Σάββατο 16 Απριλίου 2016

53 πολιτικά και όχι μόνο χούφταλα αναζητούν προσωπικότητα.

«Αποτελούμε πράγματι μια κοινότητα ιδεών, αριστερών ριζοσπαστικών ιδεών. Μας ενδιαφέρουν εξίσου τα τοπικά, τα καθημερινά, αλλά και τα πολύπλοκα παγκόσμια. Εδώ που τα λέμε, τη στιγμή που τα λέμε, δεν είναι καθόλου αυτονόητο τι συνιστά εγχώριο και τι διεθνές και παγκόσμιο»

«Μας ένωνε και συνεχίζει να μας ενώνει, όλους και όλες εμάς που κινούμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ρεύμα του κριτικού μαρξισμού, ο στρατηγικός μας στόχος, που δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό μετασχηματισμό, από τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Η αντικαπιταλιστική προοπτική, λοιπόν, δένεται με την ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και συνεχών ρήξεων, με τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών».


Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενο που φέρει την υπογραφή των 53 Ρομπέν των Δασών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα να νομίζουν ότι έχουν σχέση με την αριστερά, ότι κάτι λένε, ότι είναι κάποιοι που τους ακούει και τους πιστεύει κανείς και τέλος πιστεύουν ότι δεν είναι πολικά χούφταλα που ξεπούλησαν τα πάντα για την καρέκλα.
Θαυμάστε τους καθώς μεταξύ αυτών είναι τύποι όπως ο Τσακαλώτος που υλοποιεί τα μνημόνια, ο Δρίτσας που υπογράφει το ξεπούλημα των πάντων και μετά κλαίει για αυτά που υπέγραψε, η Θεανώ με τα γεμιστά της, η αγαπητή μας Τασία που λιάζεται με τους πρόσφυγες και όλα τα άλλα καλούδια της πρακτορευμένης αριστεράς που σκότωσαν την ελπίδα του λαού.
Αυτοί, οι δολοφόνοι της Ελλάδας, με απύθμενο θράσος έκαναν και site για να ασκήσουν κριτική στον Τσίπρα δηλαδή στον εαυτό τους.
Φτού στα παρτάλια γιατί διαφορετικά το πρόβλημα θα γιγαντώνεται.  


Στις 19 Απριλίου η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρουσιάζει σε ανοιχτή ομιλία το νέο κόμμα.


Την Τρίτη 19 Απριλίου, με ανοιχτή ομιλία, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρουσιάζει το πολιτικό της κόμμα που φέρει το όνομα, "Πλεύση Ελευθερίας". Η δημιουργία κόμματος από την πρώην πρόεδρο της Βουλής ήταν λίγο πολύ γνωστή, ωστόσο δεν γνωρίζαμε το όνομα του.

Όπως έχει η ίδια δηλώσει στο παρελθόν, αναμένεται να συνεργαστεί εκλογικά με την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη την οποία και είχε στηρίξει στις τελευταίες εκλογές, μετά την αποχώρηση της από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλα μέλη της ΛΑΕ. Σύγκλιση είχε διατυπωθεί και με τις θέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για συνεργασία και με το ευρωπαϊκό κίνημα DIEM25.

Πρόσφατη προαναγγελία του κόμματος είχε γίνει στις 19 Μαρτίου. "Βεβαίως και θα πάρω πρωτοβουλίες, και σε επίπεδο πολιτικού οργανισμού και σε επίπεδο κόμματος, και βεβαίως θα κάνω όλα εκείνα που επιβάλλονται προκειμένου να ανατραπεί αυτό το καθεστώς, εκφραστής του οποίου είναι ο κ. Τσίπρας", είχε αναφέρει σε τηλεοπτική συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ.

Η ημέρα όμως που επέλεξε η κ.Κωνσταντοπούλου για να προαναγγείλει το κόμμα της έχει ενδιαφέρον, καθώς η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που ξεκινούσε στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να χρησιμοποιήσει για να δηλώσει την απόφαση του για αγώνα κατά της διαπλοκής, αλλά και την ημέρα που στην Ουάσινγκτον η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος.

Τα βασικά μηνύματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι τα εξής:

Δημοκρατία

Δικαιοσύνη

Διαφάνεια

Δικαιώματα

Διαγραφή χρέους

Διεκδίκηση γερμανικών οφειλών

Η ανακοίνωση του νέου κόμματος:

"Την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 ξεκινάμε την πλεύση μας προς το μέλλον.

Ξεκινάμε τον συλλογικό αγώνα μας, για την απελευθέρωση του λαού και της πατρίδας μας από τα μνημονιακά δεσμά.

Ανοίγουμε πανιά προς ένα μέλλον ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Με διαφάνεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Για τη διαγραφή του δημοσίου χρέους.

Για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και κάθε αξίωσης της χώρας.

Για την δικαίωση του λαού μας και των αγώνων του, την ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας.

Δημιουργούμε ένα κόμμα, που θέλουμε να αποτελέσει συστατικό κύτταρο ενός κινήματος κι ενός μετώπου, στο οποίο θα συναντηθούμε με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες θα μας συνδέουν κοινές αφετηρίες, αξίες και στόχοι.

Δεν είμαστε κόμμα στελεχών, σύμπραξης ή ανακύκλωσης προσωπικοτήτων.

Δεν είμαστε κόμμα μηχανισμών ή εσωτερικών ισορροπιών.

Φιλοδοξούμε να είμαστε κόμμα-κίνημα, μέσα απ’ την κοινωνία, μέσα από τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις και τους ζωντανούς ανθρώπους, που δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν υποτάσσονται, αντιστέκονται, διεκδικούν, νικούν.

Λειτουργούμε με ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, έχοντας το διαδίκτυο ως οργανικό εργαλείο επικοινωνίας μας.

Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και στην κοινωνία.

Δεν λαμβάνουμε χρηματοδότηση παρά μόνο με διαφανή τρόπο, από τα μέλη μας και τους πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τους σκοπούς και τη λειτουργία μας. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία της χρηματοδότησής μας.

Δεν χαρίζουμε το μέλλον μας. Το διεκδικούμε και το κερδίζουμε.

Την Τρίτη, 19 Απριλίου, 2016 στις 7μμ, στο Θέατρο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44), κάνουμε την αρχή, με μια ανοιχτή εκδήλωση και ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου".

Περισσότερες πληροφορίες στο plefsieleftherias.gr

Την συμμετοχή της στο νέο κόμμα ανακοίνωσε μέσω twitter η Ραχήλ Μακρή

Ήρθε είδε ευχήθηκε και έφυγε πουλώντας ευχές και ελπίδα.


Η Λέσβος βρέθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. Το νησί επισκέφθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με το στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το δράμα των προσφύγων.


Στις 10:10 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα στο νησί. 

9:10: Κατά την αναχώρησή του από τη Ρώμη, ο Πάπας είχε χαρακτηρίσει το προσφυγικό «τη μεγαλύτερη καταστροφή με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». «Αυτό το ταξίδι είναι λυπηρό, πηγαίνουμε να δούμε πολύ κόσμο που υποφέρει και δεν ξέρει πού να πάει και πηγαίνουμε επίσης σε ένα νεκροταφείο, στη θάλασσα» είπε. «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται» είχε αναφέρει σε μήνυμά του πριν την αναχώρηση.

Στο νησί βρίσκονταν ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνάντηση με τους κκ Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο.

10:20: Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πάπα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

10:30: Στην κατ ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον ποντίφικα στη Λέσβο, «το νησί που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης και της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».


«Η επίσκεψη σας εδώ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι' αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολο του ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

«Και είμαι υπερήφανος για αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες. 

10:40:  Ο Πάπας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του ποντίφικα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών όλου του πλανήτη.



«Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

10:50: Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησαν για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.


11:20: Η αποστολή έφτασε στην Μόρια, όπου ανέμενε ο πρωθυπουργός. «Εδώ κάποτε δεν μπορούσε κανείς να περπατήσει από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων» εξήγησε ο πρωθυπουργός στον Πάπα.
Οι Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος χαιρέτησαν έναν-έναν τους δεκάδες πρόσφυγες που περίμεναν υπομονετικά για τους υποδεχθούν.
Στη συνέχεια μπήκαν στις σκηνές για να χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν με ακόμα περισσότερους πρόσφυγες. Πολλά μικρά παιδιά έδιναν στον ποντίφικα και στον Οικουμενικό Πατριάρχη ζωγραφιές.
Άλλοι φιλούσαν τα χέρια των ιεραρχών και ζητούσαν να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τους για να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μάλιστα μια γυναίκα έπεσε στα πόδια του Πάπα κλαίγοντας και παρακαλώντας τον να βοηθήσει στην απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων.

12:30: Στην ομιλία του ο Πάπας αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία των Ελλήνων, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος στηλίτευσαν τη στάση της διεθνούς κοινότητας.

12:40 Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη, για να  ακολουθήσει γεύμα με πρόσφυγες.
Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

13:45 Oι τρεις ιεράρχες έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. 
Στην ομιλία του, ο Πάπας ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να επισκεφθεί το νησί, ενώ μίλησε και πάλι με θερμά λόγια για τους «Έλληνες που κράτησαν ανοικτή την καρδιά τους».
Ακολούθησε κοινή δέηση των τριών Προκαθημένων για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά νησιά και ενός λεπτού σιγή.

Κατευθύνθηκαν στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί για να ρίξουν λίγα λουλούδια στη θάλασσα στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου.

14:50: Ο ποντίφικας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου είχαν την τελευταία τους ιδιωτική συνάντηση προτού αναχωρήσουν.
15:00: Ακολούθησε και η τελευταία ιδιωτική συνάντηση του Πάπα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον ποντίφικα μέχρι την σκάλα του αεροπλάνου.
»» Με 12 εγκλωβισμένους πρόσφυγες επιστρέφει ο Πάπας
Μετά την αναχώρηση του Πάπα αναχώρησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.


Τα μηνύματα των τριών αρχιερέων
Μηνύματα σε βιβλίο που άνοιξε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός άφησαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθλομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Το μήνυμα του Πάπα στα ελληνικά γράφει: «Συγχαίρω τους κατοίκους του νησιού της Λέσβου για το παράδειγμα της αλληλεγγύης που έδειξαν στην αντιμετώπιση των αφίξεων των προσφύγων στο νησί. Πολλές ευχές, ειρήνη, και ο Χριστός να σας ευλογεί».
«Εις ευλογίαν και ανάμνησιν μιας ιστορικής ημέρας» γράφει ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνει: «Μια ημέρα ανάστασης. Ευχαριστίες πολλές».
Τις επόμενες μέρες στον δημοτικό κήπο θα φυτευτεί μια ελιά που ευλόγησαν οι τρεις Ιεράρχες λίγο πριν αναχωρήσουν από το νησί, ενώ μια μαρμάρινη επιγραφή στο πλάι της θα θυμίζει τη σημερινή μέρα.
Επίσης, στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, εκεί όπου σήμερα στάθηκαν ο Πάπας, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, θα στηθεί το άγαλμα της αλληλεγγύης της Λέσβου. Το πρόπλασμα του αγάλματος είναι ήδη έτοιμο, δείχνει δυο χέρια που κρατά το ένα το άλλο, ενώ στη βάση του μια επιγραφή σε πολλές γλώσσες θα θυμίζει τα λόγια των χριστιανών ηγετών προς την παγκόσμια κοινότητα.

Διχασμένη κοινωνία, απαξιωμένο πολιτικό σύστημα καταγράφει νέα δημοσκόπηση

Μία χώρα διχασμένη σε καθοριστικά ζητήματα καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research, αποτυπώντας σύγχυση και αποπροσανατολισμό. «Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στα μέτρα, δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και βουτιά στη δημοτικότητα Τσίπρα, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται με προβάδισμα 4,4 μονάδες.


Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, η πλειονότητα (70%) κρίνει αρνητικά τη διαπραγμάτευση, με περίπου 4 στους 10 να πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε ρήξη εάν οι δανειστές δεν σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές, 3 στους 10 οως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα και το 26% πως η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί, έστω κι αν πιεστεί η οικονομία. 

Παράλληλα, όμως, το 46,3% πιστεύει πως αν τα μέτρα που απαιτούνται είναι σκληρά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα περάσει το συντομότερο από τη Βουλή για να κλείσει η αξιολόγηση ενώ το 34,3% πιστεύει πως θα έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα. 

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 18,4% (με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, 27%), η ΝΔ στο 21,4% (με αναγωγή, 31,4%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο 6% (με αναγωγή 8,7%), η Χρυσή Αυγή στο 5,4% (με αναγωγή, στο 8%), το ΚΚΕ στο 4,9%, (με αναγωγή στο 7,2%), η Ένωση Κεντρώων στι 2,6% (με αναγωγή, 3,8%), οι ΑΝΕΛ στο 2,5% (με αναγωγή στο 3,7%) και το Ποτάμι στο 1,8% (με αναγωγή στο 2,7%).
in.gr