Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ROTHSCHILD



Κι’ όμως αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό η υπερδύναμη εξαφανίστηκε από την Μ. Ανατολή, όπου ήμασταν συνηθισμένοι να βλέπουμε τα αεροπλανοφόρα της να κόβουν βόλτες και να επιβάλλουν την πολιτική της..ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ROTHSCHILD (USA CORPORATION) ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑ! 
Πληθαίνουν από διάφορες πηγές οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο στρατηγός Dunford, που ηγείται των δημοκρατικών στρατευμάτων που υποστηρίζουν την αλλαγή στις ΗΠΑ και την απαλλαγή της χώρας από την Cabal, υπέστη πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας την περασμένη βδομάδα.
Ο Dunford θεωρείται ως ο προσωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας των ΗΠΑ και συντονίζει τις ενέργειες του με τα “Λευκά Καπέλα” του Πενταγώνου, την Ρωσία και την Κίνα, για να επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα παγκόσμιο νομισματικό σύστημα με αξία τον χρυσό και μια ειρηνική μετάβαση των ΗΠΑ σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, καθώς και η απεξάρτηση τους από την ιδιωτική εταιρεία – ναι, όπως το διαβάζετε – που ανήκει στους Rothschild και στην Cabal!
Επιπρόσθετες φήμες – πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μπάρακ Ομπάμα παρέδωσε την CEO USA Corporation στους Κινέζους από τον Αύγουστο του 2013 και υποτίθεται ότι θα συμμορφωθεί τώρα σε μια ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία.
Ο Dunford επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει με ειρηνικό τρόπο μετακινώντας στρατεύματα πιστά σ’ αυτόν τον σκοπό. Ήδη στις 8 Φεβρουαρίου μετακινήθηκαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και ελικόπτερα Chinook και Apache σε διάφορες θέσεις.
Κύριο μέλημα του Dunford είναι η αποφυγή μιας άλλης ψεύτικης επίθεσης όπως αυτή που διενήργησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 η Νέα Παγκόσμια Τάξη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίστηκε η μεγάλη επαναφορά στο νέο νομισματικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποτύχει και να εδραιώσει την κυριαρχία της η Cabal.
Η Νέα Αμερικανική Δημοκρατία έχει την στήριξη του Reno και της Νεβάδας. Ένας πρώην ναύαρχος ασκεί καθήκοντα σκιώδους Υπουργού Οικονομικών και έχει την εμπιστοσύνη των Κινέζων Γερόντων, καθ’ ότι στο παρελθόν ήταν επιφορτισμένος με την φύλαξη των πυρηνικών όπλων και τον θεωρούν αξιόπιστο για τον διακανονισμό του χρέους των ΗΠΑ προς την Κίνα σε χρυσό στα πλαίσια του νέου συστήματος.
Το δολάριο των ΗΠΑ έχει καταρρεύσει από το 2012. Οι ΗΠΑ προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστρήριο χωρίς να έχει επιλυθεί μέχρι το 2014 η διαφορά τους με την Κίνα. Τον Αύγουστο του 2013, η Rancho Mirage Corporation της Καλιφόρνιας παραδόθηκε στον μεγαλύτερο πιστωτή της, που ήταν η Κίνα. Υπάρχουν εικόνες μεταξύ του προέδρου της USA Corporation Μπάρακ Ομπάμα και του Xi Jinping, να κάνουν συμφωνία για μια ειρηνική μετάβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο νέο σύστημα..

Στουρνάρας: Δημόσιο αγαθό τα capital controls

"Τα capital controls έχουν τη θέση ενός δημόσιου αγαθού, διότι δεν επιβλήθηκαν από καπρίτσιο αλλά για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων και για τη διαφύλαξη της χρηματοδοτικής ευστάθειας της χώρας και η ασφαλιστική αγορά πρέπει να το εμπεδώσει αυτό".

Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου της ένωσης Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου ο οποίος είπε ότι "τα capital controls έχουν μεγαλύτερο κόστος από όφελος".
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι ειδικά αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών που σχετίζονται με τα capital controls μπορούν να κατατίθενται για να συζητηθούν στην επιτροπή συναλλαγών.
"Πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία κράτους και ασφαλιστικής αγοράς" είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο διείσδυσης της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας.
 "Φερεγγυότητα 2" εξασφαλίζει καλύτερα τη θέση των ασφαλιστικών εταιρειών και την προστασία των ασφαλισμένων" κατέληξε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι "κεφάλαια και κίνδυνος πάνε μαζί γι αυτό είμαστε εδώ ώστε ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας ασφάλισης να λειτουργούν με ασφάλεια και να καλύπτουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν".
ΕΑΕΕ
Από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ο πρόεδρος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ανέφερε ότι "ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η κοινωνία πρέπει να κάνει τις επιλογές της για το επίπεδο ζωής της στο μέλλον και οι επιλογές αυτές πρέπει να είναι πολύ διαφορετικές από το παρελθόν αλλά στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες".
Στη συνέχεια ανέφερε ότι μόνο μέσω του πρώτου πυλώνα ασφάλισης δηλαδή μόνο με κρατική συμμετοχή δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο ασφαλιστικό η Ελλάδα και είπε ότι "ενώ 23 από τις 29 χώρες της ΕΕ έχουν λειτουργούντα συστήματα στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, με κάνει να αναρωτιέμαι αν η εμμονή στον πρώτο πυλώνα είναι ιδεολογικός προσανατολισμός ή ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ ο ρόλος της σε όλο τον κόσμο είναι συμπληρωματικός όπου και όποτε δεν επαρκούν ή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια".
Ακόμη ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής εφόσον ο κλάδος διαχειρίζεται κεφάλαια 12 δισ. ευρώ και ο μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας είναι εδώ, λοιπόν, αν ψάχνει η κυβέρνηση..." είπε χαρακτηριστικά.
Για τον κλάδο ασφάλισης υγείας είπε ότι άλλες χώρες της ΕΕ μοιράζουν το βάρος με μοντέλα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως στο Βέλγιο, τη Γαλλία ή στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα ενώ έχουν εξαγγελθεί προσπάθειες συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχει γίνει τίποτα.
Για την ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές αν και είμαστε σεισμογενής χώρα και το κράτος - μη έχοντας κάνει άλλη πρόβλεψη υποχρεώνεται να πληρώνει τεράστια ποσά στους πληγέντες- επίσης δεν υπάρχει στρατηγική πολιτική. Όπως είπε, οι περισσότερες χώρες έχουν επιβάλλει την ασφάλιση για την κατοικία από φυσικές καταστροφές και η υποχρεωτικότητα, μάλιστα, θα μείωνε το ασφάλιστρο λόγω του πλήθους των ασφαλίσεων. Παρά ταύτα, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είναι μόνο το 10% των κτηρίων ασφαλισμένο και αν δεν είχαν ασφαλιστεί τα δημόσια κτίρια θα ήταν μόνο 2-3% τα ασφαλισμένα κτίρια στη χώρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης.
Ανασφάλιστα οχήματα
Τα ανασφάλιστα οχήματα είναι περίπου 1 εκατ. και τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους 26 εκατ. ευρώ και σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται κέρδη από τις ασφαλιστικές ή φόρους, συνέχισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.
Στις άλλες χώρες της ΕΕ εντοπίζονται ηλεκτρονικά τα ανασφάλιστα αλλά και στη χώρα μας έχουμε πλέον την τεχνική λύση και είναι θέμα κοινωνικού κόστους να δοθεί λύση στο θέμα αυτό καθώς να βρεθεί λύση και το επικουρικό ταμείο το οποίο έχει αρνητική θέση και επιβαρύνεται από αυτή την κατάσταση των ανασφάλιστων οχημάτων.
Από την αντιπολίτευση ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ των δύσκολων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα δίνουν προοπτική στην οικονομία.

Τέλος στην εκδήλωση βραβεύτηκε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το κοινωνικό της έργο. 
nooz.gr

Ειδομένη: Κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές

Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη. 
Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Σύμφωνα με καταγγελία της δημοσιογράφουM. Καρακουλάκη, οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους δημοσιογράφους από το σημείο, υποστηρίζοντας ότι αυτοί προκαλούν τις εντάσεις.
Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη
Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά την απόφασης της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.
Το αδιαχώρητο επικράτησε νωρίτερα και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς με τα πρωινά πλοία έχουν φτάσει πάνω από 4.000 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο μέσα και έξω από την πύλη Ε2.

Προς το παρόν δεν προβλέπεται η μεταφορά τους σε κάποιο κέντρο προσωρινής παραμονής ή προς την Ειδομένη λόγω του «μπλόκου» από ΠΓΔΜ και Σερβία.
«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.
Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ήταυτότητα.

Μουζάλας: Παραλήρημα το κλείσιμο των συνόρων
"Νομίζω ότι πρόκειται για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μία στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος - στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία-, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σουλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό.

Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη", είπε στο ραδιοσταθμό Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, για το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.
Πρόσθεσε πως "εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες.
Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους χώρους. Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν".


ΠΓΔΜ
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ περίπου 700 Αφγανοί βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους στα Σκόπια, ανέφερε ότι οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.

Στα 198Ευρώ η "προσφορά" του Τσίπρα για σύνταξη στους αγρότες. - Έφαγαν και πόρτα οι πουλημένοι που πήγαν να δουν τον Τσίπρα.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων δεν παρίστανται στη συνάντηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν τους επετράπη η είσοδος. «Είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι και δεν μας άφησαν να μπούμε... Βάζουν μόνο όποιους θέλουν» καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ενώσεων.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κατήγγειλε ότι «έφαγαν πόρτα» από το Μέγαρο Μαξίμου. «Μας στενοχωρεί πολύ αυτό» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας και τα νέα παιδιά περιμένουν και από εμάς κάποιες κινήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε για διάλογο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει. Εμείς ήρθαμε για να συμμετάσχουμε στον διάλογο και μας είπαν ότι δεν είμαστε στη λίστα των ονομάτων». 

Επίσης, απουσιάζουν εκπρόσωποι της Νίκαιας (που επιθυμούν συνάντηση την Τρίτη), του Προμαχώνα και της Κρήτης. Το «σκληροπυρηνικό» μπλόκο της Νίκαιας δηλώνει πως τα αιτήματά του είναι «εντελώς διαφορετικά από τα αιτήματα των εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών που πηγαίνουν σήμερα να συναντηθούν».

Στο μεταξύ, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη, με δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται παρατεταγμένες στην περιοχή πέριξ του Μαξίμου. Κλούβες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει και την έξοδο της Ηρώδου Αττικού προς τη Βασιλέως Κωνσταντίνου.



Στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Σταύρος Αραχωβίτης.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση με τις εν λόγω διαρροές «φωτογραφίζει» τον Γιάννη Παναγή, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων, ο οποίος έχει έρθει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μπούτα. Ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας τον έχει κατηγορήσει δημοσίως πως είναι «κομματικά υποκινούμενος».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μιλώντας στο zougla.gr ο κ. Παναγής κατήγγειλε τα εξής:

«Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την καταστρατήγηση της δημοκρατικής έκφρασης και εκπροσώπησης στον διάλογο με τον πρωθυπουργό. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τον αγώνα μας. Το απόγευμα θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και αύριο με τους αρχηγούς όλων των υπολοίπων κομμάτων».

Oι προτάσεις της κυβέρνησης

Συντελεστής 10% -12% στο αγροτικό εισόδημα για τη διετία 2017-2018 (αντί για 14%), 15% για το 2019-2020 (αντί 17%) και να φθάσει στο 20%, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους το 2021 αντί για το 2019.

Σύνδεση των εισφορών με το ύψος της σύνταξης. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγρότης επιλέξει να καταβάλει μικρότερη εισφορά, θα παίρνει μικρότερη σύνταξη.

Παγίωση τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ -αντί για επτά που υπάρχουν σήμερα- που θα οδηγούν σε αντίστοιχη σύνταξη. Ειδικότερα:

1η κλάση: εισφορά 10% ή 12% και εθνική σύνταξη από 192 έως 230 ευρώ

2η κλάση: εισφορά 15% και εθνική σύνταξη 268 ευρώ

3η κλάση: εισφορά 20% και εθνική σύνταξη 384 ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, το σενάριο της αυτονομίας του ΟΓΑ για δύο με τρία χρόνια, με το οποίο πάντως διαφωνεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

12 βήματα για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης σε 15 λεπτά

Το αργότερο μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας και χωρίς καμία βοήθεια από λογιστή είναι δυνατό να συμπληρώσουν και να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, από τη στιγμή που θα εισέλθουν στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet.

Τα βήματα είναι απλά και η διαδικασία εύκολη, καθώς τα περισσότερα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν και φέτος θα είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους  κωδικούς από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας
 Δημοσίων Εσόδων. Η «Ν» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα 12 απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε, εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, προκειμένου να συμπληρώσετε και να υποβάλετε ηλεκτρονικά τη φετινή φορολογική δήλωση σε χρόνο-ρεκόρ, 15 λεπτών το πολύ.

Τα βήματα που θα απαιτηθεί να ακολουθήσετε από τη στιγμή που θα
 εισέλθετε στην εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι τα
 ακόλουθα:

1 Ελέγξτε τα προσωπικά στοιχεία τα δικά σας και της συζύγου σας, όπως αυτά έχουν προσυμπληρωθεί στον πίνακα 1 της ηλεκτρονικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα, εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας σας, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου σας, ο Αριθμός Ταυτότητας, ο αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου, καθώς και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία σας με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει συμπληρωθεί σωστά θα πρέπει εσείς να το διορθώσετε. Επίσης, αν κάποιο από τα στοιχεία αυτά δεν έχει αναγραφεί καν θα πρέπει εσείς να το συμπληρώσετε.
2 Συμπληρώστε στον πίνακα 1 τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τον δικό σας και της συζύγου σας (αν είστε έγγαμος), εφόσον ο αριθμός αυτός δεν είναι προσυμπληρωμένος από τη ΓΓΔΕ (με βάση τα στοιχεία της  περσινής σας δήλωσης).
3 Επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία,  συμπεριλαμβανομένου και του ΑΜΚΑ, ώστε να σας επιτραπεί να εισέλθετε στους  υπόλοιπους  πίνακες της φορολογικής σας δήλωσης.
4 Ελέγξτε τα ποσά των εισοδημάτων και των παρακρατηθέντων  φόρων που έχουν ήδη προσυμπληρωθεί δίπλα από τους κωδικούς αριθμούς που
βρίσκονται στις παραγράφους 1 ή 2,3 και 10,11,12 του πίνακα 4Α της φορολογικής  δήλωσης. «Κλικάροντας» πάνω στα αντίστοιχα πεδία, τα οποία έχουν χρώμα  πορτοκαλί, εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας τα αναλυτικά στοιχεία για  τα ποσά των ετήσιων φορολογητέων αποδοχών, των αναλογούντων και των  παρακρατηθέντων φόρων εισοδήματος και της παρακρατηθείσας ειδικής εισφοράς  αλληλεγγύης του έτους 2015. Τα στοιχεία αυτά έχουν περιληφθεί στις βεβαιώσεις
 αποδοχών ή συντάξεων που έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά στη ΓΓΔΕ από τους  εργοδότες σας (αν είστε μισθωτός) ή τα ασφαλιστικά σας ταμεία (αν είστε  συνταξιούχος). Εάν τα προσυμπληρωμένα αυτά ποσά είναι τα σωστά, που είναι το  πιο πιθανό, συνεχίστε με τη συμπλήρωση των υπόλοιπων στοιχείων της δήλωσης.

Πηγαίνετε στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής
δήλωσης, για να δηλώσετε τους τόκους που πιστώθηκαν το 2015 στους τραπεζικούς  λογαριασμούς σας. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να κάνετε «κλικ» πάνω στη λέξη  «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ». Μόλις  «κλικάρετε» πάνω στη λέξη αυτή, τότε θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή  σας ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά  των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2015 σε κάθε τραπεζικό
 λογαριασμό σας. Αναγράφεται επίσης το άθροισμα όλων των ποσών των τόκων  ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο. Επιπλέον αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10%  που έχουν παρακρατηθεί. Αν είστε συνδικαιούχος με τη σύζυγό σας σε έναν ή  περισσότερους λογαριασμούς, αναγράφεται ολόκληρο το ποσό των τόκων και σε σας  και στη σύζυγο! Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δηλώσετε τους τόκους μόνο στο  όνομά σας ή μόνο στο όνομα της συζύγου σας ή κατά 50% σε σας και κατά 50% στη
 σύζυγο. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς πρέπει να  μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για τη σύζυγο. 

 Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που  έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.
6 «Κλικάρετε» στα κίτρινα κουτάκια του πίνακα 5.1α της  φορολογικής σας δήλωσης προκειμένου να δείτε, σε αναλυτικό πίνακα που αναδύεται
στην οθόνη σας σε ξεχωριστό «παράθυρο», τα -ήδη καταχωρημένα στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΔΕ- στοιχεία για τις κατοικίες (κύρια και μία ή περισσότερες δευτερεύουσες είτε ιδιόκτητες είτε ενοικιαζόμενες είτε δωρεάν παραχωρηθείσες)  στις οποίες διαμείνατε κατά τη διάρκεια του 2015. Εφόσον τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αλλάξει «κλικάρετε» στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση», ώστε τα στοιχεία αυτά να μεταφερθούν αυτόματα και να αποτυπωθούν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 5.1α και να ολοκληρωθεί άμεσα η δήλωση των κατοικιών σας. Εάν κάποια από τα στοιχεία αυτά έχουν αλλάξει (π.χ. λόγω του ότι κατά τη διάρκεια του 2015 αλλάξατε σπίτι ή λόγω πώλησης ή αγοράς κάποιας κατοικίας) ή εάν απεικονίζονται λανθασμένα στοιχεία μπορείτε να επέμβετε στον αναλυτικό πίνακα διορθώνοντας ή προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσετε τα νέα δεδομένα επιλέγοντας «μεταφορά στη δήλωση».

7 Ελέγξτε τα στοιχεία των Ι.Χ. αυτοκινήτων σας τα οποία είναι ήδη προσυμπληρωμένα στον πίνακα 5.1γ. Αν δεν έχετε αγοράσει ή πωλήσει
Ι.Χ. εντός του 2015, τα στοιχεία που αναγράφονται δεν χρειάζεται να τα «πειράξετε» καθόλου. Αν όμως διαπιστώσετε ότι δεν αναγράφονται σωστά τα στοιχεία για ένα ή  περισσότερα Ι.Χ. που ήδη είχατε ή αποκτήσατε ή πωλήσατε εντός του 2015, τότε  μπορείτε, κάνοντας «κλικ» πάνω στα κίτρινα κουτάκια στα οποία αναγράφονται τα  σχετικά στοιχεία, να προβείτε σε όποιες διορθώσεις κρίνετε ότι είναι αναγκαίες.

8 Παρακάμψτε τον κωδικό 049 του πίνακα 7, όπου μέχρι πέρυσι
δηλώνατε το ποσό των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που είχατε  μαζέψει το εκάστοτε προηγούμενο έτος. Ο κωδικός αυτός υπάρχει μεν στη φετινή  δήλωση αλλά είναι ανενεργός. Κι αυτό διότι, φέτος, δεν «μετράνε» οι αποδείξεις  στις φορολογικές δηλώσεις. Η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που προβλέπει για σας  η φορολογική νομοθεσία αναγνωρίζεται χωρίς να χρειαστεί να έχετε μαζέψει
 αποδείξεις.

9 Στον πίνακα 7 της δήλωσης συμπληρώστε, στον κωδικό 051 για
εσάς και στον κωδικό 052 για τη σύζυγό σας, το συνολικό ποσό των εξόδων που  πραγματοποιήσατε το 2015 για ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία  σε νοσοκομεία ή κλινικές και αγορές φαρμάκων, μόνο εάν διαπιστώσετε ότι το ποσό  αυτό υπερβαίνει το 5% του συνολικού σας εισοδήματος. Κι αυτό διότι μόνο σ’ αυτή  την περίπτωση δικαιούστε έκπτωση του 10% του υπερβάλλοντος ποσού από τον τελικό  φόρο εισοδήματος. Εάν, δηλαδή, η δαπάνη αυτή δεν υπερβαίνει το 5% του συνολικού  εισοδήματός σας, δεν είναι αναγκαίο να την αναγράψετε, διότι στην περίπτωση  αυτή δεν θα τύχετε καμίας έκπτωσης.

10 Εάν έχετε εξαρτώμενα τέκνα, δηλώστε τα στοιχεία τους στον πίνακα
8. «Κλικάρετε» σε ένα από τα κίτρινα κουτάκια που βρίσκονται στην αριστερή  πλευρά του πίνακα 8 για να εμφανιστεί σε νέο «παράθυρο» ένας άλλος αναλυτικός  πίνακας στον οποίο θα πρέπει να αναγράψετε για κάθε παιδί σας, το όνομα, το  έτος γέννησης, τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία βρίσκεται (αν είναι 5 ετών ή μεγαλύτερο),  τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), το εάν είναι ή όχι ανήλικο και
 το εάν έχει υποχρέωση ή όχι να υποβάλει δική του δήλωση. Για κάθε ενήλικο τέκνο  σας, το οποίο έκλεισε τα 18 έτη ηλικίας το αργότερο μέχρι και την 31η-12-2015,  θα πρέπει επιπλέον να αναγράψετε και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του.  Για να οριστικοποιήσετε την υποβολή των στοιχείων που συμπληρώσατε, επιλέξτε  «μεταφορά στη δήλωση». Με τη συμπλήρωση και την υποβολή (μεταφορά στη δήλωση)  των στοιχείων των παιδιών σας, συμπληρώνεται αυτόματα και ο αριθμός τους στον
 κωδικό 003, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. 

11 Αναγράψτε στον πίνακα 10 τον πολυψήφιο αριθμό ΙΒΑΝ ενός
λογαριασμού καταθέσεων που έχετε ανοίξει σε κάποια τράπεζα, προκειμένου να πιστωθεί σ’ αυτόν τυχόν επιστροφή φόρου που μπορεί να προκύψει από την  εκκαθάριση της δήλωσή σας. Ο αριθμός ΙΒΑΝ είναι εκτυπωμένος στην πρώτη  εσωτερική σελίδα του βιβλιαρίου κατάθεσης που έχετε.

12 Αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση όλων των παραπάνω  στοιχείων, επιλέξτε «συνέχεια υποβολής». Αμέσως θα δείτε σε αναλυτικό πίνακα τα
στοιχεία που δηλώσατε και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής σας  (χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό ποσό), το οποίο δεν είναι το οριστικό. Εάν  είστε βέβαιος ή βέβαιη ότι είναι σωστά τα (ελάχιστα) στοιχεία που δηλώσατε,  επιλέξτε «οριστική υποβολή» και έτσι η δήλωσή σας θα θεωρείται πλέον οριστικά  υποβληθείσα, οπότε θα μπορείτε να «κατεβάσετε», σε μορφή αρχείου pdf, και να  εκτυπώσετε τόσο την ίδια τη δήλωση (έντυπο Ε1) όσο και το τελικό εκκαθαριστικό  σημείωμα του φόρου εισοδήματος. 

Πηγή: Ναυτεμπορική 


Δημήτρης Στρατούλης: Σεισάχθεια για τα κόκκινα δάνεια



Δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα, υποστήριξε το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στο radio1d.gr και την εκπομπή «Οι Απέναντι» με τους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη. Ο πρώην υπουργός εξήγησε πως υπάρχει απόθεμα 20.000.000 ευρώ, τα οποία, αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα επόμενα δέκα χρόνια. Η εμμονή της τρόικας για κόψιμο των συντάξεων  και η υποταγή των δικών μας κυβερνήσεων προκαλεί το πρόβλημα, επεσήμανε ο κ. Στρατούλης. Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ τόνισε πως μόνη λύση είναι η σεισάχθεια και η εθνικοποίηση των τραπεζών και ότι οποιαδήποτε άλλη λύση αποτελεί δήμευση της περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών. Σχετικά με το προσφυγικό ο Δ. Στρατούλης είπε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά λάθη αλλά και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λάθος καθώς δεν πιέζει την Τουρκία. Ο πρώην βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει καμία πρωτοβουλία για τη λήξη του πολέμου στη Συρία και ότι θα πληρώσει ακριβά τη συμφωνία για περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Εκτός των άλλων ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε και στο αγροτικό και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγρότες συμφωνόντας με την απόφασή τους να μην προσέλθουν στο διάλογο. Τέλος, ο έμπειρος πολιτικός ξεκαθάρισε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή για εκλογές και ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί γρήγορα θα αλλάξουν προς όφελος της ΛΑΕ.
ΠΗΓΗ

Deutsce Bank: Η Τράπεζα του Άουσβιτς



«Τοξική» είναι η ιστορία της Deutsche Bank, της ναυαρχίδας των γερμανικών τραπεζών και ενός από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο, όπως «τοξικά» είναι και τα ομόλογά της που κινδυνεύουν να μην αποπληρωθούν, τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται,αλλά και το υπέρογκο χρέος που κρύβει στα υπόγειά της, και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 60 τρισεκατομμύρια ευρώ!(κάπου είκοσι φορές το γερμανικό ΑΕΠ και σχεδόν τετρακόσιες φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό δημόσιο χρέος!)
Τα θεμέλια του γερμανικού μεγαθηρίου τρίζουν, ήδη από το 2008,ενώ απειλούν την διεθνή κοινότητα με νέα παγκόσμια κρίση. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Deutsche Bank, ο ορισμός της «too-big-to-fail» τράπεζας, δηλαδή της τράπεζας που «είναι υπερβολικά μεγάλη για να αποτύχει», θα αφεθεί έτσι απλά να καταρρεύσει -όπως θα συνέβαινε με μια «κανονική» τράπεζα, αν ίσχυαν οι υποτιθέμενοι κανόνες του «υγιούς» καπιταλισμού.

Όσοι έχουν μελετήσει έστω και στοιχειωδώς, την αμαρτωλή ιστορία της DB, αναγνωρίζουν πως το συγκεκριμένο ίδρυμα υπήρξε από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του ένα κορυφαίο εργαλείο του γερμανικού ιμπεριαλισμού.

H τράπεζα ;ιδρύθηκε με απόφαση του Πρώσου, τότε καγκελάριου, Μπίσμαρκ το 1870, παραμονές του γαλλο-γερμανικού πολέμου του ‘70-71, προκειμένου να σπάσει το ολιγοπώλιο των μεγάλων βρετανικών και γαλλικών τραπεζών, που εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν στην παγκόσμια επενδυτική «σκακιέρα», πριμοδοτώντας φυσικά τις δικές τους αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και «θάβοντας» αυτές των αναδυόμενων ανταγωνιστών, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ: από την πρώτη στιγμή η DB εξειδικεύτηκε στο εξωτερικό εμπόριο –την «προώθηση και διευκόλυνση» (sic) των γερμανικών εμπορικών σχέσεων, επενδύσεων και εξαγωγών σε ξένες χώρες, και άρα εμμέσως την παγίωση της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας σε μια σειρά από ευρωπαϊκές αλλά και πιο μακρινές σφαίρες επιρροής –με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα.
Γι’ αυτό άλλωστε άνοιξε τα πρώτα της ξένα υποκαταστήματα στη Σαγκάη, το Λονδίνο και τη Νότια Αμερική και χρηματοδότησε, μεταξύ άλλων, μεγάλα έργα υποδομών στις ΗΠΑ και την τότε οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στη δημιουργία και γιγάντωση των γερμανικών βιομηχανικών κολοσσών–εξαγωγικών «αιχμών του δόρατος», όπως η χαλυβουργία Krupp και η χημική-φαρμακευτική Bayer, και αργότερα η Daimler-Benz, η Volkswagen- Audi κ.ά.

Όπως και οι παραπάνω γιγαντιαίοι πελάτες της, όμως, έτσι και η DB έγραψε τις μελανότερες σελίδες της πρωταγωνιστώντας με ενθουσιασμό στο τερατώδες «Πρότζεκτ Χίτλερ» και το αιματοκύλισμα της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, στις δεκαετίες του ‘30 και ‘40.

Η κύρια δραστηριότητά της ήταν η «αρειοποίηση» (aryanization) και ενθυλάκωση τουλάχιστον 370 γερμανο-εβραϊκών επιχειρήσεων και η ενσωμάτωση τουλάχιστον άλλων 40 εμπορικών τραπεζών από όλη την Ευρώπη, παράλληλα με την κατάκτηση των κρατών-εδρών τους.
Με δικά της δάνεια χρηματοδοτήθηκαν, μεταξύ άλλων, το κολαστήριο του Άουσβιτς και τα τεράστια στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας της IG Farben και άλλων γερμανικών πολεμικών βιομηχανιών, όπου δούλεψαν μέχρι θανάτου εκατοντάδες χιλιάδες αιχμάλωτοι-σκλάβοι.

Ο τότε ισχυρός άνδρας του διοικητικού της συμβουλίου, ο πάντα καλοντυμένος και αριστοκρατικός στους τρόπους Χέρμαν Αμπς, υπήρξε ένα από τα «πολιτισμένα τέρατα» που έχτισαν το Τρίτο Ράιχ.

Το 1942, ο συγκεκριμένος τραπεζίτης συμμετείχε ως εκπρόσωπος της DB στα Δ.Σ. 40 «κατακτημένων» τραπεζών και βιομηχανιών, η πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιούσαν αιχμαλώτους εργάτες: όταν οι σκλάβοι «εξαντλούνταν» (verbraucht, στην ψυχρή γερμανική ορολογία), απλά μεταφέρονταν στα κοντινότερα στρατόπεδα θανάτου, όπως το Μπιρκενάου.
Τι του συνέβη μετά τον πόλεμο; Εκτελέστηκε ως εγκληματίας; Πήγε φυλακή; Όχι βέβαια! Όπως και οι περισσότεροι άλλοι εκατομμυριούχοι «σπόνσορες» των ναζί, ο Αμπς έμεινε για ελάχιστο χρόνο στο περιθώριο και στη συνέχεια η… τεχνογνωσία του «αξιοποιήθηκε» ξανά στο πλαίσιο του μεταπολεμικού γερμανικού «οικονομικού θαύματος».
Για την ακρίβεια, παρέμεινε στην Deutsche μέχρι την «τιμωρητική» διάσπασή της σε δέκα μικρότερες τράπεζες από τους Συμμάχους το 1948, και αμέσως τοποθετήθηκε στο κρατικό Kreditanstalt für Wiederaufbau (Πιστωτικό Ινστιτούτο Ανασυγκρότησης), που επιφορτίστηκε με τη μοιρασιά των δισεκατομμυρίων του Σχεδίου Μάρσαλ στις επιχειρήσεις-επιγόνους των παλιών πελατών του.
Και, βέβαια, το 1951-53 αυτός ο στυλοβάτης των ναζί ανέλαβε επικεφαλής της δυτικογερμανικής αντιπροσωπείας που έπειτα από δύο χρόνια διαβουλεύσεων πέτυχε το κούρεμα του γερμανικού πολεμικού χρέους κατά 70%! Και, σαν επιβράβευση για τις υπηρεσίες του, όταν το 1957 η Deutsche Bank ξανάνοιξε στη Φρανκφούρτη, ο Αμπς επέστρεψε ως πρόεδρος του Δ.Σ.Και ουσιαστικός διευθυντής της, θέση που κράτησε ουσιαστικά ως το 1976! Πέθανε τελικά στο κρεβάτι του το 1994, σε ηλικία 93 ετών…

Πηγή: efsyn.gr



Τουρκικά παιχνίδια κυριαρχίας στο Αιγαίο



“Παιχνίδι κυριαρχίας” στο Αιγαίο παίζει η Τουρκία με προκάλυμμα την νατοϊκή ναυτική παρουσία. Η Άγκυρα κατόρθωσε να συμμετάσχει και δεύτερη τουρκική φρεγάτα στην SNMG 2 η οποία περιπολεί με “νατοϊκές ευλογίες” στην καρδιά του Αιγαίου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών .
Την ίδια ώρα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιτρέπουν στους μετανάστες να φθάνουν ανενόχλητοι μέχρι τις παραλίες ελληνικών νησιών.
Στην νατοϊκή ναυτική δύναμη SNMG-2 αρχικά συμμετείχαν:
•Το Γερμανικό πλοίο ΔΜ (Π/Φ) -Δκσης A-1413 FGS BONN.
•Η Ελληνική Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.
•Η Ιταλική Φρεγάτα ITS LIBECCIO
•Καναδική Φρεγάτα 337 HMCS FREDERICTON και
•Η Τουρκική Φρεγάτα ΤCG BARBAROS.
Την Τετάρτη ο Γερμανός διοικητής της SNMG 2 έδωσε εντολή στην ιταλική φρεγάτα LIBECCIO και στην τουρκική BARBAROS να αποχωρήσουν και να πλεύσουν νότια της Ιταλίας προκειμένου να συμμετάσχουν στην νατοϊκή άσκηση Dynamic Manta.
Ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας BARBAROS υπακούει στην εντολή, αλλά ενώ έπλεε κοντά στα Κύθηρα, διατάχθηκε από το τουρκικό επιτελείο ναυτικού να επιστρέψει αμέσως στο Αιγαίο! Όπως κι έκανε.
Ο Γερμανός διοικητής δυσανασχέτησε αφού αναγκάστηκε να “διώξει” από την αρμάδα την φρεγάτα του Καναδά. Όμως αμέσως μετέβαλε στάση . Κι αυτό γιατί το τουρκικό ναυτικό απλόχερα του πρόσφερε άλλη μια φρεγάτα! Την Γκαζιαντέπ. Έτσι η Τουρκία βρέθηκε με δύο πολεμικά πλοία στο Αιγαίο ,με νατοϊκή ομπρέλα. Η περιοχή περιπολιών που ανέλαβε η δεύτερη τουρκική φρεγάτα έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκτελεί περιπολία δυτικά της Χίου και νότια των Ψαρών χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητα της από τα παράκτια ραντάρ του ελληνικού ΠΝ!
Η φρεγάτα Barbaros βρίσκεται βορειοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου!

Δεν έχουν οριστεί ακόμα τομείς

Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί επίσημα οι τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστούν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Υπάρχει μόνο πρόχειρος ορισμός περιοχών, οι οποίες βρίσκονται όλες δυτικά των ελληνικών νησιών.
Η αύξηση της ναυτικής παρουσίας της Τουρκίας (τόσο της Ακτοφυλακής όσο και του ναυτικού) σε ευαίσθητους τομείς και περιοχές του Αιγαίου (Ίμια-Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι-Ζουράφα) είναι το ένα στοιχείο που ανησυχεί την Αθήνα.

“Απόβαση” στις Οινούσσες!

Τα ξημερώματα της Πέμπτης σε νησάκι δίπλα στις Οινούσσες, την Παναγιά εντοπίστηκε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να ...συνοδεύει επί της ουσίας φουσκωτό με μετανάστες και πρόσφυγες. Το τουρκικό σκάφος έφθασε μέχρι τη παραλία του νησιού!Τέτοια περιστατικά δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας λένε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα το Πεντάγωνο είναι όσα συμβαίνουν στο Καστελόριζο. Το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που έχουν αποβιβαστεί στο νησί ξεπερνά τους 700. Το γεγονός αυτό προκαλεί απορία εάν το συγκρίνουμε με προηγούμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Καστελόριζο δεν αποτελεί διαχρονικά «τόπο προορισμού» για μετανάστες και πρόσφυγες.
Η ξαφνική αύξηση δείχνει στην Αθήνα ότι οι Τούρκοι κατευθύνουν προς το Καστελόριζο μετανάστες και πρόσφυγες για να αναγκάσουν Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό να ενισχύοσυν τις δυνάμεις τους. Κάτι που δεν είναι εύκολο ούτε επιχειρησιακά και κυρίως οικονομικά.
Σημαντικό είναι ακόμη ότι τα Δωδεκάνησα έχουν εξαιρεθεί από τους τομείς περιπολιών της νατοϊκής δύναμης .

 Πηγή: cnn.gr

Από το Grexit στο Grevo: η επανάσταση που χρειάζεται η Ελλάδα

«Η ασθένεια της Ευρώπης»
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ στο βιβλίο του στηλιτεύει την αδυναμία της ΕΕ «να προσφέρει τις λύσεις που έχουμε σήμερα ανάγκη» και «να πάρει τις σωστές αποφάσεις»



Η παρουσίαση του βιβλίου του Γκι Φερχόφσταντ θα γίνει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 13.00 στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε κίνδυνο, έναν κίνδυνο υπαρξιακό». Με αυτές τις λέξεις ξεκινά ο πρόλογος για την ελληνική έκδοση του βιβλίου του Γκι Φερχόφσταντ «Η ασθένεια της Ευρώπης» (εκδόσεις Παπαδόπουλος). Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στηλιτεύει την αδυναμία της ΕΕ να «προσφέρει τις λύσεις που έχουμε σήμερα ανάγκη» και να «πάρει τις σωστές αποφάσεις», ενώ τα προβλήματα από την οικονομική κρίση ως το Μεταναστευτικό απειλούν τη συνοχή της. «Φυσικά, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών από αυτές τις δυσκολίες» παρατηρεί ο κ. Φερχόφσταντ και ανατέμνει στη συνέχεια την εγχώρια πραγματικότητα με την ακρίβεια που μόνο ένας αποστασιοποιημένος παρατηρητής μπορεί να έχει. «Αν η Ενωση ήταν σε θέση να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα και να αποτρέψει την κατάρρευσή της, η κρίση θα είχε σίγουρα εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. Θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην Ελλάδα και η επικίνδυνη μόλυνση που την ακολούθησε ίσως να μην ήταν τόσο σοβαρή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι για την ελληνική κρίση ευθύνεται μόνο η Ευρώπη. Ο πυρήνας της ευθύνης για την κρίση βρίσκεται σαφέστατα στην ελληνική κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Συνέχισαν να κάνουν χρήση και κατάχρηση του πελατειακού χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας και να δαπανούν χρήματα που δεν είχαν, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το μη βιώσιμο δημοσιονομικό έλλειμμα» γράφει.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα που είχε διαμορφώσει για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. «∆εν έχω ξαναδεί στη ζωή μου», διηγείται, «πιο εύθυμη παρέα Ελλήνων από εκείνη που συνάντησα στις 24 Απριλίου 2015, στην πτήση από Βρυξέλλες προς Αθήνα. Ηταν μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, που επέστρεφε στην Ελλάδα έπειτα από μία ακόμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Ταξίδευαν πρώτη θέση – δεν ήταν αυτονόητο για πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Εκαναν συνέχεια πλάκα και ξεκαρδίζονταν στα γέλια. ∆εν έδιναν καθόλου την εντύπωση ότι ανησυχούσαν για κάτι· ούτε για το ότι η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και μετά βίας κατάφερνε να μαζέψει τα λεφτά για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Προσωπικά, πήγαινα στην Αθήνα για μια δημόσια συνάντηση με τον φίλο μου, Σταύρο Θεοδωράκη, πρώην δημοσιογράφο και ιδρυτή και επικεφαλής του Ποταμιού, ενός νέου ελληνικού πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος παρ’ όλο που δεν είχε εκτοξευθεί εκλογικά, είχε ωστόσο καταφέρει, από το τίποτε, να βγει από την κάλπη των τελευταίων εκλογών τέταρτο κόμμα της χώρας, μια ανάσα πίσω από το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Πριν από την αναχώρηση είχα συναντήσει στη VIP περιοχή του αεροδρομίου τον Τσίπρα. Τον ήξερα από τις αντιπαραθέσεις μας, όταν είχαμε διασταυρώσει τα ξίφη μας εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Η συνάντηση με Τσίπρα
Ο κ. Φερχόφσταντ δεν περιγράφει την εικόνα της αμεριμνησίας σκοπεύοντας να καταστρέψει με τη γραφίδα του την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Αντιθέτως ομολογεί ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα που τον γνώριζε, ένιωθε μεγάλη συμπάθεια για αυτόν. «Είχε ένα χαμόγελο που σε κέρδιζε και μου φαινόταν φιλικότατος. Η εμφάνισή του ήταν σίγουρα μια ανακούφιση μετά την ήττα της ελληνικής κυβέρνησης των δεινοσαύρων Βενιζέλου και Σαμαρά. Ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες. Ηθελε να μάθει ποιον θα συναντούσα στην Αθήνα. Μου είπε εν συντομία για τα χάλια που είχε παραλάβει, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Αυτά τα χάλια έχουν μακρά ιστορία. Οπως σε κάθε ελληνική τραγωδία, διάφοροι πρωταγωνιστές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, έτσι και οι εξηγήσεις για τον λάθος δρόμο που πήρε η Ελλάδα είναι πολλαπλές. Οτι οι Ελληνες έγιναν πολύ νωρίς δεκτοί στο ευρώ εξακολουθεί να είναι η πιο συνηθισμένη εξήγηση».
Πολλά έχουν γραφτεί για το πάρτι που τελείωσε οδυνηρά για τους Ελληνες. Ελάχιστα για τις ευθύνες της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο κ. Φερχόφσταντ, από τον τίτλο του βιβλίου του ήδη, διαμηνύει ότι δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη. «Η «διάσωση» της Ελλάδας ξεκίνησε αργά, πάρα πολύ αργά. Αντί να πιάσουμε αμέσως τον ταύρο από τα κέρατα και να δημιουργήσουμε έναν κλοιό γύρω από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιβολή βαθιών μεταρρυθμίσεων, ξεκίνησε ένας γύρος «Greece bashing», μισελληνισμού, κατά τον οποίο ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες πρότειναν ακόμη και την άμεση έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή την Ενωση. Ηταν πιο εύκολο να ρίξουν την ευθύνη για την κρίση του ευρώ στους Ελληνες από το αναγνωρίσουν ότι υπάρχει διαρθρωτικό πρόβλημα στην ίδια τη νομισματική ένωση.
Αυτό ώθησε ακόμη ψηλότερα τα επιτόκια και έσπρωξε την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά. Εκτός Ευρώπης κανείς δεν καταλάβαινε τίποτε. Αυτό ήταν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα; Μια νομισματική ένωση που διασπάται με το πρώτο σημάδι κινδύνου και πετάει την αλληλεγγύη στη θάλασσα; Σε τελευταία ανάλυση, το συνολικό χρέος του ελληνικού Δημοσίου αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ετήσιου πλούτου της Ευρώπης. Μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια έναντι ενός ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξης των δεκαπέντε τρισεκατομμυρίων. Πρόκειται για το 1,7%. Για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάνε αυτοί οι Ευρωπαίοι; Η αναμονή κράτησε μέχρι τον Μάιο του 2010. Ολοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η μορφή μαζοχισμού έπρεπε να σταματήσει».
Αλλά δεν σταμάτησε. «Καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε, έναν μόλις χρόνο αργότερα, υπήρξε ένα νέο πακέτο 130 δισ. Και τώρα εγκρίθηκε το τρίτο πακέτο. Αυτή τη φορά πάνω από ογδόντα δισεκατομμύρια. Για την Ελλάδα αυτά τα δάνεια μετατρέπονται σταδιακά σε δηλητήριο. Εχουν συνδεθεί με προϋποθέσεις που όρισαν οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ∆ΝΤ. Εξυγίανση και περικοπές. Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο το οικονομικό αποτέλεσμα. Η ζημία που προκαλείται στην ελληνική οικονομία ή στις τσέπες των απλών Ελλήνων είναι άνευ σημασίας. Φτάνει να είναι εντάξει το πρωτογενές ισοζύγιο. Ετσι, το ευρώ μετατράπηκε από ευλογία σε κατάρα για την Ελλάδα».
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά αφορά τις δικές μας ευθύνες και η περιγραφή είναι εξίσου οδυνηρή, ιδίως επειδή προέρχεται από έναν ξένο, με την κρίση καθεαυτή. «Οποιος αναλύσει νηφάλια την υπόθεση, δεν μπορεί να αποφύγει τη διαπίστωση ότι η ευθύνη για αυτήν την καταστροφική κατάσταση δεν βρίσκεται μόνο στην απροθυμία των ηγετών μας, αλλά κυρίως στην ελληνική πολιτική κάστα. Ο «απλοί» έλληνες και ευρωπαίοι φορολογούμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό. Εξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η Ελλάδα εφαρμόζει αργά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να βρει τον δρόμο προς την ευημερία. Η Ελλάδα παραμένει μια εντελώς διεφθαρμένη κοινωνία, βασισμένη σε ένα πελατειακό σύστημα, το οποίο στήθηκε από τα δύο πρώην μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, τη Νέα ∆ημοκρατία και το ΠαΣοΚ, πάνω στα ερείπια που άφησαν οι συνταγματάρχες».
Στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η λύση
«Ο Τύπος έκανε λόγο για απόλυτη ταπείνωση και ίσως δικαίως, λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που είχε οργανώσει λίγες μέρες πριν η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά ταπείνωση ποιου; Της ελληνικής κυβέρνησης; Του Τσίπρα; Ή των ελλήνων πολιτών; Για το σύνολο της ελληνικής πολιτικής κάστας ήταν πράγματι μια ήττα, αλλά όχι για τον ελληνικό λαό. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις και πολύ περισσότερες έχουν ανάγκη οι Ελληνες. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ψήφισαν τόσο μαζικά «όχι» στο δημοψήφισμα. Εχουν κουραστεί να πληρώνουν κάθε φορά τον λογαριασμό για ένα κακό πολιτικό σύστημα. Αυτός ήταν και ο σκοπός της έκκλησής μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγες ημέρες πριν από τη σύναψη αυτής της «αναθεματισμένης συμφωνίας». Ο Τσίπρας έδειχνε αποσβολωμένος όταν τον έφερα αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Πάντως, σχεδόν δεν αντέδρασε. Για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ανέσυρε κάνα δυο μικρές πρωτοβουλίες, με τις οποίες η κυβέρνηση και οι φορολογικές Αρχές είχαν λάβει μέτρα κατά της φορολογικής απάτης. Αλλά αυτό ήταν όλο. ∆εν μίλησε για την επανάσταση που χρειάζεται η χώρα του· ούτε για το τεράστιο μέγεθος του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Μετά βίας αναφέρθηκε στη διαφθορά και στις πελατειακές σχέσεις. Συνέχισε να επαναλαμβάνει ότι οι Ελληνες είχαν ήδη κάνει πολλές προσπάθειες. Αλλά εγώ δεν είχα στο στόχαστρο τους Ελληνες, αλλά την ελληνική πολιτική τάξη που δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει το σύστημα, πόσω μάλλον να το πετάξει στα σκουπίδια».
Η λύση που προτείνει ο βέλγος πολιτικός για όλα τα προβλήματα και τις ασθένειες της Ευρώπης είναι ένα μεγάλο άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αυτό που έχουν ανάγκη η Ελλάδα και η ευρωζώνη, τονίζει, δεν είναι το Grexit, αλλά το Grevo, μια ελληνική επανάσταση: μια νέα, συνολική συμφωνία που θα παράσχει στη χώρα την απαραίτητη οικονομική ανάσα με αντάλλαγμα μια ριζική αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα και τους κοινωνικούς θεσμούς. Αυτό απέχει πολύ από τις μειώσεις στους κατώτατους μισθούς ή στα χαμηλά επιδόματα ανεργίας ή τις συντάξεις. Πρέπει να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις. Η διαφθορά πρέπει να καταπολεμηθεί και το φορολογικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Οι ελληνικές τράπεζες και άλλες κρατικές επιχειρήσεις πρέπει να ξηλωθούν και να ιδιωτικοποιηθούν και να απελευθερωθούν αμέσως οι κλάδοι της οικονομίας που είναι τώρα ερμητικά κλειστοί για τους νεοεισερχομένους. Τέλος, πρέπει να αποκατασταθεί η αντικειμενικότητα στην πρόσβαση σε δημόσια αξιώματα.  Ισως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές Ιουλίου 2015 να δώσει μια μικρή ώθηση. Αλλά αν αυτή θα είναι αρκετή, ώστε να μιλάμε για αποφασιστική στροφή, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο.
Τα θύματα μιας ερειπωμένης δημοκρατίας
«Οι έλληνες ψηφοφόροι έκαναν μια καινούργια αρχή»

«Οι Ελληνες», συνεχίζει ο κ. Φερχόφσταντ, «έγιναν έτσι θύματα μιας ερειπωμένης δημοκρατίας, η οποία βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εξαγορά ψήφων, και όχι στα προγράμματα των κομμάτων ή στις πολιτικές αρχές. Τα αποτελέσματα αυτού του συστήματος είναι καταστροφικά. Ο μέσος έλληνας πολίτης έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αγοραστικής του δύναμης. Τα ποσοστά της φτώχειας και της ανεργίας έχουν τριπλασιαστεί και οι πτωχεύσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι υψηλότερες από ποτέ. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι έλληνες ψηφοφόροι έκαναν στις τελευταίες εκλογές μια τελείως καινούργια αρχή. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα σφαγιάστηκαν. Το ΠαΣοΚ σχεδόν εξαφανίστηκε και ο μεγάλος νικητής ήταν ένας συνασπισμός από διάφορα μικρότερα αριστερά κόμματα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα χειριστεί τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Θα κατεδάφιζε το διεφθαρμένο ελληνικό κοινωνικό σύστημα. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές. Εν τω μεταξύ, έχουν περάσει πολλοί μήνες και η μεγάλη επανάσταση δεν φαίνεται πουθενά».
«Οποιος είχε την ψευδαίσθηση ότι θα αναλάμβανε την εξουσία μια νέα κυβέρνηση που θα άλλαζε ριζικά κατεύθυνση και θα μεταρρύθμιζε πραγματικά την ελληνική κοινωνία εξαπατήθηκε. Επιπλέον, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ΠαΣοΚ πριν από σαράντα χρόνια, δεν έχει αποκηρύξει τις πελατειακές σχέσεις, αλλά απλώς επιδιώκει να τις φέρει στα μέτρα του. Και αυτό διότι, όπως ακριβώς έκαναν προηγουμένως οι Σοσιαλιστές και η Νέα ∆ημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ διορίζει τώρα μέλη του κόμματος σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Επαναπροσλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους που είχαν απολυθεί· ίσως μετά την απόκτηση της κομματικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δεν υπάρχουν. Οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις απλώς ακυρώθηκαν (…) Μόνο μετά τα μέσα του 2015, όταν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν είχε πια δεκάρα, άλλαξε πορεία ο Τσίπρας. Αποδέχθηκε εξ ανάγκης μια νέα δέσμη μέτρων, εν μέρει εξυγίανσης και εν μέρει αναδιάρθρωσης, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε δεκαεπτά ώρες. Λίγο μετά τις οκτώ το πρωί ο Τσίπρας ενέκρινε διστακτικά το νέο πακέτο μέτρων. Η μεγάλη διαφορά με τις προηγούμενες συμφωνίες είναι ότι η Ευρώπη έχει τώρα μια σειρά εγγυήσεων για να διασφαλίσει ότι οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις δεν θα παραμείνουν νεκρό γράμμα. Ηταν κάτι που έλειπε κατά το παρελθόν, ανεξαρτήτως του ποιος ήταν στην εξουσία: ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Αντώνης Σαμαράς. Τώρα, για πρώτη φορά, καθορίστηκε μια σαφής νομοθετική ατζέντα με σαφή καθήκοντα και δεσμευτικές ημερομηνίες».