Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η τραγωδία σε όλο της το μεγαλείο. Ο Ντοστογιέφκσι μοιάζει πολύ μικρός, για την ελληνική πραγματικότητα.

Οι πολίτες αρχίζουν να αντιστέκονται στην εξαθλίωσή τους. Με παθητικά μέσα, χωρίς να κάνουν κακό σε κανέναν, αλλά αντιστέκονται με τον τρόπο τους, όπως ο 50χρονος άνδρας από τη Μηλιά της Ορεινής Ναυπακτίας ο οποίος έκαψε το ίδιο του το σπίτι και πέταξε στο γκρεμό του αυτοκίνητό του, καθώς ήδη του είχαν κατασχέσει και έπρεπε από το μεν εξοχικό σπίτι του να φύγει άμεσα και να παραδώσει και το αυτοκίνητό του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 50χρονος έβαλε φωτιά στην ξύλινη εξοχική κατοικία του και στη συνέχεια πέταξε το αυτοκίνητό του σε γκρεμό.

Ειδοποιήθηκαν οι αρχές και όταν έφθασαν στο χωριό, βρήκαν τον άνδρα να κάθεται και να κοιτάζει το φλεγόμενο σπίτι.
Ούτε σπίτι, ούτε αυτοκίνητο θα βρει η τράπεζα και τα "fund απελπισίας" για τα οποία έγραφε προχθες ο Β.Πολύδωρας...
Οι πολίτες αρχίζουν να αντιστέκονται στην εξαθλίωσή τους. Με παθητικά μέσα, χωρίς να κάνουν κακό σε κανέναν, αλλά αντιστέκονται με τον τρόπο τους, όπως ο 50χρονος άνδρας από τη Μηλιά της Ορεινής Ναυπακτίας ο οποίος έκαψε το ίδιο του το σπίτι και πέταξε στο γκρεμό του αυτοκίνητό του, καθώς ήδη του είχαν κατασχέσει και έπρεπε από το μεν εξοχικό σπίτι του να φύγει άμεσα και να παραδώσει και το αυτοκίνητό του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 50χρονος έβαλε φωτιά στην ξύλινη εξοχική κατοικία του και στη συνέχεια πέταξε το αυτοκίνητό του σε γκρεμό.

Ειδοποιήθηκαν οι αρχές και όταν έφθασαν στο χωριό, βρήκαν τον άνδρα να κάθεται και να κοιτάζει το φλεγόμενο σπίτι.
Ούτε σπίτι, ούτε αυτοκίνητο θα βρει η τράπεζα και τα "fund απελπισίας" για τα οποία έγραφε προχθες ο Β.Πολύδωρας...
Η τραγωδία σε όλο της το μεγαλείο. Ο Ντοστογιέφκσι μοιάζει πολύ μικρός, για την ελληνική πραγματικότητα.
Μόνο ένας Αισχύλος θα μπορούσε να αποτυπώσει αυτή την σκηνή...

Ο δυστυχισμένος συμπατριώτης μας έχει συλληφθεί από την αστυνομία για εμπρησμό (!) και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Ο ίδιος δήλωσε στην αστυνομία ότι "Δεν θα πάρουν τίποτα οι αλήτες'"...

Πόσο ψυχή και απελπισία χρειάζεται κάποιος για να κάψει το ίδιο του το σπίτι;


defencenet.gr

Ξεσπάει σε λίγο «το αντάρτικο της ελιάς» !Το νου σας μην ξεριζώσετε τις ελιές, λόγω επιδότησης.

 Σε λίγο οι τρελλοί θα μας πουν πως είναι… «τρελλά ελαιόδενδρα»… 18-01-2017 10:48   


Ο Γιώργος Λεκκάκης, γνωστός συγγραφέας - δημοσιογράφος, για τις θέσεις και απόψεις του γύρω απο την Ελλάδα, την παράδοση, τη φύση και το περιβάλλον παρουσιάζει μέσα απο την Kontranews άρθρο που καθιστά τους Έλληνες πέρα από ενήμερους του θέματος, υπόλογους αν δεν αντιδράσουν…
Κάνει λόγο για την συντονισμένη προσπάθεια καταστροφής των γνήσιων ελαιόδενδρων της Ελλάδας και την αντικατάστασή τους από υβδριδικά… Δηλαδή «κάποιοι» θα επιχειρήσουν να κάνουν ότι και με το σιτάρι. Αφού έχουν αποκτήσει στον τόπο τους τα εξαιρετικά ελληνικά φυτά και δένδρα, θα επιβάλουν στους Έλληνες να τα καταστρέψουν και να υποβαθμίσουν απόλυτα την ποιότητα και την γνησιότητα της παραγωγής. Ειδικά στην περίπτωση της Ελληνικής ελιάς, αν το καταφέρουν θα έχουν αποκόψει τον Έλληνα από ένα κυρίαρχο συστατικό της ιστορίας, της παράδοσης, της πίστης, της καλλιέργειας, της παραγωγής, της διατροφής, της Ζωής του! Απομένει η θάλασσα και ο ήλιος.
Ο Γιώργος Λεκκάκης επισημαίνει ότι υπάρχει λύση. Το notospress.gr παρουσιάζει τη θέση του.
Υπάρχει λύση για τη σωτηρία των ελαιώνων;
Γράφει ο Γιώργος Λεκκάκης
Εαν πραγματικά θέλουμε να σωθούν τα ελαιόδενδρα, οι ελιές και το, ζωτικό για εμάς, ελαιόλαδό μας, με το πρόβλημα του «βακτηρίου» (που «ξαφνικά» «προέκυψε» κι αυτό, μέσ’ στην κρίση), ίσως, μια λύση είναι η αντιμετώπιση του με ζεόλιθο σε συνδυασμό και με ενεργούς μικρο-οργανισμούς (*) μαζί… Και όχι μόνον!
Στο τέλος – τέλος, εάν κάποιοι αμφιβάλουν, τι έχουν να χάσουν; Αφού εν τέλει θα τους επιβάλουν να κόψουν τα «άρρωστα ελαιόδενδρα», θα τα δυσφημίσουν ως άρρωστα (οι άρρωστοι), και θα πείσουν τον κόσμο πως πρέπει να θανατωθούν, όπως οι «τρελλές αγελάδες» και τα «τρελλά κοτόπουλα»… Οι τρελλοί τα βλέπουν όλα τρελλά… Κι όλα αυτά με την βούλα κάποιων «επιστημόνων»…


Στην θέση των πανάρχαιων ελληνικών ελαιόδενδρων (μόνο στην Κρήτη υπάρχουν περισσότερα απο 100 ελαιόδενδρα, που ζουν από την μινωική εποχή και είναι ακόμα ενεργά και παράγουν και προσφέρουν στην τοπική εθνική οικονομία!) θα φυτευθούν κάτι ξερακιανά υβρίδια κακομοίρικων ελιών, άσχετα με την ελληνική φύση, το ελληνικό χώμα, τον Έλληνα… Και θα επιδοτείται και θα έχει πρόσβαση στα ελαιοτριβεία μόνον όποιος θα έχει υβριδιακές ελιές! Και τότε θ’ αρχίσει το «αντάρτικο της ελιάς»! Ένα αντάρτικο, πολύ χειρότερο απ’ αυτό που βίωσαν οι Γερναμοί ναζί στην Ελλάδα επι Κατοχής! Και επειδή το θυμούνται καλά, τους το ξανα- υπενθυμίζω… κι αυτών, και όλων των συν-εμπνευστών αυτού του σχεδίου…

Εγώ πιστέυω ότι, αυτό το κτύπημα στα ελαιόδενδρα και το
ελαιόλαδο είναι εσκεμμένο
. Θέλουν να μας πιούν το λάδι στην κυριολεξία πια! Θα πρέπει να το σταματήσουμε με κάθε τρόπο! Και οι επιστήμονες, και οι καθηγητές, να σταθούν στο ύψος τους, κάποτε, επιτέλους!
Τέλος, πρέπει να βρούμε και να επαναφέρουμε τους παλαιούς σπόρους.
Οι καινούργιοι είναι υβρίδια και, τελικά, ύβρις. Και αν δεν βρούμε τους παλαιούς, μπορούμε να τους επαναφέρουμε στην πρωταρχική τους μορφή…

(*) Για τους ενεργειακούς μικροοργανισμούς μπορείτε να ενημερωθείτε απο τα βιβλία και τις έρευνες του Ιάπωνα καθηγητή Φυτοκομίας στο Κολλέγιο Γεωργίας (Πανεπιστήμιο του Ρίουκους), Teruo Higa. Αλλά και τον δικό μας, κ. Θ. Θωμίδη, του Α.Π.Θ. Φυσικά το (εγ)κατεστημένο θα πέσει πάνω τους να τους φάει – γνωστός καννίβαλος! Όμως οφείλουμε να δώσουμε στην εναλλακτική επιστήμη την ευκαιρία να αποδείξει αυτά που ισχυρίζεται. Για το καλό της φύσεως, δηλ. της ανθρωπότητας, δηλ. του πλανήτη Γη, του σπιτιού μας…
www.lekakis.com

Μέτωπο για εθνικό νόμισμα με ριζοσπαστικό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του β’ κύκλου των πολιτικών συνεντεύξεων του ΔΩΡΙΣ Radical, μιλήσαμε με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, στα κεντρικά γραφεία της ΛΑΕ στην Αθήνα. Σε μια ευρεία κουβέντα, για την Αριστερά, τα προτάγματά της, μιλήσαμε για τι μπορεί να φέρει το 2017, ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει η Αριστερά, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και πώς αντιμετωπίζονται τα γεωστρατηγικά θέματα που ανοίγουν.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της συνέντευξης, η Ομάδα Διαχείρισης του ΔΩΡΙΣ Radical, επέλεξε να σταχυοθετήσει τα σημαντικότερα σημεία της συνομιλίας μας, ανά κατηγορία, αφήνοντας μικρά αυτούσια κομμάτια της συνέντευξης, χάριν συντομίας και χωρίς σαφώς να παρεμβαίνει διόλου, είτε στο νόημα, είτε στα λεγόμενα του συνομιλητή μας.
Προβλέψεις για το 2017:  Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, το 2017 μπαίνουμε σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο. Η Αμερική θα είναι άλλη χώρα, η παγκοσμιοποίηση υπονομεύεται γιατί το πλαίσιο δεν συμφέρει τους αμερικάνικουςκυρίαρχους κύκλους. Η ευρωζώνη αλλά πιθανά και η Ε.Ε. οδεύει προς διάλυση και στην περιοχή μας υπάρχουν νέες παράμετροι, συσχετισμοί δύναμης, με την Ρωσία να έχει πάρει έναν ενισχυμένο ρόλο, την Τουρκία να βρυχάται για να κρύψει τα δικά της προβλήματα και ίσως δούμε μεγάλες αλλαγές.
Ελλάδα – Αξιολόγηση – Πολιτικό Κλίμα: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δυστυχώς βρίσκεται πάλι σε ένα μεταίχμιο. Η χώρα σε αυτή τη συγκυρία έχει γίνει το μπαλάκι ανάμεσα σε δυο τρομερούς παίκτες, το ΔΝΤ και τη Γερμανία του Σόιμπλε. Ενώ εκκρεμούν αρκετά από τα μέτρα που έχουν ζητηθεί στην κυβέρνηση στο πεδίο της αξιολόγησης, ζητείται ακόμη ένα πακέτο με μέτρα πολύ σκληρά που αφορούν την μείωση συντάξεων, την μείωση του αφορολόγητου ορίου, φορολογικά μέτρα και έναν «κόφτη» πολύ ισχυρό, μέτρα τα οποία ζητούνται να θεσμοθετηθούν με αυστηρό τρόπο τώρα και απειλούν ότι εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα μέτρα δεν θα μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ας διευκρινίσουμε ότι το ΔΝΤ δεν είναι ενθουσιασμένο με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Με πολιτική πίεση μπήκε και όχι τεχνοκρατικούς όρους, βλέπει ότι το πρόγραμμα δεν είναι επιτυχημένο, ξέρει ότι θα χάσει τα λεφτά του, και γνωρίζει ότι η Ελλάδα ουσιαστικά είναι μια χρεοκοπημένη χώρα και δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος της. Ο Σόιμπλε, απειλεί ευθέως την ελληνική κυβέρνηση κάθε φορά που δυσανασχετεί, μιλά για νέο πρόγραμμα με αυστηρούς όρους θέτοντας την πατρίδα μας μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης».
Δ.R_ Όπως μας περιγράφετε την κατάσταση, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι υπαρκτά λέτε τα σενάρια για εκλογές;
Π.Λ. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει διάθεση ουσιαστικής αντίστασης, Θα υποκύψει στις διαθέσεις των δύο μαντρόσκυλων (Γερμανία, ΔΝΤ) του κυρίαρχου κόσμου. Αυτό που την συγκρατεί κάπως δεν είναι να μην προχωρήσει στα επώδυνα αυτά μέτρα, αλλά εάν το κόστος που θα συνεπιφέρουν στον ελληνικό λαό θα οδηγήσει σε μια «λαϊκή αντίδραση». Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα, ούτε τη μνημονιακή αντιπολίτευση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, αφού είναι συνεταίρος της, ούτε το ευρωπαϊκό κατεστημένο,  ούτε τους βουλευτές της που είναι «όμηροι» του μνημονιακού προγράμματος που ψήφισαν. Φοβάται μόνο μην αφυπνιστεί η κοινωνία. Φοβάται μην η κοινωνική κατακραυγή την οδηγήσει σε εκλογές, γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει. Αν υπάρξει κοινωνική έκρηξη, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι δεν θα έχει κανένα μέλλον και θα καταρρεύσει. Οι πρωταγωνιστές αυτής της κυβέρνησης έχουν ένα βασικό ελάττωμα. Είναι κολλημένοι στις καρέκλες τους. Ξέρουν ότι αν πανε σε εκλογές θα τις χάσουν. Δεν θα πάνε σε εκλογές με τη θέλησή τους. Ένα δεύτερο σενάριο για πιθανότητα εκλογών έχει να κάνει με τις συγκλίσεις στον «μεσαίο» χώρο, στη λεγόμενη δημοκρατική συμπαράταξη, και την ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Κεντροαριστερές συγκλίσεις & ΣΥΡΙΖΑ Στον «κεντροαριστερό» χώρο βλέπουμε κινήσεις με όλα τα αμαρτωλά πρόσωπα του παρελθόντος, τα συνυπεύθυνα για το δράμα και την τραγωδία της χώρας να επανα-συσπειρώνονται. Ο Γιώργος Παπανδρέου αντί να είναι στο ειδικό δικαστήριο, έχει ξανά την τιμητική του. Εκεί σε αυτό το «τόξο» υπάρχουν πολλές πιθανότητες διευρυμένων συνεργασιών ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να μην επανέλθει η ΝΔ στην κυβέρνηση. Είναι πολύ πιθανό να ανακινηθεί και το θέμα του εκλογικού Νόμου, ώστε να βοηθήσει ένα τέτοιο σενάριο. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, έχει ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα η δημιουργία ενός Αντιμνημονιακού Μετώπου
Δ.R. Με δεδομένη την συμπόρευση όλων των κραταιών πολιτικών δυνάμεων, στο ίδιο συστημικό κάδρο, που υποτάσσεται στα μνημόνια και τον Νόμο των Αγορών, με ποια «όπλα» μπορούν να απαντήσει η Αριστερά σήμερα; Υπάρχει πεδίο συνεργασίας της και σε ποια βάση; 
Π.Λ. Στο χώρο της Αριστεράς εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια άγονη αντιπαράθεση, ένας άτυπος εμφύλιος πόλεμος, μια κατάσταση όπου όλοι είναι εναντίον όλων. Αυτό είναι ένα
φαινόμενο νοσηρό, που δεν προκαλείται από αντικειμενικούς λόγους, αλλά από υποκειμενικές απόψεις, μικροκομματικούς και μικροοργανωσιακούς συσχετισμούς. Δυσκολευόμαστε πολλές φορές στην Αριστερά να δούμε τον ευρύτερο ορίζοντα και παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη δική μας πραγματικότητα. Αυτό είναι αδιέξοδο. Τα κόμματα δεν υπάρχουν για να συντηρούνται μόνο, αλλά κυρίως για να βοηθούν τη χώρα, το λαό και να ανοίγουν δρόμους με βάση το πρόγραμμά τους και τα προτάγματά τους. Στις σημερινές περιστάσεις όπου η χώρα ζει υπό κατοχή στην ουσία, και ο ελληνικός λαός λεηλατείται και υπάρχει έντονο το θέμα της επιβίωσης για το αύριο, η κατάσταση του αριστερού εμφυλίου, γίνεται παράλογη και ανυπόφορη. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή αριστερές οργανώσεις, κόμματα με συγγενικά προγράμματα, παρεμφερείς επιδιώξεις να αλληλοεξοντώνονται, όταν θα έπρεπε να είναι ενωμένες ως μια γροθιά απέναντι στο μνημονιακό κατεστημένο, που είναι και αυτό που προκαλεί την εφιαλτική κατάσταση στη χώρα.
Η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, «αφορά τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου Μετώπου όλων των Αριστερών, Δημοκρατικών, Πατριωτικών, Αντιμνημονιακών Δυνάμεων. Θεωρούμε ότι υπάρχει κοινό προγραμματικό έδαφος για αυτό το μεγάλο Μέτωπο, δεν μιλάμε -να τονίσουμε- για την διαμόρφωση ενός νέου κόμματος, μιλάμε για συνεργασία, για συμπαράταξη, συμπόρευση πάνω σε ένα κοινό αντιμνημονιακό πρόγραμμα. Το θεωρούμε εφικτό στη φάση που βρισκόμαστε. Οι διαφορές βεβαίως θα υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν, αλλά αυτό που επείγει σήμερα είναι να τελειώνουμε με τη μνημονιακή λεηλασία της χώρας. Αυτό πιστεύουμε πρέπει να γίνει και αν δεν γίνεται δεν οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες ή το έδαφος δεν είναι ώριμο, είναι διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Και επειδή δεν υπάρχει αυτή, επενδύουν πολλοί πολιτικά στη μεγιστοποίηση των δήθεν διαφορών, δημιουργώντας κλίμα «τεχνητής» έντασης. Όταν όλοι θεωρούμε τις διαφορές μας μείζονες έναντι του συνομιλητή μας, ουσιαστικά διαμορφώνουμε τους όρους ώστε να μην υπάρξει σύμπραξη.
Είναι αυτό ιστορικό λάθος των αριστερών δυνάμεων σήμερα. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, προσπαθούμε ως ΛΑΕ να το υπερβούμε. Εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες διαλόγου με την ευρύτερη Αριστερά, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα διαρραγεί αυτό το αντι-ενωτικό μέτωπο και να δημιουργηθεί μια ενωτική τάση, με σκοπό τον αντιμνημονιακό αγώνα».
Η σχέση με το ΚΚΕ – Ιστορική Εξέλιξη:  «Εμείς βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες τις δυνάμεις του αντιμνημονιακού χώρου, πλην ΚΚΕ που δυστυχώς δεν θέλει καν να έχει φυσιολογικές σχέσεις με εμάς. Αρνείται καν να έχουμε μια επαφή, να συζητήσουμε. Έχει μια ηγεμονική αντίληψη η οποία ωστόσο έχει αποτύχει ιστορικά και δεν έχει φέρει αποτελέσματα ούτε για το ίδιο ως Κόμμα, ούτε για τον τόπο και την χώρα. Όταν κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει το δογματικό κέλυφος του ΚΚΕ το ’91, δυστυχώς δεν καρποφόρησε, με αποτέλεσμα το Κόμμα να συνεχίσει σε ένα μάλλον πιο δογματικό δρόμο.
Δ.R. Mε βάση το εναλλακτικό πρόγραμμα διεξόδου που προτείνει η ΛΑΕ, τι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα;
Π.Λ. Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή και αυτή είναι μονόδρομος όχι μόνο, για να  ξεπεράσουμε τον σκόπελο, αλλά και για να επιβιώσουμε ως κράτος και ως κοινωνία. Η γνώμη μας είναι πως χρειάζεται μια ανατροπή που θα έχει ως προμετωπίδα το εθνικό νόμισμα, τη σύγκρουση και τη ρήξη με την ευρωπαϊκή ένωση και στο πλαίσιο αυτό την προσπάθεια για την διαγραφή του επονείδιστου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, την σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά πιο αδύναμων, την εθνικοποίηση των τραπεζών, το σταμάτημα του ξεπουλήματος της χώρας, την ακύρωση της λιτότητας και της φοροεπιδρομής, και την εφαρμογή ενός διευρυμένου προγράμματος παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της Ελλάδας. Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν κρίκους μιας συνολικής αλυσίδας ενός ρεαλιστικού και ριζοσπαστικού προγράμματος.
Είναι απόλυτα αναγκαία η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η διεκδίκηση διαγραφής του, πράγμα που θα επιφέρει εκβιασμούς σε βάρος της χώρας από την ΕΕ, όπως αυτούς που μας οδήγησαν στα Capital control μετά το δημοψήφισμα. Για να προχωρήσει η χώρα σε μια προσπάθεια ριζοσπαστικής αντιμετώπισης του χρέους, και να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς,πρέπει να είναι έτοιμη να φύγει από το ευρώ, να στηριχθεί στην εθνική της τράπεζα, με εθνική νομισματική στρατηγική, να ανακτήσει η χώρα την εθνική οικονομική της αυτονομία και να χτίσει μια εθνική παραγωγική – οικονομική στρατηγική. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ορίσουμε την πορεία της χώρας, χωρίς να την οδηγούν άλλοι. Το να γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα θα είναι εξαιρετικά θετικό για τους πολίτες.
Το εθνικό νόμισμα θα δώσει τη δυνατότητα για να υπάρξει μια ισχυρή ρευστότητα στην ελληνική οικονομία με άκρως ευνοϊκούς όρους και σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Αυτή η ισχυρή ρευστότητα, αν συνδυασθεί και με μια λελογισμένη μικρή υποτίμηση του νομίσματος, θα έχει ως συνέπεια ένα επενδυτικό μπουμ, την ενίσχυση των εξαγωγών, την ενίσχυση της παραγωγικής μας βάσης και της απασχόλησης και ασφαλώς μια ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά στη χώρα.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Το θέμα της Κύπρου είναι ένα μεγάλο αγκάθι για την περιοχή μας. Η Κύπρος ζει ένα πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία και δεύτερης κατοχής από τις βρετανικές βάσεις. Η διαίρεση μιας χώρας και η κατοχή της, είναι τεράστιο θέμα. Η επίλυση του Κυπριακού θα είχε μεγάλη σημασία, αν αυτή αφορούσε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα προάσπιζε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι θα αποχωρήσουν άμεσα όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο, ότι δεν θα υπάρχουν ξένες βάσεις, ότι δεν θα υπάρχουν τρίτες χώρες ως εγγυήτριες. Μια χώρα ανεξάρτητη και κυρίαρχη δεν μπορεί να έχει ούτε στρατεύματα, ούτε εγγυητές. Η ασφάλειά της πρέπει να στηρίζεται στο λαό της, στο Σύνταγμά της και στο Διεθνές Δίκαιο. Η Γενεύη και όπως εξελίσσονται οι συνομιλίες εκεί, δεν δείχνουν ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ως βάση το σχέδιο Ανάν και επομένως μιλούν για ένα διχοτομικό σχέδιο, που ο ελληνοκυπριακός λαός έχει ήδη απορρίψει. Υπάρχει δε μια οπισθοχώρηση τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελληνική πλευρά σε Αρχές και δεδομένα. Στο εδαφικό οι προτάσεις είναι πιο πίσω ακόμη και από αυτές του σχεδίου Ανάν. Είναι κρίμα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει σε ένα στάτους ισάξιο με του Ακιντζί, πράγμα που σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πετάχτηκε στο περιθώριο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μοιραίες εξελίξεις στο επόμενο διάστημα που να μπορεί να είναι δύσκολες όχι μόνον για την Κύπρο αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Δ.R. Με βάση το πέρασμά σας από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το πώς εξελίχθηκαν τελικώς τα πράγματα, που / πότε τοποθετείτε χρονικά τη μεταστροφή; Πού οριοθετείτε την δική σας αντίθεση που οδήγησε στη δημιουργία της ΛΑΕ;
 Π.Λ. Η αντίθεσή η δική μου και της Αριστερής Πλατφόρμας, με την πορεία που ακολούθησε ο συριζα με τον Τσίπρα ήταν μια διαχρονική αντίθεση, δεν ήταν ούτε πρόσκαιρη, ούτε προσδιορίστηκε από ένα σημείο και πέρα. Εμείς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ, δεν είχαμε ψηφίσει ποτέ καμιά απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική μας αντίθεση ήταν ότι κανένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα, όπως αυτό που είχε το κόμμα, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί με την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Σε αυτό που ελπίζαμε είναι ότι επειδή είχε ισχυρή αντιμνημονιακή δέσμευση ο συνολικός ΣΥΡΙΖΑ, εάν φτάναμε στον εκβιασμό είτε στο μνημόνιο, είτε στο ευρώ, η ηγετική ομάδα δεν θα έσπευδε να ταχθεί υπέρ του μνημονίου. Θα μπορούσε ενδεχομένως να επιλέξει τότε την έξοδο από την ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι. Ο Αλ. Τσίπρας πρόδωσε το «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πραγματοποιώντας Συμβούλιο αρχηγών μετά το δημοψήφισμα, συνωμότησαν και έκαναν πραξικόπημα για να παραχαράξουν την λαϊκή βούληση. Φέρνουν όλοι μαζί, όχι μόνο πελώριες πολιτικές αλλά και βαρύτατες ποινικές ευθύνες.

 iskra.gr

Tρέχουν και δεν φτάνουν στο Μαξίμου

Σκληρές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφκανγκ Σόιμπλε από το Νταβός στην Ελβετία.

Χωρίς το ΔΝΤ, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως εάν το Ταμείο απεμπλακεί αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, προσθέτοντας πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ:
«Το ελληνικό πρόγραμμα βασίστηκε από την αρχή στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα είναι ένα σημάδι ότι οι Έλληνες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο για αυτό δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα».
Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί , παρόλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», επανέλαβε.
Οι δηλώσεις του Σοιμπλε έβαλαν φωτιά στον Τσίπρα ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δουν ποια θα είναι η στάση της χώρας μας μετά τις σκληρές προειδοποιήσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών ότι  χωρίς το ΔΝΤ, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί».

Στέλιος Ράμφος :«Κυβερνώμεθα από καταληψίες. Εκθέτουν την ψυχή τους που είναι σκουπιδότοπος»



Ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος με συνέντευξη του άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του.
Μιλώντας στον Alpha 9,89 τόνισε χαρακτηριστικά για τα μέλη της κυβέρνησης «οι πιο πολλοί απ’ αυτούς είναι αποτυχημένοι στη ζωή και τώρα παίρνουν ρεβάνς».
Ο κ. Ράμφος έκανε λόγο για τρομερό ψυχικό έλλειμμα που έχει ο Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε ότι «έχουμε μπλέξει με «ομάδα ψυχοθεραπείας, ένα group therapy ως κυβέρνηση και πρέπει να τα βγάλουμε πέρα».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο κ. Ράμφος αναφέρει ότι «διψά κανείς για εντύπωση όταν ο εαυτός του έχει ελλείμματα. Αυτό τον ψευτο-ψυχολογικό ρόλο έρχεται να διαδραματίσει ο πολιτικός».
Προσθέτει για τον πρωθυπουργό ότι «η κίνηση που έκανε πάντα δεν ήταν του κόπου, ήταν της κατάληψης. Εκφράζεται και με την αποφυγή γραβάτας. Μπορεί να υποδεικνύει και την αδυναμία του».
«Κυβερνώμεθα από καταληψίες. Εκθέτουν την ψυχή τους που είναι σκουπιδότοπος», συνέχισε ο ίδιος και σχολίασε ότι «οι πιο πολλοί απ’ αυτούς είναι αποτυχημένοι στη ζωή και τώρα παίρνουν ρεβάνς. Εμείς στην πραγματικότητα βγάζουμε την ουρά μας απέξω».

 Πηγή: Ημερησία

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ! Οι Κινέζοι ξεφορτώνονται το Αμερικανικό χρέος

Η Ιαπωνία «εκθρόνισε» τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας ως προς το ποσό αμερικανικού χρέους που έχει στην κατοχή της.
Κατά 66,4 δισ. δολάρια μείωσε το ποσό των αμερικανικών ομόλογων που κατέχει η Κίνα το Νοέμβριο του 2016, συνεχίζοντας τη στρατηγική της για περαιτέρω υποτίμηση του εγχωρίου γουάν. 
Πλέον, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της Κίνας ανέρχονται στα 1,049 τρις δολάρια.
Να σημειωθεί πως είναι ο 6ος συνεχόμενος μήνας ρευστοποιήσεων για την Κίνα σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα των Η.Π.Α.
Σε 12μηνη βάση, η πτώση φτάνει το 17% ή τα 215,2 δις!

Για το Νοέμβριο, η Ιαπωνία μείωσε τα αμερικανικά ομόλογα του χαρτοφυλακίου της κατά 23 δις, με το ποσό σε 12μηνη βάση να διαμορφώνεται στα 36,3 δις.

Πλέον, η Ιαπωνία, η οποία «εκθρόνισε» τον Οκτώβριο 2016 τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας ως προς το ποσό αμερικανικού χρέους που έχει στην κατοχή της, έχει σε εκκρεμότητα συνολικά 1,109 τρισ. σε κρατικά ομόλογα των Η.Π.Α.
bankingnews.gr

Τρεις σπουδαίες Ελληνίδες επιστήμονες αλλάζουν τον κόσμο

Καθημερινά βρίσκονται στο εργαστήριο, ανάμεσα σε βιολογικά υλικά, χημικές ουσίες και μικροσκόπια προσπαθώντας να απαντήσουν με επιστημονικά δεδομένα σε ερωτήματα. Η Δρ. Καλλιόπη Δασύρα, η Δρ.
Ελένη Ευθυμιάδου και η Δρ. Μαρία Μπραουδάκη είναι από εκείνες τις νέες, δυναμικές, Ελληνίδες που έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις και φαίνεται ότι δεν πτοούνται από τις δυσκολίες στον ανδροκρατούμενο κλάδο της επιστήμης. Συνεχίζουν με πάθος τη συνεισφορά τους στο ερευνητικό έργο, περνώντας τη μια μετά την άλλη τις πόρτες των πανεπιστημιακών αιθουσών και εργαστηρίων, αποδεικνύουν πόσα μπορούν να επιτύχουν οι γυναίκες αν τους δοθεί η ευκαιρία και αποτελούν πρότυπο για όλα τα νέα κορίτσια.
Για τους λόγους αυτούς τιμήθηκαν από τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στα φετινά βραβεία για τις ανερχόμενες γυναίκες επιστήμονες που υλοποιούν υποδειγματική έρευνα στην Ελλάδα με σημαντική επιστημονική αξία στο πεδίο των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών.
Άλλωστε από το 2006 μέχρι το 2016, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχουν τιμήσει με τα «Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» που συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, συνολικά 26 νεαρές μεταδιδακτορικές ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών, ενθαρρύνοντας τις Ελληνίδες επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας.
Πρόκειται για ένα βραβείο που βρίσκει και τις τρεις επιστήμονες στην πιο δημιουργική αλλά και κομβική φάση της καριέρας τους. Στο σημείο εκείνο που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν το όραμά τους και ένα τέτοιο βραβείο είναι ικανό να τις οπλίσει με δύναμη στη διαρκή αναζήτηση λύσεων σε μεγάλα μυστήρια, σε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
«Αν δεν υπάρχει σχετική βράβευση είναι δυσκολότερο για τα ΜΜΕ να προβάλλουν επιστημονικά θέματα. Μέσω του βραβείου όμως δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε δουλειά που είναι σημαντική τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και συγκινεί κόσμο. Μια φοιτήτρια μάλιστα μού είπε ότι τώρα έχει κάτι να ελπίζει. Και χαίρομαι να βλέπω την επόμενη γενιά να αποβάλλει την ηττοπάθεια που προκάλεσε η κρίση» λέει για τη βράβευσή της η κυρία Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η δρ. Καλλιόπη Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Είναι πολύ σημαντικό το βραβείο γιατί βρίσκομαι στην εκκίνηση της καριέρας μου και χρειάζομαι υποστήριξη για να στήσω το χώρο μου. Αγωνιζόμαστε σκληρά για να επιβιώσουμε στον χώρο της έρευνας, χρειαζόμαστε στήριξη και εξοπλισμό για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Παλεύουμε σκληρά και η ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου είναι μεγάλη. Κάθε νίκη είναι δύναμη» αναφέρει η κυρία Ευθυμιάδου, Επίκουρος Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Χημείας, τομέα Ανόργανης με ειδίκευση στη Βιοανόργανη Χημεία.
«Εκτός από την ηθική ικανοποίηση που προσφέρει μέσω της αναγνώρισης των κόπων μιας πολυετούς και κοπιώδους προσπάθειας, ταυτόχρονα προσφέρει σημαντική οικονομική ενίσχυση για περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση και έρευνα» τονίζει η κυρία Μπραουδάκη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δρ. Μαρία Μπραουδάκη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έρευνα γένους… θηλυκού – Ο κανόνας και οι εξαιρέσεις
Τα στοιχεία για τις γυναίκες ερευνήτριες παγκοσμίως καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον επιστημονικό κλάδο, καθώς σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, το έλλειμμα της ισόρροπης σχέσης των φύλων αγγίζει το ένα τρίτο παγκοσμίως. Μόλις το 28% των ατόμων, τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, είναι γένους θηλυκού. Ο κλάδος της επιστήμης είναι ανδροκρατούμενος και όπως τονίζουν οι τρεις βραβευμένες ερευνήτριες απαιτούνται θυσίες, αδιάκοπος αγώνας, πάθος και αφοσίωση για τη γυναικεία εισαγωγή και διάκριση στο χώρο.
«Η γυναίκα δεν διαφέρει από τον άνδρα στην επιστήμη. Ισότιμα και συνεργατικά προσπαθούμε για το καλό της κοινωνίας. Η οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση είναι θέμα φιλοσοφίας και καλλιέργειας. Η γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους και επιτυχώς τα καταφέρνει, δημιουργικό ον σε πολλαπλούς τομείς. Είναι η δημιουργικότητα και το ήθος που καθορίζει την αναγνώρισή της» σημειώνει η κυρία Ευθυμιάδου, ενώ η κυρία Δασύρα αναφέρει το παράδειγμα της Marie Curie και τον κοινωνικό αντίκτυπο του έργου της στη φυσική καθώς και την έρευνα της Vera Rubin στη σκοτεινή ύλη.
Επιμένουν… ελληνικά
Έχοντας ένα πλούσιο και σπουδαίο βιογραφικό, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί μένουν στην Ελλάδα της κρίσης και δεν «χτίζουν» την καριέρα τους με παροχές και διευκολύνσεις στο εξωτερικό. «Η Ελλάδα είναι το σπίτι μου. Εδώ έχω την οικογένειά μου, τους παιδικούς μου φίλους, τις αναμνήσεις και τα όνειρά μου. Επέλεξα να επιστρέψω στη χώρα μου μετά τις σπουδές στο εξωτερικό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ξαναέφευγα. Η έρευνα απαιτεί θυσίες» παραδέχεται η Δρ. Μπραουδάκη, ενώ εξομολογείται ότι οραματίζεται να συνδράμει στη γνώση και τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου ώστε να βελτιωθεί η ζωή των παιδιών με εγκεφαλική νεοπλασία.
Από την πλευρά της η Δρ. Δασύρα επισημαίνει ότι αν και έχει εργαστεί στο εξωτερικό λόγω απουσίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα δεν θέλει να ξαναφύγει. «Αγαπάω την Ελλάδα όπως την αστροφυσική. Πλέον έχω τα δεδομένα να κάνω την έρευνά μου εδώ, αλλά έχει φτάσει και η ώρα να προσφέρω κι εγώ στη χώρα που με μόρφωσε». Στόχος της να μελετήσει περεταίρω τις μαύρες τρύπες και τον ρόλο που παίζουν σε γαλαξίες του μακρινού Σύμπαντος, καθώς και να εμπλέξει ενεργά την Ελλάδα στη ραδιοαστρονομία, που όπως υποστηρίζει είναι η μία από τις δύο μεγάλες κατευθύνσεις που θα πάρει η αστρονομία την επόμενη δεκαετία.
«Επέλεξα να παλέψω στη χώρα μου, δεν τα παρατάω εύκολα. Θέλω να τα καταφέρω εδώ, να νιώθω περήφανη κάθε μέρα που δημιουργώ. Να μείνει κάτι στους επόμενους. Έχω πολλές συνεργασίες με τους συναδέλφους από το εξωτερικό. Δεν θεωρώ ότι στερούμαστε γνώσεων και επιστημονικού επιπέδου. Λόγω της οικονομικής στενότητας στερούμαστε άλλα πράγματα, όμως με αγώνα θα τα καταφέρουμε» το μήνυμα της Δρ. Ευθυμιάδου που ονειρεύεται να βοηθήσει στη διάγνωση και στην εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
H δρ Ελένη Ευθυμιάδου, Επίκουρος Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Χημείας, τομέα Ανόργανης με ειδίκευση στη Βιοανόργανη Χημεία
«Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη - Η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες»

Με σύνθημα «Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη - Η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες» το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί μια από τις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’Oréal-UNESCO. To τελευταίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει επιτυχημένες ερευνήτριες σε όλες τις ηπείρους, να τις βοηθά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και να παροτρύνει περισσότερες νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες κι αποτελεί ορόσημο της διεθνούς επιστημονικής αριστείας και μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης για τις γυναίκες στον Επιστημονικό κλάδο. Από το 1998, που θεσμοθετήθηκε έχουν επιβραβευτεί περισσότερες από 2.530 Ερευνήτριες σε περισσότερες από 112 χώρες.

Μονόδρομος το ενοίκιο στις μεγάλες πόλεις

Στο Χονγκ Κονγκ, στη Βομβάη, στο Πεκίνο και στη Σαγκάη η αγορά μιας κατοικίας είναι ακριβότερη σε σύγκριση με το μέσο εισόδημα των κατοίκων ανάμεσα σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Και παρά τη φήμη που έχουν το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, στις δύο αυτές μητροπόλεις της Δύσης αναλογικά η τιμή ενός σπιτιού είναι πιο προσιτή σε σχέση με το μέσο εισόδημα από όσο είναι στις τέσσερις αυτές μεγαλουπόλεις της Ασίας. Στις τέσσερις αυτές πόλεις ένα νοικοκυριό μέσου εισοδήματος χρειάζεται περισσότερο από 30 χρόνια για να αγοράσει ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. Το συμπέρασμα προκύπτει από σχετική έρευνα της συμβουλευτικής Oxford Economics, που μελέτησε την αναλογία ανάμεσα στις τιμές των κατοικιών και στο μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.

Όσον αφορά το Λονδίνο, βρίσκεται μόλις στην πέμπτη θέση στη σχετική κατάταξη, αν και οι τιμές των κατοικιών εκτινάχθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους: ένα νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος χρειάζεται και πάλι τουλάχιστον 30 χρόνια για να αγοράσει ένα άνετο σπίτι. Την αμέσως προηγούμενη διετία, αντιθέτως, χρειαζόταν κατά μέσον όρο 10 χρόνια λιγότερο και ακόμη λιγότερα χρόνια, περίπου 12 με 13, τη διετία από το 2011 έως το 2013. Σε ό,τι αφορά την πόλη των πόλεων, τη Νέα Υόρκη, καταλαμβάνει παραδόξως μόλις την ένατη θέση στην κατάταξη της Oxford Economics, που υπολόγισε πως με τα δεδομένα του περασμένου έτους ένα νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος δεν χρειάζεται περισσότερο από 17 με 18 χρόνια για την αγορά ενός άνετου διαμερίσματος.
Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις αυτές ακριβότερες πόλεις της Ασίας, η Oxford Economics διαπίστωσε πως οι κατοικίες δεν αποδίδουν παρά «εξαιρετικά χαμηλά» κέρδη στους ιδιοκτήτες τους. Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, το Τόκιο και τη Σεούλ, το 2016 τα κέρδη από τα ενοίκια σε Χονγκ Κονγκ, Μουμπάι, Πεκίνο και Σαγκάη ήταν χαμηλότερα από τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων. Ετσι, δύο οικονομολόγοι της Oxford Economics προβλέπουν πως τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσουν σημαντικά οι τιμές των κατοικιών σε όλη την Ασία και ενδεχομένως σε ορισμένες χώρες η πτώση των τιμών να είναι θεαματική. Και αυτό γιατί εκτιμάται πως οι τοπικές αρχές θα προσπαθήσουν να αποθερμάνουν τις αγορές ακινήτων ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η προσφορά κατοικιών.
Αναμένεται, όμως, από τους οικονομολόγους της Oxford Econoomics πως οι μεταβολές στα επίπεδα των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές των κατοικιών. Το χαμηλό κόστος του δανεισμού που χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια τις μεγάλες οικονομίες ήταν ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν τις τιμές των κατοικιών στα ύψη σε όλον τον κόσμο. Η στροφή της αμερικανικής Federal Reserve σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφή των κεφαλαίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι να συμπιεστούν οι τιμές των ακινήτων στην Ασία. Σημειωτέον ότι σε ορισμένες από τις πόλεις που η Oxford Economics έχει κατατάξει στην πρώτη τετράδα των ακριβότερων για την αγορά κατοικιών, το κόστος ζωής δεν είναι αναλόγως υψηλό. Το Μουμπάι, για παράδειγμα, αναφέρεται στις 10 φθηνότερες πόλεις του κόσμου στον κατάλογο που συνέταξε για το 2016 η Intelligence Unit του Economist καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν συμπιέσει γενικότερα το κόστος ζωής.
Μακροπρόθεσμα η ευημερία και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες της Ασίας καθώς και η αύξηση του πληθυσμού τους εκτιμάται, πάντως, πως θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ζήτησης σε πολλές ασιατικές μεγαλουπόλεις. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει εκ νέου άνοδος των τιμών και ιδιαιτέρως στις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, στις οποίες αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε αυτές εκτιμάται πως θα ενταθεί η ζήτηση, διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Η πρόβλεψη δεν αφορά πόλεις όπως το Τόκιο και η Σεούλ, ο πληθυσμός των οποίων αναμένεται να συρρικνωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οικονομικός Αρμαγεδδών στην Ελλάδα - Χάθηκαν τεράστιες περιουσίες



Τεράστιες περιουσίες χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης με τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων να έχουν πλέον εξανεμιστεί. Αυτό αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ το οποίο επισημαίνει: Σύμφωνα με την Credit Suisse, Global Wealth Databook 2016, Νοεμ. 2016, η καθαρή -μετά την αφαίρεση των δανείων- περιουσία των Ελλήνων αποτιμάται σε €856 δισ., έναντι €1023 δισ. λίγο πριν το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους το 2009, και €683 δισ. λίγο πριν η χώρα γίνει μέλος της Ευρωζώνης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Σε οικονομικούς όρους, οι Έλληνες έχασαν σχεδόν ένα ΑΕΠ από την αξία των ιδιωτικών τους περιουσιών.
Αυτό που κατατάσσει την Ελλάδα σε διαφορετική κατηγορία από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο υπερδανεισμός. Από € 3207 ανά ενήλικα ιδιωτικού χρέους το 2000, το μέγεθος αυτό υπερπενταπλασιάσθηκε (!) το 2009 σε € 16793 ανά ενήλικα, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των € 17657 ανά ενήλικα, που είχε με τη σειρά του αυξηθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με το 2000. Η σύγκλιση στο ιδιωτικό χρέος ήταν αναμενόμενη καθώς η χώρα έγινε μέλος της Ευρωζώνης (χαμηλά και σταθερά επιτόκια) και οι Έλληνες 'γεύθηκαν' επιτέλους ό,τι είχαν στερηθεί στο παρελθόν, λόγω υψηλών πραγματικών επιτοκίων, αστάθειας, πληθωρισμού, υποτιμήσεων, μεγάλων ελλειμμάτων, κ.ο.κ. Απλώς, η κοινωνία μας φαίνεται ότι μάλλον 'βαρυστομάχιασε', καθώς με το εύκολο και φθηνό χρήμα 'χτίσθηκαν' περιουσίες που η αποτίμηση τους απαιτούσε τη διαρκή εισροή δανειακών κεφαλαίων για να χρηματοδοτείται το δημόσιο και κατ' επέκταση η οικονομία. Η διαδικασία αυτή συσσώρευσης περιουσίας, όπως ήταν φυσιολογικό,διακόπηκε απότομα με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας το 2009 - 2010.
Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα το 2009 ανερχόταν σε €33122 ανά ενήλικα, από €16309 ανά ενήλικα το 2000, ήτοι διπλασιάσθηκε μέσα σε μια δεκαετία.
Ο Αρμαγεδώνας της μακροχρόνιας ύφεσης έφερε την περιουσιακή κατάσταση των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Credit Suisse, σε ένα σημείο ισορροπίας με την Ευρώπη. Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα είναι πιο ισοκατανεμημένα, τηρουμένων των αναλογιών, από πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και παγκοσμίως.
Το είδος του αναπτυξιακού προτύπου που ακολούθησε η χώρα μας στην περίοδο πριν από την κρίση, διευκόλυνε τη συσσώρευση περιουσίας μέσω του υπερδανεισμού του Δημοσίου και της μεγάλης παραοικονομίας και φοροδιαφυγής. Δηλαδή, η παραγωγή εισοδήματος στηρίχθηκε εν πολλοίς σε μεγάλα δημοσιονομικά (καταναλωτικά) ελλείμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό (από ξένες αποταμιεύσεις, δηλαδή), και έφτασε η στιγμή που το εξωτερικό χρέος έπρεπε να εξυπηρετηθεί. Τα χρήματα όμως πήγαιναν με πελατειακή λογική στην κατανάλωση και την αναίτια μεγέθυνση του κράτους και όχι στις επενδύσεις και δεν υπήρχαν πλεονάσματα για να εξυπηρετηθούν τα χρέη. Ήταν, λοιπόν, απαραίτητο να μειωθούν οι ανισορροπίες και η αύξηση των εισοδημάτων να στηρίζεται σε δικές μας αποταμιεύσεις. Έτσι σήμερα πληρώνουμε το στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο του παρελθόντος.
Αυτό που δεν φαίνεται στα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων και δεν προβάλλεται επαρκώς, είναι τα τεράστια ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος που θα συνεχίσουν να απορροφούν σημαντικούς πόρους και στο μέλλον, θέτοντας περιορισμούς στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εάν δεν αντιμετωπισθούν. Οι παλαιότερες γενιές στην ουσία δανείσθηκαν όχι μόνο τις αποταμιεύσεις των ξένων, αλλά και τις μελλοντικές αποταμιεύσεις των παιδιών τους. Μπορεί, λοιπόν, στην περίοδο της επίπλαστης ευημερίας να αυξήθηκε σημαντικά η περιουσία των νοικοκυριών, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό θέτει σήμερα σε δοκιμασία την ικανότητα των νεότερων γενεών να εργάζονται, να αποταμιεύουν και να δημιουργούν οικογένειες στη χώρα μας.

Η διαμόρφωση του προσαρμοσμένου πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού σε €4,3 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, παρά το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους αλλά και την ταχύτερη αποπληρωμή οφειλών του κράτους, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Αποτυπώνει την αυξημένη αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μετά από χρόνια προσπαθειών και τεχνικής βοήθειας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθ' υπέρβαση των σχετικά συντηρητικών εκτιμήσεων για την απόδοση των μέτρων που νομοθετήθηκαν το 2016. Η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται, με αργό ωστόσο ρυθμό, ενώ εκτιμάται ότι ένα μέρος της υποχώρησης οφείλεται σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού στο δημόσιο, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Πάντως, για το σύνολο του 2016 καταγράφεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα κατά +136,3 χιλ. θέσεις εργασίας. Στη διαμόρφωση αυτού του ισοζυγίου, το οποίο αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2001, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η άνοδος του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
imerisia.gr