Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Αγγλία, 6 μηνες μετά το δημοψήφισμα

Ίσως το σημαντικότερο νέο της χρονιάς που φεύγει είναι η απόφαση των Βρετανών να «αποχαιρετήσουν» της Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η απόφαση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Άλλοι, το είδαν ως ευκαιρία ανάπτυξης. Τι ακριβώς συνέβη;

Πριν ακριβώς 6 μήνες, δηλαδή όταν ελήφθη στις 23 Ιουνίου η απόφαση για έξοδο της Αγγλία από την ΕΕ, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις, το πρώτο «σοκ» που έπαθε η χώρα ήταν συναλλαγματικό. Η ισοτιμία Αγγλικής Λίρας έχασε μέσα σε 3 μέρες 8%, ενώ τις επόμενες μέρες ακολούθησε περαιτέρω πτώση που οδήγησε σε συνολικές απώλειες 12%. Πολλοί ήταν εκείνοι, τότε, αναλυτές κυρίως από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που εκτίμησαν ότι θα επέλθει πλήρης κατάρρευση του νομίσματος. Πτώση υπήρξε και στις χρηματιστηριακές τιμές, περίπου 8%-15% ανάλογα τον δείκτη, ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει (από 0,5% σε 0,6%) και οι εκτιμήσεις των επιχειρηματικών στελεχών για την αγορά πέρασαν από εκείνες της «ανάπτυξης» σε εκείνες της «ύφεσης». Πολλοί φοβήθηκαν ότι η έξοδος τραπεζών από το Λονδίνο, θα ήταν σαρωτική για την οικονομία, και θα οδηγούσε άμεσα σε σημαντική απώλεια ανταγωνιστικότητας και θέσεων εργασίας. Οι πρώτες ενδείξεις επίσης στην αγορά ακινήτων ήταν άσχημες, δείχνοντας πτώση τιμών ως και 10% σε μερικές περιοχές, καθώς ξένοι εγκατέλειπαν το ενδιαφέρον τους για αγορά σπιτιών. Υπήρξε μάλιστα και μια μικρή υποχώρηση στους ρυθμούς αύξησης των μισθών, από 2,5% σε 2,4%. Όμως 6 μήνες μετά η κατάσταση δείχνει κάπως διαφορετική.
Η αγορά των εταιριών λιανικής πώλησης αναθερμάνθηκε, περνώντας από ύφεση (-1%) σε ανάπτυξη (2%) τον Οκτώβριο σε σταθμισμένη, συγκρίσιμη, βάση! Η ανεργία μειώθηκε από 5% σε 4,8%, ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα από το…2004, ενώ οι μισθοί τον Οκτώβριο, τελευταίος διαθέσιμος μήνας, ανέβηκαν κατά 2,5% σε ετήσια, σταθμισμένη βάση!
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας ξεπέρασαν τα προηγούμενα (προ δημοψηφίσματος επίπεδα), πχ PMI από 52, ενώ αρχικά, σε 1 μήνα μετά το δημοψήφισμα έπεσε στο 48, εκτοξεύτηκε στο 55 τώρα, (οτιδήποτε πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη στον δείκτη)! Το εμπορικό έλλειμμα αντί να αυξάνεται, πλέον εμφανίζεται μειωμένο, δείχνοντας ότι η χώρα εστιάζεται πλέον κυρίως σε δικά της προϊόντα αντί εισαγωγών και μειώνει την εξάρτηση! Τα χρηματιστήρια βρίσκονται 5% ως και 10% πάνω από τα επίπεδα προ δημοψηφίσματος, ανακάμπτοντας 20% περίπου από τα χαμηλά! Το νόμισμα, μετά κάποιες υποχωρήσεις που οδήγησαν ως και 18% πτωτικά, έφτασε πλέον να κερδίζει ξανά, έχοντας πλέον μέσες απώλειες έναντι ισχυρών νομισμάτων περιορισμένες στο 12%. Ακόμη και η αγορά ακίνητων δείχνει να κινείται σχετικά ικανοποιητικά και πάντως ανοδικά. Εκεί που «εκτροχιάστηκε» η οικονομία είναι σε μόνο σε ένα πράγμα, στον πληθωρισμό, καθώς αυτός έφτασε το 1,2%, κάτι πάντως όχι υψηλό για τα Αγγλικά δεδομένα σε ιστορικά επίπεδα.

Συνολικά, η χώρα δεν φαίνεται να είδε το τέλος του κόσμου όπως πολλοί προέβλεπαν, δείχνοντας ότι παρά τη σκληρή απόφαση να εξέλθει από την ΕΕ, το επιχειρηματικό κλίμα ισχυροποιήθηκε, η ανάπτυξη επιταχύνεται, η ανεργία μειώνεται, το νόμισμα ανακάμπτει! Καθόλου άσχημα, επομένως  τα νέα από την Αγγλία!
Του Κωνσταντίνου Βέργου
liberal.gr

Οι Γερμανοί πήραν τα λεφτά και έφυγαν...

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που εργάστηκαν και ζουν σε αυτό τον τόπο πήγαν να εισπράξουν το βοήθημα Τσίπρα και διαπίστωσαν ότι αυτά που τους δόθηκαν ήταν ψίχουλα μπροστά σε αυτά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι της ...Γερμανίας και της Σουηδίας.
Αυτό που διαβάσατε δεν είναι "μύθευμα" αλλά η αλήθεια, καθώς οι Έλληνες που εργάστηκαν στην Γερμανία, την Σουηδία και αλλού και συνταξιοδοτούνται από εκεί, αλλά κατάφεραν να έχουν και μία μικρή σύνταξη από την Ελλάδα, ως αγρότες, πήραν πολύ μεγαλύτερο επίδομα γιατί είχαν μικρή αγροτική σύνταξη.
Οι Γερμανοί πήραν τα λεφτά και έφυγαν μας έλεγαν χαμηλοσυνταξιούχοι που πήγαν να  εισπράξουν το φιλοδώρημα του Τσίπρα.  
 Τα παραπάνω δεν γράφτηκαν για να διχάσουν με ψευτοδιλήμματα τους ανθρώπους, αλλά για να δείξουν την ανικανότητα των διοικούντων μήπως και ξυπνήσουμε και συνειδητοποιήσουμε σε ποιους αναθέσαμε τις τύχες μας και από ποιους περιμένουμε να μας σώσουν.

ΠΗΡΕ ΑΝΑΣΑ Η DEUTSCHE BANK! H επιστολή που έστειλε στους εργαζόμενους της


Έχοντας ήδη διενεργήσει πρόβλεψη 5,5 δισ ευρώ σημαίνει ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2016 θα εμφανίσει μια προ φόρων ζημία 1,17 δισ.
Η Deutsche bank διασώθηκε.
Στο παρελθόν μπορεί να εθεωρείτο ως η νούμερο ένα τράπεζα που κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω του προστίμου των αμερικανικών αρχών ύψους 14 δισεκ. και της μεγάλης έκθεσης στην αγορά παραγώγων ωστόσο το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλλει πρόστιμο 3,1 δισεκ. δολάρια ενώ θα πληρώσει και 4,1 δισεκ. προς τους καταναλωτές συνολικά 7,2 δισεκ.
Έχοντας ήδη διενεργήσει πρόβλεψη 5,5 δισ ευρώ σημαίνει ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2016 θα εμφανίσει μια προ φόρων ζημία 1,17 δισ και θα κλήσει τις εκκρεμότητες της με τις ΗΠΑ.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε τελικώς τα 3,1 δισεκ. για αστική ευθύνη υπολείπεται ακόμη και της πρόβλεψης που είχε διενεργήσει η γερμανική τράπεζα ύψους 5,5 δισεκ. ευρώ.
Με τις προσδοκίες των αναλυτών να προσδιορίζουν το πρόστιμο που θα επέβαλαν οι ΗΠΑ σε 2 έως 5 δισ δολαρίων έναντι αρχικού προστίμου 14 δισ δολαρίων η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι έχει πετύχει διακανονισμό με τις αρχές των ΗΠΑ να καταβάλει 3,1 δισεκ για αστικές ευθύνες.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική για την γερμανική τράπεζα καθώς αφαιρεί σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank.
Η Deutsche bank εθεωρείτο η πιο συστημικά επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο… και ξαφνικά έπεσε στα μαλακά.
Οι νομικοί εκπρόσωποι της Deutsche bank είχαν πρότεινε η τράπεζα να πληρώσει 2 με 3 δισεκ. δολάρια.
Ωστόσο η Deutsche bank είχε ήδη διενεργήσει πρόβλεψη 5,5 δισ για αστικές διαφορές και κανονιστικές κυρώσεις στον ισολογισμό της στις 30 Ιουλίου του 2016 οπότε τα 3,1 δισεκ δολάρια υπερκαλύπτονται.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία 7,2 δισεκ. δολαρίων για να επιλύσει μια πολύχρονη έρευνα των ΗΠΑ σε συναλλαγές που είχε πραγματοποιήσει σε ενυπόθηκους τίτλους.
Η Deutsche Bank θα καταβάλει 3,1 δισ δολ. ως αστική ευθύνη και θα παρέχει 4,1 δισεκ. δολάρια στην κάλυψη ζημιών καταναλωτών.
Ενώ η συμφωνία αίρει σημαντική αβεβαιότητα πάνω από την Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας συνεχίζει να ερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε πολλά άλλα θέματα.
Η κυβέρνηση Obama πιέζει για να ολοκληρωθούν οι έρευνες στις εταιρίες της Wall Street για τα subprime ενυπόθηκα ομόλογα που τροφοδότησαν την οικονομική κρίση του 2008.
Οι αρχές έχουν ήδη επιβάλλει πάνω από 46 δισ δολάρια πρόστιμα σε 6 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.
Η Bank of America Corp. στην οποία είχε επιβληθεί το μεγαλύτερο πρόστιμο συμφώνησε να καταβάλει 16,7 δισ δολάρια.
Η Deutsche Bank αναμένει να καταγράψει μια προ φόρων επιβάρυνση περίπου 1,17 δισεκ. δολάρια στο 4ο τρίμηνο του 2017.


bankingnews.gr

'Μονιμότητα" δηλώνουν οι Ρώσοι στη Μεσόγειο.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή για την επέκταση των ρωσικών στρατιωτικών λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ταρτούς, στη βορειοδυτική Συρία, που προορίζονται να μετατραπούν σε μόνιμη ρωσική ναυτική βάση στη χώρα αυτή.
Το κείμενο διευθετεί «θέματα που αφορούν την επέκταση του εδάφους των εγκαταστάσεων του ρωσικού Στόλου στο λιμάνι της Ταρτούς, την ανάπτυξή τους και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, καθώς και την είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα και στα λιμάνια» της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την επομένη της ανακοίνωσης ότι ο συριακός στρατός ανέκτησε πλήρως τον έλεγχο του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
Ο ρωσικός στρατός, που εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις από τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Συρία σε υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, είχε ανακοινώσει ήδη από τον Οκτώβριο την πρόθεσή του να μετατρέψει τις λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ταρτούς σε «μόνιμη ρωσική ναυτική βάση».
Περίπου 4.300 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και η Ρωσία, που διαθέτει επίσης μια αεροπορική βάση στη Χμεϊμίν (βορειοδυτική Συρία), συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της παρά την ανακοίνωση, τον Μάρτιο του Βλαντίμιρ Πούτιν περί αποχώρησης ενός τμήματος της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής στη χώρα.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ένα τάγμα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύχθηκε χθες βράδυ στο Χαλέπι προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια στην πόλη.
Το ρωσικό τάγμα αριθμεί 300 έως 400 στρατιώτες, σύμφωνα με αξιωματούχο της επιτροπής για την άμυνα και την ασφάλεια του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή των Κοινοβουλίου), Φραντς Κλίντσεβιτς.

crashonline.gr

Η Λεπέν θα είναι ο νέος μας νταβατζής καθώς θα βγάλει Γαλλία και Ελλάδα από το Ευρώ.


Κανείς από τα σημερινά πολιτικά δουλικά δεν θα τολμήσει να ζητήσει δημοψήφισμα για παραμονή γ όχι της Ελλάδας στο ευρώ, γιατί φοβούνται μην συμβεί κάτι ανάλογο με το Brexit η το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, το αποτέλεσμα του οποίου αντέστρεψαν οι Τσίπρας-Καμμένος σε μία νύχτα.

Αυτό όμως που δεν θα κάνουν οι σκυμμένοι πολιτικοί μας, φαίνεται ότι το υπόσχεται η Λεπέν η οποία διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι το FREXIT θα είναι μέρος της πολιτικής μου».
Παράλληλα η Λεπέν δηλώνει ότι μετά την έξοδο της Γαλλίας θα αγωνιστεί και για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!
Δηλαδή φτάσαμε στο σημείο ο κάθε ένας να θέλει να ασκήσει κηδεμονία στην χώρα θεωρώντας άχρηστους τους Έλληνες πολιτικούς.
Η ίδια υπογραμμίζει πως όταν αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρώπη και το ευρώ το ίδιο πρέπει να πράξουν η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Ιδανικό θα ήταν να αποχωρήσουν την ίδια ημέρα με τη Γαλλία όλες αυτές οι χώρες και θα προσπαθήσω να πείσω προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει. «Ο λαός πρέπει να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για την απελευθέρωσή του από τη δουλεία και τον εκβιασμό που του επιβάλλουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και για να επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στη χώρα του. Το κατάλαβαν αυτό οι Βρετανοί και ψήφισαν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ, φυσικά, δεν είχαν ποτέ αντικαταστήσει τη λίρα με το ευρώ», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία σε συνέντευξή της στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
«Όπου πήγε το ευρώ, επισημαίνει, αυξήθηκαν οι τιμές, οι φόροι και η ανεργία, μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις και οι πολίτες έγιναν φτωχότεροι. Στη Βρετανία, όταν δημιουργήθηκε οικονομική κρίση, προχώρησαν σε μια υποτίμηση της λίρας και σύντομα άρχισε και πάλι η οικονομική ανάπτυξη».
«Μια χαλαρή συνομοσπονδία κρατών με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία» επιθυμεί η Λεπέν για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει «ότι πρέπει να καταργηθεί. Όπου πήγε το ΔΝΤ ζήτησε μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φόρων, ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και δημιούργησε εξαθλίωση των πληθυσμών. Το ΔΝΤ εμποδίζει κάθε ανάπτυξη».
Αν γίνει πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρει πως η Γαλλία δεν θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ διότι, όπως υπογραμμίζει το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται πλέον. «Ιδρύθηκε όταν υπήρχε ο κίνδυνος του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του επεκτατισμού της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης. Η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πλέον, όπως δεν υπάρχει και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η Ουάσιγκτον διατηρεί την ύπαρξη του ΝΑΤΟ για να εξυπηρετεί τους στόχους της στην Ευρώπη».
Σχετικά με την Τουρκία αναφέρει ότι δεν θα εγκρίνει την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πλήρες μέλος της, διότι τάσσεται «υπέρ μιας ειδικά ευνοϊκής σχέσης με την Τουρκία».
Για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα αναφέρει πως «είναι εναντίον της πολιτικής που ευνοεί και ενθαρρύνει την είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί να τους δεχθεί… Αυτό το τσουνάμι των μεταναστών πρέπει να περιοριστεί. Η Ευρώπη δεν έχει τη δύναμη να τους εξασφαλίσει εργασία και ευκαιρίες να πλουτίσουν. Οι μετανάστες είναι παράνομοι από τη στιγμή που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, διότι έχουν παραβεί τον νόμο. Πρέπει να στέλνονται πίσω στον τόπο τους».
Όσον αφορά τέλος τις σχέσεις του κόμματός της με τη Χρυσή Αυγή αναφέρει πως «ούτε έχει ούτε θέλει να έχει».