Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΠΛΑΤΩΝΑΣ - ΜΑΡΞ ΚΟΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ




Μέσα σε μια σπηλιά ζουν αλυσοδεμένοι δεσμώτες. Το φως του ηλίου δεν εισχωρεί έως εκεί, αλλά σε κάποιο σημείο από ψηλά στην επιφάνεια της γης και πίσω από αυτούς αναδίδεται ένα αδύνατο φως από αναμμένη φωτιά.
 Πίσω από ένα τοίχο χτισμένο επάνω στην επιφάνεια της γης γίνεται αδιάκοπη παρέλαση από τεχνητά αντικείμενα που ρίχνουν τις σκιές τους στο εσωτερικό του σπηλαίου που είναι οι δεσμώτες. 

Επειδή το μόνο που αντικρίζουν αυτοί είναι οι σκιές τούτες και του εαυτού τους, φθάνουν στο σημείο να πιστέψουν ότι δεν υπάρχουν άλλα όντα εκτός από τα σκιώδη περιγράμματα και τις σκιές που βλέπουν από τους εαυτούς τους.

Αυτές αποτελούν τον κόσμο τους και όλη την πραγματικότητα.

Ας φανταστούμε τώρα ότι ένας δεσμώτης ελευθερώνεται και αναγκάζεται να προχωρήσει από το σκοτάδι προς το φως.

Στην αρχή θα νομίσει ότι το φως του ηλίου τον τύφλωσε και θα γρήγορα θα θελήσει να γυρίσει στο σκοτάδι της σκληρής του φυλακής.

Αν όμως κάποιος αναγκαστικά τον κρατήσει στον πάνω κόσμο και τον βάλει μεθοδικά να βλέπει τα αντικείμενα πρώτα στους αντικατοπτρισμούς τους και έπειτα αυτά τα ίδια, θα συνηθίσει στην θέα της ολόφωτης περιοχής, θα στρέψει το βλέμμα του προς τον ήλιο και θα καταλάβει ότι αυτός είναι ο ζωοδότης και προστάτης όλων των όντων που υπάρχουν στον επάνω κόσμο.

Ας φανταστούμε τώρα ότι αυτός ο δεσμώτης κατεβαίνει πάλι στη σπηλιά.




Είναι αδύνατο στην αρχή να μην διαταραχθεί η όψη του από το πυκνό σκοτάδι και να μην προκαλέσει την ταραχή των συνδεσμωτών του, που θα φτάσουν στο σημείο και να τον θανατώσουν ακόμα, αν θελήσει φανερώνοντας την αλήθεια, να τους πει ότι ο κόσμος των σκιών είναι ψεύτικος και ότι πέρα από αυτόν υπάρχει ένας άλλος αληθινός 

Με την περίφημη αφήγηση της εικόνας του σπηλαίου, θέλει ο Σωκράτης να τονίσει την θέση που κατέχει ο άνθρωπος στην περιοχή του όντος και ποια είναι η στάση που παίρνει απέναντι στην αληθινή πραγματικότητα. 

Επεξηγώντας μάλιστα, λέει ότι το σπήλαιο είναι ο κόσμος, το φως της φωτιάς είναι ο ήλιος και οι δεσμώτες είμαστε εμείς οι άνθρωποι. 

Η προχώρηση του απελευθερωμένου δεσμώτη προς την ηλιόλουστη περιοχή είναι η πορεία του προς τον νοητό κόσμο, πέρα από τον ψεύτικο που είχε συνηθίσει ή του είχε επιβληθεί.. 

Η ταραχή στην όψη του και η υποδοχή που του γίνεται όταν ξαναγυρίσει στη σπηλιά, είναι η αμηχανία και οι κίνδυνοι που περιζώνουν τον φωτισμένο άνθρωπο όταν επιστρέφει ανάμεσα στους συνδεσμώτες του να διαταράξει τις αντιλήψεις που έχουν για τη σκιώδη πραγματικότητα, την οποία τόσο πολύ έχουν συνηθίσει που τους αδύνατο να την απαρνηθούν 


Η εικόνα αυτή δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τη θέση του ανθρώπου απέναντι στο ον (το υπάρχον) και στην δύναμη της συνήθειας. 
Η απελευθέρωση του δεσμώτη μας αναλύει ο Πλάτων ότι είναι «ίασις των δεσμών και της αφροσύνης» και ότι μοιάζει με βίαιο αιφνίδιο εξαναγκασμό. 
Η ελευθερία εδώ σχετίζεται με την έξοδο του ανθρώπου από το σκοτάδι, η οποία δεν είναι ελευθερία από κάτι, δηλαδή από τα δεσμά του, αλλά ελευθερία για κάτι, για την κατανόηση του όντος δηλαδή του υπάρχοντος.

Θέλει να τονίσει ο Πλάτων ότι οι αλυσίδες της συνήθειας δεν σπάζουν με την πειθώ αλλά μόνο με την εφαρμογή βίας προκειμένου να διαλυθεί ο κόσμος των σκιών και να αποκαλυφθεί η πραγματική ουσία των όντων . 

Πόση σοφία έχει η αφήγηση του Σωκράτη και πόσο επίκαιρη η ανάλυση του Πλάτωνα για αυτά που βιώνει ο Λαός μας σήμερα. Αλυσοδεμένος στην σπηλιά της Ευρώπης της ευροζώνης και του χρέους ,δεσμώτης του εαυτού του, φοβισμένος και συμβιβασμένος στην εικονική πραγματικότητα που τον εγκλωβίσανε ,που δεν τολμά την έξοδο του από το σκοτάδι, στο οποίο τον έχει βυθίσει το σκιώδες πολιτικό σύστημα της χώρας μας 

Δεν υπήρξε ο φωτισμένος άνθρωπος που θα μας έδειχνε την έξοδο προς το φως αποκαλύπτοντας την πραγματική ουσία του όντος για την χώρα μας ,ίσως και να μην υπάρξει ποτέ ,διότι πριν ρίξουν στο σκοτάδι τον Λαό αλυσόδεσαν τους ταγούς του. 

Εάν λοιπόν, ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης, οι μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας μας, πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια, μας είπαν ότι οι αλυσίδες της σκλαβιάς μόνο με την βία σπάζουν και εμείς τις φοράμε ακόμα, τότε δυστυχώς ως Λαός δεν είμαστε κληρονόμοι της Ιστορίας αλλά αχθοφόροι αυτής και περιγράμματα σκιών ενός φωτισμένου παρελθόντος.
Πέμπτο βιβλίο 462 Α. 

Λέει ο Σωκράτης για την καινούργια πολιτεία που είναι προορισμένη να φέρει την κατάπαυση των δεινών στην πολιτική ζωή των ανθρώπων. 

Την πολιτεία πρέπει να την συνέχει ο δεσμός του αίματος και όλοι οι πολίτες να χαρακτηρίζονται ως αδέλφια .( η αδελφικότητα ως ανώτερη βαθμίδα κοινωνικής σχέσης και αλληλεγγύης, από ότι η συντροφικότητα ως μορφή συνοχής της κοινωνίας ). 

Η πολιτεία αυτή του αίματος θα μπορέσει να γίνει ακόμα στενότερη όταν γίνει κοινότητα συναισθηματική στηριγμένη στην κοινή κατοχή των αγαθών. 

Κατά τον Σωκράτη η διάσπαση της πολιτείας αρχίζει και υφίσταται από την στιγμή που παρουσιάζεται η ατομική ιδιοκτησία, "όταν μη άμα φθέγγωνται εν τη πόλει τα τοιάδε ρήματα το τε εμόν και το ούκ εμόν και περί του αλλοτρίου κατά ταυτά" ,δηλαδή όταν σε κάποια πόλη ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων χρησιμοποιούν επάνω στο ίδιο πράγμα και κάτω από την ίδια άποψη τις λεκτικές εκφράσεις δικό μου και όχι δικό μου ,τότε αυτή η πόλη διοικείται κατά τον άριστο τρόπο. 

Ο Σωκράτης και ο Πλάτων ήταν πρώτοι από εκείνους που απεκάλυψαν την κρίση της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Στο σχέδιο της –ιδανικής πολιτείας –που είχε προταθεί από τον Πλάτωνα, σκοπός ήταν να ξεπεραστεί ο ταξικός ανταγωνισμός και μαζί με αυτόν να ξεπεραστούν τα ατομικά συμφέροντα προς όφελος των κοινωνικών. 
Ο άνθρωπος είναι ιστορικό όν ,πολύ περισσότερο ο Κάρολος Μαρξ που είχε την αίσθηση του ιστορισμού και αντιλαμβανόταν ότι το παρελθόν δεν είναι νεκρό, ειδικά όταν το περιεχόμενο του έχει να πει πολλά για το παρόν που ζούμε και περισσότερα για το μέλλον που έρχεται . 

Είναι φανερό για τον Μαρξ, ότι στις ιδεολογικές του αναζητήσεις υπήρξε συναναστροφή με τους αρχαίους στοχαστές Πλάτωνα και Σωκράτη ,-όσο και αν δεν αποδέχεται την σημασία του < φιλοσοφείν >-, που αποκαλύπτεται μέσα από τους κοινούς τόπους οι οποίοι αποτελούν βαθύτερες ιδέες και φιλοσοφικούς στοχασμούς για μια ανθρώπινη Κοινωνία. 
Η εφαρμογή βίας, άσχετα ποια μορφή θα πάρει σε τόπο και χρόνο, κατά μεν τον Πλάτωνα είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να απελευθερωθεί από τα δεσμά της συνήθειας και του φόβου για να δει την πραγματικότητα, για δε τον Μαρξ είναι ο μόνος δρόμος στον άνθρωπο για να ανατρέψει την εις βάρος του πραγματικότητα. 
Η αδελφικότητα και η συντροφικότητα, τόσο στην ιδανική πολιτεία όσο και στην κουμμουνιστική κοινωνία δηλώνουν την αναγκαία συναισθηματική σχέση που πρέπει να συνέχει την ανθρώπινη κοινότητα, απαλλαγμένη από την ατομική ιδιοκτησία ως αιτία κακών και διαφθοράς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. 

Τότε μόνο θα κυριαρχεί στα μέλη της κοινωνίας η αίσθηση της κοινής κατοχής των αγαθών. 

Αναμφισβήτητα λοιπόν οι ανωτέρω στοχασμοί του Σωκράτη και του Πλάτωνα δεν έτυχαν απλώς της γνώσης του Μαρξ, αλλά ενσωματώθηκαν πλήρως στην θεωρεία του για τον κουμμουνισμό ως βασικές αρχές, για να αποδώσουμε δίκαια και την Ιστορία .

Πέρα από τους κοινούς τόπους όμως υπάρχουν και μεγάλες διαφορές.. 

Ο Πλάτωνας προσεγγίζει την πολιτεία φιλοσοφικά ,τονίζοντας ότι μόνο μέσω της παιδείας στην ψυχή και το πνεύμα μπορεί ο άνθρωπος να οδηγηθεί μέσα από την σκληρή πίεση της πραγματικότητας σε ανώτερη βαθμίδα πολιτειακής διαβίωσης. 

Η πολιτεία για τον Πλάτωνα είναι η περιοχή μέσα στην οποία καλλιεργείται ο άνθρωπος και αναπτύσσεται η προσωπικότητα του ,το μέσο με το οποίο πραγματοποιείται η αρετή της ηθικής και του δικαίου βαθιά μέσα στην ψυχή του, έτσι ώστε να ακουστεί μετέπειτα ο αντίλαλος της από την ίδια την πολιτεία. 

Τότε μόνο το άτομο ευρίσκει την υπέρτατη πλήρωση του ,αφού ο σκοπός που προτείνεται στην ανθρώπινη ζωή του είναι να – γίνουμε Θεοί όσο γίνεται περισσότερο –και να οδηγηθεί το άτομο ως ύπαρξη στο τελειότερο μέσα από την σκέψη τον νου και τον λόγο δι ών δηλούται η αιώνια του σχέση με το Θείο. 

Από την άλλη πλευρά ,μέσα από την θεωρεία του ιστορικού υλισμού ως φιλοσοφική, μάλλον ιδεολογική ,αντίληψη "ότι η ουσία πάντων των όντων είναι-η ύλη-που αποτελεί και το μόνο όν" , διατυπώνει την ιδέα ο Μαρξ ,ότι κινητήρια δύναμη της ιστορίας δεν είναι η σκέψη ,αλλά η παραγωγή των ανθρώπινων αγαθών που καθορίζουν την εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας. 

Άποψη η οποία υπονομεύει την φιλοσοφική σκέψη ως θεώρηση της ζωής μέσα από τις ιδέες του ιστορικού υλισμού (σχέσεις και διαδικασία παραγωγής), που συνεπάγεται τον κίνδυνο απόκλισης της φιλοσοφίας σαν αντικείμενο μελέτης, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην άρνηση αυτής ως ιδιαίτερο παράγοντα διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης ,μετατρέποντας τον άνθρωπο σε άβουλο όν, χωρίς πρωτοβουλία και δημιουργικότητα, αδιάφορο για κάθε πνευματική παραγωγή.

Αναγορεύει ο Μαρξ την οικονομία σε οικονομική κοινωνία όπου οι θεσμοί και οι αντιλήψεις αυτής διαμορφώνονται από αυτόν που κατέχει τα μέσα παραγωγής υπεράνω της πολιτικής, εν αντιθέσει της Πλατωνικής θεώρησης για την πολιτική, στην οποία κατά τον Πλάτωνα όλες αυτές οι δυνάμεις ( οικονομία, δικαιοσύνη, διανεμητικό σύστημα, κλπ ) πρέπει να υπάγονται και να υποτάσσονται σ’ αυτήν, ιδιαίτερα δε στον <λόγο> και δια νόμων του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν, να ορίζεται και να επιδιώκεται η ευδαιμονία των πολιτών . 

Ορίζει ο Μαρξ ως πεδίο δράσης του ανθρώπου (Λαού) την κατάκτηση των μέσων παραγωγής ως μοναδικό στοιχείο της ιστορικής του εξέλιξης ,εν αντιθέσει με τον Πλάτωνα που θεωρεί ότι μόνο με την κατάκτηση της γνώσης και της αλήθειας των πραγμάτων μπορεί ο άνθρωπος στην ιστορική του εξέλιξη να δημιουργήσει το περιβάλλον μιας εξανθρωπισμένης κοινωνίας με ευρύτερο πεδίο δράσης ,όπου το χρήμα δεν θα είναι το ζητούμενο της απληστίας για πλουτισμό, αλλά ατομική ανάγκη απλώς για το ζην. 

Κοινωνική ευδαιμονία υπό την έννοια του ενεργού βίου που διέπεται από τον ορθό λόγο ως υπέρτατη ανθρώπινη ευτυχία και όχι απλώς κοινωνική ευημερία μιας οικονομικής ανεξαρτησίας, δύο όροι τελείως διαφορετικοί των οποίων η χρήση δεν ήταν καθόλου τυχαία από αμφότερους 

Ομιλεί ο Μαρξ για το διανεμητικό σύστημα παραβλέποντας, ότι δεν εξισώνονται ασύμμετρα πράγματα, όπως άνθρωποι, εργασία και προϊόντα με την μέθοδο της αριθμητικής, πολύ περισσότερο δεν αναλογίζονται με την παροιμιώδη ρήση του Saint Simon που υιοθέτησε "από τον καθένα σύμφωνα με την ικανότητα του και στον καθένα σύμφωνα με την ανάγκη του" για μια δίκαιη διανομή, όταν ακόμα είναι αδιευκρίνιστο και ασαφές το σύστημα αξιών που θα κρίνει "τι σε ποιόν; Και με ποιο κριτήριο;"

Πάντοτε θα υπάρχει ο άνθρωπος ως σύστημα αξιών ,που θα αποτελεί το "μέτρο" υπό την κλασσική του έννοια την εγγύηση επιτυχίας κάθε συστήματος.

Όσο ουτοπικό είναι να φθάσει ο άνθρωπος σε τέτοιο υψηλό επίπεδο παιδείας για να ζήσει την ευτυχία στην ιδανική πολιτεία, άλλο τόσο ανέφικτο είναι ένας λαός χωρίς παιδεία να μπορεί να ζει με αρμονία σε μια κουμμουνιστική κοινωνία.

Ίσως η ολοκλήρωση ενός τέτοιου οράματος στον κόσμο του εφικτού, να απαιτεί περισσότερη εμβάθυνση στην ήδη αποκτημένη εμπειρία που έχει ο άνθρωπος στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα ,που μόνο μια φιλοσοφική επεξεργασία αυτών ως ενιαίο σύστημα μπορεί να τo απαλλάξει από τις αντιφάσεις του. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, πέρα από την καλή πρόθεση για την καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου από αμφότερους, εκείνο που καταγράφηκε σαν αποτέλεσμα στην παγκόσμια κοινότητα ήταν, ότι το όραμα της ιδανικής πολιτείας ως απαύγασμα αρχών και αξιών από τον Πλάτωνα είχε πανανθρώπινη έκταση και ένωσε τους ανθρώπους, ενώ το όραμα του ιστορικού υλισμού για την κουμμουνιστική κοινωνία από τον Μαρξ ,χώρισε αυτούς σε δύο κόσμους.

Αποκαλύφθηκαν τα τρία είδη βλακείας!



Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αποκάλυψαν τα τρία είδη βλακείας, σε νέα έρευνα που διενεργήθηκε από τον πειραματικό ψυχολόγο Balazs Aczel, από το ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης.   Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Intelligence, βρήκε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται ως ανόητες.   Η ομάδα έρευνας συγκέντρωσε ιστορίες που έχουν δημοσιευθεί και έχουν χαρακτηριστεί ως βλακώδης συμπεριφορές σε ΜΜΕ όπως το BBC και οι New York Times και ζήτησαν από 26 φοιτητές πανεπιστημίων να κρατήσουν ημερολόγιο για 5 ημέρες που θα καταγράφουν περιστατικά που οι άνθρωποι σύμφωνα με την εκτίμησή τους λειτουργούν ηλίθια.   Οι ιστορίες αυτές δόθηκαν σε 154 φοιτητές και τους ζητήθηκαν να αξιολογήσουν την ένταση της ηλιθιότητας και ρωτήθηκαν για το ποιες θεωρούν ότι είναι οι αιτίες αυτής της συμπεριφοράς.   Η έρευνα έδειξε ότι οι φοιτητές πιστεύουν ότι υπάρχουν τρία είδη βλακείας. Η πρώτη κατηγορία είναι η άγνοια των συνεπειών και υπερβολική αυτοπεποίθηση και αφορά ανθρώπους που υποβαθμίζουν το ρίσκο των ενεργειών που κάνουν χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Αυτή η κατηγορία συγκέντρωση τη μεγαλύτερη βαθμολογία.   Η δεύτερη κατηγορία είναι η έλλειψη ελέγχου για τα αποτελέσματα που προκαλούν κάποιες εμμονές  στη συμπεριφορά μας και τέλος η τελευταία κατηγορία είναι η έλλειψη πρακτικότητας στις πράξεις μας.   Η έρευνα τονίζει ότι η μελέτη, του γιατί και τι θεωρούν οι άνθρωποι ηλίθια συμπεριφορά έχει ψυχολογικό ενδιαφέρον όχι μόνο για να παρατηρηθεί η συχνότητά τους στην καθημερινότητα, αλλά κυρίως γιατί η αίσθησή μας για το τι είναι ηλίθιο αντανακλά και διαμορφώνει τον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε και τις προσδοκίες μας από τη συμπεριφορά των άλλων.   Αυτά τα αποτελέσματα μας φέρνουν πιο κοντά στο να κατανοήσουμε το πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τις μη έξυπνες συμπεριφορές, είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση του ατόμου των συμπεριφορών που χαρακτηρίζει ηλίθιες. 
 "Πηγή:pronews.gr"

Ο Β.Πούτιν ανακοίνωσε την συμμαχία Μόσχας-Νέου Δελχί κλείνοντας συμφωνίες "μαμούθ" αξίας 150 δισ. δολαρίων και αφήνει "άφωνη" την Δύση.



Συμφωνίες συνολικού ύψους 150 δισ.δολαρίων που μόνο στο άκουσμα προκαλούν "ίλιγγο", ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν "σφραγίζοντας" έτσι με αυτόν τον τρόπο την συμμαχία Μόσχα-Νέου Δελχί και την οριστική περιθωριοποιήση της Τουρκίας, αφού η Μόσχα αντικαθιστά στο υπερπολλαπλάσιο τις όποιες συναλλαγές είχε με την Άγκυρα.
Με συμφωνία «μαμούθ» για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumph ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Μόσχα ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi.
Οι πρώτες πληροφορίες για το ενδιαφέρον της Ινδίας, ώστε να καταστεί ο δεύτερος εξαγωγικός πελάτης για το S-400, μετά την Κίνα, είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα μέσα στο μήνα, και οι διαδικασίες για την συμφωνία αγοράς ήταν ταχύτατες.
Η αγορά των 5 –σε πρώτη φάση καθώς αναμένεταιο η αγορά ακόμη 5-  πυροβολαρχιών  S-400  θα κοστίσει 400 δισ. Ρουπίες (6 δισ. $), και θα περιλαμβάνει ακόμη και την προμήθεια 6.000 βλημάτων της σειράς 40N6 ή 48N6.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι πρώτες μονάδες πυρός του νέας γενιάς αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού συστήματος αναμένεται να παραδοθούν στην ινδική Αεροπορία σε 12 και 18 μήνες.
Αναμφισβήτητα η πώληση του S-400 στην Ινδία συνιστά από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιτυχίες του συστήματος μετά από αυτή την Κίνας ενώ η δημοσιότητα που έχει λάβει από την εγκατάστασή του στην Συρία σίγουρα δεν είναι άσχετη.
Οι επιδόσεις του συστήματος είναι τρομακτικές από κάθε άποψη.
Το σύστημα είναι ικανό να καταρρίπτει κάθε ιπτάμενο στόχο (αεροσκάφος ή βαλλιστικό πύραυλο) ο οποίος πετά με μέγιστη ταχύτητα 4,8 χλμ./δευτ. (μέχρι 17.000 χ.α.ω.). Μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση έως και 400 χλμ. και σε υψόμετρο μέχρι 27 χλμ. ή και παραπάνω με τις νέες εκδόσεις του πυραύλου.
Το τεχνολογίας AESA ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης του συστήματος 91N6E “Gravestone” έχει εμβέλεια 600 χλμ. και μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι 300 στόχους, ενώ το ραντάρ καθοδήγησης 92N6 έχει εμβέλεια 400 χλμ. και μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι 100 στόχους και να έχει υπό εγκλωβισμό τους 36 πιο επικίνδυνους από αυτούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ακτίνα προσβολής του συστήματος ανέρχεται σε για βαλλιστικό πύραυλο με ταχύτητα 4,8 χλμ./δευτ. και RCS 0,4 τ.μ. στα 230 χλμ. για αεροσκάφος με RCS 4 τ.μ. στα 400 χλμ. και για αεροσκάφη στρατηγικού βομβαρδισμού (B-52, B-1B) στα 570 χλμ. Τα βλήματα που χρησιμοποιεί το S-400 είναι:
Το 40Ν6 με ακτίνα προσβολής 400 χλμ. και ενεργή κεφαλή αναζήτησης, το 48N6DM με εμβέλεια 250 χλμ., και καθοδήγηση ημιενεργή, το 48H6E3/48H6E2 με εμβέλεια 250 και 200 χλμ. αντίστοιχα, και ταχύτητα 5,9 mach, το 9M96E2 με εμβέλεια 120 χλμ. δυνατότητα εμπλοκής στόχων από 5 μ. έως και 30 χλμ. και την καλύτερη πιθανότητα καταστροφής στόχου ο οποίος ελίσσεται, το  9M96E μέσης εμβέλειας 40 χλμ. και ύψος εμπλοκής 20 χλμ. (σε δοκιμές έχει φτάσει μέχρι και τα 56 χλμ.) και το 9M96 με εμβέλεια 120 χλμ. και δυνατότητα πραγματοποίησης ελιγμών 20 g, σε ύψος 35 χλμ. (ενδείκνυται για καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων). 
Το ταξίδι όμως του Modi θα περιλαμβάνει και άλλα κερδοφόρα συμβόλαια για την ρωσική αμυντική βιομηχανία. Αυτά είναι η υπογραφή συμβολαίου για την αγορά 200 ελικοπτέρων Ka-226T, η προμήθεια  τριών καταδρομικών και η ενοικίαση ενός δεύτερου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου.
Ακόμη αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για την  ρωσο-ινδική συνεργασία στο νέο μαχητικό 5ης γενιάς PMF (Perspective Multirole Fighter), το οποίο θα αποτελεί μια ινδική έκδοση του ρωσικού μαχητικού 5ης γενιάς T-50 PAK FA. Η Ινδία ενδιαφέρεται για την προμήθεια 154 τέτοιων αεροσκαφών.
Αυτά σε συνδυασμό με άλλα μικρότερα προγράμματα, όπως Α/Τ πυραύλους,  επιπλέον ελικόπτερα και πυρομαχικά, μπορεί να θέσουν το ύψος των συνολικών ινδικών παραγγελιών από την Ρωσία στα 150 δισ. $.
Ειδικότερα για το υποβρύχιο, πρόκειται  για σκάφος της κλάσης Akula II η Ινδία επιχειρεί ήδη ένα το INS Chakra ενώ το δεύτερο υποβρύχιο που θα ενοικιαστεί θα είναι το Kashalot K-322 το οποίο τώρα επιχειρεί με το ρωσικό Ναυτικό. Πρόκειται για σκάφος SSN δηλαδή πυρηνοκίνητο επιθετικό και το ινδικό Ναυτικό θα το εξοπλίσει με βλήματα 3M-54 Klub με εμβέλεια 300 χλμ. και δυνατότητα να φέρουν πυρηνική κεφαλή.
Το νέο αυτό τεράστιο “deal” της Ινδίας με την Ρωσία αναμένεται να σφραγίσει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών αλλά ταυτόχρονα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση της φρενίτιδας εξοπλισμών που επικρατεί στην περιοχή της Ασίας με Κίνα και Ινδία να ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή.
Και μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας
Εκτός όμως από τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων συμφωνήθηκε και η κατασκευή έξι μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, όπως δήλωσε και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Modi.
Ο Putin τόνισε πως η Μόσχα και το Νέο Δελχί συνεργάζονται με επιτυχία στην κατασκευή πυραύλων τύπου Brahmos και σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην παραγωγή ενός νέου τύπου πολεμικών αεροσκαφών και επιβατικού αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα σε συνέχεια των συνομιλιών, οι δύο χώρες επαναδιαβεβαίωσαν την κοινή τους αφοσίωση σε περαιτέρω συνεργασία στην εξερεύνηση του διαστήματος, στην κατασκευή πυραύλων και στην κατασκευή μηχανών.

3 δισεκατομμύρια δολάρια έπεισε το υπερχρεωμένο Πουέρτο Ρίκο να του δανείσουν μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds



Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια έπεισε το υπερχρεωμένο Πουέρτο Ρίκο να του δανείσουν μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds της Αμερικής. Τα κίνητρα για εκείνα ήταν πολλά, καθώς θα είχαν απόδοση 20% ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμά του, το Πουέρτο Ρίκο όφειλε να τους δώσει απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής, ακόμη κι αν αυτή ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων ή η μισθοί των δασκάλων.   Λίγους μήνες αργότερα, όπως γράφει καθημερινή εφημερίδα, το Πουέρτο Ρίκο ξέμεινε και πάλι από χρήματα και είχε διαλυθεί η σχέση ανάμεσα στην αμερικανική κτήση και τους επίδοξους σωτήρες της. Τη θέση της είχε καταλάβει μια ασυνήθιστη πολιτική και οικονομική μάχη για το μέλλον του Πουέρτο Ρίκο.   Επιφανειακά, σημειώνει η εφημερίδα, το θέμα αφορά το να το Πουέρτο Ρίκο έχει δικαίωμα πτώχευσης και προστασίας από τους πιστωτές του, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τα δισεκατομμύρια δολάρια των επενδυτών. Αποτελεί όμως ένα τεστ που θα αποδείξει αν η ανερχόμενη τάξη των βαθύπλουτων Αμερικανών έχει τη δύναμη να κατευθύνει την τύχη του εδάφους όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι.   Επιχειρώντας να αποτρέψουν κάθε πρόταση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους, hedge funds και χρηματοπιστωτικές εταιρείες συσπειρώθηκαν και πληρώνουν δεκάδες πρόσωπα με επιρροή , ενώ έχουν σχηματίσει συμμαχίες με ακτιβιστές του Tea Party.   Η προσδοκώμενη ανάκαμψη δεν ήρθε στο Πουέρτο Ρίκο και τα 3,5 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν με τη χώρα να χρωστά πλέον 70 δισεκατομμύρια, χρέος μεγαλύτερο από όλες τις ΗΠΑ πλην δύο. Περίπου το 1/3 από αυτά, το οφείλει σε hedge funds. 
"Πηγή:pronews.gr"

Παραφροσύνη Τσακαλώτου.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει πράγματα με τα οποία διαφωνεί.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές, αφού είναι καλύτερο από τη συμφωνία που πρόσφεραν αρχικά. Μάλιστα ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ προσθέτει πως δεν μετανιώνει για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αφού όπως θεωρεί επέτρεψε στην κυβέρνηση να πετύχει καλύτερη συμφωνία.
«Η συμφωνία που η Αθήνα κατέληξε να υπογράψει με την Τρόικα είναι χειρότερη από αυτήν την οποία εσείς είχατε απορρίψει αρχικά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού απέρριψε στο δημοψήφισμα το οποίο προκηρύξατε, έτσι δεν είναι;», ρώτησε ο δημοσιογράφος της El Mundo.
Για να απαντήσει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ υπερασπιζόμενος το νέο Μνημόνιο. «Όχι, κάνετε λάθος, η συμφωνία την οποία υπογράψαμε είναι καλύτερη από αυτή που μας πρόσφεραν αρχικά. Η συμφωνία την οποία μας έθεσαν στο τραπέζι αρχικά ήταν μόνο για πέντε μήνες, συμπεριλάμβανε τέσσερις ελέγχους αξιολόγησης και το Σεπτέμβριο θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευθούμε νέα συμφωνία, συνεπώς δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο να πω ότι εκείνη ήταν καλύτερη συμφωνία από αυτή την οποία υπογράψαμε. Συμπεριλάμβανε πάνω κάτω το ίδιο πακέτο μέτρων αλλά θα είχε διαρκέσει μόνο πέντε μήνες. Τώρα έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά και αυτή είναι μεγάλη διαφορά».

Δεν αποκάλυψε τις κόκκινες γραμμές τις κυβέρνησης
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ναι, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Το μοναδικό που μπορώ σας πω είναι πως ναι, έχουμε κόκκινες γραμμές και ότι η προστασία των πιο φτωχών και των ανέργων είναι απολύτως κεφαλαιώδης για εμάς. Γι” αυτό είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε τη στήριξη και άλλων αριστερών δυνάμεων, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και να θέσουμε σε εφαρμογή μία άλλη ατζέντα σχετικά με τις συντάξεις, την ανεργία και το Κράτος Πρόνοιας. Για τριάντα χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι κρατούσαν τα ηνία, έφτασε η ώρα να έχουμε μια διαφορετική ατζέντα».


"Πηγή:crashonline.gr"

To Star Wars έρχεται να τα σαρώσει όλα! [κριτική & τρέιλερ]



Αυτήν την εβδομαδα ένα κινηματογραφικό τσουνάμι θα τα πάρει όλα και θα τα σηκώσει.
Ένας Πόλεμος των Άστρων έρχεται με ένα marketing οδοστρωτήρα που δεν πρόκειται να αφήσει καμία ταινία απείραχτη. Μόνο το καταπληκτικό «Η Μητέρα μου» και το «Joy» της Τζένιφερ Λώρενς υπάρχουν για να αντισταθουν στο ισωπεδωτικό «Η Δύναμη που Ξυπνά».
Star Wars Η Δύναμη Ξυπνάει Περιπέτεια ΗΠΑ / 2015
Σκηνοθεσία: Tζέι Τζέι Έιμπραμς
Παίζουν : Χάρισον Φορντ, Ντόμναλ Γκλίσον, Άντι Σέρκις,
Μαρκ Χάμιλ, Όσκαρ Άιζακ, Κάρι Φίσερ, Ντέιζι
Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Λουπίτα Νιόνγκ’ο,
Ντόμναλ Γκλίσον, Άντονι Ντάνιελς, Πίτερ Μέιχιου
Τι Συμβαίνει:
Όταν πριν από ένα χρόνο ο κυριώτερος designer του Τζωρτζ Λούκας Ralf McQuarrie o οποίος έτσησε κυριολεκτικά τους χαρακτήρες της πρώτης τριλογίας απεβίωσε, έμοιαζε πολύ δύσκολο ο ηλικιωμένος πια Λούκας να διαχειριστεί την τεράστια δημοτικότητα και το budget του Πόλεμου των Άστρων σε ένα νεο project. Χρειαζόταν ένας παραγωγός με τεραστια πιστοληπτική ικανότητα και όνομα που να «μετράει» στην αγορά. Έτσι ο Λούκας μοσχοπούλησε το προϊόν του σε μια μεγάλη εταιρία που μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Την Ντίσνεϋ. Η Ντίσνεϋ πήρε το προϊόν και ξεκίνησε ένα νέο κύκλο πωλήσεων ανανεώνοντας το και φέρνοντας καινούργιο «αίμα» στους καινούργιους «πελάτες». Έτσι ξεκίνησε μια καινούργια περιπέτεια για τον Πολεμο των Άστρων και μπήκε μπροστά ένα δυναμικό Marketing που εδώ και ένα χρόνο δεν έπαψε να κινεί το ενδιαφέρον μας για τη νέα ταινία. Έτσι «Η Δύναμη» ξύπνησε και σάρωσε τα ταμεία και τα ρεκόρ! Δεν υπάρχει επένδυση παγκοσμίως που να αποδίδει τόσο πολλά χρήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο μια πετυχημένη ταινία!
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ντίσνεϊ, Μπομπ Ίγκερ, η επική ταινία «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» έπιασε τα $528 εκατομμύρια σε εισπράξεις, παγκοσμίως, το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της.
Η Ντίσνευ και ο Άμπραμς έφεραν πάλι στις οθόνες μας μερικούς από τους παραδοσιακούς σταρ όπως τον Χάρισον Φορντ την Κάρι Φίσερ, τον Μαρκ Χάμιλ και τον Άντονυ Ντάνιελς και τους μπόλιασε με καινούργιους ηθοποιούς (και ένα καινούργιο ρομπότ) που από εδώ και πέρα θα τραβήξουν το κάρο της διαστημικής saga που μοιάζει πια σαν την κόκα κόλα: Ένα επεισόδιο το χρόνο είναι απαραίτητο.
Το φετινό επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην εύρεση του Σκάϊουωκερ και η ιστορία ξεκινά νε πλέκεται με μια μικρή ρακοσυλλέκτρια που ψάχνει για ανταλλακτικά διαστημοπλοίων. Σιγά σιγά θα έρθει σε επαφή και θα γνωριστεί με μια σειρά από νέους χαρακτήρες που θα αναμιχθούν με τους παλιούς όπως τον Χαν Σόλο (Χαρισον Φόρντ) και την Πριγκίπισσα Λη (Κάρι Φίσερ) και η περιπέτεια θα ξεκινήσει με πολύ δράση dogfights διαστημοπλοίων και σκληρή αναμέτρηση με τους απογόνους του κακού Σιθ.
Δεν έχει νόημα να προδώσουμε την καλοστημένη ιστορία της ταινίας που αν την απογυμνώσεις λίγο καταλαβαίνεις πως στην ουσία πρόκειται για μια πανάκριβη ταινία δράσης με πολύ εξελιγμένα εφέ.
Είναι σίγουρο πως οι εφηβικές ηλικίες θα την αγκαλιάσουν. Το ογκώδες και ισοπεδωτικό marketing μέσα από δεκάδες Fan Events σε όλο τον κόσμο έχει αναλάβει τα πάντα...
"Πηγή:iefimerida.gr"

Economist: Οι ετήσιες προβλέψεις του περιοδικού για όλες τις χώρες. Χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα, το Grexit θα συνεχίσει να πλανάται



Tις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας το 2016 μιας σειράς κρατών παρουσίασε ο Economist. Μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα. 
Το περιοδικό προβλέπει ότι το νέο έτος θα είναι χρονιά ύφεσης για τη χώρα μας που θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ, ενώ το Grexit θα πλανάται πάνω από τη χώρα. Ο Economist ισχυρίζεται ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί, παρότι, όπως αναφέρει, ότι μπορεί να μεταφερθεί για… αργότερα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ –κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα- εισέρχεται στο 2016 με νέα εντολή μετά από τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που ο κόσμος μισεί» λέει το περιοδικό, και συνεχίζει: «Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανένας, ούτε εντός ούτε εκτός της χώρας, δεν θεωρεί βιώσιμη. To Grexit παραμένει πιθανό αλλά μπορεί να μετατεθεί, οπότε το 2016 θα είναι ένας χρόνος που όλοι θα κοιτούν αλλού, καθώς ο κ. Τσίπρας, οι πιστωτές της Ελλάδας και πολίτες παίρνουν μια ανάσα».  
Οσον αφορά τις άλλες χώρες, ο Economist προβλέπει: 
ΗΠΑ
Φυσικά, όσον αφορά την Αμερική ο Economist προβλέπει ότι το ενδιαφέρον των πολιτών θα μονοπωλήσουν οι εκλογές. Οσον αφορά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αναφέρει ότι το όνομά του θα είναι έκπληξη. Δεν θα έχε το επώνυμο Μπους αλλά δεν θα είναι και ο εκκεντρικός Ντόναλντ Τραμπ. Προχωρά ακόμη σε εκτίμηση και για τον νικητή των προεδρικών εκλογών που κατά το περιοδικό θα είναι η Χίλαρι Κλίντον. 
Όσον αφορά στην οικονομία της χώρας, τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα αλλά δεν θα εκτροχιάσουν τη οικονομία. Οι γενικές επιδόσεις θα είναι καλές, και η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,5%. 
Ρωσία
Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Economist προβλέπει ότι η δημοτικότητά του θα πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων στη Συρία. Προβλέπει δε ότι το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων θα μειωθεί καθώς η οικονομία θα επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, τις κυρώσεις της Δύσης και τον υψηλό πληθωρισμό. Η οικονομία θα κινείται σε ύφεση. 
Τουρκία
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οικονομία της Τουρκίας θα κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά. Η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8%. Δεν θα καταφέρει, όμως, να ξεπεράσει τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής άνθισης από το 2010 έως το 2013. Οσον αφορά την πολιτική κατάσταση ο Economist εκτιμά ότι τελικά ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας με μια ισχυρή προεδρία –παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Τουρκίας. 
Γαλλία
Κακές οι προβλέψεςι του Economist και για τον Φρανσουά Ολάντ, για τον οποίο προβλέπει ότι οδεύει προς βέβαιη εκλογική ήττα το 2017. Και αυτό γιατί  έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην οικονομική στασιμότητα και τη βαθιά αποδοκιμασία της κοινωνίας. Οσον αφορά τη μάχη για το ποιος θα κατέβει ως υποψήφιος για την αντιπολίτευση το περιοδικό υποστηρίζει ότι θα δοθεί μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζουπέ. 
Γερμανία
Με το προσφυγικό να αποτελεί φλέγον θέμα για τη Γερμανία, όπως και για όλη την Ευρώπη, ο Economist προβλέπει ότι η Γερμανία θα παραμείνει πιο φιλόξενη για τους μετανάστες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο οι προσφυγικές ροές θα δοκιμάσουν την καλή της θέληση.
Για την Ανγκελα Μέρκελ το περιοδικό προβλέπει ότι το κόμμα της θα διατηρήσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ για την οικονομία της χώρας αναφέρει ότι αν και οι συνεργάτες της καγκελαρίου στην ευρωζώνη θέλουν η Γερμανία να ενισχύσει τις επενδύσεις και κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης, οι Γερμανοί είναι πολύ επιφυλακτικοί. 'Ετσι, οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων θα παραμείνουν στο περιθώριο, αν και η εισροή προσφύγων από τη Συρία μπορεί να βοηθήσει.

Ιταλία
Ο Economist προβλέπει ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ματέο Ρέντσι θα αποδώσουν καρπούς μέσα στο 2016. Η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας θα είναι οριακή, στο 1%, και αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της ζήτησης από τις γειτονικές χώρες. 
Πορτογαλία
Ο συνασπισμός Frente κέρδισε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2015, αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε φάση πολιτικής σύγχυσης και προφανώς είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία της. Η οικονομία έχει αποκατασταθεί από τα επείγοντα μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τη ύφεση.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του Μάαστριχτ και η ανάπτυξη θα επιστρέψει στα μέτρια επίπεδα στο 1,8% για το 2016.
Ισπανία
Η Ισπανία έχει συμμορφωθεί με το πνεύμα και το γράμμα των απαιτήσεων των πιστωτών της και βρίσκεται σε ισχυρή ανάκαμψης. 
Μεγάλη Βρετανία
Με τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοκιμάζονται, δεν αποκλείεται να υπάρξει δημοψήφισμα για το Brexit στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017. Το «ναι» στην ΕΕ δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο. 

"Πηγή:iefimerida.gr"