Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Κλέμενς Φουστ: «Η ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί»

Αλλαγή σκυτάλης στο οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Τον αμφιλεγόμενο οικονομολόγο Χανς Βέρνερ Ζιν διαδέχεται ο Κλέμενς Φουστ, ο οποίος εκτιμά ότι η ευρωκρίση είναι εδώ και ότι οι πρόσφυγες θα επιβαρύνουν το κράτος πρόνοιας.
Ο νέος επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου Ifo, Κλέμενς Φουστ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι η ευρωκρίση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, ότι οι χώρες της κρίσης πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και πως με την πολιτική του φθηνού χρήματος η ΕΚΤ απλά αγόρασε χρόνο.
Αναφερόμενος στις ενέργειες της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης ο νέος επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo τόνισε: «Η δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα αγοράζει ομολόγα χωρίς να θέσει όριο καθησύχασε τις αγορές. Όμως τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, η υπερχρέωση κρατών και τραπεζών, αλλά και η ελλιπής ανταγωνιστικότητα των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου εξακολουθούν να υφίστανται.
Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι χώρες όπως η Ισπανία επιστρέφουν στην ανάπτυξη. Το αν ξεπεράστηκε ωστόσο η κρίση θα το δούμε στην επόμενη ύφεση. Και επειδή πολλά εξαρτώνται ακόμα από την ΕΚΤ και την πολιτική του φθηνού χρήματος είναι υπερβολικά νωρίς να υποστηρίξουμε ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση».
Οι πρόσφυγες θα εξαρτώνται από το κράτος πρόνοιας
O νέος επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φουστ
O νέος επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φουστ
Εξηγώντας στη συνέχεια την εκτίμησή του ο επικεφαλής του Ifo αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας: «Μια ενδεχόμενη διεθνής ύφεση θα πλήξει καίρια την ιταλική οικονομία. Προς το παρόν σημειώνεται ανάπτυξη. Σε περίπτωση ύφεσης όμως θα αυξηθεί περαιτέρω το χρέος, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 130% και οι αγορές θα διερωτηθούν τι θα γίνει με τη χώρα και αν η ευρωζώνη βοηθήσει την Ιταλία. Δεν αποκλείεται τότε οι καταθέτες να προχωρήσουν μαζικά σε αναλήψεις, οι επενδυτές να πάψουν να αγοράζουν ιταλικά ομολόγα και όλοι να περιμένουν την αντίδραση της ΕΚΤ. Θα χρηματοδοτήσει το ιταλικό δημόσιο αν και δεν το επιτρέπει το καταστατικό της;»
O Κλέμενς Φουστ μίλησε, τέλος, για τις μεγάλες προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η γερμανική οικονομία: «Όταν ξεκίνησαν οι προσφυγικές ροές πολλοί μίλησαν για επίλυση του δημογραφικού ακόμα και για συμβολή των προσφύγων στην γερμανική οικονομία.
Γεγονός είναι ωστόσο ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν περιορισμένη ή καθόλου επαγγελματική κατάρτιση. Κατά συνέπεια θα εξαρτώνται από το γερμανικό κράτος πρόνοιας. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ξεκάθαρα στον γερμανικό λαό ότι αλληλεγγύη σημαίνει να μοιράζεσαι, αλληλεγγύη σημαίνει ότι τελικά ο καθένας από μας θα έχει λιγότερα στο πορτοφόλι του αλλά και ότι το να μοιράζεσαι είναι μια σημαντική αξία».
Στέφανος Γεωργακόπουλος

Τουρκικός στρατός εισέβαλε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ





Τουρκικός στρατός εισέβαλλε σήμερα, στην ανεξάρτητη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 15 στρατιώτες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι υπήρξε και ρίψη ελικοπτέρου. 

Πρόκειται για τον τουρκικό λαό των Αζέρων, οι οποίοι ήρθαν σήμερα σε ανοιχτή σύγκρουση με τους Αρμένιους της περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, καταρρίφθηκε από τους Αζέρους ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που ανήκε στην Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν. 

Ο γραμματέας Τύπου, του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Artsrun Hovhannisyan, δήλωσε ότι: «αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εχθροπραξίες Αζέρων και Αρμενίων , με τις ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων να υλοποιούν αντεπίθεση, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχουν καταληφθεί». 

«Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται. Ο εχθρός υπέστη σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό. Καταρρίφθηκε ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν» συνέχισε ο αρμένιος γραμματέας Τύπου. 

Υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση που η σύγκρουση ενισχυθεί και αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις, οι Αζέροι θα βοηθηθούν από τους Τούρκους. 

Ωστόσο, στην ίδια περίπτωση τους Αρμένιους θα υπερασπιστούν οι Ρώσοι, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και επίσημα, την σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας. 

Βέβαια ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε νωρίτερα για το ζήτημα και τόνισε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να ανεχτεί τις επιθέσεις των Αζέρων, αν συνεχιστούν…

"Πηγή:volcanotimes.com"

Δικαιώνεται ο Γιάνης - Καμόρα το ΔΝΤ




Το ότι το ΔΝΤ είναι μία τρομοκρατική οργάνωση είναι πλέονγνωστό σε όλους. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο είναι το ίδιο το ΔΝΤ να αφήνει μέσω διαρροών να διαφαίνεται ο ρόλος του.
Μετά τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου η κομόρα του ΔΝΤ και ο πραγματικός του ρόλος του δεν έμειναν ασχολίαστα και απο τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος μέρα με την ημέρα βλέπει την δικαίωσή του να γίνεται ορατή στον απλό κόσμο.

Ο Γιάνης δήλωσε στο twitter.
«για όποιον αμφέβαλε ότι Τρόικα είναι παρακρατικό τάγμα αναποτελεσματικών ψευτοτεχνοκρατών που υπονομεύουν την Ευρώπη»

Καίνε την κυβέρνηση οι διάλογοι Τόμσεν-Βελκουλέσκου για τις προθέσεις του ΔΝΤ




Απόρρητη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου για Ελλάδα αποκαλύπτουν τα Wikileaks. Τα πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα, δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks, βάζοντας φωτιά στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που ξεκινά τη Δευτέρα.Όπως μετέδωσε το Mega, εάν τα πρακτικά της συνομιλίας είναι αληθινά, τότε τίθεται τεράστιο θέμα για τη στάση Τόμσεν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς διαφαίνεται ότι τηρεί έντονα εχθρική στάση εναντίον της χώρας.
Ταυτόχρονα τα βάζει και με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους. Αποκαλύπτεται, πάντως, ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα -η κ. Βελκουλέσκου επιστρέφει το Σάββατο- και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.
Ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.
Μέρος του διαλόγου, όπως τον μετέδωσε το Mega:
Πόλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.
Πόλ Τόμσεν: Πώς θα το ρίξουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν είμαι βεβαίη. Δεν θέλω να επανέλθω τόσο σύντομα, φυσικά. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες, ή σε δέκα ημέρες θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο από ό, τι είμαστε τώρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω ότι γι ‘αυτή την επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, σχεδιάζουν να … έχουν καταληκτική προθεσμία, σωστά; Σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο, λόγω των υποτιθέμενων συνομιλιών για το χρέος που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Εαρινή Συνοδό. Για αυτό δεν είμαι βεβαίως. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πίεση θα έρθει έτσι κι αλλιώς σε κάποιο σημείο για εμάς, έτσι … δεν γνωρίζω. Δεν βλέπω πώς αυτό πρόκειται να εξελιχθεί, αλλά εμείς θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο …
Πόλ Τόμσεν: Μα γιατί; Θέλω να πω, μπορούμε να … Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνάντηση όπως είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε ..
Ντέλια Βελκουλέσκου: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και θα μπορούσαμε να έχουμε ανταλλαγή έγγραφων από απόσταση, αλλά ξέρουμε αυτό αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα. Το έχουμε πει αυτή τη φορά και πάλι, ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν αυτό που λέμε: ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε μαζί. Απλά δεν λειτουργεί. Γι ‘αυτούς τα πάντα εναπόκεινται σε αλλαγές – εάν οι αρχές το θέλουν.
Πόλ Τόμσεν: Μπορείτε να το αλλάξετε έτσι ώστε να μην έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, να πείτε στις αρχές Απριλίου;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό πρόκειται να είναι μια καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αυτό αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.
Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις … οπότε … χαχα. Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω Πολ ότι θα πρέπει να το συζητήσετε στο επίπεδό σας. Θέλω να πω ότι θα έλθει πίσω … Εγώ νομίζω .. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να το κάνουμε σε αυτό το στάδιο. Πόλ Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψετε; Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι. Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη δημοσιονομικών κλιμακίου ΔΝΤ): Πολ νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για συμφωνία σχετικά με το 2,5%, διότι αυτό δεν διαπερνά και δεν έχει εμπεδωθεί καλά με την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι εντάξει να επιστρέψουμε στις 2 Απριλίου. Αλλά, από την πλευρά μας, υπαναχωρώντας από αυτή την ημερομηνία θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή.
Πόλ Τόμσεν: Λοιπόν, μπορείτε απλά να κατηγορήσετε εμένα, αυτό θα είναι εντάξει. Πότε θέλουν να τελειώσει αυτή την αποστολή;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσει ιδανικά έως την 8η Απριλίου, οπότε μόλις μία εβδομάδα. Ή στις 12 ή 13 Απριλίου. Θυμηθείτε στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να έχουν αυτή τη συνάντηση του της «Ομάδας της Ουάσιγκτον» για το χρέος στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) και μετά….
Πόλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε έως τις 6 Απριλίου;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο σε αυτό το EWG και ουσιαστικά πρέπει να έχουμε αυτή τη συζήτηση του χρέους που προετοιμάζουν οι υπουργοί για την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σκέπτονται για τις 15 ή 16 Απριλίου, στο περιθώριο των συναντήσεων τη Εαρινής Συνόδου. Έτσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσει …
Πόλ Τόμσεν: Ναι, αλλά η Εαρινή Συνοδός θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας στις 11 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσει εκεί είτε στις 8 είτε στις 9 και να επιστρέψετε έως τότε.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ακριβώς αυτό, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έως το .. όχι .. 11 ή 12 Απριλίου ή κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να πετάξουμε κατευθείαν στο DC. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με μια συμφωνία αλλά και όχι, εννοώ μπορούμε να καταλήξουμε κατά κάποιο τρόπο εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Και ναι, θα υπάρξει ένα τεράστιο ποσό πίεσης και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό. Πόλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει μπλοκάρισμα, έτσι δεν είναι;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό. Γι ‘αυτό πρέπει να το βγάλουμε – συμφωνώ μαζί σου – όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος από κατηγορίες εναντίον μας, για το αφορολόγητο και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα όμως που δεν είναι σαφές για μένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή είναι η συζήτηση σχετικά με το στόχο. Το 3,5% έναντι του 1,5% γιατί για μας αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό.
Πόλ Τόμσεν: Μπορώ να σας πω πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος τα κράτη μέλη να πρόκειται να δεχθούν να μειώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πούμε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε ό, τι είχες προτείνει; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμη και για το μεσοδιάστημα; Πόλ Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι λένε ότι είναι ο στόχος μας που έχει σημασία για την εκταμίευσή και για την ελάφρυνση του χρέους -αλλά δεν πρόκειται να το πουν αυτό.
Newsroom ΔΟΛ

Ανοιχτή επιστολή του Χρήστου Λεοντή προς τον Υπουργό Πολιτισμού: ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ !



Εν μέσω αντιδράσεων από τον καλλιτεχνικό κόσμο ύστερα από την γνωστοποίηση της κατεύθυνσης του φετινού Ελληνικού Φεστιβάλ που θα γίνει Διεθνές Φεστιβάλ και θα περιλαμβάνει κυρίως παραγωγές που αφορούν Βέλγους καλλιτέχνες, αφού εκείνους γνωρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάν Φάμπρ,  ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής στέλνει την παρακάτω ανοιχτή επιστολή στον Υπουργο Πολιτισμού.    

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Καθηγητή του πολυτεχνείου κύριο Μπαλτά.

Κύριε Υπουργέ   Οι επιλογές σας, – δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μνημονιακή υποχρέωση - σε πρόσωπα που καλείτε από......το εξωτερικό, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη,την προώθηση και την προβολή του σύγχρονου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού, με αφήνουν άναυδο!!   
Μας πέταξε «στη μούρη», χωρίς αιδώ, χωρίς ευγένεια, με έπαρση, θράσος και αναίδεια, ένα ... ΕΤΟΣ ΒΕΛΓΙΟΥ!! με δικά του έργα, με Βέλγους καλλιτέχνες και με έξοδα τού πενιχρού Ελληνικού δημοσίου, που θα παρουσιάσει φέτος το ...ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, που άλλαξε και τ’όνομά του, σε ΔΙΕΘΝΕΣ...για να ξεκαθαρίσουμε μιά και καλή με τον ντόπιο πληθυσμό... ( Διεθνιλίκι με έργα ενός ατόμου πρώτη φορά το ακούω...Τι σπουδαία ιδέα!) Για μία τετραετία θα πρέπει οι Έλληνες καλλιτέχνες να διδαχτούμε πρώτα από Βέλγους και μετά,θα δούμε τι θα γίνει, αν είμαστε καλοί μαθητές!!   Υπενθυμείστε ,παρακαλώ, στον κύριο καλλιτεχνικό διευθυντή ότι, ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των Βέλγων η δικό του...Κάτι υπάρχει κι αλλού από Θέατρο, Μουσική, Κινηματογράφος, Ποίηση, Λογοτεχνία, Εικαστικά..... Επισημαίνω και κάτι που παρατήρησα τελευταία, όχι μόνο στο δημόσιο τομέα. Μουσείο Μπενάκη: ΓΑΛΛΟΣ, Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης :ΓΑΛΛΙΔΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ: ΒΕΛΓΟΣ... η συνέχεια;   Μεγαλύτερη περιφρόνηση και προσβολή για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες καλλιτέχνες, δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει. 
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ !  ΌΛΟΙ οι Έλληνες, καλλιτέχνες και κοινό, είμαστε απέναντί σ’ αυτή τη λογική και σ’ αυτές τις επιλογές. Στο παρελθόν είχαμε απαγορεύσεις,λογοκρισίες και τώρα αποκλεισμούς. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα και δε φαντάζομαι ότι μπορεί κανείς να επαίρεται για τη συμβολή του στον πολιτισμό της χώρας του. Οι ενέργειε αυτές κουμπώνουν απόλυτα με το λεχθέν κατά το παρελθόν ότι, ο έλεγχος μιάς χώρας περνάει μέσα από τον έλεγχο του πολιτισμού της.   Αλλάξτε ρότα κύριε Υπουργέ. ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ! Απαλλάξτε μας από αυτές τις επιλογές. Μην εμποδίζετε με τον τρόπο σας την ελπίδα από τους δημιουργούς της πατρίδας μας. ΦΤΑΝΕΙ ! Μήπως «φραγκέψαμε:» Κύριε Υπουργέ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΒΕΛΓΟΣ. Έχω την τιμή και το προνόμιο,να είμαι πολίτης αυτής της δύσμοιρης χώρας. Αλήθεια, αν επεδίωκα να γίνω Βέλγος πολίτης, μήπως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ,το ορατόριο μου «ΦΥΛΑΤΤΕΙΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΣ», το οποίο παρακολούθησε και ο εξοχώτατος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που με κάλεσε στο γραφείο του να με συγχαρεί για το ΕΘΝΙΚΟΥ χαρακτήρα έργο μου, όπως μου ετόνισε;   ΚΡΙΜΑ! Χρήστος Λεοντής Πιστός και αμετανόητος υπηρέτης του  ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

"Πηγή: musicpaper.gr"

Ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη γενική συνέλευση του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών



Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,



Μου επιτρέπετε να σας απευθύνομαι και με την προηγούμενη ιδιότητά μου της βουλευτή και πρώην Προέδρου της Βουλής αλλά, και με την ιδιότητά μου της δικηγόρου και συναδέλφου κάποιων από σας. Και να σας πω ότι είναι ιδιαίτερη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Είναι ιδιαίτερη χαρά που βλέπω ότι και φέτος όπως και πέρυσι είστε πολύ ενεργοί, ζωηροί και έτοιμοι για τον κοινοβουλευτικό διάλογο και είναι, επίσης, ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι φοιτητές και φοιτητές της Νομικής, νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες επιλέγουν να ασχοληθούν με την καρδιά της Κοινοβουλευτικής, Νομοθετικής Λειτουργίας, τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη Βουλή για τη Νομοθέτηση.



Το ότι κάποιοι έχετε επιλέξει την Νομική δεν είναι άσχετο αλλά αντίθετα είναι ευθέως συνδεδεμένο με το γεγονός ότι στο δίκαιο κοιτούν και με το δίκαιο ασχολούνται οι άνθρωποι εκείνοι που εμφορούνται από την πίστη και τον ιδεαλισμό για την Δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι που δεν συμβιβάζονται με την αδικία. Το γεγονός ότι ως φοιτητές επιλέγετε να ασχοληθείτε με την Βουλή και την Κοινοβουλευτική Λειτουργία αναδεικνύει τον ιδεαλισμό των ανθρώπων που πιστεύουν στη Δημοκρατία. Κι έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη από την υπενθύμιση ότι το πολίτευμα αυτής της χώρας είναι η Δημοκρατία. Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να υπενθυμισθεί, και ιδίως από νέους ανθρώπους όπως εσείς, ότι η δημοκρατία έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ότι η Δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο που πρέπει να είναι ουσιαστικός, ότι η Δημοκρατία προϋποθέτει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική λειτουργία και διάκριση των εξουσιών.



Μολονότι αυτά που σας λέω είναι αυτονόητα, δυστυχώς, αμφισβητούνται και παραβιάζονται, δυστυχώς, από τους ίδιους τους εκπροσώπους και της Εκτελεστικής εξουσίας και της Κοινοβουλευτικής και Νομοθετικής Λειτουργίας, πολλές φορές δε και από τους εκπροσώπους της Δικαστικής λειτουργίας. Και νομίζω ότι είναι ενδεικτικές οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών που γίνονται τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής για την Δικαιοσύνη. Συζητήσεις που όχι απλώς δεν περιποιούν τιμή αλλά αντίθετα καταρρακώνουν το κύρος, πρώτα απ’ όλα, εκείνων οι οποίοι ευτελίζουν νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική λειτουργία ανάγοντές τες σε ένα παζάρι μεταξύ κομματικών εκπροσώπων.



Θέλω να σας πω ότι ένα από τα πράγματα που καμάρωσα ιδιαίτερα στην προηγούμενη συνεδρίασή σας, πέρυσι τέτοιον καιρό ως Πρόεδρος της Βουλής ήταν το γεγονός ότι δεν μπήκατε στον πειρασμό να ενσαρκώσετε μιαν απομίμηση κακών παραδειγμάτων και του κακέκτυπου κοινοβουλευτικού διαλόγου που διεξάγεται επί μνημονιακής περιόδου στη Βουλή. Δεν μπήκατε στον πειρασμό να μιμηθείτε εκείνους που δεν ανέχονται τη συζήτηση, εκείνους που εισάγουν νομοσχέδια «τέρατα» εκατοντάδων σελίδων χωρίς χρόνο επεξεργασίας και διαβούλευσης των βουλευτών. Δεν μπήκατε στον πειρασμό καν να εφαρμόσετε κατά γράμμα έναν πολύ προβληματικό κανονισμό της Βουλής, που σε πολλές περιπτώσεις αποκλείει και υποβαθμίζει την ποιότητα του δημοκρατικού διαλόγου αλλά αντίθετα βάλατε κανόνες, φτιάξατε δικό σας κανονισμό της δικής σας Πρότυπης Βουλής και τον εφαρμόσατε. Και οι κανόνες αυτοί ήταν ιδιαιτέρως ενισχυτικοί του διαλόγου, του αντιλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.



Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η συνεδρίαση της Πρότυπης Βουλής, του «μοντέλου Βουλής» που ξεκινάει σήμερα με την τελετή έναρξης, είναι και μια ευκαιρία να υπενθυμισθεί ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες που επιμένουν και στη Δικαιοσύνη και στο Δίκαιο, νέοι άνθρωποι που δεν ανέχονται ότι μπορεί η Βουλή να νομοθετεί ως πλυντήριο σκανδάλων, ως νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών ή ως επικυρωτήριο κελευσμάτων που δεν προέρχονται από τον λαό, αλλά συγκροτούν εντολές από μη νομιμοποιημένα κέντρα, από αντιδημοκρατικά μορφώματα, όπως είναι η Τρόικα, που ήδη αναβαθμίστηκε σε Κουαρτέτο, οι δανειστές, που ενεργούν κατά παραβίαση και της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας και ισότιμης συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των κανόνων λειτουργίας καθ’ εαυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Η σημερινή σας συνεδρίαση διεξάγεται σε μία πολύ οδυνηρή και πολύ λυπηρή συγκυρία κατά την οποία προσγειώνονται στη Βουλή, όπως και παλιότερα, τροπολογίες άσχετες, αντισυνταγματικές και κείμενες εκτός κάθε νομοθετικού, δημοκρατικού και συνταγματικού πλαισίου. Καταργούνται με αντισυνταγματικές τροποποιήσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής οι Ανεξάρτητες Αρχές, που είναι εγγυητικές θεσμικές λειτουργίες για τη Δημοκρατία. Γίνονται ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με Υπουργούς που έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να υπαγορεύουν ακόμη και την πορεία των υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που αυτοπροσώπως κατέθεσε μήνυση κατά πρώην συναδέλφου του ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ενέργεια πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου κυβερνητικού, δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού αλλά και δικαστικού. Ενέργεια που αυτοτελώς κατατείνει στον επηρεασμό της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Και ο ίδιος Υπουργός σε δημόσιες εμφανίσεις του στη συνεδρίαση των Διοικητικών Δικαστών επιδίωξε να επηρεάσει την έκδοση απόφασης σχετικά με την αντισυνταγματική κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών. Και, δυστυχώς, και ο διάδοχός μου, ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, προέβη σε δηλώσεις οι οποίες ευτελίζουν κάθε έννοια Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, λέγοντας επί λέξει ότι "οι δικαστές δεν μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τη συγκυρία, τις παραμέτρους, τα κίνητρα" εννοώντας δηλαδή οι δικαστές δεν μπορούν να αποφασίζουν αντίθετα με την κυβερνητική βούληση. Όλα αυτά είναι οχληρά, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν το δικό σας ρόλο και τη δική σας σημαντική λειτουργία ως εγγυητών του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικού κεκτημένου, που υπηρετεί τις επόμενες γενιές.



Η σημερινή Βουλή αναδείχθηκε μέσα από μία διαδικασία αντισυνταγματική, διαδικασία σκοπιμότητας που είχε σκοπό να καταργήσει το δημοκρατικό κεκτημένο του δημοψηφίσματος, το ΟΧΙ σε μέτρα αντιδημοκρατικά, το ΟΧΙ σε μέτρα μνημονιακά. Είχε, επίσης, σκοπό να καταργήσει το κοινοβουλευτικό κεκτημένο Επιτροπών που λειτούργησαν προς όφελος της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Δικαιοσύνης και της προστασίας της θωράκισης των νέων γενεών από την ασυδοσία επίορκων κυβερνητικών λειτουργών και επιτελών. Με τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής ουσιαστικά πέτυχαν την απενεργοποίηση μιας πολύ σημαντικής Επιτροπής, της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που είχε ιδρυθεί στην προηγούμενη περίοδο και η οποία ανέδειξε κάτι που πρέπει να ενδιαφέρει όλους και ειδικά εσάς: ότι οι νέες γενιές δεν οφείλουν και δεν πρέπει να πληρώσουν ένα χρέος που δεν τους αναλογεί, ένα χρέος συνδεδεμένο με αντισυνταγματικές διαδικασίες αλλά και με πλείστες συμβάσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη. Είναι οχληρό το γεγονός ότι αυτήν την Επιτροπή την καταδιώκει η σημερινή Κυβέρνηση και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι οχληρό ότι η αλήθεια που αναδεικνύει αυτή η Επιτροπή ενοχλεί τους κυβερνώντες και τους κατέχοντες την εξουσία.



Είναι οχληρό ότι ταυτόχρονα υποβαθμίσθηκε το κεκτημένο της ανάδειξης μεγάλων σκανδάλων, όπως το σκάνδαλο της Siemens και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, αφού οι έρευνες οι οποίες δρομολογήθηκαν στην προηγούμενη περίοδο σταμάτησαν.



Σταμάτησε και η έρευνα για τα μνημόνια γιατί, προφανώς, έγινε αντιληπτό ότι θα περιελάμβανε και τις ευθύνες της τωρινής Κυβέρνησης. Σταμάτησε και η ουσιαστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Οφειλών συνδεδεμένων, όπως πολύ καλά κι εσείς γνωρίζετε, με διεθνή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν από το γερμανικό στρατό, από τους ναζί, από τις δυνάμεις κατοχής, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενέργειες από τις οποίες γεννώνται αξιώσεις της χώρας μας  πολύ σημαντικές.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ πολύ καλή επιτυχία στις εργασίες της πρότυπης Βουλής, θα ήθελα να σας ευχηθώ να διατηρήσετε τον ιδεαλισμό των ανθρώπων που πιστεύουν στη Δικαιοσύνη και δεν συμβιβάζονται με την αδικία, να καλλιεργήσετε τον ιδεαλισμό των ανθρώπων που πιστεύουν στην Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία και στις εργασίες σας, τις επόμενες μέρες, αλλά και την πορεία σας, στη ζωή σας, στη σχολή σας, στη δουλειά σας να κουβαλάτε την ιερή επιταγή της ακροτελεύτιας διάταξης του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος, του άρθρου 120, που λέει ότι η τήρηση του Συντάγματος δεν αποτελεί απλώς δικαίωμα αλλά θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Η τήρηση του Συντάγματος και η πίστη στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Και λέει ακόμη ότι όλοι οι Έλληνες, κι εγώ θα σας πω πρωτίστως οι νέοι άνθρωποι, δικαιούνται και υποχρεούνται  να αντιστέκονται στις ενέργειες κατάλυσής του, στις ενέργειες βίαιης παραβίασης και κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας, όπως αυτές που βιώνουμε τα τελευταία έξι χρόνια.



Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας δεν είναι Ανδρέας αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ που μίσησε ο λαός.



Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μιλά στο γνωστό περιοδικό The Economist, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αφού εξομολογείται ότι ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 4%.

Σε συνένετευξη του στο δημοφιλές περιοδικό, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί «ολοκληρωτικά» στον χώρο που άφησε το ΠΑΣΟΚ, μια εξέλιξη που όπως λέει τον αφήνει «εντυπωσιασμένο αλλά όχι έκπληκτο¨
Εξηγώντας την έκπληξη του, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει: «Είμαι εντυπωσιασμένος, επειδή αυτό που προέβλεψα έγινε, Συχνά δεν γίνεται ότι προβλέπω. Αυτό που βλέπω ενδιαφέρον, από την ελληνική οπτική, δεν ήταν τόσο οι εκλογές του 2015. Η νίκη ήταν αναμενόμενη. 
Το ΠΑΣΟΚ ήταν ολοκληρωτικά απονομιμοποιημένο. Εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ σε πολύ νεαρή ηλικία, τυο 1974 – 1975, όταν πρωτοδημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν ένα πολύ ριζοσπαστικό κόμμα. Η σκέψη του Παπανδρέου τότε, ήταν εκπληκτκή. 
O Παπανδρέου ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός οικονομολόγος . Ήταν επικεφαλής του τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Berkeley ( δεν πρέπει να χλεύαζε ). Αυτός μαθηματικοποίησε την οικονομία με τον Kenneth Arrow και άλλους στη δεκαετία του 1950 . Δεν ήταν ριζοσπαστικός τότε. Έγινε  λόγω της ελληνική εμπειρίας εδώ , βλέποντας πως η CIA είχε το χειρισμό της πολιτική εδώ. 
Στις αρχές του 1970 έφερε στην Ελλάδα ένα πολύ ενδιαφέρον μίγμα της καλής ποιότητας της οικονομικής σκέψης με αντι – αποικιακή νοοτροπία. Τόσοι πολλοί πήγαμε στο ΠΑΣΟΚ τότε. Ηταν ένα καθαρό κόμμα, επειδή ήταν νέο και δεν ήταν διεφθαρμένο. Και τότε έγινε το ακριβώς αντίθετο. Εγινε τελείως συστημικό, βρώμικο και υποταγμένο στην αποικιοκρατική λογική της Τρόικα. Ετσι, ήταν ζήτημα χρόνου πριν ο κόσμος που πήγε σε αυτό, άνθρωποι σαν τους γονείς μου ας πούμε – θα το εγκατέλειπαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανακτούσε το έδαφος που το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει», τονίζει.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «ανάμεσα στο 2011 και το 2015, το κόμμα πήγε από το 4% στο 40% και τώρα πηγαίνει πίσω στο 4%. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θα καταρρεύσει. Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ και πέφτει με τον ίδιο τρόπο. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει».
Τέλος, αναφέρεται και στο δημοψήφισμα, αναφέροντας πως «κάποιοι από τους βουλευτές μου που είχαν λεφτά, ψήφισαν ΝΑΙ», όπως και «οι καλοστεκούμενοι μπουρζουά ψηφοφόροι το ΣΥΡΙΖΑ».
"Πηγή:thecaller.gr"

Αυτή είναι η Ευρώπη που ονειρεύονται - 40.000 πολίτες πέθαναν απο το κρύο.



Το ρεύμα «βγαίνει» από την πρίζα, είτε προέρχεται από πυρηνική ενέργεια είτε από ανανεώσιμες πηγές. Όμως τελευταία το ηλεκτρικό ρεύμα εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, όπως δείχνει ντοκιμαντέρ του καναλιού Arte.


40.000 Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους το χειμώνα του 2014 από το κρύο, μιας και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος. 
Η λεγόμενη «φτώχεια του ρεύματος» αφορά σήμερα σχεδόν το 10% των Ευρωπαίων.
Ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού προγράμματος Arte δείχνει ότι σύμφωνα με την Eurostat τα τελευταία οκτώ χρόνια οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά μέσο όρο αυξήθηκαν κατά 42%.
Στη Βουλγαρία για παράδειγμα το 50% του μέσου εισοδήματος διατίθεται για πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. 
Στην Ισπανία περίπου το 28% του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, κι ας έχουν εγκαταστήσει χιλιάδες πολίτες στα σπίτια τους φωτοβολταϊκά κύτταρα. Η ισπανική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα αγόραζε σε λογικές τιμές το ηλεκτρικό που παράγουν οι πολίτες στα σπίτια τους. Στη συνέχεια ωστόσο άλλαξε γνώμη οδηγώντας στην υπερχρέωση πολλά νοικοκυριά. 
Στη Γαλλία η πρώην δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF διατηρεί ακόμα και σήμερα το μονοπώλιο παραγωγής ρεύματος καθιστώντας αδύνατη την παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά από τους πολίτες. 
Ως συνέπεια σχεδόν 8 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. 
Τέλος στη Γερμανία η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού δεν οδήγησε, όπως αναμένονταν, σε μείωση των τιμών. Σχεδόν 7 εκατομμύρια νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα που καταναλώνουν.
Aνεκπλήρωτες υποσχέσεις των Βρυξελλών
 Οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν κατά 42% την τελευταία 8ετία
Οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν κατά 42% την τελευταία 8ετία
Πριν από περίπου 20 χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε φθηνό, φιλικό προς το περιβάλλον ρεύμα, αλλά και ότι θα έθετε την αγορά ρεύματος υπό έλεγχο. Τελικά όμως οι τιμές αυξήθηκαν, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων. 
Στο ντοκιμαντέρ του Arte, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν για μια ακόμα εβδομάδα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού προγράμματος, φιλοξενούνται απόψεις δημοσίων υπαλλήλων, συμβούλων ενεργειακών κολοσσών, αλλά και πολιτών που χαρακτηρίζουν όλο και συχνότερα το ρεύμα είδος πολυτελείας. Η οργή των πολιτών εναντίον σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων είναι εμφανής.
Αυτό που απουσιάζει από το ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού καναλιού είναι η παρουσίαση του προβλήματος στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωριστά. 
Επιπλέον ο τηλεθεατής βρίσκεται αντιμέτωπος με εξειδικευμένη ορολογία και πλήθος ξένων λέξεων, οι οποίες δεν συμβάλουν εν τέλει στην κατανόηση του προβλήματος. Ένας από τους στόχους του ντοκιμαντέρ είναι να προβλέψει πώς θα διαμορφωθεί η αγορά ρεύματα τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά και ποια θα είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε στην επόμενη γενιά στον ενεργειακό τομέα. Και εδώ ένα είναι σαφές. Η επόμενη γενιά θα παραλάβει μια αγορά ηλεκτρικού, η οποία κάθε άλλο παρά δομημένη και διαφανής είναι.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Έτσι έχτισαν τις φυλακές του νου μας… και μεις τις μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά



Όλοι οι ενήλικες έχουμε μεγαλώσει σε διαφορετικές οικογένειες ο καθένας με διαφορετικούς γονείς, σε διαφορετικές πόλεις, κάτω από διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης, συνθήκες διαβίωσης, ήθη και έθιμα.
 Όλοι μας όμως έχουμε περάσει από “εκπαίδευση” που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν υποταγμένο τρόπο να σκεφτόμαστε. 

Να αναπαράγουμε συστήματα αξιών και απόψεις κάποιων άλλων που είναι όμως κοινά αποδεκτές από την κοινωνία. 

Τα κοινά λεγόμενα “κουτάκια” ή τα “κουστούμια” που τα φοράς ανεξάρτητα εάν είναι το νούμερο σου ή όχι .
Αυτό είναι η προσωπικότητα που μας χτίζουνε μέρα την ημέρα, χρόνο με το χρόνο. Ένα κουστούμι που σου φτιάξανε οι άλλοι και θέλεις δεν θέλεις θα το φοράς. Ανεξάρτητα εάν σου είναι άνετο και ευχάριστο ή αν σε κάνει να θέλεις να σκάσεις γιατί είναι τρία νούμερο μικρότερο και δεν σου αρέσει καν το χρώμα!
Αυτό μας δείχνει με ακρίβεια τον ελεγχόμενο τρόπο “εκπαίδευσης” των ανθρώπων σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. 
Και αυτή δεν είναι άλλη από τον επιφανειακό τρόπο ζωής που βασίζεται στον υλισμό. 
Οι άνθρωποι βασίζουν την αξία τους στα πτυχία που έχουν αποκτήσει, στην μόρφωση τους, στην κοινωνική του καταξίωση, στα υλικά τους αποκτήματα, στο περιβάλλον τους, και εν τέλει κατά πόσο είναι πετυχημένοι στην ζωή και ποιά είναι η θέση που κατέχουν από την κοινωνία .
Για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτό χρειάζεται να κάνουμε μια ριζική αποδόμηση όλων αυτών των απόψεων και των πεποιθήσεων που απαρτίζουν την προσωπικότητα μας. 
Είναι όλα τα νοητικά σκουπίδια που μας έχουν φορτώσει και αναγκαζόμαστε να ζούμε με αυτά για μια ζωή .Να ζούμε μέσα στο εγώ μας αποκομμένοι από την θεία φύση μας .
Ήρθαμε στην ζωή σαν άγραφοι πίνακες, καθαρές ψυχές, μαλακοί σαν τα ζυμαράκια και αφήσαμε τους άλλους να μας λερώσουν. Να μας πλάσουν κατά το δοκούν σαν εκτρώματα, έτσι όπως ταίριαζε στον δικό τους τρόπο ζωής και στα δικά τους θέλω. Και κυρίως οι γονείς μας, που συχνά για να απαλύνουμε τον πόνο αυτής της κακοποίησης, γιατί για κακοποίηση πρόκειται, τους δικαιολογούμε λέγοντας ότι αυτό ήξεραν αυτό έκαναν. Ή ακόμα χειρότερα ήθελαν απλά το “καλό” μας .
Και ποιός είναι ο ρόλος του γονιού εαν δεν είναι να περάσει τις γνώσεις των προηγούμενων γενεών στις επόμενες, θα ρωτούσε κάποιος; Θα απαντήσω με την γνωστή ρήση “αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα”.
Αντί λοιπόν να σεβαστούν οι προηγούμενοι τα παιδιά που είναι το μέλλον της ανθρωπότητας , τα τσαλαπατούν σαν ψυχές και αυτά και την χιλιοειπωμένη “ελεύθερη βούληση ” που είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ύπαρξης .
Σεβασμός στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, είναι να του δείξεις σαν παιδί, το δρόμο που οδηγεί στην αυτογνωσία. Να του δείξεις πως να ράψει τα κουστούμια των πεποιθήσεων του, μόνο του. Αυτά που θα το κάνουν να αισθάνεται άνετα, χαρούμενα, ελεύθερα και εν τέλει ευτυχισμένα. Αντί αυτού όμως θέλουν οι γονείς σώνει και καλά να τα κάνουν στρατιωτάκια, αμίλητα, αγέλαστα και καλά υποταγμένα, αναπαράγωντας μέσα από αυτά την δική τους ζωή. Που στο τέλος πιο αποτέλεσμα φέρνει;
Οι άνθρωποι γενιά μετά την γενιά, να ζουν τα ίδια λάθη, χωρίς να έχει μεσολαβήσει καμιά επίγνωση για την εμπειρία της ζωής. Καμιά συνείδηση δεν γίνεται κτήμα του ανθρώπου. Ούτως ώστε ο καθένας να δώσει το δικό του στίγμα στην ζωή και να ακολουθήσει την δική του πορεία προς την αυτοπραγμάτωση.
Έτσι λοιπόν κάποιοι έχτισαν την φυλακή μας πέτρα πέτρα και εμείς καθόμαστε από μέσα και κοιτάζουμε τον κόσμο έξω. 
Μέσα από το μικρό οπτικό μας πεδίο, την περιορισμένη μας συνείδηση θέλουμε να ζούμε μια ελεύθερη ζωή . Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από την φυλακή. Για αυτό όσο συνεχίζεις να κοιτάζεις από το παραθυράκι της φυλακής, όσα βιβλία και να διαβάσεις, όλων των σοφών της γης τα λόγια και να αναπαράγεις στον εαυτό σου, πάλι μικρή θα είναι η εικόνα που έχεις για τον κόσμο.
Αυτό που θα σου δώσει την ελευθερία σου είναι να γκρεμίσεις τους τοίχους της φυλακής σου.
Αργά και μεθοδικά όπως στην έχτισαν οι άλλοι για λογαριασμό σου. Έτσι και εσύ θα την γκρεμίσεις, πέτρα πέτρα, μέρα με την ημέρα , για να μπορείς να βλέπεις όλη την εικόνα του κόσμου σου και με τα δικά σου μάτια. 
Να ζωγραφίσεις την ζωή με τα δικά σου χρώματα. 
Να ζήσεις ελεύθερα, με αυτοσυνείδηση γαλήνη και ευδαιμονία! 
Σπάσε τα δεσμά !
Άννα Μιχαηλίδου
Βιωματική θεραπεία


"Πηγή:awakengr.com"