Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς πιστεύει το Βαρουφάκη.

Ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος έχει βραβευθεί με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, εξέφρασε την ανησυχία του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει υποστεί μια «μορφή εκφοβισμού» από τη Γερμανία σε ό,τι αφορά την οικονομική της πολιτική, ενώ παράλληλα κάλεσε την Αριστερά, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, να αναλάβει δράση για να σταματήσει η αύξηση των ανισοτήτων.


Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ δεν μπόρεσε να ορθώσει το ανάστημά της έναντι της Ανγκελα Μέρκελ στην ελληνική κρίση.

«Υπάρχει μια μορφή εκφοβισμού», έκρινε ο οικονομολόγος, ένας από τους σημαντικότερους επικριτές των πολιτικών λιτότητας σε διεθνές επίπεδο μαζί με τον συμπατριώτη του Πολ Κρούγκμαν και τον Γάλλο Τομά Πικετί, αναφερόμενος στη γερμανική επιρροή στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με τον οποίο η γερμανική αδιαλλαξία έναντι της Ελλάδας είχε στόχο να εκφοβίσει τη Γαλλία και να την πείσει να ακολουθήσει την οδό των πολιτικών λιτότητας, ο πολύ προβεβλημένος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αμερικανός οικονομολόγος απάντησε: «το πιστεύω».


«Η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στη Γαλλία δεν μπόρεσε να ορθώσει το ανάστημά της έναντι της Γερμανίας» όσον αφορά την κατεύθυνση της δημοσιονομικής της πολιτικής, ή στην ελληνική κρίση, υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και σύμβουλος του άλλοτε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Για τον Στίγκλιτς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για την προώθηση της γαλλικής έκδοσης του τελευταίου του βιβλίου για τις ανισότητες («Το μεγάλο χάσμα», γαλλ. έκδ. Les Liens qui Libèrent), η Γαλλία «είναι από όλα τα έθνη του κόσμου εκείνη που αγκάλιασε περισσότερο την έννοια της ισότητας», αλλά διατρέχει πλέον «αληθινό κίνδυνο», να δει την ψαλίδα των ανισοτήτων να ανοίγει, λόγω των δημοσιονομικών της επιλογών.

Ο αμερικανός οικονομολόγος, που έλαβε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2001 μαζί με άλλους δύο ερευνητές για το έργο τους όσον αφορά τις ασυμμετρίες της πληροφόρησης στις αγορές, επέκρινε στη συνέντευξή του τόσο τις πολιτικές λιτότητας και περιστολής των δημοσίων δαπανών, όσο και την «αληθινά ηλίθια ιδέα πως η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις τονώνει την οικονομία», εκτιμώντας ότι αυτή η «πολιτική της προσφοράς», που είχε εφαρμόσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 είναι πλέον σήμερα «εντελώς απαξιωμένη».

«Δεν αποτελεί πια καν θέμα συζήτησης για τους οικονομολόγους, παρά μόνο για τους Γερμανούς και ορισμένους στη Γαλλία», δήλωσε.

Η μείωση των επιβαρύνσεων και των φόρων για τις επιχειρήσεις βρίσκεται στην καρδιά του Συμφώνου Ευθύνης και Αλληλεγγύης που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρώπη επιλέγει αυτόν τον δρόμο σήμερα», σχολίασε ο Στίγκλιτς, για τον οποίο οι εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία το 2017 δεν αναμένεται να μεταβάλουν ουσιαστικά τα δεδομένα.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς πάντως είπε ότι «ελπίζει» σε μια αλλαγή στην Ισπανία, όπου οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του έτους, εν μέσω μιας ανάκαμψης της οικονομίας που όμως, όπως υποστήριξε, αποτελεί αυταπάτη: η ανεργία στη χώρα αυτή παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.

Ο Στίγκλιτς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις πολιτικές που άσκησαν αριστερές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία «20 χρόνια, οι σοσιαλδημοκράτες δεν πιστεύουν» στις προοδευτικές πολιτικές, είπε αναφερόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: «όλοι τους υποστήριξαν τις τράπεζες, την απορρύθμιση, τις συμφωνίες για το εμπόριο που έβλαψαν τους εργαζόμενους», υπογράμμισε.

Αν και ο Ομπάμα μετατράπηκε κατά τον Στίγκλιτς σε «όμηρο των μεγάλων πολυεθνικών», ο Αμερικανός οικονομολόγος θα ήθελε να πιστεύει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 ένας ή μία υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Κίνα, όπου οι σπασμοί της οικονομίας προκάλεσαν παγωμένο ιδρώτα στις διεθνείς αγορές, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς είπε ότι δεν πρέπει να «δραματοποιείται τόσο» η κατάσταση.

«Το καλό νέο είναι ότι πλέον συνειδητοποιήθηκε η ανάγκη να ρυθμιστούν οι κεφαλαιαγορές» στην Κίνα, επισήμανε ο Στίγκλιτς. Κατά τα άλλα, το Πεκίνο «έχει περίπου τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα. Αυτό του δίνει τα μέσα για να υποστηρίξει την ανάπτυξη», έκρινε ο ίδιος.
"Πηγή: εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Καμία αναφορά στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δεν θέλει ο Μεϊμαράκης - Κόβει από τα ψηφοδέλτια όποιους υπεραμύνθηκαν το ΝΑΙ.

Η μάχη της κάλπης δημιουργεί μικροσυγκρούσεις στο εσωτερικό της ΝΔ χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Στο κενό έπεσε η πρόταση που δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ως αντιπροσωπευτικό του ευρωπαϊκού μετώπου του «ναι».


Ο κ. Μεϊμαράκης βλέπει το 62% και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να θυμάται ο κόσμος την στάση του κόμματος σε εκείνο το δημοψήφισμα.
Είναι αδύνατον η ΝΔ να απευθύνεται μόνο στο ΝΑΙ του δημοψηφίσματος και για αυτό θέλει να ξεχαστεί όποιος και ότι είπε σε εκείνη την μάχη.
Όπως μετέδωσε το Mega, ο κ. Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές των ψηφοδελτίων.
Πάντως, πηγές αναφέρουν πως η Αντζελα Γκερέκου έχει ζητήσει να μετακινηθεί από την Κέρκυρα στην Β' Αθήνας, όπου θα είναι υποψήφιος και ο πρόεδρος του κόμματος μαζί με την περιφέρεια Ηρακλείου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιώργος Κοντογιάννης που εκλεγόταν με την ΝΔ στην Ηλεία συζήτησε το ενδεχόμενο ένταξής του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ωστόσο και ο ίδιος φαίνεται πλέον ότι έχει αποφασίσει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.
Υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β' Αθήνας θα είναι και ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Σκληρή επίθεση του Πάγκαλου στη Φώφη.

Κατά πόσο μπορεί να πάει κανείς σοβαρά τις απόψεις του Πάγκαλου δεν χρειάζεται σχολιασμό. Άνθρωπος μυημένος στην νέα τάξη πραγμάτων, ο Πάγκαλος ήταν ο πρώτος που έδωσε το στίγμα με την φράση «μαζί τα φάγαμε» για να προστατέψει τους δανειστές.


Είναι ο άνθρωπος που δεν μπόρεσε να νικήσει τον «κύριο τίποτα» όπως είχε αποκαλέσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όταν διεκδίκησαν την δημαρχία της Αθήνας.
Αυτός λοιπόν που χρόνια ήταν στα κοινά δηλώνει ότι είναι νεόπτωχος συνταξιούχος, αποκαλύπτοντας ότι η σύνταξή του έχει  μειωθεί κατά πολύ.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κ.Πάγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Φιλοχρήματος δεν είμαι. Φτωχός είμαι, νεόπτωχος συνταξιούχος. Η σύνταξή μου είναι η ανωτάτη σύνταξη του Δημοσίου, η οποία είναι 5.900€ καθαρά. Τώρα, έχει κατέβει στα 1.800 ευρώ»
«Οι ίδιοι οι βουλευτές πρόσεξαν να διατηρείται η αμοιβή τους σε αξιοπρεπή επίπεδα. Δεν λέω ότι είναι πολύ, όμως η λογική ότι οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι που δεν τους χρειάζομαι πια, άρα τους ξεσκίζω - που είναι η λογική που ισχύει για όλους τους συνταξιούχους της χώρας - κάποτε πρέπει να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.
Ωστόσο τάσσεται υπέρ του μνημονίου, λέγοντας: «είναι μονόδρομος το μνημόνιο. Ή μνημόνιο ή τίποτα!»...
Εξαπολύοντας επίθεση στη Φώφη Γεννηματά με αφορμή την πρόσκληση που του απηύθυνε για συμμετοχή στην εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, ο κ.Πάγκαλος είπε:
«Είναι τόσο πρόχειρα γραμμένο αυτό το κείμενο, ώστε η κυρία Γεννηματά, με την ηλεκτρονική της διεύθυνση, καλεί τον εαυτό της. Σε αυτό το γελοίο κείμενο περιλαμβάνονται άνθρωποι, όπως εγώ, οι οποίοι έχουν δηλώσει, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ της Φώφης, γιατί το θεωρούν κατάντια, ρεζίλι και δεν πρόκειται με την ψήφο τους να επιδοκιμάσουν αυτή την ιστορία. Είναι κατάντια και ρεζίλι το ΠΑΣΟΚ του 2% και του 4% ακόμη και να μπει στη Βουλή, με επικεφαλής την κυρία Γεννηματά, η οποία ως μόνο προσόν στη ζωή της έχει ότι είναι κόρη του αειμνήστου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο όλοι συνδεόμαστε».