Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Διέξοδο από τα μπλόκα πιστωτών και κοινωνικού ιστού ψάχνει η Αθήνα - Βαρόμετρο η τρέχουσα εβδομάδα για τις εξελίξεις

Προοπτική στο αύριο με έμπρακτη υποστήριξη του κοινωνικού ιστού που βρίσκεται στον δρόμο καιρό τώρα όταν από τη μεγάλη ελπίδα πέρασε στην ακόμη πιο ισχυρή απογοήτευση υπόσχεται στο εσωτερικό η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα exit των πιστωτών. Διαρροές ή πληροφορίες μιλούν για νέα δεδομένα από Ευρώπη και ΔΝΤ με πιο στενά περιθώρια «οξυγόνου» στην Αθήνα  με αντάλλαγμα το χρέος.


Ο Ελληνας πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι η χώρα θα βγει από τη μέγγενη σύντομα και αισοδοξεί.  Επί της ουσίας όμως η κατάσταση δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία αφού τα  τρία μεγαλύτερα αγκάθια είναι υπαρκτά και σε αυτά έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση, εξαιτίας των απαιτήσεων του κουαρτέτου, που κινούνται σαφώς αντίθετα από τις εξαγγελίες για κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης.
Ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικά 
Η κυβέρνηση έχει σε όλους τόνους υπογραμμίσει την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Για το ασφαλιστικό, θεωρείται «στρατηγικός στόχος» η μη μείωσης των συντάξεων, εφόσον η επίπτωση μιας τέτοιας κίνησης θα επέφερε νέο υφεσιακό σοκ. Ωστόσο, οι πιέσεις όπως επικοινωνείται από την πλευρά των δανειστών είναι ασφυκτικές σε αυτή την κατεύθυνση.  Οι δανειστές ζητούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις με την Αθήνα να προσπαθεί να αντισταθμίσει με περικοπές σε επικουρικές και πολλές συντάξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στη μεταρρύθμιση εφόσον διαμορφώνεται σε ανεκτά επίπεδα το δημοσιονομικό κόστος και στη βάση της ανάληψης δράσης των εταίρων για το χρέος. Όσον αφορά το υπερταμείο τα σημεία τριβής με τους εταίρους είναι το είδος της περιουσίας που θα διαθέτει, το εύρος των επιτρεπτών επενδυτικών επιλογών του καθώς και η σύνθεση της διοικούσας επιτροπής του.
Από ελληνικής πλευράς στόχος είναι ο έλεγχός του από την κυβέρνηση, ενώ οι εταίροι θέλουν να το αναδείξουν σε ανεξάρτητη αρχή η οποία θα αναφέρεται στον ESM,καθώς τα έσοδά του θα διοχετεύονται για το χρέος.
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η διαχείριση του προσφυγικού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό γίνεται μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό.
Την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ έρχεται στην  Αθήνα για να εξασφαλίσει ότι όλα θα τρέξουν χωρίς εκπλήξεις αλλά και για την πρότασή του όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ.

Δημιουργία κουρδικού κράτους φοβάται η Άγκυρα

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και προσπαθεί να αποτρέψει εξελίξεις επικίνδυνες για την εδαφική της ενότητα.


Δυσκολίες στην υλοποίησή της αντιμετωπίζει η άτυπη συμφωνία εκεχειρίας που συμφωνήθηκε πριν δύο ημέρες στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και προβλέπει κατάπαυση του πυρός εντός 7 ημερών. Οι νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων Συρίας, συνεπικουρούμενες από τα ρωσικά βομβαρδιστικά γύρω από το Χαλέπι, έχουν θορυβήσει την τουρκική διπλωματία.
Βομβαρδισμοί και σήμερα
Για δεύτερη ημέρα τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων γύρω από το Αζαζ της βόρειας Συρίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δυο Κούρδοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους. Από χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να βομβαρδίσει θέσεις των Κούρδων της Συρίας σε αντίποινα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά του Χαλεπιού, οι οποίες, όπως είπε, θα προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων και απειλούν τα σύνορα της Τουρκίας. Ο κ. Νταβούτογλου δικαιολόγησε την αντίδραση αυτή της Άγκυρας ως "εμπίπτουσα στους κανόνες εμπλοκής" που έχει υιοθετήσει η Τουρκία. Η περιοχή του Αζάζ βρίσκεται μόλις 13 χλμ από τα τουρκοσυριακά σύνορα στην περιοχή γύρω από το Χαλέπι.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την επέλαση στρατού του Ασσάντ υπό την κάλυψη της ρωσική αεροπορίας έχουν ανατρέψει τα δεδομένα. Η μεγάλη επίθεση στο Χαλέπι από τον κυβερνητικό στρατό και η συνεχής υποχώρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στην περιοχή έδωσαν την ευκαιρία παράλληλα στις δυνάμεις των Σύρων της Δημοκρατικής Ένωσης να καλύψουν το κενό καταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά γύρω από το Χαλέπι που πριν κατείχαν οι δυο μεγάλες οργανώσεις τζιχαντιστών, η Αλ Νούσρα και η Αχράμ Ουλσάμ, και οι οποίες υποστηρίζονταν από την Άγκυρα.
Η Τουρκία θέλει να αποκομίσει περισσότερα οφέλη
Η ορατή πιθανότητα να δημιουργηθεί μια μεγάλη κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία αποτελεί για την Άγκυρα σοβαρή απειλή, αφού θεωρεί το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων της Συρίας ως συνεργό του ΠΚΚ, άρα τρομοκρατική οργάνωση που επιβουλεύεται την ενότητα της Τουρκίας. Η εξαγγελία συμφωνίας εκεχειρίας προχθές στο Μόναχο από τους Κέρι και Λαβρόφ μπορεί να εκφράζει τη σφοδρή πολιτική επιθυμία να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η περίοδος μέχρι την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η πιο επικίνδυνη για το τι θα συμβεί στο πεδίο της μάχης, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν τα περισσότερα οφέλη για την πλευρά τους. Οι Αμερικανοί ζητούν από την Άγκυρα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων της Συρίας μην θεωρώντας τους τρομοκράτες αλλά χρήσιμους συνεργάτες στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Άγκυρα όμως δείχνει αποφασισμένη να τα βάλει ακόμη και με τους συμμάχους της προκειμένου να αποφύγει ένα κουρδικό συριακό κράτος στα σύνορά της, φαίνεται δε αποφασισμένη ακόμη και να εισβάλλει μαζί με τους Σαουδάραβες στο έδαφος της Συρίας αν χρειαστεί. Νωρίτερα, το Ριάντ επιβεβαίωσε την αποστολή μαχητών στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στο πλαίσιο, όπως αναφέρθηκε, εντατικοποίησης των μαχών εναντίον τζιχανιστών διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος εισβολής χερσαίων ειδικών δυνάμεων στη Συρία θα εξαρτηθεί από τον υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμό. Από κάθε η κατάσταση στην περιοχή είναι ρευστή και επικίνδυνη.