Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Στην κορυφή τα Ελληνικά πανεπιστήμια.

Η πιο ψηλή θέση της Ελλάδας και η μόνη θέση της σε τοπ 50, επιτυγχάνεται από το ΕΜΠ το οποίο κατατάσσεται στη 33η θέση για το διδακτικό αντικείμενο Πολιτικοί και Δομικοί Μηχανικοί. Οι άλλες δύο θέσεις της Ελλάδας σε τοπ 100, αποδίδονται στο ΑΠΘ που κατατάσσεται στην κλίμακα 51-100 για τους Πολιτικούς και Δομικούς Μηχανικούς και για την Αρχαιολογία.



Eξι Ελληνικά Πανεπιστήμια εμφανίζονται 41 φορές στον πιο μεγάλο διεθνή πίνακα πανεπιστημίων ανά διδακτικό αντικείμενο, τον Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS για το 2016.

Σύμφωνα με την κατάταξη, το Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης συνεχίζουν να κυριαρχούν, έχοντας το καθένα την 1η θέση σε 12 διδακτικά αντικείμενα.

Η 6η έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Διδακτικό Αντικείμενο της QS, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο TopUniversities.com, περιλαμβάνει έναν αριθμό ρεκόρ 42 κλάδων. Πρόκειται, επομένως, για τον πιο μεγάλο διεθνή πίνακα κατάταξης ανά διδακτικό αντικείμενο που συντάχθηκε ποτέ.

Η γνώμη 76.798 ακαδημαϊκών και 44.426 εργοδοτών χρησιμοποιήθηκε για τη εξαγωγή των αποτελεσμάτων, μαζί με την ανάλυση 28,5 εκατομμυρίων ερευνητικών εργασιών και 113 εκατομμυρίων παραπομπών με πηγή τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus/Elsevier.


Η θέση των ελληνικών πανεπιστημίων

Συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται 41 φορές σε αυτόν τον πίνακα. Πρόκειται για το ΕΜΠ, το Αριστοτέλειο, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μάλιστα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) κατάφεραν να καταταγούν σε δύο τοπ 100.

Η πιο ψηλή θέση της Ελλάδας και η μόνη θέση της σε τοπ 50, επιτυγχάνεται από το ΕΜΠ το οποίο κατατάσσεται στη 33η θέση για το διδακτικό αντικείμενο Πολιτικοί και Δομικοί Μηχανικοί. Οι άλλες δύο θέσεις της Ελλάδας σε τοπ 100, αποδίδονται στο ΑΠΘ που κατατάσσεται στην κλίμακα 51-100 για τους Πολιτικούς και Δομικούς Μηχανικούς και για την Αρχαιολογία.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το πιο επιτυχημένο Ελληνικό πανεπιστήμιο σε επίπεδο διδακτικού αντικειμένου κι εμφανίζεται σε 14 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων φέτος. Ακολουθεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που εμφανίζεται σε 8 διαφορετικούς πίνακες διδακτικών αντικειμένων και το Πανεπιστήμιο Πατρών που εμφανίζεται σε 7.

Τα κορυφαία ξένα ιδρύματα

Στους έξι νέους κλάδους που περιλαμβάνονται στον πίνακα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προηγείται κι ακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ στην Ανθρωπολογία, ενώ το Κέιμπριτζ προηγείται κι ακολουθεί η Οξφόρδη και το University College London (UCL) στην Αρχαιολογία. Το Juilliard είναι πρώτο στον πίνακα για τις Παραστατικές Τέχνες κι ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης.

Το Colorado School of Mines είναι πρώτο στη Μηχανική Ορυκτών Πόρων ενώ το ΜΙΤ παίρνει τη δεύτερη θέση. Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια είναι πρώτο στη Νοσηλευτική κι ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Το Χάρβαρντ, το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταλαμβάνουν τις 3 πρώτες θέσεις στην Κοινωνική Πολιτική και Διοίκηση.

http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/

Εκθεση - βόμβα Ντράγκι: Το δημοψήφισμα, το ξεπούλημα και πώς φτάσαμε στα capital controls

Σημαντικές αποκαλύψεις για τα όσα έγιναν πέρυσι στην Ελλάδα, με τις δραματικές ώρες για την οικονομία, καταγράφονται στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Ο Μάριο Ντράγκι κάνει λόγο για απειλές που δέχθηκε η ακεραιότητα του ευρώ λόγω της κατάστασης στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αναφέρεται στον ELA που πρόσφερε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για να τις σταθεροποιήσει, αλλά το πιο ενδεικτικό της κατάστασης έχει να κάνει με την επιβολή των capital controls. Ενδέχεται, δε, να είναι και αυτό που θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, «στο τέλος Ιουνίου του 2015 μια σειρά γεγονότων, όπως η απόφαση των ελληνικών αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα και η μη παράταση του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, οδήγησαν σε περαιτέρω εντάσεις».

Εν συνεχεία σημειώνει ότι για να μετριαστούν οι εντάσεις, αλλά και οι εκροές καταθέσεων, οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στο μέτρο της τραπεζικής αργίας – στα γνωστά μας capital controls.

H έκθεση σημειώνει ότι η ΕΚΤ ενήργησε με πλήρη ανεξαρτησία σύμφωνα με τους κανόνες της. Δηλαδή, αναφέρει ο κ. Ντράγκι, «διασφαλίστηκε αφενός ότι δεν παρείχαμε νομισματική χρηματοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση και ότι χορηγήσαμε ρευστότητα μόνο στις τράπεζες που ήταν φερέγγυες και διέθεταν επαρκείς εξασφαλίσεις και αφετέρου ότι οι αποφάσεις που θα είχαν ευρύτερες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ λαμβάνονταν από τις πολιτικές αρχές που νομιμοποιούνται προς αυτό. Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε ήταν απολύτως εντός των ορίων της εντολής μας: τηρήσαμε μεν τη δέσμευσή μας προς το ενιαίο νόμισμα η οποία περιέχεται στη Συνθήκη, την εφαρμόσαμε δε εντός των ορίων που θέτει το καταστατικό μας.

Παρόλο που οι κίνδυνοι καταστροφικών εξελίξεων αποσοβήθηκαν τελικά χάρη στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αυτό το επεισόδιο κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη και επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ένωση. Προς τον σκοπό αυτό, τον Ιούνιο του 2015, ως ένας από τους «Πέντε Προέδρους», συνέβαλα στη σύνταξη έκθεσης η οποία περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω μεταρρύθμιση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ. Προκειμένου να επιτύχουμε μια ισχυρότερη ένωση και να αποφύγουμε την υπέρμετρη επιβάρυνση της κεντρικής τράπεζας, οι προτάσεις αυτές πρέπει εν τέλει να γίνουν πράξη».

Η Ελλάδα, όπως και η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να εξακολουθήσουν να υπάγονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και το 2016, αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες διασφάλισης ενός υγιούς και ανθεκτικού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Το 2014 οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούςαν σε ένα βελτιωμένο κλίμα
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτούργησε σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης και βελτιωμένο κλίμα στην αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της εξάρτησής του από χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπληρωμής της ρευστότητας που του είχε χορηγηθεί μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Εντούτοις, η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων και αύξησε τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι επανήλθε η εξάρτηση από τον ELA, ενώ αυξήθηκε η προσφυγή σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα. Οι εντάσεις στις αγορές υποχώρησαν και οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Σε γενικές γραμμές η χώρα πέρασε από τρεις φάσεις εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2015.

Πρώτη φάση: σταδιακά αυξανόμενη προσφυγή στις πράξεις του Ευρωσυστήματος (από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015).

Καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες των αγορών για το μέλλον του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα απώλεσε εν πολλοίς την πρόσβασή του σε χρηματοδότηση από την αγορά. Αυτή η απώλεια χρηματοδότησης συνίστατο κυρίως σε εκροές καταθέσεων λιανικής και χονδρικής και σε μη ανανέωση συμφωνιών διατραπεζικής χρηματοδότησης με διεθνείς αντισυμβαλλομένους. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατηρούσαν επαρκούς ύψους περιουσιακά στοιχεία αποδεκτά ως ασφάλεια στις πράξεις του Ευρωσυστήματος, μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την απώλεια χρηματοδότησης αυξάνοντας την προσφυγή σε πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος (ως επί το πλείστον σε πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης).

Δεύτερη φάση: προσφυγή στον ELA και συναφείς αποφάσεις (από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2015)

Στο τέλος Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 οι ανησυχίες για την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη αξιολόγησης στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής αυξήθηκαν ραγδαία. Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε χορηγηθεί δίμηνη παράταση. Όσο πλησίαζε η λήξη της δίμηνης παράτασης δεν ήταν πλέον δυνατόν να υποτεθεί ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν με επιτυχία. Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 4.2.2015 να άρει από 11.2.2015 την εξαίρεση των εμπορεύσιμων τίτλων που έχει εκδώσει ή εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο από τον κανόνα της ελάχιστης επιτρεπτής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Συνέπεια ήταν οι τίτλοι αυτοί να μη γίνονται πλέον αποδεκτοί ως ασφάλεια στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. Ως εκ τούτου, μεγάλο ποσό της ρευστότητας που παρεχόταν τότε μέσω πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος υποκαταστάθηκε από ρευστότητα παρεχόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.

Το Eurogroup αποφάσισε στις 24.2.2015 να παρατείνει την ισχύ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015, με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών συνεχίστηκαν και το επόμενο διάστημα, αλλά οι χρηματοοικονομικές προοπτικές και το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος επιδεινώνονταν σταθερά, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, κυρίως με τη μορφή αυξημένων εκροών καταθέσεων, οδηγώντας σε αυξανόμενη προσφυγή στον ELA.

Στο τέλος Ιουνίου του 2015 μια σειρά γεγονότων, όπως η απόφαση των ελληνικών αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα και η μη παράταση του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, οδήγησαν σε περαιτέρω εντάσεις. Τα γεγονότα αυτά επηρέασαν αρνητικά την καταλληλότητα και επάρκεια των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια για άντληση έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA, καθώς οι ασφάλειες αυτές συνδέονταν στενά με την ικανότητα της χώρας να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις. Υπό το φως των παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 28.6.2015 να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που είχε οριστεί στις 26.6.2015, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε η ΕΚΤ στις 28.6.2015.

Τρίτη φάση: σταθεροποίηση και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2015)

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες εκροές ρευστότητας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν στις 28.6.2015 τη θέσπιση τραπεζικής αργίας ώστε να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος

Η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδος επιδεινώθηκε περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, γεγονός που οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 6.7.2015 την προσαρμογή των περικοπών αποτίμησης που εφαρμόζονται στα συνδεόμενα με το Ελληνικό Δημόσιο εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα και περαιτέρω στην απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο του μηχανισμού για τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που επικρατούσε στις 26.6.2015, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε η ΕΚΤ στις 6.7.2015.

Η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης στις 12.7.2015 συμφώνησε σε ένα τρίτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, που καλύπτει περίοδο τριών ετών και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Χάρη στις θετικές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, το ανώτατο όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε στις 16.7.2015.

Μετά τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών προοπτικών του Ελληνικού Δημοσίου, που συνδεόταν με το νέο πρόγραμμα και την εφαρμογή του από τις ελληνικές αρχές, οι συνθήκες ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα άρχισαν επίσης να βελτιώνονται. Οι τράπεζες ξανάνοιξαν στις 20.7.2015, αλλά οι περιορισμοί στις αναλήψεις και τις μεταφορές κεφαλαίων παρέμειναν σε ισχύ. Εντούτοις, σύντομα οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών για τις τράπεζες. Παράλληλα με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρατηρήθηκαν σε κάποιο βαθμό εισροές καταθέσεων και αποκαταστάθηκε εν μέρει η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Οι συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν ουσιωδώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2015.


Πηγή: έθνος.gr


Ξαναπαίζει το παιχνίδι του Grexit αλλά εμείς Grexit ακούμε και Grexit δεν βλέπουμε.

Η αύξηση των ανησυχιών σχετικά  με την αξιολόγηση και το χρέος, οδήγησε  σε άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τις αγορές να κάνουν λόγω για αύξηση του ελληνικού ρίσκου και επανεμφάνιση ακόμη και των φόβων για Grexit, εάν η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.



Κορύφωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα, ΔΝΤ και Γερμανία το επόμενο διάστημα με ορίζοντα την
20η Ιουλίου, οπότε η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, «βλέπει» π.χ.  η Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για την  «επιστροφή του Grexit». Όπως επισημαίνει, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αμφισβητεί και πάλι την συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και καθυστερεί την  ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, μια σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους είναι πολιτικά μη αποδεκτή από την Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Παρότι η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί συστηματικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και μια τέτοια συζήτηση δεν συνιστά είδηση για τους επενδυτές, εντούτοις είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη πως οι πολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες», αναφέρει προσθέτοντας πως καθώς παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις και αυξάνονται τα αρνητικά δημοσιεύματα, οι επενδυτές ενδέχεται να απομακρυνθούν προσωρινά από το ευρωπαϊκό νόμισμα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, την  ώρα  που  το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (το λεγόμενο Brexit) εντείνει το ελληνικό πρόβλημα.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος αποτελεί και το γεγονός πως το διετές ομόλογο που αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της αγοράς για τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ξεπέρασε το 11,2%  ενώ κοντά στο 10% διαμορφώνεται η απόδοση για το 5ετές ομόλογο. Επιδείνωση εμφανίζει και το δεκαετές ομόλογο, όπου η απόδοση του προσεγγίζει το  9% αν και σύμφωνα με αναλυτές η πιο αρνητική ένδειξη προέρχεται από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων.

Για την Citi, οι  πιθανότητες πλέον το ΔΝΤ θα μείνει έξω από το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης έχουν  αυξηθεί, δεδομένης και  της απροθυμίας των ευρωπαίων πιστωτών να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους τώρα. Η αμερικάνική τράπεζα, δεν αποκλείει εξάλλου ότι ακόμη και το τρίτο πακέτο διάσωσης μπορεί τελικά να αποτύχει να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα  και να διασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας εντός  της ζώνης του ευρώ, μη αποκλείοντας έτσι το Grexit τα επόμενα ένα-τρία χρόνια

Την ίδια ώρα και  ο Economist, εκτίμησε πως  μέχρι το 2020 οι πιθανότητες για Grexit παραμένουν στο 60%, καθώς η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, ενώ για την Citigrpoup η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση «limbo» (στο προαύλιο της Κόλασης), ευρισκόμενη σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής, έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως αναφέρει, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους καθυστερούν. Από οικονομικής άποψης πάλι, μπορεί το ΑΕΠ να μην κατέρρευσε το 2015, ωστόσο η οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή η προσφυγική κρίση, με περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, η οποία έχει μετατραπεί σε χώρα προορισμού, και οι δυσκολίες εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας αυξάνουν τις προκλήσεις για την κυβέρνηση, η δημοτικότητα της οποίας δείχνει σημάδια διάβρωσης.

Τα παραπάνω αυξάνουν τους κινδύνους ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου ή ακόμη και πρόωρων εκλογών, εν όψει μάλιστα κρίσιμων υποχρεώσεων όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους τον ερχόμενο Ιούλιο, 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και  2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Πηγή:  tovima.gr



Το πουλάκι Τσίου... Ανακοινώθηκε το νέο κόμμα των Γ. Καρατζαφέρη και Τ. Μπαλτάκου



Το νέο κόμμα τους ανακοίνωσαν οι Γιώργος Καρατζαφέρης και Τάκης Μπαλτάκος με το όνομα «Εθνική Ενότητα».
Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γ. Καρατζαφέρης που είχε ηγηθεί του ΛΑ.Ο.Σ. και γενικός γραμματέας ο Τ. Μπαλτάκος που υπήρξε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν το κόμμα αυτό θα είναι εκφραστής της «πατριωτικής δεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού».

Φαίνεται πως στόχος τους εγχειρήματος είναι να αναζητηθούν ψήφοι από τη δεξαμενή ψηφοφόρων μεταξύ της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.
Έκαναν γνωστό πως συνομιλούν με πρώην βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, ενώ για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφεραν πως είναι κόμμα που ανήκει στο κέντρο.

Σε σχόλιο του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε «βλέπουμε μια απόπειρα να αποκτήσουν μια κάποια πολιτική έκφραση γνωστές προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία».

Ένα Συλλαλητήριο που αξίζει να είμαστε όλοι εκεί γιατί φθάνουν στην Αθήνα οδοιπόροι / διαδηλωτές από την Πάτρα - Όλοι την Κυριακή στο Σύνταγμα!

Με μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 10 Απρίλη στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. θα υποδεχτούν Ομοσπονδίες, Σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Ανέργων και άλλοι φορείς την πορεία αγώνα ενάντια στην ανεργία, που οργανώνεται με πρωτοβουλία τουΔήμου Πατρέων, για μέτρα προστασίας των ανέργων και δουλειά με δικαιώματα.  



Στόχος είναι να αναδειχτεί το ζήτημα της ανεργίας και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος για την προστασία των ανέργων, αλλά και να αποτελέσει το συλλαλητήριο ένα αποφασιστικό βήμα οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που συζητάνε και αποφασίζουν κυβέρνηση – κουαρτέτο.
Ήδη τη συμμετοχή τους έχουν εκφράσει δεκάδες σωματεία, Ομοσπονδίες, σύλλογοι και φορείς, απαιτώντας μέτρα καθώς το πρόβλημα της ανεργίας αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και τσακίζει τη ζωή όλου του λαού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πορεία από την Πάτρα έως την Αθήνα, γίνεται δεκτή με ένθερμες και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις στήριξης και αλληλεγγύης σε κάθε πόλη, χωριό ή κωμόπολη που σταθμεύει, από εργαζόμενους, ανέργους και λαϊκά στρώματα που βιώνουν τις συνέπειες της ανεργίας και της κρίσης και ενώνουν τη φωνή τους με αυτή των διαδηλωτών απαιτώντας «δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα».
Σήμερα, Παρασκευή, έκτη μέρα της πορείας, οι οδοιπόροι- διαδηλωτές ξεκίνησαν τους Αγίους Θεοδώρους, όπου είχαν διανυκτερεύσει. Επόμενος σταθμός τους θα έιναι τα Μέγαρα. 

Η πρωτοβουλία έχει και διεθνή απήχηση και στήριξη από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, συνδικάτα και ομοσπονδίες του εξωτερικού.
Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς, αλλά και συναυλία από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και γνωστούς καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα του Δήμου Πατρέων να σταλεί ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης από την πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Κυριακής. Στη συναυλία, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι παρακάτω καλλιτέχνες: Αντωνοπούλου Ρίτα, Κουρούση Ντένια, Λέκκας Βασίλης, Λεμπέσης Γιάννης, Μανωλοπούλου Σταυρούλα, Μεράτζας Γιώργος, Μουσάδη Νατάσσα, Μπούσαλης Πάνος, Παπάζογλου Σοφία, Σαρρής Γιώργος και τα συγκροτήματα των Καραντωνίου Χρυσόστομου και Παπαϊωάννου Πάνου, «KollektivΑ», «Υπεραστικών».

Πηγή: 902.gr 

Ένα νέο «Μεγάλο Παιχνίδι» είναι έτοιμο να εξελιχθεί

Τα σημάδια είναι ολοφάνερα, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κάθε λογής δυτικών ηγετών, που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι όλα βαίνουν καλώς όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης
Η Fed (η αμερικανική τράπεζα) φοβάται πολύ να προχωρήσει με τα επιτόκια, τα σουπερτάνκερ συνωστίζονται στον Κόλπο του Μεξικού, όπου κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει, και 487 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου κάθονται προς το παρόν άπραγα μέσα σε τάνκερ. Ο δείκτης Baltic Dry (BDI), ένα βαρόμετρο του όγκου των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, έχει «φθάσει στους 504 βαθμούς, το χαμηλότερο όλων των εποχών». Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η τάξη του κόσμου μας τελειώνει κάπου εδώ. Η Κίνα, φυσικά, θεωρείται ο σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή αυτή.
Μακάρι, όμως, να ήταν η Κίνα η μόνη υπεύθυνη για όλα αυτά.
Λόγω της νεοαποκτηθείσας μακροοικονομικής επιρροής της, η Κίνα πρέπει να ασχοληθεί με πιο επιτακτικά, μόνιμα και απτά πλάνα -ενώ εμείς στη Δύση θρηνούμε για την μείωση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα, στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά μακρά διαδικασία αλλαγής του πολιτισμού της που δεν ενδιαφέρει ουσιαστικά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ενώ οι άνθρωποι της ενημέρωσης επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν με ένα παιχνίδι παγκόσμιας ηγεμονίας του στυλ «Κίνα εναντίον ΗΠΑ», η πραγματική δράση διαδραματίζεται μακριά από τη Σαγκάη ή την Νέα Υόρκη. Τα χρήματα, η πρόθεση, και ο προγραμματισμός πίσω από αυτή την ιστορική διαδικασία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κινεζικά. Όμως, το γεγονός της υποτιθέμενης έκπτωσης της Αμερικής από μόνη παγκόσμια υπερδύναμη, δεν οφείλεται μόνο στην Κίνα. Υπάρχουν περισσότεροι από δύο σημαντικοί πόλοι της παγκόσμιας δύναμης–εκτός από Αμερική και Κίνα- και, μάλιστα, το Πεντάγωνο θεωρεί ότι οι απειλές για την αμερικανική εθνική ασφάλεια προέρχονται από τέσσερις: την Ρωσσία, την Κίνα, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα.
Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Συμβαίνει κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό από τον οικονομικό αποικισμό της Κίνας στο εξωτερικό. Πρόκειται για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού ως κυρίαρχου παγκόσμιου οικονομικού κέντρου του μέλλοντος. Ένα Νέο Μεγάλο Παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η ισχυροποιημένη σήμερα Ανατολή κοιτάζει προς την Δύση.
Η οικονομία της Κεντρικής Ασίας ξαναγεννιέται. Αυτό τώρα μπορεί να μην σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αν διαβάσετε θα δείτε πώς το γεγονός αυτό μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο μας. Η οικονομία αυτή ανασταίνεται από μόνη της με εντελώς φυσικό τρόπο, με το εμπόριο στην περιοχή να συνεχίζεται όπως γινόταν εδώ και χίλια χρόνια. Η περιοχή είναι ένας αρχαίος γεωπολιτικός άξονας, το ίδιο θα είναι και στο μέλλον: θα χρειαστούν οπτικές ίνες, δεκάδες αγωγοί, νέα λιμάνια, που θα συνδέονται μεταξύ τους ... και ένας μεγάλος υπόγειος σιδηρόδρομος που θα συνδέει την πόλη Xi'an, στην Κεντρική Κίνα, με το Βερολίνο (αν πιστέψουμε τις φήμες).
Τα έργα είναι φιλόδοξα και αυτοχρηματοδοτούμενα. Η Κίνα κατασκευάζει μια υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει Ασία και Ευρώπη, και η κατασκευή της έχει προχωρήσει πολύ, παρ’ όλο που δεν ακούμε πολλά γι’ αυτήν, με την προοπτική να έχει ολοκληρωθεί το 2025. Λίγοι πολίτες στην Δύση γνωρίζουν τις πολλές εξελίξεις στις υποδομές που η Κίνα επιδιώκει με εντατικούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Μερικές από αυτές μπορεί να μας επηρεάσουν άμεσα. Η Τράπεζα Υποδομής (Infrastructure Bank) της Κίνας είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη πολλών τέτοιων σχεδίων σε 48 χώρες-μεταξύ των οποίων και οι «stans» της Κεντρικής Ασίας (δηλαδή, Καζακστάν, Κιργιζστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν).
Οι χώρες BRICS είναι επίσης μέρος αυτής της οικονομικής «λεωφόρου».
Η επανεμφάνιση της Ευρασίας, που προβλέπεται για το 2025, καθοδηγείται από την τριανδρία Ιράν, Κίνας και Ρωσσίας, όλα ισχυρά έθνη γύρω από ένα κομβικό σημείο της Κεντρικής Ασίας.Το Ιράν έχει οριστεί να είναι ο «κεντρικός κόμβος του Νέου Δρόμου του Μεταξιού», λέει ο δημοσιογράφος του Russia Today, Pepe Escobar, που παρακολουθεί στενά τα της Ασίας. Ο Escobar σημειώνει ότι θα υπάρξουν στο μέλλον και νέοι άξονες, όπως ο «παγκόσμιος Νότος», που -όμως- προς το παρόν δεν ευθυγραμμίζονται με τις υπόλοιπες κινήσεις. Η μεγάλη παράσταση, αναμφισβήτητα, διαδραματίζεται στην Κεντρική Ασία, όπου οι Κινέζοι -με την ρωσσική και την ιρανική βοήθεια- είναι οι πρωταγωνιστές.
Σύμφωνα με τον Escobar, η παγκόσμια τάξη σίγουρα μεταβάλλεται, μόνο εμείς στη Δύση δεν το καταλαβαίνουμε. Φράσεις του χρηματιστηρίου, που αναμασούσαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως «η διεθνής κοινότητα», έχουν χάσει πλέον το νόημά τους για τους περισσότερους, πιστεύει. Δεν υπάρχει πλέον «διεθνής κοινότητα» σε έναν πολυπολικό κόσμο. Αυτή η φράση κάποτε αναφερόταν ξεκάθαρα στις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά όχι πλέον. Γιατί; Επειδή ο υπόλοιπος κόσμος έχει χάσει τον σεβασμό του για αυτόν τον οργανισμό, λέει ο Escobar. «Εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι η Δύση είναι ο Σατανάς».
Παρ 'όλα αυτά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε την εξυπνάδα να επικοινωνήσει με το νέο καθεστώς του Ιράν, αν μη τι άλλο γιατί αυτό σημαίνει την συμμετοχή ενός μορφωμένου, εκλεπτυσμένου πληθυσμού 80 εκατομμυρίων Ιρανών στην παγκόσμια αγορά. Αυτή η στροφή προς την Περσία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών που θα δημιουργήσει ο κεντρικός κόμβος του Δρόμου του Μεταξιού (το Ιράν), μαζί με όλους τους άλλους. Ένας ελκυστικός κανόνας του Δρόμου του Μεταξιού είναι το γεγονός ότι εκεί το εμπόριο είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε, με οποιονδήποτε, από οπουδήποτε, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή ο,τιδήποτε άλλο.
Το εμπόριο διεξάγεται σε αυτή την οικονομική ζώνη επί μια χιλιετία. Απλώς αυτή την στιγμή διευρύνεται ξανά με γοργούς ρυθμούς, και η Ευρασία μπορεί ενδεχομένως να γίνει το κέντρο του οικονομικού κόσμου κάποια στιγμή στο μέλλον –όπως ήταν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ. Όλα αυτά τα κατεβατά για το τέλος της δυτικής ηγεμονίας ή την πτώση της Αμερικής ως μοναδικής υπερδύναμης –που ακούγονται συχνά στον υπόλοιπο κόσμο- ενδέχεται να επιβεβαιωθούν όχι από την ίδια την Κίνα, αλλά από έναν οικονομικό συνασπισμό της Κεντρικής Ασίας, του οποίου η υποδομή έχει σχεδιαστεί και στηθεί από την Κίνα.
Ο Δρόμος του Μεταξιού βασιζόταν πάντοτε στην δυναμική του ειρηνικού εμπορίου, σε αντίθεση με την πολιτική του ανταγωνισμού ή τις απειλές του μιλιταρισμού, για τις οποίες κατηγορούνται από πολλούς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ιδιαίτερα στον Παγκόσμιο Νότο. Μια άλλη πρωτοποριακή εξέλιξη της παγκόσμιας τάξης, που έχει ήδη αποδεχθεί την μη στρατιωτική παρέμβαση(!), είναι η εμφανής απουσία κάθε μορφής «χρηματιστηριακού καπιταλισμού» -ως πάλαι ποτέ χορηγού για την ανάκαμψη της οικονομίας της Κεντρικής Ασίας. Αυτό σημαίνει την απουσία της πολυεθνικής χρηματοδότησης και την επικράτηση των κανόνων του παλαιομοδίτικου εμπορίου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, αν και δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές, γιατί συνεπάγεται μια στάση εναντίον της νεοφιλελεύθερης «καζινοποίησης» των πάντων.


Ο αρχικός Δρόμος του Μεταξιού ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ch'ang Ch'un, και ο άξονας διέδωσε τους πολιτισμούς -κυρίως τον Βουδισμό, που είναι ένας τρόπος ζωής (όχι θρησκεία, όπως συχνά παρεξηγείται από την Δύση)- καθώς και την διανομή εμπορικών αγαθών. Ο Δρόμος διαλύθηκε από τους Μογγόλους, πριν από περίπου 1.000 χρόνια, και ανακαλύφθηκε εκ νέου τον 19ο αιώνα από Ευρωπαίους επιχειρηματίες και διπλωμάτες ... σε μια διάσημη ιστορία που είναι γνωστή ως το «Μεγάλο Παιχνίδι». Η ονομασία προέρχεται από το ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου πάλευαν πάντοτε (και ανεπιτυχώς) γι’ αυτόν ακριβώς τον γεωγραφικό «τόπο». Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι άρχισε περίπου όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, απελευθερώνοντας τις stans της Ευρασίας από τα δεσμά της ΕΣΣΔ και ρίχνοντάς τες στις ανοιχτές αγκάλες της ελεύθερης αγοράς.
Η συνεργασία της Ρωσσίας με την Κίνα δεν ήταν σχεδιασμένη, επισημαίνει ο Escobar. Θυμάται πώς η Ρωσσία προσπάθησε να ενταχθεί στην E.Ε. αλλά την χλεύασαν οι υπόλοιποι. Δεν πειράζει. Η νέα εξωτερική πολιτική της Κίνας έχει ήδη επιβληθεί: Επιλέγει τον δικό της τρόπο για την χρηματοδότηση των έργων. Και, από μακροοικονομική άποψη, η επανεμφάνιση -και επανένταξη- του ευρασιατικού οικονομικού μπλοκ είναι ο μέγα-κόμβος, όπου θα συναντώνται όλες οι φιλοδοξίες των Κινέζων (και των άλλων εθνών). Κάνει το NYSE (Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) να μικραίνει σχετικά με την γνωστή διάστασή του.
Το γεγονός, ότι το εμπόριο και όχι η στρατιωτική ισχύς θα ενοποιήσει αυτήν την τεράστια υποδομή, που τώρα δημιουργείται κατά μήκος του ευρασιατικού «διαδρόμου», χαρακτηρίζει την Ευρασία ως μια «άλλη παγκόσμια τάξη», τουλάχιστον στη θεωρία. Περιμένετε δέκα χρόνια και τότε θα δούμε. Το εμπόριο είναι το καλύτερο αποτρεπτικό μέσο των συγκρούσεων στην παγκόσμια σκηνή, ή τουλάχιστον έτσι λένε πως πιστεύουν οι Κινέζοι. Μπορεί να είναι υπεραισιόδοξοι.
Γράφοντας για τους Asia Times, ο Escobar επισημαίνει με λυρισμό ότι «η Ουάσιγκτων μπορεί να έχει την πρόθεση να “στραφεί προς την Ασία”, αλλά το Πεκίνο έχει το δικό του σχέδιο, να κάνει αριστοτεχνική στροφή στην Ευρώπη».
Η ενότητα της καθορισμένης διαδρομής, που περιλαμβάνει όλες τις χώρες που βρίσκονται πάνω σ’ αυτήν, είναι μια διαδικασία γεωγραφικής ενοποίησης, η οποία είναι οργανική, δυναμική, και αναπόφευκτη. Εδώ η ιστορία επαναλαμβάνεται, και προφανώς αυτό δεν μπορεί να σταματήσει πλέον. Εξ ου και οι χαμηλοί τόνοι των Κινέζων για το θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ως εκ τούτου η υπομονή τους. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού είναι το συλλογικό τους πεπρωμένο και δεν χρειάζεται να πείσουν κανέναν γι’ αυτό.
Ο Αμερικανο-Πολωνός γεωστρατηγικός αναλυτής Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι συνοψίζει με σαφήνεια την σημασία του Νέου Δρόμου του Μεταξιού και την επίδρασή του στην παγκόσμια τάξη. Να, τι λέει:
«Η Ευρασία αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα των γνωστών ενεργειακών αποθεμάτων του κόσμου. ... Περίπου το 75% των λαών του κόσμου ζουν στην Ευρασία, και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου φυσικού πλούτου βρίσκεται εκεί .... Από τότε που οι ήπειροι άρχισαν να συσχετίζονται πολιτικά, περίπου 500 χρόνια πριν, η Ευρασία ήταν το κέντρο της παγκόσμιας εξουσίας. Μια δύναμη που «κυριαρχεί» στην Ευρασία ελέγχει δύο από τις τρεις πιο προηγμένες και οικονομικά παραγωγικές περιοχές του κόσμου ... και αυτό συνεπάγεται αυτόματα και την υποτέλεια της Αφρικής, καθιστώντας το δυτικό ημισφαίριο και την Ωκεανία ελάσσονος σημασίας περιοχή...».
Όπως θα έλεγε ο Κομφούκιος: «Το απρόβλεπτο είναι ένα σοκ για το οποίο πρέπει να προετοιμαζόμαστε». Οι Δυτικοί αναλυτές έπρεπε να το γνωρίζουν καλύτερα την εποχή των «τρελλών κερδών» και να έχουν λάβει υπ’ όψιν τους το αδιανόητο. Δηλαδή να ήταν λιγότερο άπληστοι.
Δημοσιεύθηκε στο Hellenic Nexus τ.103, Ιανουάριος 2016


Στόχος η φασιστική Γερμανία - Οι Αμερικανοί τελειώνουν τους φασίστες Γερμανούς της VW

Ενώ στην Ελλάδα καθόμαστε στον καναπέ περιμένοντας το τέλος, συλλογική αγωγή κατέθεσαν στις ΗΠΑ ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων Mercedes, σημειώνοντας ότι πιθανότατα φέρουν λογισμικό παραπλάνησης για να χειραγωγούν τα αποτελέσματα ελέγχων των εκπομπών ρύπων. H Daimler, που κατασκευάζει τα Mercedes, αρνήθηκετην κατηγορία αυτή.

Η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Hagens Berman, η οποία έχει ήδη υποβάλει μία αγωγή τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι νεότερες δοκιμές έδειξαν πως τα αυτοκίνητα Mercedes BlueTEC παράγουν – σε όλους σχεδόν τους ελέγχους σε δρόμους – εκπομπές οξειδίου του αζώτου πολύ μεγαλύτερεςαπό ό,τι σε ελεγχόμενους εργαστηριακούς ελέγχους.

«Το γεγονός ότι η Mercedes πέρασε τη δοκιμή δυναμόμετρου σε όλες τις δοκιμές, αλλά δεν πέρασε τη δοκιμή στον πραγματικό κόσμο, υποδηλώνει ότι, όπως και η Volkswagen, χρησιμοποιεί ένα “σύστημα αναστολής” (defeat device)», σημειώνεται στην αγωγή που υπεβλήθη στο πολιτειακό Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Daimler αναφέρει: «Θεωρούμε αβάσιμη αυτή την ομαδική αγωγή. Η θέση μας παραμένει σταθερή: Στα αυτοκίνητα Mercedes-Benz δεν χρησιμοποιείται εξάρτημα για να μειώνει με μη επιτρεπτό τρόπο τις εκπομπές αερίων». Το BlueTEC είναι ένα σύστημα φίλτρων, το οποίο χρησιμοποιεί ουρία για να βοηθά στον καθαρισμό των καυσαερίων από τα οξείδια του αζώτου που είναι επιβλαβή για την υγεία. Το σύστημα αυτό είναι αρκετά ακριβό και χρησιμοποιείται κυρίως σε μεγαλύτερα αυτοκίνητα, όπως οι μεγάλες λιμουζίνες της Daimler ή σε αγωνιστικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι εξοπλισμένα με μεγάλης ισχύος πετρελαιομηχανές.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος δήλωσε, όταν υποβλήθηκε η πρώτη αγωγή της Hagens Berman, ότι είχε ζητήσει πληροφορίες από τη Daimler, αλλά δεν προχώρησε σε επίσημη έρευνα.