Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Από τις 9 Νοεμβρίου στα φαρμακεία η Κρητική ασπιρίνη

Στις 9 Νοεμβρίου θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα φαρμακεία το φάρμακο κατά της γρίπης που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης,  η Κρητική ασπιρίνη, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου.


Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του σκευάσματος θα γίνει σε μεγάλη εκδήλωση στο Ρέθυμνο στις 9 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα το σκεύασμα με την κάψουλα θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία της Κρήτης. Δύο μέρες αργότερα το φάρμακο θα τοποθετηθεί σε όλα τα φαρμακεία της Ελλάδας, σε τιμή προσιτή στους καταναλωτές.
Ο κ. Καστανάς ανακοίνωσε επίσης ότι γίνονται έρευνες για να κυκλοφορήσει ένα ακόμα φάρμακο, από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά, κατά τις χοληστερίνης, αλλά δεν θέλησε να δώσει, στην παρούσα φάση, περισσότερες λεπτομέρειες.
Το σκεύασμα θα ονομαστεί “κρητικό ίαμα” ενώ υπεύθυνη εταιρεία για την εμπορική εκμετάλλευσή και τη διανομή του σε φαρμακεία είναι η εταιρεία Galenica. “Ίαμα” σημαίνει γιατρικό, φάρμακο, μέσο θεραπείας. Όμως, όπως μας είχε πει ο κ. Λιονής, αν και βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από ιούς, και είναι πιθανό να λάβει έγκριση για να πουλιέται και ως φάρμακο, το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται διατροφολογικό συμπλήρωμα:
«Δε δίνεται για μία πάθηση, δίνεται για ενίσχυση του οργανισμού, για την άμυνά του”.
Και συνέχισε: “Όλα θα κυκλοφορήσουν κανονικά με τις απαραίτητες ενδείξεις. Η εταιρεία έχει αναλάβει να δώσει και να περιγράψει όλη τη διαδικασία. Ως διατροφικό συμπλήρωμα δε χορηγείται για μία συγκεκριμένη πάθηση παρόλο που η έρευνα αφορά και καλύπτει κυρίως τις λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού. Υπάρχουν και άλλες δημοσιεύσεις όμως και για την αντιοξειδωτική τους δράση».
To σκεύασμα θα κυκλοφορήσει από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Gallenica.

Η ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο με τίτλο «Olia Κριτσά 2015, διατροφή, υγεία, πολιτισμός» διοργάνωσε ο συνεταιρισμός Κριτσάς, σε συνεργασία με το δήμο Αγίου Νικολάου, με χρηματοδότηση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Η δράση θα συνεχιστεί με ανάλογες διοργανώσεις στο Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη.
«Ψυχή» της διοργάνωσης ήταν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Ζαχαριάδης που είχε την επιστημονική υποστήριξη του πρώην διευθυντή στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κώστα Χαρτζουλάκη. Παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και έγιναν βιωματικά εργαστήρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και μαγειρέματος κρητικών παραδοσιακών συνταγών με βάση το ελαιόλαδο από γυναίκες της περιοχής και μικρά παιδιά. Έγινε επίσης διαγωνισμός παραδοσιακής κουζίνας με συντονιστές τη Μ. Λαμπράκη και το σεφ Γ. Μάργαρη. Επίσης παρουσιάστηκε έκθεση ζωγραφικής για τα ελαιόδεντρα από μαθητές του δημοτικού σχολείου. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις (ελαιουργείο, τυποποιητήριο ελαιόλαδου) του αγροτικού συνεταιρισμού Κριτσάς.
Σημαντική ήταν η συμβολή στη διοργάνωση του πολιτιστικού συλλόγου Κριτσάς, με πρόεδρο τον Νίκο Κοκκίνη. Το συνέδριο έγινε στο θαυμάσιο χώρο του ανακαινισμένου κτιρίου (μέσω του προγράμματος Leader) ενός παραδοσιακού ελαιουργείου. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Αγίου Νικολάου, γεωπόνοι, αγρότες, κάτοικοι της Κριτσάς. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στα βιωματικά εργαστήρια.
Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν:
-«Καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο, παρούσα κατάσταση και προοπτικές», από τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κώστα Χαρτζουλάκη. Ο ίδιος παρουσίασε επίσης το βιβλίο με τίτλο «Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς» που έχει γραφτεί από επιστήμονες ελαιοπαραγωγικών χωρών.
-«Ποιότητα του ελαιόλαδου, φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του» από τον πρόεδρο του Ελληνικού Παρατηρητήριου Οξειδωτικού Στρες Α. Κυριτσάκη.
-«Στρατηγική προώθησης και ελληνικό ελαιόλαδο» από το στέλεχος του τμήματος Ε.Ε. Διεθνών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής του ΥπΑΑΤ Μ. Ράππου.
-«Πιστοποιημένα ελαιοκομικά προϊόντα, παράθυρο στο μέλλον» από το Λ. Ζαρκάδα, διεύθυνση Πιστοποίησης και Προδιαγραφών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
-«Ελαιόλαδο στην ανθρώπινη διατροφή και υγεία» από τον καθηγητή Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλία Καστανά
-«Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιόλαδου» από το γενικό διευθυντή της ΓΑΙΑ Α.Ε. Ε. Πλατανησιώτη.
-«Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα στην Κρήτη» από την αρχαιολόγο, αρχαιοβοτανολόγο Α. Μανιάκη
-«Αρχαίοι ελαιώνες Κρήτης» από τη δημοσιογράφο Π. Λασηθιωτάκη
-«Η συμβολή της γαστρονομίας και του λαδιού στην τουριστική προώθηση μιας περιοχής» από την καθηγήτρια Τεχνικών Μαθημάτων της ΑΣΤΕΚ Ι. Σαραντοπούλου
-«Γαστρονομικός τουρισμός, μια αυθεντική φιλοξενία» από το νεαρό εμπνευστή του Taste Lemnos A.Αλεξάνδρου
-«Τα ελαιοκομικά προϊόντα ως βάση της μεσογειακής διατροφής του ανθρώπου» από την εκπαιδευτικό & σύμβουλο διατροφής – Κέντρο Μεσογειακής Δίαιτας Α. Μαραζιώτη
-«Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου» από τη χημικό της Ένωσης Μεραμβέλου Ζ. Σιγανού.

15.000 ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στη Βουλγαρία -Σοκ στην οικονομία Πηγή: 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στη Βουλγαρία -Σοκ στην οικονομία

Η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες των Βαλκανίων κινδυνεύει να πάρει διαστάσεις τσουνάμι, καθώς αποτελεί μονόδρομο, κυρίως για τις ΜμΕ, που δεν μπορούν να αντέξουν το εξοντωτικό καθεστώς υπερφορολόγησης στην Ελλάδα. 


Η προτροπή του διοικητή του ΟΑΕΕ «όποιος δεν μπορεί να πληρώνει εισφορές να πάει στη Βουλγαρία», εκτιμούν παραγόντες της αγοράς θα γίνει πραγματικότητα στο επόμενο διάστημα. Με την αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να πληρώνουν έως και το 75% του εισοδήματός τους.
«Αν δεν ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, αν περιμένουμε μέχρι τις αρχές του Γενάρη του 2017, οπότε και θα εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία που έχει περάσει, θα έχουμε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες με κέρδη άνω των 40.000 ευρώ ετησίως, που θα φορολογούνται με διαφορετικό επίπεδο από 60% έως 75% του ετήσιου εισοδήματός τους. Φυσικά καταλαβαίνετε ότι αυτά τα ποσοστά δεν υπήρχαν ούτε στη Σοβιετική Ένωση» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος και προειδοποιεί για μαζική φυγή επιχειρήσεων.
Αυτό που πρόκειται να δούμε στους προσεχείς μήνες είναι η μετεγκατάσταση πολλών ελληνικών επαγγελματικών τάξεων σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, αλλά κυρίως στην Κύπρο, όπου ο φορολογικός συντελεστής δεν ξεπερνά το 17%.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Endeavor Greece (Μάρτιος 2016) το 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο (2015), μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτή τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 15%, οι επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.
«Δημοφιλής» προορισμός η Βουλγαρία
Κύριοι λόγοι της ελκυστικότητας της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού για τους Έλληνες είναι η γεωγραφική γειτνίαση, η χαμηλή φορολογία, το φθηνότερο σε ορισμένες περιπτώσεις εργατικό κόστος και τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου και εκτιμήσεις της βάσης νομικών και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένων CIELA, οι εγγεγραμμένες και (τυπικά) ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το α' 4μηνο του 2016 σε περίπου 15.000 (στα τέλη του 2015 υπολογίζονταν σε 13.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000) και απασχολούσαν 53.000 εργαζομένους.
Με κριτήριο την εθνικότητα των συμμετεχόντων, οι εταιρείες με ελληνική συμμετοχή κατατάσσονται στη δεύτερη θέση, καθώς προηγούνται αυτές με βρετανική (περίπου 15.500) και ακολουθούν αυτές με ρωσική (περίπου 11.900).
Στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία, η Ελλάδα υποχώρησε στο τέλος του 2015 στην τέταρτη θέση (από την τρίτη που κατείχε), μετά την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία, με συνολικές επενδύσεις (απόθεμα) ύψους 2,39 δισ. ευρώ (έναντι σχεδόν 2,49 δισ. ευρώ το 2014, 2,58 δισ. ευρώ το 2013 και 2,75 δισ. ευρώ το 2012).
Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για το 2015 του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια, που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα για τις εξαγωγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ελληνικές επενδύσεις παρουσιάζουν ευρεία κλαδική και γεωγραφική διασπορά με σημαντικότερο κλάδο τον χρηματοπιστωτικό (3 τραπεζικοί όμιλοι). Μεγάλες επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί, επίσης, στη βιομηχανία, την ενέργεια, τις κατασκευές, τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες κ.ά.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε δε περίπτωση, και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση «διαπιστώσαμε, άλλωστε, ήδη ότι, παρά την αυξανόμενο αριθμό νέων εταιρειών με ελληνική συμμετοχή, τα τελευταία έτη δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση των συνολικών ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Αντιθέτως, σε επίπεδο ροών καταγράφεται στασιμότητα και σε επίπεδο αποθεμάτων μικρή μείωση».
Τα συνολικά έσοδα των εταιρειών με ελληνική συμμετοχή στη Βουλγαρία κινούνται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα συνολικά τους κέρδη ήταν στα τέλη του 2014 περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική τους κατανομή, οι περισσότερες από τις εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (περίπου 5.900) είναι εγκατεστημένες στην Σόφια.
Περίπου οι μισές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή (7.000) είναι εγκατεστημένες στην πλησίον των ελληνικών συνόρων περιφέρεια Blagoevgrad. Μόνο στην πόλη του Πετρίτσι είναι εγκατεστημένες περίπου 3.500 εταιρείες και στο Sandanski άλλες 1.900. Η περιφέρεια Φιλιππούπολης συγκεντρώνει περίπου 1.000 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή, το Χάσκοβο 350, το Μπουργκάς και η Βάρνα από περίπου 200, το Smolyan 100 και το Kardzhali 85.
ΑΞΕ
Οι καταγραφείσες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, κατά το 2015, ανήλθαν, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της στατιστικής βάσης της Βουλγαρικής Κεντρική Τράπεζας, σε 1,6 δισ. ευρώ (περίπου 3,8% του ΑΕΠ), αυξημένες κατά 45,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Παρά, όμως, την όχι αμελητέα αυτή άνοδο πέρυσι, συνολικά οι σχετικές ροές την τελευταία εξαετία χαρακτηρίζονται από στασιμότητα που δεν ευνοεί την περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα, από το 2002 έως το 2007 οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων παρουσίασαν συνεχή ετήσια άνοδο, ενώ μόνο κατά την τελευταία πριν από την κρίση τριετία η Βουλγαρία προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό αξίας περίπου 22 δισεκ. ευρώ. Στα τέλη 2014, το ύψος των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Βουλγαρία (stocks) υπολογιζόταν σε 38 δισ. ευρώ.
Οι χώρες της ΕΕ συμμετέχουν με ποσοστό περίπου 76% στις συνολικές επενδύσεις και οι τέσσερις πρώτες χώρες σε επενδύσεις, δηλ., η Αυστρία (5,3 δισεκ. ευρώ), η Ολλανδία (4,6 δισεκ. ευρώ), η Γερμανία (2,5 δισεκ. ευρώ) και η Ελλάδα (σχεδόν 2,4 δισεκ. ευρώ) συμμετέχουν με ποσοστό περίπου 39% στα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια στην χώρα.
Περιπτώσεις αποεπενδύσεων την τελευταία τριετία καταγράφονται από Ολλανδία (κυρίως το 2015), Αυστρία και Ελλάδα.
Αντιθέτως, αύξηση επενδυτικών ροών προς τη Βουλγαρία εμφανίζουν η Γερμανία, η Κύπρος, η Ρωσία και το Λουξεμβούργο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο μέρος των ΑΞΕ Λουξεμβούργου και Ολλανδίας προέρχονται από ξένες εταιρείες νόμιμα εγκατεστημένες στις χώρες αυτές, κυρίως για φορολογικούς σκοπούς (χαρακτηριστική περίπτωση της LUKOIL PETROL, μεγαλύτερου επενδυτή στην Βουλγαρία).
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας, κατά το επτάμηνο 2016 οι ΑΞΕ αυξήθηκαν κατά 987,3 εκατ. ευρώ (ή 2,2% του ΑΕΠ) έναντι 1,1 δις ευρώ (ή 2,6% του ΑΕΠ) την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Πάντως, σημειώνεται ότι τα εν λόγω προσωρινά στοιχεία συχνά υπόκεινται σε μεταγενέστερες αναθεωρήσεις (ακόμη η Βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί σχετικά στοιχεία του 2013). Οι μεγαλύτερες εισροές επενδύσεων την ως άνω περίοδο προήλθαν από την Ολλανδία και την Αυστρία. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο κύριος όγκος των ΑΞΕ προήλθε από εταιρικές συμμετοχές (equity capital) και, λιγότερο, από επανεπενδύσεις κερδών. Στα κεφάλαια εταιρικών συμμετοχών, η συμμετοχή των ιδιωτικοποιήσεων ήταν μηδενική γεγονός αναμενόμενο, καθώς καμία μεγάλου μεγέθους αποκρατικοποίηση δεν έλαβε χώρα την τετραετία 2012 - 2015.
Οι τομείς δραστηριοποίησης
Κατά τομέα, η αγορά ακινήτων, ο χρηματοπιστωτικός και οι κατασκευές, σε πλήρη επενδυτική άνθηση μέχρι την οικονομική κρίση, γνώρισαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2008 μέχρι το 2011. Το 2012, την πρώτη θέση στις εισροές ΑΞΕ κατέλαβε ο κλάδος της ενέργειας, το 2013, το 2014 η ενέργεια και το 2015 ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των επικοινωνιών, επισημαίνεται η έντονη επενδυτική κινητικότητα καθόλη την πενταετία 2011-2015 με εξελίξεις, όπως η διαρκής επέκταση δραστηριοτήτων της αυστριακών συμφερόντων εταιρείας κινητής τηλεφωνίας M-Tel (στο διάστημα αυτό εξαγόρασε διαδοχικά τους τηλεπικοινωνιακούς/τηλεοπτικούς παρόχους Megalan Network, Spectrum Net και Blizoo), οι ιδιοκτησιακές μεταβολές της (πρώην κρατικής) τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Vivacom (τρίτης σε αριθμό συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία) και η πώληση της, δεύτερης σε αριθμό συνδρομητών, εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία Globul (και του δικτύου καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ στη χώρα) από τον ΟΤΕ στη νορβηγική TELENOR.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το μεγαλύτερο επενδυτικό δυναμισμό επιδεικνύουν την τελευταία διετία ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, η μεταποίηση και το εμπόριο.
iefimerida.gr

Ας μην ξεχνάμε τους Γερμανούς, τα γερμανικά προϊόντα και την Bayer καθώς όλοι και όλα είναι συνέχεια του ...Χίτλερ!!!.




Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η γερμανική φαρμακευτική και χημική εταιρεία Bayer απέσυρε από την αγορά ένα από τα φάρμακα της κατά της χοληστερόλης. Συνδεδεμένο με ένα άλλο φάρμακο, φέρεται να έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 50 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσία του ονόματος αυτής της εταιρείας στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ξύπνησε επώδυνες αναμνήσεις.

Στη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος, η Bayer, θυγατρική της χημικής κοινοπραξίας IG Farben (1), προχώρησε πράγματι σε ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους, τους οποίους προμηθευόταν κυρίως από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Βρήκαμε στο τεύχος του Φεβρουάριου 1947 του Patriote Résistant (ο Αντιστασιακός Πατριώτης) αποσπάσματα από πέντε επιστολές που απέστειλε ο οίκοςBayer στον διοικητή του στρατοπέδου του Άουσβιτς. Είχαν δημοσιευθεί σε ένα άρθρο που μιλούσε για μερικά από τα αδικήματα της γερμανικής βιομηχανίας κάτω από το ναζισμό  -ενώ γινόταν η δίκη της στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης.

Τα γράμματα, που βρέθηκαν κατά την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, φέρουν ημερομηνίες Απρίλιος - Μάιος 1943. Απαλλάσσονται από κάθε  σχολιασμό.

Πρώτο γράμμα :


 «Για να τεστάρουμε ένα υπνωτικό φάρμακο, θα ήταν δυνατόν να μας διαθέσετε μερικές γυναίκες; και κάτω από ποιες συνθήκες; όλες οι διατυπώσεις για τη μεταφορά αυτών των γυναικών θα γίνουν από εμάς».


Δεύτερη επιστολή :
 «Σας ενημερώνουμε ότι παραλάβαμε την επιστολή σας. θεωρούμε υπερβολική την τιμή των 200 μάρκων, προσφέρουμε 170 μάρκα ανά υποκείμενο, θα χρειαστούμε 150 γυναίκες». 

 
Τρίτη επιστολή :
 «Εντάξει για την τιμή που συμφωνήθηκε. Επομένως, σας παρακαλούμε να προετοιμάσετε μια παρτίδα 150 υγιών γυναικών τις οποίες θα κανονίσουμε να συλλέξουμε στο εγγύς μέλλον».

 
Τέταρτη επιστολή :
 «Λάβαμε τη παρτίδα των 150 γυναικών. Η επιλογή σας είναι ικανοποιητική παρότι οι υποκείμενοι είναι πολύ αδύνατοι και αδύναμοι. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τα αποτελέσματα των πειραμάτων».  
Πέμπτο γράμμα :

 «Τα πειράματα απέτυχαν. Οι υποκείμενοι πέθαναν. Θα σας γράψουμε σύντομα να σας ζητήσουμε να προετοιμάσετε μια άλλη παρτίδα».
 
Η IG Farben παρείχε στους Ναζί το Zyklon B που χρησιμοποιούταν στους θαλάμους αερίων και χρησιμοποιούσε μαζικά εργατικό δυναμικό από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα εργοστάσια της. Καταδικασμένη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Νυρεμβέργη και μετά σε υποχρεωτική διάλυση, η IG Farben εξακολουθεί σήμερα να έχει νομικό καθεστώς, παρά τη διάλυση της μεταξύ των εταιρειών BayerBASF και Hochst.

Η «πολιτεία» των δεντρόσπιτων [photos]

Αποσυνδεδεμένη από τον έξω κόσμο και επανασυνδεδεμένη με τη φύση, η κοινότητα που θα δείτε στις φωτογραφίες έχει κάτι ξεχωριστό.Πρόκειται για μια πολιτεία με δεντρόσπιτα στην καρδιά του τροπικού δάσους. Προσφέροντας μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, καθώς οι μνήμες από αυτό το μέρος μένουν στο μυαλό του επισκέπτη για μια ζωή.


Το ιδιαίτερο αυτό χωριό εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 600 στρεμμάτων και η ιδέα της δημιουργίας του ανήκει σε ένα ζευγάρι που γνώρισε και ερωτεύτηκε τα άγρια δάση της Κόστα Ρίκα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η χλωρίδα, η πανίδα και η ανθρώπινη παρουσία σε αυτό το μέρος δένουν αρμονικά, προσφέροντας μια ζωή λιγότερο συνηθισμένη.




Ουσιαστικά είναι μια ιδιωτική κοινότητα μέσα στο τροπικό δάσος, αποτελεί μια ξεχωριστή γειτονιά στον πλανήτη και οι κάτοικοι δηλώνουν πως λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το σεβασμό και την προστασία της φύσης.



Σήμερα στο χωριό έχουν δημιουργηθεί πάνω από δώδεκα δεντρόσπιτα, κάποια που έχουν δημιουργηθεί προσφέρονται για ενοικίαση, ενώ αρκετά αγροτεμάχια διατίθενται προς πώληση ώστε να μεγαλώσει η κοινότητα.


Οι επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το χωριό, μπορούν να νοικιάσουν ένα δεντρόσπιτο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν τις πολυτέλειες που έχουν άλλα καταλύματα. Ωστόσο το ζευγάρι που δημιούργησε την κοινότητα προσφέρει ίντερνετ και άλλες ευκολίες για τους επισκέπτες. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων εξάλλου βρίσκεται η κοντινότερη πόλη που μπορεί να προσφέρει ό,τι χρειάζονται οι μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας, αλλά και οι τουρίστες.


Πολλά τμήματα του Finca Bellavista έχουν καθαριστεί και χρησιμοποιούνται για ξυλεία, για τη δημιουργία βοσκοτόπων και για καλλιέργειες, ενώ οι κάτοικοι έχουν αναλάβει την αναδάσωση και την αναγέννηση των εδαφών όπου αυτό χρειάζεται. Οι εικόνες που έρχονται από εκεί είναι σίγουρα μαγικές και σε ταξιδεύουν.


Έτσι θα Σταματήσετε την Καρδιακή Προσβολή σε 1 λεπτό!



Ξέρατε ότι το… κόκκινο πιπέρι μπορεί να εμποδίσει την καρδιακή προσβολή σ’ένα λεπτό; Έτσι καλό θα ήταν να το έχετε πρόχειρο τουλάχιστον στο ντουλάπι της κουζίνας σας γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χρειαστείτε αυτό το πολύτιμο συστατικό.
Ένας Αμερικάνος βοτανολόγος,ο Δρ.Κρίστοφερ , δεν έχει χάσει κανέναν ασθενή του από καρδιακή προσβολή στα 35 χρόνιατης καριέρας του.Αυτό που κάνει είναι να δίνει ένα κουταλάκι του τσαγιού κόκκινο πιπέρι σε μια κούπα του τσαγιού νερό σε ασθενείς που έχουν τις αισθήσεις τους.Αυτή η θεωρία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη από προσωπική εμπειρία κια όχι από μελέτες που γίνονται σε ελεγχόμενες συνθήκες.Άρα είναι ακόμα πιο αξιόπιστη.
Ο λόγος που το κόκκινο πιπέρι αποτρέπει την καρδιακή προσβολή είναι γιατι έχει 90 ουσίες τουλάχιστον και σ’αυτές περιλαμβάνοναι η Χαμπανέρο,το Τά’ι’ τσί,το Άφρικαν μπερντ,Χαλαπίνο,καυτό πιπέρι από τη Τζαμάικα και το Σκοτς Μπόνετ(ένα είδος πολύ καυτής ξερής κόκκινης πιπεριάς). Ο συνδυασμός του κουταλιού κόκκινο πιπέρι και ενός ποτηριού νερό μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή αλλά έχουν τις αισθήσεις τους και αναπνέουν.
Αν το άτομο είναι αναίσθητο, βάλτε μερικές σταγόνες από το απόσταγμα κόκκινου πιπεριού κάτω από τη γλώσσα του ασθενούς.
Αυτό θα αυξήσει το ρυθμό της καρδιάς και θα μεταφέρει το αίμα σ’όλα τα μέρη του σώματος έτσι ώστε να έρθει σε ισορροπία η κυκλοφορία.Έχει επίσης αιμοστατικά αποτελέσματα,σταματά την αιμορραγία κια βοηθά στην ανάρρωση της καρδιάς.
Το φάρμακο που ακολουθεί θεωρείται το καλύτερο για έκτακτες ανάγκες καρδιακής προσβολής. Απλώς θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο πιπέρι και όχι καυτό.

Συστατικά:

Σκόνη από κόκκινο πιπέρι, μερικές φρέσκιες, κόκκινες πιπεριές, 50% αλκοόλ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα),1 λίτρο μπουκάλι νερό και γάντια.

Προετοιμασία:

1.Φορέστε τα γάντια , γιατί οι πιπεριές είναι πολύ καυτές.
2.Γεμίστε το ένα τέταρτο του μπουκαλιού με τη σκόνη από κόκκινο πιπέρι και βάλτε αρκετό αλκοόλ να καλύψετε τη σκόνη. Αν είναι δυνατόν, κάντε το αυτό την πρώτη μέρα της Νέας Σελήνης.
3.Ανακατέψτε μερικές φρέσκιες ,κόκκινες πιπεριές και προσθέστε αρκετό αλκοόλ ώστε να έχει υφή σάλτσας.
4.Προσθέστε το μείγμα στο μπουκάλι που πρέπει τώρα να είναι κατά τα ¾ γεμάτο.
5.Γεμίστε ως απάνω το μπουκάλι με αλκοόλ και κλείστε το καλά. Ανακινείστε το αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
6.Αφήστε το μείγμα μέχρι την επόμενη Νέα Σελήνη(μετά από 28-29 μέρες) και στραγγίστε το χρησιμοποιώντας μια γάζα. Κρατείστε το σε σκούρο μπουκάλι.
7.Αν θέλετε να έχετε μια πολύ δυνατή χροιά , στραγγίστε το μετά από 3 μήνες.
8.Κλείστε το μπουκάλι και αποθηκεύστε το σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.Δε χαλάει επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για όσο καιρό θέλετε.
Δοσολογία: 5-10 σταγόνες αυτού του βάμματο
σε ασθενή που έχει τις αισθήσεις του και έχει πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο . Δώστε του άλλες 5 με 10 σταγόνες σε 5 λεπτά . Επαναλάβετε τη θεραπεία μέχρι η κατάσταση του ασθενούς να βελτιωθεί . Αν ο ασθενής είναι αναίσθητος , βάλτε 1-3 σταγόνες κάτω από τη γλώσσα του και αρχίστε ΚΑΡ.Π.Α.(ανάνηψη). Επαναλάβετε τη θεραπεία κάθε 5 λεπτά μέχρι ο ασθενής να συνέλθει .

Τα ωφέλη στην υγεία:

-Το κόκκινο πιπέρι έχει ιδιότητες κατά των μηκύτων.
-Έχει θετικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα γιατί διεγείρει την παραγωγή γαστρικών υγρών και ανακουφίζει από τα αέρια.
-Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες ιδιαίτερα για τον καρκίνο του πνεύμονος και τους καπνιστές.Η καπσα’ι’σίνη στο κόκκινο πιπέρι είναι γνωστή για την αποφυγή ανάπτυξης όγκων από τον καπνό και έχει παρόμοια αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο συκωτιού.
-Βοηθάει στη θεραπεία στομαχικών προβλημάτων, ημικρανιών,συμπτωμάτων γρίπης,αλλεργιών,παχυσαρκίας,ερυθρότητος,πονόδοντου και αρθριτικών.
Υπάρχουν 26 διαφορετικά συστατικά στο πιπέρι αυτό , όπως ασβέστιο ,ψευδάργυρος ,σελήνιο ,μαγνήσιο ,βιταμίνες Α και C.
Ετοιμάστε αυτό αυτό το φάρμακο και πάντοτε να το έχετε πρόχειρο γιατί το κόκκινο πιπέρι είναι ένα από τα πιο δυνατά φυσικά μπαχαρικά που μπορούν να κάνουν θαύματα στην καρδιά.


Εκκλησία: ούτε «πτωχή», ούτε «τίμια»





του Λεωνίδα Καρύγιαννη

Tην επομένη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπρόσωπους της Εκκλησίας ο καθένας διαβάζει το αποτέλεσμα που θέλει.
Κάποιοι μιλάνε για υποχώρηση της κυβέρνησης, άλλοι για υποχώρηση της Εκκλησίας, όμως δεν θα σταθώ σε αυτό αλλά στην ουσία του ζητήματος.

Υπάρχουν αρκετοί αφελείς που πιστεύουν ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τα βιβλία των θρησκευτικών και μόνο. Η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται κυρίως για την περιουσία και τις επιχειρήσεις της και, για να τις προστατεύει, χρησιμοποιεί πάντοτε σαν προκάλυψη τους πιστούς, που ταυτόχρονα είναι και «πελάτες» της.
Η αλήθεια για την εκκλησιαστική περιουσία
Ποια είναι η αλήθεια για τα οικονομικά και την περιουσία που αποσιωπά και προστατεύει η Εκκλησία;

Η κινητή και ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας είναι τεράστια. Η ακίνητη είναι οικονομικά πολύ πιο ισχυρή από αυτήν του κράτους. Στην πιο πρόσφατη έρευνα, που διενήργησε το 2013 η διακομματική επιτροπή της Βουλής αναδείχτηκε πως το κράτος μπορεί να κερδίσει πάνω από 3 δισ. ευρώ (!) από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας. Η μελέτη βέβαια έμεινε στα ράφια.
Η έκταση της εκκλησιαστικής γης εκτιμάται περίπου σε 1.700.000 στρέμματα (καλά διαβάσατε, «ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες στρέμματα»). Η ίδια η Εκκλησία, όταν προσέφυγε στα δικαστήρια ενάντια στο νόμο Τρίτση, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αποτιμούσε την αξία της σε πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ (τότε, 8 τρισεκατομμύρια δραχμές)!
Η Εκκλησία τα νομικά της πρόσωπα και τα περίπου 2.500 μοναστήρια κατέχουν επίσης μετοχές σε τράπεζες, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, περίπου 1.000 κτήρια με γραφεία, καταστήματα και εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία σε τουριστικές τοποθεσίες, μισθωμένα βενζινάδικα σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.
Πόσο επιβαρύνεται το κράτος από την Εκκλησία;
Από το 1945 υπάρχει νόμος ο οποίος επέβαλλε στο κράτος να αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των κληρικών. Ποιος είναι ο αριθμός του μισθοδοτούμενου από το Δημόσιο προσωπικού της Εκκλησίας;

Πριν από τρία χρόνια το Βήμα έγραφε ότι τα στοιχεία της Eurostat «έδειχναν» 10.811 εκκλησιαστικούς δημοσίους υπαλλήλους και 350 διοικητικούς υπαλλήλους, που υπηρετούσαν ως γραμματείς ή οδηγοί μητροπολιτών. Πρέπει να προστεθούν επίσης άτομα που εργάζονται σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και έχουν εισέλθει στο μισθολόγιο του Δημοσίου, καθώς και αποσπασμένοι κληρικοί σε μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο εξωτερικό, σε ιεραποστολικά κέντρα στην Αφρική και σε μοναστήρια. Αναφέρονται ακόμα ορθόδοξοι κληρικοί από εκκλησίες του εξωτερικού που ήρθαν να σπουδάσουν στην Ελλάδα και πληρώνονται από το ελληνικό κράτος. Ο αριθμός των παραπάνω παραμένει θολός.
Για όλο αυτό το εκκλησιαστικό προσωπικό η μισθοδοσία κοστίζει στον προϋπολογισμό 220.000.000 ευρώ και η συμβολή της Εκκλησίας είναι μηδενική.

Από την πλευρά της, η Εκκλησία είχε συμφωνήσει να δίνει στο κράτος το 25% των ακαθάριστων εσόδων της από τους ναούς. Το ποσοστό αυτό όμως με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το νόμο 3220/2004 έγινε μηδέν τοις εκατό! Ακολούθως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο 3295 εκμηδένισε και την υποχρέωση της Εκκλησίας να δίνει φόρο 10% για τα εισοδήματα από τις εμπορικές μισθώσεις γαιών και υποδομών.
Οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας συνεχίστηκαν όμως και πρόσφατα, μέσα στην κρίση.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 αναίρεσε την υποχρέωση να καταβάλλεται ΦΠΑ σε όσους ανεγείρουν νέες υποδομές για τις περιπτώσεις των ακινήτων που χτίζονται για εμπορική δραστηριότητα της Εκκλησίας. Με το νόμο 2459/2007 απαλλάχθηκαν από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας η Εκκλησία, οι ναοί και τα μοναστήρια.

Ας σκεφτούμε ότι όλα αυτά γίνονται σε ένα κράτος που προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους για δάσκαλους και γιατρούς, για σχολεία και νοσοκομεία, την ώρα που πολλοί πεθαίνουν χωρίς να γίνεται κανένα θαύμα για να σωθούν.
Η φοροαποφυγή της Εκκλησίας γίνεται νόμιμα λοιπόν. Και με πιέσεις προς τις κυβερνήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων πάντοτε υποχωρούν για ευνόητους λόγους. Αλλά υπάρχει και παράνομη φοροδιαφυγή ακαθορίστου ύψους με διάφορους τρόπους. Από τα ακαθάριστα έσοδα των εκκλησιών οι ιερείς δηλώνουν τα 10% ως τακτικά έσοδα και τα 90%  ως έσοδα από δωρεές. Τι επιτυγχάνονταν έτσι; Το κράτος αδυνατούσε να φορολογήσει το 90% των δηλούμενων εσόδων των εκκλησιών.
Οι εκκλησιαστικές αυτές πρακτικές φοροδιαφυγής ακολουθούνται  από την Εκκλησία που αποφεύγει με κάθε τρόπο να φορολογηθεί.
Διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους: η μόνη λύση
Η λύση βρίσκετε στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το κράτος πρέπει να διαχωριστεί από την Εκκλησία. Η τελευταία οφείλει να διαχειριστεί τα δικά της πράγματα όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, και τα έσοδα έχει και την περιουσία.

Διαφορετικά, αν το κράτος συνεχίζει να συντηρεί την Εκκλησία θα πρέπει να την ελέγξει και να τη φορολογήσει, όπως φορολογείται το σύνολο της ελληνικής  κοινωνίας
Εδώ όμως υπάρχει πρόβλημα. Η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας περιπλέκεται σε ένα λαβύρινθο χιλιάδων νομικών προσώπων που ελέγχονται από αυτήν. Μόνον οι Μονές είναι 2.500 στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί να υπάρξει όμως, έστω σε αυτές τις συνθήκες, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας; Με το κτηματολόγιο. Αλλά η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο.
Η Εκκλησία είναι ένας από τους παράγοντες που δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί το εθνικό κτηματολόγιο και οι λόγοι είναι πολλοί.

Κατ’ αρχήν, με το Κτηματολόγιο, α] θα ξεκαθαριστεί και θα οροθετηθεί το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας της. Μιλάμε για 1,7 εκατ. περίπου στρέμματα γης και χιλιάδες άλλα ακίνητα. β] έπειτα θα πρέπει να βρεθούν οι νόμιμοι τίτλοι κτήσης της Εκκλησίας για την περιουσία της. Πράγμα από δύσκολο έως αδύνατο, και γεγονός που θα αποκάλυπτε τις σχέσεις της  Εκκλησίας με όλες τις εξουσίες (Βυζάντιο, οθωμανική αυτοκρατορία, δικτατορίες κλπ.).
Ας αφήσουμε όμως το αμαρτωλό παρελθόν. Στη Ελλάδα της ανεργίας, της φτώχειας και της κρίσης σήμερα, η Εκκλησία πρέπει να αναγκαστεί να πληρώσει το δικό της μερίδιο, γιατί  πρέπει να σταματήσει να υπάρχει επιτέλους αυτό που γράφει ο Νεγρεπόντης και τραγουδάει ο Κηλαηδονης: «τα κουκιά ειναι μετρημένα / εκ θεού κανονισμένα / έθνος θρόνος οικογένεια / και τα δώδεκα Ευαγγέλια».
Επίσης πρέπει σε όλους τους τόνους να τονίσουμε ότι δεν θα αφήσουμε τον  σ. Νίκο Φιλη να  γίνει βορά του εκκλησιαστικού ιερατείου και κανενός Καμμένου εκπρόσωπου του στην  κυβέρνηση.

Ο Λεωνίδας Καρύγιαννης είναι μέλος της Ο.Μ.  Ηρακλείου Αττικής

Τουρκία: Στην πολιτική δίνη στροβιλίζεται η οικονομία


Στις 24 Σεπτεμβρίου 2016 ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία στην κατηγορία του «ακατάλληλου για επενδύσεις». Ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης για την υποβάθμιση είναι η μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις στο κράτος, οι οποίες μεταξύ άλλων «προκαλούν αμφιβολίες για την ικανότητα των θεσμών χάραξης πολιτικής να επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο τόσο στο νομοθετικό τομέα, όσο και στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων».
Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή γεωπολιτικών διεργασιών στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι αποφάσεις και οι προσανατολισμοί της Άγκυρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση της χώρας στην κατηγορία των «ακατάλληλων για επενδύσεις» έγινε σε ένα πλαίσιο σημαντικών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΗΠΑ για τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία και ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πέραν τούτων όμως, η πρόσφατη απόφαση του Moody’s λήφθηκε μετά την απόφαση του Standard & Poor’s που είχε ήδη υποβαθμίσει κατά δύο μονάδες την τουρκική οικονομία αμέσως μετά το πραξικόπημα και πριν την επικείμενη επίσης σημαντική αξιολόγηση του Fitch, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2017. Συνεπώς η δημοσιοποίηση της αρνητικής έκθεσης του Moody’s δεν είναι καθόλου άσχετη με τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως καθόλου άσχετη με τις πολιτικές εξελίξεις δεν ήταν και η αναβάθμιση της Τουρκίας από τον ίδιο οίκο αξιολόγησης το 2013, επίσης μετά από σημαντική συνάντηση του Ερντογάν με τον Ομπάμα. Τότε όμως στο γεωπολιτικό πλαίσιο απουσίαζαν σημαντικά στοιχεία που σήμερα είναι περισσότερο από καθοριστικά. Η εμβάθυνση της στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας στο συριακό έδαφος, η κλιμάκωση της βίας στο Κουρδικό και φυσικά η πραξικοπηματική απόπειρα, είναι ίσως οι σημαντικότερες εξελίξεις που προκαλούν την ανησυχία των «αγορών».
Πέραν των άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που θα έχει η αρνητική αξιολόγηση του Moody’s για μια οικονομία που εν πολλοίς ακόμα είναι εξαρτημένη από τις ροές ξένου κεφαλαίου, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σημαντική για ένα άλλο λόγο: Αυτό των επιπτώσεων του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην πολιτική οικονομία της Τουρκίας. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της αξιολόγησης συμπίπτει και με την εντεινόμενη φημολογία περί πιθανής απόφασης του Ερντογάν να επιμηκύνει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης πέραν των τριών μηνών που αρχικά αποφασίστηκε. Φυσικά οι παρατηρήσεις του οίκου Moody’s δεν αφορούν στην ουσία των οικονομικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Με αυτές δε φαίνεται να υπάρχει ισχυρή διαφωνία. Θεωρητικά φαίνεται όμως να υπάρχει «πρόβλημα» αφού οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον περισσότερα οικονομικά και πολιτικά ρίσκα στην Τουρκία, εξαιτίας κυρίως της περιθωριοποίησης των «συμβατικών» μεθόδων λήψης αποφάσεων.
Η διακυβέρνηση της χώρας πλέον δεν εξαρτάται από την Εθνοσυνέλευση, αλλά από ένα κυβερνητικό διάταγμα του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία Ερντογάν. Στο σημείο αυτό ακριβώς, η εν πολλοίς αναμενόμενη αρνητική αξιολόγηση του οίκου επανέφερε με «απρόσμενο» και έντονο τρόπο την ανάγκη συζήτησης για τους μεταπραξικοπηματικούς οικονομικούς ?προσανατολισμούς της Τουρκίας. Άλλωστε «οικονομία και πραξικόπημα» είναι ένα από τα ζητήματα που ελάχιστα έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα στη χώρα.
Μιλώντας ενώπιον του Τουρκο-Αμερικανικού Πολιτιστικού Συνδέσμου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν περιέγραψε τον οικονομικό πόλεμο ενάντια στην κοινότητα Γκιουλέν ως εξής: «Στη διαδικασία που υπάρχει τώρα ευτυχώς έχουμε την ισχύ να κάνουμε πολλά πράγματα που σε κανονικές εποχές δε θα μπορούσαμε να κάνουμε. Τι γινόταν στο παρελθόν; Εμείς τους δίναμε οικόπεδα και ακίνητες περιουσίες για να χτίσουν σχολεία και να συμβάλουν στην οικονομία της χώρας μας. Μήπως θα μπορούσαμε να τα πάρουμε πίσω σε κανονικές συνθήκες; Δεν θα μπορούσαμε! Όμως τώρα με τα κυβερνητικά διατάγματα και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης τα παίρνουμε όλα πίσω και τα παραδίδουμε στο κράτος». Αυτή η -κατά πολλούς- αφοπλιστική ειλικρίνεια του Ερντογάν είναι όντως διδακτική από πολλές απόψεις. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δημοσιοποιεί την αναντίλεκτη πραγματικότητα ενός καθεστώτος εξαίρεσης, το οποίο όπως λειτούργησε ιστορικά, έτσι συνεχίζει να λειτουργεί και στο τουρκικό πλαίσιο: είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης σε ένα συγκεκριμένο στάδιο που οι προηγούμενες «κανονικές» διαδικασίες φτάνουν στα όρια της αποτελεσματικότητας τους. Ζητήματα που ο «κυρίαρχος» ήθελε να προωθήσει αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν μπορούσε, με την «έκτακτη ανάγκη» καθίστανται εφικτά και υλοποιήσιμα.
Η σημασία του αποσπάσματος της ομιλίας Ερντογάν αυξάνεται εάν συνυπολογιστεί ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και τα κυβερνητικά διατάγματα δεν αφορούν πλέον μόνο στην κοινότητα Γκιουλέν. Μάλιστα εάν επικεντρωθεί κάποιος στην οικονομία, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι η «εξαιρετική κατάσταση» εργαλειοποιείται και αναπαράγεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με τρόπο που να θέτει τις βάσεις μιας ευρύτερης και μακροπρόθεσμης οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής της χώρας. Στο σημείο εκείνο που η εξουσία αντιλαμβάνεται ότι η χρονική διάρκεια της έκτακτης ανάγκης δεν είναι αρκετή για το βάθεμα του μετασχηματισμού, τότε δε θα διστάσει να την επιμηκύνει.
Είναι γεγονός ότι το νομικό και το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που αφορά στην τουρκική οικονομία δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά το πρόγραμμα της κυβέρνησης, έτσι όπως αυτό συγκροτήθηκε επίσημα με το τέλος των επαναληπτικών εκλογών του Νοεμβρίου 2015. Εκείνο όμως που ξεκαθαρίζει είναι ότι διαμέσου των κυβερνητικών διαταγμάτων, η Κυβέρνηση του ΑΚΡ θέλει να επιταχύνει την υλοποίηση τουλάχιστον των βασικών αξόνων του οικονομικού της οράματος.
Οι βασικοί άξονες περιστρέφονται κυρίως γύρω από την αναζήτηση απαντήσεων στους σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που σημειώνονται ιδιαίτερα μετά το 2012. Το κυβερνών κόμμα στοχεύει στην εφαρμογή μιας πολιτικής με επίκεντρο την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής που να αγγίζει και το δύσκολο πεδίο των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όμως η τουρκική Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις στην οικονομική στασιμότητα των τελευταίων χρόνων χωρίς την ύπαρξη ενός ισορροπημένου αναπτυξιακού πλάνου. Ενώ από τη μια πλευρά οικοδομούνται οι βάσεις ενίσχυσης της ενθάρρυνσης των τοπικών επενδύσεων, ενώ παραχωρούνται νέες πηγές κερδοφορίας προς τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, από την άλλη δεν σημειώνεται καμιά απαίτηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα σε επίσης συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκ μέρους του κράτους.
Και «κρατικό ταμείο πλούτου»
Η δημιουργία του «κρατικού ταμείου πλούτου» είναι μια επιπλέον αξιοπρόσεχτη πολιτική του ΑΚΡ στο μεταπραξικοπηματικό οικονομικό πλαίσιο. Ουσιαστικά η ίδρυση του εν λόγω επενδυτικού ταμείου γίνεται για να υποστηριχθούν τα τεράστια έργα υποδομής, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού ή υλοποίησης. Το διάσημο «κανάλι Κωνσταντινούπολης» το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει τεχνητό νησί, το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, νέες υποθαλάσσιες γραμμές τρένων και μετρό, καθώς και ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Άκουγιου, είναι μεταξύ των έργων που θέλει να στηρίξει το εν λόγω ταμείο. Εξαιτίας της οικονομικής στασιμότητας των τελευταίων χρόνων, έργα αυτού του μεγέθους δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να αυτοχρηματοδοτούνται ή και να ενισχύονται από το κράτος. Για κάποιο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ΑΚΡ επέλεξε τον δρόμο της παροχής εγγυήσεων αυτών των επενδύσεων μέσα από το κρατικό ταμείο. Όμως αυτή η επιλογή τελικά προκαλούσε επιπρόσθετα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό. Το «ταμείο πλούτου» έγινε με στόχο να αποτελέσει μια ιδιότυπη οικονομική εγγύηση εκτός των πλαισίων του κρατικού προϋπολογισμού.
Πέραν όμως από αυτή τη διάσταση, ο τρόπος που προωθείται το ταμείο παραπέμπει στην εμφάνιση ενός «παράλληλου προϋπολογισμού», ο οποίος δεν θα υπόκειται σε κανένα ουσιαστικό δικαστικό ή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Οι πηγές χρηματοδότησης του ταμείου, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, φαίνεται να είναι τα έσοδα από τις νέες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, από τα ανεργιακά ταμεία και τα διάφορα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων των εργαζομένων, καθώς και από την εισροή ξένων κεφαλαίων τα οποία σύμφωνα με τα κυβερνητικά διατάγματα δεν θα περνούν από τους παραδοσιακούς ελέγχους. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση του ΑΚΡ πετυχαίνει μεταξύ άλλων και έναν παράλληλο στόχο, αυτόν της κατακόρυφης αύξησης των ιδιωτικοποιήσεων. Για παράδειγμα στο πρώτο πλάνο των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων τέθηκαν οι ακίνητες περιουσίες και γενικότερα οι υποδομές κρατικών ή ημικρατικών οργανισμών όπως κρατική ραδιοτηλεόραση, η Διεύθυνση Βακουφίων, η κρατική εταιρεία ζάχαρης, η κρατική εταιρεία κάρβουνου, η Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας. Ο συνολικός αριθμός των κρατικών ή ημικρατικών οργανισμών των οποίων σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση των ακινήτων τους, φτάνει τους 113, πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά διατάγματα. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι η ιδιωτικοποίηση των υποδομών αυτών των οργανισμών προέκυψε ως απάντηση του ΑΚΡ στις μεγάλες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που κατάφεραν να εμποδίζουν την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση διευκολύνθηκε μέσα από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Η έκτακτη ανάγκη για τους εργαζομένους…
Οι οικονομικές ρυθμίσεις του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία δεν αφορούν μόνο στο επίπεδο του επιχειρηματικού κόσμου. Αντίθετα επηρεάζουν καθοριστικά τα ευρύτερα στρώματα των εργαζομένων, δημιουργώντας νέες εστίες αντιπαραθέσεων και πόλωσης. Άλλωστε η ιστορική εμπειρία τόσο των στρατιωτικών πραξικοπημάτων όσο και των καθεστώτων εξαίρεσης ή στρατιωτικών νόμων στην Τουρκία επιβεβαιώνει τις συνέπειες όχι μόνο στην υπόθεση της αναδιάταξης των οικονομικών ισορροπιών στα επιχειρηματικά στρώματα, αλλά και τη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Τα κυβερνητικά διατάγματα που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση του ΑΚΡ περιορίζουν αισθητά ή και καταργούν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως αυτό της συνδικαλιστικής δράσης.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία σε αυτό το επίπεδο αποκαλύπτουν ότι σε περίοδο λιγότερη των τριάντα ημερών μετά την αποτυχημένη πραξικοπηματική απόπειρα, έγινε χρήση ευρείας αστυνομικής βίας για την καταστολή απεργιών σε τέσσερις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις και δήμους, σημειώθηκαν απολύσεις εργαζομένων με αιτιολογικό τη συντεχνία στην οποία ήταν οργανωμένοι, ενώ συνελήφθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι μόνο με την «υποψία» ότι ήταν οργανωμένοι σε «ύποπτες συντεχνίες». Στην εταιρεία ΙΜΕΣ, η απάντηση που πήραν οι εργαζόμενοι στο αίτημά τους για μισθολογικές αυξήσεις ήταν παραπάνω από χαρακτηριστική: «Ελάτε στα σύγκαλά σας! Υπάρχει καθεστώς έκτακτης ανάγκης!».  Ο χώρος δοκιμής των νέων εργασιακών σχέσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι ο χώρος της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι ήδη απολυμένοι, ενώ τα κυβερνητικά διατάγματα έθεσαν το πλαίσιο της νέας εργοδότησης: πέραν των εξετάσεων θα υπάρχει πλέον προσωπική συνέντευξη και ο υποψήφιος θα εργοδοτείται στη βάση προσωπικού συμβολαίου τεσσάρων χρόνων. Η πληρωμή θα γίνεται «με την ώρα» και δεν θα έχει το δικαίωμα επιλογής μετάθεσης πριν συμπληρώσει έξι χρόνια συνεχούς υπηρεσίας.
Λαμβανομένου υπόψη του δεδομένου ότι η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί περίπου το 40% του δημόσιου τομέα της Τουρκίας, τότε γίνεται πιο εύκολα κατανοητό το μέγεθος της σημασίας του μοντέλου εργοδότησης που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στα σχολεία. Και είναι ακριβώς το συγκεκριμένο μέγεθος και το περιεχόμενο του μοντέλου των εργασιακών σχέσεων που φαίνεται να γεννούν και τα νέα πεδία της κοινωνικής αντιπαράθεσης του επόμενου χρονικού διαστήματος στη χώρα.
Ο Νίκος Μούδουρος είναι δρ Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών