Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Aγωγή δισεκατομμυρίων των ΗΠΑ κατά της Deutsche Bank

Στην γερμανική τράπεζα καταλογίζεται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 - Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ενάγει την Deutsche Bank για το ποσόν των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την Wall Street Journal (WSJ)


Ο από μακρού αναμενόμενος συμβιβασμός μεταξύ των ΗΠΑ και της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ο οποίος αφορά στην πώληση προβληματικών τίτλων με ενέχυρο ενυπόθηκα δάνεια θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά στη Deutsche Bank.
Εν τω μεταξύ η τιμή της μετοχής της Deutsche-Bank υποχώρησε καταρχάς κατά 7% περίπου στις ΗΠΑ.
Στην γερμανική τράπεζα καταλογίζεται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 με το να πουλήσει ενυπόθηκα δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης.
Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ενάγει την Deutsche Bank για το ποσόν των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την Wall Street Journal (WSJ). Το ποσόν αυτό το επιβεβαίωσε μάλιστα και η ίδια η γερμανική τράπεζα, όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung.
Η απαίτηση τέτοιων μεγάλων ποσών είναι μέρος της στρατηγικής το αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στην φάση των διαπραγματεύσεων πριν εγείρει σχετική αγωγή: «Oι διαπραγματεύσεις είναι μόνο στην αρχή» αναφέρεται όμως σε έγγραφο της γερμανικής τράπεζας. Οι αναφερόμενοι σε αυτό γνώστες του θέματος αναμένουν ότι η γερμανική τράπεζα θα αντιταχθεί σθεναρά κατά τη απαίτησης αυτής. Δεν είναι όμως ακόμα σαφές σε τι ποσό θα φτάσει τελικά ο συμβιβασμός.
Άλλες τράπεζες έχουν ήδη δεχτεί πάντως να καταβάλουν ανάλογα πρόστιμα . Το μεγαλύτερο ήταν αυτό της Bank of America το 2014 και ανερχόταν σε 16,65 δισ. δολάρια. Η Goldman Sachs συμφώνησε επίσης μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό να πληρώσει περίπου 5 δισ. δολάρια.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Κάποτε έγιναν ελεύθερες εκλογές ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη...

“Στη Μεσόγειο Θάλασσα όπου γεννήθηκε η κουλτούρα μας, έγιναν ελεύθερες εκλογές ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη – Ψιθυριζόταν βέβαια πως οι δυο τους είχαν συμμαχήσει κρυφά μεταξύ τους, αλλά οι περισσότεροι ψήφισαν τη μία ή την άλλη – Περιέργως κανένας τους δεν έμεινε ζωντανός, εκτός από τον Οδυσσέα. Αυτός δεν αναγνώρισε τις εκλογές”.

– Eric Fried, ‘Κλασική Ελευθερία Αποφάσεων’

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία τις τελευταίες δεκαετίες σταμάτησε να είναι ένα απλό σύστημα διακυβέρνησης (το “καλύτερο δυνατό” σύμφωνα με του θιασώτες της) για να μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της θεολογίας του εκσυγχρονισμού, δίνοντας νομιμοποίηση σε κυβερνήσεις, καθεστώτα, αναδιαρθρώσεις, επεμβάσεις και βομβαρδισμούς. Δικαιολογημένα ο Alain Badiou ονόμασε τις εκλογές τη “τελευταία ιερή μας αγελάδα”. 

Μαζί με το κεφάλαιο, σε κρίση έχει επέλθει προφανώς και η κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία όλο και περισσότερο γίνεται ένα κενό είδωλο. Κάθε “νέα ελπίδα”, κάθε “ανανέωση” που παράγει η κοινοβουλευτική διαδικασία (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) απλά κάνει πιο έκδηλη την αδυναμία της να είναι καθαυτή φορέας μετασχηματισμού. Παραμένει φυσικά ανθεκτική• τα είδωλα δεν γκρεμίζονται εύκολα γιατί σε αυτά επενδύουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Αν πάντως είναι να διασώσουμε κάποια έννοια δημοκρατίας πρέπει να συνεχίσουμε να σφυροκοπάμε το τρέχον είδωλο της.

Μεταδημοκρατία

Εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε να συγκροτείται μια πολιτική μορφή που δεν εμπίπτει στις πολιτικές κατηγορίες που είχαμε μάθει. Ή μάλλον, υπήρχαν ήδη αρκετές θεωρητικές αναλύσεις που προσπαθούσαν να διαγνώσουν την μετάβαση σε μια “θεαματική μεταδημοκρατική” πολιτειακή τάξη η οποία διατηρούσε τυπικές μορφές της αστικής δημοκρατίας ενώ θεμελίωνε έναν ιδιότυπο τεχνοκρατικό ολοκληρωτισμό. 

Μια Λερναία Ύδρα εικόνων, καταστολής και αριθμών. Ακριβώς όμως επειδή η κρίση φανερώνει και οξύνει τις υπαρκτές αντιθέσεις, τις οποίες ρόλος του (δημοκρατικού) κράτους είναι να μεσολαβήσει και να ρυθμίσει, επιταχύνονται ταυτόχρονα και οι διαδικασίες μετάβασης σε μια καθεστωτική μορφή όπου το κεφάλαιο δεν ελέγχει απλά την πολιτική αλλά την ενσωματώνει με ένα τρόπο όπου το πολιτικό υπάγεται πλήρως στους ρυθμούς “των αγορών”. Έχουμε έτσι ένα ολοκληρωτικό κεφάλαιο και μια πολιτική fast-track. Ο χρόνος όχι λιγότερο από τον χώρο είναι πεδίο πολιτικού ανταγωνισμού.


Ποιο ήταν το μεγαλύτερό της λάθος; ...


Ποιο ήταν το μεγαλύτερό της λάθος; ««Θα το πω λίγο ακραία: Ημουν στη λάθος χώρα…»




Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει η πρώτη φορά από το 1898 που δεν θα υπάρχει βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Αθήνα. Η ψυχή του εμβληματικότερου, ίσως, βιβλιοπωλείου της πόλης στο οποίο μπαίνει λουκέτο,


Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη σε συνέντευξή της στο thetoc δείχνει την Ελληνική πραγματικότητα το σωτήριο έτος 2016 και αυτά που θα ακολουθήσουν. 


Μας προτρέπει να μην αγοράζουμε βιβλία μόνο από τον καναπέ: «Πρέπει να αποφασίσουμε πως ζούμε από εδώ και μπρος. Δεν μπορούμε να ζούμε μόνο από τον καναπέ….»


«Στη γενιά του Κώστα Ελευθερουδάκη υπήρχαν φοιτητές οι οποίοι έρχονταν στο κατάστημα και χρησιμοποιούσαν το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη σαν ένα είδος βιβλιοθήκης: Κάθονταν σε μια καρέκλα και μελετούσαν διότι δεν είχαν που αλλού να πάνε. Πέρασε αυτή η περίοδος. ΄Ερχονταν επίσης διότι ήξεραν ότι μόνο στον Ελευθερουδάκη θα βρουν τα πάντα: “Αν δεν πάω στον Ελεθερουδάκη που θα πάω;”, έλεγαν. Όμως τώρα – όσο καλός κι αν είναι ο Ελευθερουδάκης – υπάρχουν τα ξενόγλωσσα βιβλία, υπάρχουν τα ελληνικά βιβλία, πάρα πολλά βιβλία. Κι αυτά μέσω του Διαδικτύου μπορεί κανείς να τα βρει, να συγκρίνει τις τιμές. ΄Αρα πρέπει να γυρίσουμε σε μια άλλου είδους ποιότητα, σ’ ένα άλλου είδους concept για το βιβλιοπωλείο. Τα βιβλιοπωλεία θα αλλάξουν. Δεν πιστεύω ότι θα πεθάνει το χαρτί – με Ελευθερουδάκη ή χωρίς – όμως πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι αν παραγγέλνουμε από τον καναπέ βιβλία, παπούτσια και προϊόντα super market κανένας δεν θα έρχεται ποτέ σε κανένα κατάστημα».  


- Ο Ελευθερουδάκης τελικά είναι θύμα της κρίσης ή του ανταγωνισμού;


  «Ξεκάθαρα της κρίσης. Μας βρήκε η κρίση σε μια εποχή που ήμασταν πάρα πολύ “ανοιγμένοι” με πολλά καταστήματα, πολύ προσωπικό, πολλά βιβλία. Πως είναι όταν κατεβαίνεις με μεγάλη ταχύτητα κάνοντας ποδήλατο την κατηφόρα; Θα σου σπάσουν τα φρένα. Δεν προλαβαίνεις να σταματήσεις. Αυτό πάθαμε εμείς. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε».





Η ΚΥΡΑ ΤΑΣΙΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ...


Η Τασία είναι αλήθεια ότι είναι μία συμπαθέστατη γιαγιά η οποία στα νιάτα της είχε την αριστερά ως χόμπι και όταν παραμεγάλωσε συνέχισε το χόμπι της. 


Στον διάλογο που είχε στη βουλή με τον μετανοήσαντα και "απεταξάντα" τον φασισμόν, Μάκη Βορίδη, η κυρά Τασία έδωσε τα ρέστα της.

Μάκης Βορίδης: Ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε ότι η έννοια πόθεν έσχες του πέφτει βαριά. Δεν θέλετε να μάθετε τι ήθελε να πει

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Θα σας κάνω τη χάρη να συζητήσουμε την Τρίτη. Εννοώ ότι σας κάνω τη χάρη να μη συζητηθεί σήμερα.

Μάκης Βορίδης: Δεν μας κάνετε χάρη, αυτό επιβάλλουν οι δημοκρατικές διαδικασίες

Χαράλαμπος Αθανασίου: Την Τρίτη έχουμε και πάλι εξεταστική.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν θα συζητήσουμε ούτε την Τρίτη

Μάκης Βορίδης: Αύριο το πρωί ή την Τρίτη στις 9

«Δεν είσαι καλά που θα έρθω στις 9, σιγά μην έρθω και στις 7» απάντησε εκτός μικροφώνου η πρόεδρος της επιτροπής και επέμεινε το αίτημα της ΝΔ να εξεταστεί την ερχόμενη Τρίτη στις 10 το πρωί.

Δηλαδή εσύ που σηκώνεσαι από τα χαράματα για 500Ευρώ η Τασία σε ξεκαθαρίζει ότι είσαι πολύ ...

Να μας έχει ο Θεός καλά να δούμε στην κάλπη τι θα δούμε. 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Σήμερα που όλο το πολιτικό σκηνικό είναι ταυτισμένο με τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων και η ελπίδα που έφερνε ο Τσίπρας μετατράπηκε σε προδοσία, υπάρχει ακόμα ελπίδα η οποία έρχεται από φωνές που "ξεβολεύτηκαν" από τις καρέκλες και την μέθη της εξουσίας και δίνουν το δικό τους αγώνα που, πολλές φορές μπορεί και να μήν γίνεται κατανοητός από τους περισσοτέρους των πολιτών. 



Άνθρωποι ικανοί, από την πρώτη στιγμή που η πολιτική αλητεία αυτής της χώρας την οδήγησε στα μνημόνια, προσπαθούν με τις λιγοστές τους δυνάμεις να ενεργοποιήσουν το λαό ώστε να αντιδράσει στον τρόμο και την δυστυχία που έσπειραν αυτοί στους οποίους εμπιστέυτηκε. 


Ενώ λοιπόν όλο το πολιτικό σύστημα που εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή στη βουλή, σιωπά, κάποιοι δεν παραδίδονται και συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αυτού του λαού που επτά χρόνια τώρα βάλλεται από αυτούς που έστειλε στη βουλή για να τον εκπροσωπήσουν. 


Αποκορύφωμα της προδοσίας ήταν το δημοψήφισμα μαϊμού του Τσίπρα και στον αντίποδα εκείνης της προδοσίας, στήθηκαν δυνάμεις αντίστασης και αντίδρασης οι οποίες δημιούργησαν νομικό φορέα για διεκδίκηση όλων αυτών που απαίτησε ο λαός με το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος. 


Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον νομικό φορέα, ο οποίος συγκροτείται με πρωτοβουλία της «Πλεύσης Ελευθερίας» και θα διερευνήσει τέσσερις μεγάλες υποθέσεις, τις γερμανικές αποζημιώσεις, την υπόθεση της Siemens, το ελληνικό χρέος και τα μνημόνια και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε απόψε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων η Ζωή Κωνσταντοπούλου.



Επικεφαλής του φορέα θα είναι ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: 

"Η Ζωή προβαίνει σε ένα δεύτερο μεγάλο βήμα. Το πρώτο ήταν η Επιτροπή Αλήθειας που δημιουργήθηκε για τον απάνθρωπο δανεισμό της χώρας μας, για το δάνειο εκείνο που έδεσε χειροπόδαρα ολόκληρο τον ελληνικό λαό για να του πάρει τα πάντα. Τα αποτελέσματά της φάνηκαν σε όλο τον κόσμο. Η Επιτροπή Αλήθειας μπορεί να καταργήθηκε από την ″αριστερή″ διακυβέρνηση της χώρας, αλλά ταρακούνησε τον κόσμο. Προσωπικά, θα βοηθήσω συμβουλευτικά και με την εμπειρία μου τον νέο φορέα για να φέρει σε πέρας το έργο του».


Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα θα είναι υπεύθυνη για τις δράσεις που θα αναλάβει ο φορέας στο Ευρωκοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά όργανα. Σε μήνυμα που απέστειλε η Σοφία Σακοράφα σημειώνει ότι: «Όταν η ιστορία μετατρέπεται σε φάρσα, όταν η λιτότητα μετατρέπεται σε αβάσταχτη κανονικότητα, όταν το χρέος τους μετατρέπεται σε χρέος μας, όταν το ξεπούλημα μετατρέπεται σε ανάπτυξη, η μόνη επιλογή είναι η σύγκρουση. Ο νομικός φορέας είναι ένα πολύτιμο πολιτικό εργαλείο».


Επίσης, θα συμμετέχουν στον τομέα τεκμηρίωσης και ανάδειξης των θεμάτων ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας, ο δικηγόρος Φώτης Μαζαράκης και ο πρώην γ.γ. δημόσιας περιουσίας Δημήτρης Κλούρας.


«Η Δικαιοσύνη δεν είναι διεκπεραίωση, δεν είναι πρόσχημα, δεν μπορεί να είναι άλλοθι ή σύνθημα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη λαϊκή κυριαρχία. Με αυτό το μέσο θα προασπίσουμε τη Δημοκρατία», ανέφερε η επικεφαλής της ″Πλεύσης Ελευθερίας″ και πρόσθεσε: «Από την στιγμή που ανακοινώσαμε την ίδρυση του νέου φορέα, έπεσε σιωπητήριο από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση. Είναι ιδιαίτερη τιμή ότι ενοχλούμε τόσο».


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το καταστατικό του νομικού φορέα και θα ανακοινωθεί το όνομά του και προανήγγειλε τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις μέσα στον Οκτώβριο για τις ισάριθμες υποθέσεις, στις οποίες θα παρέμβει η φορέας.

Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ BAYER -MONSANTO ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ


Ο κύριος Βέρνερ Μπάουμαν, επικεφαλής της εταιρίας Bayer, ανακοίνωσε τις αισιόδοξες βλέψεις του για το μέλλον μετά την επιτυχημένη επένδυση του γερμανικού κολοσσού στην προσάρτηση της αμερικανικής Monsanto ,εξειδικευμένης στο πολλαπλασιαστικό υλικό. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 66 δις δολαρίων (130 ανά μετοχή), η οποία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια γεωργία.



Όμως η Monsanto ,είναι τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση των στόχων των ακτιβιστών σε διεθνές επίπεδο λόγω των αμφιλεγόμενων νέων τεχνολογιών και δραστικών που έχει εισάγει στην αγορά και στα τραπέζια των καταναλωτών. Ο λόγος για την Βt τοξίνη (και Bt καλλιέργειες) και την δραστική γλυφοσάτη, η οποία εντοπίζεται στο ευρέως διαδεδομένο γεωργικό φάρμακο Roundup.


Η Bt τοξίνη απελευθερώνεται από το βακτήριο bαcillus thuringiensis, το οποίο έχει την ικανότητα όταν έρθει σε επαφή με το έντομο να καταλύσει το μεταβολισμό του δρώντας στον στόμαχο και την περιτροφική του μεμβράνη. Η χρήση της σε εντομοκτόνα έγινε αντικείμενο πολλών ερευνών ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, με αποτελέσματα που απέδειξαν ότι οι επιπτώσεις είναι ελεγχόμενες και μπορούν να αντισταθμιστούν με πολλά προβιοτικά και άλλες ήπιες μεθόδους ίασης γιατον κίνδυνο δηλητηριάσεων. Όμως ,οι Bt καλλιέργειες είναι μια άλλη υπόθεση. Εμφανίστηκαν στην αγορά το 1996 μέσω και πάλι της Monsanto,  οποία δημιούργησε ποικιλία καλαμποκιού που ενσωμάτωνε την τοξίνη στον φυτικό ιστό της ,δρώντας ευεργετικά στην άμυνα κατά των επιβλαβών εντόμων. Η συσσώρευση συγκέντρωσης της τοξίνης από τους φυτικούς ιστούς στον οργανισμό του καταναλωτή ήταν πολύ μεγαλύτερη και οι επιδράσεις διαφορετικές. Ακόμα και σήμερα, η πραγματική διάσταση του προβλήματος είναι αμφιλεγόμενη με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ένθερμα διαμετρικά αντίθετες απόψεις.


Σε ότι αφορά το  ζιζανιοκτόνο Round up, και την δραστική ουσία γλυφοσάτη (glyphosate), υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως είναι καρκονογόνος, προκαλεί αλλεργίες, αυτισμό και κατάλυση του ανοσοποιητικού. Και οι νέες έρευνες μεγαλύτερης χρονικά εμβέλειας γέρνουν τη ζυγαριά της αλήθειας προς αυτή την κατεύθυνση.


Επίσης, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητες αν σκεφτεί κανείς την μείωση της βιοποικιλότητας και την αυξημένη ρυπαντική δράση.


Από την Greenpeace τίθεται και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Μέσω αυτής της συνένωσης ενισχύεται το εταιριοκρατικό καθεστώς με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να ελέγχει ολόκληρο το μηχανισμό παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων κατά το δοκούν, αφού μέσω ανταγωνιστικών τιμών προωθεί το επιθυμητό πολλαπλασιαστικό υλικό και συγκεκριμένη χημική υποστήριξη, γεγονός το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μελλοντικές τιμές βασικών προϊόντων αν ληφθεί υπόψη  το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.Θεωρητικά, η γενετική τροποποίηση είναι φυσική απόρροια της ανάγκης μεγαλύτερων αποδόσεων στο ίδιο μέγεθος εκτάσεων, έτσι ωστέ να ικανοποιηθεί η σίτιση του υπεραυξανόμενου πληθυσμού. Στην πραγματικότητα όμως η διαχείριση των νέων τεχνολογιών είναι στρατηγική μεγιστοποίησης  κέρδους.


Οι RR ποικιλίες (Roundup Ready ) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για ποικιλίες ανθεκτικές στη δραστική αυτή . Ο παραγωγός επιλέγοντας Roundup και RR ποικιλία καταφέρνει ην ελαχιστοποίηση των ζιζανίων, αλλά ταυτόχρονα γίνεται δέσμιος αποδέκτης των προϊόντων της εταιρίας ανεπιστρεπτί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Roundup και για άλλο λόγο. 


Το σκεύμασμα αποσύρεται από την αγορά ,κίνηση στρατηγική μετά την προβλεπόμενη προσχεδιασμένη ενοποίηση για να κατευναστεί η κοινή γνώμη .Η απαγόρευση του Roundup ισχύει μετά από  χρονικό διάστημα ενός περίπου χρόνου από τη διάθεση από την εταιρία. Το σκεύασμα αντικαθίσταται με άλλο του οποίου η τιμή είναι κατα πολύ μεγαλύτερη. Η τακτική αυτή καθιστά τον παραγωγό πλήρως εξαρτώμενο από την εταιρία και τον πλήττει οικονομικά με συνέπειες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον καταναλωτή και στο σύνολο της κοινωνίάς.


Η νομοθεσία της Ελλάδας , με τη φαινομενικά ρητή απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, έχει πολλά παράθυρα για τους επίδοξους κερδοσκόπους.


Μέσω της συμβολαιακής γεωργίας (η οποία ενισχύεται και με την τελευταία τροποποίηση της ΚΑΠ), ο παραγωγός έχει δικαίωμα εφόσον συνάψει σύμβαση με ξένη εταιρία να εισάγει το απαγορευμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και να καλλιεργήσει κανονικά χωρίς να διώκεται νομικά. Η ισχύουσα νομοθεσία μάλλον αποτελεί διπλωματική στάση.


Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι  πιο απλό . Έχουμε εξαντλήσει τις υπόλοιπες διεξόδους απόκρισης στις σημερινές απαιτήσεις; Μάλλον όχι.


Κριτήριο της αγοράς μας στα βασικά τρόφιμα είναι η όμορφη εμπορική εμφάνιση, γινόμαστε συνυπαίτιοι της σπατάλης τροφίμων . Τα μη μορφολογικά ελκυστικά τρόφιμα  πετώνται από τα σουπερμάρκετ σε τεράστιες ποσότητες δημιουργώντας το φαινόμενο “food waste” , τη στιγμή που τεράστιος αριθμός ανθρώπων υποσιτίζεται.
Αλλά αν ακόμα και τα περιθώρια αυτών των εναλλακτικών εξαντληθούν στα πλαίσια των δημογραφικών μελλοντικών εκτιμήσεων ,τότε αυτό που πρέπει να μείνει είναι η διάθεση του καταναλωτή να γνωρίζει τι αγοράζει, να γνωρίζει τις πρακτικές και τις τεχνολογίες των εταιριών , να έχει φωνή στο οικονομικό σύστημα. Η άγνοια μπορεί να πυροδοτήσει πλήρη αδράνεια σε στιγμές που είναι επιτακτική μια αντίδραση και υπερβολικές αντιδράσεις χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο αποδείξεων.

Γιώτα Κεσσανίδου.

ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ: Απορρίφθηκε η νέα διοίκηση της Attica Bank – Σφοδρή αντίδραση από Μαξίμου!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Attica Bank μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για «πάγωμα» των χορηγήσεων της τράπεζας, αλλά και την απόρριψη των προτάσεων του ΤΣΜΕΔΕ για την κάλυψη των ανώτατων διοικητικών της θέσεων.


Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται στον απόηχο της έρευνας που διεξήχθη στην οικία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για υπόθεση της συζήγου του Λίνας Νικολοπούλου, ενώ υπήρχαν διαρροές ότι το προτεινόμενο διοικητικό δίδυμο που προέκρινε η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου, δεν …περπατά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο η κεντρική τράπεζα απέρριψε κι επίσημα την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της Attica Bank του Γεράσιμου Σαπουτζόγλου, ενώ αποδέχθηκε τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που προτάθηκε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της, μόνο ως μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.
Επιπλέον, η εγχώρια νομισματική αρχή δεν ενέκρινε την τοποθέτηση της Αννας Πούσκουρη και του Κωνσταντίνου Μακέδου.
Αντίδραση Μαξίμου
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφαση της ΤτΕ να «κόψει» την προτεινόμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, κυβερνητικά στελέχη, αντέδρασαν έντονα και επιτέθηκαν με δριμύτητα στον Γ. Στουρνάρα.
«Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας» έλεγαν τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη.
Προσέθεταν δε πως «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια» για να συμπληρώσουν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».
Έφοδος εισαγγελέα στην οικία Στουρνάρα
Μείζον πολιτικό ζήτημα ενέσκηψε μετά την έρευνα που διεξήγαγε η οικονομική αστυνομία και ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Γιάννης Σέβης στα γραφεία της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη Λίνα Νικολοπούλου. Η εισαγγελική έρευνα έγινε την Πέμπτη το πρωί, και λίγες ώρες αργότερα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ ακόμα ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς βρισκόταν στην εταιρία της κυρίας Νικολοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κεντρικός τραπεζίτης ρώτησε εάν μετά την εξέλιξη αυτή υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.
Ο πρωθυπουργός του είπε ότι δεν γνώριζε την υπόθεση (δηλαδή την «έφοδο» της οικονομικής αστυνομίας), ότι το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ και ότι αφορά έρευνα εταιριών που είχαν σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μία από τις εταιρίες αυτές είχε αναλάβει η εταιρία της συζύγου του κ. Στουρνάρα. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας του είπε ότι «το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση και όλη υπόθεση θα ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης». Δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλώς.
Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι αυτός και η σύζυγός του «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν». Είπε επίσης ότι η σύζυγός του επί σειρά ετών διατηρεί εταιρία που προσφέρει συμβουλευτικές και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων σε πελάτες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εκείνο που συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα είναι ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της». Από την ΤτΕ άφησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης να διαρρεύσει ότι οι κκ. Τσίπρας και Στουρνάρας συμφώνησαν επίσης ότι οι σχέσεις και η μεταξύ τους συνεργασία δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεαστεί από την εξέλιξη αυτή. Πάντως ο πρωθυπουργός του επανέλαβε ότι η υπόθεση πήρε ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι θέλησε να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΚΤ για στήριξη του κ. Στουρνάρα αλλά ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε λέγοντάς του «θα χειριστώ εγώ το ζήτημα, εδώ, εγώ όπως ξέρω».
Η έρευνα στην έδρα της εταιρίας του συζύγου του κ. Στουρνάρα συνεχίστηκε έως νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν την εταιρία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη.
Σημειώνεται ότι η «έφοδος» της οικονομικής αστυνομίας γίνεται την παραμονή της εγκρίσεως της τοποθέτησης των Τάκη Ρουμελιώτη και του Γεράσιμου (Μάκη) Σαπουτζόγλου στην ηγεσία της Τράπεζας της Αττικής. Αλλά και σ΄αυτή την τοποθέτηση υπήρξε στο πάρα πέντε πολιτικό ζήτημα. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται την Τετάρτη το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδος ειδοποίησε το ΤΣΜΕΔΕ (που είναι από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας Αττικής) ότι ο κ. Σαπουτζόγλου έχει ασυμβίβαστο για τη θέση του προέδρου της τράπεζας (που έχει προταθεί) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη θέση. Ωστόσο αν και δεν υπήρξαν σαφείς αναφορές για τα προσόντα του Τάκη Ρουμελιώτη καταδείχθηκε από την ΤτΕ σαφώς η προτίμησή της να αναλάβει ο κ. Ρουμελιώτης μη εκτελεστική θέση ήτοι τη θέση του πρόεδρου, αντί του διευθύνοντος συμβούλου που είχε προταθεί. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει, πρόσωπο το οποίο τοποθετείται ως επίτροπος από την τράπεζα της Ελλάδος.
crashonline.gr