Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΕΜΒΑΣΜΑ «ΚΑΙΕΙ» ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ – Ο αχυράνθρωπος και η offshore με έδρα τις Μπαχάμες

Την κίνηση λογαριασμού που καίει πρώην πρωθυπουργό της χώρας
παρουσιάζει η «kontranews». Πρόκειται για τον λογαριασμό ανθρώπου από το στενό περιβάλλον ο οποίος δέχεται έμβασμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ από offshore εταιρεία με έδρας τις Μπαχάμες.
Η πληροφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα, προέρχεται από τραπεζικές πηγές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ενώ σύντομα η ελληνική δικαιοσύνη θα έχει στα χέρια της τα στοιχεία και θεωρείται δεδομένο πως θα προκληθεί πολιτικός και δικαστικός σεισμός.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το συγκεκριμένο ποσό ξεκινά τη διαδρομή του από offshore εταιρεία με έδρα τις Μπαχάμες και καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό του εν λόγω προσώπου σε ελληνική τράπεζα. Παραμένει, αναφέρει η εφημερίδα, στη χώρα μας για μόλις πέντε (!) ημέρες και στη συνέχεια φεύγει και καταλήγει σε τράπεζα πολύ ισχυρής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο διακινούνται, έρχονται και φεύγουν τα χρήματα δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι περίεργο, σημειώνει χαρακτηριστικά η «Δημοκρατία».

«Αποτοξίνωση» των αγορών

Εάν υπάρχει κάτι που διδάχθηκαν οι κεντρικές τράπεζες από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση -τη χειρότερη από τη δεκαετία του ‘30- είναι ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Θα πρέπει να λειτουργούν και ως άγρυπνοι φρουροί των αγορών, αποτρέποντας τον κίνδυνο να σκάσουν οι φούσκες που γέννησαν οι ίδιες, έπειτα από τόσα χρόνια ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και άπλετης ρευστότητας.
Αυτή τη φορά το καμπανάκι κινδύνου έκρουσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καλώντας τις κεντρικές τράπεζες να στραφούν προς την απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων χαλάρωσης που είχαν εφαρμόσει μετά την κρίση, κρίνοντας ότι η χάραξη της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει αποφασίζεται με μοναδικό κριτήριο τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με την BIS, είναι καιρός να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, όπως το πιθανό οικονομικό κόστος από το σκάσιμο μιας νέας φούσκας.
Επτά χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης του 2008, τα τολμηρά πειράματα των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών με την ποσοτική χαλάρωση διοχέτευσαν ρευστότητα άνω των δέκα τρισ. δολαρίων στις αγορές, βοήθησαν την παγκόσμια οικονομία να βγει από την ύφεση, αλλά δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο 2%.
Και, εν μέσω αναιμικής παγκόσμιας ανάπτυξης και διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου, δεν διαφαίνονται σημάδια στον ορίζοντα που να δείχνουν προς την επιθυμητή κατεύθυνση των τιμών καταναλωτή.
Αντιθέτως, είναι πολλά τα σημάδια κινδύνου που εκπέμπουν οι αγορές, συνεπεία του φθηνού και άφθονου χρήματος: οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται σε ιστορικά υψηλά και το παγκόσμιο χρέος έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, αγγίζοντας πέρυσι τα 152 τρισ. δολάρια ή το 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Και μπορεί οι κεντρικοί τραπεζίτες δειλά-δειλά να στρέφονται προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, διατηρούν όμως μέτρα στήριξης, ύψους 200 δισ. δολαρίων τον μήνα.
Οι αγορές παραμένουν υπό την επήρεια του μαγικού «κοκτέιλ» των κεντρικών τραπεζών. Εάν κλείσουν απότομα τις στρόφιγγες, η αντίδραση θα μπορούσε να είναι απρόβλεπτη, προσλαμβάνοντας διαστάσεις πανικού.
Από την άλλη, είναι καλύτερο να μπουν σε «αποτοξίνωση» τώρα, που η παγκόσμια οικονομία είναι καλύτερα προετοιμασμένη, ώστε να αντέξει ένα πιθανό σοκ από τη σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού. Και αυτό το σοκ είναι πολύ πιο ήπιο από μια νέα φούσκα και την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.

ΝΙΠΤΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ αφήνει τη διαχείριση του θέματος στα χέρια…

Καμία διάθεση ουσιαστικής παρέμβασης στο θέμα της Ελλάδας δεν έχει η νέα αμερικανική κυβέρνηση αφήνοντας το ΔΝΤ να λύνει και να δένει. 
Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μενουχίν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στους χειρισμούς της Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί αυτό «απέτρεψε μια νέα κρίση». Επεσήμανε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι μικρή χρηματοδοτικά, έχει περισσότερο χαρακτήρα έγκρισης και δεν επιβαρύνει τους Αμερικανούς φορολογουμένους.
Όπως τόνισε σχετικά με την κυρία Λαγκάρντ έχουν συναντηθεί τουλάχιστον 12 φορές ενώ τόνισε ότι «το ΔΝΤ διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη της νομισματικής πολιτικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ ήταν πολύ χρήσιμο όσον αφορά στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και τη συνεργασία με την Ευρώπη«.
Όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα είπε χαρακτηριστικά: «Η δέσμευση (χρηματοδότηση) του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ήταν πολύ μικρή. Δεν είμαι καν βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τη χρησιμοποιήσει αναγκαστικά, γι’ αυτό νομίζω ότι η σημασία ήταν πραγματικά περισσότερο ως σφραγίδα έγκρισης. Και, πάλι, δεν υπάρχει άμεσο κόστος για τις ΗΠΑ ή τους φορολογούμενους»


Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Θα πληρώσετε κάθε σταγόνα αίματος από αμερικανικά όπλα

Απειλές κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν κάθε σταγόνα τουρκικού αίματος από αμερικανικά όπλα που έχουν δοθεί σε κούρδους μαχητές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των διαβεβαιώσεων των ΗΠΑ ότι η αμερικανική υποστήριξη Σύρους Κούρδους μαχητές του YPG θα τερματιστεί όταν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί στο Ιράκ και στη Συρία.
«Όσοι πιστεύουν ότι εξαπατούν την Τουρκία λέγοντας ότι θα πάρουν πίσω τα όπλα που έχουν δώσει στην τρομοκρατική ομάδα YPG θα καταλάβουν ότι έκαναν ένα μεγάλο λάθος τελικά, αλλά αυτοί θα ζημιωθούν» δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις σε επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του Φίκρι Ισίκ.
«Θα προσκομίσουμε το τιμολόγιο για κάθε σταγόνα αίματος που θα χυθεί από αυτά τα όπλα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες αυτών των όπλων. Δεν θα επιτρέψουμε ένα τρομοκρατικό κράτος στη βόρεια Συρία να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», δήλωσε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός «θα συνεχίσει να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο στη Συρία».
«Όπως τόνισα στην τελευταία σύνοδο στις Βρυξέλλες θα απαντούμε σε κάθε τρομοκρατική επίθεση από τη Συρία ή το Ιράκ στην Τουρκία στα δικά τους εδάφη» προειδοποίησε ο Ερντογάν.
Απευθυνόμενος στους εταίρους του στο ΝΑΤΟ είπε ότι «από τη μια πλευρά θα είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη πλευρά θα ενεργείτε μαζί με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετασθεί . Όλες αυτές οι κινήσεις είναι εναντίον του ΝΑΤΟ».

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «μέσα από την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, είχαμε διακόψει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός τρομοκρατικού διαδρόμου παράλληλα με τα σύνορά μας με τη Συρία. Δυστυχώς, χώρες που αποκαλούμε ‘’συμμάχους’’, και γνωρίζαμε ως φίλες, δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα στη συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες που εποφθαλμιούν την εδαφική μας ακεραιότητα».

Η διακίνηση χασίς από Αλβανία και Ελλάδα


Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα. Η Αλβανία και η Ελλάδα παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση χασίς στην Ευρώπη παρά τις επιτυχίες των διωκτικών αρχών.


Μοιάζει με ταινία του Τζέιμς Μποντ. Σκάφη της ακτοφυλακής πλέουν με μεγάλη ταχύτητα. Λίγα μέτρα πιο πάνω πετάει ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Από την πλώρη του πλοίου οι άνδρες ασφαλείας πυροβολούν στον αέρα αλλά οι έμποροι ναρκωτικών δεν φαίνεται να φοβούνται. Καταφθάνει όμως σε λίγο ακόμα ένα σκάφος της ακτοφυλακής για ενίσχυση κι εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν για τους λαθρέμπορους.
Η σκηνή αυτή βιντεοσκοπήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από την ελληνική ακτοφυλακή και παρουσιάζει την καθημερινότητα στην Αδριατική και στα νησιά του Ιουνίου. 1,5 τόνο χασίς κατέσχεσε εκείνη την ημέρα η αστυνομία. Μια μεγάλη επιτυχία αλλά παρόλα αυτά σταγόνα στον ωκεανό. Πόσοι ακριβώς τόνοι χασίς διακινούνται κάθε χρόνο από εκείνη την περιοχή και φθάνουν στην Ευρώπη δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αλβανία θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χασίς στην Ευρώπη, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η Ελλάδα.
Εδώ και καιρό οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές συνεργάζονται για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών μέσω θαλάσσης. Και ένας από τους λόγους είναι ότι οι έμποροι ναρκωτικών είναι καλύτερα εξοπλισμένοι ακόμα και από τις διωκτικές αρχές.
Ο πιο σύντομος υδάτινος δρόμος μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας είναι 70 χλμ και με τα γρήγορα υπερσύγχρονα σκάφη που διαθέτουν οι έμποροι ναρκωτικών μέσα σε μια ώρα μπορούν να μεταφέρουν το παράνομο εμπόρευμά τους. Σε περίπτωση δε που οι αρχές πλησιάσουν πολύ κοντά δεν διστάζουν να πετάξουν στη θάλασσα τα συσκευασμένα με πλαστικά δέματα. Κάποιες φορές κολυμβητές ανακαλύπτουν ανυποψίαστοι τέτοια πακέτα στους Οθωνούς, την Κεφαλονιά ή τη Ζάκυνθο.
Φόβος και περιορισμένα μέσα
Η αστυνομία όμως συχνά φαίνεται ανήμπορη να καταπολεμήσει τους εμπόρους ακόμα και όταν αυτοί χρησιμοποιούν πολύ πιο απλά μέσα. Για παράδειγμα στα σύνορα Ελλάδας- Αλβανίας χρησιμοποιούν γαϊδουράκια. Σε περίπτωση που οι αρχές εντοπίσουν μια τέτοια μεταφορά, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κατασχέσουν το παράνομο εμπόριο και τα συμπαθή τετράποδα. Οι δράστες το έχουν σκάσει. Ακόμα και εάν κάτι τέτοιο ακούγεται αστείο, για τους αστυνομικούς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. «Φοβάμαι να κάνω ελέγχους στα σύνορα, κανείς δεν ξέρει πού και πότε μπορεί να εμφανιστεί η μαφία των ναρκωτικών και εάν κάποιος αρχίσει να πυροβολεί» εξομολογείται ένας αστυνομικός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πελάτες υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη, μια και τόσο το αλβανικό όσο και του ελληνικό χασίς θεωρούνται πολύ καλής ποιότητας. Ενώ οι παράνομοι καλλιεργητές κάνναβης στη Γερμανία για παράδειγμα χρειάζονται φυτώρια και ειδικούς λαμπτήρες που ανεβάζουν στα ύψη τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, στη Νότια Ευρώπη το φυτό ευδοκιμεί άνετα σε περιοχές που δεν είναι υπερβολικά ξηρές και έχουν ήλιο. Η περιοχή της Καλαμάτας για παράδειγμα δεν παράγει μόνο τις πασίγνωστες ελιές αλλά και καλή κάνναβη.
Βάσει των στοιχείων των ελληνικών αρχών για την περίοδο 2005-2015 η οικονομική κρίση ευνοεί την καλλιέργεια κάνναβης και μάλιστα σε ολόκληρη την επικράτεια. Μόνο το 2015 η αστυνομία κατέστρεψε γύρω στα 55.000 δενδρύλλια σε όλη την Ελλάδα. Γνωστή είναι η χασισοπαραγωγή στην επαρχία Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Η τοπική μαφία είναι τόσο καλά εξοπλισμένη που η περιοχή είναι σχεδόν απροσπέλαστη. Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας το 2007, όταν συνελήφθησαν 40 άτομα και τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί.
Στην Αλβανία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Η αλβανική αστυνομία αναφέρει ότι πέρυσι καταστράφηκαν 2,3 εκατομμύρια δενδρύλλια κάνναβης, ωστόσο η καλλιέργεια χασίς είναι για το φτωχό πληθυσμό συχνά η μοναδική πηγή εσόδων.

Αλεξία Αγγελοπούλου, Τάκης Τσάφος (dpa)

Έφθασε το... τέλος των επικουρικών συντάξεων



της Μαίρης Λαμπαδίτη
Μειωμένες έως 80% είναι οι επικουρικές συντάξεις που έφθασαν πλέον στα 160 ευρώ κατά μέσο όρο, όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Επιπλέον καμία επικουρική δεν έχει εκδοθεί από την 1/1/2015 καθώς ο «περιβόητος» μαθηματικός τύπος των νέων επικουρικών ,έχει «λοξοδρομήσει» πάλι μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ, Ενιαίας Αναλογιστικής Αρχής και διεύθυνσης Ασφάλισης.
Όπως έχει καταγγείλει ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Βρούτσης ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τον μαθηματικό τύπο που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2013, «λόγω εμπάθειας και ιδεοληψίας».
''Τέλος ανοχής και αντοχής'', παρατηρεί ο Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος. Η απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων ξεπερνά πια το 50% και υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους.
Επιπρόσθετα, μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών, οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών. Το ΕΝΔΙΣΥ παρατηρεί ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις, υπάρχει νόμος που το επιβάλλει.
Ο «χορός» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε επεβλήθη εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.
Η συνέχεια έγινε τον Ιούνιο του 2016, με μεσοσταθμικές περικοπές 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ το μήνα (το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται βάσει της Υπουργικής Απόφασης της 8/6/2016 και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΕΟΠΥΥ).
Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και 18% και θα γίνει μέσω της μείωσης της "προσωπικής διαφοράς" σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021 .
''Τέλος ανοχής και αντοχής'', παρατηρεί ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος. Η απώλεια των εισοδημάτων των συνταξιούχων ξεπερνά πια το 50% και υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους.
Επιπρόσθετα , μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών, οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών. Το ΕΝΔΙΣΥ παρατηρεί ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις, υπάρχει νόμος που το επιβάλλει.
Σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 118.000 και σε ορισμένες η αναμονή ξεπερνάει τα 4 χρόνια. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει κάνει γνωστό ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή των απαιτούμενων ειδικών δημογραφικών δεικτών και των προβλεπόμενων μεταβλητών που ζητούνται για την έκδοση του συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Και από τη πλευρά του το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ με έγγραφό της ενημερώνει τον ΕΦΚΑ πως μέχρι νεωτέρας δεν είναι δυνατή η έκδοση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/2015 και μετά.
Ο νόμος Κατρούγκαλου όρισε ρητώς πως όσοι έχουν καταθέσει αίτηση από 1/1/2015 και μετά θα πάρουν επικουρική σύνταξη που αποτελείται από δύο τμήματα:
1.    Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ' έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.
2.    Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλιση από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC).

Υπενθυμίζεται τέλος ότι στο νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) άρθρο 14(παράγραφος 4) προβλέπεται η θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφάπαξ παροχές από 1-1-2017, μετά από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία, ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για την μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Παρότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Αφήνουν απλήρωτες τις συντάξεις για να μην φανούν οι περικοπές - σοκ


Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αποκαλύπτει τον εμπαιγμό των συνταξιούχων - Η κυβέρνηση πήρε 3,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα και έδωσε μόλις 70 εκατ. ευρώ για να εκδοθούν συντάξεις - Έως και 4 χρόνια στην αναμονή οι δικαιούχοι - Τρέχουν τώρα να βγάλουν τις πρώτες κουτσουρεμένες συντάξεις δια χειρός Κατρούγακλου - Η εισφορά των εφοπλιστών και ο διαγωνισμός ΔΕΣΦΑ οι άλλες δύο εκκρεμότητες για να επικυρωθεί και τυπικά η δόση από το EWG
του Αργύρη Παπαστάθη
Τον διπλό εμπαιγμό των συνταξιούχων αποκαλύπτει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μνημονίου. Η κυβέρνηση παρότι εισέπραξε από την περυσινή δόση 3,5 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει το κράτος αυτά που χρωστάει επέλεξε να... ξεχάσει τους συνταξιούχους που περιμένουν ως και 4 χρόνια για να εκδοθεί η σύνταξή τους.
Ο σχετικός πίνακας του Compliance Report προκαλεί ζάλη καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι, ενώ η κυβέρνηση πήρε λεφτά για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, 1,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 και άλλα 1,7 δισ. τον Οκτώβριο, τον Απρίλιο του 2017, δηλαδή δέκα μήνες μετά, είχε δώσει μόλις 74 εκατομμύρια ευρώ (!) στους συνταξιούχους που περίμεναν στις ουρές για να μάθουν πότε θα εκδοθεί η σύνταξή τους.
Αντί για (τα δικά τους) χρήματα, οι συνταξιούχοι «χόρτασαν» με παχιά λόγια για το πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ και την στρατηγική της διαπραγμάτευσης που καθυστερούσε (ενώ αυτοί ανέμεναν) για να προστατευθούν οι συντάξεις τους (που τελικά κόβονται ξανά το 2019). Η αλήθεια όμως δεν άργησε να έρθει στο φως καθώς η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν αποκαλύπτει ότι τα στοιχεία που ανακοίνωνε κάθε μήνα η κυβέρνηση για το τι χρωστάει το κράτος απέκρυπταν τεχνηέντως τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,38 δισ. ευρώ για συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί (στοιχεία Απριλίου).
Το δεύτερο λογιστικό κόλπο είναι ότι η κυβέρνηση καθυστερεί εδώ και μήνες την έκδοση των συντάξεων - φιλοδώρημα που πρέπει να υπολογιστούν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και οι οποίες προκαλούν ίλιγγο στους ασφαλισμένους. Η τακτική αυτή, της καθυστέρησης για να μην προκληθεί σοκ από το τι πραγματικά σημαίνουν οι περυσινές αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, οδήγησε την τρόικα στην απόφαση να θέσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό συντάξεων αυτής της κατηγορίας που θα χρειαστεί να συμπληρωθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα για να μην υπάρξουν προβλήματα με τη δόση.
Αυτή είναι η μία από τις τρεις εκκρεμότητες ενόψει του Euro Working Group που θα γίνει -το πιθανότερο- την Πέμπτη, ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ την άλλη βδομάδα. Συγκεκριμένα, οι τρεις εκκρεμότητες είναι οι ακόλουθες:
1. Έως το τέλος Ιουνίου πρέπει να εκδοθεί το 10% των συντάξεων του 2016 (ως τώρα βγήκε το 6%) εφαρμόζοντας το «τσεκούρι» που προβλέπεται από το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν αρκεί ο υπολογισμός των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν λεφτά στα χέρια τους για υπάρξει το πράσινο φως για τη δόση.
2. Πρέπει να εγκριθεί η εισφορά των εφοπλιστών και για το 2018. Το κείμενο λέει ότι στις 12/6/17 οι εφοπλιστές είπαν στην κυβέρνηση ότι συμφωνούν να πληρώσουν, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από το συλλογικό τους όργανο ("General Assembly", Γενική Συνέλευση αναφέρει το κείμενο) σήμερα, 26 Ιουνίου.
3. Πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για ΔΕΣΦΑ. Οι διαδικασίες για το θέμα έχουν προχωρήσει και δεν αναμένεται να υπάρξει κώλυμα.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά αυτή την εβδομάδα (όπως προεξοφλείται από όλες της πηγές) την άλλη Τετάρτη 5 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει τη δόση με βάση το αναθεωρημένο τεχνικό μνημόνιο (SMoU). Tα χρήματα αναμένονται στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας την Πέμπτη 6, ή την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Εβδομάδα εξελίξεων για πλεονάσματα και προαπαιτούμενα

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι θεσμοί, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της οικονομικής επικαιρότητας την τρέχουσα εβδομάδα.
Αυτό διότι θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσουν στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου 2017, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο ΦραντσέσκοΝτρούντι (ΕΚΤ) και οΝικόλαΤζιαμαρόλι (ESM). Η ΝτέλιαΒελκουλέσκου του ΔΝΤ θα μιλήσει στο συνέδριο μέσω τηλεσύνδεσης από την Ουάσιγκτον.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's η προσοχή εστιάζεται στις κινήσεις προετοιμασίας για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, κάτι που ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει τοποθετήσει ακόμη και εντός του 2017. Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να επεκταθεί επί του συγκεκριμένου θέματος.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι Ρέγκλινγκ, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι αναμένεται να ερωτηθούν και για την πρόβλεψη του πρόσφατου Eurogroup ότι η Ελλάδα θα πρέπει από το 2023 έως το 2060 να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα ή μεγαλύτερα του 2% του ΑΕΠ.

Οι διαφωνίες του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει διαφωνήσει με αυτή την προβλεψη - που κάποιοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν ως δημοσιονομικό ζουρλομανδία - ζητώντας από το 2023 έως το 2060 η Ελλάδα να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%% του ΑΕΠ.
Τέλος, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και για τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δρομολογηθούν τρία από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που έχουν ζητήσει οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για την επέκταση της εθελοντικής συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας και για το 2018, η προκήρυξη της νέας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ και η έκδοση εγκυκλίων για τον επαναϋπολογισμό του 10% των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Στις συστάσεις που αναμένεται να διατυπώσουν οι θεσμοί για τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως θα τονίζουν πως απαιτείται εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και περαιτέρω προσοχή για τον εκμοντερνισμό του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, πλήρη ενεργοποίηση του ΕΦΚΑ, καθώς και νέες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας.

 CNN.gr