Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Πανικός πάνω από την Αθήνα.

Πανικός πάνω από την Αθήνα καθώς οι κάτοικοι έβλεπαν μαχητικά F16 της πολιτικής αεροπορίας να προσεγγίζουν και να υποχρεώνουν ένα Airbus – A320 να τα ακολουθήσει. 


Το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε renegade δηλαδή «αποστάτης» και τα μαχητικά παρενέβησαν με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που έβλεπαν το θέαμα και μη ξέροντας τι συμβαίνει να  είναι έκπληκτοι. 


Οι εντυπωσιακές εικόνες της επιχείρησης που δημοσιεύουμε από την επιχείρηση, δόθηκαν στη δημοσιότητα με την διευκρίνιση ότι πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας.   






















Νόαμ Τσόμσκι: Δεν αναζητούνται προστάτες που να αντικαταστήσουν τον λαό, αλλά άνθρωποι για να τον αφυπνήσουν.

Μπορεί η νέα βουλή των Ελλήνων να προστατέψει τα συμφέροντα του λαού;

Το ερώτημα τίθεται γιατί φαίνεται ότι οι παγκόσμιοι οικονομικοί τρομοκράτες που βάλθηκαν να επιβάλουν την θέλησή τους στο παγκόσμιο στερέωμα, χρησιμοποιούν και αλλάζουν τους Τσίπρες σαν τα πουκάμισα και η μόνη ελπίδα είναι πλέον οι μονάδες της βουλής και οι Έλληνες δικαστές. 



Δεν αναζητούνται προστάτες που να αντικαταστήσουν τον λαό, αλλά άνθρωποι για να τον αφυπνήσουν.
Δυστυχώς αυτό που πέτυχαν με τις εκλογές είναι,  "…μια βουλή στο περιθώριο της Δημοκρατίας, που απλά καλείται να ψηφίσει τις πρόνοιες του μνημονίου που αποφάσισε το ευρωπαϊκό ιερατείο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μια βουλή χωρίς Μανώλη Γλέζο. Μια βουλή με Βασίλη Λεβέντη και διάφορα άλλα «προϊόντα» της νεοελληνικής πολιτικής μπαρούφας.
Μια βουλή με ενισχυμένη τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι η βουλή μιας υποτελούς χώρας. Ιδού λοιπόν, ενδυματολογικές και στιλιστικές αναλύσεις. Τα ψηλοτάκουνα και το βαθύ ντεκολτέ της Τζάκρη, το μπλε σακάκι του Κακλαμάνη, το  λευκό μπουφάν και η ανθοδέσμη της Ασημακοπούλου, Με ποιον έπινε καφέ στο εντευκτήριο η εντυπωσιακή Έλενα Ράπτη; Το κόκκινο συνολάκι της Κατερίνας Μάρκου.
Θαυμάστρια του Βασίλη Λεβέντη άφησε στο μάγουλό του, λέει,  ίχνη κραγιόν, τα οποία και σε σχετικό φωτογραφικό υλικό, δείχνει να τα σκουπίζει η σύζυγος του κ. Λεβέντη.
Ιδού λοιπόν το πολιτικό τοπίο. Ο φαιδρός Άδωνις με κράνος να τρέχει να προλάβει την κατάθεση υποψηφιοτήτων, να απορρίπτεται για μερικά λεπτά, αλλά στο τέλος να γίνεται δεκτή η ένστασή του.
Ιδού  και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε κάποια παραλία της Σαλαμίνας. Επιμνημόσυνες δεήσεις, κόκκινα χαλιά πάνω σε ξύλινες παλέτες, κορασίδες ντυμένες με παραδοσιακές στολές, κρατώντας σημαίες της Αμερικής, της Βραζιλίας, της Αγγλίας… και αρχαιοελληνικά ακόντια και στεφάνι στη θάλασσα για τους Σαλαμινομάχους. Από τον καιρό της χούντας είχα να δω τέτοια προγονολατρικά καραγκιοζιλίκια.
Θυμήθηκα την τρομερή σκηνή με τον Θανάση Βέγγο από το «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Αγγελόπουλου. «Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σαν λαός. Κάναμε τον κύκλο μας. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες κι αγάλματα… Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα να πεθάνει γρήγορα, γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο» .
Ιδού, λοιπόν η Ελλάδα παραδομένη, υποτελής στο ευρω-γερμανικό ιμπέριουμ. Έτσι ακριβώς όπως δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας, ο Νόαμ Τσόμσκι. «Μοιάζει σαν η Ελλάδα να παραδόθηκε έπειτα από μία στρατιωτική επέμβαση, η οποία έχει στόχο τα εδάφη σας, τα “ασημικά” σας, αλλά και το δημόσιο τομέα. Το δίλλημα ήταν “παραδοθείτε τώρα γιατί αργότερα θα είναι χειρότερα”.
Έτσι ο Τσίπρας παραδόθηκε ολοκληρωτικά. Όμως δεν έπρεπε να το κάνει αυτό.» Και συνεχίζει ο Τσόμσκι, θεωρώντας ότι η χώρα θα έπρεπε να ακολουθήσει πορεία αποκήρυξης του χρέους και εξόδου από το ευρώ, σε περίπτωση μη συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα διαβλέπει κι αυτός ότι η εφαρμογή του νέου μνημονίου λιτότητας θα οδηγήσει  σε μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και τη χώρα στην καταστροφή. Εξ άλλου, όπως δηλώνει, αυτός είναι και ο στόχος. «Πρόθεση της Ευρώπης είναι να συντρίψει παντελώς την Ελλάδα. Ίσως και ένα εκατομμύριο Έλληνες εργάτες να αναγκαστούνε να πάνε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες και να συμβάλουν στην πτώση των μισθών πανευρωπαϊκά. Είναι ένας ταξικός πόλεμος ενάντια στους εργαζόμενους της Ευρώπης.»
Ένας ταξικός πόλεμος όπου ακόμα και αυτή η αστική δημοκρατία μετατρέπεται ολοφάνερα πλέον σε σκουπίδια, όπως λέει και ο Τσόμσκι. Ένα σκουπίδι του νεοφιλευθερισμού και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, από το οποίο, ο μεγάλος διανοητής, δεν βλέπει  προς το παρόν διέξοδο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις Βαλτικές χώρες, όπου έχουν μεταφέρει τις προεκλογικές συζητήσεις από τα οικονομικά θέματα και τον νεοφιλευθερισμό, στις εθνικιστικές ταυτότητες και τον σταλινισμό και δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές αιτίες της δυστυχίας τους.
Κάπως έτσι λοιπόν, ιδού το τοπίο. Το σύστημα να στήνει καρικατούρες εθνικισμούς για να αποσπάσει την προσοχή των λαών.
Η Ελλάδα ως παράδειγμα, υποτελής να μετατρέπει την πολιτική ζωή σε τσίρκο και κάποιοι να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του ελληνικού λαού.
Την τιμωρία των λαών.
Την μετατροπή τους σε αθύρματα ενός οικονομικού ολοκληρωτισμού, που γεννά την πιο άγρια βαρβαρότητα."
 Γράφει ο Χρήστος Χαλικόπουλος.
"Πηγή:pafospress.com"

Γάλλοι φοιτητές «στρίμωξαν» τον Σόιμπλε: "Τι έχετε να δηλώσετε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα;"- Δείτε τι απάντησε!

Ένας διάλογος ανάμεσα στην επιθυμία και τον ρεαλισμό. Μια συζήτηση που προσπάθησε -με δυσκολία, είναι αλήθεια- να καλύψει το ηλικιακό κενό. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε απέναντι σε Γάλλους φοιτητές και φυσικά το συναπάντημα ήταν εκρηκτικό.


Η Suddeutsche Zeitung μεταφέρει αυτή τη συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup, όταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισκέφθηκε τους ελίτ μαθητές του πανεπιστημίου «Sciences Po» στο Παρίσι.

Θέμα της συζήτησης ήταν να μιλήσει ο Σόιμπλε για το «μέλλον της Ευρώπης». Μόνο που την κουβέντα μονοπώλησε το παρόν της ηπείρου και ιδιαιτέρως αυτό της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, οι φοιτητές είδαν στο πρόσωπο του Σόιμπλε τον άνθρωπο που ήθελε να πετάξει την Ελλάδα εκτός του ευρώ ή, ακόμη χειρότερα, το «τέρας» που ευθύνεται για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο φοιτητής που προέβαλε αυτό το επιχείρημα δέχθηκε και το έντονο χειροκρότημα των παρεβρισκόμενων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Οι μαθητές είδαν στο πρόσωπο του Σόιμπλε το «τέρας» που ευθύνεται για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα.

Η ερώτηση «γροθιά στο στομάχι» προς τον γερμανό ΥΠΟΙΚ ήρθε από έναν φοιτητή. «Τι έχετε να δηλώσετε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που χρονολογούνται από την εποχή που ξεκίνησε η λιτότητα στη χώρα;». Ερώτηση που απέσπασε, μάλιστα και πολλά χειροκροτήματα, όπως αναφέρει το ξένο ρεπορτάζ.

Το κλίμα ήταν «παγωμένο», ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να απαντήσει στο φοιτητή, λέγοντας: «Σίγουρα έχεις απόλυτο δίκιο με τις αναφορές σου στην οικονομική κρίση, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία ρητορική τιμωρίας. Το παιχνίδι δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Με το να καταλογίζει ο ένας στον άλλον ευθύνες».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέκρουσε τις κατηγορίες και είπε στους Γάλλους φοιτητές πως «το πρόβλημα με την Ελλάδα υπήρχε προ της κρίσης». Τους εξήγησε πως η ΕΕ διοικείται βάσει κανόνων και υποχρεώσεων και αυτοί οι δεσμευτικοί όροι βασίζονται σε συγκεκριμένες αρετές και αξίες.

Και συνέχισε, επισημαίνοντας: «Δεν θα βρείτε ούτε ένα απόσπασμα δικό μου, είτε αντιστοίχως της γερμανίδας καγκελαρίου που να κατηγορείται η Ελλάδα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία. Τίποτε, όμως, δεν λειτούργησε».

«Για όσο διάστημα δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική, η Ευρώπη και η ολοκλήρωσή της θα παραμένει εύθραυστη. Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση». 
Για τον Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα, ο κατακερματισμός της ΕΕ είναι αντίθετος με τον πυρήνα της δικής του άποψης, έτσι όπως έχει εκτεθεί από τον ίδιο εδώ και χρόνια (από το 1994), σύμφωνα με την οποία οφείλει να σχηματιστεί εντός της Ευρώπης μια «κλειστή ένωση» κρατών.

Η εφημερίδα φέρνει σε αντιπαράθεση τις απόψεις του Σόιμπλε με εκείνες του Μανουέλ Μακρόν, του Γάλλου υπουργού Οικονομίας, που θεωρεί ότι οι δομές της ΕΕ πρέπει να εφευρεθούν εκ νέου, έτσι ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της δημοκρατίας στους θεσμούς της.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο πραγματισμός και η ιδεολογία έρχονται μόνιμα σε αντιπαράθεση εντός της ΕΕ. Ειδικά τώρα που εκτός της οικονομικής κρίσης έχει προκύψει μια ακόμη πιο σοβαρή κρίση: αυτή του κύματος μετανάστευσης που κατακλύζει την Ευρώπη.



Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να ελπίζει σε μεγάλη μείωση χρέους – πρέπει να ξέρει ότι στο τέλος θα πεθάνει.

Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει ότι στο τέλος θα πεθάνει.
Αυτό είπε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ  και προσγειώνει τις ελληνικές προσδοκίες για μία μεγάλη μείωση χρέους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ είναι απίθανο για γίνει αποδεκτό από τους ευρωπαίους πιστωτές.


Το ακραίο στις δηλώσεις του Κλάους είναι ότι ο πεθαμένος οφείλει και χάρη, γιατί μόνο έτσι μπορεί  να εκληφθούν οι δηλώσεις του στους Financial Times  ότι η Ελλάδα (πεθαμένος) επωφελείται ήδη από τους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι είναι οι πλέον ευνοϊκοί «στην παγκόσμια ιστορία», ενώ σημειώνει ότι καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το χρέος οι διαφορές τους έχουν μειωθεί αισθητά.

«Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση», δηλώνει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ευρωπαϊκού, το οποίο θα κατέχει πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους στο τέλος του νέου προγράμματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους» λέει ο αγαπητός Κλάους και με αυτό τον τρόπο στέλνει το μήνυμά του.
Έλληνες καλό κουράγιο καταλάβετέ το και μην αυτοκτονείτε επειδή φοβάστε το θάνατο.

Τελειώνοντας ο Κλάους μας θυμίζει ποιος είναι ο Τσίπρας αλλά και πόσο ηλίθιος είναι ο Ελληνικός λαός, λέγοντας: “ο κ. Τσίπρας τώρα έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει, τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» και ας μην ξεχνάμε ότι την εντολή αυτή την δώσαμε εμείς με την ψήφο μας.

...πρέπει να συντηρείται η εικόνα της Ελλάδας του χρέους.

Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος αλλά το ότι πρέπει να συντηρείται η εικόνα της Ελλάδας του χρέους. 


Με την Ελλάδα καθρέφτη του μπαμπούλα οι εκλογές στην Πορτογαλία θα συντηρούν το καθεστώς, στην Ισπανία θα πεθάνει η ελπίδα και ο Τσίπρας θα παραμυθιάζει και θα παραμυθιάζεται ότι  η αλλαγή στην Ευρώπη θα φέρει την αναγέννηση.
Για να συντηρείται λοιπόν ο μύθος του τέρατος Ελλάς ξαναρχίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.
Λίγες ώρες πριν από την έλευση των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τον έλεγχό τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στέλνει μήνυμα προς όλους ότι οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα δεν έχουν εξαλειφθεί. Στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), το Ταμείο υποστηρίζει ότι μπορεί η υπογραφή του 3ου Μνημονίου να περιόρισε τα ρίσκα για την Ελλάδα, αλλά υποστηρίζει πως αν δημιουργηθεί και πάλι αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στις αγορές.

Μάλιστα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξουν και αλυσιδωτές επιπτώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης. Οπως αναφέρει, η αστάθεια που θα προκληθεί από την Ελλάδα στον χρηματοοικονομικό τομέα και στις αγορές ομολόγων «είναι πιθανόν να μεταδοθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης», χωρίς να αποκλείεται η επέκταση των αρνητικών συνεπειών γενικότερα. Πέραν αυτών, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος (2,3%) και το 2016 (1,3%). Επισημαίνει, δε, πως την ώρα που η ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι μέτρια, «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους», αλλά προβλέπει ότι το 2020 η ελληνική οικονομία θα «τρέχει» με ρυθμό 2,4%.

Σε ερώτηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Λίμα του Περού, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ρυθμού μεγέθυνσης, θα δούμε την ανάπτυξη να ανακάμπτει μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Είναι σημαντικό να κοιτάμε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία της ανάπτυξης ανά τρίμηνο. Η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο ισχυρή, αλλά θα βελτιωθεί το 2016».

Δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανεργία, καθώς εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 26,8% από 26,5% πέρυσι, ενώ το 2016 θα ανέλθει στο 27,1% (25,8% σε εθνικολογιστική βάση προβλέπει η κυβέρνηση). Για τον πληθωρισμό το Ταμείο «βλέπει» αποπληθωρισμό 0,4% φέτος και μηδενικό το 2016. Πάντως, μεσοπρόθεσμα και συγκεκριμένα το 2020 εκτιμά ότι θα βρεθεί στα επίπεδα του 1,4%. Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλεόνασμα της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ του 2014 θα υποχωρήσει ελαφρώς φέτος στο 0,7% του ΑΕΠ και θα διευρυνθεί το 2016 στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 θα καταγραφεί έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ.

Ολα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ λίγες ώρες πριν από την άφιξη των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στις αρχές Νοεμβρίου για να ξεκινήσει και επισήμως ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος. Ωστόσο, στελέχη με γνώση της κατάστασης δεν αποκλείουν οι επικεφαλής να βρεθούν στην Αθήνα και εντός του Οκτωβρίου για λίγες ημέρες, ώστε να οργανωθεί η συζήτηση που θα ακολουθήσει και να αποφευχθούν καθυστερήσεις. Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τις εργασίες τους με την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων (ασφαλιστικό, δημόσια διοίκηση, εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), ενώ στο επίκεντρό τους θα βρεθούν η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και ο νέος προϋπολογισμός. Επίσης, ψηλά στην ατζέντα των τεχνικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε, το τελευταίο θέμα έχει χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές μείζονος σημασίας και θα πρέπει να κλείσει εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, παραμένει ο στόχος της ψήφισης του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων (49 συνολικά) έως τις 15 Οκτωβρίου και του δεύτερου πακέτου (αναμένεται να προσδιοριστεί στα μέσα Οκτωβρίου) μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ο πρώτος έλεγχος θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Δείτε επίσης.