Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Αλλαξο... Συριζιές: Ο ένας υπουργός διορίζει τον συγγενή του στο γραφείο του άλλου

Πριν από έναν χρόνο ο Τσίπρας υποσχόταν μια δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη από τα κόμματα με λιγότερους συμβούλους - Σήμερα δεν προλαβαίνουν να καταγράφονται στα ΦΕΚ οι τοποθετήσεις εξαδέλφων, συζύγων και φίλων.


Ενα απίστευτο γαϊτανάκι αλληλοεξυπηρετήσεων μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης με τον έναν να διορίζει τους συγγενείς του άλλου τακτοποιώντας τους στο Δημόσιο εκτυλίσσεται στον έναν χρόνο της «Πρώτης φοράς Αριστεράς». 

Υπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές και κομματικά στελέχη «βολεύουν» σαν να μην υπάρχει αύριο τα συγγενικά τους πρόσωπα σε πολιτικά γραφεία, ΔΕΚΟ αλλά και σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκαλώντας την κοινή γνώμη. Βέβαια, η στρατιά μετακλητών υπαλλήλων, συνεργατών και ειδικών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή αναφορά τους οικογενειακούς δεσμούς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού περί του τέλους της οικογενειοκρατίας και του κομματικού κράτους.

«Αποσυμφορούμε τον δημόσιο τομέα από τις στρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προωθούμε τη στελέχωση των γραφείων υπουργών, γενικών γραμματέων και διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, της δημόσιας διοίκησης. Ερχόμαστε για να εμπιστευθούμε τη δημόσια διοίκηση ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκε», είχε δηλώσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας στις 3 Ιανουαρίου 2015 από το βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματός του. 

Μια δήλωση που ακυρώθηκε ευθύς αμέσως από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ με την υιοθέτηση της πρακτικής βολέματος ημετέρων. Εκτός, όμως, από την πολιτική και ηθική διάσταση του φαινομένου, εξαιρετικά σημαντική είναι και η οικονομική παράμετρός του, αφού με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση εκτοξεύει τις αποδοχές των «αυλικών» της με τον διπλασιασμό του μισθού των μετακλητών υπαλλήλων που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο. 


Συγγενείς Νίκου Βούτση

Αγγελική Παπάζογλου: Η σύζυγος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και μόνιμη υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποσπάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 σε θέση ειδικής συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Την απόφαση αυτή υπογράφει ο τότε προϊστάμενος υπουργός, που δεν είναι άλλος από τον σύζυγό της! Η απόσπαση της κυρίας Παπάζογλου ανανεώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 και έκτοτε η σύζυγος του κ. Βούτση είναι ειδική σύμβουλος του νυν υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

Βαγγέλης Καλπαδάκης: Ο ανιψιός του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών με βαθμό Γραμματέως Πρεσβείας Α’ ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού αποσπάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2015 στη θέση του προϊσταμένου του διπλωματικού γραφείου της Γραμματείας του Πρωθυπουργού. 

Γιώργος Καλπαδάκης: Ο ανιψιός του προέδρου της Βουλής και αδελφός του προϊσταμένου του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Καλπαδάκης διορίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015 στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνικών Σπουδών και Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ορίστηκε στις 8 Απριλίου 2015 μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου - Enterprise Greece. Στις 28 Ιουλίου 2015 ο ανιψιός του κ. Βούτση διορίστηκε σε θέση μετακλητού υπαλλήλου ως διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2015 
ο κ. Καλπαδάκης είναι διορισμένος σε θέση ειδικού συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. 

Ξαδέλφια Αλέξη Τσίπρα

Γιώργος Τσίπρας: Ο πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού διορίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015 στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε θέση ειδικού συμβούλου. Στις 3 Απριλίου 2015 ο Γιώργος Τσίπρας διορίζεται στη θέση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. 

Αθανασία Ψαρουδάκη: Η σύζυγος του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα διορίστηκε στις 24 Απριλίου 2015 σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Χρήστου Σπίρτζη. Η κυρία Ψαρουδάκη επαναπροσελήφθη στην ίδια θέση στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 μετά τις εθνικές εκλογές. 

Συγγενείς Ρένας Δούρου

Γιάννης Μπενίσης: Ο σύντροφος της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. στις 30 Ιουνίου 2015. Παράλληλα, στις 19 Οκτωβρίου 2015 ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέθεσε στον κ. Μπενίση για ένα έτος καθήκοντα άμισθου ειδικού συμβούλου στο γραφείο του σχετικά με θέματα αναπτυξιακού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Παναγιώτης Δούρος: Στον αδελφό της περιφερειάρχη Αττικής ανατίθενται στις 30 Ιανουαρίου 2015 καθήκοντα μετακλητού δημοσίου υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη παράλληλα με την κύρια απασχόλησή του ως υπαλλήλου της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως σήμερα ο κ. Δούρος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. 

Συγγενείς Σίας Αναγνωστοπούλου

Παναγιώτης Γιαννακόπουλος: Ο σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου αποσπάστηκε στις 2 Μαρτίου 2015 από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε θέση μετακλητού υπαλλήλου και ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. 

Ελισάβετ Σίσκου: Η ανιψιά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου διορίστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2015 σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου, θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα. 

Στέφανος Σίσκος: Ο ανιψιός της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου διορίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 από την ίδια ως μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο της. 

Συγγενείς Νίκου Παρασκευόπουλου

Ιφιγένεια Καμτσίδου: Η σύντροφος του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου διορίστηκε στις 27 Μαρτίου 2015 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση στη θέση της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. 

Συγγενείς Δημήτρη Βίτσα

Πέτη Πέρκα: Η σύντροφος του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα διορίστηκε στις 29 Απριλίου 2015 με απόφαση του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστου Σπίρτζη γενική γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 

Συγγενείς Νίκου Τόσκα

Ευαγγελία Καμίδου: Η ανιψιά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Τόσκα διορίστηκε στις 4 Μαρτίου 2015 σε θέση ειδικής συμβούλου στο γραφείο του θείου της την περίοδο που ήταν υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Αντίστοιχα στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 τοποθετήθηκε ως ειδική σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Συγγενείς Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου

Ορέστης Σχινάς-Παπαδόπουλος: Ο αδελφός του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε την 1η Δεκεμβρίου 2015 σε θέση ειδικού συμβούλου στο οικονομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. 

Ξανθή Παπαδοπούλου: Η μητέρα του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 σε θέση ειδικής συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. 



Συγγενείς Παναγιώτη Κουρουμπλή

Παναγιώτα Φασούλα: Η ανιψιά του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή διορίστηκε από τον ίδιο στις 20 Ιουλίου 2015 σε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, ενώ η 20χρονη απόφοιτη Λυκείου συνέχισε να απασχολείται στο πλευρό του θείου της ως μετακλητή υπάλληλος και μετά τη μεταπήδησή του στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Άλλα πρόσωπα

Κλειώ Παπαπαντολέων: Η σύζυγος του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου διορίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015 σε θέση ειδικού συνεργάτη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου. Στις 20 Μαρτίου 2015 η κυρία Κλειώ Παπαπαντολέων επαναπροσελήφθη στο γραφείο του κ. Παρασκευόπουλου σε θέση Επιστημονικού Προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. 

Ευγενία Φωτονιάτα: Η σύζυγος του γενικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκου Κουτεντάκη διορίστηκε από 13 Μαρτίου 2015 σε θέση ειδικής γραμματέα στο υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού. 

Γιώργος Μητράκος: Ο σύντροφος της κόρης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά διορίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015 σε θέση ειδικού συμβούλου στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. 

Αργύρης Αργυρίου: Ο σύζυγος της βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, διορίστηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016 στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. 

Αριστομένης-Ανδρέας Γιαννουλάτος: Ο αδελφός του γενικού γραμματέα Υγείας Πέτρου Γιαννουλάτου αποσπάστηκε στις 23 Οκτωβρίου 2015 από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο γραφείο του αδελφού του. 

Μαργαρίτα Δημητριάδου: Η αδελφή του γενικού γραμματέα Υγείας Πέτρου Γιαννουλάτου αποσπάστηκε στις 14 Νοεμβρίου 2015 από το υπουργείο Οικονομικών στο γραφείο του αδελφού του. 

Αυτό είναι το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης: Πώς ο νέος εκλογικός νόμος θα ευνοεί… ΣΥΡΙΖΑ



Ποιες οι μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο;
Την αλλαγή του εκλογικού νόμου εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά από προτροπή του Αλέξη Τσίπρα.
Με γνώμονα την παραδοχή ότι όσο η χώρα τελεί υπό καθεστώς επιτήρησης δεν θα μπορέσει κανένας κομματικός σχηματισμός να πάρει την αυτοδυναμία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον σχεδιασμό νέου εκλογικού νόμου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Παραπολιτικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επιτελείο του Πρωθυπουργού επεξεργάζεται μια σειρά προτάσεων με στόχο τη διασφάλιση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ως ηγετικού ρυθμιστικού παράγοντα στις κυβερνητικές εξελίξεις της χώρας, ακόμα κι αν είναι το δεύτερο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Παράλληλα, εξετάζεται και η ενίσχυση υφιστάμενων ή δυνάμει όμορων πολιτικών δυνάμεων εντός κι εκτός Βουλής.
Συγκεκριμένα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την κατάργηση του ισχυρού πλεονεκτήματος των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Με τη νέα ρύθμιση, το μπόνους θα περιορίζεται στις 20 έδρες, ενώ ο αριθμός των 30 εδρών θα πηγαίνει στην πριμοδότηση συνασπισμών κομμάτων.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, με τον τρόπο αυτό υπάρχει περίπτωση να συμβεί το εξής παράδοξο… Το πρώτο κόμμα στις εκλογές να είναι πιο αδύναμο κοινοβουλευτικά, αδυνατώντας να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ το δεύτερο να βγει ενισχυμένο, καθώς εάν έχει συνάψει μια τυπική συμμαχία με έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό, θα μπορεί να μοιραστεί αναλογικά τις υπόλοιπες 30 έδρες που θα προβλέπει η νομοθεσία.
Δηλαδή, άλλος θα είναι ο νικητής των εκλογών και άλλος ο κυρίαρχος στη Βουλή.


Ο Παπάς είναι παπάς και ο Λάκης Λαλάκης.

Δικαίως εξεγέρθηκαν και οι πέτρες από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο Λάκης Λαζόπουλος τον Σόιμπλε – αποδίδοντας τις οικονομικές του επιλογές όχι στη διατεταγμένη υπηρεσία που ασκεί για το γερμανικό κεφάλαιο αλλά στα προβλήματα κίνησης που αντιμετωπίζει.


Όταν όμως έλεγαν οι πατέρες της εκκλησίας μας τα ίδια και χειρότερα για τον Στίβεν Χόκινγκ γιατί δεν μιλούσε κανείς;
Αντιγράφουμε από παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Ημερησία:
Ο μητροπολίτης (Σεραφείμ) σε επιστολή του επιτίθεται με απίστευτους χαρακτηρισμούς κατά του σπουδαίου καθηγητή Μαθηματικών, Στίβεν Χόκινγκ και του «απαντά» για τις απόψεις που έχει σχετικά με αν υπάρχει θεός ή όχι.
«Ο συγκεκριμένος παραπληγικός Βρετανός επιστήμων είναι απολύτως συμπαθής ιδιαιτέρως διότι ευρίσκεται εις μίαν δραματικήν κατάστασιν υγείας απεικονιζομένην εις δημοσιευθέντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, απολύτως καθηλωμένος και επικοινωνών με ηλεκτρονικήν φωνήν, που επιφέρει την κατανόησιν διά την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του που αδίκως βεβαίως ενοχοποιούν ουσία τον Τρισάγιον Θεόν διά την δυσχερεστάτην θέσιν της υγείας του…», υποστηρίζει ο Ιεράρχης.
Η απίστευτη επιστολή του Σεραφείμ καταλήγει μάλιστα: «το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του»!

"Πηγή: info-war.gr"

Ελλείψεις βασικών τροφίμων στην Αίγυπτο

 Μεγάλες ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και του προβλήματος ρευστότητας σε δολάρια, παρατηρούνται στην Αίγυπτο. Δεκάδες εκατομμύρια Αιγυπτίων περιμένουν την οικονομική ενίσχυση του κράτους, που δίνεται μέσω μονάδων σε έξυπνες κάρτες, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, κάθε μήνα.


Οι ελλείψεις των αγαθών παρατηρούνται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις, από την Αλεξάνδρεια στο Βορρά μέχρι την πόλη Μίνια στο Νότο,καθώς τα προβλήματα ρευστότητας σε δολάρια που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος, καθιστούν πιο δύσκολη για τους κρατικούς εισαγωγείς τη διασφάλιση της ομαλής ροής των αγαθών που εισάγουν.
Το κλίμα οικονομικής ανέχειας την τελευταία πενταετία, είχε ως πολιτική συνέπεια την πτώση δύο προέδρων.

Η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί για την κυβέρνηση του προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι που επιδιώκει την προστασία των φτωχών Αιγυπτίων από τις τραγικές συνέπειες του διψήφιου πληθωρισμού με έξυπνες κάρτες και ένα δίκτυο αποτελούμενο από καταστήματα και κιόσκια, που προσφέρουν επιχουρηγούμενα είδη διατροφής .

Deutsche Bank: Η τράπεζα που κατέκλεψε τα υπάρχοντα των Εβραίων προκάλεσε έναν παγκόσμιο πόλεμο.



Όλοι σήμερα υποπτευόμαστε ότι η Deutsche Bank είναι κάτι περισσότερο από μια τράπεζα που την πήρε ο διάολος.
Ακούμε κάτι ιστορικούς που ισχυρίζονται ότι ευθύνεται για ορισμένες από τις μεγαλύτερες κρίσεις του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και ίσως για έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Την παρακολουθούμε στα χρόνια του Χίτλερ να κλέβει τα υπάρχοντα των Εβραίων και να συνεργάζεται με την Εθνική Τράπεζα στην Αθήνα.
Και έπειτα αλλάζουμε τροπάρι και αναρωτιόμαστε εάν ο Μπέρνι Σάντερς είναι ο πατέρας της πολιτικής πανκ.
Του βάζουμε να ακούσει Ramones και Dead Kennedy’s και αυτός μας βγάζει για βόλτα σε ένα πανκ κλαμπ στη γειτονιά του.


"Πηγή:info-war.gr"

Η Ρωσία θέλει να τροποποιήσει πυραύλους του Ψυχρού Πολέμου για να καταστρέφει αστεροειδείς πριν χτυπήσουν τη γη.

Πλάνα για την τροποποίηση κάποιων από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της, για να καταστρέφει αστεροειδείς πριν αυτοί χτυπήσουν τη Γη, κάνει η Ρωσία.

Ο Σαμπίτ Σαϊτγκαράγιεφ, του ρωσικού γραφείου σχεδιασμών πυραύλων, αποκάλυψε αυτή την προσπάθεια, σε συνέντευξή του στο TASS. Ανάλογες προσπάθειες κάνουν και οι ΗΠΑ, αλλά η προσέγγιση της NASA δεν είναι η ανατίναξη των αστεροειδών αλλά η απομάκρυνσή τους από τον πλανήτη.
Οι ρωσικοί πύραυλοι θα χρησιμοποιούνται για τη στόχευση μικρότερων αστεροειδών, διαμέτρου 20-50 μέτρων. Αυτοί προκαλούν σημαντικές ζημιές και κάποιες φορές ανιχνεύονται μόλις λίγες ώρες πριν πέσουν στη Γη. Μάλιστα, κάποιες φορές δεν ανιχνεύονται καν, όπως συνέβη το 2013 όταν ένας μετεωρίτης διαμέτρου 20 μ., που ανατινάχθηκε πάνω από το Τσέλιαμπινσκ, με την ισχύ βόμβας 300.000 τόνων TNT, προκαλώντας τον τραυματισμό 1.000 ανθρώπων. Οι μεγαλύτεροι αστεροειδείς μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά ανιχνεύονται νωρίτερα.
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ή ICBM, είναι σχεδιασμένοι για χρήση σε πόλεμο και μπορούν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή. Η προοπτική της μετατροπής πυρηνικών πυραύλων από τη Ρωσία, για χρήση στο διάστημα, είναι πιθανό να προκαλέσει συναγερμό στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, εκτιμά το CNN.
Η Μόσχα διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων πυραύλων, που μπορούν πιθανώς να τροποποιηθούν, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το ρωσικό σχέδιο προβλέπει χρήση συμβατικών εκρηκτικών σε αυτούς τους τροποποιημένους πυραύλους, αλλά το σύστημα στόχευσης πιθανόν να απαιτήσει σημαντικές αλλαγές.
Πάντως, ο Σαϊτγκαράγιεφ παραδέχθηκε ότι όλο αυτό το πλάνο απαιτεί χρόνο και εκατομμύρια δολάρια.

"Πηγή:iefimerida.gr"

Το Μανιφέστο του Κοινωνισμού



Σπερματικά Πρότυπα

Η αρχαία ελληνική δημοκρατία, κατά το αθηναϊκό μοντέλο, έχει επικριθεί από κύκλους κυρίως της αριστεράς, λόγω των εγγενών ελαττωμάτων που εμπεριείχε. Το γεγονός ότι η αθηναϊκή δημοκρατία, δεν συμπεριλάμβανε τον γυναικείο πληθυσμό, αλλά πολύ περισσότερο το γεγονός ότι στήριζε την ύπαρξη και την ευημερία του σε μια εργατική τάξη δούλων, χωρίς καθόλου πολιτικά δικαιώματα, έχουν γίνει αντικείμενο εκτεταμένης κι εκ πρώτης όψεως δικαιολογημένης κριτικής, μολονότι ο Καστοριάδης επιμένει ότι τα περί δουλοκτησίας δεν είναι απολύτως ακριβή.

Σπάνια ωστόσο λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια.Πράγματι, το αρχαίο πολίτευμα αποτύπωνε όχι μόνο τις τότε κοινωνικές ισορροπίες και θεσμίσεις, αλλά πάνω απ’ όλα τους περιορισμούς που έθετε το παραγωγικό μοντέλο της εποχής του. 

Η οικονομία ήταν κατά βάση γεωργική και το τεχνολογικό επίπεδο τέτοιο, που δεν θα μπορούσε να παράγει αρκετό πλούτο, ώστε ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης-κράτους να μπορεί να γεύεται τα οφέλη του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Όλα αυτά άλλαξαν άρδην κατά τον 20ο αιώνα. Οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και η ισονομία μεταξύ των φύλων έκανε σημαντική πρόοδο, ιδιαίτερα στον δυτικό νομικό πολιτισμό, αν και ακόμα στις μέρες μας δεν έχει κατακτηθεί πλήρως στην πράξη, εντός του κοινωνικού σώματος.

Η κυριότερη ωστόσο διαφορά της σύγχρονης εποχής, είναι η τεχνολογική εξέλιξη. Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή του παρόντος συγγράμματος, τα σύγχρονα μέσα παράγουν ικανό πλούτο, ώστε σήμερα η εργατική τάξη είναι σε θέση να συμμετέχει στα αγαθά της δημοκρατίας, με την προϋπόθεση της ορθολογικής και ισόρροπης κατανομής αυτού του πλούτου, πράγμα που ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός αρνείται πεισματικά, αξιώνοντας την υπερσυσσώρευσή του στα χέρια όλο και λιγότερων.

Πολλοί σύγχρονοι «ελεύθεροι» εργάτες, ιδίως μετανάστες, πιθανώς ζουν πολύ χειρότερη ζωή από τους δούλους της αρχαίας Αθήνας, μια τάση σύγχρονης σκλαβιάς που διαρκώς αναπτύσσεται στις μέρες μας.

Πράγματι, όσο κι αν έχει γίνει κριτική στη βασική μαρξιστική θεώρηση, ότι οι παραγωγικές σχέσεις και το αντίστοιχο νομικό και πολιτικό εποικοδόμημα αντιστοιχούν σε μια ορισμένη βαθμίδα ανάπτυξης των υλικών παραγωγικών δυνάμεων, αυτή δεν έχει απολέσει πλήρως την ερμηνευτική της αξία. Μπορεί δηλαδή η τεχνική να μην είναι ακριβώς ένας αυτόνομος παράγοντας καθορισμού της κοινωνικής εξέλιξης, ωστόσο δεν παύει να παίζει κύριο ρόλο στην τελική έκβαση, καθώς θέτει τους περιορισμούς στον πλούτο, άρα και στην ισχύ, που πρέπει να διαμοιραστούν μέσα στα πλαίσια μιας κοινωνίας.

Ένα άλλο στοιχείο που αναφέρεται ως μια απ’ τις σκιερές πτυχές του αρχαίου δημοκρατικού συστήματος, είναι η αστάθεια και η χαμηλή βιωσιμότητα που επέδειξε. Μετά την εποχή του Περικλή, εύκολα εκφυλίστηκε σε οχλοκρατία και δημαγωγία και τελικά παρήκμασε σχετικά γρήγορα.

Ο λόγος γι’ αυτό κατά τη γνώμη μας, ήταν ότι οι αρχαίοι δεν είχαν θεσμοθετήσει τη δημόσια παιδεία. Έτσι, ενώ η υψηλή παιδεία υπήρξε εξαρχής αναγκαία συνθήκη για την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, από την άλλη πλευρά οι φτωχότεροι των πολιτών (η πλειοψηφία δηλαδή) δεν είχε πρόσβαση σ’ αυτήν. Σε τούτο το έδαφος ήταν εύλογο να ευδοκιμήσει η δημαγωγία και οι πιο μορφωμένοι, άρα και οι πλουσιότεροι, μπορούσαν εύκολα να ελέγχουν δημοκοπικά τη βούληση της κοινωνίας, η οποία έτσι έπαψε να είναι κυριολεκτικά αυτόνομη.

Βασικό επίσης ρόλο στον εκφυλισμό έπαιξε ο μακροχρόνιος εμφύλιος Πελοποννησιακός πόλεμος και η συνακόλουθη εξαχρείωση που νομοτελειακά επέφερε. Το πρότυπο της Ελληνικής Πολιτείας εγγυάται την αδυναμία διεξαγωγής εμφυλίου στην Ελλάδα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Κατά συνέπεια, μια σύγχρονη άμεση δημοκρατία είναι ικανή να υπερβεί τούτα τα ελαττώματα, καθώς διαθέτουμε πια τα εργαλεία και τη γνώση για κάτι τέτοιο. Η αυτονόητη για εμάς ισότητα των φύλων, μαζί με ένα οικονομικό σύστημα αναδιανομής πλούτου και άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, σε συνδυασμό μ’ ένα δημόσιο σύστημα παιδείας, κατάλληλο για τη γαλούχηση δημοκρατικών κι ελεύθερων πολιτών, είναι σε θέση να δώσει τις απαντήσεις.

Γιατί η αρχαία δημοκρατία δεν θα είχε αφήσει τόσο ανεξίτηλο το σημάδι της στην παγκόσμια πολιτική ιστορία, αν δεν διέθετε και αρκετά πλεονεκτήματα, πέρα από τα ψεγάδια που της έχουμε ήδη καταμαρτυρήσει.

Όμως υπάρχει κι άλλο ένα αρχαίο πολιτικό πρότυπο, από τ’ οποίο θα μπορούσαμε να διδαχθούμε, το Σπαρτιατικό. Σίγουρα η φιλοσοφία του, ως ένα στρατοκρατικό, δουλοκτητικό, ολιγαρχικό σύστημα, δεν είναι συμβατή με τις αρχές και τις επιδιώξεις του Κοινωνισμού, ούτε νιώθουμε κάποιον θαυμασμό γι’ αυτήν.

Δεν θα πρέπει εντούτοις να μας διαφεύγει η εξαιρετική ευστάθεια κι αντοχή που επέδειξε, μέσα σε επτά περίπου αιώνες λειτουργίας του. Ίσως και να πρόκειται για ένα απ’ τα μακροβιότερα πολιτικά συστήματα που γνωρίζουμε μέχρι τις μέρες μας.

Το μυστικό της ισορροπίας και της ευστάθειας, κατά τη δική μας ανάλυση, ήταν ο τρόπος με τον οποίο κατένειμε την ισχύ μέσα στο σύστημα των Ομοίων. Η κατανομή ήταν κυκλική. Όλοι ελέγχονταν από κάποιον άλλον και κανείς δεν κατείχε απόλυτη εξουσία. Ο θεσμός των δύο βασιλιάδων μάλιστα, ήταν από τις χαρακτηριστικότερες δομικές καινοτομίες του συστήματος, που εξασφάλιζε το μέτρο και την ισορροπία, άρα και την ευστάθεια.

Ακόμα λοιπόν κι αν απορρίπτει σήμερα κανείς το σπαρτιατικό μοντέλο, τούτη η αρμονική διευθέτηση έχει πολλά να διδάξει σε όποιον δεν φορά τις παρωπίδες της μοντερνιστικής οίησης και κατέχει την βασική τέχνη της αναλογίας.

Η Ελληνική Πολιτεία δε ζητάει να αναμασήσει πρότυπα περασμένων ιστορικών φάσεων, σε μια αταβιστική κρίση προγονοπληξίας. Δεν βλέπουμε την Αρχαία Ελλάδα ως μοντέλο, που θα έπρεπε ν’ αντιγράψουμε για να βρούμε την ελευθερία ή τη δικαιοσύνη. Για μας μπορεί απλά να λειτουργήσει ως σπέρμα γονιμοποιό. Σκοπός μας είναι να επιλέξουμε τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτικής παράδοσης και να δομήσουμε ένα λειτουργικό πρότυπο, που θα αντιμετωπίζει όλα τα ελαττώματα της θνήσκουσας Αστικής Δημοκρατίας, μέσα στις συνθήκες του 21ου αιώνα.