Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Κοινό μας σπίτι η κοινός μας τάφος η Ευρώπη;



Κοινό μας σπίτι λένε όλοι οι καρεκλοκένταυροι στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή ένωση, σε αντίθεση με τους λαούς της Ευρώπης οι οποίοι βλέπουν την Ευρώπη ως κοινό τους τάφο.

Αυτό απέδειξε η επιλογή των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησής τους από την Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.
Είναι ξεκάθαρο μου έλεγε ένας φίλος Άγγλος που υπηρετεί σε Βρετανική πρεσβεία. Οι Γερμανοί μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και γνώριζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν δικαίωμα να ηγηθούν ξανά των Ευρωπαϊκών λαών.
Δεν το επέτρεπε η ιστορία τους. Βρήκαν τους, πάντα ηλίθιους Γάλλους και με σύμμαχους αυτούς μίλησαν για  δημοκρατία. Μόλις κατάφεραν να ενοποιηθούν και έχοντας την οικονομική ισχύ, καπέλωσαν τους πάντες και έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Γερμανία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατό χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και αυτό σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά Ελεύθεροι είναι οι Γερμανοί. Όμως αυτό είναι ακόμα χειρότερο γιατί παίζοντας το παιχνίδι του κακού Γερμανού, για όφελος των Αμερικάνων ο κίνδυνος είναι πολλαπλά μεγαλύτερος (βλέπε Ρωσία).
Άρα για εμάς η αποχώρηση από την Γερμανοαμερικανική καταπίεση ήταν μονόδρομος, άσχετα εάν φαίνεται ότι εξυπηρετούμε την μαμά Αμερική.

 γράφει η Κατερίνα

ΙΣΠΑΝΙΑ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ -ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.


«H Ισπανία φέρνει την επόμενη μεγάλη κρίση στην ΕΕ», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.


«Η χώρα που ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ειρηνικής προόδου, τώρα είναι έτοιμη να καταρρεύσει πολιτικά» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«Η Ευρώπη είναι σε κρίση σε κάθε γωνιά της. Από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, την απειλή της τρομοκρατίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το προσφυγικό ζήτημα, οι εκλογές στην Ισπανία μπορεί να είναι ακόμη μία εσωτερική απειλή της Ευρώπης» σημειώνει η Die Welt.

Το γεγονός ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να πάνε στις κάλπες και πάλι έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί. Μια κατάσταση που περιπλέκεται από τις τάσεις ανεξαρτησίας στην Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων αλλά και τις τάσεις προστασίας των ιστορικών ταυτοτήτων στη Γαλικία,τις Κανάριες νήσους ή τις Βαλεαρίδες.

Οι Ισπανοί πολίτες βλέπουν με έντονη δυσαρέσκεια τα φαινόμενα της διαφθοράς να πλήττουν τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο και σε συνδυασμό με την πολιτική της λιτότητας και τη μεγάλη ανεργία ,έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα το οποίο στρέφει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους προς τη λαϊκίστικη συμμαχία διαμαρτυρίας των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά.εκτιμά η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει : «Οι ψηφοφόροι έχουν ήδη στραφεί μακριά από τα παλιά μεγάλα κόμματα και κατευθύνονται εκτός από το Podemos και στο φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos .

Ακούγεται παράξενο στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι η Ισπανία που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο και αποτελεί αγαπημένο τόπο διακοπών για τους βόρειο-Ευρωπαίους, βρίσκεται σε κατάσταση … κατάθλιψης και ακολουθώντας το παράδειγμα του Δον Κιχώτη εξελίσσεται σε «έθνος με θλιβερή όψη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tο τελευταίο καμπανάκι πριν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος


Δεν είναι λίγες οι φορές που ο... σοφός λαός κάνει λάθη. Ούτε λίγες είναι οι φορές που ο λαϊκισμός επικρατεί της λογικής. Τα έχουμε ζήσει ουκ ολίγες φορές στην Ελλάδα. Άλλωστε τους τελευταίους 20 μήνες η διακυβέρνηση της χώρας έχει πέσει στα χέρια λαϊκιστών και ψευτών.


Αν μας ρωτούσατε τι θα επιλέγαμε για τη Βρετανία αυτό θα ήταν η παραμονή στην Ευρώπη. Κι αυτή η επιλογή πηγάζει από το γεγονός ότι φοβούμαστε τις επιπτώσεις στην εύθραυστη ελληνική οικονομία. Ο φόβος να επιβαρυνθούν έτι περαιτέρω οι Έλληνες πολίτες είναι μεγαλύτερος από την οργή για την Ευρώπη που κτίστηκε σε σαθρά θεμέλια.
Αδιαφορούμε για τους Βρετανούς, έτσι κι αλλιώς ήταν από μόνοι τους εκτός Ευρώπης. Όμως δεν μπορεί να αδιαφορούμε για τις επιπτώσεις στις εξαγωγές, στον τουρισμό (2 εκατ. Βρετανοί έρχονται στη χώρα μας κάθε χρόνο), για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Μ. Βρετανία. Όλα αυτά είναι σοβαρά, όμως, ακόμη σοβαρότερες είναι οι αναταράξεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι την Αθήνα.
Όταν παλεύουν τα βουβάλια την πατάνε κάτι βατράχια σαν την Ελλάδα δυστυχώς.
Όμως, δεν μπορεί να μην κάνουμε την πιο σκληρή κριτική κατά των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και οι καρεκλοκένταυροι γραφειοκράτες ήταν οι καλύτεροι χορηγοί των λαϊκιστών, των ακροδεξιών, των κακών ευρωσκεπτικιστών, αυτών που θέλουν να διαλυθεί η ΕΕ και να ξαναγυρίσουμε στα εθνικά κράτη. Βεβαίως θα πει κανείς ότι ίσως είναι και καλύτερα, όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στην Ελλάδα. Την μακροβιότερη περίοδο ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης την έζησε ως μέλος της ΕΕ. Μια διάλυσή της θα μπορούσε να κάνει τη χώρα μας κανονική μπανανία. Την οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν την δημιούργησαν τα μνημόνια αλλά τα εγγενή προβλήματα της χώρας, η μίζα, η ρεμούλα, η αρπαχτή και όλα εκείνα τα νεοελληνικά γνωρίσματα κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε πολιτικού στη χώρα αυτή.
Αυτό είναι το ένα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Όμως, υπάρχει και το άλλο που δυστυχώς είναι πολύ χειρότερο. Είναι η εγκληματική πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Είναι η αίσθηση της τιμωρίας των λαών που είχαν προβλήματα όπως η Ελλάδα. Οι αυστηρές, στα όρια της εξόντωσης ολόκληρων πληθυσμών, πολιτικές ήταν αυτές που διόγκωσαν τον ευρωσκεπτικισμό τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν ημίτρελοι πολιτικοί όπως ο Φάρατζ, ο Τζόνσον, η Λεπέν, ο Γκρίλο. Ή ακόμη και λαοπλάνοι όπως ο Τσίπρας, ο Ιγγλέσιας, ο Ρέντσι που εκμεταλλεύθηκαν τη δυσαρέσκεια του κόσμου για να αποκτήσουν εξουσία.
Για όλα αυτά αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι αποκρουστικοί Μέρκελ, Σόιμπλε, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, το ΔΝΤ και οι διάφοροι τεχνοκράτες που πάτησαν στο λαιμό κάθε χώρα που είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ναι η Ελλάδα έφταιξε για το χάλι της. Αλλά που είναι η αλληλεγγύη για μια χώρα με 7 χρόνια ύφεσης η οποία καλείται να αντιμετωπίσει και ένα εκατομμύριο μετανάστες; Ναι, ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και η κουστωδία του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν εγκλήματα. Αλλά πρέπει να τιμωρηθεί όλος ο ελληνικός λαός με νέα μνημόνια, με απίστευτα σκληρά μέτρα, με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής; Πρέπει να μας κουνάνε το δάκτυλο όλοι αυτοί οι ανθυπο-υπάλληλοι των Βρυξελλών που ποτέ τους δεν κοίταξαν τους ανθρώπους αλλά μόνο πώς θα βγουν τα νούμερα; Εντάξει, είπαμε να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας. Όχι όμως καταστρέφοντας τον ελληνικό λαό. Με εκατομμύρια άνεργους ή απλήρωτους, με ανθρώπους στα όρια της αυτοκτονίας, με μια κοινωνία στα κάγκελα.
Βεβαίως το μείζον θέμα του προσφυγικού ήταν η αποκορύφωση της εγκληματικής πολιτικής που άσκησαν οι Βρυξέλλες. Παντελής έλλειψη αλληλεγγύης για την Ελλάδα, έγινε η ΕΕ υποχείριο του Ερντογάν, κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα μας σε νήσο Έλις κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε. Μόνο να μας κουνάνε το δάκτυλο για τα hot spots ήταν αλλά καμιά ουσιαστική στήριξη.
Τέτοια φαινόμενα είναι που προκάλεσαν έξαρση του ευρωσκεπτικισμού και που τελικά καταλήξαμε να μετράμε ακροδεξιά κινήματα, αποσχιστικές τάσεις παντού, ένα σκηνικό διάλυσης σε όλη την Ευρώπη.
Κάποτε, λοιπόν, η Μέρκελ και η παρέα της θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Δεν είναι αργά, αλλά σίγουρα το Brexit είναι το τελευταίο καμπανάκι πριν την οριστική κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Άραγε έχουν βάλει μυαλό ή θα συνεχίσουν στην ίδια τακτική;
Το «πείραμα της Ελλάδας» και οι επόμενοι μήνες θα δείξουν τι μπορεί να αλλάξει στην Ευρώπη. Όχι, δεν ζητάμε χάρες, αυτό που ζητάμε είναι δικαιοσύνη και βοήθεια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των λαών και των αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Antinews

Για να τελειώνει το παραμύθι του ...μένουμε Ευρώπη, ας περάσουμε από τα λόγια στην κάλπη.


Ένας μύθος που οι τοκογλύφοι και τα τσιράκια τους καλλιεργούν για τους Έλληνες, είναι ότι θέλουμε και μένουμε Ευρώπη.


Αυτό ο παραμύθι παίζε χρόνια τώρα αλλά κανείς δεν τολμάει, ούτε καν να αναφέρει, περί δημοψηφίσματος.
Το μένουμε Ευρώπη τραγουδιέται από μία χούφτα τσόκαρα που τα μαζεύουν κάτι τύποι σαν τον Τζίμερο, στην πλατεία συντάγματος, για να δείξουν ότι έχουν και τα Rolex φωνή.
Ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός γιατί έπεισε ότι ήταν απέναντι στις πολιτικές των γραφειοκρατών τοκογλύφων της Ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, όμως αποδείχθηκε πουλημένος και έκτοτε ο πολιτικός του λόγος έγινε κάτι ανάλογο με «το πουλάκι τσίου» που επαναλαμβάνει κάτι για ...το κοινό μας σπίτι που εμείς οι Έλληνες το λατρεύουμε, το λέμε και ….μένουμε Ευρώπη.
Αυτό στα λόγια.

Για να τελειώνει το παραμύθι ας περάσουμε από τα λόγια στην κάλπη. 
γράφει η Έλλη

Έρχεται πολιτικό και οικονομικό τσουνάμι - Ποιες οι συνέπειες στις ΗΠΑ


Οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν σόκαραν μόνο τον κόσμο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές ψηφίζοντας να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Αγνόησαν επίσης τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, παρέδωσαν στη Χίλαρι Κλίντον ένα σημαντικό οικονομικό βάρος και έδωσαν νέα ενέργεια στα λαϊκιστικά ρεύματα που κατακλύζουν την πολιτική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


Το αποτέλεσμα-έκπληξη 52-48 υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε μετά από μια τεταμένη νύχτα καταμέτρησης των ψήφων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική λίρα αυξήθηκε και έπεσε γρήγορα καθώς το κίνημα υπέρ της αποχώρησης κέρδισε μεγάλα ποσοστά στα βορειοανατολικά, ξεπερνώντας τις νίκες της "παραμονής" στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και τη Σκωτία. Εκτός του ότι οδήγησε τη λίρα σχεδόν 10 τοις εκατό κάτω, η ψηφοφορία έπληξε και τις παγκόσμιες αγορές, με τις μετοχές στην Ασία πολύ κάτω από το 3 τοις εκατό στις αρχές των συναλλαγών. Οι προθεσμιακές αγορές έδειξαν επίσης ότι ένα μεγάλο πλήγμα έρχεται και στη Wall Street με τις μετοχές να αναμένεται ότι θα μειωθούν περισσότερο από 3 τοις εκατό. Αυτό θα ισοδυναμούσε με πτώση του Dow σχεδόν 600 μονάδες, μια βουτιά τρομακτική που θυμίζει την οικονομική κρίση του 2008.
Οι αναλυτές της αγοράς προσπάθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να λάβουν υπόψη τους τον δυναμικό παγκόσμιο αντίκτυπο του Brexit. "Η μαζική θεσμική αβεβαιότητα επιβάλλεται τώρα και στην οικονομική αστάθεια και στην χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα" δήλωσε ο Mohamed A. El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz. Μάλλον θα υπάρξουν πολλές καθησυχαστικές δηλώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τους αρχηγούς των κρατών, καθώς οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να περιορίσουν τη ζημιά από την ψηφοφορία.
Μην γελιέστε όμως: Το Brexit δεν αντιπροσωπεύει τίποτα λιγότερο από τη μερική διάσπαση της μεγαλύτερης πολιτικής ένωσης και εμπορικού συνασπισμού στον κόσμο - μια οικονομία 18 τρις δολ. Πολλοί φοβούνται ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα κάνουν τώρα δημοψηφίσματα εξόδου, που θα οδηγήσουν σε μια αλυσιδωτή αντίδραση με απήχηση πέρα από τον Ατλαντικό. Το Brexit θα μπορούσε επίσης να διασπάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, να διαλύσει την διατλαντική πολιτική ενότητα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία και να περιπλέξει τους εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.
Θα μπορούσε ακόμα και να πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς. "Η οικονομία είναι πιο εύθραυστη σε ένα αρνητικό σοκ από ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο" σχολιάζει ο Σάμερς. "Πάντα στο παρελθόν, όταν υπήρχε μια ύφεση υπήρχε περιθώριο για δράση της νομισματικής πολιτικής για να αντιστραφεί αυτό. Σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα τέτοιο περιθώριο".
Εκτός από τη μεταβλητότητα που θα πλήξει τις αγορές των ΗΠΑ, η νίκη-έκπληξη του Brexit είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο και στην προεδρική εκστρατεία του 2016. Η ψηφοφορία των Βρετανών έγινε σε μεγάλο βαθμό ένα δημοψήφισμα για την ελίτ και τη μετανάστευση, τα ίδια θέματα που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει στο επίκεντρο της υποψηφιότητάς του για τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ, ο οποίος μίλησε ευνοϊκά για το Brexit, είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα ως δικαίωση - αλλά θα μπορούσε επίσης να αναδείξει τις ανησυχίες ότι ένας ετοιμόλογος τηλεοπτικός αστέρας μπορεί να μην είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του Οβάλ Γραφείου.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε, επίσης, να σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον υποτιμούν τον βαθμό στον οποίο έχουν απηυδήσει με τους πολιτικούς σταδιοδρομίας οι ψηφοφόροι σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες και την ανησυχία τους για την ισλαμική τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Οι βρετανικές δημοσκοπήσεις και οι online αγορές στοιχημάτων λίγο πριν από το δημοψήφισμα του Brexit φαίνεται να έδειχναν ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα στην παραμονή, παρόμοιο με τη διαφορά που έχει η Κλίντον στις περισσότερες έρευνες στις ΗΠΑ.
Το μεγαλύτερο ζήτημα για την εκστρατεία της Κλίντον θα είναι οι δυνητικές οικονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ. Πράγματι, εάν οι οικονομικές προβλέψεις που οδήγησαν στην ψηφοφορία της Πέμπτης αποδειχθούν ακριβείς, ετοιμαστείτε για μια οικονομία ύφεση τροφοδοτούμενη από το Brexit, που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε μόλις 0,8 τοις εκατό κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 και ακόμη και ο Πρόεδρος Ομπάμα αναγνωρίζει την απογοήτευση με το ρυθμό της ανάκαμψης, τη στιγμή μάλιστα που ξεκινά μια εκστρατεία "καλής κληρονομιάς" για να αλλάξει την αφήγηση γύρω από την οικονομική διαχείρισή του.
Η Κλίντον - που έχει κατά καιρούς διαφοροποιηθεί από την άποψη περί οικονομίας του πρώην αφεντικού της- υπολογίζει στην βελτίωση της οικονομίας τον υπόλοιπο χρόνο, ώστε να συμβάλει στο να κρατήσουν το Λευκό Οίκο οι Δημοκρατικοί για άλλη μια θητεία. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ξεμείνει σε μεγάλο βαθμό από "πυρομαχικά" για να παλέψει με μια νέα ύφεση.
Μια νέα ύφεση, αν συμβεί, θα μπορούσε να δώσει στον Τραμπ ένα πολιτικό δώρο: Να του επιτρέψει να δώσει ένα καίριο πλήγμα στον Ομπάμα και κατ' επέκταση στην Κλίντον που οδήγησαν την οικονομίας των ΗΠΑ σε αδιέξοδο. Εξάλλου, ο Ομπάμα πίεσε ενάντια σε ένα Brexit και ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι "Προσωπικά τείνω περισσότερο προς την αποχώρηση, για πολλούς λόγους, όπως η πολύ λιγότερη γραφειοκρατία".
Αλλά οι κακές οικονομικές ειδήσεις θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να εκθέσουν την έλλειψη ευχέρειας του Τραμπ με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενισχύοντας τις πρόσφατες επιθέσεις της Κλίντον που τον χαρακτήρισε ακατάλληλο να διαχειρίζεται την οικονομία της Αμερικής.
Η επιτυχία της εκστρατείας υπέρ του Brexit αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αποτυχία για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζήτησε για πρώτη φορά το δημοψήφισμα, για να ικανοποιήσει τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στο κόμμα του και στη συνέχεια προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τους ψηφοφόρους να μείνουν στην ΕΕ. Οι ηγέτες του Συντηρητικού Κόμματος -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αντιτίθενται στις προσπάθειές του να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ - του ζήτησαν να παραμείνει ως ηγέτης προς το παρόν, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Η ψηφοφορία θα προκαλέσει τώρα μια διαδικασία αποχώρησης δύο ετών, όπου το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν τους όρους ενός πολύπλοκου διαζυγίου. Για τις εταιρείες των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως εφαλτήριο προς την Ευρώπη, οι επόμενοι μήνες θα φέρουν δύσκολες επιλογές για το αν θα μείνουν ή θα φύγουν. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπραγματευτεί κάποια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα οι Βρετανοί δεν θα έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά - ένα τεράστιο πρόβλημα για τις εταιρείες των ΗΠΑ στην Αγγλία που εξυπηρετούν την ευρωπαϊκή αγορά.
Με το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαπραγματεύσεις για μια γιγαντιαία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ (η συμφωνία που είναι γνωστή ως Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων -TTIP) - η οποία ήδη βυθίζεται- μπορεί να "πεθάνει". Πέρα από αυτό, ο Ομπάμα και ο διάδοχός του θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη επιλογή: Θα τηρήσουν την προειδοποίηση του Ομπάμα τον Απρίλιο ότι το Brexit θα κάνει ουραγό το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ; Ή μήπως θα κάνουν μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι τις τελευταίες ημέρες;
Ο Ομπάμα ταξίδεψε στο Λονδίνο τον Απρίλιο μετά από αίτημα του Κάμερον για να παροτρύνει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής και υποστήριξε ότι η Βρετανία έχει μεγαλύτερη επιρροή στο εσωτερικό της ΕΕ, και είναι ο πιο πολύτιμος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ηγέτες του Κογκρέσου θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν, και πάλι, αν η ειδική σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας είναι τόσο σημαντική όσο ήταν κάποτε.
Πράγματι, ενώ οι βρετανοί ηγέτες της αποχώρησης όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ διακήρυξαν την "Ημέρα της Ανεξαρτησίας" της Βρετανίας από το πρωί της Παρασκευής, ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, έγραψε: "Αν το Brexit συμβεί στις 23 Ιουνίου δεν θα μείνει στην ιστορία ως Ημέρα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας αλλά ως αρχή του τέλους του Ηνωμένου Βασιλείου".
Επιπλέον, η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρώπη έγινε σε μια εποχή που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που ανυπομονεί να τελειώσουν οι κυρώσεις για τη χώρα του, προσπαθεί να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διατλαντική ενότητα. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να κατανοήσει τις βρετανικές ανησυχίες για υπερβολική ρύθμιση από τις Βρυξέλλες. "Αλλά", είπε, "νομίζω ότι ο Πούτιν 'γλείφει τα δάχτυλά του' για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

«Μαύρη Παρασκευή» στις αγορές - Καταρρέουν λόγω Brexit



Με βουτιά 7,92% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να ενδίδουν στον πανικό έπειτα από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση --ένα σοκ για τους επενδυτές όμοιο με αυτό που υπέστησαν με την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008.
Ο βασικός δείκτης Nikkei είχε απώλειες 1.286,33 μονάδων (-7,92%) για να κλείσει στις 14.952,02 μονάδες.
Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 7,26%, με απώλειες 94,23 μονάδων, στις 1.204,48 μονάδες.
Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η ισοτιμία του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 102,50 γεν και του ευρώ στα 113,30 γεν.
Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.
Ομόλογα
Η απόδοση των 10ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων κινείτο σε νέο χαμηλό επίπεδο σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ομολόγων Tradeweb, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit. Η 10ετής απόδοση υποχώρησε στο 1,008% εν μέσω έντονων διακυμάνσεων.
Η πλατφόρμα Tradeweb ξεκινά συνήθως την παροχή στοιχείων στις 08.00 το πρωί (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας), ωστόσο σήμερα άνοιξε στις 04.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) μια ιστορικής, όπως φαίνεται, ημέρας, επισημαίνει το Reuters.
Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κινούνταν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο -0,10% σύμφωνα με το Tradeweb, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων κινούνταν σε χαμηλό τετραετίας στο 1,406%.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα καταγράφει πτώση έως και 10%, υποχωρώντας κάτω από το 1,35 δολάριο για πρώτη φορά από το 1985, κατά 15,31% έναντι του γεν στα 133,728 γεν, το ευρώ υποχωρεί κατά 3,13% έναντι του δολαρίου στο 1,1031 δολάριο, ενώ έναντι της στερλίνας κάνει ράλι άνω του 6%.
Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο κάνει «βουτιά» 6% στα 47,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κάνει ράλι 5,74% στα 1.334,4 δολάρια η ουγκιά, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν μαζικά στην αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων».
«Κραχ» στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 5%, τον δείκτη Nikkei να καταγράφει πτώση 7,86% στις 14.968 μονάδες, τον δείκτη Hang Seng 4,67% στις 19.894 μονάδες, τον δείκτη Kospi περίπου 4% στις 1.907 μονάδες και τον δείκτη ASX της Αυστραλίας 3,46% στις 5.173 μονάδες, ενώ πιο περιορισμένες είναι οι απώλειες στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,19% στις 2.857 μονάδες και τον CSI 1% στις 3.085 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν άνοιγμα του δείκτη DAX της Φρανκφούρτης έως 7% χαμηλότερα, του γαλλικού CAC κατά περίπου 7% και του FTSE 100 του Λονδίνου έως 8,5% χαμηλότερα, ενώ τα futures της Wall Street κάνουν «βουτιά» έως 4,4%.
Οι συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», προειδοποίησε Τζον Κράιαν, επικεφαλής της Deutsche Bank.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πλήρως τις επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι αρνητικές από όλες τις πλευρές», δηλώνει σε γραπτή του ανακοίνωσή του ο Τζον Κράιαν διευκρινίζοντας ότι ο όμιλός του είναι καλά προετοιμασμένος».
Η aπόφαση των Βρετανών για μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκρίσιμη με την περίπτωση του Σιδηρού Παραπετάσματος πριν από τριάντα χρόνια, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank Ούλριχ Κάτερ.
«Είναι ένας πολιτικός σεισμός του ίδιου μεγέθους», δήλωσε ο οικονομολόγος στην Bild.

 antinews.gr

«Συνασπισμός» του… δεξιού ΣΥΡΙΖΑ


Ο τίτλος σε διάφορα sites με αφορμή την εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή είναι ενδεικτικός: «Ο Ανδρέας ένωσε Τσίπρα – Παυλόπουλο – Γιώργο – Δήμητρα Λιάνη».



Θα προσθέταμε εμείς και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Σημίτη, την Φώφη και το όλον ΠΑΣΟΚ που μαζί δηλαδή με τον Τσιπρισμό και τον Καραμανλισμό με εκπρόσωπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφιέρωσαν το χρόνο τους για να τιμήσουν τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι δεν είναι κακό να υπάρχει ένας σχετικός πολιτικός πολιτισμός και να τιμώνται άνθρωποι που «υπηρέτησαν» την 
πατρίδα τους, ειδικά όταν ήταν πρωθυπουργοί. Από την πλευρά αυτή είναι καλό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και να πηγαίνει κόσμος… έστω κι αν μαθαίνει την αγιοποίηση κι όχι την αλήθεια για τον τιμώμενο.
Όμως, όλο αυτό το σκηνικό και οι φωτογραφίες έχουν βαθύ πολιτικό νόημα και κρύβουν πολλά, έστω κι αν κάποιοι θέλουν να τα κρύψουν βαθύτερα. Είναι ένα ευρύτερο σχέδιο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο με σκοπό την απόλυτη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό. Κάποιοι, παρά τα καταστροφικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν στο πρόσωπο του Τσίπρα έναν μεγάλο ηγέτη. Μπορεί εμείς να είμαστε τυφλοί και να μη βλέπουμε τις γνώσεις, τα προτερήματα, το θάρρος, τον πατριωτισμό του πρωθυπουργού και να τα βλέπουν οι Πασόκοι και οι Καραμανλικοί. Μπορεί εν πάση περιπτώσει να έχουν αυτοί δίκιο και να είναι καλό για την Ελλάδα να δημιουργηθεί η συμμαχία αριστερών και κεντρώων που θα πολεμήσουν την «επάρατη δεξιά».
Βεβαίως δεν πήρε η κακιά δεξιά τα σπίτια κανενός αλλά ο Τσίπρας. Δεν πήρε ο Σαμαράς ή ο Μητσοτάκης τα λεφτά από το λογαριασμό στην τράπεζα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπέγραψε το χειρότερο μνημόνιο κάποιος κακός δεξιός αλλά ο επαναστάτης αριστερός Αλέξης Τσίπρας.
Όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για όλους εκείνους που προωθούν την ηγεμονική θέση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Είναι συγκεκριμένο σχέδιο αυτό που βλέπετε στην εκδήλωση προς τιμήν του Ανδρέα, δεν είναι κάποια τυχαία συνάντηση και καλά θα κάνουν να ξυπνήσουν στη Νέα Δημοκρατία ή όπου αλλού πιστεύουν ότι πρέπει να φύγουν το συντομότερο.
Το σχέδιο προβλέπει «συνασπισμό» του… δεξιού ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή όσων έμειναν μετά τη διάσπαση του περασμένου καλοκαιριού, με το κέντρο το οποίο εκπροσωπείται από ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ κι ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας που συγκαταλέγεται στους Καραμανλικούς. Είναι όλοι αυτοί που θέλουν τα πράγματα να κινούνται χαλαρά, ήρεμα, χωρίς εντάσεις και αντιπολιτευτικές φωνές. Ένας Τσίπρας στην πρώτη γραμμή και όλοι από πίσω να τον στηρίζουν θεωρώντας τον μεγάλο ηγέτη, εφάμιλλο του Ανδρέα. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Φώφη συζητά και δεν απέκλεισε τίποτε για τον εκλογικό νόμο. Χτίζει συμμαχίες, έστω με καχυποψία, αλλά είναι σίγουρο ότι αν τους τάξει ο Τσίπρας δύο – τρία υπουργεία θα τρέξει αμέσως.
Αυτός ο νέος μεσαιοχωριτισμός που απλά χαϊδεύει αυτιά και κάνει αντιπολίτευση με τα μάτια, αυτό το νέο «υβρίδιο» πολιτικού συνασπισμού που έγινε για να βολευτούν όλοι και να κρατήσουν τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό, πρέπει να αποκαλυφθεί. Οι προδότες κάθε παράταξης που πέφτουν στα τέσσερα μπροστά στον Τσίπρα πρέπει να βγάλουν τις κουκούλες τους. Είναι ανήκουν στη ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε αλλού. Η ελληνική κοινωνία, η πατρίδα μας χρειάζεται καθαρές λύσεις κι όχι ερμαφρόδιτες κυβερνήσεις σχηματισμένες από πολιτικές δυνάμεις που κάνουν κομπρεμί μόνο και μόνο για το συμφέρον τους.
Η «τραβεστί» πολιτική που θέλει να διαμορφώσει την Ελλάδα των επόμενων ετών απομονώνοντας σοβαρές φωνές που ζητούν ρήξεις, μεταρρυθμίσεις, αλλαγή πορείας, πρέπει να στηθεί στον τοίχο. Να ξέρει ο κόσμος με ποιους έχει να κάνει και τι να περιμένει.
antinews.gr

Οι αντιδράσεις των Γερμανών πολιτικών για το βρετανικό δημοψήφισμα.



«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!», είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Μέρκελ Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ από την πλευρά του γράφει στο Twitter ότι πρόκειται για την «χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της».
Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ. 
Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της 'Αγγελας Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Βρετανικό δημοψήφισμα ανέδειξε τη διαφορά μεταξύ πρωθυπουργού και Μίκυ Μάους.



Η ελπίδα έρχεται καθώς οι Άγγλοι όπως και οι Έλληνες επέφεραν σοκ στους τοκογλύφους με την ψήφο τους.
Σήμερα που η δημοκρατία κερδίζει, τα χρηματιστήρια καταρρέουν και καταγράφουν απώλειες. Οι αγορές είναι σοκαρισμένες και πεθαίνουν, ενώ οι άνθρωποι και οι ανθρώπινες αξίες ανασταίνονται με την ψήφο των Άγγλων.
Όπως και στ Ελληνικό δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι τέτοιο καιρό, έτσι και κατά την προεκλογική περίοδο του Βρετανικού δημοψηφίσματος, τα κοράκια έπεσαν επάνω στους Άγγλους για να τους μεταπείσουν. Δεν δίστασαν ακόμα και να δολοφονήσουν δικό τους άνθρωπο, για να επηρεάσουν την ψήφο των Άγγλων, όμως οι Βρετανοί πολίτες άντεξαν και μετέφεραν το πρόβλημα σε μια χούφτα παρτάλια που λυμαίνονται τον πλούτο των λαών.
Οι Άγγλοι μπορούν σήμερα να είναι ευτυχισμένοι που είναι Άγγλοι καθώς με την ψήφο τους τίμησαν και ανέδειξαν την αξία της δημοκρατίας που τόσο κακοποιήθηκε από την Γερμανική σβάστικα.
Εκείνο που επίσης έχει ιδιαίτερη αξία για Έλληνες είναι η στάση του βρετανού πρωθυπουργού η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του δικού μας καραγκιόζη.
Τάχθηκα υπέρ του ναι κα δεν μπορώ να είμαι αυτός που θα υλοποιήσει την θέληση των βρετανών πολιτών, είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε αντίθεση με το δικό μας Μίκυ Μάους , που οποίος πήρε το ΟΧΙ του λαού και ξεφτιλίζοντας κάθε ανθρώπινη αξία το έκανε ΝΑΙ, διαλαλώντας ότι μας έσωσε,
 neinnews