Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Στήν λίστα επιστροφής του ΟΗΕ μπήκαν τα γλυπτά του Παρθενώνα.



Ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υιοθετήθηκε η ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την Απόφαση «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης» η οποία περιλαμβάνει και ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η αποδοχή της πρότασης ήταν ευρύτατη καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων και πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για δύο διαστάσεις που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες σήμερα, καθώς αφενός η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, και αφετέρου είναι γνωστή η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Απόφαση, η οποία υποβάλλεται από τη χώρα μας ανά τριετία, διαμορφώθηκε, στο τελικό κείμενό της, μετά από συστηματικές διαβουλεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ελλάδας, καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την προάσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας ανάλογες πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ειδική μνεία που γίνεται στην Απόφαση για την κινητοποίηση των κρατών-μελών ως προς την επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών με ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια άλλη, εξίσου σημαντική, διάσταση της Απόφασης, είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως ο ISIS. 

"Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ"





Εμείς οι δραχμιστές και ο Σοιμπλε.




Δεν μπορoύμε να διαβεβαιώσουμε, αν όντως ο Σόιμπλε επιθυμούσε την επιστροφή της χώρας στην δραχμή, κατά την «στιγμή» των «διαπραγματεύσεων», αν μπλόφαρε κλπ. . Αυτό που φαίνεται σίγουρο, είναι ότι η Γερμανία και οποιοσδήποτε διαθέτει μια σοβαρότητα σε επίπεδο τέτοιων διαπραγματεύσεων, είναι προετοιμασμένος και «να τις χάσει», δηλαδή να σηκωθεί να φύγει από το τραπέζι.
Επίσης είναι βέβαιο, ότι η Γερμανία αν είναι να διαλέξει ανάμεσα σε μια πιο μικρή ευρωζώνη και σε μια πιο χαλαρή, που θα οφείλεται σε παραχωρήσεις στους αδύναμους κρίκους του Νότου, θα επιλέξει το πρώτο ενδεχόμενο. Σε τεχνικό άλλωστε επίπεδο, είναι πιο εύκολο να αποχωρήσουν κάποιες μικρές χώρες από το ευρώ, παρά η Γερμανία. Μια έξοδος π.χ. της Ελλάδας θα οδηγήσει σε μια μικρή και επιθυμητή για την Γερμανία ανατίμηση του ευρώ. Μια έξοδος της Γερμανίας όμως, από την ευρωζώνη, θα οδηγούσε σε μια απογείωση - ανατίμηση του νέου υπερ- Μάρκου σε επίπεδα καταστροφικά για το Βερολίνο. Όπως λοιπόν ισχυρίστηκε στην αρχή της κρίσης, ο γνωστός «συντηρητικός» αμερικανός οικονομολόγος,Robert Albert: «κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με οικονομική αυτοκτονία της Γερμανίας. Έτσι φαίνεται πιο πιθανό η Γερμανία θα καθορίσει τις συνθήκες ώστε οι μικρότερες χώρες, να αποφασίσουν να αποχωρήσουνεπειδή το κόστος παραμονής τους στην ευρωζώνη θα είναι πολύ υψηλό».
Στο παραπάνω πλαίσιο η κυρίαρχη πολιτικοοικονομική ελίτ σε Γαλλία και Ιταλία που υποστηρίζει το ευρώ, επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας, για να λειτουργεί ως σάκος του μποξ. Με ανάλογο τρόπο βαδίζουν και οι ΗΠΑ, που κατανοούν ότι η σκλήρυνση των κανόνων ενισχύει την γερμανική ηγεμονία. Έτσι τα πράγματα περιπλέκονται, με μεγαλύτερο θύμα την Ελλάδα. Αν συνδυάσουμε όμως την άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία, το ρεύμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία, την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρόσφατο δημοψήφισμα ενάντια στην ενοποίηση στη Δανία κ.λπ.,  οι δυνάμεις της διάλυσης καθίστανται πιο ισχυρές από τις δυνάμεις συνοχής στο χώρο του ευρώ και της Ε.Ε..
Συγχρόνως, το οικονομικό αδιέξοδο στην Ελλάδα εντείνεται, μέσω του τρίτου μνημονίου. Η χώρα αδυνατεί να επιστρέψει στις αγορές, ενώ το χρέος της εκτοξεύεται. Η Ελλάδα δεν μπορεί να «συμβιβαστεί» με το χρέος της και καθίσταται ειδική πια περίπτωση (από επικεφαλής) του προβλήματος των περιφερειακών χωρών. Τα νέα μέτρα βυθίζουν την χώρα σε νέο σπιράλ ύφεσης. Καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται, καιχιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, ή μεταναστεύουν σε Βουλγαρία, Κύπρο, ακόμη και στην Αλβανία, είναι απίθανο να δημιουργηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται. Όλα δείχνουν γοργήεπιδείνωση της οικονομίας, κατάρρευση των δημόσιων εσόδων, και φυσικά της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ στο βραχυχρόνιο μέλλον, η πολιτική Ντράγκι θα μεταστραφεί, το ευρώ θα ανατιμηθεί, θα ανέλθουν οι τιμές του πετρελαίου, παράμετροι που θα βυθίσουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σίγουρα υπάρχουν φωνές και τάσεις στην Γερμανία (π.χ. Ζιν), που σκιαγραφούν ένα αμοιβαίο και «συναινετικό» διαζύγιο με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά καθώς το ελληνικό αδιέξοδο εντείνεται, όλοι αυτοί Ζιν, Σόιμπλε, Λούνκε κ.α. έχουν δίκιο, όταν ισχυρίζονται ότι είναι πολύ επώδυνο και μακροχρόνιο και πιθανά αδύνατο, να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με εσωτερική υποτίμηση. Άρα, η   μόνη λύση είναι το «διάλειμμα» από την ευρωζώνη και η εξωτερική υποτίμηση.
Συνεπώς υπάρχουν πιθανότητες «συναινετικού» διαζυγίου και ίσως μιας «τομής συμφερόντων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία, όμως φαίνεται ότι αυτό θα είναι τελικά ένα διαζύγιο που αν συμβεί θα βγει συντριπτικά«εις βάρος μας». Σε μια τέτοια περίπτωση το Βερολίνο θα επιχειρήσει μέσα από τα κέρδη μιας εξωτερικής υποτίμησης να πάρει τον αφρό, ώστε να παραμείνει η χώρα υποταγμένη και δεμένη χειροπόδαρα στα δεσμά των πιστωτών και της Ε.Ε.. Η εξωτερική υποτίμηση θα δημιουργήσει εθνική αποταμίευση και το ποθητό εξωτερικό και εσωτερικό πλεόνασμα που δεν καταφέρνουν τα μνημόνια και η εσωτερική υποτίμηση. Άρα, η Ελλάδα θα μπορεί για ένα διάστημα να αποπληρώνει μέρος των «υποχρεώσεών» της. Η ανεργία μεν θα μειωθεί, αλλά το κέρδος της εξωτερικής υποτίμησης θα το πάρουν οι πιστωτές. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν, το ίδιο και η επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας. Όταν και αν, η Ελλάδα βγει στις αγορές η συναλλαγματική πολιτική θα είναι υποταγμένη στο χρέος, που η όποια ρύθμισή του δεν θα απελευθερώσει φυσικά την χώρα. Σε συνθήκες ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων (Ε.Ε.), η συναλλαγματική πολιτική θα καθορίζει και την νομισματική και την δημοσιονομική. Θα «βγούμε» από το ευρώ κατά 1/3, θα παραμείνουμε στον νεκροθάλαμο της συνθήκης του Μάαστριχτ, εξαρτημένοι και υποδουλωμένοι στο εξωτερικό χρέος και στην Ε.Ε..
Ας δούμε κάποιες από τις βασικές διαφορές ανάμεσα στην γερμανική συντηρητική πρόταση για έξοδο και στην δικιά μας:
Α) Ο ξένος παράγοντας μιλάει για διάλειμμα από την ευρωζώνη, ενώ εμείς για οριστική αποχώρηση. Από εδώ συνεπάγονται όχι μόνο διαφορές στην δημοσιονομική, συναλλαγματική και νομισματική πολιτική, αλλά και αν ακολουθούμε το δημοσιονομικό σύμφωνο και την συνθήκη του Μάαστριχτ σε όλο τους το πλαίσιο και φυσικά στο σκέλος της τελευταίας για επαν- (είσοδο) στη ζώνη του ευρώ.
B) Σύμφωνα με την συνθήκη του Μάαστριχτ, το εκδοτικό προνόμιο απαγορεύεται, άρα και η νομισματική χρηματοδότηση των δημοσίων ελλειμμάτων. Συνεπώς δεν θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε δημόσια ελλείμματα, δηλαδή να μειώσουμε τους φόρους, να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, η να προβούμε σε δημόσιες επενδύσεις μέσω του εκδοτικού προνομίου.
Γ) Στο φιλελεύθερο σχέδιο, θα υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και την ισοτιμία της νέας δραχμής θα εγγυάται η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ε.Κ.Τ. . Πιθανά θα αγοράσει ένα ποσό της τάξης δεκάδων δις δραχμών η Ε.Κ.Τ., δίνοντας τα ανάλογα δις ευρώ για συναλλαγματικά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Όμως έτσι, όχι μόνο δεν θα είναι εφικτή η νομισματική χρηματοδότηση   δημόσιων ελλειμμάτων, αλλά και η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική και εξαρτημένη από την ισοτιμία. Άρα δεν θα χρησιμοποιηθούν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσειςκαι παραγωγικές επενδύσεις. Φυσικά δεν είναι αμελητέο ότι στο δικό μας σχέδιο η Τράπεζα της Ελλάδας και οι τράπεζες εθνικοποιούνται, ενώ σήμερα βρίσκονται -ελέω ΣΥΡΙΖΑ- στα χέρια αρπακτικών κεφαλαίων. Στο δικόμας σχέδιο, θα γίνει εκκαθάριση των τραπεζών και οι δανειολήπτες θα προστατευθούν. Θα μπορεί να υπάρχει ελευθερία νομισματικής πολιτικής και επιθυμητή ισοτιμία, μέσω των απαραίτητων φραγμών στις κινήσεις κεφαλαίων, ιδιαίτερα των κερδοσκοπικών. Άμεσα θα εγκαταλείψουμε όχι μόνο το ευρώ αλλά και τον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών 2 της Ε.Ε., ενώ με το ξένο σχέδιο θα οδηγηθούμε εκεί.
Δ) Στο γερμανικό σχέδιο, η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει συσταλτική εξ΄ αιτίας του δημοσιονομικού συμφώνου και του υψηλού εξωτερικού δημόσιου χρέους, που όσο και να κουρευτεί θα παραμείνει τεράστιο. Η ανάγκη χαμηλού πληθωρισμού, και μείωσης του χρέους, για να «επιστρέψουμε»στο ευρώ θα επιτείνει την ανάγκη της λιτότητας.
Ε) Το φιλελεύθερο σχέδιο του ξένου παράγοντα, και η συναινετική έξοδος προϋποθέτουν αμοιβαία αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που συνεπάγεται συνέχεια της υποδούλωσης της Ελλάδας. Είναι αδύνατο οι επίσημοι πιστωτές (Δ.Ν.Τ., Ε.Ε., Ε.Κ.Τ.) να δεχτούν «συναινετικά» μια λύση που θα απελευθερώνει την χώρα. Η ιστορία των χρεοστασίων, διαγραφών και αρνήσεων χρέους, όλων των κυρίαρχων κρατών, διδάσκει ότι τέτοιες λύσεις δίνονται με μονομερείς ενέργειες. Στο δικό μας σχέδιο, η πατρίδα μας θα απελευθερωθεί από το χρέος με μονομερή ενέργεια, είτε χρεοστάσιο και κούρεμα σε συνδυασμό με δραχμοποίηση, είτε συνολική άρνηση του χρέους (τουλάχιστον όσον αφορά το συντριπτικό τμήμα του εξωτερικού δημόσιου χρέους, αυτό προς τον επίσημο τομέα). Αντίστροφα το εσωτερικό χρέος θα πρέπει να δραχμοποιηθεί με αποκατάσταση της δικαιοσύνης, επιστροφή στους δικαιούχους (ασφαλιστικά ταμεία, ομολογιούχους κλπ), της ληστείας του 2012.
ΣΤ) Στο δικό μας σχέδιο δεν υπάρχει μόνο η έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά και η σύγκρουση με τον χώρο της υπερπαγκοσμιοποίησης, την Ε.Ε., που ο σκληρός της πυρήνας είναι η ζώνη του ευρώ. Για λόγους τακτικής και εξωτερικής πολιτικής, επειδή π.χ. για ένα βραχυχρόνιο διάστημα, θα θέλαμε να παραμείνουμε, για να έχουμε λόγο στα όργανα κλπ, θα ζητήσουμε εξαιρέσεις για την βιομηχανία, και την γεωργία και θα επιχειρήσουμε να μπούμε σε φάση διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η Ε.Ε., δεν είναι Σοβιετική Ένωση και μάλλον είναι απίθανο να μας κάνει τέτοιες «χάρες».Η αποδέσμευση βρίσκεται στον δρόμο μας, χωρίς να αποκλείεται και η άμεση «αποβολή» μας.Καλύτερα θα είναι, να μην είμαστε οι πρώτοι που θα την εγκαταλείψουμε, χωρίς να σημαίνει ότι θα το αποφύγουμε.
Συμπερασματικά, το σχέδιο των ξένωννεοφιλελεύθερων οικονομολόγων, είναι ένα σχέδιο που προκύπτει από την απόλυτη αδυναμία της ελληνικής (εντός ευρώ) οικονομίας. Είναι ένα σχέδιο που εξυπηρετεί τους πιστωτές, την Ε.Ε και κυρίως το Βερολίνο. Ένα σχέδιο που συνεχίζει την ακραία λιτότητα, με μοναδική ανάσα την εξωτερική υποτίμηση. Είναι επίσης σαφές, ότι οι νεοδοσίλογοι που κυβερνούν την χώρα, αλλάζοντας απλώς ονόματα και χρώματα, δεν προετοιμάζονται για καμία εθνικά αυτοτελή λύση. Αφού δεν έχουν πραγματικά καμία εναλλακτική, θα δεχτούν ότι ακριβώς τους σερβίρει ο Σόιμπλε και το Βερολίνο.
Δεν αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ με τους σημερινούς όρους και να Αλβανοποιηθεί, με την απόλυτη σημασία της έκφρασης.
Αντίθετα, το δικό μας ΣΧΕΔΙΟ Β,για μια Ισλανδία του Νότου, το οποίο στην καλύτερη μέχρι σήμερα εκδοχή του έχει διατυπωθεί (εδώ:http://www.sxedio-b.gr/index.php/articles1/item/1325-programmaoikonpolitikisgiatinellada) από τον Θ. Μαριόλη-«Ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα»-, είναι το όνειρο για μια κυρίαρχη δημοκρατία των ελλήνων εργαζομένων, που βγαίνουν από την κρίση με τις δικές τους δυνάμεις, που σπάνε την οικονομική και πολιτική εξάρτηση και κόβουν το γόρδιο δεσμό του χρέους. Για μια Ελλάδα που μπαίνει στο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, μέσω μακροχρόνιου δημόσιου σχεδιασμού και πλήρης απασχόλησης, αλλά και των απαραίτητων εθνικοποιήσεων,   μια κυψέλη νεανικής δημιουργίας, ισότητας, οικολογίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα μετακεφαλαιοκρατικό κοινωνικό παράδειγμα αποπαγκοσμιοποίησης και νέας διεθνούς συνεργασίας για όλη την Μεσόγειο.

Του Κ. Παπουλή


Η ανεργία που σκοτώνει - Ρέκβιεμ ηχεί πάνω από τη χώρα και κανένας δεν νοιάζεται.



Τρεις μέρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού που υπόσχονταν – για μια ακόμη φορά – πάταξη της ανεργίας. τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται να αποδημήσουν την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα, με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να δώσει λύση στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα.
Άλλωστε δεν έχουμε ακούσει ούτε μία φορά ότι κυβέρνηση και δανειστές συζητούν για την ανεργία. Μόνο για μέτρα, νέους φόρους και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.
Δραματικά στοιχεία
Τα στοιχεία είναι δραματικά γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Η ανεργία τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 24,6%, ποσοστό υψηλό, αλλά μικρότερο έναντι του περσινού, αλλά και του Αυγούστου 2015. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά το Σεπτέμβριο του 2015, εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.626.696 άτοµα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.184.353 άτοµα ενώ ο οικονοµικά μη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.266.304 άτοµα. Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν τρομακτικά σε ότι αφορά τους νέους (49,5% στην ηλικιακή κατηγορία 15-24 και 31% στην κατηγορία 25-34).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχη (ΕΛΣΤΑΤ) το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας το Σεπτέµβριο του 2015 ανήλθε σε 24,6% έναντι 26,1% το Σεπτέµβριο του 2014 και του αναθεωρηµένου προς τα άνω 24,7% τον Αύγουστο του 2015.
Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά το Σεπτέμβριο του 2015, εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.626.696 άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.184.353 άτοµα ενώ ο οικονοµικά μη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.266.304 άτοµα.
Οι απασχολούµενοι αυξήθηκαν κατά 75.861 άτοµα σε σχέση με το Σεπτέµβριο του 2014 (αύξηση 2,1%) και κατά 6.821 άτοµα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (αύξηση 0,2%).
Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 68.806 άτοµα σε σχέση με το Σεπτέµβριο του 2014 (μείωση 5,5%) και κατά 2.429 άτοµα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (μείωση 0,2%).
Οι οικονοµικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 53.466 άτοµα σε σχέση με τον Σεπτέµβριο του 2014 (μείωση 1,6%) και κατά 7.919 άτοµα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (μείωση 0,2%).
Σημειώνεται ότι η εποχική προσαρµογή είναι στατιστική τεχνική που «αποµακρύνει» την επίδραση της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά καθιστώντας, με αυτό τον τρόπο, περισσότερο ορατή την υποκείµενη τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους.
Αυτά τα στοιχεία είναι μη διαχειρίσιμα, σύντροφοι ξυπνήστε!!! 

Μετέωρους άφησαν τους Τούρκους οι Αμερικάνοι σε όλα τα μέτωπα.



Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, John Kirby με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι το ISIS διενεργεί λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω Τουρκίας.

Το θέμα αναδεικνύουν με δημοσιεύματα τους τα τούρκικα μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση για το λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS ανέφερε ότι ναι μεν δεν υπάρχουν αποδείξεις για επίσημη συμφωνία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Τζιχαντιστών, αλλά είναι επιβεβαιωμένο ότι μέσω Τουρκίας διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες παρανόμου πετρελαίου στην Μεσόγειο.
Παράλληλα ο John Kirby ήταν κατηγορηματικός κατά της Τουρκίας και δεν παρείχε καμία κάλυψη στο θέμα της εισβολής τούρκικων στρατιωτικών μονάδων στο Ιράκ. "Η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει πάραυτα τις δυνάμεις της καθώς δεν έχει την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης για την στρατιωτική αυτή επέμβαση στα περίχωρα της Μοσούλης, όπου βρίσκονται και οι μεγάλες πετρελαιοπηγές της περιοχή" ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών.
Ο John Kirby κάλεσε την Άγκυρα να αποφεύγει τις μεμονωμένες ενέργειες και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.
Οι δηλώσεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν πανικό στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία και εκνευρισμό την Άγκυρα καθώς χωρίς την Αμερικανική κάλυψη οι Τουρκικές δυνάμεις, είναι στο έλεος των Ρώσων.



Σαν και τώρα. Δεκέμβρης 2010



Ένας Τυνήσιος πλανόδιος οπωροπώλης ήταν αυτός που πυροδότησε τις λαϊκές εξεγέρσεις πρώτα στη χώρα του και αργότερα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σαν και τώρα. Δεκέμβρης 2010 και ο 26χρονος άνεργος Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν αξιωματούχοι κατάσχεσαν το εμπόρευμα του καθώς δεν είχε άδεια μικροπωλητή, τον χαστούκισαν και τον προσέβαλαν. 
Αυτός πεινούσε και αυτοί τον έδερναν.
Η ενέργεια αυτή οδήγησε εκατομμύρια Άραβες, που ζουν με ελάχιστες προοπτικές εργασίας και άδηλο μέλλον, να βγουν στους δρόμους ζητώντας αλλαγή.
Ελλάδα Δεκέμβριος 2015.
Ο κόσμος πεινάει και αυτοί σκέφτονται φόρους.
Μπουαζίζι ντεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα γιατί το έκαψε  το Πάγκαλο στη Μαρφίν.
Χοντρόπετσοι, αριστεροί αυτή τη φορά, παλιάτσοι, ανθρώπινα σκιάχτρα παραμονές Χριστουγέννων θα σπεύσουν να ψηφίσουν για ακόμα μία φορά τον θάνατο των Ελλήνων.
«Ο Μπουαζίζι δεν ήταν επαναστάτης, αλλά η μοναχική διαμαρτυρία του χρησίμευσε ως καταλύτης για ένα κύμα εξεγέρσεων που έχει αλλάξει τη Μέση Ανατολή».
Όταν ο Μπουαζίζι υπέκυψε στα τραύματά του τον Ιανουάριο, ξέσπασαν διαμαρτυρίες σε όλη την Τυνησία εξαναγκάζοντας τον τότε πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι να εγκαταλείψει τη χώρα. Νωρίτερα ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε επισκεφτεί τον Μπουαζίζι στο νοσοκομείο φυσικά μαζί με τις κάμερες.

Λίγο αργότερα εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία και σε άλλες χώρες για να διαμαρτυρηθούν κατά της καταστολής, της διαφθοράς, της φτώχειας, της ανεργίας. 






..."μοιραίοι κι΄άβουλοι αντάμα" θα αναφωνήσουν το γνωστό ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Το επιτελείο Τσίπρα και ο ίδιος αποφάσισαν ότι πρέπει να περάσει στην κοινή γνώμη ότι, ο Τσίπρας, αντιμετωπίζει προβλήματα με την κοινοβουλευτική του ομάδα για το ασφαλιστικό και ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ.

Πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μετριαστούν οι αντιδράσεις του κόσμου καθώς θα υπάρχει η ελπίδα ότι μπορεί τα νομοσχέδια να μην περάσουν. 
Για να το πετύχει αυτό ο Τσίπρας, άφησε να διαρρεύσει ότι  θα υπάρξει κύκλος επαφών με τους βουλευτές για να ακούσει τα προβλήματα των βουλευτών ανά περιφέρεια.  
Γι' αυτό και προγραμματίζει να τους έχει δει μέχρι τα Χριστούγεννα, ανά ομάδες, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μέχρι και γεύμα!
Οι ζυμώσεις με τους βουλευτές θεωρούνται δικαιολογημένες, αφού την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή η δεύτερη δέσμη μέτρων και από Γενάρη το ασφαλιστικό και η φορολογία των αγροτών, που θα ξεσηκώσουν «θύελλες». 
Με τις επαφές, ενώ έχει τσουβαλιασμένους τους βουλευτές, θέλει ελέγξει και να προλάβει τυχόν παράπονα για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη με διαλυτικά φαινόμενα, ρίχνοντας κι άλλο τον πήχη των «153».
Άδικα ανησυχεί το Μαξίμου γιατί αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα είναι "κομμένη και ραμμένη" για τα μνημόνια. 
Σε αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα τα πάντα είναι ΠΑΣΟΚ, όλοι άνθρωποι του παρασκηνίου της πολιτικής οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έχουν το σθένος και την δύναμη να αντιδράσουν. 
Ας μην ξεχνάμε ότι άνθρωποι που πραγματικά πρέσβευαν αρχές και αξίες, όπως η Ζωή, ο Γιάνης κ.α έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το δυστύχημα είναι ότι βρίσκονται και εκτός βουλής. 
Ότι υπάρχει εκεί μέσα σήμερα, είναι η βασιλεία των μετριοτήτων και το αποτέλεσμα φαίνεται.  
Ασφαλώς κανένας δεν περιμένει να αντιδράσει ο Μπόλαρης, ο Μιχελογιαννάκης η ο Παραστατίδης καθώς και άλλοι τόσοι που είναι υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ και είναι κατ' επάγγελμα πολιτικοί. 
Τα γεγονότα θα εξελιχτούν ομαλά για τον Τσίπρα και τους δανειστές και το μόνο που θα γίνει είναι ότι κάποιοι αστείοι, όπως ο Μιχελογιαννάκης, θα προσφέρουν το θέαμα που απαιτούν οι καιροί και όταν έρθει η ώρα, "μοιραίοι κι΄άβουλοι αντάμα" θα αναφωνήσουν το γνωστό ΝΑΙ ΣΕ ΌΛΑ




Την Αλ-Κάιντα που έριξε τους πύργους, θέλουν σύμμαχο οι ΗΠΑ εναντίον του ISIS.



Ο πρώην επικεφαλής της CIA στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους – ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στην Ουάσιγκτον – προτείνει οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Αλ Κάιντα για την καταπολέμηση του ISIS, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Αναλύσεων Global Research.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα μέλη του κλάδου της Αλ Κάιντα που δρα στη Συρία βρήκαν έναν παράξενο «σύμμαχο» στο πρόσωπο του  απόστρατου  στρατηγού και πρώην διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους.
Ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν προτρέπει εδώ και καιρό  αξιωματούχους των ΗΠΑ να εξετάσουν τη χρήση ορισμένων χαρακτηριζόμενων ως μετριοπαθών μελών της Αλ Κάιντα για την καταπολέμηση του ISIS στη Συρία, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν για τις συνομιλίες, μεταξύ των οποίων κι ένα  άτομο που μίλησε ο Πετρέους απευθείας, αναφέρει η The Daily Beast.

Όπως τονίζεται στο άρθρο,  ο Πετρέους δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει τον οπλισμό της Συριακής Αλ Κάιντα από τις ΗΠΑ. Παρόμοιες απόψεις έχουν εκφράσει ο Μπαράκ Μέντελσον – Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Haverford College και  ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής και ο σημαίνων αρθρογράφος της New York Times, Thomas Friedman.


Η Άγκυρα καλεί τους Τούρκους υπηκόους να εγκαταλείψουν το Ιράκ.



Η Άγκυρα κάλεσε σήμερα τους Τούρκους υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν την επικράτειά του πλην ορισμένων επαρχιών στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, με την οδηγία που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για κινδύνους για την ασφάλειά τους.
Η προειδοποίηση που απηύθυνε το τουρκικό ΥΠΕΞ στους υπηκόους της χώρας αυτής που βρίσκονται στο Ιράκ αφορά «όλες τις επαρχίες» αυτής της χώρας πλην ««ου Νταχούκ, της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια», τρεις επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο.
Οι ταξιδιώτες καλούνται να εγκαταλείψουν πολυάριθμες άλλες επαρχίες, ανάμεσά τους τη Βασόρα, τη Νατζάφ, την Άνμπαρ και το Κιρκούκ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι τουρκικές αρχές αιτιολόγησαν την οδηγία αυτή επικαλούμενες την αύξηση των απειλών εναντίον τουρκικών εταιρειών και δηλώσεις που υποκινούν «σε βία, τρομοκρατία και απαγωγές».
Η «σθεναρή» προτροπή αυτή του ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταγράφεται την ώρα που η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη κλιμακώνεται μετά την ανάπτυξη εκατοντάδων ανδρών του τουρκικού στρατού και αρμάτων μάχης στην Μπασίκα, στην επαρχία της Μοσούλης, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι.


Φεύγουν τα κεφάλαια από την Τουρκία.



Το χαλί κάτω από τα πόδια της Τουρκίας τραβούν οι ξένοι επενδυτές που μόνο εντός του έτους απέσυραν 7,6 δισ δολάρια , οδηγώντας την σε οικονομικό μαρασμό και βέβαιη πτώχευση.
Φαίνεται ότι σε περιπέτειες θα μπει η Τουρκία καθώς τα κεφάλαια αρχίζουν να "μετακομίζουν"


Εντός του έτους οι ξένοι επενδυτές απέσυραν 7,60δις δολάρια πράγμα που δείχνει τα πρώτα σημάδια οικονομικού μαρασμού στον οποίο πιθανά θα οδηγηθεί η χώρα.

Το πρακτορείο Bloomberg, οι οικονομολόγοι και αναλυτές της Capital Economics και της SEB, αναφέρουν πως οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να αποσύρουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη τους από την Τουρκία, ενώ αναμένεται αναμένονται περαιτέρω ρευστοποιήσεις και υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που ήδη κινείται προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της από το 2008.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά της τουρκικής οικονομίας, δεομένου ότι έχει το υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη της Ομάδας των 20.

Επίσης αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του περασμένου μήνα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για μείωση των επιτοκίων με περιορισμένες πολιτικές αντιδράσεις.

Παράλληλα,τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους καθιστούν τη χώρα ευάλωτη στις αλλαγές του επενδυτικού κλίματος μόλις οι ΗΠΑ αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, πιέζοντας τη λίρα και τα ομόλογα.


Αυτό που αποτελεί το βασικότερο ερώτημα για τους διεθνείς επενδυτές είναι το πόσο ελεύθεροι θα είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες στο να καθορίζουν την ατζέντα της πολιτικής τους δεδομένου του ιστορικού που έχει ο πρόεδρος Ερντογάν στο να μειώνει το κόστος δανεισμού μολονότι ενισχύεται ο πληθωρισμός και αποδυναμώνεται η λίρα.

«Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι θα επιτραπεί στην τουρκική κεντρική τράπεζα να αποφασίζει ανεξάρτητα για την νομισματική πολιτική», σχολίασε ο Περ Χάμαρλουντ, επικεφαλής ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στην SEB στη Στοκχόλμη.

Όπως αναφέρεται, ακόμη και αν η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου φέτος βοήθησε την Τουρκία να καταγράψει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών η χώρα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των αναδυομένων αγορών με αυξημένο το χρέος του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που την καθιστά απολύτως εξαρτημένη από την εξωτερική χρηματοδότηση

Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s Investors Service διατήρησε την Παρασκευή τις προοπτικές για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ‘αρνητικές’ επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις «τεράστιες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης» της Τουρκίας και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

«Εάν ο Ερντογάν προσπαθήσει να τονώσει την ανάπτυξη μέσω χαμηλότερων επιτοκίων, θα εμποδίσει την περαιτέρω βελτίωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και θα οδηγήσει μόνο σε επιδείνωση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη