Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Μας πήραν στο ψηλό. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε όλα. λέει αξιωματούχος της ΕΕ: «Πρώτη φορά κράτος θα νομοθετήσει για τα επόμενα τρία χρόνια»


Διαφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του «κόφτη» - «Άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού με «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ, ζητούν οι Ευρωπαίοι - Καμία σύγκλιση απόψεων για το χρέος - Με 17 προαπαιτούμενα κλείνει το deal για δόση έως 11 δισ. Ευρώ


Στην παραδοχή πως πρόκειται για τη μαζικότερη και μεγαλύτερη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η οποία «σχεδιάστηκε για να παρατείνει σημαντικά τον εργασιακό βίο» αλλά και την επισήμανση πως «είναι η πρώτη φορά που ζητάμε ένα κράτος να μην νομοθετήσει απλά για το ερχόμενο έτος αλλά για τα επόμενα τρία», προχώρησε Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πλήρη επιβεβαίωση όσων μιλούν για ένα πρωτόγνωρο ευρωπαϊκό πείραμα το οποίο δια του δημοσιονομικού «κόφτη» συντελέστηκε στην πατρίδα μας. 
Παράλληλα «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, καθώς δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία αναφορικά με τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων (τον γνωστό και ως «κόφτη»).
Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέτρα που πρέπει να ψηφισθούν από την ελληνική Βουλή για να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
Χρηματοοικονομική βιωσιμότητα
Δημοσιονομική σταθερότητα
Ανταγωνισμός
Εκσυγχρονισμός του Δημοσίου
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «τεράστιο στο εύρος του» και δήλωσε πως έχουν γίνει πολλά από τον Αύγουστο και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αναφορικά με τον περίφημο «κόφτη» υποστήριξε ότι «αναμένεται να συμφωνηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας». 
Απομένει τώρα να νομοθετηθούν τα 17 προαπαιτούμενα και να ελεγχθούν από τους θεσμούς για να εκταμιευθεί η δόση.
Πέρα από τα μέτρα για επιτύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, υπάρχουν και μέτρα για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τη νομοθεσία των κόκκινων δανείων και τη μεταρρύθμιση του ανταγωνιστικού πλαισίου.
«Τεράστια» χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με έμφαση στη «ρίζα του προβλήματος» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τη δουλειά που έγινε σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν σύνταξη βάση της νέας φόρμουλας και οι υφιστάμενοι θα δουν τις συντάξεις τους να παγώνουν μέχρι να εξισορροπηθούν με το νέο πλαίσιο βάση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η νέα μεταρρύθμιση στις συντάξεις θα έχει αντίκτυπο κατά 1,2% στο ΑΕΠ έως το 2018 και θα αποφέρει δημοσιονομική εξοικονόμηση αρχικά 2,5% έως και 5% επί του ΑΕΠ το 2025. 
Σημειώνεται ότι μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη χρηματοδότηση των δανειακών δεσμεύσεων, η δόση για την Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ εννέα και 11 δισ. ευρώ. 
Τι ισχύει για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κεφάλαια αξίας 5-6 δισ. έτοιμα προς αξιοποίηση, όπως και μετοχές του ελληνικού κράτους και «τεράστια» (όπως την χαρακτήρισε ο αξιωματούχος) ακίνητη περιουσία 100.000 κτηρίων ή γης.
Το ταμείο όπως τονίζεται θα είναι ανεξάρτητο όμως θα υπάρχει ένα παράλληλο πενταμελής supervisory board, και ο Πρόεδρος θα καθορίζεται από τους θεσμούς. Το διοικητικό συμβούλιο θα έχει όλες τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για να κινηθεί και να αξιοποιήσει την περιουσία, με τον αξιωματούχο να τονίζει πως «θα γίνεται με γνώμονα την ελληνική οικονομία και δεν θα υπάρχουν συμφέροντα άλλων κρατών». 
Παράλληλα σημαντικά θέματα ανοίγουν με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού και το αναγκαστικό σπάσιμο της ΔΕΗ, ένα θέμα ταμπού για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έταζε πως δεν θα προχωρούσε κάτι τέτοιο. Στα σημαντικά, επίσης, ζητήματα που έχουν αποφασιστεί είναι η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απόδοσης δικαιοσύνης, η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ, η αυτονομία - η οποία εσχάτως έχει τεθεί εν αμφιβόλω - της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η επιτάχυνση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Δημοσιονομικού Ελέγχου. 
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδα πηγαίνουν καλύτερα από ότι αναμένονταν με χαρακτηριστική να είναι η περίπτωση του ΑΕΠ που για το 2015 εν μέσω capital controls η πρώτη πρόβλεψη ήταν -2,5% ενώ τελικά η συρρίκνωση διαμορφώθηκε στο -0,5%.
43 προαπαιτούμενα για να κλείσει η 2η αξιολόγηση
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο το ζήτημα της μεταρρύθμισης των κανόνων που ισχύουν στην αγορά εργασίας, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η εφαρμογή νέων κανόνων για τον τρόπο τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων «μεταφέρονται» για τον Οκτώβριο, όπου τυπικά θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Τον Οκτώβριο η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμφωνήσει σε έναν έλεγχο 43 προαπαιτούμενων, τα οποία τα οποία κατά τον αξιωματούχο διαθέτουν «έναν δεκαπλάσιο όγκο από ένα κανονικό πρόγραμμα».
Η στάση του ΔΝΤ
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος με το ΔΝΤ και το ταμείο θα αποφασίσει τους όρους συμμετοχής του. Το Ταμείο βλέπει επίσης «πολύ θετικά» τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει το ελληνικό κράτος για την πρώτη αξιολόγηση και αναμένεται το πρόγραμμα της Ελλάδας να τεθεί στο ΔΣ του Ταμείου τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα υπήρχε μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών όπως και χαμηλή κατανάλωση το 2015. Ο αξιωματούχος αναμένει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

 newmoney.gr

Το μεγάλο κόλπο: Πώς με βουλγάρικα POS παρακάμπτουν τα capital controls και την εφορία


Μπορεί η κυβέρνηση να προωθεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές για να πατάξει τη φοροδιαφυγή, όμως οι φοροφυγάδες έχουν βρει τρόπο να παρακάμψουν ακόμα και αυτό το σύστημα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί επιχειρηματίες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, όπως η Σαντορίνη, με πολλούς ξένους, χρησιμοποιούν δύο μηχανάκια POS, ένα ελληνικό κι ένα εξωτερικού, για να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας.
Το κόλπο έχει ως εξής: Ο επιχειρηματίας συστήνει μια εταιρεία, με την ίδια επωνυμία με την ελληνική, σε μία χώρα του εξωτερικού (π.χ. Βουλγαρία), μέσω της οποίας συνδέει το δεύτερο POS με έναν τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.
Έτσι, όταν γίνεται η πληρωμή από τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (στο POS του εξωτερικού) τα χρήματα μεταφέρονται αυτόματα εκτός Ελλάδος, χωρίς καμία καταγραφή τους στην χώρα μας, άρα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ προς το ελληνικό κράτος και παρακάμπτοντας τα capital controls.

Από εκεί κι ύστερα ο επιχειρηματίας μπορεί είτε να εισπράξει τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα μέσω ξένης πιστωτικής κάρτας ή να τα διοχετεύσει σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Η περίεργη σχέση "στοργής και μίσους" μεταξύ Βαρουφάκη και Σόιμπλε.



Μία περίεργη σχέση υπάρχει μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και του  W. Schaeuble  καθώς ο ένας χρησιμοποιεί τον άλλο κατά το δοκούν.
Μετά την πρόσφατη αναφορά του Γ. Βαρουφάκη στον Σόιμπλε, στην οποία ο Γιάνης ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτήρισε άνθρωπο μειωμένης ευφυΐας, έρχεται ο Σόιμπλε και αναφερόμενος στον Γιάνη τον χαρακτηρίζει έναν πολύ έξυπνο οικονομολόγο.
Βέβαια ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί τον Γιάνη για να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από ΔΝΤ, ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Βόλφγκανγκ Schaeuble αναφέρει χαρακτηριστικά ότι 'ο πρώην Έλληνας ομόλογός μου Γιάννης Βαρουφάκης, ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος, είπε κάποτε: Αν διαγράψετε το χρέος μας, σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε σήμερα '.
'Απλώς αναφέρω ό,τι είπε ο κ. Βαρουφάκης... Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ rsquo; όσα κερδίζει. Γι rsquo; αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για 'απύθμενο πηγάδι '. Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα ' δηλώνει δε.
Σύμφωνα με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν μέσο όρο ωρίμασης τα 31 χρόνια, αλλά και με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ η εξυπηρέτηση του επιτοκίου έχει 'παγώσει '. 'Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό βάρος της Ελλάδας είναι ισούται με μηδέν ευρώ ' υποστηρίζει.
Πάντως, ο κ. Schaeuble εκφράζει την πεποίθησή του για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. 'Αν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος είναι θετικά, δεν θα υπάρξει κούρεμα ' διαμηνύει εκ νέου.
Ο Schaeuble επαναλαμβάνει ότι είχε συζητήσει ενδεχόμενο Grexit με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, και χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγμα για να επαναφέρει τη θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. 'Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ #39; όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα ' σημειώνει, και προσθέτει σύμφωνα με το ΣΚΑΪ:
'Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα ' δηλώνει.
Όπως διευκρινίζει πάντως o γερμανός ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο. 'Θα συνεχίσουμε να τους βοηθάμε. Αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως συμφωνήσαμε, θα επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (το 2018) και θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του χρέους. Αν όχι, θα πρέπει να πάρουν πρόσθετα μέτρα ' ξεκαθαρίζει.



Διαλύστε τις πέτρες στη χολή με φυσικές μεθόδους



Οι χολόλιθοι μπορούν να σχηματιστούν όταν η χολή (η οποία παράγεται από το συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη) γίνεται πολύ συγκεντρωμένη και μικροσκοπικά μόρια στο υγρό σχηματίζουν μια μάζα που είναι σαν πέτρα. Αυτή η ομοιάζουσα με πέτρα μάζα μπλοκάρει τη χολή από το να ρέει αποτελεσματικά. Συνήθως, αν ένας χολικός σωλήνας μπλοκαριστεί από έναν χολόλιθο, η χοληδόχος κύστη αφαιρείται χειρουργικά. Μια άλλη μέθοδος είναι η θεραπεία με ωστικά κύματα για να διαλυθούν οι πέτρες σε μικρότερα κομμάτια.
Οι γιατροί στέλνουν σχεδόν όλους τους ασθενείς με χολόλιθους στο χειρουργείο χωρίς να υπάρχει πάντα λόγος και χωρίς να τους συστήνουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Αυτοί οι φυσικοί τρόποι αναλύονται στη συνέχεια.

Θεραπεία για τη διάλυση των χολόλιθων με βιταμίνες και βότανα

Η φυσική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των χολόλιθων συμπεριλαμβάνει τη χρήση λιποτροπικών και χολερητικών φόρμουλων. Οι λιποτροπικοί παράγοντες είναι συστατικά που επιταχύνουν την αποβολή ή μειώνουν την εναπόθεση λίπους στο συκώτι. Λιποτροπικοί παράγοντες είναι η χολίνη (μια μορφή βιταμίνης Β), η μεθειονίνη (ένα αμινοξύ), η μπεταΐνη, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12.
Αυτοί οι διατροφικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται συχνά με χολαγωγά και χολερετικά βότανα. Τα χολαγωγά βότανα προκαλούν συστολή της χοληδόχου κύστης για να προάγουν την έκκριση χολής, ενώ τα χοληρητικά βότανα αυξάνουν την έκκριση χολής από το συκώτι. Πολλά από τα βοτανικά χολερετικά έχουν ευνοϊκή επίδραση της διαλυτότητας της χολής. Τα χολερετικά που είναι κατάλληλα για χρήση στην αντιμετώπιση των χολόλιθων περιλαμβάνουν εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου, πικραλίδας, αγκινάρας και κουρκουμίνης (turmeric). Από όλα τα χολερετικά βότανα, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος.
Μια μελέτη έδειξε ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να διαλύσει τους χολόλιθους μέσω της ικανότητάς του να αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής, ώστε να μην πήζει και να σχηματίζονται λίθοι. Σε αυτή τη μελέτη, η σύνθεση της χολής αξιολογήθηκε σε 19 ασθενείς με ιστορία χολόλιθων (4 συμμετέχοντες) ή αποβολή χοληδόχου κύστης λόγω χολόλιθων (15 συμμετέχοντες) πριν και μετά τη λήψη γαϊδουράγκαθου (420 mg τιτλοδοτημένου εκχυλίσματος ώστε να περιέχει 70% σιλυμαρίνη) ή αδρανές φάρμακο (placebo). Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου είχαν σημαντική μείωση της συγκέντρωσης της χοληστερίνης της χολής (1).

Χολικά άλατα για τη διάλυση των χολόλιθων

Τα συμπληρώματα χολικών οξέων είναι πολύ αποτελεσματικά στη διάλυση των χολόλιθων. Τα δύο κύρια χολικά οξέα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των χολόλιθων είναι το χενοδεοξυχολικό οξύ (chenodeoxycholic acid) και το ουρσοδεοξυχολικό οξύ (ursodeoxycholic acid). Και τα δύο έχουν δείξει άριστα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη, η λήψη χενοδεοξυχολικού οξέος συνέβαλε στην πλήρη διάλυση των χολόλιθων στο 13,5% των ασθενών και σε μερική διάλυση των χολόλιθων στο 27% των ασθενών (2).
Ωστόσο αυτή η θεραπεία συνήθως κρατάει πολλά χρόνια και προκαλεί διάφορες παρενέργειες, όπως ήπια διάρροια. Το ουρσοδεοξυχολικό οξύ είναι λίγο πιο αποτελεσματικό και έχει λιγότερες παρενέργειες (3-4). Τα χολικά άλατα μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο από ηλεκτρονικά καταστήματα σε μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί πατενταρισμένο φάρμακο με χολικά άλατα, αλλά είναι πολύ πιο ισχυρό από τα αντίστοιχα παρασκευάσματα που πωλούνται ως διατροφικά συμπληρώματα.

Τα φυτικά τερπένια μπορούν να διαλύσουν τους χολόλιθους

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιτευχθεί διάλυση χολόλιθων από έναν συνδυασμό φυτικών τερπενίων (μενθόλη, μενθόνη, πινήνη, βορνεόλη, κινεόλη και καμφήνη) (5-6). Αυτή η προσέγγιση αποβολής χολόλιθων προσφέρει μια καλή εναλλακτική αντί χειρουργικής επέμβασης και έχει δείξει ότι είναι σχετικά ασφαλής ακόμα και όταν ο συνδυασμός αυτών των φυτικών συστατικών καταναλώνεται για πάνω από 4 χρόνια. Ο συνδυασμός των φυσικών αυτών τερπενίων είναι πατενταρισμένος με το όνομα Rowachol και διατίθεται με συνταγογράφηση σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δυστυχώς δεν διατίθεται στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το φαρμακευτικό αυτό παρασκεύασμα έχει ορισμένες παρενέργειες, αν και σπάνιες, όπως ηπατική βλάβη, μπλοκάρισμα των χοληδόχων πόρων και διάρροια. Οπότε είναι προτιμότερη η λήψη σκέτης μενθόλης. Η μενθόλη, το έλαιο του φυτού μέντα, είναι το κύριο συστατικό αυτού του πατενταρισμένου φυτικού φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι συμπληρώματα εντεροδιαλυτού έλαιου μέντας που πωλούνται σε φαρμακεία ή στο διαδίκτυο μπορούν να προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς τις δυνητικές παρενέργειες του πατενταρισμένου φαρμάκου.
Παρόλο που τα τερπένια είναι αποτελεσματικά από μόνα τους, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν τα φυτικά τερπένια χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συμπληρώματα χολικών αλάτων (7-9). Αυτή η συνδυαστική προσέγγιση προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι τα χολικά άλατα ή τα φυτικά τερπένια χρησιμοποιούμενα μόνα τους.

Το μηλικό οξύ του χυμού μήλου και του μύρτιλου (cranberry) βοηθούν στη διάλυση των χολόλιθων

Το μηλικό οξύ που περιέχεται στον χυμό μήλου μαλακώνει τους χολόλιθους και διευκολύνει την αποβολή τους μέσω του χοληδόχου πόρου. Η ζύμωση που προκαλεί ο χυμός μήλου συμβάλλει στη διαστολή του χοληδόχου πόρου. Ο χυμός μήλου κινητοποιεί τη στάσιμη χολή, με αποτέλεσμα αν κάποιος πίνει μεγάλη ποσότητα χυμού μήλου καθημερινά (πάνω από 1 λίτρο) να υποφέρει από ελαφρά διάρροια. Ένα μεγάλο μέρος της διάρροιας είναι στάσιμη χολή που αποβάλλεται από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Αν κάποιος έχει δυσανεξία στον χυμό μήλου, μπορεί να καταναλώνει χυμό μύρτιλου (cranberry) που περιέχει και αυτός μηλικό οξύ.
Τα άτομα που δεν θα πρέπει να καταναλώνουν χυμό μήλου είναι όσοι πάσχουν από διαβήτη, υπογλυκαιμία, καρκίνο και καντιντίαση. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε μηλικό οξύ σε σκόνη, το οποίο πωλείται ως διατροφικό συμπλήρωμα. Βάλτε 1 κουτάλι του τσαγιού μηλικό οξύ σε 1 λίτρο νερό και πίνετέ το σιγά σιγά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το μηλικό οξύ είναι φτηνό και όλες οι οινοποιίες χρησιμοποιούν μηλικό οξύ στην παραγωγή κρασιού.

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C προλαμβάνουν τον σχηματισμό χολόλιθων και συμβάλλουν στη διάλυσή τους

Η έλλειψη βιταμίνης C έχει φανεί ότι προκαλεί χολόλιθους σε πειραματικές μελέτες σε ζώα (10). Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C (2000 mg την ημέρα) έχει φανεί ότι προκαλεί θετικές επιδράσεις στη σύνθεση της χολής και ότι μειώνει τον σχηματισμό λίθων χοληστερόλης (11-12).

Λεκιθίνη και χολόλιθοι

Η χαμηλή συγκέντρωση λεκιθίνης στη χολή μπορεί να είναι αιτιολογικός παράγοντας για πολλά άτομα με χολόλιθους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη 100 mg λεκιθίνης τρεις φορές την ημέρα αυξάνει τη συγκέντρωση της λεκιθίνης στη χολή (13). Αυτό είναι σημαντικό, διότι το αυξημένο περιεχόμενο της χολής σε λεκιθίνη αυξάνει τη διαλυτότητα της χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν έχουν επιτευχθεί σημαντικές επιδράσεις στη διάλυση των χολόλιθων με τη χρήση μόνο συμπληρωμάτων λεκιθίνης.

SAMe και χολόλιθοι

Ένα άλλο συστατικό που προστατεύει από τον σχηματισμό λίθων και μετριάζει τους χολόλιθους είναι το SAMe (S-adenosyl-methionine). Το SAMe είναι ένα γνωστό διατροφικό συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της οστεοαρθρίτιδας. Είναι λιγότερο όμως γνωστό ότι προστατεύει από την χολολιθίαση. Το SAMe βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και έχει φανεί ότι διαχειρίζεται τη χοληστερόλη στο συκώτι.

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει σε χολολιθίαση

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χολόλιθους καθώς και για καρκίνο του χοληδόχου σωλήνα (14). Μια 25χρονη μελέτη παρακολούθησης 860 ανδρών, 54 από τους οποίους ανέπτυξαν χολόλιθους που συνοδεύονται από συμπτώματα, βρήκαν μια θετική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ζάχαρης και στους χολόλιθους (15). Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων (ψωμιά, μακαρόνια, γλυκά, χυμούς φρούτων).

Η παχυσαρκία συμβάλλει σε σχηματισμό χολόλιθων

Η παχυσαρκία προκαλεί αυξημένη έκκριση χοληστερόλης στη χολή ως αποτέλεσμα αυξημένης σύνθεσης χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, η παχυσαρκία συνδέεται με σημαντικό αυξημένο κίνδυνο για χολόλιθους (16). Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για τη σταδιακή απώλεια βάρους είναι σημαντική για την πρόληψη σχηματισμού λίθων στη χολή.

Να κινείστε και να τρώτε συχνά λιπαρά γεύματα για να μην μένει στάσιμη η χολή. Το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο και η κατανάλωση συχνών γευμάτων που περιέχουν λίπη συμβάλλουν σε κινητικότητα της χολής και αποτρέπουν το να παραμένει στάσιμη, κάτι που σιγά σιγά οδηγεί σε σχηματισμό άμμου και λίθων.
Γράφει ο διατροφολόγος Μάριος Δημόπουλος
enallaktikidrasi.com