Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ξέσπασμα Φίλη κατά Τσίπρα: Ποιός κάνει λάθος; Ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;

«Από την πρώτη μερα που με επέλεξε ο πρωθυπουργός σκεφτόμουν την μέρα του αποχαιρετισμού. Αλίμονο στον πολιτικό που αυταπατάται», είπε ο Νίκος Φίλης, ξεκινώντας την ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Παιδείας στον Κώστα Γαβρόγλου.

Ο κ. Φίλης κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του μίλησε για τα ολήμερα και τα ΕΠΑΛ, τα ειδικά σχολεία, την ενισχυτική διδασκαλία, είπε ότι στις 12/09 άνοιξαν κανονικά όλα τα σχολεία με τους εκπαιδευτικους και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ ευχαρίστησε ιδιατέρως στον διευθυντή του γραφείου του για την ακάματη προσφορά του. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ο κ. Φίλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος.
Οσον αφορά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, δεν έκρυψε την πίκρα του με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Ποιός κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής η ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;» είπε ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στο άριστα που του έβαλε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Παρ' όλα αυτά αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε σε 1,5 μήνα μη προβιβάσιμος βαθμός. «Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο».
«Βλέπετε κάποιοι απο εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην αριστερά όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Χαρακτήρισε όλα αυτά ως «τα πιο ακριβά πτυχία μας». «Αυτά είναι όσοι δεν θα αποκτήσουν οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από τη ζωή με όσους τίτλους απόκτησαν με τα χρήματα του μπαμπά τους. Αυτό το μέταλλο δεν ανταλλάσσεται ακόμα και με την υπουργική θέση».
«Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημα γιατί ο Φίλης δεν δέχθηκε υπουργεία. Δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντά τη συλλογική» ειπε για το θέμα ο κ. Φίλης.
«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων και ορκισμένους εχθρούς. Κάθε καλα ενημερωμενος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της εκκλησίας» πρόσθεσε και συνέχισε: «Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά την άρση των παρεξηγησεων οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ», αναφερόμενος στη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Αναφερόμενος στην αντίθεση του αρχιεπισκόπου, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «όψιμη», στην ίδρυση τεμένους έκανε λόγο για «υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής» και «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων» λέγοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό σύστημα.
«Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε».

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Πώς θα επηρεάσει τις αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών



Να αποκωδικοποιούσουν το τι θα σημαίνει μια ισχυρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον ή μια ισχυρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ επιχειρούν οι χρηματοοικονομικοί οίκοι στις αναλύσεις τους, δίδοντας και προσοχή στο ρόλο του Αμερικανικού Κογκρέσου και στις δύο αυτές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch σε περίπτωση ισχυρής επικράτησης των Δημοκρατικών αναμένονται υψηλότερη φορολογία και αυστηρότερες ρυθμίσεις, ενώ σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικανών δεν αποκλείονται εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και υψηλότερο έλλειμμα.
Το ισχυρό προβάδισμα οποιουδήποτε υποψηφίου υποδηλώνει μεγαλύτερα περιθώρια για δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, τα οποία θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη και άρα σε υψηλότερα επιτόκια με επίπτωση στις μετοχές.
Εάν εκλεγεί η Κλίντον και οι Ρεπουμπλικανοί ελέγξουν τουλάχιστον ένα σώμα του Κογκρέσου, δηλαδή εάν υπάρξει διαιρεμένο Κογκρέσο, αυτό θα οδηγήσει την Κλίντον να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, ενώ αναμένεται να περάσει ο νόμος για τον περιορισμό των τιμών των φαρμάκων. Επίσης, σε ένα τέτοιο σενάριο, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός που θα ωφελήσει τις μετοχές με υψηλά μερίσματα.
Εάν εκλεγεί ο Tραμπ και οι Δημοκρατικοί ελέγξουν τουλάχιστον το ένα σώμα του Κογκρέσου, θα υπάρξουν περιορισμοί στη μετανάστευση, αλλά δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής για το μεταναστευτικό. Επίσης, μια φορολογική μείωση στους πλούσιους θα ήταν λιγότερο πιθανή, ενώ οι αλλαγές στον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ θα είναι μικρές.
Σύμφωνα με τη UBS, το καλύτερο σενάριο για τους επενδυτές είναι να κερδίσει η Κλίντον την προεδρία και οι Ρεπουμπλικανοί να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Για την NN Investment Partners, η Κλίντον είναι ξεκάθαρα «συστημική» υποψήφια. Αν εκλεγεί, πιθανώς να αντιμετωπίσει ένα διχασμένο ή ακόμη και πλήρως Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι απίθανο να περάσει στα χέρια Δημοκρατικών, ενώ η Γερουσία θα μπορούσε να ακολουθήσει οποιαδήποτε πλευρά.
Και ενώ κάποιες συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματός της θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένους τομείς (όπως της Υγείας), τα σχέδια που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής αποτελούν στην ουσία μια συνέχεια της ήδη υπάρχουσας πορείας.
 Για τον Τραμπ, η ισορροπία είναι πολύ διαφορετική. 

Είναι πιθανό να βρεθεί και αυτός αντιμέτωπος με ένα διχασμένο Κογκρέσο, αλλά θα έχει μια ευκαιρία να είναι όντως σε θέση να ασχοληθεί με ένα πλήρως Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Αυτό θα του επιτρέψει να εφαρμόσει ένα μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ατζέντας σε σχέση με την Κλίντον.

Θα μπορούσε να αποτελείται από ριζικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική (προστατευτισμός), στην εξωτερική πολιτική (λιγότερες διεθνείς συνεργασίες) και στην πολιτική για την αγορά εργασίας (λιγότερη μετανάστευση, απέλαση των εργαζομένων μεταναστών χωρίς χαρτιά).
Μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να υπονομεύσει σημαντικά την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ. Τέλος, η ιδιορρυθμία του Τραμπ να αλλάζει απόψεις και η έλλειψη πολιτικής προϋπηρεσίας καθιστούν ακόμη λιγότερο ευκρινές το τι θα μπορούσε πράγματι να συμβεί υπό την προεδρία του.

 CNN.

Η 58η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ έχει αρχίσει.



Το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης 8/11, θα ανοίξουν οι κάλπες στις 50 Πολιτείες και στην Ουάσινγκτον DC, προκειμένου να ασκήσουν οι πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα. 
Εγγεγραμμένοι είναι 218.959.000 πολίτες.
Οι κάλπες θα κλείσουν το βράδυ της ίδιας ημέρας, οπότε και θα αρχίσει αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων, με την πρώτη εικόνα για το ποιος θα κόψει το νήμα να αναμένεται περί τις 11 το βράδυ τοπική ώρα, δηλαδή, γύρω στις 5 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας.
Νωρίτερα, με το κλείσιμο της κάλπης, θα γίνουν γνωστά τα exit polls, που θα δώσουν το κλίμα και μια πρώτη εκτίμηση για το ποιός θα είναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Χίλαρι Κλίντον;
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι τόσο αμφίρροπο που να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όμως είχε συμβεί στις εκλογές του 2000, όταν την προεδρία διεκδικούσαν ο Αλ Γκορ και ο Τζορτζ Μπους. Τότε, ήταν η Φλόριντα που είχε κρίνει το αποτέλεσμα, ενώ δεν έλειψαν οι ανακαταμετρήσεις, αλλά και οι νομικές αμφισβητήσεις, που είχαν σαν συνέπεια το θέμα να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς «έχρισε» πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μπους, με 5 ψήφους, έναντι 4 του Αλ Γκορ.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά σε ότι αφορά την καταμέτρηση των ψήφων και το αποτέλεσμα, την Δευτέρα μετά τη δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, οι εκλέκτορες της κάθε πολιτείας συνεδριάζουν ώστε να ρίξουν επισήμως τις ψήφους τους. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα στέλνονται στη Γερουσία και ανακοινώνονται στις 6 Ιανουαρίου.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ο Μπαράκ Ομπάμα θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, παραδίδοντας τα... κλειδιά στον διάδοχό του.