Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

8 Δεκέμβρη: Κάθε απεργός είναι «καρφί» στο μάτι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας

Όλοι στα απεργιακά μπλόκα, στις εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς
Όλοι στο Μουσείο στις 10.30 πμ
Οι «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης και δανειστών δείχνουν ότι νέα άγρια μέτρα ετοιμάζονται για τους εργαζόμενους, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. Ευρώ, ο ΣΕΒ απαιτεί να νομιμοποιηθεί ο σημερινός κοινωνικός μεσαίωνας, ενώ η ΕΕ θέλει να επιβάλλει στους λαούς το «ελληνικό μοντέλο». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να κλείσει με κάθε τρόπο η δεύτερη αξιολόγηση, επιδιώκει να ψηφίσει χωρίς μεγάλες αντιστάσεις τα βάρβαρα νέα μέτρα. Αποδέχεται την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη όπως ζητούν οι δανειστές και εγγυάται πως θα εξασφαλίζονται τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα και η εξυπηρέτηση του χρέους. Στα εργασιακά θέλει να ψηφίσει μέτρα για τον ιδιωτικό αλλά και για τον δημόσιο τομέα, που είναι θέμα «ζωής και θανάτου» για το κεφάλαιο, όπως:
•    «Υποκατώτατος μισθός» (των 200 και 300 ευρώ) για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία!
•    Ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών σε βάρος των κλαδικών συμβάσεων και στην πράξη στην επιβολή ατομικών συμβάσεων, σε βάρος της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Συνέχιση της απαγόρευσης της μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να μπλοκάρουν κάθε προσφυγή.
•    Παραπέρα «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, με την επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας αλλά καιόλων των αντεργατικών μορφών μερικής απασχόλησης.
•    Απελευθέρωση των Ομαδικών απολύσεων, την άμεση αύξηση του ορίου από 5% σε 10% και την κατάργηση του υπουργικού βέτο.
•     «Παρεμβάσεις» στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση. Νομιμοποίηση του lock out, της εργοδοτικής ανταπεργίας.
Ο ΣΕΒ μάλιστα δεν αρκείται σε αυτά αλλά ζητάει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου για τις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Σε αυτή την νέα σφαγιαστική επίθεση, προσθέτονται και οι πολιτικές μοιράσματος της ανεργίας και της φτώχειας, όπως ηχορήγηση του επιδόματος ανεργίας όχι στους άνεργους (!) αλλά στα αφεντικά για να προσλαμβάνουν τζάμπα εργατικό δυναμικό, τα νέα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», οι μαθητείες και πρακτικές κάθε είδους. Παράλληλα το εργοδοτικό έγκλημα της αλυσίδας… ταχυσφαγείων Έβερεστ ανέδειξε με τραγικό τρόπο την εργασιακή ζούγκλα που έχει εγκαθιδρυθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς χώρους εργασίας.
Η μάχη της απεργίας της 8 Δεκέμβρη είναι δική μας υπόθεση
Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δε θα βάλει πλάτη στο να αναπτυχθεί ένα νικηφόρο, ταξικό εργατικό κίνημα αλλά δρα πυροσβεστικά σε οποιαδήποτε σπίθα αντίδρασης. Με τις αποφάσεις του δείχνει την συμφωνία του στα μέτρα της κυβέρνησης και της 2ης αξιολόγησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, κυβέρνησης για «εθνική γραμμή» διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το εργασιακό. Για αυτό και επιχείρησε να ναρκοθετηθεί και η απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Εξάλλου είναι νωπή η εμπειρία από τη “μάχη” που δεν έδωσαν ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα…
Στις 8 Δεκέμβρη απεργούμε ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια σε ΕΕ-ΔΝΤ. Δίνουμε πραγματική μάχη σε χώρους δουλειάς και κλάδους και όχι μια «άσφαιρη» διαμαρτυρία. Συσπειρωνόμαστε και συντονιζόμαστε για να αναπτυχθεί ένα σχέδιο συνέχειας και κλιμάκωσης, πέρα από την τακτική του υποταγμένου συνδικαλισμού. Εντάσσουμε την απεργιακή μας δράση στο αναγκαίο σχέδιο της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Για να δοθεί ένας πραγματικός ανυποχώρητος και ανατρεπτικός αγώνας που θα βάζει φραγμό στα νέα αντεργατικά σχέδια και να ανατραπεί η ευρωμνημονιακή κόλαση.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
για συντονισμό

Bloomberg: Αποχωρούν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ - Κερδίζει τις εκλογές η Λεπέν ο 2017

Frexit και έναν σινοαμερικανικό οικονομικό πόλεμο προβλέπει το Bloomberg στις ετήσιες προβλέψεις του για το 2017 όπως κάνει κάθε χρόνο στο τέλος κάθε έτους με μια επιλεγμένη σειρά από tweets.


Έχουν τη σημασία τους διότι πέρσι αντιστοίχως το ειδησεογραφικό πρακτορείο προέβλεψε τόσο το Brexit, όσο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Αναλυτικά προβλέπει:

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις γαλλικές εκλογές και άμεσα οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρώπη και κερδίζει το Frexit με αποτέλεσμα η δεύτερη μεγάλη χώρα μετά την Αγγλία να αποχωρήσει διαλύοντας ουσιαστικά την ΕΕ

Στην Ιταλία γίνονται εκλογές τις οποίες κερδίζει ο Μπέπε Γκρίλο των 5 αστέρων και θέτει και αυτός τις διαδικασίες για το Italexit

Στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ χάνει τις εκλογές και στη Μεγάλη Βρετανία ανατρέπεται και η Τερέζα Μέι τη οποία αντικαθιστά ένας σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit (αν και για να είμαστε ειλικρινείς και η Τ.Μέι έχει σεβαστεί την ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών)

Για την Ελλάδα το Bloomberg να αναφέρει πως η οικονομία συνεχίζει να καταρρέει χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης.Επί της ουσίας «βλέπει» πλήρη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας λόγω των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων

Το Bloomberg αναφέρει πως οι πρώτες εβδομάδες Τραμπ στη εξουσία θα είναι χωρίς αντιδράσεις για το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ στην αρχή οι πρώτες ενέργειές του θα του φέρουν αύξηση δημοτικότητας. Σύντομα όμως οι ορκισμένοι εχθροί θα επιχειρήσουν ακόμα και να διαμελίσουν τις ΗΠΑ ειδικά στην πολιτεία της Καλιφόρνια στην οποία θα αναπτυχθούν κινήματα τόσο ισχυρά που υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και για ένα δημοψήφισμα για Calexit


Το Bloomberg  θεωρεί ότι οι ΗΠΑ επί Ν.Τραμπ θα αποφασίσουν τελικώς να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ (ήταν μια προεκλογική δεσμεύση Τραμπ). Βλέπει νέο μέτωπο «ψυχρότητας» στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας και έναν επίσημα κηρυγμένο οικονομικός πόλεμο με την Κίνα κάτι που άλλωστε έχει επίσης προαναγγείλει προεκλογικά ο Ν.Τραμπ


Η Ρωσία θα αποκαταστήσει πλήρως την επιρροή της τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Συρία.
liberation.fr

Αλλεπάλληλα και βαριά κτυπήματα δέχονται Βερολίνο και Βρυξέλλες από Ιταλία και Βρετανία - Kερδισμένη η Ελλάδα

Bαριά και απανωτά κτυπήματα δέχεται το οικοδόμημα της ΕΕ μετά την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου για Brexit που το καθιστά οριστικό και αμετάκλητο και την επίσης οριστική απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Μ.Ρέντσι να πραγματοποιήσει την δέσμευσή του για παραίτηση επειδή έχασε το δημοψήφισμα της Κυριακής στο οποίο είχε ταυτίσει την πολιτική του με το «Ναι».


Εξελίξεις που ευνοούν την Ελλάδα καθώς όχι μόνο κερδίζει χρόνο αλλά αναγκάζει Βερολίνο και Βρυξέλλες να είναι πολύ πιο διαλακτικοί απέναντι στην Αθήνα.

Η Βρετανία ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις 31 Μαρτίου του ερχόμενου έτους ξεκινά και τυπικά η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τους όρους της αποχώρησης.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ διασφάλισε μια ουσιαστική όσο και συμβολική νίκη στο βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς υπερψηφίστηκε η πρότασή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 με 461 ψήφους υπέρ και μόλις 89 κατά, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. ξεκινά στις 31 Μαρτίου του 2017.

Η Βρετανή πρωθυπουργός έφερε το θέμα του Brexit στο Βουλή ζητώντας από τους βουλευτές να πάρουν θέση για το αν θα σεβαστούν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού που αποφάσισε την έξοδο από την Ε.Ε. με το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου του 2016 και αποφάσισε να στηρίξει τις διαδικασίες εξόδου με πλειοψηφία 372 ψήφων.

Τώρα απομένει η επικύρωση από το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε χθες την παραίτησή του, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Κυριακή, όταν και είδε την πρότασή του για τις συνταγματικές αλλαγές να απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ιταλών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία με 173 «ναι» έναντι 108 «όχι». Αμέσως μετά, ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα μετέβαινε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του.

«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία» έγραψε ο Ρέντσι.

Μετά την επίσημη παραίτησή του και από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην προεδρία της Ιταλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα. 

Τώρα στην Ιταλία οι Βρυξέλλες θέλουν να μην γίνουν εκλογές, διότι εάν αυτές γίνουν οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το κόμμα των «5 αστέρων» να τις κερδίζει και τον Μπέπε Γκρίλο να διεξάγει κι αυτός μετη σειρά του δημοψήφισμα για το «Italexit».

Τα κτυπήματα όμως για την ΕΕ δεν σταματούν εδώ. Το Bloomberg σήμερα προέβλεψε νίκη της Μ.Λεπέν στην Γαλλία και Frexit. Επειδή πέρσι αντιστοίχως το ειδησεογραφικό πρακτορείο προέβλεψε τόσο το Brexit, όσο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ οι προβλέψεις αυτές έχουν κάποια σημασία.

Ακόμα όμως κι αν επικρατήσει και ο Φ.Φιγιόν που θεωρείται και το επικρατέστερο σενάριο με βάση την πολιτική λογική, ο Φ.Φιγιόν είναι δηλωμένος ρωσόφιλος και φίλος προσωπικός του Β.Πούτιν.

Ακόμα κι αν κρατήσει την Γαλλία στην ΕΕ δεν θα είναι όπως την θέλει το Βερολίνο δηλ. πειθήνια, υπάκουη και «φτωχός συγγενής».

Το Βερολίνο ανησυχεί διότι βλέπει αυτό που έφτιαξε μια «γερμανική» Ευρώπη τα μέλη-«επαρχίες» να επιλέγουν την ελευθερία τους και όσα μένουν να αμφισβητούν την γερμανική κυριαρχία.

Η που γνωρίζουμε οδεύει προς διάλυση. Θα αντικατασταθεί πιθανότατα με κάτι άλλο, πιο μικρό, πιο ομοιογενές. 

Κερδισμένη από αυτές τις εξελίξεις είναι σαφώς η Ελλάδα από την απόφαση μείωσης του χρέους, μέσω επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων. Γιατί; Επειδή κέδρισε ΧΡΟΝΟ μέχρι την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων.

Πήρε ένα «πακέτο» πολύ πιο τολμηρό και γενναίο από τις αρχικές προσδοκίες και εκτιμήσεις, οδηγώντας σε μια ελάφρυνση περίπου 22% του ΑΕΠ ως το 2060.

Επαιξε μεγάλο ρόλο το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και η ενίσχυση της σκληρής δεξιάς στην Αυστρία (στις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς φαντάζει βέβαια νικήτρια στις βουλευτικές εκλογές).

Το πιο σημαντικό για την κυβέρνηση σε εσωτερικό επίπεδο, είναι ότι πήρε ένα 22% μείωση χρέους, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του Α.Σαμαρά είχε πάρει μόνο μια δήλωση.

Το πιο σημαντικό γεγονός ότι παρά την μόχλευση που επιφέρει μείωση των κατ΄έτος δόσεων που πρέπει να πληρώνει η χώρα κέρδισε το γεγονός ότι νέα εισπρακτικά μέτρα θα συζητηθούν πάλι την άνοιξη του 2018, σε 18 μήνες από σήμερα. Μέχρι τότε «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει» ειδικά σε αυτή την ΕΕ που κλυδωνίζεται. 

Η εγχώρια οικονομία έχει χάσει προ πολλού την φοροδοτική ικανοτητά της, τουλάχιστον στα μεσαία και λαϊκά στρώματα, δηλαδή στο 90% των πολιτών της. Νέα μέτρα ή νέα μείωση των αμοιβών στο δημόσιο (δηλαδή περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης) θα φέρουν μόνο επιπλέον κατάρρευση της φοροδοτικής ικανότητας. Τόσο απλά...

Ομως, μέχρι τον Μάϊο του 2018, πολλά θα έχουν αλλάξει στην Ευρώπη. Πρακτικά θα μιλάμε για μια "άλλη ΕΕ".

Οι επικείμενες εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Ιταλία θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στο Eurogroup, με συνέπεια ούτε ο Μ. Σαπέν, να βρίσκεται στην ίδια θέση, ούτε ο Γ. Ντάισελμπλουμ (που αναμένεται να δώσει τη θέση του στον Ισπανό Ντε Γκίντος, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Β. Σόιμπλε), ούτε ο Π.Κ. Πάντοαν και ίσως ούτε ο Β.Σόιμπλε: Η Μέρκελ πολυ πιθανό να χάσει από τους σοσιαλιστές (σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να χάνει λόγω ανόδου του AfD).

Μόνο αν δεν κερδίσει αυτοδυναμία το σοσιαλιστικό κόμμα, εκτός απροόπτου, θα παραμένει στη θέση του ο Β. Σόιμπλε.

Στην Ιταλία, οι "αεριτζήδες"  των Βρυξελλών, κατάφεραν οι τράπεζες της χώρας να έχουν στα βιβλία τους 360 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, έναντι 225 δισ. ευρώ κεφαλαίου, λόγω στάσιμης οικονομίας και απατηλών χρηματοδοτήσεων από διάφορους οργανισμούς.

Η Ε.Ε. όμως έχει μπει για τα καλά σε ένα παρατεταμένο, εξαιρετικά δύσκολο τεστ κοπώσεως και η δομή της Ένωσης, που δεν επιτρέπει ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους των ατυχημάτων.

Στην Αυστρία θα έχουν εκλογές και το δεξιό , αντί-ΕΕ, "κύμα" αυτή την φορά δεν θα έχει αντίπαλο.

Αυτό το "κύμα" μπορεί να γίνει ασυγκράτητα ορμητικό αν στις προσεχείς εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία σαρώσει τις κατεστημένες συστημικές δυνάμεις το κόμμα του δεξιού Γκέερτ Βίλντερς, που είναι σταθερά πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Ετσι ή αλλιώς η Ολλανδία κρύβει στα σπλάχνα της σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το 80% των ενυπόθηκων δανείων είναι εγγυημένα από το Δημόσιο - οπότε, εάν οι πολίτες δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, τότε είναι υποχρεωμένο το κράτος να τις αναλαμβάνει: μία πραγματική βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της οικονομίας της χώρας. Η Ολλανδία αντιμετωπίζει επίσης τεράστια προβλήματα - ειδικά στον τομέα της ακίνητης περιουσίας.

Στα τέλη του 2000 το συνολικό χρέος των νοικοκυριών της ήταν της τάξης των 440 δισ. ευρώ - φτάνοντας μερικά χρόνια αργότερα, τέλη του 2008, στα 770 δισ. ευρώ. Η μέση ετήσια αύξηση του συγκεκριμένου χρέους υπολογίζεται στο 7%, που σημαίνει ότι η βόμβα αγγίζει το τρισεκατομμύριο.

Έστω και έτσι η Ελλάδα ευνοείται από τις συγκυρίες, γιατί τίποτα δεν μένει μόνιμο και όταν οι Έυρωπαίοι κάνουν σχέδια για τους Έλληνες ο Θεός τα βλέπει και γελά.

 pronews.gr

Και επίσημα παρελθόν από την πολιτική ζωή της Ιταλίας ο Ματέο Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Κυριακή, όταν και είδε την πρότασή του για τις συνταγματικές αλλαγές να απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ιταλών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.
Είχε προηγηθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία με 173 «ναι» έναντι 108 «όχι». Αμέσως μετά, ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα μετέβαινε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του.

«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία» έγραψε ο Ρέντσι.

Πράγματι, το αμέσως επόμενο ραντεβού του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν με την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου και αποφασίστηκε η πρόταση του Ρέντσι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, με τον οποίο συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο 41χρονος πρωθυπουργός αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε δύο επιλογές: είτε την πρόταση σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες με τη συναίνεση και στήριξη όλων των κομμάτων, είτε πρόωρες εκλογές.

Βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της χώρας μοιάζει αντίθετος στην εναλλακτική των εκλογών, επισημαίνοντας πως «τεχνικά είναι ακατανόητο», παρότι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί το αγκάθι για τη διεξαγωγή τους, πρόκειται να συζητηθεί στις 24 Ιανουαρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση μετά την επίσημη παραίτησή του και από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην προεδρία της Ιταλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα. 

Το μήνυμα του Ρέντσι

Στην ιστοσελίδα του, πάντως, ο Ρέντσι προαναγγέλλει όσα θα ακολουθήσουν στη συνεδρίαση του κόμματος, αναφέροντας πως «οι κοινοβουλευτικές ομάδες πρέπει να αποφασίσουν τι θα συμβεί. Θέλουν να πάμε αμέσως σε εκλογές; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της 24ης Ιανουαρίου και μετά να ψηφίσουμε με τους εκλογικούς νόμους που θα έχουν τροποποιηθεί από το δικαστήριο. Αν οι ομάδες θελήσουν όμως να προχωρήσουμε χωρίς την νομοθεσία θα πρέπει να εκφράσουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν μία νέα κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τον εκλογικό νόμο αλλά κυρίως θα αντιμετωπίσει ένα 2017 που θα είναι πολύ σημαντικό σε διεθνές επίπεδο. Δεν αποφασίζω εγώ, αλλά πρέπει τα κόμματα -όλα τα κόμματα- να αναλάβουν την ευθύνη. Το ζήτημα δεν είναι τι θέλει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αλλά τι προτείνει η βουλή». 

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της περασμένης Κυριακής με δάκρυα στα μάτια ο Ρέντσι ευχαρίστησε τους συντρόφους του και την οικογένειά του που τον στήριξαν στην προεκλογική του καμπάνια, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, με το «no» να συγκεντρώνει 59,2% και το «si» 40,8%.

Παρά τη συγκινητική ομιλία του και τη δημόσια πρόθεση παραίτησης, όμως, και σε αντίθεση με τις περισσότερες προβλέψεις, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας έβγαινε στο προσκήνιο δειλά η εκδοχή παραμονής του στην εξουσία μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Παρασκευή.
Πράγματι, έπειτα από δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο Ματαρέλα, η παραίτηση Ρέντσι «πάγωσε» μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε απόψε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ο πρωθυπουργός έπειτα από την έκβαση του χθεσινού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε πως δεν κρίνει δυνατή την συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης και επιπλέον εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεδομένης της αναγκαιότητας για ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναβάλει την παραίτησή του και να την υποβάλει μετά την ολοκλήρωση» της ψήφισης, ανέφερε σχετική ανακοίνωση από την προεδρία της Δημοκρατίας της Ιταλίας.  

Μετά τις συνομιλίες του με τον Ματαρέλα, ο Ρέντσι δήλωνε πως πρόκειται να παραιτηθεί επισήμως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως «το κάνω με αίσθημα ευθύνης».

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το βρετανικό Kοινοβούλιο αποφάσισε την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Η Βρετανία ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις 31 Μαρτίου του ερχόμενου έτους ξεκινά και τυπικά η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τους όρους της αποχώρησης.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ διασφάλισε μια ουσιαστική όσο και συμβολική νίκη στο βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς υπερψηφίστηκε η πρότασή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 με 461 ψήφους υπέρ και μόλις 89 κατά, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. ξεκινά στις 31 Μαρτίου του 2017.
Η Βρετανή πρωθυπουργός έφερε το θέμα του Brexit στο Βουλή ζητώντας από τους βουλευτές να πάρουν θέση για το αν θα σεβαστούν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού που αποφάσισε την έξοδο από την Ε.Ε. με το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου του 2016 και αποφάσισε να στηρίξει τις διαδικασίες εξόδου με πλειοψηφία 372 ψήφων.
Έτσι και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε «ότι θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του βρετανικού λαού η οποία εκφράστηκε με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου καλώντας την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 στιε 31 Μαρτίου του 2017».
Αν και η απόφαση του κοινοβουλίου δεν αλλάζει κάτι σε νομικό επίπεδο εντούτοις συνιστά μια πολύ σημαντική νίκη για την May καθώς έτσι υποχρεώνει τους βουλευτές ότι θα στηρίξουν το Brexit σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφανθεί διαφορετικά.
Τι θα συμβεί από εδώ και τώρα
Αύριο το ανώτατο δικαστήριο  του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφανθεί εάν η Theresa May έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 βάσει του βασιλικού προνομίου αντί μιας απόφασης της Βουλής.
Ιανουάριος: Το ανώτατο δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του
Μάρτιος 31 2017: Είναι η τελική προθεσμία σύμφωνα με την οποία η Βρετανή πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει την Ε.Ε. ότι ξεκινά τη διαδικασία αποχώρησης
Σεπτέμβριος 30 2018: Η τελική προθεσμία σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας Michel Barnier θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε τεχνικό επίπεδο για την αποχώρηση
Μάρτιος 31 2019: Ημερομηνία όπου η Theresa May θέλει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο

Μάιος 2019: Η Βρετανία και επίσημα αποχωρεί από την Ε.Ε. μετά και την επικύρωση της αποχώρησης από τα όλα τα υπόλοιπα μελή της Ένωσης.
pronews.gr

Πρόσβαση στη θεραπεία της Ηπατίτιδας C ζητούν ασθενείς και γιατροί

Την πρόσβαση στη θεραπεία για την Ηπατίτιδα C ζητούν επιτακτικά γιατροί και ασθενείς, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις ολιγωρίες  της Πολιτείας στην  στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, για την πρόσβαση περισσότερων ασθενών στα νέα φάρμακα τώρα μάλιστα, που αυτά καθιστούν δυνατή την ίαση της νόσου με την σχεδόν απόλυτη εκρίζωση του ιού.

Δύο χρόνια μετά την έλευση των νέων θεραπειών και τις ηχηρές δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας κου Ξανθού, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες με σκοπό τη μείωση των τιμών και τη διεύρυνση των κριτήριων πρόσβασης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C, μόνο 893 ασθενείς κατάφεραν να μπουν στις νέες θεραπείες. Σημειώνεται, ότι πρόσβαση στις συγκεκριμένες θεραπείες έχουν οι ασθενείς με πολύ προχωρημένη τη νόσο στο επίπεδο F4 και υπό προϋποθέσεις οι ασθενείς που βρίσκονται στο επίπεδο F3.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας για την Ηπατίτιδα C, Hepaction, τα κριτήρια πρόσβασης των ασθενών πρέπει να διευρυνθούν, τόσο σε επίπεδο σταδίου της νόσου, όσο και σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα, όπως αιμορροφιλία, θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, συλλοίμωξη με τον ιό HIV, κ.α., οι οποίοι έχουν συχνά αντένδειξη στη χορήγηση ιντερφερόνης-άλφα και/ή ριμπαβιρίνης, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή.
Το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές, είτε αποδίδεται όπως πιστεύει ο Γιώργος Καλαμίτσης πρόεδρος του συλλόγου ήπατος «Προμηθέας», σε έλλειψη πολιτικής βούλησης, είτε στην αδράνεια του πολιτικού συστήματος όπως είπε ο κος Κυριάκος Σουλιώτης αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής της Υγείας, είτε στην έλλειψη των απαραίτητων μηχανισμών όπως θεωρεί ο κος  Γιώργος Παπαθεoδωρίδης, καθηγητής Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αφήνει 170.000 χιλιάδες ασθενείς αβοήθητους και αθεράπευτους αλλά και 3.500 νέα κρούσματα το χρόνο.
"Και αυτό, παρά το κοινωνικό συμβόλαιο που υπάρχει μεταξύ κράτους και πολιτών για την λειτουργία ενός συστήματος υγείας που θα πρέπει να στέκεται στου πολίτες όταν το έχουν ανάγκη, για αυτό εξάλλου και το πληρώνουν", υπογράμμισε ο κος Σουλιώτης.
Ο κ. Ιωάννης Κοσκίνας, καθηγητής Παθολογίας - Ηπατολογίας ΕΚΠΑ, Β’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, μέλος της Hepaction, υπογράμμισε τους λόγους ανάγκης της θεραπείας όλων των ασθενών με Ηπατίτιδα C ακόμα και αυτών με ήπια ηπατική νόσο οι οποίοι είναι οι εξής:
-πρόληψη ανάπτυξης σοβαρής μορφής ηπατοπάθειας (κίρρωση) και του συσχετιζόμενου με αυτή καρκίνου,
-μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη ή επιδείνωση άλλων νοσημάτων
-μείωση της μεταδοτικότητας σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου
-αποκατάσταση του αισθήματος ευεξίας και άρση της αβεβαιότητας για το μέλλον
Αναφερόμενος στους ειδικούς πληθυσμούς και ιδιαίτερα στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο τόνισε ότι «η ανάγκη χορήγησης των νέων αντιϊκών φαρμάκων είναι απόλυτα επιβεβλημένη, τόσο λόγω συννοσηρότητας και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, όσο και ως πράξη κοινωνικής ευαισθησίας και αποκατάστασης δικαίου για την «ιατρογενή» αιτία έκθεσης και μόλυνσης των ατόμων αυτών από τον ιό».
Η κα Ιωάννα Μυρίλλα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία επισήμανε ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 5.000 άτομα με θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) και εξ’ αυτών περίπου 2.500 είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι σημειώνοντας ότι «περίπου το 50% μολύνθηκε μέσω του αίματος με Ηπατίτιδα C σε νεαρή ηλικία και σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 800 - 1.000 άτομα ζουν και με Ηπατίτιδα C. Λόγω της συννοσηρότητας και του ιδιαίτερα επιβαρυμένου ήπατος από την αιμοσιδήρωση που έχουν οι ασθενείς από την κύρια νόσο, υπάρχει ραγδαία αύξηση των θανάτων από ηπατοκυτταρικό καρκίνο, οι οποίοι φτάνουν περίπου τους 100 την τελευταία  πενταετία». 
Ο κ. Μάριος Ατζέμης, μέλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει τις διεθνείς και τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και να παρέχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες σε όλους τους ασθενείς που ζουν με συλλοίμωξη HIV και Ηπατίτιδας C σημειώνοντας ότι πληθυσμός – κλειδί είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και ότι οι άνθρωποι με HIV που παρουσιάζουν συλλοίμωξη με Ηπατίτιδα C είναι πάρα πολλοί. Το 2014 μάλιστα το ποσοστό κυμάνθηκε από 67 έως 74%.
 Στο ερώτημα πως θα πεισθεί αλλά και πως θα μπορέσει ένα αδύναμο οικονομικά σύστημα Υγείας, να εξασφαλίσει μία θεραπεία που στοιχίζει περίπου 40.000 ευρώ το χρόνο στους  χιλιάδες ασθενείς χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, όπου ενδέχεται κίνδυνος επανομόλυνσης, ο κος Ατζέμης υποστήριξε ότι η θεραπεία είναι η καλύτερη πρόληψη. Θεραπεύοντας τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών τόνισε ο κος Ατζέμης, εξουδετερώνεις τον κίνδυνο της μετάδοσης της νόσου και επίσης υποστηρίζεις ως κράτος τους συγκεκριμένους πολίτες οι οποίοι είναι στιγματισμένοι και παραμένουν αόρατοι, βοηθώντας τους να επανενταχτούν στην κοινωνία. Σύμφωνα εξάλλου με τον κο Σουλιώτη ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι περίπου 5%, ποσοστό μικρό, σε σχέση με τα ηθικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει η ίασή της ασθένειας στους ασθενείς αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

healthview.gr

Bloomberg: Φόβοι για κοινωνική «έκρηξη» στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας

Φόβους ότι τα εκτεταμένα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσουν κοινωνική «έκρηξη» εκφράζει το Bloomberg, με αφορμή τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Το σχέδιο λιτότητας -μικρότερες συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υψηλότεροι φόροι κ.λπ.- που έχει αποφασιστεί ώστε η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, έχει ήδη προκαλέσει πραγματικές δυσκολίες», προειδοποιεί. Επιπλέον, σημειώνει ότι ανεργία είναι άνω του 23% κι αυτό μπορεί να φέρει νέες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της κοινωνικής αντίδρασης στην Ελλάδα, που θα προστεθεί στην αναταραχή λόγω της Ιταλίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι και οι δανειστές θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί στο θέμα του χρέους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το δικό τους συμφέρον.
Για τα μέτρα σχολιάζει ότι αν και είναι καλύτερα από το τίποτα, αλλά δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Όσο το θέμα του ελληνικού χρέος παραμένει ανεπίλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της και προσθέτοντας επιπλέον βάρος στις κυβερνήσεις της ΕΕ, υποστηρίζει, σημειώνοντας παράλληλα, ότι ο στόχος του 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018 είναι ουτοπικός.
«Επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμένει ένας ικέτης -σε συνδυασμό με την πολιτική αμηχανία σε άλλες κυβερνήσεις- δημιουργείται μια πιθανή πηγή νέας αστάθειας», επισημαίνει.


Δ. Χριστόφιας: Είχα ζητήσει δάνειο από τον Πούτιν και μου αρνήθηκε.

 Δάνειο ύψους 5 - 7 δισ. ευρώ είχε ζητήσει επανειλημμένα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. 

 «Έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες, τις αποκαλύπτω, που του έλεγα ότι θα υποχρεωθούμε εμείς οι οποίοι παλέψαμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε το αντίθετο και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο, δώστε μας αυτό το δάνειο, κι εγώ σου εγγυώμαι, ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι Κύπριοι θα ευλογούν την Ρωσία», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας: «Δεν το έκανε, και νομίζω έσφαλε, γιατί μετά από αυτό, ενώ δεν ήθελε να κακοφανεί στους ταγούς της Ε.Ε. ένεκα οικονομικών συμφερόντων, του έκαναν το Κίεβο, του έκαναν την Ουκρανία, και στο τέλος της ημέρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ε.Ε. και του επέβαλαν και τιμωρητικά μέτρα». 
 Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ακόμη πωςπροειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία. «Όταν ήρθε στην Κύπρο τον είδα σχεδόν 40 λεπτά τον Αλέξη και του τα είπα αυτά. Εγώ αντιμετώπισα αυτές τις δυσκολίες και κατά τη γνώμη μου, είναι δουλειά δική σου τι θα κάνεις, να προσέχεις», είπε. 



Time: Πρόσωπο της χρονιάς ο Ντόναλντ Τραμπ


Το περιοδικό Time επέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ, ως το «Πρόσωπο της Χρονιάς». Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το περιοδικό, αποτελεί μια προσωπικότητα που διχάζει και μένει να φανεί από δω και πέρα αν θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τον κόσμο.

Το περιοδικό, που επιλέγει για 90η φορά στην ιστορία του, το
πρόσωπο που επηρέασε τα παγκόσμια δρώμενα, τη χρονιά που φεύγει, κάνει λόγο για «φαινόμενο Τραμπ» και επισημαίνει: μεταξύ άλλων «μπορεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος να σταματήσει να τουιτάρει, αλλά θα το κάνει μόνο γιατί θα έχει βρει ένα διαφορετικό τρόπο να λέει την ιστορία που θέλει απευθείας στο κοινό που θέλει να την ακούσει».