Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Στη μάχη της διαδοχής οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ

Συνεδριάζει σήμερα στις 6.00 το απόγευμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ (ΚΕΦΕ), προκειμένου να κάνει την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Οι υποψήφιοι θα είναι τέσσερις: Ευάγγελος Μείμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας.


Αύριο θα συνεδριάσει η ΚΕΦΕ με διευρυμένη σύνθεση -καθώς θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων-, προκειμένου να συζητήσει για τον χρόνο της εκλογής και για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 είχαν στηθεί 1550 κάλπες σε 1040 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια. Το καταστατικό προβλέπεί ότι θα πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον μία κάλπη ανά καλλικρατικό δήμο. Βέβαια έκτοτε έχει μειωθεί ο αριθμός των δήμων. Επίσης είχαν στηθεί 3.500 τερματικά ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένων, ώστε να γίνεται η καταγραφή των ψηφοφόρων. Στην εκλογή του 2009 όσοι ήθελαν να ψηφίσουν μπορούσαν να εγγραφούν την ίδια στιγμή καταβάλλοντας δύο ευρώ. Η μηχανοργάνωση της διαδικασίας θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.
Ήδη συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Σε αυτήν τη λογική, η πλευρά του κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να ζητήσει να υπάρξουν όσες περισσότερες κάλπες γίνεται σε όλη τη χώρα και με χαμηλό αντίτιμο συμμετοχής, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές. Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει αρκετό χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων.
Για τον χρόνο εκλογής από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη είχαν προτείνει την 25η Οκτωβρίου, ωστόσο σήμερα ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τον χρόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει δημοσίως την 15η Νοεμβρίου. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις τοπικές οργανώσεις αλλά και σε δημαρχεία και κοινοτικά καταστήματα. Το αντίτιμο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και να προσέλθουν στις κάλπες.
 "Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ"

Η Ελλάδα πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του Eurogroup

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup, που συνεδριάζει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στο Λουξεμβούργο, με την Ελλάδα να είναι το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη.


Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού προγράμματος.

?Είναι το πρώτο Eurogroup μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και οι υπουργοί της ευρωζώνης αναμένουν μια συνέχεια στις κινήσεις του νέου και παλιού Έλληνα υπουργού οικονομικών", σχολίασε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η πρώτη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δις. ευρώ. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, πρόκειται για έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων o οποίος «έκλεισε» την περασμένη Παρασκευή στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG).

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στο σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων, η οποία συνδέεται με δόση ύψους 1 δισ. ευρώ και στην οποία περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος όγκος των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Εξάλλου, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα θα περιλαμβάνονται και στην πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να εκταμιευθεί δόση τουλάχιστον 15 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως προβλέπει η συμφωνία της 14ης Αυγούστου.

"Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ"

Tι θα πει σήμερα ο Τσίπρας.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, τη Δευτέρα το βράδυ, με την οποία θα ανοίξουν οι 3ήμερες εργασίες, με κορύφωση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Πάταξη διαφθοράς -παράλληλο πρόγραμμα -υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι το τρίπτυχο της πρωθυπουργικής ομιλίας, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και η παρέμβασή του στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Με την ομιλία του πρωθυπουργού ανοίγει το απόγευμα της Δευτέρας η αυλαία της τριήμερης ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τους στόχους της 4ετίας που ανοίγεται μπροστά, με έμφαση στις άμεσες προτεραιότητες, έτσι όπως καθορίζονται από τη συμφωνία με τους εταίρους, αλλά και το άλλο, παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Η σειρά των υπό κατάθεση νομοσχεδίων θα καθοριστεί πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις αποφάσεις του αυριανού Eurogroup και τις προτεραιότητες που θα ορισθούν εκεί, ενώ σειρά θα πάρουν στη συνέχεια τα έξι νομοσχέδια που ήταν από πριν έτοιμα, προτού δηλαδή οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Με καμβά τις κατευθύνσεις που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να προτάξει ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, με στόχο να γίνουν άμεσα τα επόμενα δύο βήματα: διαπραγμάτευση για το χρέος και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι τρεις… «διαβολοβδομάδες»
Κυβερνητικός αξιωματούχος που ήταν στην αποστολή της Νέας Υόρκης έλεγε από εκεί ότι η Αθήνα δεν έχει να φοβάται καθυστερήσεις ούτε υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
«Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες».
Η κυβέρνηση, ωστόσο, είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει διαφορετικές προσεγγίσεις από τους εταίρους (όλοι θυμούνται τις διαφορές ΔΝΤ και Ευρωπαίων για μεταρρυθμίσεις και χρέος).
Κατά το παρελθόν, έτσι, «πολλές φορές υπάρχει αναντιστοιχία στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων – και το έχουμε δει στο παρελθόν, στο ΔΝΤ.
Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη», υπογράμμιζε η ίδια κυβερνητική πηγή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να αναδείξει τα σημεία της συμφωνίας με θετικό πρόσημο, τα οποία θα κάνει πράξη.
Αυτά είναι, το χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής (αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. έχει κάθε λόγο να πετύχει εκεί όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν πως… δεν έβλεπαν), το χτύπημα κατά της αδήλωτης εργασίας αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.
Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, επιπλέον, πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής εκκρεμή ζητήματα: «κόκκινα» δάνεια, εργασιακά -συλλογικές συμβάσεις, τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα ισοδύναμα για τον ΑΔΜΗΕ, τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Το παράλληλο πρόγραμμα

Εκτός όμως από τη συμφωνία, υπάρχουν και οι πολιτικές πέραν αυτής. «Η πολιτική εκτός συμφωνίας θα τρέχει παράλληλα με την υλοποίησή της», αναμένεται να τονίσει αύριο το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας.
Η προηγούμενη εμπειρία, ολόκληρη η κυβέρνηση να είναι απορροφημένη από τη διαπραγμάτευση, απέδειξε τις αδυναμίες της στρατηγικής αυτής.
Ώς εκ τούτου, η κυβέρνηση στο σύνολό της και περισσότερο οι αρμόδιοι υπουργοί σηκώνουν από την Πέμπτη το πρωί τα μανίκια σε τρεις άξονες: πρώτον, την κοινωνική πολιτική, δεύτερον, την πάταξη της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος και, τρίτον, τον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά, στην κοινωνική πολιτική, αυτή η κυβέρνηση επενδύει πολλά στον χώρο της Παιδείας, εκεί όπου θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει διάφορα εκκρεμή θέματα, όμως κάτι που θα χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Φίλη είναι η διάθεση συναίνεσης μέσα από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.
Στον άλλον πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής, την Υγεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομά της με μια εμβληματική μεταρρύθμιση, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ.
Η κυβέρνηση με κορμό τη ριζοσπαστική Αριστερά αναπόφευκτα όμως θα επιδείξει μέγιστο ενδιαφέρον για την ένταξη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
Τρίτος πυλώνας της κοινωνικής πολιτικής, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιστική κρίση, θέμα που, κατά προτεραιότητα, άρχισε να αντιμετωπίζει η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, παρά τη δημοσιονομική ασφυξία. Αλλά οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από όλα…
Κεντρικός στόχος, η διαφθορά
Στο κεφάλαιο «διαφθορά – μαύρο χρήμα», είναι ήδη αντιληπτό ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα διαθέτει στελέχη με γνώση και αποφασιστικότητα να χτυπήσουν τις διαδρομές μαύρου χρήματος, ενώ ταυτόχρονα θα επεκταθεί και θα αναμορφωθεί η διαδικασία τού πόθεν έσχες. Πάντως, το χτύπημα της διαφθοράς αναδεικνύεται σε κεντρικό στόχο αυτής της κυβέρνησης και διϋπουργικών δράσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση διαθέτει υφυπουργό με αποκλειστική αρμοδιότητα το θέμα αυτό, τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος θα ηγηθεί της προσπάθειας για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, της καινοτομίας, των συνεταιρισμών, της αποκέντρωσης των έργων.
Ενώ, όπως είχε επισημάνει και ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να επαναλάβει και αύριο, η κυβέρνηση σύντομα θα φέρει προς ψήφιση τα εκκρεμή νομοσχέδια για τις τηλεοπτικές συχνότητες, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, την έρευνα και καινοτομία, τέλος, όπως και πιο πάνω αναφέρθηκε, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ένα ειδικό θέμα που η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει, με συνέπειες δύσκολο να προσδιοριστούν από εβδομάδα σε εβδομάδα, είναι το προσφυγικό.
Επί παραδείγματι, ποιος μπορεί σήμερα να προβλέψει με ασφάλεια ποιες θα είναι οι προσφυγικές ροές μετά τους βομβαρδισμούς της Μόσχας;
Ο πρωθυπουργός επέμεινε σε συναινετικές, διπλωματικές λύσεις, και με τη συμμετοχή της Τουρκίας σημειωτέον.
Κλείνοντας, αξίζει να θυμηθούμε το… καμπανάκι του πρωθυπουργού από το υπουργικό συμβούλιο, «κανείς μας δεν είναι μόνιμος, τα υπουργεία δεν ανήκουν σε σας, ανήκουν στον ελληνικό λαό».
Και υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται να διαμηνύσει πως σε κάθε υπουργείο θα τεθούν στόχοι άμεσοι, μετρήσιμοι και ελέγξιμοι, ανά πάσα στιγμή και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ με την παρέλευση του α” εξαμήνου θα γίνει η συνολική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και ενός εκάστου υπουργού.

"Πηγή:tribune.gr"


Έλληνες δικαστές της Ζακύνθου απαγόρευσαν στη ΔΕΗ να κατεβάσει τους διακόπτες στα αντλιοστάσια.

Η Ελληνική δικαιοσύνη, είναι η μόνη πλέον εξουσία που μπορεί να εκφράσει και πολλές φορές εκφράζει την θέληση και τις ανάγκες τους λαού.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την "Ελληνική δικαιοσύνη" υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι Έλληνες δικαστές, οι οποίοι αντιστέκονται και δεν παραδίδουν τα κλειδιά της δικαιοσύνης στην Μέρκελ.
Έτσι συνέβη και στην Ζάκυνθο όπου ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΖ αποτρέπεται, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού μέσω προσωρινής διαταγής που εξέδωσε το δικαστήριο Ζακύνθου, η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα διακοπών που ανακοίνωσε λόγω των χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης.


Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η επόμενη διακοπή ρεύματος θα ξεκινούσε σήμερα στις 10:00 και θα κρατούσε μέχρι το απόγευμα.

Ενόψει της έκδοσης απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή, η οποία αναστέλλει προσωρινά τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος και κατά συνέπεια των προβλημάτων στην ύδρευση του νησιού.


Τα λόμπυ γράφουν τους νόμους - Ένοχη η Γερμανική ελίτ και η Μέρκελ.

Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε γνώση των παραποιήσεων των τιμών ρύπων. Η περιβαλλοντική οργάνωση «Βοήθεια για το Περιβάλλον» καταγγέλει την ισχύ του λόμπι αυτοκινήτου στο Βερολίνο.


Για το σκάνδαλο της VW ο κλοιός σφίγγει γύρω από την γερμανική κυβέρνηση. Μετά από δημοσιεύματα που έχουν δει εδώ και μέρες το φως της δημοσιότητας προστίθενται και στοιχεία από τη γερμανική οργάνωση «Βοήθεια για το Περιβάλλον» σε μιαν έκθεση που χαρακτηρίζει «γονυπεσία της κυβέρνησης ενώπιον των κολοσσών αυτοκινήτων». Ήδη, από πριν από 8 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2007, στα εγκαίνια του Διεθνούς Σαλονιού Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ΙΑΑ, προειδοποιούσε ότι οι τιμές ρύπων στην πραγματικότητα είναι υψηλότερες από αυτές που καταγράφονται στις δοκιμές.


«Κάπως αργά»

Είχε μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παραποιούν με τη χρήση συσκευών τις τιμές καυσαερίων παραπλανώντας συστηματικά τους καταναλωτές. Τότε η κυβέρνηση είχε κωφεύσει. Από τότε όμως που βγήκε το σκάνδαλο στη δημοσιότητα άλλαξε πολιτική. Ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ εξήγγειλε πρόσφατα στη Βουλή ότι θα ξεκινήσουν αυστηροί έλεγχοι από ανεξάρτητους επιθεωρητές, στη VW και σε άλλους κατασκευαστές, τόσο σε δοκιμαστικά εργαστήρια, όσο και στο δρόμο.

«Κάπως αργά», σχολιάζει ειρωνικά ο Γύργκεν Ρες, διευθυντής της γερμανικής οργάνωσης. «Έπρεπε να ξεσκεπαστεί το σκάνδαλο μετά από έρευνες στις ΗΠΑ, για να ακούσουμε αυτό που εμείς ζητούσαμε πριν από 8 χρόνια, να αρχίσουν οι έλεγχοι. Επί 8 χρόνια οι διάφοροι υπουργοί Μεταφορών δήλωναν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται έλεγχοι. Αλλά ξαφνικά μέσα σε μερικές μέρες κατέστη δυνατό. Θα ήταν καλύτερο να είχαν ξεκινήσει πριν από 7 χρόνια».


«Το λόμπυ γράφει νόμους»

Ο υπουργός Μεταφορών εξήγγειλε ελέγχους, μετά το έγκλημα.

Το πόσο λεπτό είναι το ζήτημα για τον υπουργό Μεταφορών φαίνεται από την αντίδρασή του στις κατηγορίες που εκτόξευσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής των Πρασίνων Όλιβερ Κρίσερ, πως η κυβέρνηση όχι μόνο ήταν εν γνώσει των παραποιήσεων, αλλά τις απεδέχθη. Ο Ντόμπριντ τον κατηγόρησε για απαράδεκτη συμπεριφορά «πολύ κάτω του μηδενός». Ο Γύργκεν Ρες υποστηρίζει ότι δεν είναι απορίας άξιο που η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της. «Η αυτοκινητοβιομηχανία επηρεάζει όχι μόνο τη νομοθεσία, αλλά γράφει τους νόμους και έχει λόγο και ρόλο στο συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων», λέει.
Ακόμη και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για διατήρηση καθαρού αέρα ταιριάζει απόλυτα στο πόσο πολύ επηρεάζει το Βερολίνο το λόμπυ αυτοκινήτου και ο πρόεδρός του Ματίας Βίσμαν. «Ο Ματίας Βίσμαν κάθεται de facto ως υπουργός Μεταφορών στο υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει τη στάση της κυβέρνησης σε θέματα αυτοκινήτου έναντι των Βρυξελλών».


"Πηγή:dw,com"


Θέλει ο Πούτιν να διαιρέσει την Ευρώπη;

Η τετραμερής σύνοδος Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας για το ουκρανικό είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες. Τα αποτελέσματα ήταν όμως πενιχρά, κάτι που μάλλον ευνοεί τον Πούτιν, εκτιμά ο Μπερντ Ρίγκερτ.


Η σύνοδος στο Παρίσι απέφερε λίγα απτά αποτελέσματα. Ωστόσο ένα πράγμα κατέστη σαφές: Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να μιλούμε για την ουκρανική κρίση χωρίς αναφορές στο συριακό και τη συνακόλουθη προσφυγική κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ. Αναμφίβολα επίσης φάνηκε ότι τα νήματα κινεί πλέον ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος εμφανίστηκε στη σύνοδο δίπλα στον γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον ουκρανό ομόλογό του Ποροσένκο ως ο ενορχηστρωτής των εξελίξεων. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά της συριακής αντιπολίτευσης είναι σε εξέλιξη, ασκώντας με τον τρόπο αυτό έμμεση πίεση στη Δύση. Στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, μολονότι προς το παρόν τηρείται η εκεχειρία, κατέστησε σαφές ότι η πλευρά των φιλορώσων αυτονομιστών θα μπορούσε εκ νέου να οξύνει την κατάσταση, σε περίπτωση που θιγούν τα ρωσικά συμφέροντα.
Θέλει ο Πούτιν να διαιρέσει την Ευρώπη;
Από την άλλη πλευρά τα μέσα πίεσης των δυτικών χωρών προς τη Ρωσία δεν έχουν αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Φυσικά οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ήταν επώδυνες, σε καμία όμως περίπτωση δεν κλόνισαν την ισχύ του Πούτιν. Τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ προσπάθησαν χθες να αποσυνδέσουν την ουκρανική από τη συριακή κρίση, τουλάχιστον φαινομενικά. Στο παρασκήνιο της συνόδου αυτό που συζητήθηκε έντονα είναι πώς η Δύση θα μπορέσει να έρθει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Ρωσία. O διεθνής ρόλος της Ρωσίας και η θέση του Κρεμλίνου αυξάνεται το τελευταίο διάστημα και η ρωσική πλευρά γνωρίζει καλά. Για την Ευρώπη η κρίση στη Συρία και η μαζική έλευση προσφύγων στην Ευρώπη είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια. Ο Πούτιν το γνωρίζει κι έτσι επιδιώκει να κάνει τη «μακάβρια εξίσωση» συριακού και ουκρανικού.
Αυτό που δεν πέτυχε ο Πούτιν στην περίπτωση της ουκρανικής κρίσης μπορεί να το πετύχει στην περίπτωση της συριακής. Στην ουκρανική κρίση οι Ευρωπαίοι είχαν κοινή γραμμή, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Συρίας, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται από την προσφυγική κρίση. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία αποτελούν έτσι ένα νέο τρόπο άσκησης πίεσης. Ποιες είναι οι ακριβείς προθέσεις του Βλ. Πούτιν απέναντι στην ΕΕ, ακόμη και στις ΗΠΑ, παραμένει ασαφές, ακόμη και μετά την σύνοδο του Παρισιού.
Κομβικό σημείο οι εκλογές στην Αν. Ουκρανία
Αναφορικά με την τύχη της Ουκρανίας, που ήταν και το βασικό θέμα στην ατζέντα της χθεσινής συνόδου, αυτή περνά δίχως αμφιβολία από το Κρεμλίνο. Η αργή εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας του Μινσκ, αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Πούτιν, ενώ ο Ποροσένκο είναι τελικά αυτός που δέχεται τις περισσότερες πιέσεις από παντού, από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ ασκούν πίεση στην Ουκρανία να κάνει περισσότερα για την έμπρακτη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Αυτό που επείγει σε κάθε περίπτωση είναι η διεξαγωγή ελεύθερων και ανεξάρτητων εκλογών στην Ανατολική Ουκρανία μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο όπως έγινε χθες γνωστό η ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου, που είχε αρχικά προβλεφθεί ως καταληκτική ημερομηνία βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ, ακυρώνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Στο μεταξύ η Ρωσία συνεχίζει το «πόκερ». Και όπως φαίνεται ούτε η καγκελάριος Μέρκελ ούτε ο πρόεδρος Ολάντ έχουν τον «άσσο στο μανίκι».
Μπερντ Ρίγκερτ
"Πηγή:dw.com"




ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ FRANK SINATRA ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τον κύκλο “Αστέρια της Μουσικής και του Κινηματογράφου”. Στο πλαίσιο αυτό ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης θα προβάλει από το προσωπικό του αρχείο συναρπαστικές στιγμές από την καριέρα του κορυφαίου τραγουδιστή του 20ού αιώνα, Φρανκ Σινάτρα, αφού προηγουμένως κάνει μια σύντομη εισήγηση για τη ζωή και την καριέρα του καλλιτέχνη.
Μαζί με τον Σινάτρα εμφανίζονται οι Ella Fitzgerald, Antônio Carlos Jobim, Gene Kelly, Rita Hayworth, Shirley MacLaine, Judy Garland, Peggy Lee, Dean Martin, Bing Crosby, Nancy Sinatra κ.α.
Ο Φράνσις Άλμπερτ Σινάτρα (Francis Albert “Frank” Sinatra, όπως ήταν το πλήρες όνομά του) γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1915 στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσι. Τραγουδιστής αποφάσισε να γίνει όταν το 1933 άκουσε για πρώτη φορά ζωντανά τον Μπιγκ Κρόσμπι. Μετά τη διάκρισή του σε μια ραδιοφωνική εκπομπή ταλέντων, έπιασε δουλειά σ' ένα μικρό κλαμπ του Νου Τζέρσι, όπου προσέλκυσε την προσοχή του τρομπετίστα και μπαντ-λίντερ, Χάρι Τζέιμς. Λίγο αργότερα, το 1940, εντάχθηκε στην μπάντα του Τόμι Ντόρσεϊ και σύντομα η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται.
Οι προσεγμένοι στίχοι των τραγουδιών του, ερωτικοί, όμως λιγότερο αφελείς από το συνηθισμένο, και ο τρόπος με τον οποίο τόνιζε ή “έπνιγε” τις λέξεις, διέφεραν από οτιδήποτε είχε ακούσει ως τότε η αμερικανική νεολαία. Τα μέρη όπου εμφανιζόταν γέμιζαν από κοπέλες στα πρόθυρα της λιποθυμίας και γύρω από το πρόσωπό του δημιουργήθηκε μια υστερία που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα μετέπειτα φαινόμενα του Έλβις Πρίσλεϊ και των Beatles. Σ’ αυτό συνέβαλε και η εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη, ερμηνεύοντας τις μπαλάντες του σε μιούζικαλ. Είχε κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1941 στην ταινία Las Vegas Nights.
Οι θαυμαστές του τού έδωσαν το παρατσούκλι που θα ζήλευε κάθε αοιδός: “Η Φωνή”.
“Η Φωνή” σίγησε για πάντα στις 14 Μαΐου του 1998, στο Λος Άντζελες.

Λευτέρης Κογκαλίδης Επιμέλεια, ομιλητής