Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Στις ΗΠΑ οι μουσουλμάνες βγάζουν την μπούρκα μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ

Ο "φόβος φυλάει τα έρημα" λέει η γνωστή παροιμία, και στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ λόγω της ρητορικής πάνω στην οποία οικοδόμησε την προεκλογική εκστρατεία, ανησυχίες για την ασφάλειά τους εκφράζουν πολλές γυναίκες, μαύροι, μουσουλμάνοι, λατίνοι, μέλη της κοινότητας LGBTQ, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα του seventeen.com.

Κορίτσια μουσουλμανικών οικογενειών προειδοποιήθηκαν από τους γονείς τους να μην φορέσουν τα παραδοσιακά χιτζάμπ λόγω φόβου ότι μπορεί να δεχθούν βίαιες επιθέσεις.

Κάποιοι μαθητές φοβήθηκαν να πάνε χθες στο σχολείο, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Και στα social media δημοσιεύονται προειδοποιήσεις προς τις μουσουλμάνες γυναίκες, να μην φορούν χιτζάμπ, νικάμπ, ή μπούρκα δημόσια.

Νεαρές μουσουλμάνες μίλησαν στο seventeen.com εκφράζοντας ανησυχίες και μία παραδέχθηκε ότι είναι πιθανόν να αλλάξει τον τρόπο ενδυμασίας και τα ταξιδιωτικά της σχέδια.

«Ίσως αρχίσω να φοράω σκούφους, αλλά πάντα θα έχω το κεφάλι μου καλυμμένο» ανέφερε η Μπλερ Ιμάνι, 23χρονη από τη Νέα Υόρκη η μητέρας της οποίας την προειδοποίησε να μην φοράει το θρησκευτικό κάλυμμα της κεφαλή στο τωρινό κλίμα. «Εφόσον ζω στο Μπρούκλιν, έναν τόπο τεράστιας ποικιλομορφίας, νομίζω θα είμαι καλά. Αλλά επίσης θέλω να είμαι σαφής: φοβάμαι» , ανέφερε.

Η σκέψη να βγει εκτός της ανεκτικής κοινότητας της, κάνει την Μπλερ ιδιαίτερα νευρική όπως υποστήριξε: «Αποφάσισα να μην ταξιδέψω την Ημέρα των Ευχαριστιών, (διότι) είμαι πραγματικά φοβισμένη από το αν στα αεροδρόμια θα αντιμετωπίζουν τις μουσουλμάνες χειρότερα από ό, τι πριν, ή αν θα υπάρχει η ίδια μισαλλοδοξία. Είναι ένα πολύ αγχωτική περίοδος» υπογράμμισε.

Η 24χρονη Σιρίν Ζαγίντ από την Ινδιανάπολη, ισχυρίζεται ότι ο τρόπος συμπεριφοράς προς τις μουσουλμάνες γυναίκες έχει ήδη πάρει τρομακτική τροπή. Φορούσε το χιτζάμπ όταν προσήλθε στις κάλπες στις εκλογές και ρωτήθηκε για την υπηκοότητά της πριν λάβει το ψηφοδέλτιο.


«Το γεγονός ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες σκέφτονται πραγματικά να μην φορούν τα χιτζάμπ για την ασφάλειά τους είναι απόλυτα ανησυχητικό» είπε η Σιρίν. «Προσωπικά, η πίστη μου είναι ισχυρότερη από τους φόβους. Αρνούμαι να θυσιάσω ένα κομμάτι του εαυτού μου και την επιλογή μου να φοράω χιτζάμπ» τόνισε.

Τώρα είναι η ευκαιρία να τελειώνουμε με την Τουρκία

Ο Τραμπ ως καταλύτης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις – H προοπτική της ευρωπαϊκής ΑΟΖ και το σενάριο της ενοποίησης ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ- Αιγύπτου – Το αντίβαρο της Συμμαχίας των 4 – Ο διπλός στόχος του Ερντογάν – Η σημασία της επίσκεψης Ομπάμα – Η Κάρπαθος μπορεί να γίνει Ιντσιρλίκ – Η Κύπρος δεν είναι Κριμαία, είναι έδαφος της ΕΕ, ούτε η Θράκη

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί ένα εύλογο ερωτηματικό στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και για την ίδια τη χώρα του, καθώς πέρα από την προσωπική του ιδιοσυστασία, διαθέτει δύο αστάθμητα προς το παρόν χαρακτηριστικά.
Πρώτον, δεν ανήκει στο πολιτικό σύστημα (όπως άλλωστε και ο Ρήγκαν), άσχετα εάν αποτελεί μέρος του οικονομικού κατεστημένου.
Δεύτερον, ως επιχειρηματίας ανήκει κυρίως στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, εξ ου και η επιφυλακτικότητά του απέναντι στις αγορές, τις εμπορικές συμφωνίες τύπου NAFTA, TTIP και γενικά απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.
Για την Ευρώπη, χωρίς αμφιβολία, η εκλογή του φέρνει ανατροπές που επίσης δεν είναι δυνατόν ακόμη να σταθμιστούν.
Θεωρεί το ΝΑΤΟ άχρηστο (obsolete), αφού δεν ισχύουν πλέον οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε και ουσιαστικά αδρανεί.
Καλεί τα 28 μέλη της Συμμαχίας να βάζουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα (όπως τους υποχρεώνει ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ) και που μόνο οι ΗΠΑ, το ΗΒ, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Εσθονία τηρούν.
Τέλος, δεν έχει εχθρικές θέσεις έναντι της Ρωσίας.
Η εκλογή Τραμπ φαίνεται πως λειτουργεί σαν καταλύτης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τόσο στο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο πως θα αντιδράσουν οι συστημικές δυνάμεις μετά την νίκη του «αντιπολιτικού» Τραμπ, αλλά κυρίως, στο πεδίο της ασφάλειας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η Ελλάδα βρίσκεται συνεπώς αντιμέτωπη με πολυδιάστατες και περίπλοκεςδιεθνείς εξελίξεις, οι οποίες εμπεριέχουν κρίσιμες απειλές, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες, γεωπολιτικές και γεωοικονομικές.
Ας επιχειρήσουμε μια αναψηλάφησή τους.
Η σύλληψη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, καθώς και άλλων εννέα βουλευτών του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας από το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν μοιάζει με τραγικά μοιραίο λάθος, αφού είναι βέβαιο ότι προκαλεί ανεξέλεγκτες αντιδράσεις των Κούρδων στο τουρκικό έδαφος.
Εκτός εάν αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός του, να προκαλέσει δηλαδή μαζικές αντιδράσεις, «εμφυλιακού» επιπέδου, με διπλό στόχο: Πρώτον, να δημιουργηθεί άλλοθι εισβολής και στο Ιράκ και διεύρυνσης των κατακτητικών του επιχειρήσεων στη Συρία.
Σημειωτέον ότι τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία ανέπτυξε δυνάμεις στα τουρκο-ιρακινά σύνορα ενισχυμένες με τανκς, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Βαγδάτης που δήλωσε ότι αν εισβάλει, τότε η κίνησή της θα απαντηθεί.
Η εισβολή φαίνεται πως άρχισε με εμπροσθοφυλακή 10.000 Ιρακινούς Τουρκμάνους.
Ήδη ισχυρές κουρδικές και ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν μετακινηθεί απέναντι στον τουρκικό στρατό.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ερντογάν θα επιδιώξει να ενοποιήσει όλο το κουρδικό μέτωπο Συρίας-Ιράκ και να προβεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο με επεκτατικές διαθέσεις, αλλά και αμυντικές, να μπλοκάρει δηλαδή την διέξοδο των κουρδικών περιοχών στη Μεσόγειο.
Δεύτερον, να εξαπολύσει ένα νέο κύμα προσφυγιάς προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας με πρόσχημα τη μη χορήγηση της βίζας για Τούρκους υπηκόους (διάβαζε Κούρδους και κεμαλιστές που θα αυτοεξορίζονται για να γλυτώσουν τη ζωή τους).
Ήδη, απειλεί για 3 εκατ. πρόσφυγες που θα εξαπολύσει στην Ευρώπη.
Οι κινήσεις του Ερντογάν φαίνεται πως είχαν γίνει εγκαίρως αντιληπτές από τους Αμερικανούς, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε πολύ πρόσφατα την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη.
Λίγες μέρες νωρίτερα, με άλλη ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς να «επανεξετάσουν προσεκτικά το εάν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με δεδομένες τις σημερινές περιστάσεις».
Οι Αμερικανοί δεν θέλουν εκπλήξεις και όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, είχαν θορυβηθεί επειδή η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ και τέτοιου τύπου ενέργειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο εμπλοκής των ΗΠΑ και της συμμαχίας.
Αλλά και οι Ευρωπαίοι είχαν θορυβηθεί για τον ίδιο λόγο, αν και αυτό που τους απασχολεί κυρίως είναι το μεταναστευτικό.
Πάντως, μετά τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, η χώρα του θα αναστείλει τη συμφωνία με την ΕΕ, αλλά και μετά το αίτημα της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ για αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών πλοίων από το Αιγαίο, οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να το ικανοποιήσουν και η αρμάδα παραμένει στην περιοχή.
Παράλληλα, δόθηκε δια στόματος Γιουνκέρ μια πολιτική απάντηση στις τουρκικές απειλές.
Οι κινήσεις αυτές του Ερντογάν θυμίζουν στους παρατηρητές το περίφημο δόγμα των δυόµισι πολέµων, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία, ως περιφερειακή υπερδύναµη, µπορεί να αντεπεξέλθει ταυτόχρονα και επιτυχώς σε έναν πόλεµο µε τη Συρία, έναν µε την Ελλάδα και µισό µε τους Κούρδους.
Η στρατηγική του εκφοβισμού που ανέκαθεν ασκούσε προς πάσα κατεύθυνση η Τουρκία, πρόσφατα προσέλαβε ακραίες διαστάσεις με απειλές για
· ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάννης,
· την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου,
· δημοψήφισμα στη Θράκη,
· τουρκικά νησιά στο Αιγαίο, αλλά και
· αρπαγή των αμερικανικών πυρηνικών του Ιντσιρλίκ,
· και τέλος, η απειλή της διοχέτευσης εκατομμυρίων προσφύγων στην Ευρώπη.
Να προσθέσουμε επίσης την ανακοίνωση από την τουρκική κυβέρνηση του εξοπλιστικού προγράμματος προμήθειας 24 μαχητικών 5ης γενιάς F-35 έως το 2018 και στη συνέχεια αντικατάσταση του στόλου των F-16.
Η πολιτική αυτή δεν θα έπρεπε πάντως να εκπλήσσει την Αθήνα αφού η Τουρκία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter από χρόνια πολλά.
Όλα αυτά δεν αποτελούν πλέον αστεία ενός αρχομανούς «σουλτάνου».
Παρ΄ όλο που προς το παρόν παραμένουν μόνο απειλές, ευτυχώς, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι άρχισαν πλέον να αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος που έχει πάρει ο Ερντογάν δεν έχει επιστροφή.
Το ζήτημα είναι πώς αντιδρά η Αθήνα απέναντι σε όλα αυτά, η οποία από το 1995 ακολουθεί μια πολιτική του κατευνασμού, όταν δηλαδή η Τουρκική Βουλή ψήφισε το casus belli αν Ελλάδα προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, αναδεικνύονται πολύ σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα που υπό τον όρο της εθνικής ομοψυχίας και μιας εντατικής και αποφασιστικής διπλωματίας μπορεί να επωφεληθεί στρατηγικά και μακροπρόθεσμα από τις αβεβαιότητες και ανισορροπίες που προκαλεί ο Ερντογάν.
Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.
Η πολιτική του κατευνασμού πρέπει να τελειώσει (και με την εμπλοκή της ΕΕ), καθώς τώρα παρουσιάζεται μια γεωπολιτική συγκυρία που η Ελλάδα και η Κύπρος αναδεικνύονται στο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.
Τώρα εμφανίζεται η δυνατότητα ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, που -σημειωτέον- δεν αποτελεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, casus belli.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν οι νέοι παγκόσμιοι χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ που δικαιώνουν την Ελλάδα από την οργάνωση Marine Regions (Οστάνδη, Βέλγιο) η οποία θεωρείται το παγκόσμιο κέντρο χαρτογράφησης θαλασσίων ζωνών.
Οι χάρτες αυτοί, όπως έγραψε στο mignatiou.gr προ εβδομάδων ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μέριλαντ και συγγραφέας Θεόδωρος Καρυώτηςδικαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις και επιπλέον, δείχνουν την Ελλάδα με χωρικά ύδατα 12 ν.μ., ενώ καταδεικνύουν πως η Τουρκία δεν έχει συνορεύουσα ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Ο ίδιος, σε άλλη ανάλυσή του επισημαίνει ότι από το 2013, οι συζητήσεις για μια Ευρωπαϊκή ΑΟΖ στη Μεσόγειο αναζωπυρώθηκαν με αφορμή το σχέδιο «Γαλάζια Ανάπτυξη», αλλά και υπό το πρίσμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Καρυώτης επισημαίνει ότι μέσα στις ΑΟΖ των 200 ν.μ. των κρατών-μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό της Μεσογείου σε αλιεία και σε υδρογονάνθρακες θα είναι ευρωπαϊκή ιδιοκτησία, καθώς και ότι χωρίς τις ΑΟΖ να έχουν συμφωνηθεί, να έχουν ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί, η εκμετάλλευση του ότι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι αδύνατη.
Πέραν τούτων, να υπενθυμίσουμε και την ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου, ισραηλο-αμερικανικής έμπνευσης, περί ενοποίησης των ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου – Ισραήλ – Κύπρου στη λογική μιας μεσογειακής NAFTA που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο ενεργειακό και αναπτυξιακό πόλο και θα άλλαζε τα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.
Υπό τις παρούσες συνθήκες διαφαίνεται άλλωστε πως η υπέρτερη τουρκική πολεμική ισχύς μοιάζει αδυνατισμένη, τόσο εξ αιτίας της αποπομπής Τούρκων πιλότων και άλλων στρατιωτικών ως δήθεν γκιουλενιστών, αλλά και λόγω της επικέντρωσης στο συριακό και ιρακινό μέτωπο και στην ένταση στις περιοχές του ΡΚΚ.
Σε αυτό να προστεθεί και το γεγονός ότι η υποκριτική στάση των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ έχει πλέον κλονισθεί, κυρίως λόγω της εκστόμισης της απειλής για την αρπαγή των πυρηνικών του Ιντσιρλίκ.
Εκεί πάλι υπάρχει η δυνατότητα προώθησης της Καρπάθου ως εναλλακτικής βάσης για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε τεράστια επιχειρησιακά οφέλη και κυρίως θα έκοβε τη φόρα των Τούρκων στην προσπάθειά τους να ενθυλακώσουν τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, αλλά κυρίως, θα ήταν και μια απάντηση στην απειλή για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία.
Αυτή η απειλή βέβαια πρέπει να απαντηθεί από την ΕΕ, καθώς η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, ενώ πρέπει σε κάθε περίπτωση να τονίζει πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Marc Ayrault, που επισκέφθηκε την Κύπρο σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», τόνισε πως η λύση του Κυπριακού πρέπει «να συμφωνεί με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες», αλλά και ότι «όταν το σύστημα εγγύησης και ασφάλειας εφαρμόστηκε στην Κύπρο το 1960, ο κόσμος ήταν διαφορετικός απ’ ότι είναι σήμερα».
Επεσήμανε ότι τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας, εξ αιτίας της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης αλλά και του μεταναστευτικού και ότι μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα διακυβεύματα.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμανα πραγματοποιήσει το τελευταίο επίσημο ταξίδι του σε Αθήνα και Βερολίνο (χωρίς να πάει στην Τουρκία όπως πάντα συνηθιζόταν), χωρίς αμφιβολία, αφορά την γεωπολιτική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, βάση της οποίας είναι η οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα πιέσει το Βερολίνο για την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος πριν τις γερμανικές εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Πέραν αυτού, τα κρίσιμα ζητήματα του Κυπριακού και του Μεταναστευτικού θα ζυμωθούν και πάλι.
Η διεθνής συγκυρία εμπεριέχει σημαντικές ευκαιρίες για μια καλά προετοιμασμένη Ελλάδα που θα αποπνέει προς πάσα κατεύθυνση εθνική ομοψυχία και αποφασιστικότητα.
Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αποβολή αυτού που ο καθηγητής Γιάννης Μεταξάς αποκαλεί αδέσποτο σύνδρομο δραματοποίησης των γεγονότων, δηλαδή να υπερβούμε τη στάση της φοβίας απέναντι σε κάθε απειλή που εκστομίζεται.
Πάντως, για καλό και για κακό, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, καλό είναι να δώσουμε βαρύτητα στη Συμμαχία των 4 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος) με την προώθηση μιας κοινής συμφωνίας ασφάλειας, ως αντίβαρο στη ραθυμία των παραδοσιακών συμμάχων μας.

Αμερικανοί αγαπήστε τον Τράμπ γιατί είναι η τελευταία σας ελπίδα.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές που κινητοποιούνται και συντονίζονται από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος βγήκαν τους δρόμους πολλών αμερικανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογή στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτό και μόνο αρκεί για να είσαι υπέρ του Τράμπ. Ας μην ξεχνάμε ότι "συγκριτικά μεγέθη" είναι τα πάντα και οι Αμερικανοί ανάμεσα στον Τράμπ και την Χίλαρι επέλεξαν τον Τράμπ και καλά έκαναν. Τα ανδρείκελα έβαλαν επάνω στο βάθρο της αναμέτρησης την Χίλαρ,ι η οποία είναι ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος της νέας τάξης πραγμάτων και είχαν την απαίτηση να νικήσει τον Τράμπ.
Δεν είδαν ότι ο Τράμπ είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να γελάει και αυτό είναι αρκετό να κερδίσει δέκα Χίλαρι μαζί. Τώρα αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να ξεσηκώνουν το λαό κατά του Τράμπ ενώ ξέρουν ότι δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτε.
Το επόμενο βήμα τους θα είναι να προσπαθήσουν να τον δολοφονήσουν. Ο Τράμπ όμως είναι άνθρωπος του χρήματος και μπορεί κάλλιστα να τους προλάβει!!!

Θα δούμε.    

Μπερίσα: Ο Ράμα πήρε λεφτά από τους Τούρκους για να χαλάσει την ΑΟΖ με την Ελλάδα

Πρωτοφανής σύγκρουση στην Αλβανική Βουλή, με τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να κατηγορεί ευθέως τον νυν πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι λειτούργησε και μάλιστα έναντι αμοιβής για λογαριασμό της Τουρκίας προκειμένου να ακυρωθεί από το Συνταγματικό δικαστήριο η Ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Με βαριές κουβέντες, αποκαλώντας τον υπουργό εξωτερικών Μπουσάτι«κουτσαβάκι και απόβρασμα» ο Μπερίσα οδήγησε στο κόκκινο την αντιπαράθεση.
Στη διάρκεια της Ολομέλειας της Αλβανικής Βουλής ο Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε ευθέως τον Έντι Ράμα ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο «για τα χρήματα και τα συμφέροντα τρίτης πλευράς», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Υπουργού εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι.
Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί:
Μπερίσα: Θα δείτε καλά για λογαριασμό ποιανού ακυρώθηκε η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, για λογαριασμού ποιανού έκανε το παιχνίδι ο Ράμα. Εγώ είμαι ήρεμος, αλλά μην νομίσετε ότι οι αντί-εθνικές του πράξεις του Ράμα δεν θα βγουν στη φόρα μια μέρα. Η συμφωνία για τη θάλασσα ακυρώθηκε για τα συμφέροντα τρίτης πλευράς και όχι για τα εθνικά συμφέροντα των Αλβανών. Να το θυμάστε εσείς, που έχετε ακόμα ένα ίχνος εθνικών συμφερόντων, ότι οι δηλώσεις μου αυτές, θα σας κυνηγούν για πάντα, θα δείτε τη ζημιά προκαλέσατε στα εθνικά συμφέροντα. Το κάνατε ακριβώς για τα συμφέροντα τρίτης πλευράς, διότι εσείς δεν έχετε εθνικά συμφέροντα.
Ακολούθησε ένταση με τον ΥΠΕΞ Μπουσάτι να στρέφεται εναντίον του Μπερίσα σε έντονο ύφος, με τον πρώην πρωθυπουργό να ξεφεύγει έκτος ορίων.
Μπερίσα: Ρε κουτσαβάκι, ρε απόβρασμα. Την μία σε κατηγορούν για οπαδό του Γκιουλέν, την άλλη…. Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ βαρύ, να επιτρέπονται τέτοιοι αλήτες να μιλούν με αυτό τον τρόπο.
Μπουσάτι: Να δεις τον αλήτη που έχεις στο σπίτι σου (εννοώντας τον γιο του Σκέλτζεν Μπερίσα)
Μπερίσα: Είστε άνθρωποι που δεν έχετε καμία αίσθηση εθνικού συμφέροντος, είστε άνθρωποι που για χρήματα και για τα συμφέροντα τρίτης πλευράς μαχαιρώσατε πισώπλατα τα εθνικά συμφέροντα… Ηλιθιοι, εγώ είμαι ο Σαλί Μπερίσα, εσείς μπροστά μου μοιάζετε με σκουπίδια.
Ο Μπουσάτι επανήλθε κατηγορώντας τον Μπερίσα ότι ενώ κατηγορεί τους πάντες ότι λειτούργησαν ως πράκτορες τρίτης πλευράς δεν φρόντισε ο ίδιος να προσφύγει στην δικαιοσύνη προσθέτοντας ότι ο Μπερίσα «έρχεται σήμερα εδώ και λέει ανοησίες για τρίτες πλευρές».
Και ακολούθησε μια ακόμη πιο οργισμένη απάντηση από τον Μπερίσα:
«Είσαι ξεδιάντροπος όταν μιλάς για τη Συμφωνία για τη θάλασσα. Ήμουν πρωθυπουργός, είχα πληροφορίες και στοιχεία και αυτά που λέω, τα λέω με μεγάλη και πλήρη ευθύνη, ότι πρόκειται για μια πράξη, εξ ολοκλήρου προς το συμφέρον μιας τρίτης πλευράς. Ο χρόνος θα το αποδείξει! Ο ξεδιάντροπος μας λέει ότι προσφύγαμε στο Δικαστήριο. Προσέφυγε ο Ράμα, δεν προσφύγαμε εμείς στο Συνταγματικό. Προσέφυγε για τα χρήματα και τα συμφέροντα τρίτης πλευράς.
»Μολονότι γνώριζα τα πάντα για την υπόθεση, πάλι είπα στην ελληνική πλευρά, ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού, για αυτό και μπορείτε να προσφύγετε στη διεθνή διαιτησία για να δώσει λύση, υπάρχει διαιτησία, υπάρχει και δικαστήριο για τις θαλάσσιες υποθέσεις. Διότι η αλβανική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει αυτό το θέμα, παραβιάζοντας την απόφαση του Συνταγματικού. Αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση μου, την οποία τήρησα και όταν ήμουν πρωθυπουργός και τώρα στην αντιπολίτευση».





Αγαπητοί μου δεν έχουμε κρίση. Έχουμε Κροίσους.



Πώς είναι δυνατόν να έχουμε κρίση αφού μπορούμε να πληρώνουμε πρόεδρο δημοκρατίας, πρωθυπουργό και 300 βουλευτές με μισθούς πάνω από 10.000  Ευρώ το μήνα; 
Πώς είναι δυνατόν να έχουμε κρίση και να σιτίζονται τόσοι αργόσχολοι ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί;

Αγαπητοί μου δεν έχουμε κρίση. Έχουμε Κροίσους.

Τυχεροί όσοι πρόλαβαν και ...κάτι έχουν στο σεντούκι.

Το Σωτήριο έτος 2016 θα μας αποχαιρετήσει σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες και το 2017 θα μας βρει με Τσίπρα-Καμμένο στην  κυβέρνηση και Τράμπ πλανητάρχη.

Τίποτε από τα δύο όμως δεν μας αφορά τόσο πολύ όσο οι καταθέσεις μας τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε χέρι αλλά, από ότι δείχνουν τα πράγματα, θα τις βάλουν χέρι οι τοκογλύφοι καθώς οι τράπεζές τους θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση την οποία θα πληρώσουμε εμείς.
Το σχέδιο δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά αντίθετα το γνωρίζουμε όλοι ,αλλά κάνουμε πως δεν το θυμόμαστε. Όλοι δηλαδή ξέρουμε ότι την νέα ανακεφαλαιοποίηση την πληρώνουν οι καταθέτες γιατί μας έκαναν …τραπεζίτες.

Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε, ακόμα και τις μικροκαταθέσεις, να κάνουν φτερά. 
Τυχεροί θα είναι όσοι πρόλαβαν και ...κάτι έχουν στο σεντούκι. 

Γιατί η Ε.Ε. τρέμει τον Τραμπ

Ούτε ο Στάλιν να είχε σηκωθεί από τον τάφο δεν θα είχε σκορπίσει τέτοιο φόβο στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ ψήφισαν για πρόεδρο, όμως, πρωτοφανής είναι ο πανικός που έχει καταλάβει διάφορα συστήματα εξουσίας (όχι τους λαούς) στη Γηραιά Ηπειρο.

Και δεν μπορούσε να υπάρξει πιο ξεκάθαρη έκφραση του φόβου από τα κρύα και γεμάτα αστερίσκους μηνύματα υποδοχής του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα διάφορα… αναγκαστικά «συγχαρητήρια» που, με βαριά καρδιά και με πολύ λίγη σκέψη, του έστειλαν οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών της Ε.Ε. αλλά και οι ίδιες οι Βρυξέλλες.
Η ουσία όλων αυτών είναι μία: η Ευρώπη τρέμει τον Τραμπ και μάλιστα πολύ και για πολλούς και ποικίλους λόγους, στην καρδιά των οποίων βρίσκεται η αποτυχία αυτής της πλευράς του Ατλαντικού να καταστεί εκείνο που οι λαοί της κάποτε ονειρεύτηκαν.
Τι είναι εκείνο που ανησυχεί τη Γηραιά Ηπειρο; Είναι το ισχυρό ενδεχόμενο ο Τραμπ να κάνει πράξη όσα έχει πει. Όμως προσοχή: αυτό δεν αφορά τα σημεία του πολιτικού του λόγου για τα οποία επικρίθηκε στις ΗΠΑ, σε σχέση λ.χ. με το τείχος στο Μεξικό, τους μουσουλμάνους και όλα τα συναφή – οι ευρωπαικές κυβερνήσεις δεν δίνουν πεντάρα για όλα αυτά, απλώς κρύβονται πίσω τους. Αντίθετα, πολύ θα ήθελαν να μπορούσαν να τον αντιγράψουν…
Το θέμα είναι ότι η γερμανική σημερινή Ευρώπη όχι απλώς μένει πλέον πίσω, αλλά δεν ξέρει καν που θέλει και που μπορεί να πάει. Πληρώνει τώρα ακριβά την εσωτερική της διάσπαση που έχει φέρει ο ηγεμονισμός του Βερολίνου και τα αδιέξοδα που έχει γεννήσει η συνακόλουθη πολιτική της άγριας λιτότητας.
Εκείνα που έχουν τρομοκρατήσει την Ε.Ε. έχουν να κάνουν με τον φόβο τους μήπως και ο Τραμπ καταφέρει να κάνει πράξη το κεντρικό σύνθημά του, το οποίο ήταν και σύνθημα του Ρήγκαν ο οποίος τελείωσε τον Ψυχρό Πόλεμο: το να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά, την ώρα που η Ευρώπη περίπου θα διαλύεται πριν καν ολοκληρωθεί ως ενιαία οντότητα...
Η Αμερική ουδέποτε έπαψε να είναι η ισχυρότερη οικονομικά και στρατιωτικά χώρα της γης. Όμως, ο ρόλος της στα διεθνή πράγματα είχε σταδιακά  υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνον με την κακή τροπή που πήρε η Αραβική Ανοιξη ή η σύγκρουση στην Κριμαία, αλλά και με την αλλαγή των μεταπολεμικών ισορροπιών στις σχέσεις της με το Βερολίνο και την Ενωση που εκείνο επί της ουσίας διευθύνει.
Όμως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, όπως και ο Γκάμπριελ ξέρουν πολύ καλά ότι στον Τραμπ δεν θα μπορεί κανείς να μιλάει όπως έχουν τα τελευταία χρόνια συνηθίσει, ενίοτε από θέση προκλητικής υπεροψίας. Αυτό, απλά δεν γίνεται. Σε κανένα ζήτημα. Όχι μόνον στα πολιτικά, αλλά και στα εμπορικά, όπως στη γιγάντια εμπορική συμφωνία για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που τώρα θα καταστεί μια δύσκολη υπόθεση...
 Ταυτόχρονα, μετά τη νίκη Τραμπ, οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit αποκτούν άλλη δυναμική, όπως και η ίδια η σημασία της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως ήδη έδειξε η ευτυχέστατη με το αποτέλεσμα Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, οι αμυντικές και εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών θα ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο κάτι που αποτελεί διπλό πρόβλημα για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες: όχι μόνον θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο με τη Βρετανία, αλλά, θα βρεθούν αναγκασμένοι να ανακτήσουν χαμένο έδαφος στα ζητήματα εμπορίου και ασφάλειας, με μεγάλο κόστος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε σύντομο χρόνο ένας ισχυρός οικονομικός και αμυντικός ατλαντικός άξονας θα έχει συγκροτηθεί πέρα από την Ε.Ε., η οποία θα κοιτάει, πάλι, αμήχανη, έτσι όπως τα έχει καταφέρει το Βερολίνο.
Στη Γερμανία ξέρουν επίσης ότι η οικονομική πολιτική του Τραμπ, ιδίως ο παρεμβατισμός έναντι της Κίνας, η πτώση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και κυρίως οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις τύπου Ρούζβελτ, θα φέρουν γρήγορα πολύ σημαντικά, απτά  αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία και κοινωνία. Και αυτό τους ενοχλεί διπλά: πρώτον επειδή η Γερμανία χτίζει όλη της την πολιτική των τελευταίων χρόνων πάνω στις οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο και, δεύτερον, επειδή οι πάντες θα δουν τη διαφορά των δύο μοντέλων στην πράξη με τον πιο εμφατικό τρόπο.
Αυτό είναι που οδηγεί και στον πιο μεγάλο κίνδυνο, τον πολιτικό: η επιτυχία του Τραμπ απειλεί τις ευρωπαικές καγκελαρίες και τις πολιτικές τους με αφανισμό, καθώς το παράδειγμα θα περάσει στους λαούς της Ευρώπης πολύ ηχηρά και πολύ γρήγορα. Και τότε, όλοι θα δουν τη διαφορά ανάμεσα στο δρόμο που δείχνει η πυξίδα της γερμανικής Ευρώπης με εκείνον που θα ζει η Αμερική, η οποία δεν δίστασε να αποτινάξει το κατεστημένο της, ακόμα και με τον κίνδυνο κάποιων ακραίων πολιτικών, οι οποίες, πάντως, κατά το μεγαλύτερο μέρους τους φαίνεται ήδη να έχουν μαζευτεί.
Σε αυτή την απογύμνωση και την πιθανή αποτίναξη αποτυχόντων ευρωπαικών συστημάτων έγκειται ο πιο βαθύς φόβος των μεγάλων της Ευρώπης, που δεν έχουν καν μια Lady Gaga ή μια Madonna να ρίξουν στις μάχες τους... Και στον «κίνδυνο» ο Τραμπ να καταφέρει να κρατήσει την υπόσχεσή του για την Αμερική, που θα κάνει την Ευρώπη ξανά μια μάλλον ασήμαντη παρένθεση ανάμεσα στους δύο μεγάλους παίκτες του κόσμου – γιατί η πιθανή συνεννόηση των ΗΠΑ με τη Ρωσία επίσης κάνει το Βερολίνο και τρέμει.
Για την ευρωπαική αποτυχία, όμως, ο μόνος που δεν θα φταίει, είναι ο ίδιος ο Τραμπ…

Μπέρνι Σάντερς: Ο Τράμπ αξιοποίησε «μια απλή αλήθεια» για τους Αμερικανούς

Στον απόηχο της εκλογή ήτταςτης Χίλαρι Κλίντον, ο Μπέρνι Σάντερς προτρέπει το Δημοκρατικό Κόμμα να επανεκτιμήσει τη σχέση του με τους ψηφοφόρους που προέρχονται από την εργατική τάξη των ΗΠΑ. Σε τοποθέτηση του στο Facebook που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Μπέρνι Σάντερς προτείνει αυτή τη στροφή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απώλεια που υπέστη το Δημοκρατικό Κόμμα με παραδοσιακούς ψηφοφόρους του σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Οχάιο που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε με διαφορά την Χίλαρι Κλίντον.
«Η απλή αλήθεια είναι -και ο κ. Τραμπ ξέρει να το αξιοποιεί- ότι τα εκατ. των Αμερικανών που εργάζονται περισσότερες ώρες για χαμηλότερους μισθούς, που ανησυχούν πολύ τόσο για το δικό τους μέλλον, όσο και για εκείνο των παιδιών τους, θέλουν μια οικονομία που να λειτουργεί για όλους μας και όχι μόνο για το 1%», ανέφερε η δήλωση. «Θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το κόμμα των εργαζομένων σε 50 πολιτείες σε αυτή τη χώρα, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια.
Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε", συνέχισε ο Σάντερς. Η εκπληκτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τροφοδότησε εικασίες ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα υποβάλλονται σε μια δραματική αυτοεξέταση ώστε να κατανοηθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Σε συνέντευξή του στο CNN ο Μπέρνι Σάντερς επανέλαβε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έκανε αρκετά και ότι πρέπει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που είναι στενά οικονομικά, κύρια από τις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ και ότι πρέπει όλοι να εργαστούμε για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον.
«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι. Έχουν το δικαίωμα να είναι θυμωμένοι. Το πρόβλημα είναι ότι ο θυμός αυτός δεν έχει διοχετευτεί ενάντια στους ανθρώπους που προκάλεσαν την παρακμή της μεσαίας τάξης και άλλους τόσους πολλούς που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Είναι λάθος ο Ντόναλντ Τραμπ να στρέφει αυτό το θυμό ενάντια στους γείτονές μας, οι οποίοι είναι μουσουλμάνοι, ισπανόφωνοι, Αφρο-Αμερικανοί και οι γυναίκες», δήλωσε ο Σάντερς.

Ενώ τέλος, σε ένα Tweet, την Πέμπτη, ο Σάντερς δεσμεύθηκε να αντιταχθεί σε κάθε εμπρηστική ρητορική που ο Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

economy365.gr

Νέα Ζηλανδία: Τσουνάμι σημειώθηκε μετά τον σεισμό


Ο σεισμός που έπληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 σήμερα ώρα Ελλάδας) την κεντρική Νέα Ζηλανδία προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.
Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη.
Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.
Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό παρατηρητήριο USGS ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών. Η σεισμολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας Geonet ανακοίνωσε πως το μέγεθός του ήταν 6,6 βαθμών.
Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως έσπασαν υαλοπίνακες κτιρίων και έπεσαν στους δρόμους.
Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφηκε σ' όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος έως 6,1 βαθμούς.

Τα βρήκαν ΔΝΤ και Σόιμπλε - Έκθετη η κοινοπραξία Τσίπρα-Καμμένου.


Εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες του Τσίπρα ο οποίος επένδυσε στην ελάφρυνση του χρέους, καθώς ΔΝΤ και Βερολίνο φαίνεται ότι "τα βρήκαν".

Όπως αφήνει να εννοηθεί η Ουάσιγκτον, το ταμείο θα μπορούσε να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό κομμάτι των 86 δισ. ευρώ, ακόμα και χωρίς άμεση εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αρκεί οι Ευρωπαίοι να δεχτούν ένα «κούρεμα» στους στόχους του πλεονάσματος για μετά το 2018.
Ο εκπρόσωπος του ταμείο Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ότι τόσο για τα βραχυπρόθεσμα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους είναι σύμφωνο με …όσα είπε ο Σόιμπλε.

Άρα άμεση εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αποκλείεται και όλα θα εξαρτώνται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων δηλαδή από το πόσο καλά ξεπουλάει τα πάντα η κοινοπραξία Τσίπρα-Καμμένου.

ΑΜΙΣΘΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΤΡΑΜΠ! Τι θα κερδίσει το αμερικανικό Κράτος


Ούτε ένα σεντ στους Αμερικανούς πολίτες δεν θα στοιχίσει  ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. 
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2015 σε εκδήλωση στο Ρότσεστερ, το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν εκλεγεί είναι να μην δεχτεί χρήματα για την θητεία του.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ούτε ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε δεχτεί αμοιβή για τα καθήκοντα του στην ηγεσία της χώρας, ενώ ο Χούβερ και ο Κένεντι τα έδιναν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Μάλιστα ένας χρήστης του Twitter ρώτησε τον Τραμπ με αφορμή ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του ‘15 αν τελικά θα αμειφθεί για τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον επιχειρηματία να ότι δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα δολάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, τα ποσό που θα κέρδιζε ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ ανέρχεται στα 400.000 δολάρια το χρόνο, 50.000 δολάρια του προϋπολογισμού για τα προσωπικά του έξοδα, 100.000 δολάρια ως μη φορολογούμενη αποζημίωση για τα ταξίδια του 19.000 δολάρια μόνο για την διασκέδαση» του, ενώ υπενθυμίζεται πως η περιουσία του ανέρχεται στα 3,7 δισ. δολάρια από τα κέρδη των επιχειρήσεων του.


Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Τι λέει για τους Έλληνες και τους δανειστές!


Σαφή μηνύματα προς τους Ελληνες πολίτες, τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας και την κυβέρνησή της στέλνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα.
Σε μία αποκλειστική συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον Αλ. Παπαχελά, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα.
Ο κ. Ομπάμα αναφέρει πως οι ΗΠΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμαχία με την Ελλάδα. «Οι Αμερικανοί συνεχίζουμε να δίνουμε τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα» σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος και προσθέτει: «Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».
«Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ» σημειώνει μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος.
Αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικής οικονομίας τονίζει ότι «η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της».
Τέλος, στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται και στο θέμα της ελάφρυνσής του ελληνικού χρέους. «Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους» τονίζει.
Αργά χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ειδική ενημέρωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα κινηθεί στη γραμμή του ΔΝΤ, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, θα κινηθεί ο
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο κ. Ομπάμα πρόκειται να εκφράσει από την Αθήνα την υποστήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις και την άποψη του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να διευθετηθεί και θα μιλήσει για την ανάγκη ελάφρυνσης όταν επισκεφτεί την Αθήνα.
Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία των δυο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και σε αυτήν ο κ. Ομπάμα θα εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις θυσίες του ελληνικού λαού, και θα αναδείξει την ανάγκη για μια «ουσιαστική ελάφρυνση» του χρέους, κάτι που σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διαφάνεια και την προσέλκυση επενδύσεων, μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, τόνισε ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μπεν Ρόουντς.
Ο κ. Ομπάμα με το ταξίδι του στην Ελλάδα επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης και θα επαινέσει κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Θα τονίσει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε από τη μεριά του οικονομικός σύμβουλος του προέδρου.