Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Τα ευτράπελα του “Μεγάλου Μάστρου” στην Ουάσιγκτον




Υπήρξαν πολλά τα ευτράπελα της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στην Αμερικανική πρωτεύουσα (29 Μαρτίου-2 Απρίλιου). Ένα από αυτά διαδραματίστηκε έξω από το ξενοδοχείο που διέμενε o ισλαμιστής ηγέτης. 
Όταν διαδηλωτές από την απέναντι μεριά του δρόμου άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά “Δολοφόνε”, “Τρομοκράτη”, κλπ, οι σωματοφύλακες του Ερντογάν μαζεύτηκαν στην είσοδο και άρχισαν, κυριολεκτικά να ουρλιάζουν, σε μια προσπάθεια να “καταπνίξουν” τις φωνές των διαδηλωτών. 
Περαστικοί πολίτες και αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το θέαμα έμειναν άφωνοι. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυμβεί στα χρονικά της Ουάσινκτον, στη διάρκεια επίσκεψης ξένου ηγέτη. Ωστόσο το απόλυτο ευτράπελο είχε προηγηθεί της επίσκεψης και είχε επιμελώς προετοιμαστεί από την προπαγανδιστική μηχανή του ισλαμιστικού κόμματος, ώστε να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο τις μέρες παραμονής στην Ουάσιγκτον του “Μεγάλου Μάστρου” (“Buyuk Usta”), όπως έχει βαπτιστεί από τους θαυμαστές του ο Ερντογάν. 
Αυτό ήταν το “εμπνευσμένο” #WeloveErdogan, στο Twitter. Πριν την αναχώρησή του Ερντογάν και σε χρόνο ρεκόρ, καταγράφηκαν πέραν των 171,000 χιλιάδων μηνυμάτων #WeloveErdogan, γεγονός που δεν άφησε “ασυγκίνητους” ούτε τους ιθύνοντες του Twitter. Οι τελευταίοι, μετά από έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η όλη επιχείρηση ήταν “στημένη” και έτσι τη σταμάτησαν. 
Με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, κατά πόσο ένα τέτοιο μήνυμα -γνωστό ως “hashtag”- είναι αυθεντικό ή όχι, είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί. Η αυθεντικότητα διαπιστώνεται α) μέσω αλγόριθμων β) μέσω ψεύτικων λογαριασμών, ή γ) λόγω “ρομποτικών” καταχωρήσεων (saturated bots). Η απαγόρευση εξαγρίωσε τους ισλαμιστές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. 
Με αφορμή την απαγόρευση ένας εκπρόσωπός του, ο Βekir Bozdag, κατηγόρησε τους ιθύνοντες του Twitter ότι αποτελούν, και αυτοί, μέρος μιας “παγκόσμιας επιχείρησης κατά του προέδρου μας”. Ανάλογα με την περίπτωση, η “παγκόσμια επιχείρηση” κατά του Ερντογάν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον οποιονδήποτε. “Αρχιμάστορές” της, όμως, κατά τον Ερντογάν και το σινάφι του, θεωρούνται οι Εβραίοι- “το λόμπι των επιτοκίων” είναι η αγαπημένη κωδικοποιημένη φράση του Ερντογάν που τους στοχοποιεί. Αυτοί είναι που κινούν όλα τα νήματα και ελέγχουν το διεθνή τύπο και που την περίοδο αυτή έχουν βάλει τον Ερντογάν και την Τουρκία στο στόχαστρό τους. 
Στην όλη αυτή την τραγελαφική υπόθεση υπάρχει ένα διπλό και ενδιαφέρον παρασκήνιο το οποίο τα διασυνδέει όλα. Το ένα είναι πως πριν μόλις λίγο καιρό ο ίδιος ο “Μεγάλος Μάστρος” της Τουρκίας είχε αφορίσει το Twitter ως εργαλείο των “δαιμόνων”, επειδή οι χρήστες του το χρησιμοποιούσαν εναντίον του και για να διαφθείρουν τη νεολαία. 
Ας θυμηθούμε μόνο πως η εξέγερση του Γενί Παρκ το 2003, που αφαίρεσε τη μάσκα από τον Ερντογάν και του ισλαμιστές, έγινε δυνατή λόγω της άμεσης κινητοποίησης από τα κοινωνικά μέσα και κυρίως μέσω του Twitter. Πολύ γρήγορα όμως οι ισλαμιστέςτου Ερντογάν ανακάλυψαν πως η εν λόγω εφαρμογή έχει και τις “αρετές” της. Και ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος χρήστης του στην Τουρκία! Το άλλο ποιο ενδιαφέρον παρασκήνιο, μας παραπέμπει στον Ισραήλ και τους …Εβραίους. Ένα από τα μηνύματα του #WeloveErdogan, ήταν από ένα ακόμη ισλαμιστή μεγαλοπαράγοντα ο οποίος μας θύμισε γιατί αγαπά τόσο πολύ τον “μάστρο” του. Τον αγαπά, μας διαμήνυσε, διότι το 2009 στο Νταβός έβαλε τον Εβραίο Σιμόν Πέρες, Πρόεδρο του Ισραήλ, στη θέση του. (That is why #WeloveErdogan, έγραφε στο μήνυμά του). Τότε, στο Νταβός, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Ισραηλινό ηγέτη πως “ξέρει να σκοτώνει” και, μετά, εγκατέλειψε θεατρικά τη δημόσια συζήτηση. 
Ο Ερντογάν έφυγε αμέσως από την Ελβετία διοτι στο αεροδρομίο της Πόλης και κατά μήκος του δρόμου από το αεροδρόμιο, χιλιάδες ισλαμιστές του κόμματός του τον περίμεναν αλαφιασμένοι και ανεμίζοντας τουρκικές και πράσινες σημαίες, ενώ χιλιάδες πελώριες αφίσες στήθηκαν, ως δια μαγείας, σε όλη την Τουρκία για να συγχαρούν τον ήρωα του Νταβός που έκανε κάτι που κανένας άλλος μουσουλμάνος ηγέτης δεν αποτόλμησε από το 1948: να ταπεινώσει παγκοσμίως ένα τόσο σημαντικό Εβραίο. Το όλο σκηνικό σε Νταβός και Τουρκία, του 2009, ήταν στημένο. Όπως και το #WeloveErdogan, του 2016. Τότε, η υποδοχή ήταν σχετικά “πρωτόγονη” διοτί οι ισλαμιστές δεν είχαν πάρει χαμπάρι, ακόμη, τη δύναμη εφαρμογών όπως αυτή του Twitter. Το 2016, στην Ουάσιγκτον, μπήκαν στον 21ο αίωνα. Την ανακάλυψαν. Με τη διαφορά όμως πως όπως λέει και η λαϊκή σοφία, “το σχοινί του χωριάτη μονό δεν του έφτανε και διπλό του έφτανε”. #WeloveErdogan!

mignatiou.com

Πολ Μέισον: Συνωμοσία ΔΝΤ για να οργανωθεί χρεοκοπία στην Ελλάδα


Το ΔΝΤ πιάστηκε, με τα αιματοβαμμένα χέρια, να συνωμοτεί για να οργανώσει «πιστωτικό γεγονός» στην Ελλάδα και να την οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του δημοψηφίσματος για την έξοδο ή την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, επισημαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος Πολ Μέισον.
«΄Όχι» γράφει ο δημοσιογράφος, «αυτό δεν είναι το σενάριο της επόμενης ταινίας του James Bond, είναι η απομαγνητοφώνηση μιας συνομιλίας, ανάμεσα στους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου.
Η αποκάλυψη έγινε από το WikiLeaks μιας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, λίγο πριν από την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ από την Ελλάδα που είχε δώσει το πράσινο φως για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Η ουσία είναι, γράφει ο Μέισον, ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει τα νούμερα που χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα και την Ευρώπη ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει στη συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ γιατί το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα το επιτρέψει. Καθώς τσακώνονται για τους αριθμούς, οι Τόμσεν και Βελκουλέσκου ακούγονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν θα «μαγειρέψουν» την επόμενη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μόνο εάν υπάρξει ελάφρυνση χρέους και αυτός είναι ο λόγος που δεν αποδέχονται οι Γερμανοί.
H «βόμβα» Τόμσεν
Τότε γράφει ο Μέισον, ο Τομσεν έριξε την βόμβα. «Τι πρέπει να γίνει για να έρθουν όλοι στο σημείο να λάβουν μία απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία στιγμή όπου λήφθηκε μία σοβαρή απόφαση και ήταν όταν η Ελλάδα έμενε χωρίς χρήματα και ήταν υπό την απειλή της χρεοκοπίας. Σωστά;». Η Βελκουλέσκου του απαντά «σωστά». Τότε ο Τόμσεν συμπληρώνει «Πιθανώς αυτό πρέπει να γίνει ξανά. Σε αυτή την περίπτωση (του πιστωτικού γεγονότος και εάν είναι να ξαναγίνει) θα μας πάρει αρκετό χρόνο μέχρι τον Ιούλιο και είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία συζήτηση για ένα μήνα πριν από το Brexit, έτσι σε κάποιο βαθμό θα θέλουν ένα διάλειμμα (για την Ελλάδα) και θα ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα. Η Βελκουλέσκου είπε ότι θα πρέπει να κάνουν κάτι μέσα στον Απρίλιο. Για να λάβει την απάντηση από τον Τόμσεν «αλλά αυτό δεν θα είναι ένα γεγονός. Αυτό δεν πρόκειται να τους…».
Και ο διάλογος συνεχίζεται, γράφει ο Μέισον. Η Βελκουλέσκου συμφωνεί ότι χρειάζεται ένα γεγονός, αλλά λέει ότι δεν ξέρει ποιο μπορεί να είναι. Αφήστε με να αποκωδικοποιήσω, συμπληρώνει ο Μέισον. Το «γεγονός» είναι μία οικονομική κρίση που θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία. Όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο χρόνο όταν έκλεισαν οι τράπεζες και εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με οικονομική και ψυχολογική καταστροφή. Με τη μόνη διαφορά ότι το ΔΝΤ θέλει να επιβάλλει αυτή την καταστροφή την ώρα που το ελληνικό έθνος φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και η χώρα είναι επιφορτισμένη με μία από τις πιο περίπλοκες και νομικά αμφίβολες επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων στην σύγχρονη ιστορία.
Η Ελληνική κυβέρνηση είναι εξαγριωμένη, «δεν θα αφήσουμε το ΔΝΤ να παίζει με τη φωτιά» ανέφερε κυβερνητική πηγή στον Μέισον. Αλλά το θέμα δεν βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, γράφει ο Μέισον. Στο τέλος ο Τόμσεν υπαινίσσεται το κείμενο του διαλόγου, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πάνω από όλους η Γερμανική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει εάν θα τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Το κείμενο της απομαγνητοφώνησης, που αντιμετωπίστηκε με οργή και δυσπιστία από την Αθήνα, θα πέσει σαν βόμβα στην Κομισιόν και την ΕΚΤ. Είναι αυτοί που διακρατούν το χρέος των 300 δισ. της Ελλάδας Είναι ολόκληρη η Ευρώπη, με άλλα λόγια, την οποία το ΔΝΤ συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ.
Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις του ΔΝΤ
Γίνεται καθαρό από το διάλογο, συμπληρώνει ο Μέισον, ότι το ΔΝΤ έχει γίνει η παιδική χαρά για τις νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις.
Το να φαντασιώνονται την επιβολή ακόμη ενός γεγονότος που είναι πιο κοντά στη χρεοκοπία, αποκαλύπτει τα επίπεδα της αδιαφορίας τους για την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων, την κυριαρχία των κρατών και των δημοκρατικών δομών. Αποδεικνύει επίσης για άλλη μία φορά ότι ο πυρήνας του οικονομικού δόγματος που καθοδηγεί τις οικονομικές ελίτ δεν δίνει καμία σημασία για τους ανθρώπους, ακόμη και αν η επιβολή του δόγματος τους γίνει με το κόστος μιας αποτυχίας ενός κράτους, καταλήγει ο γνωστός δημοσιογράφος

"Πηγή:tribune.gr"

Οι υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος μετά την νέα διαρροή λιστών.





Τις υπόγειες «διαδρομές» του μαύρου χρήματος, τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους και την επιστράτευση offshore εταιριών για την μεταφορά αδήλωτου πλούτου φέρνουν στο φως απόρρητα έγγραφα της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που φέρεται ότι ενοχοποιούν 72 νυν ή πρώην αρχηγούς κρατών για οικονομικά εγκλήματα. Στις λίστες περιλαμβάνεται και το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου. 
Επίσης τα ονόματα των κ. Λαναρά, και Μεταξά. Τα 11 εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια από τις πιο μυστικοπαθείς εταιρίες όλου του κόσμου, και αποτελούν ακράδαντο αποδεικτικό στοιχείο ότι εδώ και 40 χρόνια βοηθάει τους πελάτες της να αποφεύγουν τους φόρους. 
Τα «καυτά» έγγραφα έπεσαν στα χέρια της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, που τα μοιράστηκε με άλλα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συμποσίου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ). Εδώ και 40 χρόνια, η Mossack Fonseca αποτελεί εταιρία-παράδειγμα και δεν της έχουν απαγγελθεί ποτέ επίσημα κατηγορίες. 
Ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής του ICIJ δήλωσε ότι τα έγγραφα αυτά θα αποτελέσουν μεγάλο πλήγμα για της παράνομης διακίνησης χρήματος μέσω offshore εταιριών. Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Κάμερον… Αλλά και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί. Μουμπάρακ, Καντάφι και Άσαντ Στο «φως» έρχονται και οι μυστικές offshore εταιρίες που σχετίζονται με τις οικογένειες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτουν ένα κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος ρωσικής τράπεζας, στο οποίο φαίνεται εμπλέκονται και στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η «επιχείρηση» λειτουργεί μέσα από την τράπεζα Bank Rossiya, που λειτουργεί ως «κανάλι» μεταφοράς χρημάτων σε offshore εταιρίες. Μια από αυτές τις εταιρίες, φαίνεται ότι ανήκει στον παιδικό φίλο του Ρώσου προέδρου Sergei Roldugin. 
Ο πρώην τσελίστας εμφανίζει κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων από «σκοτεινές» συμφωνίες. Στη λίστα και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Στο πελατολόγιο της εταιρίας εμφανίζεται και ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον. Η offshore εταιρία του πρωθυπουργού και της συζύγου του, ονόματι Wintris, δείχνει ότι ο κ. Γκουνλάουγκσον είχε ιδιαίτερο όφελος να προχωρήσει στην διάσωση των τραπεζών της χώρας του. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η offshore αυτή αποτελεί «βιτρίνα» και κρύβει πίσω της εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε τράπεζες της χώρας του. Η εταιρία αυτή αγοράστηκε από το πρωθυπουργικό ζεύγος το 2007 και η σχέση του κ. Γκουνλάουγκσον με αυτήν δεν έχει δηλωθεί επίσημα στο κοινοβούλιο της χώρας του.

"Πηγή:mignatiou.com"

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ ...πας γυρεύοντας λέει η Χριστίνα




Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας με ημερομηνία 2 Απριλίου, με την οποία θέτετε ερωτήματα για τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η άποψή μου για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι ακόμη μας χωρίζει ικανή απόσταση από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα το οποίο μπορώ να παρουσιάσω στο Διοικητικό μας Συμβούλιο. Έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και που βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, και το οποίο πετυχαίνει τους στόχους να θέσει την Ελλάδα σε μια πορεία ανθεκτικής ανάπτυξης, και να αποκαταστήσει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, και η επίπτωση, μεταξύ άλλων, θα είναι ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί σύντομα να ξαναπάρει ακόμη περισσότερα μέτρα. Βεβαίως, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν διαπραγματευτική τακτική απλά στερείται λογικής.

Όπως επανειλημμένα έχουμε συζητήσει κατ’ ιδίαν, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης τηλεφωνικής μας συνομιλίας, έχω υπογραμμίσει με συνέπεια ότι, αν χρειάζονταν να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα για την πλήρη επίτευξή τους, θα υπήρχε μια συνακόλουθη ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Για το συμφέρον του Ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις τάχιστα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου μου έχει δημιουργήσει ανησυχίες για το αν μπορούμε πραγματικά να έχουμε πρόοδο σε ένα ακραία ευαίσθητο κλίμα με δηλώσεις εκατέρωθεν. Παρ’ όλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Η ομάδα αποτελείται από έμπειρο προσωπικό το οποίο εμπιστεύομαι πλήρως και το οποίο έχει την προσωπική μου υποστήριξη. Για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, εφόσον μας έχετε προσκαλέσει, είναι ζωτικής σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται την ιδιωτική φύση των συζητήσεων μεταξύ τους, και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται την προσωπική του ασφάλεια.

Εν κατακλείδι, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του με καλή πίστη, όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για το λόγο αυτό, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας στο διάλογό μας, ζήτησα να δημοσιευτεί το κείμενο της παρούσας επιστολής στην ιστοσελίδα μας www.imf.org.

Επίσης, προσβλέπω σε οποιαδήποτε προσωπική συνομιλία μαζί σας για το πως μπορούμε να προωθήσουμε τις συζητήσεις μας.

Με εκτίμηση

Κριστίν Λαγκάρντ

Ανοιχτή επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα: Αγαπητέ Αλέξη...




"Αγαπητέ Αλέξη, σου απευθύνω τούτη την ανοιχτή επιστολή επειδή φοβάμαι ότι το σημαντικό κεφάλαιο των αποκαλύψεων των Wikileaks θα σπαταληθεί".
AdTech Ad

Έτσι, ξεκινά την ανοιχτή επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, την οποία φιλοξενεί η Εφημερίδα των Συντακτών.
"Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας (το ευρωπαϊκό) και ανάλγητο (το ΔΝΤ). Tον Μάρτιο του 2015, όταν πληροφορούσα τον Ρέγκλινγκ πως, σύντομα, θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ τού να πληρώσουμε συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, μου απάντησε κοφτά: ''Να πληρώσετε το ΔΝΤ. Οι συντάξεις είναι η τελευταία προτεραιότητα!'' Η παρουσίαση λοιπόν του ΔΝΤ ως πιο ανάλγητου και της Επιτροπής ως πιο ήπιας είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή.
Το ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο και κοινωνικά αναίσθητο δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί δεκαετίες ''επισκέπτεται'' χώρες σε κρίση και χρησιμοποιεί την εξουσία του ''δανειστή ύστατης στιγμής'' ώστε να κατεδαφίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συνθλίψει μισθούς, να προλεταριοποιήσει μεσοαστούς επαγγελματίες. Αυτή είναι η θεσμική λειτουργία του και γι’ αυτό το ήθελε η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.
Παράλληλα, όμως, το ΔΝΤ κατανοεί πως η συρρίκνωση μιας οικονομίας σε κρίση (που είναι ο στόχος του) απαιτεί και μείωση του χρέους της (καθώς όταν τα εισοδήματα καταρρέουν, τα τοκιζόμενα χρέη δεν μπορεί να αποπληρωθούν). Σε χώρες που έχουν το νόμισμά τους, αυτό συνήθως γίνεται μέσω υποτίμησης (εφόσον οφείλεται στο ντόπιο νόμισμα). Στη δική μας απαιτείται κούρεμα, κάτι που ορίζει ρητά το καταστατικό του ΔΝΤ, αναγκάζοντας τον Τόμσεν (μετά έξι χρόνια παραβίασης του καταστατικού του ΔΝΤ) να θέλει πάση θυσία κούρεμα του χρέους μας".
"Συμμάχους δεν θα βρούμε, ούτε στον Βίζερ, ούτε, βέβαια στον Τόμσεν", προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και χαρακτηρίζει «δώρο» την δημοσίευση των Wikileaks, προτρέποντας, ωστόσο τον κ. Τσίπρα να το χρησιμοποιήσει «τόσο εναντίον της καμένης Γης του ΔΝΤ, όσο και της χρεοδουλοπαροικίας της Επιτροπής", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Οι πραγμτικοί διάλογοι.





Της Μ. Χούκλη.

Κι ενώ το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο στην συνομιλία Thomsen-Velculesku,  ουδείς αντιλήφθηκε  την άλλη σοκαριστική διαρροή των Wikileaks. Ο ιστότοπος των   αποκαλύψεων ανέβασε στο διαδίκτυο ακόμη   έναν ηχογραφημένο διάλογο, συντομότερο , ωστόσο εξίσου “καυτό”.  Δεν τράβηξε την προσοχή που του αξίζει, μάλλον γιατί  οι συνομιλούσες δεν είναι διάσημα πρόσωπα. Όμως, όσα λένε, εξηγούν εν μέρει την  άποψη εκείνων που θεωρούν την Ελλάδα “failed state”.

Σπεύδω να σας παραθέσω  τη στιχομυθία.

Κατερίνα: Τι έγινε με τις εξετάσεις; Όλα καλά;
Ελένη: Άστα να πάνε. Μου βρήκαν καρκίνο. Στο στήθος...
Κατερίνα: Ωχ...και τι σου είπαν; τι πρέπει να κάνεις;
Ελένη: Να ξεκινήσω αμέσως ακτινοθεραπείες...
Κατερίνα: Εντάξει , είναι καλό σημάδι ότι μπορείς να κάνεις κάτι,  το πρόλαβες. Και πότε ξεκινάς;
Ελένη: Εκεί είναι το πρόβλημα. Στον “Άγιο Σάββα” για να πάρω σειρά, πρέπει να περιμένω 6 μήνες!  Έχει πάρα πολύ κόσμο, χιλιάδες σαν και μένα, μου είπαν.  Το καταλαβαίνεις; Έξι μήνες!  Ο γιατρός, όμως, είπε να κάνω τις ακτινοθεραπείες όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Κατερίνα: Γιατί δεν πας σε άλλο νοσοκομείο;
Ελένη: Παντού τα ίδια είναι. Όπου ρωτήσαμε, έχει αναμονή τουλάχιστον 2 μήνες. Και να σκεφθείς, ότι υπάρχουν επιπλέον μηχανήματα, όπως έμαθα. Από δωρεές. Είναι υπερσύγχρονα, αλλά κάθονται και σκουριάζουν γιατί δεν  υπάρχει προσωπικό να τα δουλέψει. Έπρεπε εδώ και δυο χρόνια να είχε λυθεί το ζήτημα,  αλλά  τίποτα.
Κατερίνα: Αν δεν είμαι αδιάκριτη,  γιατί δεν πας σ' ένα ιδιωτικό κέντρο;
Ελένη: Πώς να πάω, βρε Κατερίνα! Ο Παναγιώτης  είναι άνεργος ένα χρόνο. Δουλεύω πιά μόνο εγώ και τα λεφτά φθάνουν με το ζόρι.  Ρώτησα σ' ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο και μου είπαν ότι το κόστος είναι -ανάλογα με την περίπτωση – από 2.000 έως 7.000 ευρώ. Πού να τα βρω; δεν μπορώ να στερήσω από τα  παιδιά μου το φαγητό τους. 
Κατερίνα: Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω. Δεν έχετε κάτι να πουλήσετε; Αφού είναι ανάγκη...
Ελένη: Μόνο το σπίτι που μένουμε. Τι να κάνω. Θα ξαναπάω στον ”Άγιο Σάββα” και θα κάνω την αίτηση για τις ακτινοθεραπείες. Καλό Σεπτέμβρη θα με πάρουν... Φοβάμαι, οτι εντωμεταξύ, ο καρκίνος μπορεί να προχωρήσει...
Ο διάλογος που παρέθεσα, προφανώς αποτελεί αποκύημα φαντασίας, όχι όμως  η πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται.   Άντλησα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ της  Λίνας Γιάνναρου  στην “Καθημερινή της Κυριακής” που επιβεβαιώνουν όσα μου έχουν πει  φίλοι γιατροί αλλά και άνθρωποι  οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα μια γνωριμία μήπως και “γίνει κάτι, να μπουν σ ένα δημόσιο νοσοκομείο, γιατί ο καρκίνος δεν περιμένει”.
Η κακή τρόικα και το απεχθές ΔΝΤ είναι ιδιαιτέρως βολικό χαλί για να κρυφτεί η  αδυναμία της κυβέρνησης να κυβερνήσει “έξυπνα και αποτελεσματικά”.  Να θέσει τις σωστές προτεραιότητες και να εγκαταλείψει τα υψιπετή “η μεγάλη πρόκληση για την Αριστερά είναι να σηκώσει τη σημαία μιας ριζικής αλλαγής στην Ευρώπη με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης...”  Αυτά μόλις χθες από επιφανή ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχαμε ψωμί, θέλαμε παντεσπάνι.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, να διορθώσουμε πρώτα τα οικεία κακά, να φροντίσουμε να μην πεθαίνουν καρκινοπαθείς το 2016 επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τα μηχανήματα και μετά να αλλάξουμε την υπόλοιπη Ευρώπη.
Να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και να μην διαιωνίζεται το πρόσχημα των κακών δανειστών ότι δήθεν δεν μας αφήνουν να κάνουμε ό,τι πρέπει. Πιο επείγον πάντως, είναι  να αποκτήσουν οι κυβερνώντες επαφή με την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να λέει στα σοβαρά η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης οτι “είναι αδιανόητη η επάρκεια(!) που έδειξε η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού”.
Θα μου πείτε, εξαρτάται από το ύψος που είχε τοποθετήσει τον πήχυ.  

"Πηγή:liberal.gr"

Το κίνημα "Ολονυκτία" κατά των μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία, γιγαντώνεται στη Γαλλία



Για τρίτη νύχτα εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχισαν το Σάββατο την κατάληψη στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για την επίμαχη μεταρρύθμιση στην εργατική νομοθεσία.
AdTech Ad

Το αυθόρμητο κίνημα που ονομάζεται "Nuit debout" (Oλονυκτία) δημιουργήθηκε στον απόηχο των συγκεντρώσεων στις οποίες είχαν καλέσει φοιτητικά και μαθητικά συνδικάτα για να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την απασχόληση που προβλέπει την ελαστικοποίηση της εργασίας ως μέσο καταπολέμησης της ανεργίας, το οποίο προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.
Ωστόσο το κίνημα αυτό συγκεντρώνει επίσης, χρησιμοποιώντας το hashtag #NuitDebout στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και άλλα πολιτικά ή κοινωνικά αιτήματα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες βλέπουν στην κινητοποίηση αυτή την αρχή ενός άτυπου φαινομένου όπως τα κινήματα "Occupy" που δημιουργήθηκαν σε διάφορες χώρες ή όπως αυτό των "Αγανακτισμένων" στην Πουέρτα ντελ Σολ που εμφανίστηκε το 2011 στη Μαδρίτη για να καταγγείλει τη λιτότητα και τη διαφθορά.
Οι διαδηλωτές είναι ως επί το πλείστον νέοι. Ορισμένοι βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Άλλοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε "παρεκτροπές όσον αφορά την ασφάλεια" στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Άλλοι ακόμη καταγγέλλουν την "αστυνομική βία" που σημειώθηκε σε ορισμένες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν κατά του νομοσχεδίου για την απασχόληση.
Μουσαμάδες είναι απλωμένοι ανάμεσα στα δέντρα της πλατείας, σκηνές είναι διάσπαρτες, ενώ στήθηκε και εξέδρα στη μεγάλη πλατεία. Σάντουιτς παρασκευάζονται από εθελοντές. Δεν υπάρχουν οργανωτές, αλλά επιτροπές που συγκροτήθηκαν βιαστικά: δράση, επικοινωνία, διαχείριση...
"Πρέπει να πάψουμε να θέλουμε να οργανώσουμε ένα κίνημα, διαφορετικά παύει να είναι κίνημα", φώναζε το βράδυ του Σαββάτου από τα μεγάφωνα ένας διαδηλωτής, ο Μισέλ, και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί παρά τη βροχή.
"Αποφασίζουμε τα πάντα σε γενική συνέλευση: υπάρχουν εκατοντάδες ανθρώπους που πρέπει να εργαστούν από κοινού μέσα σε μια νύχτα", δήλωσε ο 24χρονος Κασιέν.
Ο Κιλιάν, ένας 20χρονος φοιτητής σε σχολή οπτικοακουστικών εφαρμογών ο οποίος ήταν για τρίτη νύχτα του στην πλατεία Δημοκρατίας, είπε ότι πιστεύει σε "ένα (κίνημα) 'Occupy' όπως στις άλλες χώρες". Περιμένει κυρίως "την απόσυρση του νόμου Ελ Κομρί", που ονομάστηκε έτσι από το όνομα της υπουργού Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί, αλλά ονειρεύεται μια "επανάσταση".

"Πηγή:news247.gr"