Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

"Εμφύλιος" στους αγρότες: Η Πανελλαδική "πυροβολεί" το μπλόκο Τεμπών

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις των αγροτών, με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να εξαπολύει πυρά κατά των μπλόκων των «Τεμπών» και των «Μικροθηβών».


Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε υπεραμύνεται της απόφασης να προχωρήσει στην κινητοποίηση της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος κι επιτίθεται στην Κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση προσπαθεί να συκοφαντήσει και να παρεμποδίσει τον αγώνα τους.
Παράλληλα, οι αγρότες ασκούν δριμεία κριτική και σε δυνάμεις που πρόσκεινται στα μπλόκα των «Τεμπών»  και των «Μικροθηβών» υποστηρίζοντας ότι το πλαίσιο των αιτημάτων που παρουσίασαν από κοινού τα δυο μπλόκα στηρίζουν τα αιτήματα μιας χούφτας μεγαλοοαγροτών.
Εξάλλου, οι αγρότες στέλνουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων το κείμενο με τις προτάσεις τους, το οποίο έχουν συνυπογράψει ήδη περισσότερα από 20 μπλόκα.
Η κυβέρνηση πάντως, εμμένει στη σκληρή της στάση σε ότι αφορά την κάθοδο των μπλόκων στην Αθήνα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τρακτέρ στο κέντρο.
Το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά απαντά σε χθεσινό αίτημα των επικεφαλής των μπλόκων του Κάστρου και της Νίκαιας Ιωάννη Βάγγου και Βαγγέλη Μπούτα να επιτραπεί στους αγρότες, για συμβολικούς λόγους, η κάθοδος ενός μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο και στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Ο υπουργός Εσωτερικών τους απάντησε ότι το αίτημα θα εξετασθεί από την κυβέρνηση, η οποία θα απαντούσε επίσημα σήμερα. Φαίνεται λοιπόν ότι η απάντηση της κυβέρνησης είναι αρνητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κλείνουν και οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Το μεσημέρι, πάντως, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων των αγροτών που έχουν ανακοινώσει την κάθοδό τους στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, συναντήθηκε με το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, από τον οποίο ζητήθηκαν διευκολύνσεις και σχετικές άδειες, ώστε να είναι νομότυποι και στο πλαίσιο των κανόνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. "Επιδίωξή μας είναι να είναι μια ειρηνική κινητοποίηση και να μην υπάρξει η παραμικρή φθορά στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί", δήλωσε ο κ. Μπούτας.
Ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε «τον κ. Μπούτα διότι έκανε κάτι που, δυστυχώς, σπανίζει: να ενημερώσει το δήμαρχο της πόλης για το πλαίσιο κινητοποιήσεων που θα γίνουν στο κέντρο της και αφορούν άμεσα τη λειτουργία της». Και δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση «ότι θα είναι μία ειρηνική κινητοποίηση και ότι δεν θα διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων». Ο δήμος Αθηναίων, είπε, «θα κάνει ό,τι προβλέπεται σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να περιφρουρηθούν και παράλληλα να μη διαταραχθεί ούτε η λειτουργία της πόλης ούτε η ζωή των κατοίκων της, οι οποίοι πλήττονται εξίσου από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση».
Στο Ρέθυμνο, οι αγρότες έκαναν την... κηδεία της Κυβέρνησης, σε ένα συμβολικό δρώμενο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αγρότες κατέθεσαν στεφάνια στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με νεκρώσιμα και αφίσες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σε αποκλεισμό της ΔΥΟ Σπάρτης προχώρησαν το πρωί οι αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι έφραξαν την είσοδο του κτιρίου με σανό. Οι διαδηλωτές έφθασαν από νωρίς το πρωί με αγροτικά οχήματα και απέκλεισαν την είσοδο, τοποθετώντας μπάλες από σανό, γνωστοποιώντας ότι θα παρέμεναν μέχρι τη λήξη του ωραρίου της υπηρεσίας, προκειμένου να μη λειτουργήσει για το κοινό.


Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών μετά το διάγγελμα Τσίπρα!



«Αν τα πάρει πίσω συζητάμε. Συμπάθεια δεν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα» δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, ύστερα από το διάγγελμα του εξέδωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκκληση προς όλο τον αγροτικό κόσμο έκαναν μέσω κοινής συνέντευξης τους, ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας και ο Αλέξανδρος Κολιαβασίλης από το μπλόκο του Κορωπίου.
Την καλύτερη δυνατή οργάνωση τους επιθυμούν οι αγρότες, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, με σκοπό να ζητήσουν ρεύμα, σκηνές και χημικές τουαλέτες, για την 48ωρη κινητοποίηση τους στο κέντρο της Αθήνας.

Η κάθοδος των αγροτών στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθεί με πούλμαν και Ι.Χ, ενώ ζητηθεί άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών, για την συμβολική παρουσία 50-100 τρακτέρ.

Κατά την συνέντευξη, οι δυο κύριοι επιτέθηκαν στο μπλόκο των Τεμπών, για το οποίο ανέφεραν ότι: «Στα Τέμπη είναι οι μεγαλοαγρότες».

Τίποτε ουσιαστικό δεν μπόρεσε να πει ο Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο καθώς είναι δούλος των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο για αναγκαία διαχείριση πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την Ευρώπη. Η πρώτη που ανέφερε είναι η οικονομική κρίση, η οποία έχει ως επίκεντρο την Κίνα και έχει προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, επηρεάζοντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 


Η δεύτερη κρίση που ανέφερε είναι των μεταναστευτικών ροών, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχετικά με τη διαχείριση αυτής της κρίσης, δήλωσε πως η Ευρώπη φαίνεται σαστισμένη και αμήχανη. Η τρίτη κρίση που ανέφερε, είναι η κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η οποία ανατροφοδοτεί την αβεβαιότητα. Είπε πως διαθέτει την πολιτική βεβαιότητα, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε μέρος λύσης του προβλήματος.
Εν συνεχεία, σχολίασε πως η Ελλάδα δε θα περιοριστεί σε στάση αναμονής απέναντι στην Ευρώπη και πως μετατρέπεται σε χώρα κόμβο για τις εξελίξεις, μετατρέποντας ξανά τη χώρα σε γέφυρα δύσης-ανατολής.
Δήλωσε πως η ανάπτυξη των τριγωνικών σχέσεων με την Αίγυπτου, την Κύπρο και το Ισραήλ, θα αναπτύξει τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Με την επίσκεψη στην Παλαιστίνη επιθυμεί να ανοίξει μία σχέση εμπιστοσύνης με στόχο την απονομή δικαιοσύνης. Με την επίσκεψη στο Ιράν, δήλωσε πως θα βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές, καθώς έκλεισε σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των μεταφορών, της ενέργεια και των αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα δήλωσε πως είναι βέβαιος για την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία για το κυπριακό, καθώς δήλωσε πως έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ελπίδας. Επιθυμεί την επίτευξη δίκαιης λύσης και την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. Τόνισε όμως πως το κυπριακό αποτελεί ζήτημα κατοχής και πως παλεύει για δίκαιη λύση που θα ξεκινά με απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής.
Επίσης έκανε λόγο για την κόπωση του λαού από τα έξι χρόνια λιτότητας, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει φως στον ορίζοντα, επιδιώκοντας έγκαιρη αξιολόγηση δίχως κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από τους δανειστές. Από το 2015 τα έσοδα αποδεικνύουν πως αλλάζει κάτι στη χώρα, καθώς απορροφήθηκε το 97% των χρημάτων του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Σχετικά με τη συμφωνία, τόνισε πως θα τηρηθεί κατά γράμμα, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Το μεγάλο ζήτημα της χώρας είναι το ασφαλιστικό, καθώς η υποχρέωση για κάλυψη 1,25% του ΑΕΠ έχει σχεδόν καλυφθεί, ενώ έχει μείνει μόνο ένα μικρό ποσοστό, το οποίο θα βρεθεί από την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών κατά 1%.
Η μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία, είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμοιση, καθώς είπε πως αφορά εμάς και όχι του θεσμούς και πως είναι υποχρέωση των δυνάμεων της κυβέρνησης, η οποία αφορά τις επόμενες γενιές, καθώς είναι αναγκαία για το μέλλον.
Επιπλέον, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η κυβέρνηση παλεύει για προστασία των εισοδημάτων των ασθενέστερων, εξασφαλίζοντας τους αξιοπρεπή σύνταξη.
Δε στάθηκε όμως εκεί, καθώς εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για ανευθυνότητα, αφού σχολίασε πως ο καιρός υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση έλαβε τέλος.
Στην προσπάθεια τους να προστατευτούν τα χαμηλά εισοδήματα, μοιράστηκε το βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, δημιουργώντας επιβαρύνσεις που πρέπει να εξεταστούν ξανά. Νέα εξέταση θα γίνει και για το αγροτικό.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως δε κόψει συντάξεις, θα προχωρήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για προστασία των αδυνάμων, θα βάλει τέλος στη διαπλοκή και τη φοροδιαφυγή, αλλά και την αναρχία που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης ανακοίνωσε δωρεάν περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους και πως θα δοθούν 4 τηλεοπτικές άδειες.

ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ.



Κάθε μέρα μεγαλώνει η απόσταση της κοινωνίας από την κυβέρνηση, η οποία σταδιακά και σταθερά απονομιμοποιείται στην κρίση του Λαού και αναζητά καταφύγιο στις κακές πολιτικές του παρελθόντος, ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις δικές της.
Κάθε μέρα χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, προβαίνει σε πράξεις και δηλώσεις που τορπιλίζουν παρά ομαλοποιούν την κατάσταση, αδιαφορώντας ακόμα και για την δική της αυτοσυντήρηση ως κυβερνόν σχήμα, μόνο και μόνο για να επιδείξει την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της στους δανειστές.
Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι τόσο δέσμια σε βαθμό " όρκου " με τους δανειστές, που αναγκάζεται να παραβιάζει κάθε δεσμό με την κοινωνία, της οποίας κατάντησε τροχοπέδη, που υπονομεύει την παραπέρα ανάπτυξή της.
Το αν θα ακολουθηθεί ο δρόμος της παρακμής ή εκείνος της ανάπτυξης είναι, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ , υπόθεση του Λαού. Ενός λαού, που θα είναι άξιος της μοίρας του, εάν μετά από τόσα δεινά, δεν χειραφετήθηκε και δεν ωρίμασε πολιτικά μέσα από τους υφιστάμενους καταναγκασμούς του, για να οικοδόμηση την νέα του κοινωνία.

Έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα από την αποσπασματική και απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης, μια πολιτική αλλοπρόσαλλη με πολλά ερωτηματικά, που επιβάλλεται από εξωθεσμικά κέντρα της διεθνούς τοκογλυφίας και δεν υπάρχει στις οικονομικές λογικές ως τακτική και σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης, της ανεργίας και του χρέους, αν όχι για θεραπεία τουλάχιστον για περιορισμό.

Η διόγκωση του δημοσίου χρέους ως πραγματικότητα, που αναπόφευκτα συμπαρασύρει και την διόγκωση του ιδιωτικού που ήδη υφιστάμεθα, συνδέεται με πολλούς σοβαρούς κινδύνους, το μέγεθος των οποίων δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα ως Λαός και κοινωνικές τάξεις.
Η ύφεση και η ανεργία ως συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης που πρέπει να είναι παροδικές με αρχή και τέλος κατά τους νόμους του καπιταλισμού, τείνουν να γίνουν κοινωνικά φαινόμενα σε μόνιμο χαρακτήρα, με αιτιατή αναφορά γένεσης και συντήρησης σε αλλότριους και υστερόβουλους στόχους.
 Διαδηλώνουμε και διαμαρτυρόμαστε για την απόσυρση του ενός ή του άλλου νομοσχεδίου στα πλαίσια μιας βαθμίδος ελευθερίας που σκοπίμως προς το παρόν μας παρέχεται και υπάρχει, σ’ ένα αγώνα με συντεχνιακά χαρακτηριστικά, για να μην αντιλαμβανόμαστε την πολιτειακή μεταβολή που υφίσταται και συντελείται το πολίτευμα στην χώρα μας.
Ένα πολίτευμα που για τον ανώτατο άρχοντα της πολιτείας και πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί δευτερεύουσα συνιστώσα ως προτεραιότητα, από την διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής, στο βωμό της οποίας φαίνεται να είναι διατεθειμένος σε οποιαδήποτε παραβίαση των αρχών της Δημοκρατίας στην χώρα του.
Η μερική ικανοποίηση που πιθανώς θα προκύψει από το τραπέζι του διαλόγου όταν λήξει ο αγώνας, είναι η παγίδα της εξουσίας ‘’του δούνε και λαβείν’’ που σου παρέχει την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας σου σ’ αυτήν και αναστέλλει την αγωνιστικότητα σου, ενώ στην πραγματικότητα σε αποδομεί και μακροπρόθεσμα σε αποδυναμώνει από κάθε πολιτική κυριαρχία που πρέπει να έχεις ως λαός και κοινωνία σε μια δημοκρατική πολιτεία.
Το μόνο ελπιδοφόρο στην παρούσα φάση, είναι αυτή η προδιάθεση που παρατηρείται από την κοινωνία για αγώνα, ο στόχος της οποίας πρέπει να είναι η καθολική ανατροπή και όχι η μερική βελτίωση της κυβερνώσας πολιτικής, που αδυνατεί να επιλύσει, παρά μόνο να μεταφέρει σε μελλοντικό χρόνο την κοινωνία και τα προβλήματα της, σε μια άλλη πραγματικότητα.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά για τον αγροτικό κλάδο πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες και οι (συν)ενδιαφερόμενοι , ότι η παρουσία τους και η ύπαρξη τους ως παραγωγικός κλάδος, δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ως συμφωνία κράτους μέλους μιας ένωσης, που ο ρόλος του έχει προκαθορισθεί από ξένες πολιτικές τι θα παράγει, τι θα καταναλώνει και πως θα ζει, εάν ζει.
Η ανιούσα φορά της οικονομίας δεν περνά μέσα από τον πρωτογενή τομέα, εξ ου και η έλλειψη ενδιαφέροντος γ’ αυτόν, αλλά μέσα από μια αρρωστημένη και ύποπτη (συν)αντίληψη της κυβέρνησης και των εξωτερικών συνεργατών της, που εμπεριέχει εκποιήσεις, αγοραπωλησίες, σκανδαλώδεις επενδύσεις και νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, για μια αποικία ή ένα προτεκτοράτο, που μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί οικονομικά ως ασπόνδυλο μόρφωμα, αρκεί να απολέσει ως κράτος τα εθνικά του χαρακτηριστικά.
Η πώληση των κόκκινων δανείων, στεγαστικά και επιχειρηματικά, δεν είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ιδιωτικό χρέος, αλλά η στοχευμένη της πολιτική να μεταφέρει την εμπράγματη υποθήκη αυτού, στα ξένα χέρια των φαντς κατ’ εντολή των δανειστών.
Αυτό συνιστά την πιο εγκληματική πράξη που εγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας, από μια πολιτική ηγεσία που οδηγεί μεγάλο μέρος του λαού σε οικονομική ομηρία και εκμετάλλευση από ξένους κερδοσκόπους, την στιγμή μάλιστα που το χρέος αυτό το έχουν επωμισθεί οι επόμενες γενεές με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Αν και πολλά ακόμα θα μπορούσαν να λεχθούν και να γραφούν, συμπερασματικά θα έλεγα, ότι αυτή η κυβέρνηση με τον τρόπο που πολιτεύεται, είναι η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση, που κλήθηκε να ολοκληρώσει στον τόπο μας, μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού των τραπεζοφασιστών της Ευρώπης.

Σε τέτοιους σχεδιασμούς, μόνο οι Λαοί μπορούν να αντισταθούν και να τους ανατρέψουν. 

Υπερβολική καθαριότητα: Ποιες ασθένειες πυροδοτεί



Η καθαριότητα είναι απαραίτητη για την υγεία, όταν όμως γίνεται εμμονή ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Τα αποστειρωμένα σπίτια και η σχολαστική καθαριότητα διαταράσσουν τη σχέση μας με τα βακτήρια και τα παράσιτα που βρίσκονται στο περιβάλλον γύρω μας.
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences διατυπώνεται η άποψη ότι οι κάτοικοι των πόλεων έχουν μικρότερης ποικιλίας μικροβίωμα στο δέρμα τους σε σχέση με τους ανθρώπους των αγροτικών περιοχών επειδή δεν εκτίθενται στο χώμα και τα ζώα τόσο συχνά.
Αυτή η περιορισμένη μικροβιακή «ποικιλία» όμως σχετίζεται με ένα αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών.
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις εκζέματος και αλλεργικής ρινίτιδας, ενώ οι νοσοκομειακές εισαγωγές για αναφυλαξία, την πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση έχουν εξαπλασιαστεί, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Allergy UK.
Η εξήγηση σύμφωνα με πολλούς ειδικούς είναι η υπερβολική καθαριότητα.
Κάποιοι μάλιστα προτρέπουν να μην πλένουμε τόσο συχνά τα χέρια μας, καθώς καταστρέφεται η μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος.
Επειδή δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε στον οργανισμό μας την ποικιλία των μικροβίων που είχαμε σε παλαιότερες εποχές, για να τονώσουμε την «βιοποικιλότητά» μας, είναι χρήσιμο να προτρέπουμε τα παιδιά να παίζουν έξω στη φύση, χωρίς να φοβούνται να λερώσουν τα χέρια τους και να ασχολούμαστε με εξωτερικές δραστηριότητες.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να αποκλείσουμε το πλύσιμο των χεριών ειδικά μετά τη χρήση τουαλέτας, πριν το φαγητό και πριν το μαγείρεμα.


ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Ντόναλντ Τραμπ και Μπέρνι Σάντερς νικητές των προκριματικών αναμετρήσεων στο Νιού Χάμσαϊρ

Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ επωφελήθηκε από τον θυμό των Αμερικανών ψηφοφόρων εναντίον των παραδοσιακών πολιτικών για να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των ρεπουμπλικανών στην ανατολική πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ σήμερα, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς υπερίσχυσε της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.



Η νίκη του Τραμπ, 69, εδραιώνει το προβάδισμά του στους ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο σταρ τηλεοπτικών εκπομπών ριάλιτι έχει στηρίξει την καμπάνια του στην απέλαση των παράνομων μεταναστών και την προσωρινή απαγόρευση σε μουσουλμάνους να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Σάντερς, 74, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του δημοκρατικό σοσιαλιστή, υποστηρίζει την εξάλειψη της ανισότητας εισοδημάτων, τη διάσπαση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων και τη δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία. Στο Νιού Χάμσαϊρ πήρε 58% των ψήφων στην έως τώρα καταμέτρηση περίπου 29% εκλογικών κέντρων, μεγάλη διαφορά από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Κλίντον,68, η οποία θεωρείται ότι προηγείται του Σάντερς σε εθνικό επίπεδο, και η οποία κέρδισε το 40% των καταμετρημένων ψήφων, είπε το τηλεοπτικό κανάλι CNN.
«Να είστε σίγουροι ότι η νίκη μας απόψε θα εξασφαλίσει την απελπισμένη αντίδραση των χρηματοοικονομικών ελίτ της χώρας και του πολιτικού κατεστημένου οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την καμπάνια μας να αλλάξουμε την Αμερική», είπε ο Σάντερς σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους υποστηρικτές του.
Σε μήνυμά της, η οργανωτική ομάδα της καμπάνιας της Κλίντον ομολόγησε ότι είχε χάσει τις προκριματικές εκλογές στη πολιτεία. Ο επικεφαλής της καμπάνιας Ρόμπι Μουκ είπε σε υπηρεσιακό σημείωμα ότι οι δύο υποψήφιοι των δημοκρατικών είχαν μοιραστεί μεταξύ τους τις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές – καθώς η Κλίντον κέρδισε τις εκλογές στην Άϊοβα, την πρώτη πολιτεία να διεξάγει προκριματικές, την περασμένη εβδομάδα – και πρόσθεσε ότι το χρίσμα του κόμματος «πολύ πιθανόν» να αποφασιστεί τον Μάρτιο.
Είπε επίσης ότι η υποστήριξη από μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους θα παίξει κεντρικό ρόλο στο μέλλον. Οι επόμενες αναμετρήσεις είναι στη Νεβάντα (δυτικές πολιτείες) και τη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) στο τέλος του μήνα.
«Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, για έναν Δημοκρατικό να κερδίσει το χρίσμα χωρίς ψηλά επίπεδα υποστήριξης από Αφρο-Αμερικανούς και Ισπανόφωνους ψηφοφόρους», είπε ο Μουκ στο έγγραφό του, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η Κλίντον είναι σε θέση να χτίσει μια πλειοψηφία εκλογικών αντιπροσώπων τον επόμενο μήνα.
Σε ομιλία στους υποστηρικτές της, η Κλίντον συνεχάρη τον Σάντερς και υποσχέθηκε να γίνει η υποψήφια που λύνει προβλήματα αντί απλώς να τα δηλώνει, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε δρόμο να διανύσει προτού κερδίσει την ψήφο των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων.
Το εμφανές προβάδισμα του Τραμπ φάνηκε 40 λεπτά περίπου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 3:00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) με 34%, ενώ ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς ήρθε δεύτερος μεταξύ των ρεπουμπλικανών με 16%, είπε το CNN, βάσει της καταμέτρησης περίπου 12% των καταμετρημένων ψήφων.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι των ρεπουμπλικανών συνωστίσθηκαν στη τρίτη θέση – ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους (γιός και αδερφός πρώην προέδρων) με 12%, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ (ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές της Άϊοβα) με 11%, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μαρκ Ρούμπιο με 12%.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον αρχηγό του στρατού του

Η... δικαιολογία ήταν ότι έκανε κινήσεις για προσωπικό του όφελος - Η επιρροή του στα δρώμενα της χώρας έβαινε μειούμενη το τελευταίο διάστημα...

Δυόμιση χρόνια έμεινε στο κορυφαίο αξίωμα του στρατού της Βόρειας Κορέας ο στρατηγός Ρι Γιανγκ-Τζιλ, πριν εκτελεστεί με απόφαση του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, ο στρατηγός κατηγορήθηκε για διαφθορά και με συνοπτικές διαδικασίες.
Κατείχε την θέση του αρχηγού του στρατού από τον Αύγουστο του 2013, όταν και τον είχε τοποθετήσει στην θέση αυτή ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Το τελευταίο διάστημα, διεθνείς παρατηρητές είχαν επισημάνει πως η επιρροή του στα πράγματα έβαινε μειούμενη...

Ο στρατηγός Ρι Γιανγκ-Τζιλ κατά παλαιότερη επίσκεψή του στο Καράτσι του Πακιστάν
Πιο συγκεκριμένα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο μεταδίδει πως ο στρατηγός κατηγορήθηκε ότι κινεί διαδικασίες για προσωπικό του όφελος, ως αποτέλεσμα της διαφθοράς, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος που επιβλήθηκε η ποινή στον Ρι Γιανγκ-Τζιλ. 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αποδείξει την... ευρηματικότητά του σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς όπως λέγεται είχε εκτελέσει με φλογοβόλο όπλο άλλων αξιωματούχο και είχε πετάξει ζωντανό σε άγρια σκυλιά τον ίδιο του τον θείο! 

Με τους τσιφλικάδες προσπαθεί να διασπάσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση.

Όπου ο φτωχός και η μοίρα του λέει η παροιμία και τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι τα λεγόμενά της λένε την αλήθεια.
Ο λόγος για τους αγρότες, την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών και η ρουφιάνοι που θα κάνουν την βρώμικη δουλειά.


Φαίνεται ότι η εξουσία, όπως πάντα άλλωστε, έχει σε κάθε κίνημα τους πουλημένους τους οποίους φροντίζει να πετάει ένα κοκαλάκι παραπάνω για να διασπά κάθε αντίδραση της βάσης.
Απέναντι στο αγροτικό κίνημα αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, τους καλοταϊσμένους των Τεμπών για να διασπάσει το αγροτικό. Οι ρουφιάνοι αγροτοπατέρες των Τεμπών είναι η "εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή"  καθώς αυτοί είναι που έπαιξαν με τις επιδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια, αυτοί είναι οι τσιφλικάδες, αυτοί είναι που δεν έχουν καμία σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες και τα προβλήματά τους, αυτοί είναι που απλά έχουν τα στρέμματα χωρίς να είναι κατ΄ επάγγελμα  αγρότες αυτοί είναι δηλαδή οι ρουφιάνοι μαυραγορίτες γερμανοτσολιάδες της Ελλάδας των μνημονίων.
Με αυτούς ως υπερόπλο και τα παπαγαλάκια των μέσων ενημέρωσης, τα οποία ελέγχει με τις τηλεοπτικές άδειες, εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση θα διαλύσει τον αγώνα των αγροτών το αργότερο μέχρι της Κυριακή 14 του Φλεβάρη.
Ήδη οι τσιφλικάδες των Τεμπών αφήνουν παράθυρο συνεννόησης στο αδιέξοδο που έχουν φτάσει οι συνομιλίες,   
Υπενθυμίζεται, πως το συγκεκριμένο μπλόκο έχει ανακοινώσει πως δε θα συμμετάσχει στην κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα στην οποία θα πάρουν μέρος άλλα μπλόκα. Την ίδια στιγμή, το μπλόκο των Τεμπών έχει προχωρήσει σε επ' αόριστον αποκλεισμό του δρόμου. Οι αγρότες από το συγκεκριμένο μπλόκο έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση κειμένου με αιτήματα το οποίο μοιράζουν σε συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα και έχουν σκοπό να στείλουν και στα πολιτικά κόμματα. 
«Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουνε, έχουνε τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να κάνει λίγο στην άκρη το ασφαλιστικό και να συζητήσει τις απόψεις των αγροτών», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση , στο πλαίσιο της παρουσίας του στη σημερινή συνάντηση στον Προμαχώνα, ο ίδιος τόνισε, «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».
Όπως εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, «το αργότερο εντός της αυριανής ημέρας το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».
Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις αυτών που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση στον Προμαχώνα, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «ήταν χάσιμο χρόνου» και άλλους να την χαρακτηρίζουν εποικοδομητική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο να το κάνουν. «Πρέπει να συζητηθεί το κείμενο στη γενική μας συνέλευση απόψε και μετά να υπογράψουμε», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, διατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση «δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε διάλογο και όχι σε συλλαλητήρια».
Στο μεταξύ, το μπλόκο του Προμαχώνα φαίνεται ότι πρώτα θέλει να μελετήσει εκτενώς το κείμενο με τις προτάσεις και τις θέσεις που θα αποστείλουν τα Τέμπη και μετά θα κρίνουν εάν θα το υπογράψουν. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να υπογραφεί», ενώ από τη σημερινή συνάντηση προκύπτει ότι μερίδα αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Παρασκευή στην Αθήνα. Οι ζυμώσεις πάντως ακόμα συνεχίζονται και οι επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες.


Το λαχανικό που προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου



Ο γαστρικός καρκίνος ή καρκίνος του στομάχου είναι πιθανότερο να προσβάλλει ασθενείς με ιστορικό γαστρικού έλκους, όπως προκύπτει από τις επιδημιολογικές μελέτες.
Το 80% των κρουσμάτων επίμονου γαστρικού έλκους οφείλονται στο ελικοβακτήριο του πυλωρού.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά 70 γραμμάρια ενός συγκεκριμένου λαχανικού επί δύο μήνες, μπορούν να προστατευθούν από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Τα φρέσκα βλαστάρια αυτού του λαχανικού περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες σουλφονυλουρία, ένα βιοχημικό στοιχείο, το οποίο φαίνεται ότι πυροδοτεί την παραγωγή ενζύμων στο έντερο που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, τα χημικά που καταστρέφουν το DNA και τις φλεγμονές.
Είναι γνωστό ότι η σουλφονυλουρία είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό, το οποίο προφυλάσσει από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori), το μικρόβιο που προκαλεί γαστρίτιδα, έλκος και καρκίνο του στομάχου.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές έδωσαν σε 25 ανθρώπους στην Ιαπωνία, οι οποίοι είχαν μολυνθεί με το H.pylori, 70 γραμμάρια την ημέρα από βλαστάρια μπρόκολων επί δύο μήνες.
Σε άλλους 25, που επίσης είχαν μολυνθεί από το ίδιο μικρόβιο, έδωσαν την ίδια ποσότητα από βλαστάρια αλφάλφα, που δεν περιέχουν σουλφονυλουρία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αντικαρκινικού Κέντρου Χημειοπροφύλαξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, τα βλαστάρια από τα μπρόκολα (δηλαδή τα baby μπρόκολα) έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα από σουλφονυλουρία σε σχέση με τα ώριμα μπρόκολα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού καρκινογόνο.

Λαφαζάνης από τη Βέροια: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγρότες με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς,



Στην κατάμεστη Sala της Εληάς μίλησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στην ομιλία του κατήγγειλε με δριμύτητα τα μεγάλα τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα των Αθηνών, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών, για το ότι «αποσιωπούν πλήρως τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΛΑΕ καθώς και τις δραστηριότητες και δηλώσεις του επικεφαλής της.Αυτή η στάση, τόνισε ο Παναγ. Λαφαζάνης επιβεβαιώνει ότι με «αφορμή την άθλια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφική μνημονιακή πολιτική του, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει ένα βρώμικο πόλεμο ενάντια γενικώς στην Αριστερά και όπου δεν μπορούν να συκοφαντήσουν την Αριστερά, που ακολουθεί μία συνεπή αντιμνημονιακή πολιτική, με κόστος και θυσίες, προσφεύγουν στην πλήρη παρασιώπηση των δραστηριοτήτων της».

Ο Παναγ. Λαφαζάνης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του laos-epea.gr συνέχισε λέγοντας ότι «η ΛΑ.Ε, ως παράταξη που έχει εκπροσώπηση στηνΕυρωβουλή και με ανερχόμενη λαϊκή δυναμική, θα ξεκινήσει εκστρατεία ενάντια στα μέσαενημέρωσης που ξεδιάντροπα βάζουν ταφόπλακα στις δραστηριότητες της και θα προχωρήσει στην οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας σε βάρος τους.

Δεν είναι δυνατόν τα μέσα ενημέρωσης να θεωρούν τη συγκυρία ως καλή αφορμή για να βγάζουν το μένος τους γενικά κατά της Αριστεράς, αποκαλύπτοντας τους δεν είναι η άσκηση κριτικής στονΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά το θάψιμο των αριστερών αρχών καιαξιών καθώς και των αξιών της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας και όσων προσπαθούν να τις υπηρετήσουν».

ΟΛΟΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε, επίσης, ότι «η φιλολογία περί διεξαγωγής νέων πρόωρων εκλογών μπορεί να έρχεται στο προσκήνιο αλλά όλες οι μνημονιακές δυνάμεις τρέμουν τις εκλογές. Τις τρέμει ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ, διότι τον αναμένει εκλογική κατάρρευση, όπως τις τρέμει, επίσης, όλο τομνημονιακό πολιτικό τόξο, αφού θα γνωρίσει νέα υποχώρηση και ήττα, ενώ οι «θεσμοί» ακούνε εκλογές και ανατριχιάζουν, μιάς και οι εκλογές είναι βέβαιον ότι θα βάλουν ταφόπετρα στο τρίτο μνημόνιο».

Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η «η μόνη δύναμη που θα βγει σίγουρα ωφελημένη από τις εκλογές είναι η ΛΑ.Ε, η οποία γνωρίζει αυτήν την περίοδο μια μεγάλη ανοδική λαϊκή δυναμική».

«Ενδεχόμενες εκλογές», τόνισε ο Παναγ. Λαφαζάνης, «είναι καλοδεχούμενες και θα αποτελέσουν το πρώτο σημαντικό βήμα για να μπει τέρμα στα μνημόνια και για να ανοίξει ο δρόμος σε μιααντιμνημονιακή προοδευτική πορεία της χώρας».

«Στην πραγματικότητα», συνέχισε ο Παναγ. Λαφαζάνης, «οργιάζουν στο παρασκήνιο οι μεθοδεύσεις για οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση, ως απάντηση στο κυβερνητικό αδιέξοδο, με ή χωρίς πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα. Μια οικουμενική κυβέρνηση, με οποιαδήποτε μορφή, θα βουλιάξει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι βούλιαξε η κυβέρνηση Τσίπρα», τόνισε ο Παναγ. Λαφαζάνης.

ΑΓΡΟΤΕΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
Ο Παναγ. Λαφαζάνης, υπογράμμισε, επίσης, ότι επισκέφθηκε πολλά μπλόκα αγροτών και συζητώντας μαζί τους «διαπίστωσα την αγωνία, την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου, όπως επιβεβαίωσα το πείσμα της αγροτιάς να συνεχίσει μέχρι τέλους και μέχρι τη νίκη, τον αγώνα της σεσυντονισμό με τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τον επαγγελματικό κόσμο της χώρας».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Παναγ. Λαφαζάνης, «δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει τους αγρότες με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, να τους κατηγορεί ως «εγωιστές» και να κρατάει απέναντι τους στάση αδιαλλαξίας».

Η κυβέρνηση, εκτίμησε ο Παναγ. Λαφαζάνης, «δεν είναι μόνο μια ανάλγητη νεομνημονιακή κυβέρνηση αλλά και μία κυβέρνηση απύθμενης αλαζονείας, περιφρόνησης των πολιτών και εκτός κοινωνίας, την οποία ταχύτητα φτωχοποιεί και εξαθλιώνει αυτή. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα μέλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται στον αέρα, ενώ το μνημονιακό πολιτικό τόξο, παρά την υπερπλειοψηφία του στη Βουλή, βρίσκεται μετέωρο μέσα στην κοινωνία». «Αναμένονταιραγδαίες ανατρεπτικές εξελίξεις, που θα αποτελούν έκπληξη», επισήμανε ο Παναγ. Λαφαζάνης, οι οποίες «μπορεί να είναι αστραπιαίες και να πάρουν τη μορφή ανατρεπτικής κινηματικήςχιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα».

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Ο Παναγ. Λαφαζάνης ζήτησε, επίσης, την άμεση και πλήρη απόσυρση των αντιασφαλιστικών και φοροεξοντωτικών προτάσεων της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι:
«Τα άγρια μέτρα αύξησης των εισφορών και περικοπής των συντάξεων δεν λαμβάνονται για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του τρίτου μνημονίου.

Σήμερα δεν υφίσταται άμεσο θέμα καταβολής των συντάξεων, όπως τρομοκρατούν το λαό για να περάσουν το πακέτο κατεδάφισης των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης. Εμείς καταθέσαμε πρόσφατη αναλυτική πρόταση ως ΛΑ.Ε για την στήριξη και την ανασυγκρότηση του δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ενώ επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα παρουσιάσουμεαναλυτικότερη πρόταση για ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, εργαλείο δίκαιης αναδιανομής του πλούτου και ανάπτυξης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα ακυρωθούν άδικοι φόροι, όπως ο δουλοπαροικιακός ΕΝΦΙΑ και ο αντιπαραγωγικός φόρος στο κρασί. Θα μειωθούν δραστικά οι συντελεστές του ΦΠΑ πρώτα απ” όλα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ θα υπάρξει γενικό αφορολόγητο για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως απασχόλησης, στο ύψος των 12 χιλ. ευρώ.

Τα δημόσια έσοδα δεν πρόκειται να τονωθούν με την φορολεηλασία και την εξόντωση των οικονομικά αδύνατων και των μικρομεσαίων στρωμάτων αλλά πρώτα απ” όλα με την ανάπτυξη και την πάταξη τηςφοροδιαφυγής, που προϋποθέτει, όμως, δίκαιες, και απλές φορολογικές ρυθμίσεις και τον έλεγχοτων μεγάλων κερδών, των μεγάλων περιουσιών και των μεγάλων εισοδημάτων».

Ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να σταματήσει αμέσως η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της Ελλάδας. Να μην εκχωρηθούν στους Γερμανούς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και να μην πουληθεί ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Να σταματήσει τώρα το ξεπούλημα του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, των σιδηροδρόμων, του ΔΕΣΦΑ του Ελληνικού και των άλλων φιλέτων επιχειρήσεων και ακινήτων της χώρας. Αντίθετα, όλοι οι στρατηγικοί κλάδοι και τομείς της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια-κοινωνική διαχείριση και να ανασυγκροτηθούν πλήρως, ώστε με τον πιο αποδοτικό τρόπο να καταστούν εργαλεία αναπτυξιακής απογείωσης της χώρας».

ΙΣΧΥΡΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ – ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ο Παναγ. Λαφαζάνης σημείωσε, τέλος, με έμφαση ότι «η ελληνική οικονομία το πρώτο και κύριο που έχει ανάγκη, είναι πολύ ισχυρή ρευστότητα για μια ευρεία επενδυτική χρηματοδότησή της με άκρως ευνοϊκούς όρους και σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Αυτές τις ώρες η Ελλάδα χρειάζεται ένα τουλάχιστον διπλάσιο, παραγωγικά αναπροσανατολισμένο και αποτελεσματικό, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μια πολύ γενναία χρηματοδότηση, πρώτα απ” όλα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρήτρες επένδυσης, απασχόλησης και διαφύλαξης των εργασιακών δικαιωμάτων.
τική ρευστότητα στην οικονομία, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, μόνο η έξοδος από την ευρωζώνη και η συγκρότηση εθνικού νομίσματος μπορεί να διασφαλίσει.

Η Ελλάδα με μια νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα προχωρήσει στην έξοδο από την ευρωζώνη και το πέρασμα της Κεντρικής Τράπεζας υπό εθνικό, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο, θα μπορεί να διαμορφώσει μια νέα εθνική νομισματική πολιτική και μια νέα εθνική πολιτική επιτοκίων, μέσω των οποίων θα προσφέρει ένα μεγάλο κύμα επενδυτικής ρευστότητας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, για μια επενδυτική άνοιξη στον τόπο με νέα πλαίσια και νέους προσανατολισμούς και με κατεύθυνση ένα νέο προοδευτικό και δίκαιο οικονομικοκοινωνικό πρότυπο, σοσιαλιστικής προοπτικής».

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.


Στην προσωπική της ιστοσελίδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει όλο το παρασκήνιο που την οδήγησε στην αποδοχή της πρότασης του Τσίπρα να αναλάβει πρόεδρος της βουλής.
Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής για την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας, ενώ η ίδια αποκαλύπτει πως ανέλαβε την προεδρία της Βουλής.
«Η επιλογή μου για την Προεδρία της Βουλής ήταν ο τρόπος που απεργάσθηκε ο Α. Τσίπρας προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναλάμβανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και, επομένως, δεν θα αναλαμβάνονταν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης ούτε για την υπογραφή της εκτέλεσης της Απόφασης για τις Γερμανικές Οφειλές ούτε για την νομοθεσία κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ευθύνης Υπουργών. Είναι πρόδηλο ότι, έχοντας στο μυαλό του το «πρότυπο» διακοσμητικών Προέδρων της Βουλής, θεώρησε ότι με αυτήν την πρόταση απλώς με τοποθετούσε σε μία τιμητική θέση ψυγείου. Όταν συνειδητοποίησε ότι αναλάμβανα πρωτοβουλίες πέρα και έξω από τα συνηθισμένα και αναμενόμενα, αποφάσισε σε εμένα μεν να προσποιείται ότι με υποστηρίζει, να το πράττει και δημόσια όποτε χρειαζόταν, αλλά την ίδια ώρα υπόγεια να στηρίζει και όλους τους μηχανισμούς υπονόμευσης αυτών των πρωτοβουλιών», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Κωνσταντοπούλου.
To πλήρες κείμενο της ανάρτησης της κ. Κωνσταντοπούλου:
Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης (31/1/2016) και αναπόσπαστο τμήμα εκείνων που θεωρώ απαραίτητο να κατατεθούν δημόσια και υπεύθυνα για την ιστορική περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, ως κομμάτι της ιστορίας.
Η πολιτική πρέπει να κινείται στο φως, ενώπιον των πολιτών, όχι στα σκοτάδια της διαπλοκής και των μηχανορραφιών. Είναι δεδομένο ότι η αλήθεια, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη ενοχλούν και δυσκολεύουν τα σχέδια όσων επιθυμούν να αποφασίζουν για τους λαούς ερήμην τους και να πλουτίζουν και να ωφελούνται στην πλάτη τους.
Ένα χρόνο μετά την εκλογή μου στη θέση της Προέδρου της Βουλής (6/2/2015), από όπου υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις την εντολή που ο ελληνικός λαός έδωσε στις 25/1/2015 και ανατρέχοντας στα γεγονότα που οδήγησαν στην αποκρυστάλλωση της προδοσίας τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και σε όσα ακολούθησαν και εξακολουθούν να εκτυλίσσονται, θεωρώ καίριας σημασίας την δημοσιοποίηση του τρόπου με τον οποίο μου προτάθηκε η Προεδρία της Βουλής, των λόγων για τους οποίους συμπεραίνω ότι μου προτάθηκε αυτή η θέση και των προβλημάτων που δημιούργησε η εκ μέρους μου άσκηση των καθηκόντων μου στην εκ μέρους του Α. Τσίπρα προμελετημένη, όπως αποδείχθηκε, καταστρατήγηση της λαϊκής ετυμηγορίας:
Ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχα αναλάβει την ευθύνη των τομέων της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με πρωτοβουλία και επιμονή μου δημιουργήθηκε Τμήμα Δικαιοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Οργάνωση Δικηγόρων και παράταξη δικηγόρων, ενώ τίποτε από αυτά δεν υπήρχε προηγουμένως. Σε όλο το διάστημα Μαΐου 2012-Ιανουαρίου 2015 ανέδειξα βασικά ζητήματα της που άπτονται της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κυριότερα:
1)    Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την λογοδοσία Κυβερνητικών Προσώπων που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις (Κατάργηση Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, αλλά και διαδικασία έγκαιρης επεξεργασίας δικογραφιών που αφορούσαν Κυβερνητικά πρόσωπα)

2)    Τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου κατά της διαφθοράς, με έμφαση όχι μόνον στην ποινική αλλά και στην αστική ευθύνη και στην διαδικασία αποζημίωσης του κράτους
3)    Την αποτελεσματική χρήση στοιχείων όπως η λίστα Λαγκάρντ, όχι μόνον για την φορολόγηση ποσών που είχαν διαφύγει της φορολογίας, αλλά και για την κατάσχεση προϊόντων εγκλήματος και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους του Δημοσίου
4)    Την λήψη μέτρων για την αποζημίωση της χώρας από υποθέσεις διαφθοράς, με κυριότερες την υπόθεση Siemens, και τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων
5)    Την ενίσχυση των μικτών ορκωτών δικαστηρίων όχι μόνον για ποινικές, αλλά και για αστικές υποθέσεις
6)    Την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την ενεργοποίηση της εκτέλεσης της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου

Σε πάρα πολλά δημοσιεύματα της περιόδου, εμφανιζόμουν ως Υπουργός Δικαιοσύνης σε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συνείδηση των ανθρώπων που συναντούσα, αυτό φάνταζε ως φυσική εξέλιξη. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεχόμουν διαρκείς επιθέσεις από συγκεκριμένα στελέχη, με προεξάρχοντα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με χαρακτήριζε ως υποστηρίκτρια «του δικαστικού δρόμου για το σοσιαλισμό». [Ο ίδιος ο Τσακαλώτος, σε μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρά την αντίθεσή του στον «δικαστικό δρόμο», μου είχε επιτεθεί υπερασπιζόμενος τον Γιάννη Στουρνάρα και δηλώνοντας ότι εάν ήταν στη θέση της συνεργάτιδάς του (σ.σ. της οποίας το όνομα συνδέεται με την επεξεργασία στη λίστα Λαγκάρντ), θα μου έκανε μήνυση «γιατί την προσέβαλα». Αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι ήταν αποδέκτης παραπόνων από τον ίδιο τον Στουρνάρα και αυτό σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρουόταν ολομέτωπα με τον τότε Υπουργό Οικονομικών.]
Προσωπικά, ουδέποτε ενθάρρυνα σενάρια περί εκ μέρους μου ανάληψης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί πρώτη προτεραιότητά μου ήταν η προετοιμασία του τομέα της Δικαιοσύνης και όχι η ανάληψη εξουσίας.
Ωστόσο, στο διάστημα κατά το οποίο είχα την ευθύνη αυτή, υπήρξαν δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας, με έμμεσους ή άμεσους τρόπους προσπάθησε να μου αφαιρέσει την ευθύνη του τομέα της Δικαιοσύνης. Η πρώτη φορά ήταν το φθινόπωρο του 2013, όταν, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, άρχισαν να διοχετεύονται σενάρια περί επικείμενης δήθεν διεκδίκησης της Δημαρχίας της Αθήνας από εμένα. Φρόντισα δημόσια να διαψεύσω αυτά τα σενάρια, πριν μου γίνει οποιαδήποτε πρόταση. Παρόλη τη δημόσια διάψευση, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, με βολιδοσκόπησε εμμέσως, λέγοντάς μου: «Πρέπει να κατέβω στην Κεντρική Επιτροπή, και μπορεί να αποφασίσουμε να είσαι υποψήφια για το Δήμο της Αθήνας». Του απάντησα αμέσως «Να μην πάρετε τέτοια απόφαση γιατί θα αρνηθώ, έχω και δημοσίως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Του εξήγησα την πάγια θέση μου ότι το πρότυπο ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κόμματος δεν μπορεί να είναι ένα κακέκτυπο των παλαιοπολιτικών και χρεοκοπημένων κομμάτων, που ανακυκλώνουν τα στελέχη τους σε όλες τις θέσεις και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τότε είχα εισηγηθεί την υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενός νέου ανθρώπου, που είχε κατά την γνώμη μου την προοπτική να ενσαρκώσει ένα άλλο πρότυπο και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη Δημαρχία, άποψη που συμμερίζονταν πολλοί και πολλές και που, τελικά, επικράτησε.
Η δεύτερη φορά που ο Α. Τσίπρας επιχείρησε να μου αφαιρέσει την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης ήταν την Άνοιξη 2014, όταν με κάλεσε στο γραφείο του και μου πρότεινε να αναλάβω τον τομέα της Άμυνας, εν όψει της υποψηφιότητας του Θ. Δρίτσα στις Δημοτικές Εκλογές, επιχειρώντας να μου εμφανίσει την πρόταση αυτή ως «αναβάθμιση». Του απάντησα αρνητικά, επισημαίνοντάς του ότι η Άμυνα σε καμμία περίπτωση δεν ήταν το πρώτο πεδίο της ειδίκευσης και των γνώσεών μου και ότι θα έπρεπε να αξιοποιούμε τους καλύτερους στο πεδίο της μέγιστης απόδοσής τους και όχι να αυτοσχεδιάζουμε. Στη συνέχεια του επέδωσα και αναλυτική επιστολή, όπου του εξηγούσα για ποιο λόγο η Δικαιοσύνη θα αποτελούσε το πρώτο πεδίο της πολιτικής μας δοκιμασίας. Του είπα ότι, εάν θέλει να μου αφαιρέσει αυτήν την ευθύνη, έχει φυσικά την εξουσία, αλλά ότι δεν επιθυμούσα να μετακινηθώ στον τομέα της Άμυνας. Με σκοπό την μετακίνησή μου στον τομέα της Άμυνας με είχε προσεγγίσει την ίδια περίοδο και ο Κώστας Αθανασίου, τότε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σήμερα Γενικός Γραμματέας της Βουλής. Μου είχε πει ότι θεωρεί πολύ σημαντική αυτήν την αναβάθμιση και απορούσε γιατί αρνήθηκα. Επίσης είχε ισχυρισθεί ότι με προσέγγιζε εμπιστευτικά, με δική του πρωτοβουλία.
Σε όλο το διάστημα αυτό, ουδέποτε είχα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα την ανάθεση κάποιου υπουργικού χαρτοφυλακίου στην περίπτωση ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρούσα υποχρέωσή μου να δουλέψω για την προετοιμασία των τομέων και αντικειμένων που είχα αναλάβει και σε αυτήν την υποχρέωση ανταποκρινόμουν. Ποτέ δεν μπήκα στη λογική διεκδικήσεων θώκων και παζαριών.
«Ζωή, σου έχω μία πρόκληση»
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ής Ιανουαρίου, μετά τη μεγάλη χαρά της νίκης και της δικαίωσης και την προσωπική ικανοποίηση που μου έδωσε η τιμή που μου έκαναν οι συμπολίτες μου να με αναδείξουν ξανά πρώτη στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας, και μάλιστα με τετραπλάσιες ψήφους από το 2012, γεγονός που θεώρησα ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς 3,5 ετών, ήρθαν οι απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις:
1)    Έκπληξη 1η, η άμεση, χωρίς καμμία διαβούλευση και διεργασία ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ. την Δευτέρα 26/1, με τρόπο που έδειχνε προσυμφωνημένη σύμπραξη, με άγνωστους όρους

2)    Έκπληξη 2η, ο ορισμός ως Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης του Σπύρου Σαγιά, ο οποίος παρέστη στην ορκωμοσία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα 26/1/2015
Σε όλη τη διάρκεια της Δευτέρας 26/1/2015 δεχόμουν καταιγιστικά τηλεφωνήματα από εκπροσώπους του Τύπου, στους οποίους δεν απαντούσα, αλλά και από συντρόφους και συμπολίτες, που αγωνιωδώς με ρωτούσαν αν θα αναλάμβανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στους οποίους απαντούσα ότι η σύνθεση και η διαδικασία συγκρότησης της Κυβέρνησης θα αποφασισθούν από τον Πρωθυπουργό.
Στις 10 το βράδυ της Δευτέρας 26/1/2015 με κάλεσε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ζωή, σου έχω μία πρόκληση», μου είπε.

«Σε ακούω», απάντησα
«Να αναλάβεις το πρώτο τη τάξει Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα είναι ένα υπερ-Υπουργείο και ως Υπουργός θα συμμετέχεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, που θα είναι 10μελές. Θα έχεις έναν αναπληρωτή, που θα τον επιλέξεις εσύ. Θα έχεις και 3 ακόμη Αναπληρωτές, τον Πανούση ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έναν Υπουργό Μετανάστευσης, σκέφτομαι την Τασία (Χριστοδουλοπούλου) και έναν από τους ΑΝ.ΕΛΛ. στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τι λες;»
«Λέω ότι πρέπει να έρθω να μιλήσουμε από κοντά», του απάντησα.
«Εντάξει, αλλά θα το αναλάβεις;»
«Θα έρθω να τα πούμε από κοντά»
«Εντάξει, έλα», μου είπε κάπως απρόθυμα.

Πήγα στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, το οποίο είχε πρόσφατα ανακαινιστεί με επιμέλεια της Θεανώς Φωτίου. Τον είχα δει το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων, δηλαδή της Κυριακής, μόλις 24 ώρες νωρίτερα, και τότε δεν μου είχε αναφέρει το παραμικρό για όσα έγιναν στη διάρκεια της Δευτέρας (συνεργασία με ΑΝ.ΕΛΛ., Σαγιάς και, τώρα, πρόταση να αναλάβω ένα Υπουργείο με τερατώδη και αλλοπρόσαλλη δομή, που ουδέποτε είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γινόταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα).
Ήμουν πολύ στενοχωρημένη και ανήσυχη.
Αναμένοντας τον Α. Τσίπρα, είδα τον Σ. Σαγιά να αναχωρεί και στην συνέχεια τον Δ. Τζανακόπουλο, νομικό σύμβουλο τότε του Τσίπρα και μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, στον οποίο εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία. Ο Τζανακόπουλος (που μετέπειτα και μέχρι σήμερα έγινε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Α. Τσίπρα, μετά την Υπουργοποίηση Ν. Παππά, που μέχρι τότε ήταν Διευθυντής του Γραφείου Τσίπρα) τότε εμφανιζόταν εξίσου ανήσυχος για το πρόσωπο του Σ. Σαγιά, ενώ στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν μία φαινομενική μόνον διαφοροποίηση και ανησυχία.
«Λοιπόν, θα το αναλάβεις;», με ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις μπήκα στο γραφείο του.

«Ποιος το σκέφτηκε αυτό το Υπουργείο;», τον ρώτησα
«Τι εννοείς;»
«Ποιος σκέφτηκε αυτή τη δομή; Με ποιον συζήτησες μία τέτοια δομή Υπουργείου;» τον ξαναρώτησα
«Έχουμε φτιάξει Προεδρικά Διατάγματα με τον Σπύρο (Σαγιά)  και τον Δημήτρη (Τζανακόπουλο)», μου απάντησε
«Πώς επέλεξες τον Σαγιά ως Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης;», τον ρώτησα, αναφερόμενη σε γνωστά και στους δύο γεγονότα που θα έπρεπε να αποκλείσουν μια τέτοια επιλογή. Μου απαντά ότι τον γνωρίζει χρόνια, ότι τους έφερε σε επαφή ο Στέργιος Πιτσιόρλας, και ότι τον εμπιστεύεται, αν και «για κανέναν δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά». Του επισήμανα ότι ο μεν Πιτσιόρλας καθύβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύζυγός  του, Νόνη Καραγιάννη, από τον 9,84 εξαπέλυε ουκ ολίγες επιθέσεις. Του είπα ότι η επιλογή Σαγιά έδινε ένα στίγμα αντίθετο προς το πρότυπο που θα έπρεπε να οικοδομήσουμε.

Επανέρχεται στο Υπουργείο Εσωτερικών:

«Θα το αναλάβεις;», με ξαναρώτησε
«Όχι», του απάντησα αμέσως
«Τι όχι;» με ρώτησε, εμβρόντητος
«Όχι», επανέλαβα
«Γιατί;»
«Γιατί δεν πιστεύω σε αυτήν την δομή. Ο Υπουργός σε αυτό το Υπουργείο θα είναι στην καλύτερη περίπτωση διακοσμητικός και στη χειρότερη θηριοδαμαστής των υφισταμένων του Υπουργών. Δεν θα είμαι χρήσιμη σε αυτό το ρόλο και δεν με ενδιαφέρει να αναλάβω κάτι όπου δεν θα μπορώ να είμαι χρήσιμη. Ποιον ρώτησες, με ποιον συζήτησες μια τέτοια δομή;», του είπα
«Μα σου είπα, τα έχουμε ετοιμάσει με τον Σπύρο και τον Δημήτρη. Μόνο εσύ μπορείς να το αναλάβεις, ζήτησα από το Σκουρλέτη, ο οποίος λέει δεν μπορεί, δεν είναι νομικός», μου λέει
«Εγώ δεν θα το αναλάβω, γιατί δεν το πιστεύω, δεν θεωρώ αυτή τη δομή λειτουργική», του επανέλαβα.
«Ο Τζανακόπουλος πρότεινε να βάλουμε την Προστασία του Πολίτη μαζί με τη Δικαιοσύνη», μου λέει τότε.
«Αυτό έχει μία λογική, του απαντάω. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσα να το αναλάβω.»
«Τώρα έχουμε φτιάξει τα ΦΕΚ, δεν γίνεται», μου λέει
«Τι άλλες συγχωνεύσεις έχετε κάνει;» τον ρωτάω και μου εκθέτει συνοπτικά τον σχεδιασμό των Υπουργείων, λέγοντάς μου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αφεθεί ως είχε και έχει επιπλέον δημιουργηθεί ένα νέο Χαρτοφυλάκιο, παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα διαφθοράς, το οποίο θα αναθέσει στον Παναγιώτη Νικολούδη. «Μου είπε ότι θα μου φέρει 2 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή». Με εντυπωσιάζει που για τίποτε από αυτά δεν έχει καν ζητήσει την άποψή μου ως αρμόδιας για τα θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, Δικαιωμάτων και μου δημιουργούνται ακόμη πιο έντονες ανησυχίες για τον τρόπο που σχεδιάζεται η διακυβέρνηση.

«Μπορώ να αναλάβω την Δικαιοσύνη, την οποία, όπως γνωρίζεις έχω προετοιμάσει όλον αυτόν τον καιρό ως αρμόδια για την Κοινοβουλευτική Ομάδα»

«Δεν είναι για σένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης,. Είναι το 7ο τη τάξει Υπουργείο», μου λέει
«Δεν με νοιάζει και αν είναι το 17ο, είναι το πρώτο πεδίο της πολιτικής μας δοκιμασίας», του λέω. «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για την εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο, έχει αρμοδιότητα νομοθέτησης σε πλείστα πεδία όπως η διαφθορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των αδυνάτων, η εξυγίανση της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτητοποίησή της»
«Έχω ήδη προτείνει στον Νίκο Παρασκευόπουλο να το αναλάβει και περιμένω την απάντησή του. Τι γνώμη έχεις;»
«Έχω πολύ καλή γνώμη για τον Παρασκευόπουλο, τον εκτιμώ πολύ ως νομικό και καθηγητή. Νομίζω, όμως, ότι θα δυσκολευτεί γιατί δεν έχει πρακτική εμπειρία της Δικαστικής και δικηγορικής πραγματικότητας ούτε επαφή με τα προβλήματα και τους χώρους.» του απαντάω

Η συζήτηση γυρνάει στα άλλα πρόσωπα του Κυβερνητικού Σχήματος.

«Υπουργό Άμυνας θα κάνεις τον Καμμένο;», τον ρωτάω, έχοντας διαβάσει τις σχετικές διαρροές
«Δυστυχώς», μου απαντάει, με μια γκριμάτσα.

Και για τα υπόλοιπα πρόσωπα του Κυβερνητικού Σχήματος μου εκθέτει τις επιλογές του, για τα κυρίως Υπουργεία και για κάποιες θέσεις αναπληρωτών.

«Θα προτείνω στον Γαβριήλ να είναι Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού», μου λέει
«Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πολύ κακή ιδέα και ελπίζω ότι δεν ήταν δική σου», του λέω. Με ανησυχεί το γεγονός ότι υποχρέωσαν τον Γαβριήλ να είναι υποψήφιος βουλευτής, ενώ επιλογή του είναι να παραμείνει στο Δήμο και να χτίσει την Ανοιχτή Πόλη. Με ανησυχεί ότι η πίεση είναι προς μία κατεύθυνση αποδόμησης του προτύπου που ο Γαβριήλ έχει οικοδομήσει.

«Πρόεδρο της Βουλής ποιον θα κάνεις;», τον ρωτάω.

«Το Βούτση», μου απαντάει.
«Εγώ στη θέση σου ξέρεις ποιον θα έκανα;»
«Ποιον;», με ρωτάει
«Το Λαφαζάνη», του λέω
«Το Λαφαζάνη;», με ρωτάει απορημένος
«Ναι. Είναι ο πιο έμπειρος κοινοβουλευτικός σου, ξέρει απ’ έξω τον Κανονισμό και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι θα έχει την εμπειρία και τη γνώση να αποφύγει κοινοβουλευτικές παγίδες ή κακοτοπιές»
«Άμα θέλω να τους τρελάνω όλους, θα κάνω εσένα Πρόεδρο της Βουλής», λέει τότε. Είναι κάτι που δεν είχα ποτέ σκεφθεί και ούτε εκείνη την ώρα περνάει από το μυαλό μου και δεν αντιδρώ καν σε αυτή τη φράση.

Συνεχίζεται η συζήτηση και επανέρχεται στην πίεση να αναλάβω το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιμένει να παρουσιάζει ως «πρώτο τη τάξει». Ήδη είμαι ακόμη πιο προβληματισμένη από το γεγονός ότι δείχνει να μην θέλει σε καμμία περίπτωση να αναλάβω τον τομέα της Δικαιοσύνης, που έχω προετοιμάσει.
«Μην επιμένεις, δεν θα αναλάβω κάτι που πιστεύω ότι δεν έχει καμμία λειτουργικότητα. Τα προεδρικά διατάγματα μπορούν να φτιαχτούν ξανά, σημασία έχει να είναι λειτουργική η Κυβέρνηση», του λέω
«Έτσι έχουμε αποφασίσει να γίνει», μου απαντάει

«Εγώ δεν θα το αναλάβω», του λέω
«Θα με κρεμάσεις, δηλαδή;», μου λέει
«Θα σε κρέμαγα αν το αναλάμβανα», του απαντάω
«Μα είσαι δουλευταρού, είσαι η μόνη που μπορεί να το φέρει εις πέρας», μου λέει
«Εσύ μου είπες ότι το πρότεινες κατ’ αρχήν στο Σκουρλέτη. Κι ακόμη κι αν ο Σκουρλέτης αρνείται ή δεν θέλει, υπάρχουν σίγουρα ικανά και άξια πρόσωπα που μπορείς να επιλέξεις», του λέω.
«Αν μου βρεις σε ποιον να το προτείνω, θα σε απαλλάξω»
«Αλέξη, δεν είναι δική μου υποχρέωση να σου βρω σε ποιον να το προτείνεις, όταν έχεις φτιάξει μόνος σου μια δομή-τέρας, χωρίς να συμβουλευτείς κανέναν από όσους είχαν την αρμοδιότητα. Αφού, όμως, με ρωτάς ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να αναλάβουν, σου υπενθυμίζω ότι υπεύθυνη για τον τομέα των Εσωτερικών και της Δημόσιας Διοίκησης ήταν η Σοφία Σακοράφα, την οποία θα έπρεπε να έχεις τουλάχιστον συμβουλευτεί. Επίσης, γνώστης του αντικειμένου είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ως Συνταγματολόγος θα μπορούσε να συμβάλει πολύ θετικά στη διαμόρφωση του πλαισίου», είπα τότε
«Είναι Ευρωβουλευτές», μου απαντάει
«Δεν ξέρω αν η Σοφία θα ενδιαφερόταν να αναλάβει Κυβερνητική θέση, αλλά ο Κατρούγκαλος έχει δημόσια δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμος να βοηθήσει την Κυβέρνηση», του υπενθυμίζω.
Η συζήτηση συνεχίζεται με τον Τσίπρα να εμφανίζει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο κατάλληλο πρόσωπο για αυτό το Υπουργείο, μολονότι μου έχει προηγουμένως πει ότι η αρχική του επιλογή ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αρνήθηκε.
«Αν δεν μου προτείνεις κάποιον, πρέπει να το αναλάβεις εσύ», μου λέει
Θυμάμαι ότι όταν μου είχε προτείνει να αναλάβω την Άμυνα, μου δήλωσε με μεγάλη φυσικότητα ότι την Δικαιοσύνη θα μπορούσε να αναλάβει ο Σ. Κοντονής.
«Αν δεν έχεις άλλον, κάνε τον Κοντονή», του λέω
«Τον Βουλευτή Ζακύνθου να κάνω πρώτο τη τάξει Υπουργό;», μου απαντάει.
Η συζήτηση αποβαίνει άκαρπη. Μου ζητάει να ξαναμιλήσουμε το πρωί.
«Να μιλήσουμε το πρωί, βεβαίως, αλλά μην υπολογίζεις ότι θα αλλάξω γνώμη, δεν σου απαντάω ελαφρά τη καρδία», του απαντάω

Η συζήτηση με έχει προβληματίσει και ανησυχήσει. Αισθάνομαι ότι οι επιλογές γίνονται με ελαφρότητα και χωρίς σχεδιασμό ή με σχεδιασμούς που δεν έχουν ποτέ συζητηθεί σε οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία.
Του τηλεφωνώ το πρωί, αποφασισμένη αφενός να μην δεχθώ την πρόταση για το Υπουργείο Εσωτερικών, αφετέρου να μην έχω καμμία ανάμειξη στο Κυβερνητικό Σχήμα και να ζητήσω να προεδρεύσω στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από όπου μπορώ να αναλάβω πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς και για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών.
«Αλέξη, εδώ Ζωή. Δεν έχει αλλάξει κάτι εκ μέρους μου. Και εφ’ όσον ισχύει ότι έχεις δεσμευθεί στον Ν. Παρασκευόπουλο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εγώ δεν χρειάζεται να είμαι στην Κυβέρνηση. Μπορώ να αναλάβω την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…»
«Σου έχω κάτι καλύτερο. Πρόεδρος της Βουλής, τι λες;», μου λέει

Αιφνιδιάζομαι πλήρως.
«Να το σκεφτώ και να σου απαντήσω. Θα σε καλέσω σε λίγο».

Η πρόταση μου φαίνεται πολύ τιμητική, αλλά ασύμβατη με την προηγούμενη. Με προβληματίζει η επιμονή να μην αναλάβω την Δικαιοσύνη χωρίς καμμία σοβαρή ή πειστική εξήγηση. Διερωτώμαι αν ο Α. Τσίπρας αντιλαμβάνεται το εύρος των αρμοδιοτήτων και του πεδίου δράσης ενός Προέδρου της Βουλής σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Αναλογίζομαι την ευθύνη αλλά και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν και αποφασίζω να αποδεχθώ την πρόταση.
Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και η πρότασή για Πρόεδρο της Βουλής. Ο Δ. Τζανακόπουλος με καλεί και μου ζητά, εκ μέρους του Τσίπρα, να παρευρεθώ στην Ορκωμοσία της Κυβέρνησης, λέγοντάς μου ότι θα αναλάβει τις σχετικές διατυπώσεις για την είσοδό μου στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά από λίγο καιρό, ο κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕφΣυν εμφανίζει το Μαξίμου ενοχλημένο από την παρουσία μου στην ορκωμοσία της Κυβέρνησης και επιμένει ότι έχει την πληροφορία από έγκυρη κυβερνητική πηγή. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος δεν ορκίζεται με την υπόλοιπη κυβέρνηση. Όπως με πληροφορεί ο ίδιος αργότερα, η πρόταση για το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν του είχε γίνει από την Δευτέρα, όπως μου είχε πει ο Τσίπρας, αλλά την Τρίτη το πρωί (ημέρα της ορκωμοσίας της Κυβέρνησης).
Στο διάστημα μέχρι την ορκωμοσία της Βουλής (5/2/2015) και την εκλογή Προέδρου (6/2/2015) καλώ τον Νίκο Παρασκευόπουλο στο γραφείο μου, με δική μου πρωτοβουλία, για να τον ενημερώσω για την προεργασία που έχει γίνει στον τομέα αρμοδιότητάς του. Με ευχαριστεί γιατί ουδείς τον έχει ενημερώσει σχετικά και ο ίδιος δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του γεγονότος ότι η σύζυγός του Ι. Καμτσίδου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Του δίνω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργασθεί ως πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, η οριστική απόσυρση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (εκείνου που ο Ν. Παρασκευόπουλος εν συνεχεία υπέγραψε και έφερε στη Βουλή), οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα.
Του εφιστώ την προσοχή στο ζήτημα της απόφασης για το Δίστομο. «Χρειάζεται μόνον η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης για να εκτελεσθεί η Απόφαση, που έχει καταστεί αμετάκλητη πριν 15 χρόνια. Ως υπεύθυνη για τον τομέα Δικαιοσύνης έχω δημόσια δηλώσει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αυτήν την υπογραφή που κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έβαλε εδώ και 15 χρόνια»
Μου λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι δεν γνωρίζει το θέμα και θέλει να ενημερωθεί. Του λέω ότι ο πιο κατάλληλος για να τον ενημερώσει είναι ο Γιάννης Σταθάς, ο Διστομίτης βουλευτής μας. Επιφυλάσσεται να ενημερωθεί.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, στις 8/2/2015, ο Νίκος Παρασκευόπουλος δηλώνει ότι θα υπογράψει για την εκτέλεση της απόφασης του Διστόμου. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, αυτή η υπογραφή δεν έχει τεθεί.
Από όλα τα παραπάνω και από όσα ακολούθησαν, συνάγεται ένα οδυνηρό συμπέρασμα: για λόγους που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Δικαιοσύνης και, κυρίως, των αρμοδιοτήτων που αφορούν τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και τα σχετικά σκάνδαλα, αλλά και τις Γερμανικές Οφειλές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει αρκετά νωρίς να μου αφαιρέσει αυτήν την αρμοδιότητα και προσπάθησε με διάφορα προσχήματα αφενός να υποβαθμίσει τη σημασία αυτού του τομέα αφετέρου να μου προτείνει άλλα πεδία. Ουδέποτε μου είπε ευθέως ότι διαφωνεί με επιλογές μου. Με έμμεσους τρόπους, ωστόσο, μου έγινε αντιληπτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ότι η στάση μου δεν ήταν αποδεκτή.
Η πρώτη φορά, ήταν κατά την εξέταση Διώτη στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, όταν η υπόθεση μόλις άνοιγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τον Οκτώβριο 2012. Ο Τσίπρας τότε μου εξέφρασε την απορία του γιατί ήμουν τόσο σκληρή με τον Διώτη και του απάντησα ότι κατά την άποψή μου ο Διώτης ήταν εξίσου υπεύθυνος με τον Βενιζέλο και τον Παπακωνσταντίνου για υπεξαγωγή σε βαθμό κακουργήματος.

«Στόχος μας δεν είναι ο Διώτης», μου είχε πει.
«Στόχος μας πρέπει να είναι η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη», του είχα απαντήσει.
Όταν, στη συνέχεια, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, υπήρξα ακόμη πιο εξονυχιστική στην εξέταση του Ι. Διώτη, ο οποίος δήλωσε ότι θα αρνηθεί την περαιτέρω εξέτασή του από εμένα και θα δηλώσει ασθένεια. Δεν δέχθηκα άλλα σχόλια από τον Τσίπρα για το θέμα, άλλωστε η Επιτροπή λειτουργούσε ως προανακριτική. Ωστόσο, αμέσως μετά την βίαιη ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, πριν την ολοκλήρωση της έρευνας, ξεκίνησαν οι διαρροές για εκ μέρους μου διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων.

Η δεύτερη φορά που υπήρξε εμφανής δυσαρέσκεια εναντίον μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ήταν στις 4 Ιουνίου 2014, όταν Παπούλιας και Σαμαράς έκλεισαν τη Βουλή για να παραγραφεί η υπόθεση των υποβρυχίων- ναυπηγείων Σκαραμαγκά και άλλων ποινικών υποθέσεων και των συναφών ευθυνών Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου. Η τότε δημοσιογράφος και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία μετέδωσε ρεπορτάζ περί δυσαρέσκειας της Κουμουνδούρου για την ανακοίνωσή μου εναντίον του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν την κάλεσα στο τηλέφωνο, μου δήλωσε ότι η δυσαρέσκεια είχε διατυπωθεί από τον Π. Σκουρλέτη.
Όταν τον Μάιο 2012 εξελέγην πρώτη σε ψήφους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, χωρίς να είμαι ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να έχω προηγουμένως θέσει υποψηφιότητα σε άλλη εκλογική αναμέτρηση (πλην της συμμετοχής μου στη λίστα των Ευρωεκλογών του 2009, όπου δεν υπήρχε ζήτημα σταυροδοσίας), πολλοί ήταν αυτοί που με προειδοποίησαν ότι αυτό θα ενοχλούσε και θα ενεργοποιούσε αντανακλαστικά εσωτερικής υπονόμευσης. Μολονότι δεν αγνοούσα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουδέποτε πίστεψα ότι μία τέτοια υπονόμευση θα προερχόταν από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, τον οποίο είχα στηρίξει σε δύσκολες στιγμές ως δικηγόρος του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπεράσπισή του απέναντι στην μήνυση και αγωγή του Α. Βγενόπουλου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, την κατάθεση μήνυσης για την αστυνομική βία και τα χημικά σε βάρος διαδηλωτών το 2011, την υποστήριξή του στην υπόθεση καταγγελίας των απορρήτων δαπανών του ΥπΕξ επί Γ. Παπανδρέου, την κατάθεση αγωγής κατά της Bild προεκλογικά.
Με οδύνη διαπίστωσα, μέσα από την εμπειρία του 2015, ότι πολλές από τις επιλογές τότε του Α. Τσίπρα δεν εκπορεύονταν από στάση αρχής και αναφορά σε αξίες, αλλά καθαρά από κομματικό και προσωπικό οπορτουνισμό. Δεν μπορεί ο ίδιος άνθρωπος που κατήγγελλε το ξεπούλημα του ΟΤΕ το 2008, να ξεπουλάει το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που κατέθετε μήνυση για αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών, να επιχειρηματολογεί υπέρ των επιλογών Πανούση. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που ζητούσε διαφάνεια στη λειτουργία του ΥπΕξ να δημιουργεί την πλέον παραθεσμική λειτουργία της ΕΥΠ.
Το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα, ένα χρόνο μετά, και με δεδομένα όσα μεσολάβησαν:  η επιλογή μου για την Προεδρία της Βουλής ήταν ο τρόπος που απεργάσθηκε ο Α. Τσίπρας προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναλάμβανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και, επομένως, δεν θα αναλαμβάνονταν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης ούτε για την υπογραφή της εκτέλεσης της Απόφασης για τις Γερμανικές Οφειλές ούτε για την νομοθεσία κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ευθύνης Υπουργών. Είναι πρόδηλο ότι, έχοντας στο μυαλό του το «πρότυπο» διακοσμητικών Προέδρων της Βουλής, θεώρησε ότι με αυτήν την πρόταση απλώς με τοποθετούσε σε μία τιμητική θέση ψυγείου. Όταν συνειδητοποίησε ότι αναλάμβανα πρωτοβουλίες πέρα και έξω από τα συνηθισμένα και αναμενόμενα, αποφάσισε σε εμένα μεν να προσποιείται ότι με υποστηρίζει, να το πράττει και δημόσια όποτε χρειαζόταν, αλλά την ίδια ώρα υπόγεια να στηρίζει και όλους τους μηχανισμούς υπονόμευσης αυτών των πρωτοβουλιών. Από την πλευρά μου, δυστυχώς, και μολονότι κατά καιρούς είχα έντονες ανησυχίες, καθησυχαζόμουν από ενέργειες που θόλωναν τα νερά. Τέτοια ήταν και η ομιλία του Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης:

«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού…Αυτόν τον λαό θα υπηρετήσουμε…Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε»
Ήταν μία ομιλία που διέγραψε όλες τις προηγούμενες ανησυχίες μου.
Για να αναβιώσουν αυτές με δραματικό τρόπο όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, ημερομηνία που σηματοδότησε μία περίοδο τεράστιας ανησυχίας και εγρήγορσης εκ μέρους μου, μέχρι την προκήρυξη του δημοψηφίσματος…