Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη για την αλήθεια περί χρέους θα παραχωρήσει την Δευτέρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.



Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου κι όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον τα όσα θα πει και θα αποκαλύψει, ειδικά για την επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου θα παρουσιάσει την πορεία και το έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που είχε δημιουργήσει κατά τη θητεία της στην Προεδρία της Βουλής, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει τη Δευτέρα το μεσημέρι στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με θέμα «Η Επιτροπή Αλήθειας υπό νεομνημονιακή δίωξη: το έργο της μετά τις 20.09.2015, οι κυβερνητικές επιθέσεις, η διεθνής αναγνώριση και τα επόμενα βήματα». Για να δούμε τι θα ακούσουμε.


ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΤΑΣΗ – Κίνα: Μας προκαλούν στρατιωτικά οι ΗΠΑ

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, μετά την καταγγελία του κινεζικού υπουργείου Άμυνας για «σοβαρή στρατιωτική πρόκληση» από πλευράς Αμερικανών.


Αιτία είναι μία υπερπτήση που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πάνω από μία περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα που διεκδικεί η Κίνα και βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων διενέξεων με τους γείτονές της.
Συγκεκριμένα: «Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 εισήλθαν χωρίς άδεια στον εναέριο χώρο των κινεζικών νήσων Νάνσα και των παρακείμενων χωρικών υδάτων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, χρησιμοποιώντας το μανδαρίνικο όνομα των νησιών Σπάρτλι.
Σε μία αποστολή δύο B-52 την περασμένη εβδομάδα, ένα από τα δύο αεροσκάφη πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των δύο ναυτικών μιλίων, πιο κοντά απ” ό,τι προβλεπόταν, ένα τεχνητό νησί που έχει κατασκευάσει η Κίνα σε ύφαλο των Σπάρτλι, ενδεχομένως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ανέφερε την Παρασκευή (χθες) η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου.
Το αεροσκάφος «εξετράπη της πορείας του», «χωρίς να έχει την πρόθεση», ίσως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, διευκρίνισε η εφημερίδα.
«Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια σοβαρή στρατιωτική πρόκληση, που περιπλέκει τη γενικότερη κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα» και που συμβάλλει «στη στρατιωτικοποίηση της περιοχής», καταγγέλλει από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των νησιών, μετατρέποντας τους κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και διάφορες υποδομές.
Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις –μερικές φορές επικαλυπτόμενες– σε ένα μέρος της περιοχής, στο επίκεντρο έντονων εδαφικών διενέξεων με την Κίνα.
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θεωρεί τις κινεζικές κατασκευές και αξιώσεις ως απειλή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σε μία από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.
«Εδώ και κάποιο καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αδιαλείπτωςπολεμικά αεροπλάνα και πλοία στον εναέριο χώρο και στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας για επίδειξη δύναμης και για να υποδαυλίσουν εντάσεις», επέμεινε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
«Απαιτούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν αμέσως μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων επικίνδυνων συμπεριφορών, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι σχέσεις των δύο χωρών μας. Ο κινεζικός στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί αποφασιστικά την κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας», προστίθεται στην ανακοίνωση του Πεκίνου.
Πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες την οργή του Πεκίνου, στέλνοντας ένα αντιτορπιλικό και στη συνέχεια ένα βομβαρδιστικό B-52 κοντά στα τεχνητά νησιά Σπάρτλι, που ελέγχονται από την Κίνα.
Από την πλευρά τους, κινεζικές ναυτικές δυνάμεις –που περιλαμβάνουν πολεμικά σκάφη, υποβρύχια, συστήματα εντοπισμού και αερομεταφερόμενης διοίκησης, καθώς και καταδιωκτικά αεροσκάφη– αναπτύχθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Νότια Σινική Θάλασσα προκειμένου να πραγματοποιήσουν πολεμικά γυμνάσια.


Η ΝΔ μοιράζει λεφτά - Παίξε μαζί τους όπως σε παίζουν.



Ανοίγουν αύριο το πρωί οι κάλπες για την πρώτη πανελλαδική ψηφοφορία ανάδειξης του επόμενου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Δημοσκοπήσεις έχουν γίνει, εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα το ίδιο, υπάρχει και η… οπτική των στοιχηματικών εταιρειών. 
Οι στοιχηματικές εταιρείες έδωσαν αποδόσεις για τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου, δεν έγιναν όμως ποτέ λόγω του τεχνικού προβλήματος. Μετά την ακύρωση, νέες αποδόσεις έβγαλαν μόνο η Mybet και ο Stoiximan.

Και οι δύο εταιρείες δίνουν φαβορί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και μεγάλο αουτσάιντερ τον Άδωνη Γεωργιάδη. Δείτε τις αποδόσεις:

Βαυαρός Πρωθυπουργός: Ο εγωϊσμός απειλεί με διάλυση την ΕΕ


Για τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαλυθεί εξαιτίας της εγωιστικής στάσης ορισμένων κρατών-μελών που δεν δέχονται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προειδοποίησε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ και έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης προς την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να μην προσφύγει τελικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το αίτημα της επιβολής ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Γερμανία.

«Έχουμε τώρα μια κατανόηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και αυτή τη στιγμή σε πρώτο πλάνο τίθεται η εφαρμογή (του σχεδίου για την προσφυγική κρίση) και όχι οι μεταξύ μας αντιπαράθεση», δηλώνει ο Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος της CDU στην Βαυαρία, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Η κυβέρνηση της Βαυαρίας, του κρατιδίου που έχει δεχθεί ως τώρα την μεγαλύτερη επιβάρυνση από την προσφυγική ροή, είχε απειλήσει με προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι η πολιτική που ακολουθεί η κεντρική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το κρατίδιο. «Θα δούμε πρώτα τι αποτελέσματα θα φέρουν οι προσπάθειες της Καγκελαρίου σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορεί κανείς να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά αν η διαδικασία εξελίσσεται θετικά, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και σε ό,τι αφορά τον χρόνο», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και άσκησε έντονη κριτική στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και απορρίπτουν την ποσόστωση. Η προσφυγική κρίση, προειδοποίησε, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε αποτυχία. «Στην Ευρώπη έχουμε βιώσει έναν βαθμό εγωισμού που ήταν άγνωστος μέχρι τώρα. Αν παραμείνει έτσι η κατάσταση, κάτι που δεν θα ήθελα να πιστεύω, το θέμα θα είναι τα θεμέλια της Ένωσης», τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαλυθεί από αυτό».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Επιχείρηση αποπροσανατολισμού με διώξεις… εντός και εκτός



Μετά το φιάσκο του Παράλληλου Προγράμματος, που έχει σηκώσει «θύελλες» στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα και από την αποτυχία να φορτωθούν όλα τα βάρη στην Αντιπολίτευση, αλλά και την καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που και τα δυο πιστοποιούν ότι το πάνω χέρι το έχει μόνο το κουαρτέτο, η κυβέρνηση κατά τη προσφιλή τακτική της… πετά τη μπάλα στην εξέδρα.

Κυνήγι οφειλετών εν είδει... εντυπωσιασμού
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να λειαίνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό «μέτωπο», αρχίζει το «κυνήγι» μαγισσών, διατυμπανίζοντας τις άγριες διαθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες και να κατάσχει τις καταθέσεις τους, αλλά και του γενικότερου αποπροσανατολισμού μέχρι να ξεχαστούν οι απανωτές «γκάφες» που φανερώνουν έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, σχεδίου και μόνο ανικανότητα.
Επόμενο λοιπόν «βήμα» η συνέχιση του σίριαλ «χτυπάμε τη διαφθορά, χτυπάμε τη φοροδιαφυγή και τους έχοντες παρανόμως πλουτίσει» και φυσικά έχουν βγάλει τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες.
Στο πλαίσιο εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας να τα αποκαλύψουν οικειοθελώς, εφόσον αποφασίσουν να αυτοκαταγγελθούν.
Θέμα που «πουλάει», χωρίς κόστος αφού τα αποτελέσματά του ποτέ δεν θα γίνουν επισήμως γνωστά, λόγω φυσικά του απορρήτου που ισχύει, όμως προσφέρεται για «πανηγυρισμούς» αφού η κυβέρνηση θα τα βάλει και πάλι μόνη της, όχι για πρώτη φορά, με τους «κακούς».
Γερμανικό μοντέλο
Το συγκεκριμένο μάλιστα σχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία και την επόμενη εβδομάδα μπαίνουν οι τελικές «πινελιές» για να κατατεθεί στη Βουλή, ενώ με αυτό υιοθετείται το γερμανικό μοντέλο αυτοκαταγγελίας.
Έτσι, θα προβλέπεται ότι η υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας θα τους «σώσουν» από πρόστιμα και προσαυξήσεις, όχι όμως και από το φόρο που οφείλουν και αναλογούσε στο εισόδημα το οποίο δεν δηλώθηκε.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%-45%, ενώ ο φόρος θα μειώνεται εάν τα αδήλωτα κεφάλαια τοποθετούνται είτε σε προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και πολύ περισσότερο αν τοποθετηθούν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Στην αντίθετη φυσικά περίπτωση όσοι δεν αυτοκαταγγελθούν, κινδυνεύουν με κατάσχεση του συνόλου των αδήλωτων καταθέσεών τους ή γενικότερα περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκτήθηκαν με εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί.
Άρα ή τα δηλώνεις για τα σώσεις, ή τα χάνεις όλα.
Ο «πάρτα όλα» όμως υπουργός Οικονομικών ξεχνά ότι για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δέσμευση ή κατάσχεση, με βάση και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να στοιχειοθετήσει κατηγορίες και να έχει ατράνταχτα στοιχεία ότι διαπράττεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Διαφορετικά, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη μεγάλο φιάσκο…

 "Πηγή:liberal.gr"

Η εξαιρετικά δύσκολη αγορά του Ιράν και οι ευκαιρίες της Ελλάδας


Με αφορμή αφενός την επικείμενη άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν μετά από πολλά χρόνια αποκλεισμού και αφετέρου της όψιμης «πρεμούρας» της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία σχέσεων καλής... γειτονίας και συνεργασίας με τη μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής, έχει ξεκινήσει ένα εντυπωσιακό μπαράζ δημοσιευμάτων και φιλόδοξων διακηρύξεων για το επιχειρηματικό Ελντοράντο του Ιράν!

Όντως, η άρση του εμπάργκο κατά του Ιράν θα απελευθερώσει πολλά δισ. κεφάλαια της χώρας που είχαν εγκλωβιστεί σε ξένες τράπεζες, ενώ θα αλλάξει και το status quo στις σχέσεις της μεγάλης αυτής χώρας με όλη τη γύρω περιοχή και ασφαλώς με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα βεβαίως, κάθε άλλο παρά εύκολη αγορά είναι το Ιράν, κάθε άλλο παρά «φιλόξενη» επιχειρηματικά χώρα είναι, κάθε άλλο παρά βατή και προσβάσιμη. Υπάρχουν περιορισμοί και προστατευτικές (αμυντικές) για την εγχώρια αγορά διατάξεις, που δυσχεραίνουν πάρα πολύ τις όποιες προσπάθειες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς αυτήν τη χώρα των 80 εκατ. κατοίκων.
Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές παλαιότερων κυβερνήσεων της χώρας είχαν μια νοοτροπία απομονωτισμού και... γκετοποίησης στις σχέσεις Ελλάδας και Ιράν, για σύνθετους λόγους που δεν είναι του παρόντος. Έτσι, η Ελλάδα έχει μείνει ουραγός στις εξαγωγές προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής, η οποία έχει πολύ σημαντική αστική κουλτούρα και σημαντικό αριθμό ευκατάστατου πληθυσμού.
Η αξιοποίηση της «αγοράς» του Ιράν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα, κουλτούρες και καταστάσεις, δεν μπορεί να γίνει με ευκαιριακούς όρους, με όρους τυχοδιωκτικούς ή καιροσκοπικούς. Αντιθέτως, απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια πάνω σε στέρεες βάσεις που μπορούν να προέλθουν από χτίσιμο μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης και κουλτούρας.
Επιχειρηματική χαρτογράφηση
Σε ομιλία του την περασμένη Πέμπτη σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) ο οικονομικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Ιράν, κ. Νικόλαος Δούκας, παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ήδη ή στοχεύουν να «ψάξουν» ευκαιρίες την αγορά του Ιράν, επισήμανε τα υπέρ και τα κατά αυτής της ιδιόμορφης αγοράς.
Αναφέρθηκε στον προστατευτισμό που διέπει όλη την εμπορική και εισαγωγική πολιτική του Ιράν, κάτι που αποκλείει ένα σημαντικό αριθμό προϊόντων και αγαθών από την ελληνική αγορά. Τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα του Ιράν είναι να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του. Αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.
Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση έναντι άλλων χωρών, καθώς δε συμμετείχε ενεργά στο εμπάργκο, ούτε σε κανέναν πόλεμο κατά αυτής της χώρας.
Περιορισμοί και απαγορεύσεις
Ο κ. Δούκας επισήμανε ότι για την προστασία της εγχώριας αγοράς, η κυβέρνηση του Ιράν διαχρονικά εφαρμόζει μια σειρά περιορισμών και απαγορεύσεων σε εισαγωγές προϊόντων, αποκλείοντας έτσι μια σειρά από εξαγωγικές επιλογές από τη χώρα μας... Απαγορεύεται η εισαγωγή σε προϊόντα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, παγωτά, λαχανικά, νωπά φρούτα, ζάχαρη, ελιών κ.α. και αυτό δεν συνδέεται με τα χρόνια του εμπάργκο, αλλά αποτελεί οικονομική πολιτική.
Ο κ. Δούκας γνωστοποίησε στους Έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για δραστηριοποίηση στην αγορά του Ιράν ότι «όπου προκύπτει μια σημαντική εγχώρια παραγωγή στο Ιράν, αυτομάτως μπορούν να σηκώνονται απαγορευτικές διατάξεις, ή μεγάλοι δασμοί! Καθαρά για λόγους προστατευτισμού. Άλλωστε, το Ιράν δεν είναι μέρος του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου (ΠΟΕ), οπότε δεν δίνει λόγο σε κανέναν».
Οι... επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν, σύμφωνα με τον οικονομικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας, είναι στα επεξεργασμένα προϊόντα, σε προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη, καθώς επίσης και σε προϊόντα που είναι παράγωγα φρούτων.
Ευκαιρίες
Επίσης, ευκαιρίες υπάρχουν στον χώρο των υποδομών - κατασκευών, στα φαρμακευτικά ή παραφαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και σε κάποιες τεχνολογίες αιχμής. Άλλωστε, στα άμεσα σχέδια είναι η κατασκευή επτά αεροδρομίων στα επόμενα χρόνια, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για κατασκευαστικές εταιρείες και άλλους προμηθευτές. Επίσης, λόγω της υψηλής διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας, υπάρχει περιθώριο για εταιρείες λογισμικού τηλεπικοινωνιών αλλά και για τραπεζικού λογισμικού.
«Κλειδί» για την πιο βατή είσοδο στην αγορά του Ιράν –εμπορικά ή επιχειρηματικά– είναι η δημιουργία partner, δηλαδή συνεργατών από τη χώρα. Ο συσχετισμός είναι πάντα στο 51% - 49% υπέρ του ντόπιου partner, κάτι που είναι «κλειδωμένο» νομικά. Μικρές εταιρείες θα δυσκολευτούν να κάνουν άνοιγμα στην ιρανική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, ενώ οι μεγαλύτερες είναι σε καλύτερη θέση.
Μηδαμινή η παρουσία της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών
Από την άλλη πλευρά, παρ' ότι αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν για όλες τις χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας, για πολιτικοστρατηγικούς λόγους, έχει μείνει ουραγός σε σχέση με την εμπορική και επιχειρηματική παρουσία της στο Ιράν έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Παρ' όλες τις απαγορεύσεις λοιπόν, ευκαιρίες υπάρχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στα χρόνια του εμπάργκο, χώρες όπως Γερμανία και Ιταλία αύξησαν τις εξαγωγές τους προς το Ιράν. Η Γερμανία κάνει εξαγωγές αξίας 2,3 δισ. δολαρίων ετησίως στη χώρα, ενώ η Ιταλία πάνω από ένα δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2015 έχει εξαγωγές προς το Ιράν μόλις 10 εκατ. δολαρίων, ενώ το πολύ να φτάσει φέτος στα 30 εκατ. δολάρια!
Η χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές στο Ιράν ήταν το 2005 με 47,5 εκατ. δολάρια, ενώ την τελευταία 5ετία οι μέσες εξαγωγές δεν ξεπερνούν συχνά τα 20 εκατ. δολάρια. Το 40% των ελληνικών εξαγωγών στο Ιράν είναι φάρμακα και ιατρικά είδη. Τα υπόλοιπα κάποια επεξεργασμένα προϊόντα, όπως κομπόστες, μαρμελάδες κ.λπ.
Μεγάλο στοίχημα η έλκυση τουριστών από το Ιράν
Γερμανία και Ιταλία καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα των εξαγωγών τους προς το Ιράν με το βαρύ τους πυροβολικό, που είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες (κυρίως η Γερμανία). Η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές της στην εν λόγω χώρα σε τομείς που ήδη έχει παρουσία, αλλά –δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν– η μεγάλη ευκαιρία είναι το «χτίσιμο» τουριστικής σχέσης με τους Ιρανούς.
Το Ιράν, με 80 εκατ. πληθυσμό, διαθέτει μεγάλη μεσαία –αστική– τάξη, υψηλής μόρφωσης και σημαντικού εισοδήματος. Πρόκειται για ανθρώπους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δουλέψει συντονισμένα ώστε να μπει στο «κάδρο» των τουριστικών προορισμών των Ιρανών. Και τούτο διότι 8 -10 εκατ. Ιρανοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό Φεβρουάριο – Μάρτιο, όταν έχουν την (δική τους) Πρωτοχρονιά στις 21 Μαρτίου, τη λεγόμενη «Νορούζ», που σημαίνει «νέα ζωή». Εξ αυτών, 2 έως 5 εκατ. Ιρανοί επισκέπτονται την Τουρκία. Ένα ελάχιστο μερίδιο αν καταφέρει να ελκύσει η Ελλάδα, θα δει διαφορά, ειδικά σε μια περίοδο σχετικά «νεκρή» για τον τουρισμό της χώρας μας.
Το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και εταιρείες, όπως τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Aegean Airlines κ.ά., έχει κάνει κάποιες κινήσεις ώστε να «χτίσει» κουλτούρα τουριστικής σύνδεσης του Ιράν προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, βοηθάει και η καθιέρωση τριών πτήσεων εβδομαδιαίως της Aegean Airlines προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

 "Πηγή:liberal.gr"

Μετά το τραπεζικό «πάρτι» έρχεται η λεηλασία



Δεν αποτελεί πλέον «νέο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι «βαστάζοι» της, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς «κωλοτούμπας», με καταιγιστικούς ρυθμούς και συνοπτικές διαδικασίες εγκρίνουν προαπαιτούμενα και μνημονιακές ρυθμίσεις κάθε δεκαπενθήμερο…

Τελευταία πράξη του δράματος για τον ελληνικό λαό, τα 13 προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν συμφωνηθεί και να ψηφιστούν με διαδικασία, πάλι κατεπείγοντος, μέχρι τις 18/12, για να δοθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ εντός Δεκεμβρίου 2015. Και μετά από αυτά θα ακολουθήσουν τα νέα προαπαιτούμενα (με κύριο θέμα τη δραστική μείωση συντάξεων) προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση από τους δανειστές και πάει λέγοντας…
Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της παρούσας φάσης αφορά τα θέματα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, κύρια των επιχειρηματικών. Το βασικότερο «αγκάθι» φαίνεται ότι είναι η δυνατότητα πώλησής τους ή όχι στα «κοράκια των αγορών» (τα distress funds). Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται να μην πωληθούν με τελευταία γραμμή άμυνας να μη δοθούν τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι δανειστές απαιτούν να μην υπάρχουν διακρίσεις, όσον αφορά το τι θα πωληθεί. Το πού θα βρεθεί η τελική τομή, πόσο δηλαδή θα πονέσει από τη μαχαιριά για μία ακόμα φορά η χώρα και ο λαός, θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Βέβαια, η «αποτελεσματικότητα» των «κυβερνητικών» «διαπραγματεύσεων» είναι πλέον γνωστή και δεν χρειάζεται σχολιασμό…. Αλλά ας δούμε κάποιες βασικές πλευρές για το θέμα, μια και έχει τεράστιες διαστάσεις:

  1. Για όσους γνωρίζουν το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα διάφορα χρηματοπιστωτικά εργαλεία γίνεται κατανοητό ότι το θέμα πώληση ή μη πώληση μπορεί, από ένα σημείο και μετά, να είναι προσχηματικό η δευτερεύουσας σημασίας. Είναι γνωστό ότι οι ίδιες οι τράπεζες πουλήθηκαν στους ξένους σε εξευτελιστικές τιμές. Συνεπώς, τα στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών (δάνεια και συναφείς εξασφαλίσεις & υποθήκες) τους ανήκουν μαζί με την τράπεζα. Από τη στιγμή, δε, που έχουν το «μαχαίρι» (ιδιοκτησία τράπεζας) και το «πεπόνι» (άμεση διαχείριση υπό τις εντολές τους των δανείων και των λοιπών στοιχείων του ενεργητικού) είναι μικρότερης σημασίας η απ’ ευθείας πώληση ή μη των δανείων. Στην πράξη, λοιπόν, έχουν πληθώρα εργαλείων για να κερδοσκοπήσουν πάνω στο θέμα, ακόμα και αν δεν θα πουληθούν άμεσα τα δάνεια.
  2. Για να γίνει αυτό κατανοητό, αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα. Τη μετοχοποίηση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες και την πώληση στη συνέχεια των μετοχών (συνήθως θα είναι το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης) στα αρπακτικά προκειμένου να διαχειριστούν ολόκληρη πλέον την επιχείρηση.
  3. Για τα στεγαστικά, για όσους θυμούνται, ένα πολύ μεγάλο μέρος τους τιτλοποιήθηκε[i] (πουλήθηκε έμμεσα) πριν από την κρίση. Συνεπώς, αυτά τα δάνεια είναι ήδη, στην πράξη, σε ξένα χέρια και συνεπώς δεν μπορούν να ξανά-πουληθούν. Να θυμίσουμε εδώ το σκάνδαλο με την αντίστοιχη ενέργεια (τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων) του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους 24.400 δανειολήπτες που περιλαμβάνονται σε αυτά, όσον αφορά τη δυνατότητα προσφυγής στην προστασία του νόμου Κατσέλη.
  4. Όπως έχουμε επισημάνει, μαζί με τις τράπεζες «πουλήθηκε» και το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας καθώς οι τράπεζες έχουν στο ενεργητικό τους δάνεια 200 δισ. ευρώ και τις συνδεδεμένες με αυτά εγγυήσεις (επιχειρήσεις, κτίσματα, γη) και το σύνολο του ενεργητικού τους ανέρχεται σε 350 δισ. ευρώ, δηλαδή 2 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
  5. Τι περιμένουν τα αρπακτικά να πάρουν από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων; Κατ’ αρχήν οι τιμές στις οποίες τα αγοράζουν είναι εξευτελιστικές. Παραδείγματα: α) ένα καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις πωλείται στο 4%-8% της αξίας του, β) ένα δάνειο με εξασφαλίσεις πωλείται στο 20%-40% της αξίας του, ανάλογα με τις εμπράγματες εγγυήσεις που το συνοδεύουν και τις προβλέψεις που ήδη έχει σχηματίσει η τράπεζα. Φυσικά, όσοι τα αγοράζουν σε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές, δεν σταματούν τις απαιτήσεις τους στο ποσό που «πλήρωσαν» συν ένα «λογικό» κέρδος, αλλά προσπαθούν εκβιάζοντας και απειλώντας να πάρουν αν είναι δυνατόν ακόμα και το 100% της οφειλής συν τους αναλογούντες τόκους. Συνεπώς, αποκομίζουν τεράστια κέρδη, κερδοσκοπώντας στο πτώμα της ελληνικής οικονομίας.
  6. Την ώρα που οι τράπεζες μπαίνουν στη διαδικασία και πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές δάνεια σε τρίτους δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς τους ιδιώτες που τους αφορούν, για να τους προτείνουν να τα αγοράσουν σε αντίστοιχη τιμή. Πολύ, δε, περισσότερο όταν συνειδητά έχουν σαμποτάρει το νόμο Κατσέλη, όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό-ρύθμιση οφειλής, όπου κατά κανόνα έχουν αρνηθεί το σύνολο των προτάσεων που τους έχουν υποβληθεί, υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες να προσφεύγουν στα ειρηνοδικεία. Έτσι έχουν προκύψει οι τεράστιες καθυστερήσεις στα ειρηνοδικεία πέρα από τις λοιπές παθογένειες και αδυναμίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
  7. Το επιχειρηματικό σχήμα που συζητείται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αφού όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Τσίπρας, «…εμείς είχαμε την άποψη ότι θα πρέπει να φτιάξουμε έναν ενδιάμεσο φορέα. Εδώ δεν τα βρήκαμε (με τους δανειστές)» φαίνεται ότι θα είναι κάποια μορφή κοινής επιχείρησης ειδικού σκοπού (SPV’s[ii]). Σε αυτό το σχήμα θα συμμετέχει και η ενδιαφερόμενη κάθε φορά τράπεζα με ποσοστό όπως φαίνεται καταστατικής μειοψηφίας (33%). Σκοπός των επιχειρήσεων αυτών θα είναι η «εξυγίανση» των χρεωμένων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα και πραγματοποιούν επαφές με τις τράπεζες και λοιπούς εμπλεκόμενους και «διαμεσολαβούντες» πολλά και γνωστά ξένα funds[iii]. Ο λόγος που βρίσκονται εδώ και επιμένουν να συμμετάσχουν στο παιγνίδι με κάθε τρόπο είναι προφανής. Περιμένουν υψηλές αποδόσεις. Τους άνοιξε η όρεξη με το ξεπούλημα των τραπεζών και περνούν στο επόμενο μενού, τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα. Είναι χαρακτηριστική η άποψη που εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος τους Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κ. Α. Ξενόφος: «Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που επισκέπτονται την Ελλάδα»… «Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποια κρυμμένη αξία στα βιβλία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών»[iv].
  8. Οφείλουμε, δε, να επισημάνουμε ότι στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο τα funds που συμμετείχαν υποστήριξαν την άποψη ότι η συμμετοχή τους στην εκκαθάριση των 107 δισ. ευρώ που είναι τα επισφαλή δάνεια θα αποτελέσει «τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια»!
  9. Τι προβλέπεται στο μενού για την εξυγίανση; Οι γνωστές πάγιες τακτικές των «αρπακτικών» που τις έχουν εφαρμόσει σε ό,τι έπεσε στα «νύχια» τους. «Αναδιάρθρωση και εξυγίανση» επιχειρήσεων είναι οι «μαγικές» «πιασάρικες» λέξεις. Στην πράξη πρόκειται για κλείσιμο επιχειρήσεων ή τμημάτων τους, διασπάσεις, πωλήσεις τμημάτων τους και άλλων στοιχείων του ενεργητικού τους, απολύσεις προσωπικού, μειώσεις μισθών κ.λπ. Όλη η γνωστή νεοφιλελεύθερη «εργαλειοθήκη» για τις επιχειρήσεις. Στην πράξη για την ελληνική οικονομία μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής, μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας. Για, δε, τα «αρπακτικά» σημαίνει μεγάλα κέρδη.
  10. Ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των «αρπακτικών» είναι η συνεχώς προς το δυσμενέστερο, για τους δανειολήπτες, τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τα θέματα πτωχευτικού δικαίου, και σχετικών διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης. Μετά τους νόμους του καλοκαιριού για την τροποποίηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, προς μεγάλο όφελος των τραπεζών, ακολούθησε η πρόσφατη επί το δυσμενέστερο τροποποίηση του νόμου Κατσέλη και η απελευθέρωση πλειστηριασμών για ένα μεγάλο τμήμα του λαού, ενώ τώρα στα 13 προαπαιτούμενα της παρούσας φάσης περιλαμβάνονται προσαρμογές στην ισχύουσα νομοθεσία για τη φερεγγυότητα των νοικοκυριών και η στρατηγική για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, εκτός από το θέμα της πώλησης δανείων που προαναφέραμε.
  11. Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε μια ακόμα παράμετρο που αφορά την οικονομική ελίτ της χώρας. Με τους πλέον μέτριους υπολογισμούς στην περίοδο της κρίσης έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό πάνω από 30 δισ. ευρώ. Φυσικά, τα ποσά αυτά δεν είναι τα μόνα που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν προέρχονται από τους μικροκαταθέτες. Η κυκλοφορία των διαφόρων λιστών Λαγκάρντ, Γερμανίας κ.λπ. τις οποίες κοσμούν διάφορα, γνωστά και μη, ονόματα της οικονομικό-κοινωνικής ελίτ αποτελεί το καλύτερο πειστήριο για το τι ακριβώς έχει συμβεί, όχι μόνο τώρα στην περίοδο της κρίσης, αλλά στο «πάρτι» που είχε στηθεί εδώ και δεκαετίες. Και μπαίνουν φυσικά τα ερωτήματα, τώρα που και αυτή η «κυβέρνηση» φαίνεται ότι θα δώσει μερική φορολογική αμνηστία (όπως και οι προηγούμενες) τα χρήματα που θα έρθουν, όσα έρθουν, πού θα επενδυθούν. Γιατί είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα τα αφήσουν οι ιδιοκτήτες τους να «κοιμούνται» σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι απαντήσεις είναι προφανείς. Με τα χρήματα αυτά, μαζί με εκείνα που θα φέρουν οι ξένοι, θα στηθεί το πλιάτσικο στην ελληνική οικονομία. Θα αγοραστούν επιχειρήσεις, ακίνητα και γη (γεωργική και μη) σε εξευτελιστικές τιμές. Ενδεχομένως, επιχειρηματίες θα βρεθούν να ξανα-αγοράζουν τις πτωχευμένες από τους ίδιους επιχειρήσεις τους «για ένα κομμάτι ψωμί»… Και με όλα αυτά θα αποδειχθεί πόσο «αληθινός» ήταν ο φόβος που καλλιεργούσαν ορισμένοι, όσον αφορά την «ανάγκη παραμονής στο ευρώ για να μη μας εξαγοράσουν, όταν περάσουμε στη δραχμή, τις περιουσίες με ψίχουλα αυτοί που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό»… Τελικά, με ευρώ ή δραχμή οι ίδιοι είναι κερδισμένοι και χαμένοι, από όλες τις απόψεις, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.


Συμπερασματικά, μετά το πρώτο πάρτι που έστησαν δανειστές και «κυβέρνηση» και παρέδωσαν τις τράπεζες στους ξένους, ξεκινά η επόμενη φάση. Αφορά τη λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας που είναι υποθηκευμένη έναντι δανείων, επιχειρήσεις, πάσης φύσεως οικοδομήματα και γη, αστική και αγροτική. Εργαλεία υπάρχουν και τα έχουν στα χέρια τους οι νέοι ιδιοκτήτες των τραπεζών που θα καθορίσουν και την εξέλιξη του «παιγνιδιού». Και σε όλα αυτά η «κυβέρνηση», ως εφαρμοστής πλέον του 3ου Μνημονίου και των κάθε φορά προαπαιτούμενων θα «νομοθετεί», με διαδικασίες κατεπείγοντος, σε βάρος του λαού για την εξυπηρέτηση των εντολών των δανειστών και των συμφερόντων
[i] Τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων: η έκδοση τίτλων (π.χ. ομολογιών) που βασίζονται στις τακτές ταμειακές ροές (εισπράξεις) που προκύπτουν από τα στεγαστικά δάνεια που τιτλοποιούνται. Η αποπληρωμή των ομολογιών καλύπτεται από την ταμειακή ροή που δημιουργούν τα ίδια τα δάνεια με την σταδιακή αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα προεισπράττει το σύνολο του ποσού που έχει δανείσει, καθώς και ένα μέρος των τόκων (το υπόλοιπο πηγαίνει ως απόδοση στους ομολογιούχους) και μπορεί ξανά να το διαθέσει δημιουργώντας νέα δάνεια.
[ii] SPV’s: Special Purpose Vehicles, Εταιρίες («Οχήματα») Ειδικού Σκοπού, επιχειρήσεις με συγκεκριμένη και αυστηρά προδιαγεγραμμένη αποστολή και διάρκεια ζωής.
[iii] Ενδεικτικά ονόματα: BlackRock, Apollo, Sareb, Altamira, Spinnaker Capital, Perry Capital, Invel Real Estate κ.λπ.
[iv]Βλέπε capital.gr 8/12/2015: Οι πέντε ωρολογιακές βόμβες της Ελλάδας, του Mark Gilbert, από το Bloomberg
Του Παύλου Δερμενάκη
"Πηγή:e-dromos.gr"

Τώρα οι δανειστές μπλοκάρουν την δόση λόγω ΕΟΠΥΥ



Ανακαλύπτουν νέα προσκόμματα και μετατρέπουν σε θρίλερ την υποδόση του 1 δισ. ευρώ οι δανειστές που επιμένουν να τραβούν το αυτί της Ελλάδας για κάθε εσωτερικό θέμα που μπορεί να απασχολεί την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο θέμα ενδιαφέροντος των δανειστών είναι… η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων!

Το υπουργείο Υγείας μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε εκδώσει την σχετική απόφαση όπως ζητήθηκε από το Euroworking Group της Πέμπτης προκειμένου να υπάρξει η εκταμίευση τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχισθεί όλο το Σαββατοκύριακο.
Κατά πληροφορίες η εμπλοκή προκύπτει από το γεγονός ότι οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις σημερινές τιμές και το υπουργείο Υγείας αντιπροτείνει μικρότερες μειώσεις.
Αντίθετα υπεγράφη και πήρε το δρόμο για την έκδοση σε ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης) στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

"Πηγή:toxrima.gr"


Μια περίεργη τοποθέτηση από τον Ε.Βενιζέλο

Κάνουν λάθος όσοι θεωρούν πώς έχει ενσωματωθεί στο «ευρωπαϊκό πλαίσιο» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δήλωσε στην Βουλή. Πρόβλεψε ότι τα funds δεν θα αναλάβουν τα «κόκκινα δάνεια»!

Αν μη τι άλλο αξιοπερίεργη η τοποθέτηση που έκανε στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Προέβλεψε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο δεν θα γίνουν μεταβιβάσεις των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στις εταιρίες διαχείρισης δανείων, δηλαδή στην πράξη θα μείνει ανενεργή η δυνατότητα αυτή για τα distress funds τα οποία όμως υποστήριξε έχουν μπει στις τράπεζες, οπότε μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα διαχειριστούν τα συμφέροντά τους.

Επί της ουσίας ο Ε.Βενιζέλος (απαντώντας σε ποιους άραγε;) υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση στην διαχείριση της μνημονιακής συνθήκης. Αυτά την ίδια στιγμή που άρθρα συστημικών εφημερίδων την Κυριακή, έδωσαν «χτυπήματα στην πλάτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μορατόριουμ προκειμένου να αφεθεί να κυβερνήσει, ενώ παραμένουν στον αφρό οι συζητήσεις περί συναίνεσης με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ε.Βενιζέλος «τα funds ήδη έχουν μπει στις τράπεζες, αλλά τώρα μπορούν να πάρουν και τη μορφή μιας εταιρείας μεταβίβασης. Μόνο που μεταβιβάσεις δεν θα γίνουν. Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα λειτουργήσουν με τα δάνεια στην κυριότητα και στον έλεγχο των τραπεζών. Οι εταιρείες μεταβίβασης όμως δεν θα λειτουργήσουν, γιατί έτσι όπως έγινε η ανακεφαλαιοποίηση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην πραγματικότητα να καλύπτονται από εποπτικά κεφάλαια σε ποσοστό 65%, η αποτίμηση του μη καλυμμένου από εποπτικές εγγυήσεις μέρους των δανείων αυτών είναι το 35% της ονομαστικής τους αξίας. 35% της ονομαστικής αξίας των δανείων, κανένα fund δεν πληρώνει για να μεταφέρει το πακέτο των δανείων από μία ελληνική τράπεζα σε μία  εταιρεία, στην οποία μεταβιβάζονται πλέον κατά κυριότητα οι απαιτήσεις αυτές. Και ευτυχώς. Διότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε μία ολόκληρη στρατηγική για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, όχι μόνο των μεγάλων (αλλά) και των μεσαίων επιχειρήσεων"

Εντύπωση επίσης προκαλεί η αναφορά του Ε.Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία «όσοι λένε ότι η κυβέρνηση είναι στον σωστό δρόμο, ότι κάνει κάποια βηματάκια και θεωρούν ότι έτσι την ενσωματώνουν στον συμβατικό ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, κάνουν απλά λάθος γιατί δεν ερμηνεύουν το λόγο ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και των ΑΝΕΛ, που τώρα έχουν αποκτήσει πλέον σχέση ομοιογένειας, αξιακής και ιδεολογικής». Μια αιχμή για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τα συμφέροντα που διαπλέκονται μ αυτήν.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχήμα επισήμανε επίσης «είναι ένας ντόρος πίσω από τον οποίο διαμορφώνεται απλώς ένα σχήμα εξουσίας, χωρίς φραγμούς. Και μάλιστα αυτό το σχήμα προσπαθεί να διευρύνει και την πολιτική του βάση. Αναζητά στηρίγματα και στον συντηρητικό χώρο. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα βεβαίως αυτό, διότι δημιουργείται μια αχλή  μυστηρίου. Το μυστήριο το καλλιεργεί η κυβέρνηση, δεν το καλλιεργεί η αντιπολίτευση που λέει : Αν έχετε πλειοψηφία, κυβερνήστε. Αν δεν την έχετε εφαρμόστε το Σύνταγμα. Αν θέλετε συναίνεση, ελάτε να μας πείτε το προγραμματικό πλαίσιο και τις θεσμικές εγγυήσεις».
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Εκλογές στην ΝΔ - Εάν το επιτρέψει η Vodafone



Αύριο θα γίνουν οι εκλογές στην ΝΔ - εάν το θέλει η Vodafone- και οι τελευταίες πινελιές έρχονται από όλα τα στρατόπεδα και τους υποψηφίους.

Ο Μεϊμαράκης είναι αδιαμφισβήτητα το φαβορί και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. «Αν είμαι δεύτερος θα αποσυρθώ» Βαγγέλης και πρόσθεσε πως εάν χρειαζόταν θα ψήφιζε λευκό ή Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δεύτερος γύρος οπωσδήποτε» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και σημείωσε πως το επιβάλει το καταστατικό το οποίο πρέπει να τηρηθεί όπως και να έχει γιατί σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από τον κάθε πολίτη.
Επιπλέον είπε πως δεν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος της ΝΔ κάποιος εξωκοινοβουλευτικός - «Πρέπει να είναι βουλευτής και μάλιστα με δύο θητείες» είπε και με αυτόν τον τρόπο δήλωσε τις εκτιμήσεις του για το αποτέλεσμα.
 Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας στο δεύτερο γύρο είναι η εκτίμηση του Μεϊμαράκη για το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ο Μεϊμαράκης ξέρει ότι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης είναι ένα και με αυτόν τον τρόπο θέλει να εξασφαλίσει την στήριξή τους στον δεύτερο γύρο.
Ο Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει Μεϊμαράκη αλλά ο Γεωργιάδης είναι άνθρωπος της δεξιάς που ονειρεύεται ο Σαμαράς και ο Βορίδης οι οποίοι έχουν το δικό τους υποψήφιο και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποστασιοποιηθεί από την γραμμή τους ο Γεωργιάδης.
Ο Μεϊμαράκης, παραμονή των εσωκομματικών εκλογών,  αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «πολιτικό τυχοδιώκτη», ενώ είπε πως δεν είναι πια αριστερός και ψάχνει ταυτότητα σοσιαλδημοκρατίας.
«Έχει υποστεί μετάλλαξη» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας σχολίασε πως η όποια συνεννόηση απαιτεί αρχές.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NEW DEAL

Είναι απορίας άξιο γιατί όταν είναι υπουργοί δεν τα κάνουν και όταν τους ξεβράσει το σύστημα γίνονται όλοι σοφοί.
Το ίδιο έγινε και με τον Πέτρο Δούκα, πρώην υφυπουργό οικονομικών της ΝΔ ο οποίος παρουσιάζει προτάσεις για ένα Ελληνικό New Deal… κατόπιν εορτής αλλά ευπρόσδεκτες.


Όταν ο Τσακαλώτος και ο Τσίπρας ξεβραστούν από το σύστημα γιατί δεν θα τους χρειάζεται άλλο θα γίνουν και αυτοί σοφοί και θα καταθέτουν προτάσεις.
προτασεις για ενα Ελληνικο New Deal
Στα πλαίσια της γόνιμης ανταλλαγής ιδεών, εσωκλείω κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν τη Πατρίδα μας τούρμπο και να βοηθήσουν τη Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα (συγγνώμη, "τους Θεσμούς"). Γιά να υπάρξει Ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέςεις εργασίας χρειάζεται ένα τσουνάμι επενδύσεων! Και γιά να προκαλέσει ένα τέτοιο τσουνάμι επενδύσεων η Κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι κατανοεί τις προτεραιότητες των επενδυτών και τη διεθνή πραγματικότητα. Κυβέρνηση που να μπορεί να παρατάξει μια Εθνική ομάδα, με στελέχωση πολύ ευρύτερη από το στενό παραδοσιακό της πυρήνα!
Στη ταλαίπωρη Χώρα μας πλέον ελάχιστοι ασχολούνται με νέες ιδέες γιά την ανάπτυξη. Γιά πολλούς ανάπτυξη σημαίνει απλά "ότι αρπάξουμε από ´κάνα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα"!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NEW DEAL
1. Το πέρασμα των κρατικοδίαιτων και αναξιοκρατούμεων δημοσίων επιχειρήσεων στους πολίτες. Οι μήνες περνάνε, τα χρόνια περνάνε και οι ΔΕΚΟ λειτουργούν όπως λειτουργούσαν πάντα! Ακόμα και τα 4 Α-340 της Ολυμπιακής που 5 χρόνια τώρα σκουριάζουν αραγμένα στο τάρμακ του αεροδρόμιου στα Σπάτα, η αξία τους έχει πέσει από τα 70 ούτε στα 10 εκατ. δολάρια. Δηλ. 60 εκατομ. πεταμένα! {βλέπε στο τέλος της ενότητας την πρότασή μου γιά 'διανομή' των δημοσίων επιχειρήσεων δωρεάν στους πολίτες}
2.Άμεσος περιορισμός και κατάργηση του αριθμού των πιστοποιητικών που απαιτούνται για κάθε αδειοδότηση. Αυτοί που συλλαμβάνονται να παρανομούν φυσικά και θα τιμωρούνται. Αλλά τουλάχιστον το 50% των απαιτουμένων πιστοποιητικών είναι χωρίς ουσία και απότοκο της πρωτόγονης δημόσιας διοίκησης.
3. Όσοι τοποθετούνται σε ηγετικά πόστα σε φορείς του Δημοσίου, να μην πληρώνονται περισσότερο από το εισόδημα που δήλωναν πριν τοποθετηθούν! Δεν μπορεί στη φορολογική σου δήλωση να δήλωνες ετήσιο εισόδημα €15 χιλ. και να σε τοποθετούν οι κομματικοί σου φίλοι σε ΔΕΚΟ με αμοιβή 200.000,-χιλ. ευρώ!
4. Αποποινικοποίηση των ακάλυπτων επιταγών και αντικατάσταση της σχετικής νομοθεσίας μας με κάποια παραλλαγή αυτής των ΗΠΑ.
5. Κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας (με εξαίρεση τους πολιτικούς και τις οικογένειές τους), που είναι παγκόσμια ελληνική ευρεσιτεχνία και καταταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας. Οι φορολογικές διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι φρένο στις προσπάθειές τους να δράσουν οικονομικά.
6. Για την τόνωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, κατάργηση του πόθεν έσχες (με εξαίρεση τους πολιτικούς!). Να υπενθυμήσω πως στις ευνομούμενες ΗΠΑ δεν ισχύουν τέτοιες διατάξεις περί πόθεν έσχες.
7. Ελεύθερο επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό (με εξαίρεση τους πολιτικούς!), με 5% εισφορά υπέρ του Δημοσίου με κατάργηση κάθε άλλης καταδίωξης των καταθετών, εκτός αν υπάρχουν βάσιμες υποψίες γιά εμπλοκή τους σε εμπόριο ναρκωτικών, απαγωγές, τρομοκρατικές δραστηριότητες κλπ.
8. Μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% (οι εισπράξεις είναι απογοητευτικές ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν συναλλαγές).
9. Μείωση του φόρου κληρονομιάς στο 1-2%, χωρίς ποσοτικό όριο, ώστε να απαλλαγούν οι οικογενειάρχες από το άγχος του τι θα απογίνουν τα παιδιά τους, όταν αυτοί 'φύγουν'.
10. Εφαρμογή ενός Φόρου μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 0,4% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου. (Το σημερινό καθεστώς χαρατσιών είναι 'σοβιετικού' τύπου. Έχει διαλύσει την αγορά ακινήτων και την οικονομική δραστηριότητα, ενώ πλήττει και την ρευστότητα διότι οι εξασφαλίσεις σε ακίνητα που έχουν οι τράπεζες έχουν σήμερα έχουν χάσει και το 50% της αξίας τους!) {Η υπερφορολόγηση των ακινήτων αυξάνει το marginal cost των επενδύσεων σε ακίνητα και αποτρέπει τις επενδύσεις σε αυτά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων!}
11. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές μαζί με όλους τους άλλους φόρους (ΦΠΑ, ακίνητα, κλπ) αποτρέπουν κάθε νέα επένδυση, και προτρέπουν να γίνονται συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Έτσι φθάσαμε στην αστεία κατάσταση, οι επιχειρήσεις να πληρώνουν μέρισμα με τη μορφή 'επιστροφής κεφαλαίου' για να αποφύγουν την καταχρηστική φορολόγηση στα μερίσματα, ενώ πραγματικές και μη κρατικοδίαιτες ναυαρχίδες της Ελληνικής βιομηχανίας, όπως η Βιοχάλκο, να φευγουν απηυδισμένες απ´ τη Χώρα μας!
12. * Μια επαναστατική ιδέα: γιά όλες τις Επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι € 6 εκατομ. να τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν να πληρώνουν φόρο 3% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ, χωρίς καμία απαλλαγή, ή ανάλογα με τις τρέχουσες φορολογικές διατάξεις!
13. * Και μια δεύτερη: Άμεση αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου που να διευκολύνει την άμεση μετατροπή τραπεζικών δανείων σε μετοχές...Το σημερινό καθεστώς είναι, στη πράξη, απόλυτα δυσλειτουργικό, γιαυτό και δεν έχει διευθετηθεί καμία υπόθεση!
14. Κατάργηση των απαγορευτικών διατάξεων σχετικά με τις επενδύσεις από offshore εταιρείες. Οι διατάξεις αυτές, αντί να ενθαρρύνουν, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. Όσες εταιρείες αποδεικνύουν την νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων τους, να μπορούν να επενδύουν με το ίδιο φορολογικό καθεστώς που επενδύουν οι εγχώριες.
15. Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητη αρχή κατά το πρότυπο των αντιστοίχων στο Ηνωμένο Βασίλειο (Tax Commission) στην οποία μπορεί να προσφεύγει ο φορολογούμενος πριν καταφύγει στο δικαστήριο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Η ανεξάρτητη αρχή θα έχει στην δικαιοδοσία της τις κατά τόπους Φορολογικές Επιτροπές οι οποίες θα απαρτίζονται από ανθρώπους κύρους με γνώσεις φορολογικού δικαίου που δεν θα έχουν σχέση με το Δημόσιο.
16. Πρέπει να ξεφύγουμε από τυπολατρικές φοροεισπρακτικές πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΒΣ (Kώδικα Bιβλίων & Στοιχείων), και που απαιτούν σημαντικό κόστος παρακολούθησης και συντήρησης, χωρίς να βελτιώνουν τις εισπράξεις του Δημοσίου στην πράξη. Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το φορολογικό σύστημα πρέπει να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να τηρούν βιβλία και στοιχεία με τρόπο που να αποδεικνύει τις συναλλαγές τους αλλά αυτά τα βιβλία και στοιχεία να τηρούνται κατά την κρίση τους και να αποδεικνύεται το έσοδο και η δαπάνη με τον πιο πρόσφορο τρόπο.
Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση δεν έχει έστω ένα τιμολόγιο διότι αρνείται ο προμηθευτής της να εκδώσει τιμολόγιο, η απόδειξη της πληρωμής (π.χ. με επιταγή ή με υπογεγραμμένη απόδειξή του) να είναι αποδεικτικό στοιχείο της δαπάνης για την επιχείρηση που κατέβαλε την πληρωμή και η εφορία στη συνέχεια να ζητεί εξηγήσεις από τον λήπτη π.χ. της επιταγής για τη μη έκδοση στοιχείου ή για τη μη καταχώρηση του εσόδου στα βιβλία του.
17. Μείωση κατά 50% του αριθμού των συμβούλων κάθε Υπουργού και Υφυπουργού. Σύμβουλοι κάθε Υπουργού πρέπει να είναι κυρίως οι υπηρεσιακοί παράγοντες.
18. Μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο. Έμφαση να δοθεί στην αποχώρηση όσων μπήκαν στο Δημόσιο από το παράθυρο τα τελευταία 5 χρόνια και σε όσους δεν αποδίδουν. Επίσης πρώτοι στην εφεδρεία να μπουν οι συγγενείς πολιτικών προσώπων.
19. Περιορισμός του Προϋπολογισμού της Βουλής. Δεκάδες βουλευτές ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς καν να υποβάλλουν κάποια Έκθεση που να αναλύουν τα δήθεν επιτεύγματά τους, ενώ η ίδια η Βουλή εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει πάψει να νομοθετεί!
20. Αυστηροποίηση και τήρηση των πειθαρχικών διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα, ώστε οι 'κακοί' υπάλληλοι να αποχωρούν με συνοπτικότερες διαδικασίες από την υπηρεσία. Όποιος δεν εργάζεται φιλότιμα, όποιος είναι συστηματικά 'κοπανατζής', όποιος χρηματίζεται ή κλέβει, να αποχωρεί από τον Δημόσιο τομέα.
21. Δραστική μείωση των μυστικών και απόρρητων κονδυλίων του Υπουργείου Εσωτερικών που δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται. Δικαστικός λειτουργός να εξετάζει αν πράγματι αυτά που ξοδεύτηκαν ξοδεύτηκαν γιά εθνικούς σκοπούς, ή γιά καλυφθούν δαπάνες του Γραφείου του Υπουργού!
22. Δραστική μείωση της κρατικής διαφήμισης. Πολλοί φορείς ανταλλάσσουν χορηγίες για διαφήμιση με ευνοϊκή μεταχείριση των Διοικητών τους.
23. Εγκατάσταση κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος για κάθε παραγγελία φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ορθοπεδικού υλικού, κλπ. Η σημερινή κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, όχι μόνο όσον αφορά τις τιμές, αλλά ακόμη περισσότερο όσον αφορά την κατανάλωση. Αλλά η περικοπή των δαπανών στα νοσοκομεία και για τα φάρμακα θα αποδειχθεί ανεπαρκής εφόσον δεν υπάρχει κανένα σοβαρό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης κάθε παραγγελίας φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ορθοπεδικού υλικού, κλπ. Η έλλειψη ηλεκτρονικού ελέγχου στις παραγγελίες και την κατανάλωση έχουν συμβάλλει στη δημιουργία εστιών διαφθοράς και στην κατασπατάληση δισεκατομμυρίων.
24. Αντί να χρησιμοποιούνται τουρίστες να αξιοποιηθεί το στελεχιακό δυναμικό των υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παρέχοντάς του την εξουσιοδότηση να πραγματοποιεί ολοένα και περισσότερους επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλα τα είδη δαπανών, σε Υπηρεσίες ή Νομικά πρόσωπα και οργανισμούς που επιδοτούνται από το δημόσιο ταμείο.
25. Περιορισμός της σπατάλης στους δήμους, τις νομαρχίες και τις περιφέρειες και αυστηρότατος έλεγχος των οικονομικών τους με εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, κλπ. Περιορισμός της παράθεσης γευμάτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διασκέψεων και εκδηλώσεων στην 'περιφερειακή' αυτοδιοίκηση.
26. Μείωση κατά 30% της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Δεν χρειάζεται να οργανώνουν τόσες φιέστες και να λειτουργούν με τόσο υψηλό κόστος με τα χρήματα των φορολογουμένων. Τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα επιχορηγούνται δεκαπλάσια από τα αντίστοιχα Βρετανικά.
27. Απαγόρευση της δανειοδότησής των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες με εξασφάλιση την προεξόφληση των μελλοντικών επιχορηγήσεών του.
28. Μείωση κατά 50% των επιχορηγήσεων των think tank των πολιτικών Κομμάτων (ΙΣΤΑΜΕ κλπ.)
29. Ενεργοποίηση του ν.3492/2006 που είχα συντάξει και που αφορά την Οργάνωση συστήματος ελέγχου για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού φορέων. Οι έλεγχοι του Ε.Σ. σίγουρα δεν επαρκούν, μιας και αφορούν τον τύπο & όχι την ουσία ενός μικρού μέρους των δαπανών. Και για αυτή τη δουλειά μπορεί να αξιοποιηθούν τα στελέχη του ΓΛΚ
30. Επέκταση των επιτόπιων ουσιαστικών ελέγχων (δειγματοληπτικών έστω) στους Ο.Τ.Α. α' βαθμού και τις επιχειρήσεις τους, καθώς επίσης και στα Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. , στα Ν.Π.Ι.Δ. που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο ή από κοινοτικούς πόρους. Έμφαση στους επιτόπιους ουσιαστικούς δειγματοληπτικούς ή τακτικούς ελέγχους που αφορούν: προμήθειες υπηρεσιών του στενού ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία-προνοιακά ιδρύματα-περιφερειακές ενότητες-δήμους), τακτικές & πρόσθετες αποδοχές προσωπικού, ελέγχους επιβεβαίωσης καταβολής σε δικαιούχους συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, εκτέλεση έργων, (επιμέτρηση, εκτέλεση σύμβασης ), προγράμματα που εκτελούνται από Κ.Α.Π. ή Π.Δ.Ε.
31. ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Ο συντελεστής δόμησης 200 μ2 ανά 4 στρέμματα, να εφαρμόζεται αναλογικά και για οικόπεδα με μεγαλύτερη επιφάνεια, ώστε να μειωθεί το κίνητρο συνεχούς κατάτμησης που προκαλεί προβλήματα σε οδοποιία, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, αλλά και, ιδιαίτερα, στο φυσικό περιβάλλον.
31α. Να μην απαιτούνται προ-εγκρίσεις, αλλά ο μηχανικός, γνωρίζοντας τις πολεοδομικές διατάξεις, να αναλαμβάνει υπ' ευθύνη του όλα τα σχετικά με τη κατασκευή και τη τήρηση των διατάξεων και περιορισμών.
32. Tέρμα στα αυθαίρετα: Κάθε αρμόδιος υπάλληλος να 'χρεώνεται' μια περιοχή που θα την παρακολουθεί συστηματικά δορυφορικά και με επιτόπιους ελέγχους. Οι ποινές για τους παραβάτες να είναι άμεσες και αυστηρότατες. Για τα ήδη διακατεχόμενα ή καταπατημένα ακίνητα και για τα 'αυθαίρετα' κτίσματακαι τους 'οικισμούς' που υπάρχουν για πάνω από 25 χρόνια να θεσμοθετηθεί η 'τακτοποίησή' τους, αλλά με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης και για όσες περιπτώσεις δεν αποτελούν 'καραμπινάτες΄ αυθαιρεσίες, κλπ. Από το 2005 είχα καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για το θέμα αυτό που αφορά 300 χιλιάδες φτωχότερους, κυρίως, συμπολίτες μας. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα αποκτήσουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας.
33. Συνέχιση της απελευθέρωσης των εργασιακών σχέσεων ώστε οι αμοιβές να είναι ανάλογες με την πραγματικότητα κάθε επιχείρησης.
34. Κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, δυνάμεις και αδυναμίες. Οι κλαδικές και πανελλαδικές συμβάσεις καταδικάζουν τις περισσότερες στην κατάρρευση. Κάθε επιχείρηση να αποφασίζει άμεσα και ελεύθερα πόσο μπορεί να πληρώσει και πόσο προσωπικό πράγματι χρειάζεται.
35. Τα "σωματεία και τα συνδικάτα" να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν αναλυτικά κάθε έσοδο και κάθε δαπάνη. Να επαναπροσδιορισθούν τα συνδικαλιστικά προνόμια. Πόσες άδειες το μήνα δικαιούνται, πόσοι συνδικαλιστές έχουν το 'αμετάθετο΄, και εξορθολογισμός των εξουσιών τους, κλπ. Δεν συγκυβερνάνε την επιχείρηση με τους μετόχους που έχουν επενδύσει και ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους! Επίσης να μειωθεί σημαντικά η επιχορήγησή τους που επιτρέπει στις ηγεσίες τους να κάνουν την προσωπική τους πολιτική.
36. Απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας για όλα τα καταστήματα, χωρίς να μπορούν οι Ενώσεις τους να επιβάλλουν άλλη τάξη πραγμάτων. Πολλοί ισχυρίζονται πως "αφού τα μαγαζιά δεν έχουν κίνηση γιατί οι πελάτες τους δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν, τι νόημα έχει να είναι ανοικτά περισσότερες ώρες, περισσότερες μέρες;" Η απάντηση είναι απλή: η περισσότερη ελευθερία περέχει περισσότερες επιλογές, κυρίως στους πελάτες. Πελάτες, παλιοί και καινούργιοι θα βρουν την ισορροπία στις σχέσεις τους.
37. Να προσκαλέσουμε επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο (για παράδειγμα fund managers που αποχωρούν από το Λονδίνο και εγκαθίστανται στη Γενεύη για φορολογικούς λόγους), να εγκαταστήσουν περιφερειακά και GLOBAL HEADQUARTERS στην πατρίδα μας και να εκμεταλλευθούν τα ιδιαίτερα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα του Ν. 3427/2005. Είμαι συντάκτης των σχετικών διατάξεων που ήδη αξιοποιούν σπουδαίες πολυεθνικές όπως η C.C.C. και η OLAYAN GROUP. Και μάλιστα οι διατάξεις να τροποποιηθούν ώστε να επιτρέπουν στις εταιρείες αυτές να ενεργούν ως 'principal' και να μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε στην μητρική τους εταιρεία και σε τρίτους εκτός Ελλάδας, και όχι απλά να παρέχουν υπηρεσίες στην 'μητρική' τους εταιρεία!
38. Για κάθε νέα επένδυση να επιτρέπεται στον επιχειρηματία να μπορεί ο ίδιος να καθορίσει τις αποσβέσεις που θα καταγράψει. Να μπορεί για παράδειγμα να αποσβέσει το 100% της επένδυσης τον πρώτο κιόλας χρόνο.
39. Κατάργηση της επιβολής 'τελών και φόρων υπέρ τρίτων' (αγγελειόσημο, κλπ), που αυξάνουν το κόστος του τελικού 'καταναλωτή'. Οι εισφορές να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και όχι από την 'πίσω πόρτα'.
40. Οι νέοι μας αποφοιτούν από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια με ελάχιστη τεχνογνωσία (skills). Προτείνω όλοι οι νέοι και οι νέες από 17-23 ετών να ενταχθούν σε προγράμματα μαθήτευσης (apprenticeship) στα εργοστάσια και τις βιομηχανικές μονάδες της χώρας (όχι σε γραφεία) για δύο καλοκαίρια. Με αμοιβή όση μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο συν τα οδοιπορικά και φαγητό. Έτσι θα αποκτήσουν κάποιες χρήσιμες δεξιότητες και θα καταλάβουν 'τι θα πει δουλειά'.
41. Σήμερα, αν κάποιος είναι συνταξιούχος π.χ. στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε εταιρεία (ΕΠΕ ή ΑΕ), με ποσοστό πάνω από 3%. Αλλιώς όχι μόνο διακόπτεται η σύνταξή του, αλλά αν είναι συνταξιούχος και άλλου ταμείου συνεχίζει να πληρώνει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ, προσαυξημένες μάλιστα κατά 50%. Αντικίνητρο στην επιχειρηματικότητα χωρίς κανένα νόημα.
42. Κίνητρα γιά την κατασκευή μικρών ιδιωτικών αεροδρομίων: για παράδειγμα, η περιοχή Πόρου-Υδρας-Πόρτο-Ύδρα-Ερμιόνη-Πόρτο-Χέλι-Σπέτσες-Κρανίδι-Λεωνίδιο δεν εξυπηρετείται, ούτε από το μισο-εκγαταλελλειμένο αεροδρόμιο της Τριπόλως!
43. Ελάφρυνση της γραφειοκρατίας και των υγειονομικών πιστοποιητικών, ώστε οι αγρότες να μπορούν να διαθέτουν εύκολα στα μαγαζιά την παραγωγή τους: λάδι, φέτα, λουκάνικα, σύγκλινα, τραχανά, χυλοπίτες, μέλι, κλπ.

44. Δημιουργία Ελληνικού FACEBOOK γιά τους αγρότες. Κάθε αγρότης θα μπορεί να επιδεικνύει το αγρόκτημά του, να συνομιλεί με τους προμηθευτές και τους ενδιαφερόμενους, να ακούει τις συμβουλές τους, να παίρνει παραγγελίες, κλπ. Απορώ πως δεν υπάρχει φαντασία και γόνιμη σκέψη στη δημόσια διοίκηση.
45. Κίνητρα στους 'διακινητές' αγροτικών προϊόντων (γιατί αυτοί μπορούν να σπρώξουν τα προϊόντα στα ράφια και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος Ελληνικός όγκος παραγωγής και να μειωθούν οι εισαγωγές) -για την διακίνηση Ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά. Είναι ντροπή να εισάγουμε καρύδια, πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, μήλα, αχλάδια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, φραγκόσυκα, κάστανα, εσπεριδοειδή, κ.α. Επίσης οργάνωση street fares γιά τα Ελληνικά αγροτικά και βιοτεχνικά προϊόντα σε κεντρικούς δρόμους πόλεων του εξωτερικού.
46. Ευρείας εκτάσεως εισαγωγή εμπειρογνωμόνων από Ολλανδία και Ισραήλ γιά την εφαρμογή προχωρημένων τεχνολογιών στη γεωργία, γιά την κατακόρυφη αύξηση της στρεμματικής απόδοσης!
47. Άμεση Χορήγηση Ελληνικής ιθαγένειας σε όσους επενδύουν 2 εκατομ. Ευρώ σε τοποθετήσεις διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών (ακίνητα, επιχειρήσεις, χρηματιστήριο, αλλά με εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια), χωρίς τις απίθανες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα.
48. Άμεση επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Πειραιά για συναλλαγές σε σιτάρι, δημητριακά, ελαιόλαδο, καπνά, βαμβάκι, κλπ. (σε συνεργασία με Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ΣΜΕΧΑ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιά).
49. Διευκόλυνση της σύνδεσης νησιών και παράκτιων περιοχών με υδροπλάνα.
50. Κίνητρα γιά την ανακύκλωση απορριμάτων από φορείς του ιδιωτικού τομέα.
51. Δημιουργία εθνικού πάρκου / δρυμού στο Τατόϊ και σε βουνά όπως ο Ταΰγετος.
52. Εκστρατεία για να φυτευτούν 80 εκατομ. δένδρα σε όλη την Επικράτεια.
53. Διευκόλυνση των προσπαθειών και επενδύσεων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
54. Διευκόλυνση των επενδύσεων για ανάπτυξη ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
55. Απλοποίηση της αστείας νομοθεσίας γιά την εγκατάσταση πλωτών εξεδρών και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής.
56. Κίνητρα γιά τη ανάπτυξη θαλάσσιων ταξί μεταξύ Λιμένα Πειραιά, Ζέας, Φαλήρου, Γλυφάδας, στον Θερμαϊκό, κ.α.
57. Επιτάχυνση της έκδοσης αδειών εξερεύνησης για πετρέλαιο σε Ιόνιο, ηπειρωτική Ελλάδα ( Ν. Ιωαννίνων) και κάποιες περιοχές του Αιγαίου και διευθέτησης των θεμάτων ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης.
58. Για να μειώσουμε την εξάρτηση από Ρωσικό φυσικό αέριο, και από φυσικό αέριο που έρχεται με αγωγούς μέσω Τουρκίας, θα μπορούσαμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, να το εξαερώνουμε σε ειδικές μονάδες στην Καβάλα, και να το διοχετεύουμε στο διεθνές δίκτυο αγωγών. Περίπου 40 χιλιόμετρα από τα Ελληνικά σύνορα, διέρχεται ο Βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου και μπορεί να αποθηκεύουμε στις άδειες πλέον γεωλογικές κοιλότητες της Βουλγαρίας ή στον Πρίνο, ποσότητες ασφαλείας (δημιουργώντας ένα buffer stock για όλη την περιοχή: Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία).
59. ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: -H ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ: ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η παραγωγικότητα των φορέων του Δημοσίου είναι απελπιστικά χαμηλή. Χρειάζονται μπόλιασμα με κεφάλαια, μάνατζμεντ και κανόνες λειτουργίας από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως, πολλά από τα αρμόδια στελέχη του δημόσιου τομέα ισχυρίζονται ότι "δεν μπορούμε να ξεπουλήσουμε τώρα που οι τιμές στο Χρηματιστήριο και οι αξίες είναι τόσο καθηλωμένες. Ας περιμένουμε λίγο!» Πάρ'τ'αυγό και κούρευτο, δηλαδή. Τα ίδια έλεγαν όταν το 2005 αποκρατικοποιήσαμε την Εμπορική Τράπεζα στα 25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τιμή έπεσε στο 1 ευρώ ! Τα ίδια και με την πώληση μετοχών του ΟΤΕ στα 26 ευρώ. Μετά η μετοχή κατέρρευσε μέχρι τα 2€!
-Ζητάμε από τους πολίτες νέους φόρους, χωρίς να τους δίνουμε τίποτα. Προτείνω να τους δώσουμε ΔΩΡΕΑΝ μεγάλο μέρος της περιουσίας του Δημοσίου.
-ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Μα έτσι προχώρησε η ιδιωτικοποίηση στις σοβιετικού τύπου οικονομίες της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας. Αυτό (με διάφορες παραλλαγές) έκαναν Τσέχοι, Σλοβάκοι, Πολωνοί και Ούγγροι για το πέρασμά τους από τον κομμουνισμό στην ανοικτή οικονομία.
-Αντί λοιπόν να συζητάμε ποιά είναι η 'πραγματική' αξία κάθε ΔΕΚΟ και πως θα υλοποιηθεί με απόλυτη διαφάνεια ένα πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, προτείνω να μοιρασθεί όλη η κρατική περιουσία -που σήμερα αποτελματώνεται και απαξιούται- στους πολίτες. Απ' τα συρτάρια των γραφείων των Υπουργών κατ'ευθείαν στα σπίτια των Ελλήνων...Πως; Προτείνω:
α. να μετοχοποιηθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς που έχουν εμπορικό αντικείμενο
β. να εισαχθούν οι μετοχές τους με συνοπτικές διαδικασίες στο ΧΑΑ (είχα περάσει σχετικό νόμο το 1993)
γ. να μοιρασθούν οι μετοχές τους στα 11 εκατομμύρια ελλήνων που θα μπορούν ελεύθερα να τις διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο

-Τουριστικά Ακίνητα, Ολυμπιακά Ακίνητα, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (αφού διασπαστούν 10 εταιρείες για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση του τεράστιου χαρτοφυλακίου τους)
, Λιμάνια (ανά δέσμες 3 λιμανιών η κάθε μία δέσμη), Αεροδρόμια (ανά δέσμες 7 αεροδρομίων η κάθε μια δέσμη), Μετρό, Προαστιακός, Κρατικά Λαχεία, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, κ.α., θα μπορούσαν να αποδοθούν κατευθείαν στους πολίτες με ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑΑ.
-Τα ίδια και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου και τις μετοχές των τραπεζών που κατέεχει το ΤΧΣ! Γιατί σε αυτούς ανήκουν πραγμτικά! Το κεφάλαιο που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές, να μοιρασθεί στα 11 εκατομ. και κάθε Έλληνας, Ελληνίδα και Ελληνόπουλο να πάρει από τον αριθμό μετοχών που του ανλογεί!
-Θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους, τους πολύτεκνους, και εντοπιότητας.
-Τυχόν μεγαλοεπενδυτές που θα ενδιαφερόντουσαν να επενδύσουν και να αποκτήσουν τον καταστατικό έλεγχο οποιασδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες, θα απευθύνοντο κατευθείαν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου και όχι στους υπουργούς.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(1) οι πολίτες θα αισθανθούν, επιτέλους, πως συμμετέχουν σε κάτι. Η απρόσωπη κρατική πριουσία θα γίνει άμεσα 'δική τους'.
(2) ενώ το κράτος είναι παντελώς αδιάφορος και ανίκανος ιδιοκτήτης και μάνατζερ, οι πολίτες θα δείξουν άμεσο ενδιαφέρον για τη σωστή αξιοποίηση όλης αυτής της περιουσίας.
(3) θα τονωθεί το χρηματιστήριο που είναι βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων και μοχλός ανάπτυξης.
(4) θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, αφού, επιτέλους, θα ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία!
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;ΠΡΟΤΕΙΝΩ, όταν κάποιος πολίτης πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του -που θα έχει παραλάβει δωρεάν- μέσω του Χρηματιστηρίου, το 30% από αυτά που θα εισπράξει να φορολογούνται 'αυτοτελώς' για να έχει και κάποιο σημαντικό όφελος το Δημόσιο και με αυτά τα χρήματα να επαναγοράσει όσο χρέος μπορεί... Το υπόλοιπο 70% να μένει -αφορολόγητο πλέον- στη τσέπη των συμπολιτών μας.
Το ίδιο να γίνει και γιά την επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών! Εφόσον εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες θα πληρώσουμε όλους τους φόρους γιά να αποπληρωθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια των δανείων μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ας εκδωθούν μόνο απλές κοινές μετοχές και ας δωθούν αυτές εξ´ ίσου στους φορολογούμενους πολίτες.
"Πηγή:huffingtonpost.gr"