Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Διαλύεται η Ε.Ε!-Προηγείται η Μαρί Λε Πεν στην κούρσα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία!


Παίρνει φωτιά η ΕΕ: Η Μαρίν Λεπέν ηγέτης του Εθνικού Μετώπου προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών με 26,5 έναντι 24,5% του Φρανσουά Φιγιόν του πρώην πρωθυπουργού και υποψήφιου της δεξιάς στη Γαλλία. 
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου προηγείται
για πρώτη φορά του Φρανσουά Φιγιόν, στον πρώτο γύρο, με 26,5% έναντι 24,5%.
Φαίνεται πως επιβεβαιώνεται έτσι ο  αντικαγκελάριος της Γερμανίας ο οποίος είχε πει ότι βλέπει διάλυση της ΕΕ και επικράτηση της Μαρί Λε Πεν στη Γαλλία.
Η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της εξουσίας.
Αν αυτό ισχύει, το τιμόνι της χώρας δεν θα αργήσει να δοθεί σε μια γυναίκα που ξεκάθαρα έχει δηλώσει:
«Το FREXIT θα είναι μέρος της πολιτικής μου» και υπογραμμίζει πως όταν αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρώπη και το ευρώ το ίδιο πρέπει να πράξουν η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Κύπρος.»!
newsnea.com 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ



Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς
Η αμερικανική ιστοσελίδα Truthout.org, δημοσίευσε προ ημερών συνέντευξη του καθηγητή Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς στον κ. Μιχαήλ Νευραδάκη, που αναφέρεται στην Ελλάδα και στις αμερικανικές εκλογές.
Μιχαήλ Νευραδάκης: Έχετε γράψει ότι η Ελλάδα τελεί υπό ξένη κατοχή. Εξηγείστε παρακαλώ γιατί πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;
Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς: Η Ελλάδα λεηλατείται ως αποικία των ιδιωτικών τραπεζών, όπως πράγματι είναι. Προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δωροδοκήθηκαν για να χρεώσουν την Ελλάδα σε ιδιωτικές τράπεζες. Επί παραδείγματι, κάποιος έρχεται από την Γερμανία και λέει, «να σας κάνουμε ένα ωραίο δάνειο ώστε να μπορέσετε ν’ αγοράσετε γερμανικά υποβρύχια, και να μια σακούλα λεφτά για να συμφωνήσετε.» Έτσι δημιουργήθηκε μέγα μέρος του ελληνικού χρέους.

«Μένοντας στην Ε Ε και χρησιμοποιώντας το ευρώ δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική ανόρθωσης για την Ελλάδα»

Κανονικά, στο παρελθόν, όταν οι κυβερνήσεις είχαν υπερβολικό χρέος που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, το χρέος μειωνόταν στο ποσό που μπορούσε να εξυπηρετηθεί (σημ: με καταβολή τόκων και χρεολυσίων). Για παράδειγμα, όταν στη δεκαετία του ’80 το Μεξικό δεν μπορούσε να πληρώσει, το χρέος του μειώθηκε και η αμερικανική κυβέρνηση παρενέβη με τα Ομόλογα Brady, που ήταν ένας τρόπος απομείωσης του χρέους. Αλλά τώρα που η λεηλασία έχει αποχαλινωθεί εντελώς, ο κανόνας που ισχύει είναι ότι εάν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει, θα πρέπει να πληρώσει ο λαός και ο τρόπος για να πληρώσει είναι να δεχθεί περικοπές στις συντάξεις του, ανεργία, χαμηλότερο μισθό, περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες. Και υποχρεούνται επίσης να πουλήσουν τις εταιρείες υδάτων, τα λιμάνια τους, το κρατικό λαχείο. Αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στους τραπεζίτες που δάνεισαν στις κυβερνήσεις τα χρήματα από τα οποία δεν ωφελήθηκαν τόσο οι πολίτες όσο οι ξένοι προμηθευτές που εισέπραξαν τα ποσά του δανείου.
Αυτή είναι η διαδικασία της λεηλασίας. Είναι ο τρόπος που οι αποικιστές λεηλατούσαν τις αποικίες στην Αφρική και στην Ασία και τώρα βλέπουμε τη Δύση να λεηλατεί τον εαυτό της. Και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή οι λαοί τα αποδέχονται. Ακόμη και όταν διαμαρτύρονται, δεν προχωρούν αρκετά. Εδώ έχουμε μια κατάσταση όπου ο ελληνικός λαός ούτε καταλαβαίνει καν τι πρέπει να κάνει για να είναι ανεξάρτητος… Δέχονται την δεσποτεία της Ε Ε, που σημαίνει ότι δεν έχετε εθνική κυριαρχία. Όταν είστε μέλος της Ε Ε και χρησιμοποιείτε το ευρώ δεν έχετε οικονομική ελευθερία.
Μ.Ν. ΄Εχετε γράψει πολλά για την ιδιωτικοποίηση και πως χρησιμοποιείται ως στρατηγική για την αποσταθεροποίηση και την αποδυνάμωση κρατών. Πως χρησιμοποιούνται ως όπλο οι ιδιωτικοποιήσεις;
Π.Γκ.Ρ. Όταν ιδιωτικοποιείται μια εθνική πηγή πλούτου, τα έσοδα από αυτή τη πηγή περνάνε από τον έλεγχο της κυβέρνησης σε ξένα χέρια. ΄Ετσι απογυμνώνεται η κυβέρνηση από προσόδους. Για παράδειγμα, αν ιδιωτικοποιηθεί το ελληνικό εθνικό λαχείο, τότε τα κέρδη του λαχείου πάνε στους νέους ιδιοκτήτες. Δεν τροφοδοτούν τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα, αν οι ιδιώτες ιδιοκτήτες είναι ξένοι, όπως θα είναι σε σχεδόν όλες τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, τα έσοδα όχι μόνο φεύγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εγκαταλείπουν και τη χώρα. Η ιδιωτικοποίηση είναι ο τρόπος να εκτρέπονται οι πηγές ελληνικού πλούτου σε λογαριασμούς ξένων ιδιωτών. Το να δέχεστε αυτή την κατάσταση σημαίνει πως δέχεστε να είστε αποικία.
Μ.Ν. Κατά την άποψή σας, είναι το χρέος της Ελλάδος βιώσιμο ή ακόμη νόμιμο και πως το ΔΝΤ και οι Δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το χρέος ως μέσον για να λεηλατούν χώρες;
Π.Γκ.Ρ. Στις κυβερνήσεις δίνονται δάνεια, συχνά με δωροδοκίες και ψευδείς υποσχέσεις. Υπάρχει ένα φημισμένο βιβλίο του Τζων Πέρκινς, με τίτλο «Εξομολογήσεις ενός Οικονομικού Εκτελεστή» όπου περιγράφει τη διαδικασία, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος. Για παράδειγμα, πηγαίνεις σε μια ξένη κυβέρνηση ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, συνοδευόμενο με υπερβολικές υποσχέσεις. Ο στόχος είναι να την παγιδεύσεις στο χρέος.
«Είναι αδύνατη η ύπαρξη ανεξάρτητης κυρίαρχης χώρας αν δεν μπορεί να δημιουργεί το δικό της νόμισμα»
Η κυβέρνηση γοητεύεται από το αναπτυξιακό σχέδιο, συνάπτει το δάνειο και όταν η κομπίνα δεν αποδίδει για την εξυπηρέτηση του δανείου, οι ιδιωτικές τράπεζες λένε: «Μας χρωστάτε αυτά τα λεφτά, πρέπει να πληρώσετε». Η κυβέρνηση λέει, «Δεν μπορούμε». ΄Ερχεται τότε το ΔΝΤ και λέει, «Θα προστατέψουμε εμείς την πιστοληπτική σου ικανότητα, δανείζοντάς σε για να εξοφλήσεις τις τράπεζες». Αυτό χαρακτηρίζεται βοήθεια, αλλά δεν είναι βοήθεια. Απλώς το ΔΝΤ παίρνει πάνω του το ιδιωτικό χρέος και αφήνει την κυβέρνηση χρεωμένη στο ΔΝΤ.
Τότε το ΔΝΤ λέει: «Τώρα θα πρέπει να εφαρμόσεις αυτά τα μέτρα λιτότητας, σαν αυτά που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, για να μας εξοφλήσεις. Και θα πρέπει να συμπληρώσεις αυτά τα προγράμματα λιτότητας, πουλώντας τα εθνικά κεφαλαιουχικά αγαθά.» ΄Ότι έχει και δεν έχει η χώρα περνάει σε ξένα χέρια. Οι ροές εσόδων από αυτές τις πηγές πλούτου περνούν στους ξένους και η χώρα απομένει πάμπτωχη.
Συχνά οι χώρες αυτές ούτε τότε μπορούν να πληρώσουν το χρέος και μέρος της συμφωνίας είναι ότι θα πρέπει να δεχτείς αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, θα πρέπει να ψηφίζεις όπως εμίς στον ΟΗΕ. Κάθε είδους πολιτικοί όροι μπαίνουν στο δάνειο και όλα αυτά είναι εν ονόματι της προστασία της πιστοληπτικής βαθμολογίας τη χώρας, ώστε να μπορεί να συνεχίζει να χρεώνεται. Βεβαίως δεν είναι σε θέση πια να δανεισθεί, είναι βουλιαγμένη στα χρέη και ωστόσο, οι κυβερνήσεις πέφτουν η μια πίσω από την άλλη, ή δωροδοκούνται για να δανειστούν.
Μ.Ν.:΄Εχει η Ελλάδα καμιά ελπίδα ανόρθωσης παραμένοντας στην Ευρωζώνη και την Ε Ε;
Π.Γκ.Ρ. Παραμένοντας στην Ε Ε και χρησιμοποιώντας το ευρώ, δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική ανόρθωσης για την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει ήδη παραδώσει τόσα πολλά που πιθανόν να μη μπορεί ποτέ ν’ ανορθωθεί, ακόμη κι’ αν εγκαταλείψει την ΕΕ. Είχαν την ευκαιρία να φύγουν και ώφειλαν να την αρπάξουν. Και οι Ρώσοι προσφέρθηκαν να τους χρηματοδοτήσουν, αλλά είτε η κυβέρνηση δεν έβλεπε μακριά, είτε τρομοκρατήθηκε από απειλές, ή νόμισε πως δεν έχει τη λαϊκή υποστήριξη. ΄Ετσι,πιστεύω, τώρα η Ελλάδα είναι παρελθόν. Είναι μια αποικία των τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης.
Μ.Ν.: Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να κατορθώσει μιαν έξοδο από το ευρώ;
Π.Γκ.Ρ. : Να έχουν το δικό τους νόμισμα! Κάθε κυβέρνηση που εντάχθηκε στο ευρώ εγκατέλειψε τη χρηματοπιστωτική της κυριαρχία, επειδή δεν είχε πια μια κεντρική τράπεζα να δημιουργεί χρήμα και να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση. ΄Ετσι έγιναν εξαρτημένες από ιδιωτικές τράπεζες. Αυτές είναι μηχανισμοί λεηλασίας. Τη στιγμή που η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ, παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της.
Ο μόνος τρόπος να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία της είναι να εγκαταλείψει το ευρώ και να ξαναφέρει το δικό της νόμισμα και να χρησιμοποιήσει δική της κεντρική τράπεζα για να εφοδιάζει τη χώρα με χρήμα, όχι να εξαρτάται από γερμανικές και ολλανδικές τράπεζες ή από την Γκόλντμαν Σακς. Δεν γίνεται ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα που δεν μπορεί να τυπώσει δικό της νόμισμα.»
Αυτά για την Ελλάδα στην μακροσκελή συνέντευξη στον κ. Μιχαήλ Νευραδάκη, του www.truthout.org.
Χρήσιμο να υπενθυμίσουμε πως ο καθηγητής Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς σπούδασε στο Γαίηλ και στην Οξφόρδη, κορυφαία αγγλο-σαξωνικά πανεπιστήμια, εδίδαξε σε σειρά Αμερικανικών, διετέλεσε βοηθός υπουργός Οικονομικών επί Ρέϊγκαν, αρχισυντάκτης της Γουώλ Στρητ Τζέρναλ, αρθρογράφος σειράς οικονομικών εκδόσεων και πολυγραφότατος συγγραφέας. Υπηρετεί πάντοτε με ακατάβλητο σθένος την παλινόρθωση της αλήθειας, της λογικής, του Δικαίου και της δημοκρατίας στην πατρίδα του και στις διεθνείς σχέσεις.

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
ithesis.gr

Πήγατε κύριε Καμμένο διακοπές στην Αυστρία τις γιορτές;

Φαίνεται ότι τις πρακτικές Καμμένου να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι για αυτά που γράφουν, ασπάζεται μόνο ο συναίτερός του ο Τσίπρας.


Αποστάσεις από την πρακτική διώξεων των δημοσιογράφων που ακολουθεί ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παίρνουν με δηλώσεις τους στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε ότι το να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι του δημιουργεί συναίσθημα απόστασης και αποστροφής.

Τόνισε πως οι οποίες διαφωνίες θα πρέπει να μένουν στο πλαίσιο της πολιτικής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της διαδικασίας του αυτοφώρου.
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως τον υπερβαίνει η εμπλοκή παιδιών ή συζύγων στην πολιτική αντιπαράθεση ενώ σε ότι αφορά το θέμα της βουλευτικής ασυλίας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί για το θέμα στην πρόταση του κόμματος για την συνταγματική αναθεώρηση.
Κατέληξε λέγοντας πως αν υπάρξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις και συμφωνήσουν θα μπορεί να αλλάξει ο νόμος Βενιζέλου για την ασυλία.

Από την πλευρά του ο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ανέφερε πως ο μεταξικός νόμος θα έπρεπε να είχε καταργηθεί.
Ο κ. Κούλογλου είπε δεν θα πρέπει να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που δεν κινδυνεύουν από το αυτόφωρο λόγω ασυλίας θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική.

Σημείωσε ότι όταν ασκούμε κριτική αυτή να γίνεται στον πολιτικό για παράδειγμα και όχι να υπάρχουν αναφορές στις οικογένειες των πολιτικών.

Τόνισε ότι είναι κατακριτέο ότι εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος για περιπτώσεις αδικημάτων περί τύπου.
Αποστάσεις πήρε και ο βουλευτής-δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης.
"Δεν θέλω να υπάρχει η δυνατότητα ο δημοσιογράφος να γράψει ή να πει κάτι και μετά να συλληφθεί" είπε στα Παραπολιτικά 90,1.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση ο Πάνος Καμμένος θα ήταν προτιμότερονα κινηθεί διαφορετικά.
Ανέφερε πως ο υπουργός εξαντλεί τα περιθώρια που του δίνει ο νόμος για να αντιδράσει.
Είπε επίσης πως δεν μπορεί να στερήσει από κάποιον το δικαίωμα να καταφεύγει στη δικαιοσύνη.




Συλλάβανε συμβολαιογράφους διότι δεν δέχθηκαν τα εξώδικα του Σώρρα

Κωμικοτραγική ενέργεια  στο Διδυμότειχο και στην Ελευθερούπολη.

Παρέμβαση εισαγγελέα και εντολή για εντοπισμό  ποινικών ευθυνών.

Την παρέμβαση της εισαγγελίας Εφετών Θράκης  προκάλεσε η  κράτηση δυο συμβολαιογράφων στην Ελευθερούπολη Καβάλας και στο Διδυμότειχο . Η κράτηση έγινε διότι οι δύο συμβολαιογράφοι  δεν δέχθηκαν τα εξώδικα δύο οφειλετών με τα οποία απαιτούσαν να διαγραφούν τα χρέη τους στις τράπεζες, επειδή, όπως υποστήριξαν , αυτά είχαν εξοφληθεί από τα …600 δις που διέθεσε  στο κράτος ο κ. Σώρρας.
Το κωμικοτραγικό  γεγονός έγινε γνωστό από  αναφορά του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης προς τον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης,  στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Πρόσφατα αναφέρθηκαν στο Σύλλογό μας οι εξής δύο περιπτώσεις παρακώλυσης διενέργειας πλειστηριασμών σε Ειρηνοδικειακές Περιφέρειες αρμοδιότητάς μας.
Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθήθηκε η ίδια μέθοδος από τους οφειλέτες: Αρχικά αποστέλλουν εξώδικο στον επί τον πλειστηριασμού υπάλληλο- συμβολαιογράφο, με το οποίο του ζητούν να μην προβεί στην διενέργεια τον πλειστηριασμού, δηλώνοντάς του ότι η οφειλή τους έχει εξοφληθεί από διάφορα περιουσιακά στοιχεία, ανερχόμενα σε 600 Δις USD και σε 2.300.000.000.000 ευρώ πού διέθεσε ο κ. Αρτέμης Σώρρας «για έργα κοινής ωφέλειας και υποδομών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς και για την ανακούφιση από τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
Αρμόδιο ωστόσο να διατάξει την αναστολή εκτελέσεως είναι το Δικαστήριο,  στο οποίο ουδόλως προσφεύγουν οι εν λόγω οφειλέτες. Συνεπώς ο συμβολαιογράφος – επί του πλειστηριασμού υπάλλη­λος, οφείλει να διενεργήσει τον πλειστηριασμό, εκτός εάν ο επισπεύδων έχει προβεί σε ανάκληση της εντολής, άλλως διαπράττει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και είναι ποινικά, αστικά και πειθαρχικά υπόλογος. Ως εκ τούτον απόλυτα ορθά πράττοντας οι συνάδελφοι δεν προβαίνουν σε καμιά ενέργεια ματαίωσης ή αναστολής τον πλειστηριασμού με δική τους πρωτοβουλία.
Στη συνέχεια, πριν την ημέρα διενέργειας τον πλειστηριασμού οι οφειλέτες υποβάλλουν στον αρμόδιο Εισαγγελέα έγκληση κατά τον επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου για παράβασηκαθήκοντος , δεδομένου ότι «πρόκειται να προβεί στην διενέργεια του πλειστηριασμού, καίτοι γνωρίζει  ότι η απαίτηση της επισπεύδουσας Τράπεζας έχει εξοφληθεί πλήρως (με τον τρόπο, που προαναφέρθηκε)». Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ενήργησαν οι οφειλέτες και στις δύο περιπτώσεις, που μας αναφέρθηκαν.
Στην πρώτη εκ των περιπτώσεων, η συμβολαιογράφος Ελευθερούπολης κ. Αντωνία Σωτηργιαννίδου συνελήφθη στις 13-7-2016 και ήταν υπό κράτηση καθ’ όλη την διάρκεια του πλειστηριασμού, της επιτράπηκε ωστόσο από τα Αστυνομικά όργανα να τον διενεργήσει παρουσία τους. Κατά την διενέργεια του πλειστηριασμού εμφανίσθηκε στην αίθουσα ομάδα 30 έως 50 ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων μετά την υποβολή προσφοράς εκ μέρους της επισπεύδουσας Τράπεζας πλησίασαν στην έδρα, όπου εργαζόταν η επί του πλειστηριασμού υπάλληλος και της αφαίρεσαν βίαια τα έγγραφα τον πλειστηριασμού, καθώς και την επιταγή, που της είχε κατατεθεί για την προσφορά και τα έσκισαν, χωρίς οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι ήταν παρόντες  να κατορθώσουν να παρέμβουν. Στη συνέχεια δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία τον πλειστηριασμού και οδηγήθηκαν η συμβολαιογράφος και κάποιοι εκ των παρισταμένων στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου υποβλήθηκαν μηνύσεις.
Στην δεύτερη εκ των περιπτώσεων η Συμβολαιογράφος Διδυμοτείχου κ. Φωτεινή Σταμούλη συνελήφθη στις 15.50′ της 20-7-2016 και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Διδυμοτείχου, όπου και κρατήθηκε μέχρι τις 17.00′ της ιδίας ημέρας και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατό να διενεργήσει τον πλειστηριασμό, που της είχε ανατεθεί».

Η αντίδραση της εισαγγελίας Εφετών Θράκης

Η αναφορά του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου έγινε την 1η Αυγούστου 2016.Στις  4  Αυγούστου η Εισαγγελέα Εφετών Θράκης απέστειλε  εγκύκλιο   προς τις εισαγγελικές αρχές της δικαιοδοσίας της, με την οποία επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι «βασική αποστολή των αστυνομικών οργάνων είναι η εντός του πλαισίου του Συντάγματος και της κειμένης νομοθεσίας τήρηση της δημόσιας τάξης και δεν επιτρέπεται να μετατρέπονται σε όργανα των επιδιώξεων κάθε καταγγέλλοντα, που επικαλείται, όχι συγκεκριμένες κείμενες διατάξεις, αλλά επιχειρήματα αντλούμενα στην καλλίτερη περίπτωση από την σφαίρα του (μη θεσπισμένου) φυσικού δικαίου και στη χειρότερη από τη σφαίρα της φαντασίας και της εικοτολογίας.

Στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις τα αστυνομικά όργανα, αντί να λάβουν  οδηγίες για την τήρηση της τάξης από την συμβολαιογράφο, όχι μόνο δεν προστάτευσαν  την ακώλυτη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, αλλά συνέλαβαν   τις συμβολαιογράφους! Υπό τις μη φυσιολογικές περιστάσεις αυτές, παρίσταται ανάγκη να διεξαχθεί για κά0ε μία από τις δυο περιπτώσεις, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς ενδελεχή  διερεύνηση των συμβάντων και εντοπισμό των τυχόν υπαιτίων επικεφαλής αστυνομικών οργάνων που αποφάσισαν να παραγγείλουν την σύλληψη».

Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η πρώτη, και μοναδική ίσως, σωστή και άμεση αντίδραση της Δικαιοσύνης, απέναντι στο φαινόμενο Σώρρα που κατάφερε να εξαπατήσει όχι μόνο αφελείς πολίτες, αλλά  και αστυνομικές  και δικαστές αρχές.  Αξίζουν συγχαρητήρια στους αρμόδιους εισαγγελείς του Εφετείου Θράκης, οι οποίοι έπραξαν αυτό που θεωρείται  αυτονόητο σε μια ευνομούμενη χώρα, όχι όμως και  στην Ελλάδα.

Εγκρίθηκε ελληνικό φάρμακο κατά του καρκίνου! – Διεθνής πιστοποίηση μετά την επιβεβαίωση ότι το συμπλήρωμα έχει θαυμαστά αποτελέσματα

Ήδη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι τα φουντούκια θα μπορούσε να αποτελέσουν πηγή για την παρασκευή της ταξόλης που καταπολεμά τον καρκίνο, καθώς περιέχουν το δραστικό συστατικό πακλιταξέλη η οποία χρησιμοποιείται στην θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. 



Σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Nuts source for cancer drug» είχε κάνει το BBC.

Ως τώρα, η πηγή αυτής της πολύτιμης χημικής ουσίας ήταν ο φλοιός από το «πουρνάρι του Ειρηνικού», το οποίο όμως αναπτύσσεται εξαιρετικά αργά με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μικρή. Για την προμήθεια της ταξόλης επιστρατεύθηκε μια ημισυνθετική μέθοδος επεξεργασίας των φύλλων ενός άλλου είδους πουρναριού, που κι αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτική.

Η Ελληνίδα γιατρός Τατιάνα Μάλιαγκα ήταν αυτή που έδωσε λύση στο πρόβλημα. Κατάφερε να δημιουργήσει από τη φουντουκιά ένα βιολογικό συμπλήρωμα διατροφής με δραστικό συστατικό την ταξόλη και να αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία του επιφανειακού και διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης! Μάλιστα, εξασφάλισε διεθνή πιστοποίηση για την παγκόσμια πατέντα της, μετά την επίσημη επιβεβαίωση ότι έχει θαυμαστά αποτελέσματα.

«Το σκεύασμα ρίχνει τους καρκινικούς δείκτες και δεν υπάρχει επανέκφυση θηλωμάτων στην ουροδόχο κύστη. Αυτό φαίνεται στις κυστεοσκοπήσεις και τις κυτταρολογικές αναλύσεις ούρων. Ο τρόπος δράσης της ουσίας συνίσταται στην υπερβολική σταθεροποίηση των μικροσωλινίσκων που προκαλούν τη διαίρεση και τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μια τελείως φυσική μέθοδος από εκχυλίσματα του φυτού “CorylusAvellana -TaxolTaxanes”…», λέει η κυρία Μάλιαγκα στο protothema.gr.

Το συμπλήρωμα βράζεται σε νερό και αποδίδει ένα ρόφημα που ο χρήστης λαμβάνει καθημερινά σε δόσεις ενός ποτηριού του κρασιού.
Το μόνο πρόβλημα είναι η… παραγωγή φουντουκιών που είναι ελλειμματική στην Ελλάδα, καθώς το 72% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από Ιταλία και Ισπανία, αλλά και από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα!
Το κόστος της καλλιέργειας αγγίζει τα 600 ευρώ ανά στρέμμα και απαιτούνται τρία χρόνια για να δώσει καρπούς το κάθε δέντρο, με αποτέλεσμα δύσκολα να επενδύουν σε αυτού του είδους την καλλιέργεια οι Έλληνες αγρότες οι οποίοι ακόμη δεν γνωρίζουν την χρησιμότητα του φουντουκιού.




Αυχενικό σύνδρομο: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Μια “τανάλια” σφίγγει επίμονα το σβέρκο σας. Με τον καιρό, το σφίξιμο αυτό γίνεται πόνος (αυχεναλγία), ύστερα εμφανίζονται πονοκέφαλοι,  μουδιάσματα και συχνά ζαλάδες.

Πρόκειται για το λεγόμενο αυχενικό σύνδρομο (neck pain) που αποτελεί μια εκδήλωση πόνων στον αυχένα και στη γύρω περιοχή.   Ο γενικός όρος ‘σύνδρομο’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων που αφορούν μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, αλλά με διαφορετική αιτία προέλευσης. Έτσι ο όρος αυχενικό σύνδρομο αναφέρεται στα πιασίματα και τον πόνο του αυχένα.
Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μια ομάδα ενοχλημάτων γύρω από τον αυχένα, πού περιλαμβάνει αυχεναλγία, δυσκαμψία, αντανακλώμενο πόνο, νευραλγία, πονοκέφαλο, και ζάλη.
Επειδή από τη λειτουργική διαταραχή των σπονδύλων του αυχένα μπορούν να πιεστούν ή να ερεθιστούν τα νεύρα, γι’ αυτό ο πόνος στην περιοχή του αυχένα μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στους ώμους, τα χέρια, ακόμα μέχρι τα δάκτυλα των χεριών. Επίσης, μπορεί ο πόνος να συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, αισθητικές διαταραχές (μούδιασμα, βελόνιασμα, κάψιμο) και μειωμένη κινητικότητα. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος. Συχνά αναφέρονται ζαλάδες, ίλιγγοι, πονοκέφαλοι ακόμα και ‘θολούρα’ στα μάτια.
Το αυχενικό σύνδρομο εμφανίζεται διαφορετικά σε κάθε παθόντα. Tα κλινικά ευρήματα έχουν σημασία για την πρόγνωση, τη διάγνωση όσο και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βέβαια οι απεικονιστικές εξετάσει βοηθούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον γιατρό να κρίνει. Ειδικά η μαγνητική τομογραφία έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην παροχή πληροφοριών για τον πάσχοντα.
Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι:
• άλγος στην περιοχή του αυχένα

• κεφαλαλγίες
• άλγος στον ώμο
• άλγος στο βραχίονα ή / και στο χέρι
• περιορισμός της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας
• μείωση της μυϊκής ισχύος στα άνω και κάτω άκρα
• διαταραχή στη βάδιση («σπαστικό βάδισμα»)
• αιμωδίες (μουδιάσματα) στα άνω άκρα
• μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα
• ζάλη, αστάθεια
• καρηβαρία (βαρύ κεφάλι)
• ίλιγγος με έμετο

Το αυχενικό σύνδρομο ταλαιπωρεί κατά πλειοψηφία όσους κάνουν καθιστική δουλειά (οι οποίοι συνήθως δεν κάθονται στη σωστή θέση), όσους βρίσκονται με τις ώρες ακίνητοι, μπροστά από ένα κομπιούτερ, και όσους δεν γυμνάζονται. Επτά στα 10 άτομα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν το αυχενικό σύνδρομο, ενώ ένα στα έξι άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο του αυχένα. Το αυχενικό σύνδρομο δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί μπορεί να χειροτερέψει.

Οι αιτίες του αυχενικού συνδρόμου

Οι αιτίες του αυχενικού συνδρόμου είναι πολλές και διαφορετικές. Οι ποικίλες εκδηλώσεις της αυτής κατάστασης εξηγούνται εν μέρει από την πολυπλοκότητα των δομών της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή. Εκτός από τους τραυματισμούς και άλλα προβλήματα «μηχανικής προέλευσης» μπορούν να προκαλούν ενοχλήσεις στον αυχένα και τα άνω άκρα. Για παράδειγμα, η κακή στάση του σώματος προκαλεί μυοσυνδεσμικού τύπου αυχεναλγία, ενώ η αυχεναλγία μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε αυχενική δισκοκήλη ή δισκοπάθεια, ριζοπάθεια, σύνδρομο οπίσθιων αρθρώσεων, αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα ή αλλιώς σπονδύλωση σε μηχανική αστάθεια, καθώς και σε ανεπάρκεια της σπονδυλοβασικής αρτηρίας. Η σπονδυλική στήλη αποτελεί ενιαία και πολύπλοκη δομή, της οποίας το ένα τμήμα επηρεάζει το άλλο. Έτσι, κάποιο πρόβλημα, όπως η σκολίωση, για παράδειγμα, επιβαρύνει την περιοχή του αυχένα προκαλώντας αυχεναλγία.
Σε περίπτωση που υπάρχει αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα, η οποία συνήθως αφορά άτομα που έχουν περάσει τη μέση ηλικία, οι σπονδυλικές αρτηρίες που διέρχονται μέσα από τους πρώτους 6 αυχενικούς σπονδύλους πιέζονται από τα οστεόφυτα ή εμφανίζουν σπασμό μετά από κινήσεις του κεφαλιού με αποτέλεσμα να μειώνεται η αιμάτωση του εγκεφάλου. Σαν συνέπεια εμφανίζονται επεισόδια ζάλης, αυχενογενούς ιλίγγου και μερικές φορές τάση για λιποθυμία. Ιδιαίτερα εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά όταν συνυπάρχουν και αλλοιώσεις από τις αρτηρίες (σε καπνιστές, σε άτομα με αυξημένη χοληστερόλη κ.ά).
Μπορούμε να κατατάξουμε τις αιτίες του αυχενικού συνδρόμου σε τέσσερις γενικές κατηγορίες:
1. Δισκοπάθεια – κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

2. Αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων.
3. Δισκοπάθειες αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων.
4. Σπασμός των μυών της περιοχής του αυχένα – από κακή στάση ή ψύξη από τη χρήση κλιματιστικού κτλ.

Η τελική διάγνωση και η εκτίμηση της σοβαρότητας του συνδρόμου γίνεται με απεικονιστικές μεθόδους οι οποίες, με σειρά φθίνουσας σπουδαιότητας είναι οι ακόλουθες: απλές ακτινογραφίες, μαγνητική και αξονική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα, σπινθηρογράφημα οστών και εργαστηριακές εξετάσεις.

Η στάση του σώματος στο γραφείο και η άσκηση

Ο πόνος στον αυχένα πολλές φορές είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα κακής στάσης και θέσης του σώματος, ιδίως σε κινήσεις που χρειάζεται να κρατήσουμε ένα αντικείμενο μακριά από το σώμα (είναι γνωστό ότι όσο πιο μακριά από το σώμα κρατάς ένα αντικείμενο, τόσο πιο βαρύ το νιώθεις). Η κακή στάση του σώματος αποτελεί και αυτή κατά κάποιο τρόπο μία «νόσο» της σύγχρονης ζωής. Γεγονός είναι ότι πλέον όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κάθονται -ιδιαίτερα αυτοί που κάνουν δουλειά γραφείου και χρησιμοποιούν υπολογιστή- σκυμμένοι προς τα εμπρός για πολλές ώρες μάλιστα. Η εργονομία του χώρου εργασίας είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του αυχενικού συνδρόμου.
Ορισμένες οδηγίες που αφορούν την εργονομία μπορούν να φανούν χρήσιμες. Δηλαδή κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως είναι η εργονομική διάταξη των αντικειμένων στο χώρο της δουλειάς, επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα. Καλό είναι, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι η καρέκλα που κάθονται πρέπει να είναι σε σωστή θέση, όπως επίσης ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το πληκτρολόγιο, ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο ο αυχένας. Ιδού ορισμένες συμβουλές:
Μερικές απλές συμβουλές για τη στάση του σώματος:
1. Ας προσπαθήσουμε η θέση του κεφαλιού και του αυχένα να είναι σε μια ευθεία. Δηλαδή το κεφάλι να μην προβάλει προς τα μπροστά ενώ καθόμαστε.
2. Καλό θα είναι κάθε 60 λεπτά να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και με ίσιο τον κορμό μας να περπατάμε για λίγο.
3. Όταν γράφουμε ή εργαζόμαστε μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, να διανέμουμε το βάρος των χεριών μας. Αυτό γίνεται όταν ακουμπάμε τα χέρια μας στα χερούλια της καρέκλας. Αποφορτίζουμε έτσι τους μύες της ωμικής ζώνης και του αυχένα.
4. Όταν νιώσουμε τις πρώτες ενοχλήσεις καλό θα είναι να τεντώσουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω αργά και μετά προς τα μπροστά. Θα μας ανακουφίσει.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου, παίζουν οι ασκήσεις για τον αυχένα. Μακράν καλύτερη άσκηση είναι η κολύμβηση (μόνο ύπτιο και ελεύθερο) αφού το σωματικό βάρος αντισταθμίζεται από την άνωση του νερού. Έτσι οι αρθρώσεις δέχονται σαφώς μικρότερη φόρτιση. Άξια αποφυγής θεωρούνται όλα εκείνα τα αγωνίσματα που η μεταβολή της στάσης του σώματος και του κέντρου βάρους αυτού μετατοπίζονται (πχ. τένις). O πόνος είναι ένας «σύμβουλος» για το τι πρέπει να αποφεύγει κανείς.

Θεραπεία-αντιμεπτώπιση αυχενικού συνδρόμου

Η αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται πάντα από την ακριβή αιτία. Απλές μορφές, όπως αυτές που οφείλονται σε μυϊκή κόπωση ή μυϊκή θλάση και διάστρεμμα, υποχωρούν με απλή φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά ή και αντιφλεγμονώδη) μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων. Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγεται η ακινητοποίηση του αυχένα με αυχενικό κολάρο και να ενθαρρύνεται η πλήρης κινητοποίηση, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την αποκατάσταση.
Η αντιμετώπιση των μορφών του αυχενικού συνδρόμου που οφείλονται σε εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης είναι πιο μακροχρόνια. Βασίζεται κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στη φυσικοθεραπεία, η οποία στοχεύει τόσο στη λύση του μυϊκού σπασμού που συνυπάρχει και στην κινητοποίηση όλων των αρθρώσεων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης όσο και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος του αυχένα και στη βελτίωση της θέσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται βίαιοι χειρισμοί και άλλες βίαιες μέθοδοι κινητοποίησης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εκφυλιστική νόσος είναι χρόνια πάθηση, που παρουσιάζεται με εξάρσεις και υφέσεις και έτσι πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν υποτροπές έπειτα από επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε -λίγες σχετικά- περιπτώσεις όπου το πρόβλημα οφείλεται σε πίεση νεύρου από κάποια δισκοκήλη, τη λύση δίνει η χειρουργική θεραπεία (δισκεκτομή για αποσυμπίεση του νεύρου). Πρόκειται για επέμβαση με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας όταν εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό, η οποία σήμερα γίνεται με νοσηλεία μιας μόνο ημέρας και δεν απαιτεί περαιτέρω πρόγραμμα αποκατάστασης. Στην περίπτωση αυτή η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση και μόνιμη. Όταν υπάρχει και πίεση του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια), η χειρουργική αντιμετώπιση είναι συνήθως επείγουσα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ - ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


   


 Γράφει Ο Γιώργος του Κλικ
Τι σχέση έχουν ένας Ρώσος επιχειρηματίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας, η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, η παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί, η ελληνική κυβέρνηση, η Βικτώρια Νούλαντ και ο πρόεδρος Πούτιν;

Ρωτήστε τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη.

Όσο διαβάζουμε την περιγραφή και όσο μπαίνουμε από λεπτομέρεια σε λεπτομέρεια και από σασπένς σε σασπένς στο άρθρο του John Helmer, τόσο αντιλαμβανόμαστε ότι η όλη ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο ταινίας θρίλερ με φόντο κατασκοπία, οικονομικά σκάνδαλα και μυστική διπλωματία.

Ποτέ μου δεν συμπάθησα τα επιτηδευμένα και επίπλαστα σενάρια κινηματογραφικών έργων που αγγίζουν τα όρια της ανοησίας και σε κάνουν να παιδεύεσαι να βγάλεις άκρη στην υπόθεση, εκτός από το να αισθάνεσαι κάπως μέτριας νοημοσύνης ή ακόμα και ηλίθιος.

Στην περίπτωση αυτή όμως έχουμε να κάνουμε με την πραγματικότητα. Και μάλιστα μια πραγματικότητα που έχει άμεσες επιπτώσεις στις τύχες ενός ολόκληρου λαού (του κυπριακού) και εξ αντανακλάσεως και του δικού μας λαού. Όχι μόνο για λόγους συμπαράστασης.

Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια αφήγησης του σεναρίου και όποιος χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχει παρά να ανατρέξει στην πηγή.

Ένας Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής ονόματι Lebedev βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με δυο πρώην συνεταίρους του που θεωρεί ότι τον εξαπάτησαν επειδή δεν του πλήρωσαν το μερίδιο των μετοχών του κατά την μεταβίβαση του μεριδίου αυτού (μιας εταιρείας πετρελαίου) σε αυτούς (τους συνέταιρους). Η εταιρία αυτή στη συνέχεια πέρασε στην BP και τώρα βρίσκεται σε ρωσικά χέρια. Ο Lebedev τους ζητάει $2 δισεκατομμύρια μαζί με τόκους και επιβαρύνσεις. Οι συνέταιροι αντίθετα ισχυρίζονται ότι τον έχουν πληρώσει και συνεπώς κακώς τους ζητάει αυτά που ζητάει.

Οι δυο συνέταιροι λένε ότι ο Lebedev εισέπραξε μέσω δυο εταιρειών του (μια ιρλανδική - Coral Petroleum και μια κυπριακή - Agragorn) $600 εκατομμύρια εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Για το λόγο αυτό απευθύνονται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας και ζητούν να έρθουν να καταθέσουν, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους, δυο άνθρωποι.

Ο ένας ονομάζεται Θεοφάνης Φιλίππου και είναι δικηγόρος. Και ο άλλος είναι ένας άλλος δικηγόρος, συνέταιρος στην νομική εταιρεία που είχαν μαζί με τον Φιλίππου και ονομάζεται Νίκος Αναστασιάδης. Ο γνωστός μας Αναστασιάδης. Αυτοί οι δυο, λένε οι αντίδικοι του Lebedev, γνωρίζουν ότι ο Lebedev εισέπραξε τα χρήματα και γνωρίζουν και που έχουν καταλήξει στη συνέχεια τα χρήματα αυτά.

Η υπόθεση φτάνει λοιπόν στο εξής πολύ απλό (αλλά και πολύ ζόρικο για κάποιους): Αν ο Αναστασιάδης και ο Φιλίππου παρουσιαστούν στο δικαστήριο (που έχει καλέσει πλέον επίσημα το δικηγορικό τους γραφείο) και επιβεβαιώσουν με έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία συναλλαγών ότι ο Lebedev ήταν ο τελικός πραγματικός δικαιούχος των 2 εταιρειών τότε η υπόθεση έληξε.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η επιβεβαίωση θα επέφερε σοβαρές επιπτώσεις στην εν λόγω νομική εταιρεία γιατί θα προέκυπτε αμέσως ένα άλλο ερώτημα. Που πήγαν τα λεφτά; Τι έκανε η Coral Petroleum τα $600 εκατομμύρια; Γιατί φαίνεται πως σε αναζήτηση φορολογικής ασυλίας ξεκίνησαν ένα ταξείδι που άρχισε στο Δουβλίνο και μέσω Κύπρου κατέληξαν “κάπου”, ίσως στις ΗΠΑ. Και αυτά τα ταξίδια δεν γίνονται χωρίς την κάλυψη νομικίστικων τερτιπιών.

Η υπόθεση της αντιδικίας έχει μετατραπεί σε υπόθεση βαρβάτης φοροδιαφυγής και ενδεχόμενης κατάχρησης εξουσίας για κάποιους. Και εκτός από τους Ιρλανδούς τώρα ενδιαφέρονται και Ρώσοι εισαγγελείς.

Το νομικό γραφείο, το οποίο είχε βοηθήσει τον Lebedev (ο οποίος κατοικεί σήμερα στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ) να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια, φέρεται να εμπλέκεται σοβαρά στην υπόθεση. Ο Φιλίππου που αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη σε ατασθαλίες, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο του Γενικού Εισαγγελέα Κληρίδη για μια άλλη υπόθεση που αφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές και την... ιρλανδική Ryanair. Επιπλέον, έχει κληθεί επίσημα να παρουσιαστεί για την υπόθεση Lebedev στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Δουβλίνο μέχρι, το αργότερο, τις 29/7/2016.

Στο μεταξύ, τον περασμένο Ιούνιο, τέθηκε από δημοσιογράφους ένα ερώτημα στην Αμερικανίδα υφυπουργό εξωτερικών για την Ευρώπη, την Ρωσία, την Ουκρανία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο, Βικτώρια Νούλαντ: “Τι γνωρίζετε για τη σχέση μεταξύ Lebedev και Αναστασιάδη;

Δεν υπήρξε απάντηση.

Στα κυπριακά μέσα όμως, αλλά και στην κυπριακή Βουλή, η υπόθεση Lebedev – Αναστασιάδη – Φιλίππου έχει αποκτήσει μια πιο απειλητική ονομασία. Ονομάζεται “εκβιασμός Νούλαντ”.

Ο Κύπριος πρόεδρος και η Αμερικανίδα υφυπουργός είχαν μια σειρά επαφών, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο που μας πέρασε. Σκοπός των επαφών όπως μας πληροφορούν οι επίσημες πηγές ήταν “να διαβιβαστεί η συνεχής υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για μια δίκαιη και διαρκή επίλυση του κυπριακού προβλήματος διαμέσου της διαδικασίας που εκπορεύεται από τα γραφεία ευεργετικών αποστολών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ”.

Αυτό ακούγεται πάρα πολύ ωραία, πλην όμως κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι σκοπός της Νούλαντ είναι να πιέσει τον Αναστασιάδη να δεχτεί την μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί κάτω από σημαία ΝΑΤΟ.

Στο σημείο αυτό τα πράγματα περιπλέκονται:

* Οι Τούρκοι και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων χωρίς να αναφέρουν τη φράση “τουρκικά στρατεύματα”, ζητούν “εγγυήσεις” για μια μόνιμη λύση.

* Πηγές του ΟΗΕ μεταφέρουν ότι η αμερικανική επιδίωξη είναι μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Κύπρο. Αυτό το ζητούν στα πλαίσια μια “ομαλοποίησης” της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου που περιλαμβάνει Κύπρο, κατεχόμενα από Ισραηλινούς στην Παλαιστίνη και κλείσιμο όλων των ανοιχτών “αντι-δυτικών” μετώπων στην περιοχή.

* Η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει την φερόμενη ως πρόθεση της να συμπεριλάβει την Κύπρο στο ΝΑΤΟ.

* Ο Αναστασιάδης υποστηρίζει την ιδέα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

* Η πλειοψηφία των Κυπρίων είναι αντίθετη με αυτήν την ένταξη.

* Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται με οποιαδήποτε “εξωτερική εγγύηση” και ζητάει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Την θέση της αυτή την υπενθύμισε και πάλι στον Κύπριο πρόεδρο μετά από σύντομη επίσκεψη του ο Προκόπης Παυλόπουλος, λίγες ώρες πριν την τελευταία άφιξη της Νούλαντ στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα 11/7.

* Ο Αναστασιάδης αισθάνεται πολύ άβολα με την θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Πριν από τη συνάντηση Αναστασιάδη – Νούλαντ οι δηλώσεις του Κύπριου προέδρου ήταν του ύφους “αν πρέπει να ασκηθεί πίεση σε κάποιον, αυτός είναι η Τουρκία”.

Μετά την συνάντηση, ο μεν Αναστασιάδης τουίταρε “ενημέρωση της Αμερικανίδας υφυπουργού των εξωτερικών για τα προβλήματα των διαπραγματεύσεων”, η δε Νούλαντ δήλωσε στον τύπο ότι “είχαμε μια πραγματικά, πραγματικά χρήσιμη και κοπιαστική δουλειά”.

Από τότε ο βοηθός του προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης έπαψε να αναφέρει το όνομα της Νούλαντ. Σε δήλωση του όμως προς Κύπριους δημοσιογράφους τόνισε ότι “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” (το γεγονός ότι έγινε συζήτηση περί παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο υπό νατοϊκή σημαία). Στη συνέχεια, σε ραδιοφωνική του δήλωση, ο Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι “ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την πάγια θέση μας ότι δεν δεχόμαστε εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα”. 

Πριν 5 μέρες, στις 13/7, ο Αναστασιάδης ταξίδεψε στην Μογγολία για την ετήσια Ευρασιατική Σύνοδο (ASEM). Είναι βέβαιο ότι στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Αναστασιάδης έχει προειδοποιηθεί στο παρελθόν δημοσίως από τους Αμερικανούς να προσέξει ιδιαίτερα το ζήτημα των κυρώσεων, να μην ακολουθήσει την γραμμή “business as usual” και να αποφύγει κατευθείαν συμφωνίες με τον Πούτιν.

Την προηγούμενη όμως εβδομάδα η κυπριακή Βουλή ψήφισε για άρση των κυρώσεων, και το ΔΗ.ΣΥ, το κόμμα του Αναστασιάδη, αφενός μεν, επαίνεσε τον Πούτιν σαν “υποστηρικτή της κυπριακής ανεξαρτησίας”, αφετέρου δε, απείχε από την ψηφοφορία (δηλαδή δεν ψήφισε υπέρ των κυρώσεων).

Με μια ασυνήθιστη έξαρση επίπληξης κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ, η κυπριακή Βουλή, χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και εκλεγμένων βουλευτών στην Δούμα, που είναι “μακροχρόνιοι φίλοι της Κύπρου και σταθεροί υποστηρικτές στον αγώνα για την άρση της τουρκικής αδικίας εναντίον του λαού μας”.

Πηγές στην Κύπρο αναφέρουν ότι ο Φιλίππου ζήτησε προστασία από τον πρόεδρο Αναστασιάδη έναντι της ιρλανδικής κλήτευσης να καταθέσει για την περίπτωση Lebedev. Όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν – Αναστασιάδη σχετικά με τον εκβιασμό Νούλαντ.

Παράλληλα όμως, στο τέλος αυτού του μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Δουβλίνου θα συζητήσει την αίτηση σύλληψης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.