Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Κατά του Τσίπρα στρέφεται ο Γιάνης Βαρουφάκης και παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα "Λαϊκή Ενότητα".



Ξεκαθαρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα "Λαϊκή Ενότητα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Επανέρχεται ο Γιάνης Βαρουφάκης με νέα συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Observer και χωρίς να κρατάει πλέον τα προσχήματα στρέφεται κατά του Αλέξη Τσίπρα. "έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν" λέει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το πραγματικό πρόβλημα του Τσίπρα και θυμίζοντας τους καλαμοκαβαλάρηδες των χρόνων του ΠΑΣΟΚ.

 Συνεχίζοντας λέει ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στην Τρόικα και να εφαρμόσει τους κανόνες τις παράδοσης, με την σκέψη ότι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσουμε εμείς παρά να τους αφήσουμε στα πιόνια της Τρόικα στην Ελλάδα που δεν θα φέρουν αντιρρήσεις, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο κάθε δυνατότητα στον πρωθυπουργό να απευθυνθεί προεκλογικά στον λαό και να προσπαθήσει να απαξιώσει στο ελάχιστο τον ρόλο όχι πλέον της Τρόικας αλλά του πενταμελούς τσούρμου που κυβερνάει τη χώρα.

Η συνέντευξη δόθηκε από το εξοχικό του στην Αίγινα στον δημοσιογράφο  Άντριου Άντονι σε ερώτηση του οποίου κατά πόσο νιώθει υπεύθυνος για όσα συνέβησαν επί θητείας του στο ΥΠΟΙΚ, απαντά:
Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, δεν νοιώθω καθόλου υπεύθυνος και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες.  Παρατείνεις τα δάνεια που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι "κακά" δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία , σε απόλυτους όρους και όχι οι σχετικούς , δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα.

Αυτό που προσπαθήσαμε να πούμε είναι απλά η αλήθεια στον λαό. Και να πάμε στην Ευρώπη να τους πούμε “παιδιά αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί ας βρούμε μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα”.
Πιστεύει ότι με την στάση του μένει πιστός και τιμάει τους ψηφοφόρους του και ότι μπορεί να είναι ξανά μέλος κυβέρνησης.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετέχει στις εκλογές με το κόμμα του "Λαϊκή Ενότητα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη,  αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει κάτι αρνητικό με τις απόψεις που εκφράζει το νέο κόμμα και λέει χαρακτηριστικά ..."δεν θα επιτίθεμαι κιόλας".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το Plan B, τονίζει πως "Θα ήταν ενδιαφέρον εάν καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία.  Ας υποθέσουμε ότι γνωρίζω τον φορολογικό σου αριθμό. Και τι έγινε; Θα πρέπει να καταλήξουν σε μία κατηγορία, ότι προσπάθησα να δημιουργήσω λογαριασμούς για τους φορολογούμενους και ότι έβαλα μέσα σ’ αυτούς χρήματα".

Στόν επόμενο τόνο το νέο σώσιμο των τραπεζών γίνεται νέο χρέος για εσάς.




"Το νέο μηνμόνιο έγινε για να γίνει δημόσιο το χρέος των τραπεζών και ειδικότερα τα 92 δις που έλαβαν μέσω του ELA. 
Κανένας λοιπόν δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι μας ληστεύουν και εμείς κοιμόμαστε".

Με την υποβολή των στοιχείων για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ξεκινάει κι επίσημα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο έλεγχος, που θα κρίνει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού συστήματος, γίνεται κάτω από ένα ασφυκτικό πλαίσιο και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με στόχο τόσο ο έλεγχος και ο προσδιορισμός του κεφαλαιακού ανοίγματος όσο και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης να τελειώσουν πριν από τα τέλη του 2015.
 Σύμφωνα με το χρόνοδριάγραμμα, στις 25 Αυγούστου περίπου αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των stress tests με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχουν αποφασιστεί οι ανάλογες παράμετροι και θα έχουν ληφθεί υπ' όψιν, τόσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όσο και η κατάσταση των κόκκινων δανείων.

Έτσι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η ΤτΕ θα εκδώσει όλες τις αναγκαίες διατάξεις για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα γίνουν όλες οι αλλαγές στους νόμους για τα κόκκινα δάνεια. 

Αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της οδηγίας για το bail in, δηλαδή το "κούρεμα" μετόχων, ομολογιούχων και εντέλει καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016

Μολονότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου μεσολαβούν τέσσερις μήνες, τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά, δημιουργώντας συνθήκες πίεσης στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προγραμματισμός είναι τόσο αυστηρός, που προβλέπει ότι ο έλεγχος του δανειακού χαρτοφυλακίου, με τα στοιχεία που αναφέρονται στις 30 Ιουνίου, θα τρέξει παράλληλα με τα stress test, που ουσιαστικά θα στρεσάρουν τα αποτελέσματα σε βάθος διετίας με βάση τα μακροοικονομικά μεγέθη. 

Ο έλεγχος των AQRs έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, και να σημειωθεί ότι δόθηκε παράταση στις τράπεζες μέχρι τις 17 Αυγούστου προκειμένου να παραδώσουν όλες το υλικό για τον έλεγχο των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Οι πρώτες ενδείξεις

Οι πρώρες ενδείξεις για το AQR αναδεικνύουν βελτίωση της δομής και μείωση του επιχειρησιακού ρίσκου των τραπεζών καθώς και αύξηση των collaterals κατά το τελευταίο έτος, παρ όλα αυτά οι ισολογισμοί τους είναι ιδιαίτερα επιαβαρυμένοι η ρευστότητα ανύπαρκτη και η βιωσιμότητά τους κρίνεται οριακή.

Υπ αυτό το πρίσμα η ανάγκη ολοκλήρωσης του AQR κρίνεται επιτακτική για την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων που θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Στόχος είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των τραπεζών, υπό την έννοια του όρου «solvent» καθώς θεωρείται σίγουρο ότι μετά τη διεξαγωγή των ασκήσεων θα επιβεβαιωθεί η κρίση ρευστότητας "illiquid".

Η άμεση ανάληψη δράσης τόσο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και της αποκατάστασης της ρευστότητας του συνόλου του τραπεζικού συστήματος προϋποθέτει σε αυτή τη φάση ενδελεχή γνώση των κινδύνων και ξεκάθαρες πολιτικές διαχείρισής τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλουν και οι τροποποιήσεις στο Νόμο Κατσέλη όπου προβλέπεται ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αύξηση των εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης δανείων και ταχύτερες νομικές διαδικασίες. Παράλληλα τίθενται συγκεκριμένα και αυστηρά εισοδηματική κριτήρια ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των "μπαταχτσίδων".

Πιο πρόθυμοι -τώρα- οι ξένοι επενδυτές

Με δεδομένο ότι κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας, τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως οι ξένοι θα είναι πιο πρόθυμοι να τοποθετήσουν κεφάλαια στο εγχώριο banking.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος . Η πρώτη πραγματοποιήθηκε πριν από δυο χρόνια, με τις Eθνική, Πειραιώς και Alpha Bank να αντλούν 3,1 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια από την αγορά

Η δεύτερη έλαβε χώρα την άνοιξη του 2014, με τις συστημικές τράπεζες να προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% περίπου καλύφθηκε από ξένους. Παράλληλα από τις εκδόσεις ομολόγων άντλησαν άλλα 2,2 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν με επιτυχία τα ευρωπαϊκά stress tests.

Αγωνία για το ύψος του λογαριασμού

Στα επιτελεία των τραπεζών διατυπώνεται έντονη η αγωνία για το ύψος του... λογαριασμού που θα προκύψει και για το ενδεχόμενο οι τελικές ανάγκες να προσδιοριστούν πάνω από τα 10-15 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα οι εκτιμήσεις. Το τελικό ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τις παραδοχές για τα μακροοικονομικά σενάρια, δηλαδή την ύφεση της οικονομίας και το ύψος της ανεργίας, που θα κρίνουν την ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώνουν τις οφειλές τους και των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Στο μικροσκόπιο του ελέγχου για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών (Asset Quality Review) μπαίνουν τα επιχειρηματικά δάνεια, που θα αξιολογηθούν μέσα από ένα ευρύ δείγμα 1.000 περίπου δανείων ανά τράπεζα. Τα κλιμάκια των ελεγκτών, υπό την καθοδήγηση του SSM, της ΕΚΤ αλλά και της ΤτΕ, θα εξετάσουν φάκελο φάκελο τα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ένα σημαντικό δείγμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξιολογώντας τα οικονομικά στοιχεία των πιστούχων, με βασικότερο κριτήριο το περιθώριο EBITDA, δηλαδή την ικανότητα της επιχείρησης να αποπληρώνει τα δάνειά της από την κερδοφορία της.

Αντίστοιχα, το δείγμα των στεγαστικών δανείων –500 περίπου ανά τράπεζα – που θα αντληθεί από το σύνολο του χαρτοφυλακίου, με κριτήρια το ύψος του δανείου, το είδος του ακινήτου, καθώς και τη συμπεριφορά του δανειολήπτη πριν ή μετά τη ρύθμιση, εφόσον έχει ενταχθεί σε τέτοια, θα αναχθεί στον συνολικό πληθυσμό των δανείων, προκειμένου να αξιολογηθεί η επάρκεια των προβλέψεων που έχουν πάρει οι τράπεζες. 

Στην άσκηση, όπως είναι φυσικό, θα προσμετρηθεί η πτώση των τιμών των ακινήτων που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό το 2015, απομειώνοντας περαιτέρω τα collateral, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες. 

"Πηγή:sofokleousin.gr"

Αυτό που απασχολεί σήμερα τον Τσίπρα, την ΝΔ και το ποτάμι δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά με ποιό τρόπο θα δικαιολογήσουν την μετεκλογική τους συνεργασία.



Μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα η μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ.



Αυτό που απασχολεί σήμερα τον Τσίπρα, την ΝΔ και το ποτάμι δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά με ποιό τρόπο θα δικαιολογήσουν την μετεκλογική τους συνεργασία. Το πρόβλημα είναι μικρότερο για την Φώφη και τον Καμμένο γιατί αυτοί πασχίζουν για το εάν και πώς θα μπούνε στη βουλή.

 Για τον Τσίπρα και την παρέα του το πρόβλημα παίρνει κωμικοτραγικές διαστάσεις καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να συνειδητοποιήσουν οι ψηφοφόροι το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος τους και να εγκαταλείπουν  ομαδικά όλο αυτό το μόρφωμα που απέμεινε μετά την αποχώρηση των πραγματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που χάραξαν το πρόγραμμά του και έδωσαν όραμα και ελπίδα στο λαό. 

Αντιλαμβανόμενος ο Τσίπρας το πρόβλημα έβαλε τον Παππά να κάνει δηλώσεις ότι αποκλείει την μετεκλογική συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αλλά φαίνεται ότι δεν πείθει κανέναν καθώς η αναντιστοιχία λόγων και έργων του Τσίπρα είναι κάτι που ανάγκασε ακόμα και τον σύντροφό του τον Μεϊμαράκη να παίζει μαζί του χαρακτηρίζοντάς τον λιγάκι "πονηρούλι" και όλα τα παρελκόμενα που πρόσφατα ακούσαμε.

Μη έχοντας κοντά του στελέχη όπως η πρόεδρος της βουλής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης  Στρατούλης και όλοι αυτοί που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έχοντας χάσει τον κυματοθραύστη που ακούει στο όνομα Γιάνης, ο Τσίπρας κάνει κινήσεις για την ανίχνευση του μετεκλογικού  πολιτικού σκηνικού και στη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασιών για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος κυρίως με το ποτάμι, καθώς η ΝΔ και προσωπικά ο πρόεδρός της δεν τον εμπιστεύονται αλλά θα υποχρεωθούν από τα αφεντικά τους να συνεργαστούν μαζί του σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Όμως και εδώ μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς όλες οι πλευρές  κινούνται στα βήματα προσωπικής-κομματικής στρατηγικής,  και δεν θέλουν να δεθούν προεκλογικά με αυτό που λέγεται Αλέξης Τσίπρας.
Στα εσωκομματικά της ΝΔ ο κ. Μεϊμαράκης  αξιοποίησε  την διερευνητική εντολή  κυρίως για να ενισχύσει τη θέση του  στο εσωκομματικό πεδίο και να επιτύχει επανασυσπείρωση. 

Συναντήθηκε στη Βουλή με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή, και συναντήθηκε με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Κάτι ανάλογο θα κάνει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καθώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει σχέδιο ώστε η χώρα μας να μπορέσει να κρατηθεί όρθια μπροστά στα σκληρότερα και υφεσιακά μέτρα λιτότητας του νέου Μνημονίου.



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο από τον προσωπάρχη Ντένις ΜακΝτόναλντ και έκτακτη συμμετοχή του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την σύσταση "διϋπουργικών ομάδων εργασίας" για τη διερεύνηση πιθανών τομέων βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε η χώρα μας να μπορέσει να κρατηθεί όρθια μπροστά στα σκληρότερα και υφεσιακά μέτρα λιτότητας του νέου Μνημονίου.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά στα πεντέμισι χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οι ΗΠΑ ανέλαβαν ουσιαστική πρωτοβουλία να διερευνήσουν σε συνεργασία με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας τις δυνατότητας παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα όπως σας είχαμε ενημερώσει και εδώ.

Τη συνάντηση – που οργανώθηκε στο "Δωμάτιο της Συνθήκης με τους Ινδιάνους" του Old Executive Building – άνοιξε με καλωσόρισμα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, που τόνισε το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης, του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πρόθεση να αναζητηθούν τρόποι να βοηθηθεί η χώρα κι ο ελληνικός λαός.

Για τις εξελίξεις του περασμένου μήνα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών και την παρούσα φάση των συνομιλιών, τους παράγοντες της Ομογένειας ενημέρωσε η βοηθός του προέδρου για οικονομικά θέματα και αρμόδια για τους χειρισμούς – μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου – Κάρολιν Άτκινσον.

Η αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ενημέρωσε τους παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ, υποβοηθώντας την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους να φτάσουν σε συμβιβαστική συμφωνία.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας τους ομογενείς για τα αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τόσο η κ. Άτκινσον, όσο κι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, επισήμαναν ότι οι αμερικανικές προσπάθειες στόχευαν στην κατάρτιση ενός αποτελεσματικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να κάνει σύντομα η Αθήνα, αλλά και την ίδια στιγμή πίεσαν για μια βιώσιμη συμφωνία, που θα στηρίζεται σε επαρκή χρηματοδότηση και βιώσιμο χρέος.
Η εντύπωση πάντως που αποκόμισαν οι ομογενείς είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα της συμφωνίας και ότι η θέση αυτή έχει μεταφερθεί σε όλους τους τόνους προς την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έχει σαφή αντίληψη των αμερικανικών θέσεων.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τσαρλς Κούπτσαν, ανέπτυξε τη σημασία της εμπλοκής της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην προσπάθεια βοήθειας προς την Ελλάδα και διεύθυνε τη συζήτηση που κάλυψε τις διάφορες πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι ανθρωπιστικές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου π. Αλέξανδρος Καρλούτσο και ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης), της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative) από τον διευθυντή της Μάρκ Άρεϊ. Διάφορες ιδέες για πιθανές δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης ανέπτυξε ο ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις Rory MacFarquhar.

Στους ομογενείς που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνονταν επίσης οι Μάικλ Δουκάκης, Ντένις Μίχελ, Φιλ Αγγελίδης, Ελένη και Αντζελο Τσακόπουλος, Γιώργος Τσούνης, Εντι Ζεμενίδης, Αλέξης Γιαννούλιας, Αντρέας Καφές, Αντι και Μάικλ Μανάτος, Νίκος Καράμπελας, Τζορτζ Μάρκους, Αρτ Αγκνος, καθώς και ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Συμμετείχε επίσης κι ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν.

Πέραν της διϋπουργικής επιτροπής, αποφασίστηκε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την αρχή κι άλλων συναντήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ομογένειας, ενώ ταυτόχρονα να ξεκινήσουν συζητήσεις στο πλαίσιο των διαφόρων αμερικανικών υπουργείων και υπηρεσιών και ταυτόχρονα επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Το πεδίο της βοήθειας καλύπτει τους ακόλουθους τομείς:

– Ανθρωπιστικό

– Οικονομικό

– Εμπορικό

– Στρατιωτικό

– Επενδύσεις

– Υγεία

– Τεχνική βοήθεια

Ομογενείς που παρευρέθηκαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι αν και βλέπουν σαφή προεκλογική διάσταση στο ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου – χωρίς μάλιστα να υπάρχει σχετικό αίτημα βοήθειας από την ελληνική κυβέρνηση – εκφράζουν ικανοποίηση για τις κινήσεις που έγιναν, έστω και με μακρά καθυστέρηση.
 
Εκτίμησή τους είναι ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα απτά αποτελέσματα, ωστόσο μετά το Φθινόπωρο πιστεύουν ότι θα αρχίσουν να γίνονται κινήσεις από την υπουργό Εμπορίου και την υπουργό Υγείας και πιθανότατα το Πεντάγωνο.
 
Οι ομογενείς ήταν ιδιαίτερα σαφείς πως ο Λευκός Οίκος και ιδίως ο συντονιστής Ενεργειακών Θεμάτων Έιμος Χόκσταϊν δίνουν σαφή μηνύματα ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην εικόνα της σταθερότητας και θα ενθαρρύνει τους επενδυτές. Ιδίως για τα θέματα στήριξης των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ ακούστηκαν διάφορες ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις.
Πάντως, επισημαίνεται από τους ομογενείς η ανάγκη επίδειξης ενδιαφέροντος από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της. Οι ίδιοι έλαβαν την πρωτοβουλία να συναντηθούν το βράδυ της παραμονής της σύσκεψης με τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρήστο Παναγόπουλο, για να ενημερωθούν αν έχουν υπάρξει κάποια ελληνικά αιτήματα προς την Ουάσιγκτον, που τελικά δεν φαίνεται ότι υπάρχουν. Επίσης έγινε – σύμφωνα με πληροφορίες – επαφή και με τον ειδικό γραμματέα Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργο Τσίπρα.
 
Σημειώνεται ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου πρόκειται να διοργανωθεί στην Ουάσιγκτον από την Ομάδα Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου ειδικό συνέδριο για την Ελλάδα και πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ. Ένα παρόμοιο συνέδριο πιθανόν να δημιουργήσει δυνατότητες να περάσουν κάποια ουσιαστικά νομοσχέδια για βοήθεια προς την Ελλάδα από το Κογκρέσο, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο για θέματα δαπανών.
 
Είναι πολύ σημαντικό ότι οι ΗΠΑ που ανησυχούν για τις γεωπολιτικές διαστάσεις του ελληνικού ζητήματος θα εξετάσουν στρατιωτική και επενδυτική συνδρομή ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένο αίτημα προς την Ουάσιγκτον....
 
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός Μορίς Όστφελντ, ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αναλαμβάνει επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός ενώ το ΔΝΤ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμμετοχή στο πρόγραμμα, σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, με αιχμή του δόρατος της απόρρητη έκθεση για το χρέος της Ελλάδας, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι πρέπει να υπάρξει γενναία περικοπή του σε ύψος 30%.

 "Πηγή:  tribune.gr"