Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Μούδιασμα στα χέρια: Οι πιθανές αιτίες

Το μούδιασμα στα χέρια είναι ένα παθολογικό σύμπτωμα που συχνά εμποδίζει τον πάσχοντα να επιτελέσει συνήθεις δραστηριότητες προκαλώντας μια δυσάρεστη αίσθηση σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα που μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη.


Το μούδιασμα μπορεί να συνοδεύεται από μυρμηγκιάσματα στη σύστοιχη περιοχή ή κάψιμο ή τσούξιμο ή αίσθηση επαφής με βελόνες ή καρφίτσες, μπορεί να είναι τοπικό ή να επεκτείνεται, να εμφανίζεται οξέως ή να έχει χρόνιο χαρακτήρα.
Το χρόνιο μούδιασμα των χεριών είναι από τις πιο συχνές αιτίες της αδυναμίας των άνω άκρων που όταν είναι σοβαράς μορφής, οδηγεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση νέα άτομα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για το σύνολο της ζωής τους.
Η σωστή λειτουργία του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεύρων, των μυών και των ιστών του σώματος που εντοπίζονται στα άνω άκρα είναι απαραίτητα για να υπάρξει φυσιολογική αίσθηση.
Παρά το γεγονός ότι παροδικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα μετά από έκθεση σε πολύ έντονο ψύχος, μετά από παρατεταμένη μηχανική παρακώλυση της ροής του αίματος, (π.χ. όταν πιέζεται το χέρι από σφιχτό περιβραχιόνιο) ή λόγω άγχους, παθολογικά νοσήματα που προκαλούν αλλοίωση της σύστασης των ιστών, κακή αιμάτωση της περιοχής του σώματος όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα, μείωση της ποιότητας του αίματος που αρδεύει το σώμα ή νευρολογικές βλάβες πρέπει να αποκλειστούν.
Επίσης όργανα που δεν εντοπίζονται στα άνω άκρα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από τα χέρια λόγω γειτνίασης των ιστών ή αντιδραστικού ερεθισμού.
Το φαινόμενο κλασσικά συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου όπου το μούδιασμα του αριστερού άνω άκρου είναι συχνό σύμπτωμα. Επίσης το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συχνά ως αρχικό σύμπτωμα το μούδιασμα ή το κάψιμο στην περιοχή του σώματος, στην οποία διανέμονται οι νευρικές ίνες που αντιστοιχούν στην περιοχή του εγκεφάλου που θίγεται.
Συστηματικά και τοπικά νοσήματα που προκαλούν μούδιασμα στα άκρα επίσης είναι:
·        Ο αλκοολισμός
·        Η αμυλοείδωση
·        Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
·        Το σύνδρομο Guillain-Barre
·        Σπάνια λοιμώδη νοσήματα όπως το AIDS
·        Η πολλαπλή σκλήρυνση
·        Παρανεοπλασματικά σύνδρομα
·        Η περιφερική νευροπάθεια
·        Η νόσος Raynaud
·        Τα τραύματα της σπονδυλικής στήλης
·        Ο διαβήτης
·        Η αγγειίτιδα
·        Η ανεπάρκεια βιταμινών
·        Οι ορμονικές διαταραχές
·        Τα ψυχιατρικά νοσήματα

Εάν το σύμπτωμα είναι πρωτοεμφανιζόμενο, η ιατρική εξέταση δεν πρέπει να αναβάλλεται ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ασθενείς υψηλού κινδύνου για αποφράξεις αρτηριών όπως διαβητικούς, παχύσαρκους, χρόνιους καπνιστές, υπερτασικούς, πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, στεφανιαίους ασθενείς, προς αποκλεισμό επικείμενου εμφράγματος μυοκαρδίου ή εξελισσόμενου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
ΠΗΓΗ

Αριστεό Ξύλο και δεξιά χημικά συνθέτουν το "ιδεολογικό υπόβαθρο" της κυβέρνησης



Καμία σχέση δεν έχουν τα χημικά και οι επιθέσεις των ΜΑΤ στους πολίτες που προσπάθησαν να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς, με τον Τσίπρα και το κόμμα του.
Για όλα αυτά που είδαμε φταίνε οι κυβερνήσεις της επάρατης δεξιάς και του επάρατου ΠΑΣΟΚ.
Τα χημικά έπρεπε να χρησιμοποιηθούν γιατί είχαν ημερομηνία λήξης και όπως είναι γνωστό κανείς δεν έχει δικαίωμα να πετάει …ως ληγμένο, τον κόπο του Ελληνικού λαού.


Για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος η παρέμβαση του Τσίπρα υπήρξε άμεση. Αφού ήρθε σε επαφή με τον Καμμένο, ενημερώθηκαν από τον γνωστό, εθνικό, μας μεσάζοντα ο οποίος ανέφερε ότι τα χημικά αυτά δεν είναι βλήματα για να αξιοποιηθεί ο χαλκός και τα λοιπά μέρη τους και κατά συνέπεια μπορούν με ασφάλεια να πεταχτούν στο λαό.
Όταν Τσίπρας και Καμμένος έλαβαν τις διαβεβαιώσεις ότι για τα ληγμένα χημικά δεν υπάρχει μίζα τότε περιχαρείς έδωσαν την εντολή.

Δώστε τους χημικά και πάρτε τους τα σπίτια.


Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Παπαδόπουλος, Σφακινάκης, Πατεράκης,.... και λοιποί!!



Η συζήτηση στη βουλή έληξε και όπως ήταν γνωστό ανέδειξε νικητή την αλήθεια που θέλει μία κλίκα ανθρώπων να εξουσιάζουν την Ελλάδα και πολιτικούς ανδρείκελα να σέρνονται για ….τον άρτο τον επιούσιο.

Παπαδόπουλος, Σφακινάκης, Πατεράκης και λοιπά ονόματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτοί τους οποίους περιμένουν με …ανοικτάς αγκάλας οι πολικοί μας για να διαιωνίζεται ο κύκλος συναλλαγών που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους δυνάστες.

Βασίλης Παπαδόπουλος το «τιμώμενο» πρόσωπο και ξαφνικά άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου.



Ο Κωσταντίνος Μτσοτάκης και ο Ηλίας Παπαδόπουλος, πατέρας του Βασίλη, υπήρξαν παλιοί γνώριμοι και όπως τότε που Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, πήγε στη Μόσχα παρέα με τον Ηλία έτσι και τώρα ο γιός του κυρ Ηλία δεν έκανε τίποτε άλλο από το συνεχίσει το έργο της οικογένειας. 

Η διαφορά είναι ότι, ο απόγονος, στην κυβέρνηση βρήκε τον αριστερό Τσίπρα με υπουργό άμυνας τον Καμμένο σε αντίθεση με τον πατέρα που βρήκε τον Μητσοτάκη τον οποίο για να μην ξεχνιόμαστε, στήριζε τότε ο Χαρίλαος, προσωπικός φίλος του Ηλία Παπαδόπουλου και του …Μητσοτάκη. 

Τάδε έφη Καμμένος στη βουλή των Ελλήνων ποιών κατ' αυτό τον τρόπο την αρχή των σημείων ώστε πέπλο σιωπής να καλύψει όπως πάντα τα πάντα. 

Ο Ντελάλης. 

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Νικητής το γυμνό στο πανεπιστήμιο του Cambridge


Η νικήτρια του διαγωνισμού “Best Bum” του πανεπιστημίου του Cambridge πήρε το πρώτο βραβείο με γυμνή φωτογραφία και δήλωσε ότι είναι πολύ περισσότερο περήφανη για το βραβείο παρά για την επιτυχία της ως φοιτήτρια του πανεπιστημίου και συνέχισε λέγοντας.

"Έχω δουλέψει σκληρά για να δεχτώ το σώμα μου. Ήθελα να το αποδείξω αυτό κάνοντας κάτι που συνήθως δεν θα έκανα.

"Δεν περίμενα ούτε καν η φωτογραφία να είναι στο Top 10 - πόσο μάλλον να είναι ο νικητής.


Φωτογραφίες από τις λοιπές συμμετοχές των φοιτητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.



6.000 κατασχέσεις λογαριασμών από την εφορία κάθε μέρα



Σκοτώνουν την ανάπτυξη και παγιώνουν τα capital controls που θα καταργούσαν... μέχρι τα Χριστούγεννα.
Το μείγμα Τσακαλώτου μπορεί να παρήγαγε κοινωνικό μέρισμα, αλλά σκοτώνει την ανάπτυξη ψαλιδίζοντας τα οφέλη ακόμη και από το καλοκαιρινό τουριστικό κύμα. Την ίδια ώρα παγιώνει τα capital controls για ολόκληρο το 2018, σε διάψευση της ρητής δέσμευσης του υπουργού ότι θα αίρονταν έως τα φετινά Χριστούγεννα.  
H υπερφορολόγηση και το αδιάκοπο κυνήγι στα μικρομεσαία στρώματα, με ρυθμό που έφτασε στις 6.000 κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα από την πλευρά της κυβέρνησης, μπορεί να συνέβαλαν στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά έχουν βαριές συνέπειες για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το «ΘΕΜΑ», το μείγμα που επέλεξε το υπουργείο Οικονομικών οδηγεί σε ρυθμό ανάπτυξης κάτω και από το «επίσημο» 1,6% του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά (έναντι αρχικού στόχου 2,7%), καθώς, παρά το αυξημένο τουριστικό κύμα που έφερε ζεστό χρήμα στη χώρα το καλοκαίρι, τα πρώτα στοιχεία για το πώς πήγε το γ’ τρίμηνο του έτους (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) δεν είναι ενθαρρυντικά εξαιτίας των παρενεργειών της υπερφορολόγησης. 
Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) τα οποία παρακολουθούν τα μεγέθη και τις χρηματικές ροές. Θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν βεβαίως από τα επίσημα δεδομένα του γ’ τριμήνου που θα ανακοινωθούν στις 4 Δεκεμβρίου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πώς φτάσαμε όμως στις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ανάπτυξη «λίγο πάνω από 1%» το 2017; Η απάντηση είναι «σταδιακά και με πολλούς φόρους». Τον Νοέμβριο του 2016 η πρόβλεψη της Κομισιόν και της κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,7%. Η καθυστέρηση όμως της αξιολόγησης και το νέο κύμα άμεσων και έμμεσων φόρων οδήγησαν τον Μάιο του 2017 την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επί τα χείρω αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης στο 2,1% του ΑΕΠ. Λίγες ημέρες μετά ο πήχης κατέβηκε κι άλλο στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, για να προσγειωθεί στο 1,6% στον Προϋπολογισμό του 2018. Με αυτό τον τρόπο η ίδια η κυβέρνηση «διέψευσε» τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φέτος τον Οκτώβριο, που σε εκδήλωση στη Λάρισα είχε εκτιμήσει ότι «το 2017 θα κλείσει με τον αριθμό 2 μπροστά».

Το νούμερο που τρομάζει
Στην επιβεβαίωση της «καταδίωξης» των φορολογουμένων από το κράτος προχώρησε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας ο οποίος αποκάλυψε ότι οι κατασχέσεις λογαριασμών που γίνονται κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών για χρέη προς την Εφορία έχουν ξεφύγει από το παλαιότερο πλαφόν των 900 την ημέρα (που παραδεχόταν δημόσια το υπουργείο) και φτάνουν πλέον στις 6.000! Μάλιστα, όπως εξηγεί αρμόδιος παράγοντας, η κατανομή την τελευταία εβδομάδα ήταν 1.500 κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα ανά συστημική τράπεζα. Η επιλογή αυτή από την πλευρά του κ. Τσακαλώτου ενισχύει ελαφρώς τα έσοδα από οφειλές προηγούμενων ετών και με αυτό τον τρόπο αντισταθμίζει εν μέρει τις απώλειες από την υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος της φετινής χρονιάς, καθώς είναι εμφανές ότι οι πολίτες δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, η συνειδητή αυτή επιλογή, όπως λένε ο κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, έχει πολύ σοβαρές παρενέργειες για τις τράπεζες και την ανάπτυξη. Οι παρενέργειες αυτές «ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια οφέλη», όπως σημειώνει κορυφαίος θεσμικός παράγοντας της οικονομίας. 
Βεβαίως ο συγκεκριμένος παράγοντας δεν μιλάει για τα κομματικά οφέλη τα οποία για πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση θα είναι σημαντικά μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι Ελληνες καταθέτες, θορυβημένοι από το μπαράζ κατασχέσεων λογαριασμών και εξαντλημένοι από τις φορολογικές υποχρεώσεις, δεν επιστρέφουν με ικανοποιητικό ρυθμό τις καταθέσεις τους στο τραπεζικό σύστημα. Τι σημαίνει αυτό; Καταρχάς ότι η ρητή δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «μέχρι το τέλος του 2017 θα φύγουν τα capital controls» είναι μάλλον αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Η δέσμευση αυτή είχε γίνει στη Βουλή σε μια κομβική στιγμή, πέρυσι τον Μάιο, κατά την ψήφιση των μέτρων που έκλεισαν τελικά την τρίτη αξιολόγηση. Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι είναι κάπως χειρότερα και απ’ ό,τι προέβλεπε τον Σεπτέμβριο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Προ δύο μηνών ο κ. Στουρνάρας είχε πει ότι η πλήρης άρση των capital controls θα είναι εφικτή στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2018. Σύμφωνα όμως με τραπεζικούς κύκλους, κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον δύσκολο, ιδίως όσο το φοροκυνηγητό κρατάει σε κατάσταση ανησυχίας τον κύριο όγκο των καταθετών, οι οποίοι προέρχονται από τα μικρομεσαία στρώματα. Κάπως έτσι, κορυφαίοι τραπεζίτες προβλέπουν ότι και το 2018 θα κυλήσει με capital controls, με την ελπίδα ότι θα αρθούν στις αρχές του 2019.
Γιατί δεν απογειώθηκε το γ’ τρίμηνο

Εν τω μεταξύ, τα υπηρεσιακά στελέχη της ΤτΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα για την πορεία του ΑΕΠ εξήγησαν στο «ΘΕΜΑ» ότι τα πρώτα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2017 καταγράφουν τις επιπτώσεις από το μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Επισημαίνουν δηλαδή ότι η υστέρηση των εσόδων αντιμετωπίστηκε από το υπουργείο Οικονομιών με ακόμη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών ώστε όχι μόνο να αντισταθμιστούν τα μειωμένα έσοδα, αλλά και να επιτευχθεί το (υπερ)πλεόνασμα που δίνεται αυτές τις ημέρες ως κοινωνικό μέρισμα. Η μείωση όμως των δαπανών του κράτους, ή αλλιώς της δημόσιας κατανάλωσης, λειτουργεί επιβαρυντικά για τον ρυθμό ανάπτυξης. Η ίδια εικόνα περικοπής των κοινωνικών, κυρίως, δαπανών συνεχίζεται και στον Προϋπολογισμό του 2018.
Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί ανησυχία για το λεγόμενο «καλοκαιρινό τρίμηνο» είναι ότι παρά την αύξηση του τουρισμού οι ευεργετικές συνέπειες δεν φαίνεται για την ώρα να είναι ανάλογες ώστε να αποτυπώνονται με σαφή τρόπο στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη της οικονομίας.

Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Στο μεταξύ διορθωτικές κινήσεις με τη μείωση προστίμων και προσαυξήσεων ετοιμάζει ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής. Οι μειώσεις είναι σημαντικές και ο στόχος είναι να αυξηθεί το χαμηλό ποσοστό είσπραξης των προστίμων, καθώς μέχρι σήμερα μόλις το 5% καταλήγει στα ταμεία του κράτους. Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμες διατάξεις για τον εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλονται κατόπιν ελέγχου, καθώς και σε περίπτωση εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων. Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, αυτό γίνεται για να εναρμονιστεί η νομοθεσία με τη ομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την υποχρέωση αναδρομικής εφαρμογής ηπιότερων κυρώσεων.  
Σε περίπτωση ελέγχου για χρήσεις έως και το 2013, αντί για τους πρόσθετους φόρους που φτάνουν στο 120% του οφειλόμενου κύριου φόρου, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σε ποσοστά από 10% έως 50% του οφειλόμενου φόρου. Επιπλέον, ο τόκος της εκπρόθεσμης καταβολής θα είναι 8,76% από 1/1/2014 και μέχρι να εκδοθεί η πράξη του διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Αυτές οι ευνοϊκότερες κυρώσεις θα εφαρμοστούν και στις υποθέσεις που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα φορολογικά δικαστήρια. Στην περίπτωση που έχουμε εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις για χρήσεις μέχρι και το 2013, αντί των προβλεπόμενων φόρων που φτάνουν στο 60% του οφειλόμενου κύριου φόρου, θα μπαίνει μόνο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 8,76% από 1/1/2014 μέχρι να υποβληθεί η δήλωση. Τέλος, σε περίπτωση ελέγχου δεν θα απαγορεύεται η υποβολή δήλωσης αρχικής ή τροποποιητικής μέχρι να κοινοποιηθεί εντολή ελέγχου στον φορολογούμενο, αντί μέχρι την έκδοση της εντολής που ισχύει σήμερα.

ΠΗΓΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ-Ιταλικό θρίλερ με απαίτηση από Βερολίνο την επιβολή «δυσβάσταχτων» οικονομικών μέτρων – «Τρίζει» η συνοχή της ΕΕ;



Το Βερολίνο αποφάσισε την επιβολή έκτακτων δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων , λόγω της πολύ κακής πορείας μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά η Ρώμη ανθίσταται . Για πόσο θα το δούμε στην συνέχεια.  
«Η Ιταλία δεν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα, υπάρχει ανάπτυξη»,επιμένουν ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι τη στιγμή που το δημόσιο χρέος της χώρας ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ.
Το θέμα όμως είναι ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει βυθιστεί στην οικονομική λιτότητα των Γερμανών, που δείχνει ατέρμονη και σκληρή.
Η Ισπανία δεν έχει κυβέρνηση πλειοψηφίας, η Γαλλία «παλεύει» να βρει «βηματισμό» στον οικονομικό τομέα , οι χώρες της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη αρνούνται να δεχθούν πολλές «εντολές» του Βερολίνου, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό ενώ η Πολωνία σήκωσε την σημαία της ανεξαρτησίας από το γερμανικό ζυγό.      
Όλα τα δεδομένα μετά και το «ιταλικό θέμα» , μετά το ελληνικό δείχνουν ότι βαίνουμε σε μια «οικονομική καταιγίδα» άνευ προηγουμένου ενώ σε ανάλυσή της για το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Τράπεζα της Αμερικής προειδοποιεί τους επενδυτές για μια «αστραπιαία πτώση » του χρηματιστηρίου  της Wall Street , παρόμοιας  των ετών 1987, 1994, 1998.
Πρόκειται για το τέλειο σενάριο αρχής διάλυσης αυτού του εκτρώματος που ονομάστηκε ΕΕ, παρά τις αντίθετες φωνές πολλών αναλυτών ότι θα ενωθεί η Ευρώπη σε κάτι που θα λέγεται « Ενωμένες πολιτείες της Ευρώπης».
Στο στόχαστρο τώρα είναι η Ιταλία και όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει να βρεθεί μία χώρα στο στόχαστρο των «τύπων» στις Βρυξέλλες για οικονομικά θέματα και ειδικά για το χρέος.
Παρά τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος του ιταλικού δημοσίου χρέους και τη διαπίστωση ότι η πραγματική μείωσή του δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης, η Ρώμη αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να λάβει έκτακτα οικονομικά μέτρα.
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ιταλικό έλλειμμα δεν μειώνεται με τους ρυθμούς που έχουν συμφωνηθεί. Η διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στην πραγματική μείωση είναι 0,2% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση της Ρώμης προσπαθεί να φανεί αισιόδοξη και επιμένει ότι του χρόνου το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,5%. Αλλά οι Βρυξέλλες περιορίζουν στις προβλέψεις τους το ποσοστό αυτό στο 1,3% και υπενθυμίζουν ότι η Ιταλία έχει την χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών της Ένωσης.
Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας συνεχίζει να ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ. Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι ακόμη και ο σχετικά ελαστικός ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θεωρεί πως η Ρώμη θα έπρεπε να έχει επωφεληθεί της μικρής, έστω, ανάπτυξής της, για να αρχίσει, επιτέλους, να μειώνει αποτελεσματικά το χρέος.
Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας ενόψει και των ιταλικών βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Άνοιξης. Η προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά έχει ήδη αρχίσει. Και είναι περίπου φυσικό, όλοι να διαψεύδουν, στην φάση αυτή, ότι θα ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα.
Οι κάλπες, όμως, τελικά, είναι πιθανό να στηθούν τον Μάρτιο (και όχι δυο μήνες αργότερα) όπως προτιμούν ο Ματέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Διότι τον ερχόμενο Μάιο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν η Ρώμη θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές. Και όλοι ελπίζουν τα κάστανα από την φωτιά να αναγκασθεί να τα βγάλει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα διαδεχθεί εκείνη του Πάολο Τζεντιλόνι.
newsnea.com

Πώς σβήνονται τα πρόστιμα από τέλη κυκλοφορίας

Στη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για τα έτη 2013-2015 επειδή έλαβαν ειδοποιητήρια με μηδενικά πληρωτέα ποσά προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. ΗΑΑΔΕ αναγνωρίζει ότι η μη εξόφληση των τελών δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των συγκεκριμένων φορολογουμένων.
Για να διαγραφούν όμως τα πρόστιμα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην εφορία τους.

Πιο συγκεκριμένα κατά την διαδικασία βεβαίωσης ανείσπρακτων τελών κυκλοφορίας ετών 2013-2017 μετά των αναλογούντων προστίμων, «ανέκυψε το ζήτημα της χρέωσης τελών κυκλοφορίας και επιβολής προστίμων στις περιπτώσεις οχημάτων για τα οποία στην εκδοθείσα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών άδεια κυκλοφορίας δεν αναγράφηκαν οι εκπομπές CO2, με αποτέλεσμα να εκδίδονται μέχρι και το έτος 2015 ειδοποιητήρια πληρωμής με μηδενική αναγραφή τελών κυκλοφορίας, παρόλο που είχαν πληρωθεί κανονικά τα εν λόγω τέλη κατά την αγορά των οχημάτων, κατά το πρώτο έτος κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα».
Η Α.Α.Δ.Ε. λαμβάνοντας υπόψη ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις η μη καταβολή τελών κυκλοφορίας δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των φορολογουμένων, αποφάσισε:
• Να διαγραφούν τα επιβληθέντα πρόστιμα και τυχόν καταβληθέντα ποσά να επιστραφούν κατόπιν υποβολής σχετικών αιτήσεων των φορολογουμένων.
• Να επιστραφούν τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων. Για την επιστροφή των ποσών απαιτείται η διαπίστωση περί του αχρεώστητου με σχετική πράξη της βεβαιούσας αρχής, ήτοι με σχετικό Πρακτικό ή Απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία (π.δ. 16/1989), από την οποία να προκύπτει ο εκ των υστέρων λόγος του αχρεώστητου, με την οποία να αποφασίζεται η διαγραφή του επίμαχου ποσού και η επιστροφή του.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Ρύζι: Ο τρόπος μαγειρέματος που μειώνει το αρσενικό κατά 80%



Εκατομμύρια άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο μαγειρεύοντας το ρύζι με λάθος τρόπο προειδοποιούν οι επιστήμονες. Αλλά υπάρχει ένας κοινός τρόπος μαγειρέματος που αφαιρεί τον κίνδυνο, δηλαδή το αρσενικό, κι αυτός είναι το μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ.
Είναι γνωστό ότι το ρύζι περιέχει, κατά μέσο όρο, δεκαπλάσια ποσότητα αρσενικού σε σχέση με άλλες τροφές και άρα η τακτική κατανάλωσή του εκθέτει τον άνθρωπο σε υψηλά επίπεδα αυτού τη δηλητηρίου. Βέβαια, τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και τη χώρα προέλευσης.
Το αρσενικό υπάρχει εκ φύσεως στο έδαφος καθώς επίσης και εξαιτίας διαφόρων παλιότερων φυτοφαρμάκων που το περιείχαν. Απορροφάται από τις ρίζες των φυτών αλλά η ρίζα του ρυζιού είναι ιδιαίτερα αποδοτική στην απορρόφησή του στοιχείου.
Το αρσενικό βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική φλούδα του ρυζιού γι’ αυτό το καφέ ρύζι έχει περισσότερη ποσότητα από το λευκό (για να γίνει το ρύζι άσπρο απομακρύνεται ο εξωτερικός φλοιός του).

Πως μειώνεται το αρσενικό κατά το μαγείρεμα

Για να μειωθεί η περιεκτικότητα του αρσενικού στο ρύζι, ένας Ιρλανδός ειδικός προτείνει το μούλιασμά του από το βράδυ της προηγούμενης μέρας.
Ο Andrew Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Queen’s University του Μπέλφαστ, εξέτασε πως ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει την περιεκτικότητα του αρσενικού στο ρύζι.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Trust me, I’m a doctor” του BBC, ο Meharg εξέτασε τρεις μεθόδους μαγειρέματος για να βρει κατά πόσο μειώνονται τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι.

1. Στην πρώτη μέθοδο έβρασε το ρύζι με ανοικτό καπάκι, προσθέτοντας στην κατσαρόλα δύο μέρη νερό ανά ένα μέρος ρύζι. Τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι δεν άλλαξαν ιδιαίτερα.
2.   Στη δεύτερη μέθοδο έβρασε το ρύζι με αναλογία πέντε μέρη νερό με ένα μέρος ρύζι και, όταν ολοκληρώθηκε το μαγείρεμα, το σούρωσε. Τα επίπεδα του αρσενικού μειώθηκαν κατά σχεδόν 50%.
3. Στην τρίτη μέθοδο άφησε το ρύζι να μουλιάσει στο νερό από το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Το πρωί, πέταξε το νερό, ξέβγαλε το ρύζι και στη συνέχεια το έβρασε με φρέσκο νερό. Με τη μέθοδο αυτή τα επίπεδα του αρσενικού μειώθηκαν κατά 80%.

Άρα, η ασφαλέστερη μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού είναι να το μουλιάσετε από την προηγούμενη μέρα, ύστερα να κάνετε καλή αποστράγγιση και να το βράσετε σε μια κατσαρόλα, με αναλογία πέντε μέρη νερού σε ένα μέρος του ρυζιού.

Πωλούνται οι Νεκροί; – του Κώστα Λουλουδάκη

Όταν τελειώσεις την ανάγνωση αυτού του κειμένου, θα έχεις ένα διαπεραστικό αίσθημα ενοχής γιατί θα έχεις καταλάβει την βαθιά αλλοίωση της ζωής σου.
Μεγαλοστομίες θα πεις…
Καλά, θα περιμένω να φτάσεις στην τελευταία λέξη.


Όταν αποδέχτηκες τις καπιταλιστικές συνθήκες ζωής, φαντάστηκες ποτέ ότι θα υπήρχαν εταιρείες θα εμπορευόταν τον θάνατο και θα εξασφάλιζαν ικανοποιητική κερδοφορία;
Όχι, θα απαντήσεις.
Και είναι σίγουρο, καθώς είσαι ανίκανος να δεις πέρα από το προφανές, πως ούτε στα χειρότερα παραληρήματά σου υπέρ του καπιταλισμού δεν θα μπορούσες να πιστέψεις ότι ο θάνατος ενός συνανθρώπου σου θα ήταν το τίμημα της οικονομικής επιτυχίας σου.
Παρόλα αυτά, παρακαλώ, προετοίμασε το μυαλό σου γιατί θα σε βάλω να καταδυθείς στο βόθρο της ελεύθερης αγοράς και της επιχειρηματικής αποδοτικότητας, δηλαδή, σε αυτά τα αρπακτικά και σαρκοβόρα ζώα που θρέφονται με λίβρες ανθρώπινης σάρκας.
Ας στήσω, λοιπόν, τον αρμό της πλοκής αυτής της αφήγησης με ένα ερώτημα: Τι ξέρεις για τα επενδυτικά πακέτα «viatical industry» και «corporate-owned life insurance»;
Τίποτα;
Καλά το δέχομαι, όπως και την γενική αδιαφορία σου για τα δημόσια πράγματα.
Μα τώρα άκου:
Καθώς ζούμε στην εποχή της θριαμβολογίας των αγορών, δεν έχουμε παρά να ακούσουμε και να διαβάσουμε ενδεικτικά: Άρη Πορτοσάλτε, Μπάμπη-Σκάις-Παπαδημητρίου, Πάσχο Μανδραβέλη, Στέφανο Κασιμάτη, Τάκη Θεωδορόπουλο ή την κυρία Σώτη Τριανταφύλλου κ.α., για να καταλάβουμε τι σημαίνει φανατισμένη πίστη στις αγορές.
Πόσο αλήθεια τιμολογεί η «αγορά» και η «καινοτόμος επιχειρηματικότητα» την ανθρώπινη ζωή ή τον θάνατο;
Αποτελούν, ο θάνατος και ζωή, εκ των δομικών συντελεστών της οικονομικής μεγέθυνσης και της κερδοφορίας των εταιρειών;
Είναι διατεθειμένοι οι «επενδυτές» να κοστολογήσουν και να πουλήσουν αυτά τα προϊόντα;
Και ποιος άραγε είναι αυτός που αγοράζει;
Για να απαντήσω σε αυτά τα ανησυχητικά για την δημόσια ζωή ερωτήματα, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε την λογική των αγορών.
Και τη λογική αυτή θα την περιγράψω με τις 8 λέξεις που χρησιμοποίησε ο φονταμεταλιστής των αγορών και γνωστή μάρκα εμετικού, Milton Friedman, ως τίτλο βιβλίου του το 1975: «There’s No Such Thing as a Free Lunch». Η περίφημη αυτή φράση, που ξεκίνησε από τα σαλούν των ΗΠΑ, έγινε το ευαγγέλιο του καπιταλισμού και ηδονικά πιπιλίζεται από τα χείλη όσων θρέφονται από αυτόν.
Αλλά ας προχωρήσω την Ιστορία μας.
Στην ελεύθερη αγορά επιτρέπεται στις εταιρείες να βγάζουν κέρδος από τον θάνατο των εργατών τους ακόμα και από τον θάνατο των παιδιών ή των συζύγων τους.
Έλα τώρα, μην πέφτεις από τα σύννεφα… Αφού κατά βάθος γνωρίζεις ότι οι εταιρείες προσφέρουν καλό στην κοινωνία μόνο για να ενισχύσουν την τσέπη των μετόχων τους, κάτι που οριοθετεί ξεκάθαρα το πόσο καλό μπορεί τελικά να κάνουν στο κοινωνικό σύνολο.
Στην ελεύθερη αγορά, λοιπόν, τράπεζες όπως η Bank of America ή η JPMorgan Chase, καθώς και  μεγάλες εταιρείες όπως η AT&T, η Nestle, η Walt Disney, η Walmart η Daw Chemical κ.α. επένδυσαν και κερδοσκόπησαν στο θάνατο των εργατών τους. Άλλωστε, αυτό προβλέπεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια «corporate-owned life insurance», δηλαδή, «ασφάλεια ζωής εταιρικής ιδιοκτησίας». (Διάβασε:  Βusinessinsider: Does Your Company Have A ‘Dead Peasant’ Life Insurance Policy Out On You? 
Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει πως οι παροχές που εισπράττουν οι εταιρείες λόγω θανάτου του εργάτη τους απαλλάσσονται από την φορολογία!
Υπάρχουν όμως και χειρότερα! Όταν δημιουργήθηκε αυτή η βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων που κερδοσκοπεί με τον θάνατο των εργατών, «λίγοι ήταν οι εργαζόμενοι που γνώριζαν ότι οι εταιρείες έπαιζαν με το κεφάλι τους.[…] Τα περισσότερα συμβόλαια, μάλιστα, παρέμεναν σε ισχύ ακόμη και όταν ο εργαζόμενος παραιτούνταν, έβγαινε στην σύνταξη ή απολυόταν. Οι εταιρείες εισέπρατταν έτσι τις παροχές λόγω θανάτου ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι πέθαιναν πολλά χρόνια μετά την αποχώρηση τους-γεγονός για το οποίο τις ενημέρωνε η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης». (Michael Sandel: «Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα» μετάφραση Μιχάλης Μητσός εκδόσεις ΠΟΛΙΣ)
Θα στο πω με λίγα λόγια: Η καμόρα του καπιταλισμού, αυτή η σαπίλα του κόσμου, που είναι ικανή να κλέψει, αν είναι να βγάλει κέρδος ακόμα και την μιζέρια από το πιάτο μας, έφτιαξε ένα σύστημα ασφάλισης στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, όπου ο φτωχός εργάτης χρηματοδοτεί τα κέρδη των μετοχών των επιχειρήσεων ακόμα και με τον θάνατό του! (The Wall Street Journal: How Life Insurance Morphed Into a Corporate Finance Tool http://online.wsj.com/public/resources/documents/dec_30_one.htm)
Αλήθεια, ρε τσογλάνια των αγορών, πότε αξίζει περισσότερο ο εργάτης, όταν είναι ζωντανός και παράγει την υπεραξία που κάνει πλούσιο τον κάτοχο των μέσων παραγωγής ή όταν πεθάνει οπότε το παράσιτο, ο εργοδότης,  θα εισπράξει ένα άπαξ ποσό ύψους 300 με 350.000 δολαρίων;
Για να καταλάβεις άνθρωπε μου το μέγεθος της αγοράς θανάτου, θα αναφέρω ότι μόνο οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κάνει «ασφάλεια ζωής εταιρικής ιδιοκτησίας» για τους υπαλλήλους τους ύψους 122 δις δολαρίων!
Τι έγινε;
Έπαθες κατάθλιψη;
Κρύβεσαι τώρα σε καμιά γωνία;
Τι δηλαδή, δε γνώριζες πως  τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες της ανθρώπινης ζωής –η ενέργεια, η πρόσβαση στην περίθλαση, στο δίκτυο ύδρευσης, στην μάθηση, στον αέρας που αναπνέεις, ακόμα και η σεξουαλική επιθυμία- έχουν αποκτήσει εμπορευματοποιημένη μορφή και έχουν μετατραπεί σε χρηματοοικονομικά προϊόντα;
Δεν τελείωσα όμως.
Θα σε στύψω και άλλο, μέχρι να βγάλω από μέσα σου την αδιαφορία ή τον φόβο που σε εμποδίζει να σκεφτείς.
Μα ας φορέσω το καλύτερο  χαμόγελό μου για να συνεχίσω την αφήγηση…        
Τώρα θα μιλήσω για τα συμβόλαια «viatical industry», δηλαδή την «οδοιπορική βιομηχανία» που τέθηκε στην υπηρεσία μιας εγκληματικής  και μαφιόζικης καπιταλιστικής ελίτ.
Στην ελεύθερη αγορά η «viatical industry» επιτρέπει στον επενδυτή να αγοράσει τον θάνατο ενός ασφαλισμένου ασθενή με ανίατη ασθένεια, π.χ AIDS ή επιθετικό καρκίνο. Ας πούμε, λοιπόν, ότι ο ασθενής μας έχει ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο σε περίπτωση θανάτου του, αξίας 100.000. Καθώς, όπως ήδη είπαμε, στον καπιταλισμό There’s No Such Thing as a Free Lunch, ο ετοιμοθάνατος ασθενής πρέπει να πληρώσει την ελπίδα για να αποκτήσει  λίγο χρόνο ακόμα.  Έρχεται, λοιπόν, ένας επενδυτής τού προτείνει να αγοράσει το ασφαλιστικό συμβόλαιό του στη μειωμένη τιμή των 50.000 δολαρίων, με την προϋπόθεση ότι θα είναι αυτός πλέον ο δικαιούχος του συμβολαίου. (New York TIMES: AIDS; Still Waiting http://www.nytimes.com/1998/07/19/magazine/sunday-july-19-1998-aids-still-waiting.html)
Ναι οι μαλάκες!
Με αυτόν τον τρόπο ο «[…] ετοιμοθάνατος ασφαλισμένος αποκτά τα χρήματα που χρειάζεται (σ.σ. για νοσοκομειακή περίθαλψη, αγορά πανάκριβων φαρμάκων, κτλπ.)και ο επενδυτής αποκομίζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος- αρκεί ο ασφαλισμένος να πεθάνει στην ώρα του» (Michael Sandel ο.π)
Θα το κάνω λιανά.
Στις ελεύθερες αγορές του κόσμου τα κατακάθια, που στην εκλεπτυσμένη καπιταλιστική διάλεκτο ονομάζονται επενδυτές, στοιχηματίζουν, αγοράζουν και πουλούν το θάνατο! (New York Times: Are You Worth More Dead Than Alive? http://www.nytimes.com/2012/08/12/magazine/are-you-worth-more-dead-than-alive.html )
Ναι οι μαλάκες!
Ακόμα και τον θάνατο περιλαμβάνουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Μάλιστα, ο William Kelley, διευθυντής τής Viatrical Association of America-που είναι η ένωση των εταιρειών αυτού του κλάδου, εκτίμησε για τα κέρδη από το εμπόριο του θανάτου: «Σε σύγκριση με όσους πάσχουν από AIDS, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ανίατες ασθένειες είναι τεράστιος». (Michael Sandel ο.π)   
Και κανείς ακόμα δεν έχει βγει στο δρόμο για να τα σπάσει όλα…
Άκου άνθρωπε μου, ζεις σε ένα κόσμο γεμάτο φόβο, φόβο μη χάσεις το σπίτι σου, φόβο μη χάσεις το αμάξι σου, φόβο μη χάσεις τη δουλειά σου…Φοβάσαι ακόμα και να σκεφτείς ή να μιλήσεις, πόσο μάλλον να δράσεις…
Σκέφτηκες να οργανωθείς ώστε να αναπτύξεις μαζί με άλλους μια αλληλέγγυα δομή, μια ανάκτηση της πίστης στο συλλογικό που θα σε κάνει να αισθανθείς ισχυρός;
Μπα..
Ένας ανίκανος είσαι, ένα μίζερος που καμουφλάρεις την πραγματικότητα από δειλία. Μήτε γάτα μήτε ζημιά για σένα…Χώσου, λοιπόν, βαθιά στον απελπισμένο βίο σου. Και αν με συναντήσεις παραμέρισε…
Για όλους εμάς θα επαναλάβω:
Είμαστε παγιδευμένοι σε έναν ερεβώδη κόσμο, που η μιζέρια δεν διαφέρει από τον θάνατο.  Γι αυτό δεν φτάνει πλέον η κραυγή αγανάκτησης. Επομένως, ή θα αποτινάξουμε από πάνω μας τον καπιταλισμό ή θα αποδεχτούμε το εχθρικό περιβάλλον που μας επιβάλλουν και που μας καταδικάζει σε μια σκληρή πάλη και σύγκρουση, στο όνομα του ανταγωνισμού με τους συνανθρώπους μας. Πρέπει να απαντήσουμε στην ύβρη με ύβρη και εκατό χτυπήματα να ανταποδώσουμε. Εμείς! Εμείς που είμαστε το παρόν μα και ό,τι δεν έχει έρθει ακόμη…
Ο αγώνας αυτός δεν προσφέρει εγγυήσεις.
Μαρτυρική κατάθεση είναι… για έναν κόσμο που θα έχει ένα μέλλον διαφορετικό από τη βαρβαρότητα…