Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Συγκλονιστικό! Δείτε το…πριν το εξαφανίσουν! Βιβλίο από το 1952 περιγράφει με ακρίβεια τι θα συμβεί στη σημερινή Ελλάδα…!



Διαβάσαμε ένα άρθρο και μας έκανε τεράστια εντύπωση. Το τελευταίο καιρό πολλοί ανακαλύπτουν τη διαχρονική γραφή ποιημάτων και άρθρων, όμως όταν έπεσε το συγκεκριμένο στην αντίληψή μας δε το πιστεύαμε το πόσο «μέσα» έπεσε στις προβλέψεις του ένας άνθρωπος ΤΟ 1952. 

Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική», ένα μικρό βιβλιαράκι που «κάποιοι» φρόντισαν να εξαφανιστεί. 

Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις «Μπιστιρλή», το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς. 

Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης; 

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον «Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης» κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία. 

Μετά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας – το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ – και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά προγράμματα της τότε Σοβιετίας. 

Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Αντίσταση και με το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και παραδίδεται στη Χωροφυλακή. Μένει φυλακισμένος, «ξεχασμένος» για χρόνια. Στο κρατητήριο ολοκληρώνει το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο «Μπιστιρλή», ο οποίος και το εκδίδει. Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκαλεί πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική. 

Αυτά για την ιστορία. Απλά να προσθέσουμε ότι αρκετοί Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς Οίκους – που σήμερα κάποιοι εξ΄αυτών των Οίκων μας ταλανίζουν – έχουν δει στις βιβλιοθήκες Διευθυνόντων Συμβούλων και άλλων κορυφαίων στελεχών το βιβλιαράκι του Ισίδωρου Πόσδαγλη. Του μεγάλου Αγωνιστή και Οικονομολόγου. Ίσως κάποια στιγμή αξίζει να ασχοληθούμε και να αναφέρουμε πολύ περισσότερα για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μυαλά που γέννησε αυτός ο τόπος. 

Τι έγραφε στο βιβλίο του ο Πόσδαγλης και γιατί δεν θέλουν να το ξέρουμε; 

Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη – το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 – είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Διαβάστε: 

Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα» σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17:

«Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη.» 

Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο: 

«Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ό,τι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά». 

Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω: 

«Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών – που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει – θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους» 

Σελίδα 24! 

Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952! 

Στο τέταρτο κεφάλαιο «Τα Κόμματα» γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121: 

«Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ’ όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση» 

Μήπως σας θυμίζει κάτι; 

Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης: 

«Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θα ‘ναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους. Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους» 

Σε ποιο χάρτη αναφέρεται αυτός ο μεγάλος και ξεχασμένος αγωνιστής; 

Γεώργιος Ν. Πετρακης, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

xeirobombidida.blogspot.gr

Πήραν στο κυνήγι τον Καραγκιόζη στην Κρήτη.



Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν κάτοικοι της Ιεράπετρας και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο στον υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Κάτοικοι της περιοχής τον περίμεναν και μόλις ο υπουργός πλησίασε την είσοδο του νοσοκομείου, εξαγριωμένοι πολίτες που βρίσκονταν εκεί, άρχισαν να τον κλωτσούν. Όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε αναστάτωση στο σημείο με τον υπουργό να μπαίνει κακήν κακώς μέσα στο κτίριο του νοσοκομείου.


newsit.gr

H Φιλιππινέζα και ο Καραμανλής



Σε Φιλιππινέζα του Καραμανλή εξελίσσεται ο Τσίπρας καθώς μετά τον Πάκη που ήταν καθαρή προσταγή του Καραμανλή, φαίνεται ότι οι επικύψεις του Τσίπρα στην Καραμανλική δεξιά θα έχουν συνέχεια με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που ονειρεύεται ο Τσίπρας παίζουν πολλά σενάρια και ο Αλέξης πιστεύει ότι θα στριμώξει τον Κυριάκο εάν τα βρει με τον Κώστα και συμφωνήσουν να είναι Καραμανλής ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας.  
Η εσωκομματική κόντρα του Μητσοτάκη με τους Καραμανλικούς έδωσε τροφή στον Τσίπρα ο οποίος βλέπει ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και οκταετία εάν τα βρει με τον Κωστάκη.  
Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ελέγξει το κόμμα προκαλώντας δυσαρέσκεια σε πολλά από τα στελέχη του και δημιουργώντας φόβους πώς η ΝΔ μπορεί να οδηγηθεί σε διάλυση. Η δυσαρέσκεια φάνηκε πρόσφατα με την διάταξη για τις offshore. Η επιλογή του Προέδρου για αποχώρηση από τη Βουλή σχολιάστηκε δυσμενώς τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο τώρα και οι εσπευσμένες προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανοίξει τα χαρτιά του.
Ένα απ' αυτά τα κρίσιμα ζητήματα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με την άποψη πολλών στελεχών του κόμματος που βλέπουν θετικά την εκλογή του ΠτΔ από το λαό, αλλά βρίσκεται και απέναντι από την θέση που επανειλημμένα είχε εκφράσει ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ταυτίζεται με αυτή του Α. Τσίπρα.
Ήδη, τις τελευταίες ημέρες δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ο Δ. Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη εκφράστηκαν θετικά. Με παρέμβαση του στην “Καθημερινή” ο Έλληνας Επίτροπος επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει το 2011 λέγοντας, “η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ' ελάχιστον από αυτές του συντάγματος του 1975.
Και κατέληξε σε αυτή του την παρέμβαση ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πώς “η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στην θεσμική τάξη της χώρας. Ο πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας”.
Ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη με μία ανάρτηση της στο twitter γράφοντας πώς “χρειαζόμαστε τη Συνταγματική αναθεώρηση. Έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό”.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στη γραμμή Αβραμόπουλου-Μπακογιάννη θα κινηθούν και άλλα στελέχη της ΝΔ φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το σημαντικότερο ωστόσο, και ίσως το πιο αποκαλυπτικό ήταν το δημοσίευμα στο “Παρόν”, σύμφωνα με το οποίο και ο Κώστας Καραμανλής βλέπει απολύτως θετικά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Κώστας Καραμανλής είχε αρνηθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας γιατί πίστευε και πιστεύει και θα το “υπηρετήσει με πάθος”, όπως λένε συνομιλητές του, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημερινή Ελλάδα πρέπει να εκλέγεται από το λαό και όχι να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα έχει υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε ο ρόλος του να είναι πιο ουσιαστικός και παρεμβατικός και να μην εξαντλείται στην παρουσία του σε εορταστικές εκδηλώσεις και εθνικές παρελάσεις.
Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό σε ειδικές περιπτώσεις και επίσης να συγκαλεί με δική του πρωτοβουλία το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Οι θέσεις αυτές του Κ. Καραμανλή ταιριάζουν απόλυτα με αυτές που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι πολύ πιθανόν, δεδομένου και της πολύ καλής χημείας που έχουν οι δύο τους, να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση και με τις ψήφους των “καραμανλικών” από τη Βουλή και αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός να βρεθεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκλεγμένος από το λαό και με αυξημένες αρμοδιότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται από το κόμμα του και συνεπώς ακόμη και στην κυβέρνηση να μην είναι θα στηρίξει μία υποψηφιότητα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας μη αφήνοντας περιθώρια επιλογής στη ΝΔ.


O Ίαν ΜακΚέλεν παίρνει θέση για το Brexit: Αν είσαι γκέι, τότε είσαι διεθνιστής


O εμβληματικός ηθοποιός της Βρετανίας υποστηρίζει πως όσοι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να πουν ναι στο δημοψήφισμα.



Ο Ίαν ΜακΚέλεν, ένας από τους πιο αγαπητούς και εμβληματικούς ηθοποιούς της Βρετανίας, παίρνει θέση για το Brexit λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία και δηλώνει πως τάσσεται με το στρατόπεδο της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. "Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε την Ευρώπη και να δώσουμε πίσω την αίσθηση της ενδυνάμωσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ακόμα πολύ μακριά από αυτή την άποψη." δήλωσε σε μια μακροσκελή συνέντευξή του στην Telegraph. 

"Αν είσαι γκέι, τότε είσαι διεθνιστής." πρόσθεσε και ανέλυσε τις απόψεις του περαιτέρω, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και τη νομική ισότητα στη Βρετανία, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. "Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν μέτρα για τον τερματισμό των διακρίσεων εις βάρος όλων των ΛΟΑΤ. 

Τα κονδύλια της ΕΕ δίνονται σε τοπικές ομάδες που αγωνίζονται κατά της ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας." πρόσθεσε ο Ίαν ΜακΚέλεν. "Δεν θέλω να αποσυρθούμε. Δεν θέλω και δεν θα το κάνω, ό,τι και αν δείξει η ψηφοφορία. Δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου, αλλά είναι σχεδόν το τέλος της ζωής μου. Και είναι στο χέρι των νέων να αποφασίσουν, πραγματικά." αναφέρει στην Telegraph. 

Ο Βρετανός ηθοποιός είναι γνωστός για την ακτιβιστική του δράση και την ισχυρή παρουσία του σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και είναι επίσης ένας ένθερμος οπαδός του ευρωπαϊκού σχεδίου. 
lifo.gr

ΦΠΑ τέλος για τζίρο μέχρι 25.000 ευρώ


Την απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών με τζίρο μέχρι και 25.000, αντί των 10.000 που ισχύει σήμερα, θέτει μεταξύ άλλων ως θέμα το αναθεωρημένο μνημόνιο δημιουργώντας μια νέα εποχή για τα ελληνικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, σε ένα από τα 56 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνεται η υποχρέωση μιας μελέτης σκοπιμότητας για να διαπιστωθεί αν σε τελική φάση είναι προτιμότερο οι επιχειρήσεις αυτές να είναι σε καθεστώς ΦΠΑ ή να απαλλαχθούν.
Η πρόταση αυτή έχει γίνει από το ΔΝΤ το 2013 και βασίζονταν στην λογική ότι πρόκειται για μεγάλο αριθμό υπόχρεων (υπολογίζονται περίπου στις 750.000 - 800.000 ) άτομα τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,1 – 0,2% τους συνόλου των ετήσιων «μικτών» εισπράξεων του ΦΠΑ . Σε αριθμούς τα έσοδα δεν ξεπερνούν τα 15-20 εκ ευρώ από τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα των 14,85 δις ευρώ από τον βασικό έμμεσο φόρο. Από την άλλη διατηρούν το δικαίωμα του συμψηφισμού του ΦΠΑ που πληρώνουν με τον ΦΠΑ που οφείλουν να αποδώσουν κάθε τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι ένας αριθμός από τους φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας καταλήγουν να έχουν πιστωτικό ΦΠΑ δηλαδή να έχουν επιστροφή φόρου.
Από την άλλη η απαλλαγή από τον ΦΠΑ μεταφράζεται σε σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι». Όλοι αυτοί μέχρι τώρα έπρεπε να υποβάλλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρέωση η οποία για εννιά στους δέκα απαιτεί λογιστή, χαρτομάνι και εν τέλει διοικητικό κόστος, τόσο για τους φορολογουμένους όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση. Όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή να πωλούν τα αγαθά τους χωρίς ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου οικονομικών, επωμίζονται ένα τεράστιο αριθμό ελέγχων, χωρίς αυτό να έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αφήνουν να ξεφεύγουν όσοι είναι υπεύθυνοι για την τεράστια φοροδιαφυγή του 33% που καταγράφεται στα έσοδα για τον ΦΠΑ.
Το μέτρο που προτείνει το αναθεωρημένο μνημόνιο είναι ουσιαστικά η επέκταση ενός καθεστώτος που ισχύει από το 2014, όταν με βάση και πάλι την πρόταση του ΔΝΤ αποφασίστηκε η προαιρετική απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι και 10.000 ευρώ.
Για το λόγο αυτό θεωρείται βέβαιο ότι και η επέκταση του μέτρου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Δηλαδή:
- Από την ώρα που οι επιτηδευματίες θα ενταχθούν στο νέο αυτό γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ δεν δικαιούνται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνουν για τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου χάνουν το δικαίωμα να εισπράξουν επιστροφή ΦΠΑ.
 -Η υπαγωγή στο νέο σύστημα θα είναι και πάλι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια. Στην περίπτωση όπου στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 25.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.