Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Το Κουρδικό κράτος είναι γεγονός - Κρυφός παίκτης ο Ερντογάν





Κατά πολλούς το πραξικόπημα της Τουρκίας ήταν προμελετημένο  και καλά στημένο από τον ίδιο τον Ερντογάν, ενώ κατ' άλλους ήταν ένα πραξικόπημα που στήθηκε από ερασιτέχνες και γι’ αυτό απέτυχε.
Όποια εκδοχή όμως και αν θεωρήσουμε ως δεδομένη κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάποιοι γνώριζαν για το πραξικόπημα και ένας από αυτούς ήταν και ο Ερντογάν.
Ο τρόπος που λειτούργησε ο πρόεδρος της Τουρκίας καθ' όλη τη διάρκεια του πραξικοπήματος αλλά και μετά από αυτό, δείχνει τον ρόλο του ανδρός.
Η Τουρκία πάει για διαμελισμό και αυτός που θα το κάνει θα είναι ο Ερντογάν. Ο λαός που τον στηρίζει νομίζει ότι βρήκε έναν νέο Σουλτάνο που θα αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
"Η Τουρκία είναι σε μια δύσκολη καμπή. Υπάρχει ένας λογαριασμός απλήρωτος τα τελευταία εκατό χρόνια. Ο λογαριασμός αυτός τοποθετήθηκε και πάλι μπροστά μας. Ο λογαριασμός αυτός θα καθορίσει την τύχη των εδαφών μας, μπαίνουμε σε μια τέτοια περίοδο» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προετοιμάζοντας τον λαό για αυτά που έρχονται.
Το Κουρδικό κράτος είναι γεγονός και οι χάρτες που δημοσίευσαν οι FT, στους οποίους απεικονίζονται τα νέα σύνορα της Τουρκίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προπαγάνδα που απαιτείται για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη.  
Στην Ελλάδα όπως πάντα τα πολιτικά μας δουλικά είναι αλλού. Αν παρατηρήσει κανείς αυτούς τους βλάκες τρελαίνεται. Τα δελτία ειδήσεων δεν έχουν άλλο θέμα πέραν του πώς η κυβέρνηση επιτίθεται και προτίθεται να διαλύσει το λαό.
Σε μία φάση που χρειάζεται το ηθικό του λαού να είναι υψηλό, οι κυβερνώντες φροντίζουν να επιτίθενται στο λαό καθιστώντας τον ένοχο.
Όλες οι προσπάθειες του Τσίπρα στοχεύουν στη λεηλασία του λαού. Καμία μα καμία αναφορά σε αυτά που έρχονται και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, όπως και καμία αναφορά σε παροχές που οφείλει η κάθε κυβέρνηση να κάνει προς τον λαό, Καμία αναφορά σε λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, πολύ δε περισσότερο καμία ενημέρωση και προετοιμασία του λαού για αυτά που έρχονται.




ΣTO MATI TOY ΚΥΚΛΩΝΑ ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – Ποιες είναι οι επιλογές του Renzi;



Η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να είναι διαχειρίσιμη λένε οι αναλυτές

Εν όψει της ανακοίνωσης των stress tests σήμερα (29/7) όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στις ιταλικές τράπεζες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της The Herald, πολλές τράπεζες σε πολλές χώρες μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι οικονομικά αδύναμες, αλλά η Ιταλία είναι υπό συγκεκριμένο έλεγχο, καθώς οι τράπεζες της έχουν κόκκινα δάνεια 360 δισ. ευρώ (ή 400 δισ. δολ.).
Από τις πέντε μεγάλες ιταλικές τράπεζες που ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως εντοπίζεται στην Monte dei Paschi di Siena.
Την παραμονή των stress tests, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας επιβεβαίωσε ότι είχε αντικρουόμενες προτάσεις για τη διάσωση της παλιότερης τράπεζα του κόσμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση κεφαλαίου.
Η ανησυχία για τις τράπεζες έχει αυξηθεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός που έχει προκάλεσε πανικό στην αγορά.
Συγκεκριμένα, οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια τους χαμηλά για περισσότερο καιρό, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς για να αποκομίζει μια τράπεζα κέρδη πρέπει να δανείζει με υψηλό επιτόκιο.
Το αποτέλεσμα των σημερινών (29/7) stress tests είναι πιθανό να διαμορφώσει τους όρους υπό τους οποίους ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi μπορεί να διασώσει το τραπεζικό σύστημα, ενώ η πολιτική που θα ακολουθήσει θα παίξει σημαντικό ρόλο γενικότερα καθώς η ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες εποπτικές αρχές του τραπεζικού συστήματος θα εξετάσουν τα αποτελέσματα κατα τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πριν την έκδοση τυχόν συστάσεων για ενδεχόμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
ίδια στιγμή, οι επενδυτές θα μπορούν να σχεδιάσουν τις επόμενες κυβερνήσεις τους.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα stress tests, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δεν θα κηρύξει ποιες τράπεζες πέρασαν και ποιες όχι.
Αντίθετα, ο οργανισμός εποπτείας θα αξιολογήσει κατά πόσον οι τράπεζες θα αποδειχθούν οικονομικά ανθεκτικές σε περίπτωση ακραίας οικονομικής ύφεσης και αστάθειας στην αγορά.
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν πληγεί σοβαρά τον τελευταίο καιρό κυρίως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, αν και υπήρξε μια ανάκαμψη από τη στιγμή που άρχισε η πτώση.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις ιταλικές τράπεζες είναι οι μεγάλες στρατηγικές και διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η UniCredit (η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας), όπου ο νέος διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier κινήθηκε γρήγορα προς την πώληση στοιχείων του ενεργητικού και τον ανασχηματισμό της οργανωτικής δομής.
Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ένα νέο στρατηγικό σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους.
Όποιες και αν είναι οι συστάσεις της ΕΚΤ, ο Renzi θα πρέπει να λάβει υπόψη τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη χάραξη μιας στρατηγικής για την προστασία των ιταλικών τραπεζών.
Η ΕΕ εμποδίζει τη χρήση του δημόσιου χρήματος για τη διάσωση των τραπεζών, μετά τους νέους κανόνες που εμποδίζουν τα bailout.
Την ίδια στιγμή, οι φορολογούμενοι μπορούν να πλέον να συμμετέχουν μόνο έπετια από τους ομολογιούχους.
Αλλά στην Ιταλία, ακόμη και ο κανόνας αυτός είναι επικίνδυνος για την κυβέρνηση του Renzi καθώς το περίπου το ένα τρίτο των τραπεζικών ομολόγων είναι στην κατοχή μικροεπενδυτων.
Ο Renzi έχει ζητήσει την προσωρινή αναστολή των κανόνων της ΕΕ, κάτι που τα στελέχη της ΕΕ έχουν διστάζουν να εγκρίνουν.
Πάντως, ο Lorenzo Codogno, αναλυτής συμβούλων LC Macro Advisors LTD, δήλωσε ότι «η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, αλλά υπάρχει ανάγκη για τολμηρές πολιτικές αποφάσεις για να σταματήσει η κατάρρευση της εμπιστοσύνης και η εξάπλωση της αβεβαιότητας, που μπορεί να οδηγήσει σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

www.bankingnews.gr

ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ Ο ΓΚΙΟΥΛΕΝ: Γιατί στήριξε αρχικά τον Ερντογάν – Τι άλλαξε μετά



Στην κατάσταση στην Τουρκία, στo αποτυχημένo πραξικόπημα και στη σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν αναφέρεται ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα έκδοσής του στην Τουρκία, ο Γκιουλέν απάντησε στην ιταλίδα δημοσιογράφο Βιβιάνα Μάτσα:
«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημο αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα και είμαι βέβαιος ότι τα γεγονότα θα το αποδείξουν. Κατέκρινα επανειλημμένα το πραξικόπημα και απορρίπτω έντονα κάθε κατηγορία για ανάμειξή μου. Η αμερικανική κυβέρνηση είπε με σαφήνεια ότι θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, με σεβασμό στον νόμο και το δίκαιο. Δεν ανησυχώ και θα συνεργασθώ με τις αμερικανικές αρχές».
Σε ό,τι αφορά την άλλοτε στενή του σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ των άλλων ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπογραμμίζει:
«Kατά την πρώτη του θητεία ο Ερντογάν εφήρμοσε πράγματι κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εκθειάστηκε, για τον λόγο αυτό, από τους ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά, όπως φαίνεται, έπειτα από μακρά παραμονή στην εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δηλητηριάστηκαν από την εξουσία. Δεν μετανιώνω για το ότι στήριξα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις προωθούσε κάποιο άλλο κόμμα, θα το στήριζα με τον ίδιο τρόπο. Τώρα, με την στερνή μου γνώση, καταλαβαίνω ότι τους έδειξα υπερβολική εμπιστοσύνη. Μετανιώνω για το ότι πίστεψα πως ήταν ειλικρινείς σε σχέση με τα όσα υπόσχονταν ότι θα έφεραν εις πέρας».
Ο Τούρκος ιμάμης ο οποίος ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτει κάθε ανάμειξη στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα και τονίζει:
«H θέση μου, τα γραπτά μου, οι ομιλίες μου, οι ιδέες μου, είναι σαφείς και δημόσιες. Στη ζωή μου, υπήρξα θύμα πραξικοπημάτων, υπέφερα κάτω από τα στρατιωτικά καθεστώτα, κατέκρινα την παρέμβαση του στρατού στην εγχώρια πολιτική. Αν κάποια άτομα τα οποία διαβάζουν τα έργα μου, ακούνε τις ομιλίες μου ή δείχνουν συμπάθεια προς τις ιδέες μου, ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, πρόδωσαν τις βασικές αξίες μου».
Ο επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος Hizmet (Προσφέρω) θέλησε να αναφερθεί και στο σύνολο της δράσης του, όπως και στις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης δηλώνοντας στην Corriere della Sera:
«Το κυνήγι μαγισσών του Ερντογάν γνώρισε μια επιτάχυνση στην Τουρκία μετά την παγκοσμιοποίηση του κινήματός μου, Hizmet. Όταν εκείνος έκλεισε τις πόρτες σε δράσεις όπως τα φεστιβάλ γλώσσας και πολιτισμού, άλλες χώρες τα υποδέχθηκαν. Όταν ο Ερντογάν ώθησε τούρκους πρέσβεις να ασκήσουν πιέσεις επί των αντίστοιχων ξένων χωρών για να κλείσουν τα σχολεία που δημιούργησε το Hizmet, οι κυβερνήσεις αυτές αρνήθηκαν να το πράξουν. Το Hizmet γεννήθηκε στην Τουρκία αλλά σήμερα το έχει αγκαλιάσει ολόκληρος ο κόσμος, διότι συμμερίζεται τις αξίες του όλη η ανθρωπότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις χώρες που καλωσόρισαν τα μέλη του Hizmet, αλλά δεν πρόκειται σαφώς, για την μόνη χώρα. Και η Ιταλία υποδέχθηκε το Hizmet. To 1998, μάλιστα, συνάντησα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄και ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προαχθεί η ειρήνη ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την θρησκεία ως θετικό μέσο. Απ΄ότι καταλαβαίνω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο σημερινός Πάπας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αυξηθεί η κατανόηση και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στους πολίτες όλου του κόσμου».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την λεγόμενη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Φετουλάχ Γκιουλέν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να την στηρίζει και αναφέρθηκε στην σημασία του ρόλου της Ευρώπης, τονίζοντας με έμφαση:
«Στήριξα επί πολύ καιρό το αίτημα της “Αγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελούσε και την πολιτική γραμμή του κράτους επί δεκαετίες. Πιστεύω ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι η Τουρκία μπορεί να παραμείνει δημοκρατική και να προασπίζει τις βασικές ελευθερίες. Αν η Τουρκία γινόταν μια χώρα μέλος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις ομάδες εκείνες που καταπιέζονται στη χώρα και να εγγυηθεί ότι ο Ερντογάν θα σεβασθεί τις συνθήκες που έχει υπογράψει, όπως και τις υποσχέσεις του. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Το τουρκικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει πετύχει την ολοκλήρωση με την Ευρώπη και με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει θετικά την Τουρκία».

Πηγή: Γκιουλέν στην Corriere della Sera

Μας δουλεύουν και από την Πάρο




Πήγε ο Τσίπρας να εγκαινιάσει ένα αεροδρόμιο στην Πάρο και έγινε χαμός γιατί ο Άδωνις έγραψε οτο τουιτερ ότι ο Τσίπρας δαπανά τα λεφτά του λαού με την κουστωδία που κουβαλάει στο νησί .
Βγήκαν από πίσω τα παπαγαλάκια πολίτευσης και αντιπολίτευσης και άρχισε για ακόμα μία φορά το δούλεμα.
Για φιέστα στην Πάρο μιλάει η αντιπολίτευση, για επιτυχία του Τσίπρα μιλάνε όσοι ταίζονται και κανένας δεν λέει την αλήθεια.
Βγήκε λοιπόν ο Τσίπρας και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είπε δηλαδή ότι το κόστος του αεροδρομίου θα αποσβεστεί άμεσα, ότι το αεροδρόμιο θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και όλες τις παπαριές που λένε οι Τσίπρες σε ανάλογες περιπτώσεις.
Εκείνο που δεν μας είπε όμως είναι γιατί, αφού υπάρχουν τόσα καλούδια όταν γίνεται ένα αεροδρόμιο, ξεπουλήσατε 14 αεροδρόμια της χώρας;
Όποιος έχει την υπομονή να ακούσει αυτά που έλεγε ο Τσίπρας στήν Πάρο θα αισθάνεται ηλίθιος. 

  

«Σταυροφορία» εναντίον των τζιχαντιστών προαναγγέλλει ο Γάλλος πρωθυπουργός





Επανεξέταση των σχέσεων με το Ισλάμ, αναστολή της ξένης χρηματοδότησης για την κατασκευή τεμένων σε γαλλικό έδαφος και συντριβή του "εχθρού" στο εξωτερικό είναι το τρίπτυχο της πολιτικής που έθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls, σε συνέντευξή του στη "Le Monde".
"Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και θα ζήσουμε κι άλλες επιθέσεις. Αλλά εμείς θα κερδίσουμε. Επειδή η Γαλλία έχει μια στρατηγική για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο", επεσήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Πρέπει, πρώτα, όμως να συνθλίψουμε αυτόν τον εχθρό στο εξωτερικό", είπε, ξεκαθαρίζοντας πως "η κυβέρνηση των Παρισίων δεν θα είναι αυτή που θα δημιουργήσει ένα γαλλικό Γκουαντάναμο".
Ο Valls απάντησε και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και νυν ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς, Nicolas Sarkozy, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για αδράνεια.
"Ο Nicolas Sarkozy έχει χάσει την υπομονή του", τόνισε και πρόσθεσε: "Δεν τίθεται θέμα να περιορίσουμε απλά τους υπόπτους σε στρατόπεδα. Ό,τι ενισχύει την αποτελεσματικότητά μας αξίζει να διατηρηθεί, αλλά υπάρχει μία απαραβίαστη γραμμή: το κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός των ατόμων σε κέντρα με βάση την υποψία και μόνο είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτη".
Για τον Γάλλο πρωθυπουργό, "η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης θα είναι το έργο μιας γενιάς" και πρέπει να υπάρξουν προγράμματα "πρόληψης και προγράμματα "αντι-ριζοσπαστικοποίησης".
Ο Valls πιστεύει επίσης ότι "απαιτείται μια επανεξέταση της σχέσης της Γαλλίας με το Ισλάμ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση της χρηματοδότησης των τεμενών από το εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί."
Παράλληλα, ο M. Valls παραδέχτηκε την αποτυχία της κυβέρνησης στην παρακολούθηση ενός εκ των δραστών της Νορμανδίας. 
Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης, αρμόδιας για θέματα τρομοκρατίας να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, είναι μια "αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε", δήλωσε.
"Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών", υπογράμμισε ο Βαλς ο οποίος αρνείται εντούτοις "την ευκολία να καταστήσει αυτούς τους δικαστές υπεύθυνους για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια".
Ο ένας από τους τζιχαντιστές δράστες, ο 19χρονος Γάλλος Αντέλ Κερμίς είχε φυλακιστεί για περίπου δέκα μήνες εν αναμονή της δίκη του γιατί είχε επιχειρήσει δύο φορές πέρυσι να μεταβεί στη Συρία. Είχε βγει από τη φυλακή τον Μάρτιο, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση μάταια για την αποφυλάκισή του υπό όρους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr