Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Επιμένει η Phoenix Capital: Έρχεται κραχ!

Η επόμενη κρίση είναι προ των πυλών, τονίζει η Phoenix Capital

Στην… ultra-bearish εκτίμησή της ότι έρχεται κραχ στις αγορές επιμένει η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών, Phoenix Capital.
Σε σημερινό (2/11) σημείωμά της τονίζει πως οι αγορές έχουν… σηκώσει κόκκινα πανιά και καλεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν.
Η επόμενη κρίση είναι προ των πυλών, τονίζει η Phoenix Capital, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές, χρησιμοποιώντας... γραφήματα.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως ο S&P 500 έχει χάσει τα επίπεδα της κρίσιμης στήριξης (κόκκινη γραμμή), ενώ η τάση δε βρίσκεται σε bull market.


Το ίδιο έχει συμβεί και με τα ομόλογα υψηλής απόδοσης.

συνέχεια εδώ.



«Kόφτης» σε επιδόματα πρόνοιας και μισθούς ενστόλων



Τριπλό μέτωπο με ασφαλιστικό, εργασιακό και με το εγγυημένο εισόδημα που κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση, άνοιξαν οι δανειστές στην κυβέρνηση.
Το ασφαλιστικό επανέρχεται στην ατζέντα από δυο πλευρές:
* Από την πλευρά των δανειστών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και ΕΜΣ) οι οποίοι έχουν διατυπώσει τις παρατηρήσεις τους για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου 4387 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Οι ενστάσεις τους επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα του υπολογισμού των νέων και του επανυπολογισμού των παλιών κύριων συντάξεων, που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το στόχο μείωσης των συνταξιοδοτικών δαπανών. Οσο καθυστερεί η πλήρης εφαρμογή του νόμου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ζητηθούν από τους δανειστές πρόσθετες περικοπές συντάξεων μέσα στο 2017.
* Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έθεσε με την τελευταία του έκθεση θέμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ενώ συνέδεσε την εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε πανελλαδική κλίμακα από την 1/1/2017 με τη μείωση ενός ποσοστού από τις κύριες συντάξεις, καθώς αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει τα 760 ως 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να εφαρμοστεί το κοινωνικό εισόδημα που θα στηρίξει φτωχά νοικοκυριά από το 2017.
Ο νέος φορέας
Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει μέσω του αρμόδιου υπουργού ότι το «ασφαλιστικό έκλεισε» και δεν θα ανοίξει ξανά, πλην, όμως, δεν έχει τίποτε ουσιαστικό να επιδείξει στους δανειστές που να τεκμηριώνει τη θέση αυτή, καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται και τα Ταμεία πληρώνουν συντάξεις όχι γιατί αυξάνονται τα έσοδα, αλλά επειδή παρακρατούν άνω του 1 δισ. ευρώ από εισφορές που χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ και καθυστερούν την έκδοση των συντάξεων. Ολο το βάρος αυτό, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στον οποίο θα ενταχθούν από την 1/1/2017 όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης. Ούτε ο ΕΦΚΑ όμως είναι έτοιμος να λειτουργήσει, καθώς ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα που ξεκινούν από τη διοικητική του οργάνωση και φτάνουν στην καρδιά του συστήματος που είναι η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και η απόδοση συντάξεων με ενιαίους κανόνες.
Ο ΕΦΚΑ μοιάζει αυτή τη στιγμή με μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να τινάξει όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα στον αέρα.
Χρηματοδότηση
Στο μέτωπο του εγγυημένου εισοδήματος, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς ούτε σε αυτό το πεδίο υπάρχει πρόοδος και το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν έχει καταστήσει σαφές από ποιες πηγές θα πάρει τα 760 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή του ελάχιστου εισοδήματος σε όσους έχουν ελάχιστους πόρους διαβίωσης. Το εγγυημένο εισόδημα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή πιλοτικά ενισχύει με 200 ευρώ το μήνα τα μεμονωμένα άτομα που δεν έχουν κανένα οικονομικό πόρο, ενώ σε περίπτωση ζευγαριών το ποσό ανεβαίνει στα 300 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
enikonomia.gr


Ανεξέλεγκτο ντόμινο αποσταθεροποίησης και διάλυσης Ευρωζώνης βλέπουν οι Αμερικανοί.



Το 1959 ο Αϊζενχάουερ, το 1991 ο Μπους πατήρ και το 1999 ο Κλίντον επισκέφθηκαν την Αθήνα με επόμενο σταθμό την Αγκυρα σε μία επίδειξη ενδιαφέροντος για τους δύο εταίρους των ΗΠΑ -και σε μόνιμες μεταξύ τους εντάσεις και τριβές- στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. 

 Σήμερα το στίγμα της επικείμενης επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα είναι εντελώς διαφορετικό, με την Ελλάδα να είναι για τις ΗΠΑ ένα από τα πολλά μέτωπα μιας πολυμέτωπης κρίσης στην ΕΕ – Ευρωζώνη και όχι ένας δυσπροσάρμοστος σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα εταίρος, στον οποίο πρέπει να γίνουν εκπτώσεις για γεωπολιτικούς λόγους.

Στη γερμανική πρωτεύουσα ο Ομπάμα θα συναντηθεί εκτός της Μέρκελ με τον Ολάντ, τον Ρέντσι και τη Μέι και έτσι, αν αθροίσουμε και τις επαφές του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, προκύπτει μια εκ του σύνεγγυς ενημέρωση και διαβούλευση με τις ηγεσίες που εμπλέκονται σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της ΕΕ – Ευρωζώνης από τη διαχείριση του Brexit, την ανάγκη σταθεροποίησης της Ελλάδας μέχρι την πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση στον Νότο και στη Γαλλία λόγω της μονομερούς δημοσιονομικής λιτότητας.
Η περιοδεία Ομπάμα, από μόνη της εξαίρεση στη διεκπεραιωτική κανονικότητα ενός απερχόμενου προέδρου, δεν θα έχει άμεσες και ορατές επιπτώσεις στους συσχετισμούς στην ΕΕ – Ευρωζώνη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ προς τη Γηραιά ήπειρο δεν θα γίνει κατανοητό.
Το μήνυμα, δυνατό και ευκρινές, είναι ότι εν όψει των εκλογικών ανατροπών και των συνεπακόλουθων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων που θα σκιάσουν την ΕΕ – Ευρωζώνη στο διάστημα από το δημοψήφισμα στην Ιταλία στις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2017 η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να μείνει απαθής παρατηρητής, καθώς ο συνδυασμός της κρίσης στην Ευρωζώνη με τη διαχείριση του Προσφυγικού, με φόντο την άνοδο των αντισυστημικών λαϊκισμών και την εθνική προστατευτική αναδίπλωση είναι μια βαρύνουσα απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην ΕΕ – Ευρωζώνη όχι μόνο δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια κοινή στάση με τις ΗΠΑ για τη Συρία, την Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά, όπως κατέδειξε το βραχυκύκλωμα στην επικύρωση της συμφωνίας CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύ-σεων, γνωστή με τα αρχικά ΤΤΙΡ.
Οι ΗΠΑ, που επέβαλαν μεταπολεμικά στη Δυτική Ευρώπη τη δυναμική της οικονομικής συνεργασίας στη λογική της πιο ορθολογικής διαχείρισης του Σχεδίου Μάρσαλ, ανησύχησαν όταν δημιουργήθηκε η Ευρωζώνη, το 1999, για την προοπτική μιας πλήρως χειραφετημένης ΕΕ που θα διεκδικούσε ρόλο ισότιμου εταίρου στη Διατλαντική Σχέση.
Ετσι όταν Γαλλία και Γερμανία το 2003 εναντιώθηκαν στην εισβολή στο Ιράκ, οι ΗΠΑ μεθόδευσαν, υπό τον συντονισμό των Μπλερ, Αθνάρ και Μπαρόζο και την Ανατολική Ευρώπη, μια φιλοαμερικανική «συμμαχία προθύμων».
Σήμερα οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο αποσταθεροποίησης, που θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα ακύρωνε τη βασική στρατηγική στόχευση της Ουάσιγκτον για Συνολική Διατλαντική Σχέση με πυλώνες το ΝΑΤΟ και τη Συνθήκη ΤΤΙΡ. Στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του στην Ευρώπη ο Ομπάμα θα θυμίσει στους συνομιλητές του στη γερμανική πρωτεύουσα ότι οι ΗΠΑ είναι θα παραμείνουν βαρύνουσα συνιστώσα της σταθερότητας της γηραιάς ηπείρου.

ethnos.gr

Πάει ο ακατάσχετος λογαριασμός, τώρα μιλούν για φορολογικά κίνητρα

Το σχέδιο θα προβλέπει λοταρίες σπιτιών ή αυτοκινήτων, αλλά και επιστροφές χρημάτων για φορολογούμενους αλλά και τις επιχειρήσεις για τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών

«Δεύτερες σκέψεις» αρχίζουν να κάνουν πλέον στην κυβέρνηση, μετά το «μπλόκο» των δανειστών στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τον ειδικό «ακατάσχετο» επαγγελματικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των δανειστών επιμένει στην άκαμπτη στάση της για ειδική προστασία από κατασχέσεις, στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων όπου θα καταλήγουν οι εισπραξεις από τις πληρωμές με «πλαστικό χρήμα».
Αντιθέτως, «συμφωνία επί της αρχης» φαίνεται πως υπήρξε με τους δανειστές στο σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που, με βάση την κυβερνητική πρόταση, θα προβλέπει φόρο 50% αν δηλωθούν χρήματα πριν ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος ή 55% (ως 60%) αν ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά δεν έχει (ή έχει) ολοκληρωθεί.
Ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση έλεγαν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην ισχύσει ο ακατάσχετος λογαριασμός, επειδή δεν θα μπορεί τότε να εφαρμοστεί το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών» με κάρτες, POS κλπ. Η θέση των θεσμών όμως ήταν πως όποια υπερχρεωμένη επιχείρηση θέλει τέτοια προστασία, πρέπει να επιδιώξει να ενταχθεί στην ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της (δημόσιο, Ταμεία, τράπεζες, εργαζόμενοι, προμηθευτές κλπ) και να μην ισχύσει σαν κίνητρο μια «οριζόντια» προστασία στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων.
Μπροστά στην άρνηση αυτή, στην κυβέρνηση είχαν αρχίσει ήδη από τον Οκτώβριο να μιλούν για «προστατευμένο» από κατασχέσεις (και όχι καθολικά «ακατάσχετο») λογαριασμό, υπονοώντας πως έχουν αντιπροτείνει μερική προστασία έως ενός ποσοστού των υπολοίπων που απομένουν στους λογαριασμούς, αφού πρώτα εξοφληθεί το δημόσιο από αυτές.
Αντ' αυτών όμως, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η αντίληψη όσων λένε πως πρέπει επειγόντως η κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί πλέον από τις αρχικες θέσεις της, για να μην κολλήσει η διαπραγμάτευση.
Ως εναλλακτική πρόταση, κυβερνητικοί παράγοντες εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να ισχύσει ένα ενισχυμένο πλέγμα φορολογικών κινήτρων για όσους θα αποδέχονται τις πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει λοταρίες σπιτιών ή αυτοκινήτων, αλλά και επιστροφές χρημάτων ή επιπλέον έκπτωση φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) για τους φορολογούμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών τους καρτών.
Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος θα απαιτείται να συλλέγει αποδείξεις, αναλόγως προς το ύψος του εισοδήματος που δηλώνει. Αυτό και από μόνο του θα δημιουργήσει πίεση στις επιχειρήσεις να αρχίσουν να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές.
Παράλληλα και οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται από την 1η Ιανουαρίου με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ

Σε ομηρεία χιλιάδες οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Στα Ειρηνοδικεία της χώρας παίζεται εδώ κι ένα μήνα το δράμα της χώρας καθώς χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες κοκκινισμένων ακινήτων που απουσία κυβερνητικής πρωτοβουλίας κρατούνται όμηροι μιας και δεν γνωρίζουν εάν θα "πλειστηριαστούν" ή όχι οι πρώτες κατοικίες τους.

Ένας μήνας συγκεκριμένα έχει περάσει από τις εξαγγελίες πως θα υπάρξει μέριμνα και τροπολογία που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις κατά της α κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, όμως όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση υποσχέθηκε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει με τρόπο άμεσο. Κι αυτό παρά το ότι με πρωτοβουλία της ΝΔ της δόθηκε ευκαιρία να περάσει σχετική ρύθμιση και την αρνήθηκε προφανώς προσκρούοντας στην άρνηση των δανειστών. Αντίστοιχα με το πλαίσιο προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο αν κι εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό με τον πλέον επίσημο τρόπο στη ΔΕΘ όμως ακόμα δεν προχώρησε, σήμερα χιλιάδες οφειλέτες ζουν καθημερινά με τον φόβο της απώλειας των σπιτιών τους. Μοναδική προστασία τους εκτός της «ασπίδας προστασίας» των ακτιβιστών, είναι η αποχή των συμβολαιογράφων και η εθιμικού χαρακτήρα προσωπική εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να μην γίνονται κατασχέσεις και να μην εκδίδονται διαταγές πλειστηριασμού από το Δημόσιο. Όλοι όμως γνωρίζουν πως αυτή η πολιτική έχει βραχύ ορίζοντα και πως τίποτα ακόμα – παρά τις υποσχέσεις – δεν έχει κριθεί.
Στον αντίποδα των παραπάνω, δεκάδες είναι οι κατασχέσεις που συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατοικία κι άλλα περιουσιακά στοιχεία με επικέντρωση στους ρημαγμένους από την κρίση επαγγελματίες. Πολίτες που δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, περιπτώσεις μικρο-επιχειρηματιών που έπεσαν έξω κι άλλες καθημερινές ιστορίες δημιουργούν ένα κοινωνικά ασφυξκτικό κλίμα. Παράλληλα, οι καταγγελίες πως ισπανική τράπεζα έχει αναλάβει τη διαχείριση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στη χώρα μας και μάλιστα στο λαϊκό Περιστέρι για χρέος μόλις 28.000 ευρώ προκαλεί ερωτηματικά.
Πάντως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει περισσότερο επικοινωνιακά παρά ουσιαστικά να θέλει να διαχειριστεί το ζήτημα. Για την ακρίβεια επιλέγει να απέχει από κάθε απάντηση για το τι προτίθετραι να κάνει και με ποιο τρόπο και απλά να μιλά γενικά για προστασία της στέγης.

 newmoney.gr