Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΛΙΣΤΑ FORBES: Ο Μπιλ Γκέιτς ο πλουσιότερος του πλανήτη – Οι Έλληνες της λίστας


Στα 75 δις παραμένει η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς και ο ίδιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γή.



H οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστους τους μεγιστάνες καθώς έχασαν και αυτοί 70 δισ. δολάρια από τον πλούτο τους σε σχέση με πέρυσι.
Αυτός που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος ήταν ο Κάρλος Σλιμ, ο Μεξικανός επιχειρηματίας που στο παρελθόν έχει κατακτήσει την πρώτη θέση της σχετικής λίσταςΗ περιουσία του φέτος περιορίστηκε στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια από 77,1. δισ. και πλέον είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.
Στον κατάλογο του Forbes εμφανίζονται όλοι όσοι έχουν περιουσία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Φέτος, 1.810 άνθρωποι από όλο τον κόσμο κατέκτησαν μια θέση στη λίστα αυτή, 16 λιγότεροι από πέρσι.
Πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη είναι η Λιλιάν Μπετανκούρ, η 93χρονη κληρονόμος της γαλλικής L’ Oreal με τραπεζικές καταθέσεις 36,1 δισεκατομμυρίων.
Ο 79χρονος ιδιοκτήτης των καταστημάτων ρουχισμού Zara, Αμάνσιο Ορτέγκα, κέρδισε τον τίτλο του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου με περιουσία 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια θέση πιο κάτω, εμφανίζεται ο Αμερικανός Γουόρεν Μπάφετ με 60,8 δισ. ενώ την πέμπτη θέση κατακτά ο «ιδρυτής» του διαδικτυακού καταστήματος Amazon Τζεφ Μπέζος με 45,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Facebook, στην πρώτη δεκάδα και για την ακρίβεια την έκτη θέση καταλαμβάνει ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ ο οποίος έχει πλέον περιουσία 44,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και για πρώτη φορά αφήνει πίσω του ονόματα όπως ο Λάρι Έλισον (43,6 δισ.) και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ (40 δις).
Η πρώτη δεκάδα της λίστας ολοκληρώνεται με τον Τσάρλς Κοχ (39,6 δισ.) και τον Ντέιβιντ Κοχ (39,6 δισ.).
Οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν εμφανίζονται στην 12η και 13η θέση αντιστοίχως.
Με προσωπική περιουσία 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κατσιματίδης κάνει την εμφάνισή του στην 477 θέση. Στην 688η θέση «φιγουράρει» ο Φίλιππος Νιάρχος.
Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται, εμφανίζει 4,5 δισ. περιουσία και κατακτά την 688η θέση.

Τρελλά εισοδήματα για την Κατσέλη τι στιγμή που η Εθνική βουλιάζει.




Ζημιές που αγγίζουν τα 4,2 δις. ευρώ κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το 2015 όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Ωστόσο παρότι η επιχείρηση αυτή (και οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που εμπορεύονται το χρήμα, καθώς παίρνουν τις αποταμιεύσεις τις οποίες στη συνέχεια δανείζουν με τόκο) τις ζημιές τις χρεώνονται προφανώς μόνο οι μέτοχοι και πιθανόν αργότερα οι καταθέτες, διότι οι διοικούντες εξακολουθούν να παίρνουν τους παχυλούς μισθούς τους ασχέτως αν διασφαλίζουν ή όχι τα συμφέροντα της επιχείρησης που διοικούν.
Έτσι παρότι η Εθνική κατέγραψε τεράστιες ζημιές για το έτος 2015 η κ. Λούκα Κατσέλη ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας είχε μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 25.589 ευρώ.
Δηλαδή από τις 23 Μαρτίου 2015 όταν ορίστηκε πρόεδρος μέχρι το τέλος του 2015 οι απολαβές της ήταν 202.852 ευρώ και 27.450 ευρώ έλαβε ως αποζημίωση για τη συμμετοχή της στα διοικητικά συμβούλια.
Σύμφωνα μάλιστα με το site Attiki Press η διοίκηση είχε ξεχάσει να αναφέρει τις αποδοχές της στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τον  περασμένο Δεκέμβριο. Βέβαια  οι αποδοχές της κ. Κατσέλη καταγράφηκαν στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2015 που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016. Φυσικά η κ. Κατσέλη δεν είναι η μόνη η οποία λαμβάνει τέτοιους ασύλληπτους για τα δεδομένα της εποχής μισθούς αφού και ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης για το 2015 έλαβε 275.039 ευρώ, ο κ. Δημήτριος Δημόπουλος 254.320 ευρώ, ο κ. Πάυλος Μυλωνάς 253.125 ευρώ, οι οποίοι είναι εκτελεστικά μέλη στη διοίκηση. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. όπως ο πρόεδρος και τα εκτελεστικά μέλη δεν χορηγήθηκε μπόνους, ενώ τα μέλη που αποχώρησαν το 2015  πήραν συνολικά αποζημιώσεις που ανέρχονται 936.000 ευρώ.
Αυτά αναφέρει η εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ