα - φράγκα στη Γαλλία, μάρκα στη Γερμανία, πεσέτες στην Ισπανία και δραχμές στην Ελλάδα. 
Μέσα σε λίγα χρόνια, μεγάλο μέρος της Ευρώπης αποφασίζει την δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος. 
Με την πάροδο του χρόνου, περισσότερα έθνη εντάχθηκαν  στη νομισματική ένωση. 
Σήμερα, 19 ευρωπαϊκά έθνη χρησιμοποιούν το ευρώ ως αποκλειστικό νόμισμά τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (τουλάχιστον για τώρα).
Όταν εισήχθη το ευρώ, πολλοί οικονομολόγοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την αλλαγή από τα εθνικά νομίσματα σε ένα υπερεθνικό νόμισμα. 
Ο σκεπτικιστής Milton Friedman, ο νομπελίστας οικονομολόγος ο οποίος κυριάρχησε με τις απόψεις του κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με τις μακροοικονομικές του θεωρίες, ήταν ένας από αυτούς.  
Το 1997 έγραψε ο Friedman: 
«H κοινή αγορά στην Ευρώπη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει για δεν ενδείκνυται για ένα κοινό νόμισμα.
Αποτελείται από ξεχωριστά έθνη, των οποίων οι κάτοικοι μιλούν διαφορετικές γλώσσες, έχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα και έχουν πολύ μεγαλύτερη πίστη και προσήλωση στη χώρα τους από ότι στην κοινή αγορά ή στην ιδέα της Ευρώπης.
Ο  Friedman κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η υιοθέτηση του ευρώ θα οξύνει τις πολιτικές εντάσεις προκαλώντας αποκλίνουσες κρίσεις και καταλήγοντας σε διχαστικά πολιτικά ζητήματα»


Ένας άλλος σκεπτικιστής με το ευρώ ήταν Martin Feldstein, ο συνάδελφός μου στο Οικονομικό Τμήμα του Harvard 1982-1984, επικεφαλής οικονομολόγος του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν. 
Το  1997 ο Feldstein ονομάζει το ευρώ «οικονομική ευθύνη»
Αλλά γιατί; 
Η νομισματική ένωση λειτουργεί καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η  Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ δεν έχουν πολιτειακό νόμισμα αλλά εθνικό. 
Γιατί δεν μπορεί οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν τα οφέλη ενός κοινού νομίσματος;
Δύο είναι οι λόγοι. 
Κατ 'αρχάς, σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια δημοσιονομική ένωση, στο πλαίσιο αυτό οι ευημερούσες περιοχές της χώρας επιδοτούν τις λιγότερο ευημερούσες. Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λιγότερα εμπόδια στην κίνηση του εργατικού δυναμικού από ότι την Ευρώπη. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν μια οικονομική ύφεση επηρεάζει μια περιοχή, οι κάτοικοι μπορούν να βρουν εργασία αλλού.
Στην Ευρώπη, οι διαφορές στη γλώσσα και τον πολιτισμό καθιστούν πολύ δύσκολη την μεταφορά εργατικού δυναμικού. 
Ως εκ τούτου ο Friedman και ο Feldstein υποστήριξαν ότι οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται ένα εργαλείο πολιτικής για την αντιμετώπιση των υφέσεων σε επίπεδο εθνών.
Το εργαλείο αυτό ήταν μια υπερεθνική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες. 
Αντί να λάβει σοβαρά υπόψη τους νομικούς τους συμβούλους, ωστόσο, η Ευρώπη υιοθέτησε ένα κοινό νόμισμα για ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου και έριξε την υπερεθνική νομισματική πολιτική στον κάδο απορριμμάτων της ιστορίας.
Το κίνητρο ήταν περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό. 
Οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι η ήπειρός τους, αφού ενώθηκε μέσω της  κοινής αγοράς και το νόμισμα, θα αντιμετωπίσουν την  αμερικανική ηγεμονία στην παγκόσμια σκηνή.
Πόνταραν στην ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα, ότι θα διαγράψει τα εθνικιστικά αισθήματα που οδήγησαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ο αιώνα. 


Πάμε στο 1919. 
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει και ο μεγάλος Βρετανός οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς δημοσιεύει μια ιστορική μελέτη «οι οικονομικές συνέπειες της Ειρήνης», μια εκτεταμένη κριτική στην Συνθήκη των Βερσαλλιών. 
Το κύριο μέλημά του είναι ότι η συνθήκη εγκατέλειψε τη Γερμανία η οποία επιβαρυνόταν με πάρα πολύ μεγάλο χρέος.
Οι υποστηρικτές της Συνθήκης των Βερσαλλιών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Woodrow Wilson, ήταν  ανένδοτοι ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει αρκετά μεγάλες αποζημιώσεις για το γεγονός ότι προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους. 
Ο  Keynes, ωστόσο, επιδίωκε την ευημερία όλων των ευρωπαϊκών εθνών και της Γερμανίας.
Ο Wilson επιδίωκε την συντριβή, ο Keynes επιδίωκε έλεος.
Υπό το φως των μετέπειτα ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της ανόδου του Τρίτου Ράιχ, ο Keynes φάνηκε να είχε την καλύτερη προσέγγιση. 
Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
 Στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι νικητές ενδιαφέρονταν περισσότερο να εντάξουν την Γερμανία και την Ιαπωνία στην κοινότητα των εθνών από το να τιμωρήσουν τα κράτη αυτά για τις αμαρτίες του παρελθόντος.
Πηγαίνοντας στο σήμερα. 

Η Ελλάδα βρίσκεται  εγκλωβισμένη με συσσωρευμένα χρέη. 
Η Ελλάδα φέρει την κύρια ευθύνη. 
Οι ελληνικές κυβερνήσεις δανείστηκαν πάρα πολύ και για χρόνια έκρυβαν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα από τους πιστωτές τους. 
Μόλις η αλήθεια ήρθε στο φως, η λιτότητα ήταν μονόδρομος. 
Το αποτέλεσμα ήταν οικονομική ύφεση με το ένα τέταρτο του ελληνικού εργατικού δυναμικού σήμερα να είναι άνεργοι.
Τα πράγματα έγιναν χειρότερα για την Ελλάδα λόγω του ευρώ. 
Σε μια παλαιότερη εποχή, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει υποτιμήσει τη δραχμή, καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.
Η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος του σοκ από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. 
Οι  Friedman και  Feldstein είχαν δίκιο: 
Το ευρώ έχει μετατραπεί σε μια οικονομική υποχρέωση και έχει  επιδεινώσει τις πολιτικές εντάσεις.
Οι πιστώτριες χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί  ας έχουν κατά νου τα διδάγματα από τον  Keynes. 
Ένα έθνος μπορεί να αντέξει τόση οικονομική λιτότητα μέχρι του ορίου που το πολιτικό κόστος γίνει δυσβάσταχτο. 
Ναι, οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να είναι συντετριμμένοι. 
Αλλά μπορεί επίσης να είναι σοφό για τον υπόλοιπο  κόσμο να δείξει κάποιο έλεος.

Μεταφραστική επιμέλεια Πέτρος Λαζάρου