Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Το τέλος του πενηντάευρου. - Μέχρι 4 Απριλίου η ζωή του.

Ως τις 4 Απριλίου θα... ζήσει το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, έτσι όπως το ξέρουμε. 
Τη θέση του θα πάρει ένα νέο χαρτονόμισμα, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα - δηλ. η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ - παροτρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν. Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια μπορούν να αναγνωρίζονται χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.
Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν τα εξής:
● Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

● Η πλειονότητα (93,6%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 5,4% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.
topontiki.gr

Μεγάλα κέρδη από νοθευμένα τρόφιμα

Τα νοθευμένα τρόφιμα και ποτά είναι καθημερινότητα σε εστιατόρια και μαγαζιά. Είναι πάντως δύσκολο για τους καταναλωτές να καταλάβουν τις διαφορές όπως επίσης δύσκολο είναι και να συλληφθούν οι δράστες.


Ένα πράσινο υγρό πέφτει μέσα στο ελαιόλαδο. Ο Αντρέας Κλίμαντ χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα από το φθηνό αυτό μείγμα, το οποίο τελικά θα παρουσιάσει σαν ένα πανάκριβο ελαιόλαδο. Το γεγονός ότι αυτό το φθηνό λάδι για σαλάτα ανακατεύεται με ένα υγρό από σπανάκι, ουαζάμπι και πιπέρι δεν πρόκειται να το προσέξει κανείς. Ο Αντρέας Κλίμαντ πιστεύει πως «όσο υπάρχουν τρόφιμα θα υπάρχει και απάτη».
Τα εστιατόρια πουλάνε φθηνό πανγκάσιους αντί για ακριβή γλώσσα, κρασί νερωμένο και μέλι αραιωμένο με ζάχαρη ενώ στα σουπερμάρκετ πουλιέται τρίμμα καρυδιού ανακατεμένο με τα φθηνότερα φιστίκια, ένα επικίνδυνο μείγμα για αλλεργικούς. Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος και από όσες περισσότερες χώρες περνάνε τα προϊόντα τόσο δυσκολότεροι είναι οι έλεγχοι.
«Η νόθευση των τροφίμων είναι παντού δυνατή, όπου αξίζει τον κόπο οικονομικά», αναφέρεται σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Καταναλωτή. Ο Αντρέας Κλίμαντ δεν είναι όμως απατεώνας. Ο διπλωματούχους κτηνίατρος συντονίζει στην υπηρεσία το τμήμα που αναζητά τα νοθευμένα τρόφιμα.  Όσον αφορά τα κέρδη από τα νοθευμένα τρόφιμα είναι σύμφωνα με τον ειδικό στο ίδιο επίπεδο με την εμπορία ναρκωτικών και το σύγχρονο δουλεμπόριο.
Πόσο δύσκολο είναι για τους καταναλωτές να διαπιστώσουν την απάτη, o Αντρέας Κλίμαντ το έκανε σαφές στην έκθεση Εβδομάδα Αγροτικών Ειδών (Grüne Woche) στο Βερολίνο. Έδωσε στους επισκέπτες να δοκιμάσουν λάδι από τρία διαφορετικά κυπελάκια. Τα δυο περιείχαν πραγματικό λάδι, το τρίτο όχι. Η δημιουργία του με το σπανάκι και το ουαζάμπι είχε επιτυχία. «Ελάχιστοι το κατάλαβαν» δηλώνει.
Και «μπόμπες» ποτά στην Ελλάδα
Στο εξωτερικό ελεγκτές ανακάλυψαν τσίλι με τεχνητό χρώμα, γαρίδες στις οποίες είχαν κάνει ενέσεις με ένα τζελ και σακουλάκια με ρύζι που περιείχαν κόκκους από πλαστικό. Βιολογικά αυγά τα οποία κάθε άλλο παρά βιολογικά ήταν, αλογίσιο κιμά στα λαζάνια.
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Καταναλωτή σκοπεύει τώρα να εντείνει τους ελέγχους και να αξιοποιήσει καλύτερα το ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών για τα νοθευμένα τρόφιμα με τη συνεργασία των εισαγγελιών, του τελωνείου, της Europol και της Interpol. «Οι εγκληματικές οργανώσεις των νοθευτών δρουν συχνά με μαφιόζικους τρόπους» καταγγέλλει η Ομοσπονδία για το Δίκαιο των Τροφίμων και των Καταναλωτών Τροφίμων (BLL).

Αμερικανοί επιστήμονες, πριν από μερικά χρόνια, είχαν αναφέρει πως οι ζημίες για την αμερικανική βιομηχανία τροφίμων ανέρχονται ετησίως στα 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Europol κατέσχεσε πέρυσι το χειμώνα σε 57 χώρες πάνω από 10.000 τόνους και ένα εκατομμύριο λίτρα νοθευμένων τροφίμων και ποτών. Ανάμεσα σε αυτά ήταν χρωματισμένο ελαιόλαδο από την Ιταλία, ζάχαρη με συνθετικό λίπασμα από το Σουδάν, νοθευμένα αλκοολούχα ποτά σε Ελλάδα και Βρετανία.
Μπούρχαρντ Φράουνε (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου


Όλα αλλάζουν: Ο Ν.Τραμπ με Τ.Μει και Β.Πούτιν μεταμορφώνουν τον κόσμο όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα





Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αποτέλεσε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός τις προεκτάσεις του οποίου μόλις τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε.

Η δημιουργία ενός άτυπου, πλην όμως ουσιαστικού άξονα μεταξύ Ουάσιγκτον με Λονδίνο αλλά και Μόσχα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή ήπειρος είναι ένα δείγμα της νέας πολιτικής που φέρνει μαζί του ο Τραμπ.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχθηκε με δύο κυρίαρχα συνθήματα.: Το πρώτο «να δώσουμε στον λαό την εξουσία» και το δεύτερο να «αποξηράνουμε τον πολιτικό βάλτο της Ουάσιγκτον».
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, όντας μη επαγγελματίας πολιτικός, όπως άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει, αφού πρώτα σάρωσε εκλογικά  τους επαγγελματίες πολιτικούς, ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς, τώρα έχει αποδοθεί σε ένα αγώνα για να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του:
Μια σειρά από εκτελεστικά διατάγματα μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες (τείχος με το Μεξικό, εμπορικές συμφωνίες,  απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ μουσουλμάνων κ.α.),  δείχνει ότι και θέληση έχει και αποφασιστικότητα να υλοποιήσει αυτά για τα οποία  ο αμερικανικός λαός τον εξέλεγξε.
Αλλά δεν είναι μόνο τα εκτελεστικά διατάγματα για τα οποία ο Τραμπ ταρακουνά τα λιμνάζοντα νερά. Είναι και οι εξωτερικές σχέσεις.
Το τηλεφώνημα στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, η επίσημη επίσκεψη της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και τα θερμά του λόγια για το BREXIT  και το εγχείρημα της Βρετανίας για ανεξαρτητοποίηση από τις γραφειοκρατικές δομές των Βρυξελών, δείχνουν ένα ξεκάθαρο στίγμα για μια νέα αμερικανική εξωτερική πολιτική, μακριά από την λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.
Πολιτική στην οποία θα έχει συμμάχους την Βρετανία και την Ρωσία
Η επικείμενη άρση των κυρώσεων προς την Ρωσία, χώρα η οποία έχει σταθεί απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και η βελτίωση των διμερών σχέσεων, εκτός από μια βαθιά ανάσα ανακούφισης από την παγκόσμια κοινή γνώμη για την αποφυγή μια θερμής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, δείχνει επίσης ότι ο Τραμπ θέλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό άξονα μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Το νέο αυτό κύμα της πολιτικής του Ν.Τραμπ φαίνεται όμως επηρεάζει και την ίδια την Ε.Ε. για την οποία η γνώμη του Αμερικανού προέδρου δεν είναι καθόλου καλή.
Οι γαλλικές και οι ολλανδικές εκλογές και το γενικότερο κύμα του ευρωσκεπτικισμού που ταρακουνά τα θεμέλια της Ε.Ε. είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Εάν δεν υπήρχε η νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ το κίνημα αυτό θα ήταν εξαιρετικά αποδυναμωμένο στην Ευρώπη.
Ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει και αντιδρά και στην κάλπη, όπως έγινε με το βρετανικό αλλά και το ιταλικό δημοψήφισμα. Άσχετα εάν η Μαρί Λεπέν η ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» στη Γαλλία ή ο Γκερτ Βίλντερς του PVV καταφέρουν να ανέλθουν στην εξουσία η τάση έχει καταγραφεί.
Η εκλογή Τραμπ, όσο και ανορθόδοξος μπορεί να φαίνεται σίγουρα αλλάζει τα πάντα στο παγκόσμιο σκηνικό.  
Σίγουρα η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη. Οι αντιδράσεις του «θηρίου» της παγκοσμιοποίησης είναι λυσσώδεις Τα ΜΜΕ έχουν αποδυθεί σε ένα πρωτοφανή αγώνα δημιουργίας αυτού που ονομάζεται «ψευδείς ειδήσεις». Για παράδειγμα το διάταγμα Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής το πολύ 20 άτομα στην Ευρώπη και 200 στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά δημιουργούν κλίμα «οργής» και «χάους». Ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο.
Ταυτόχρονα η ψυχρή αντιμετώπιση της Γερμανίας από την νέα αμερικανική διοίκηση δείχνει την πορεία των πραγμάτων όπως θα εξελιχθούν.
Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε. Τεντ Μάλοκ έχει δηλώσει απερίφραστα την αποδοκιμασία του στην μορφή που έχει η Ε.Ε. σήμερα. Σίγουρα η μελλοντική συμβίωση Ουάσιγκτον και Βρυξελλών δε θα είναι καθόλου εύκολη.  Και η Γερμανία και η πολιτική της θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτής.
Από τα μέχρι συμπεράσματα είναι ότι οι βασικές αρχές της νέας πολιτικής της Ουάσιγκτον, της Μόσχας και του Λονδίνου φαίνεται να συμπίπτουν σε πολλά σημεία. Σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα, που πηγάζουν από τα επιμέρους συμφέροντα του κάθε κράτους. Το σημαντικό όμως είναι ότι θα υπάρξει  διάλογος μεταξύ τους και μεσα από αυτή τη διαδικασία θα βρεθού οι λύσεις. Άλλωστε στην χθεσινή τηλεφωνική τους  επικοινωνία Τραμ και Πούτιν συμφωνήσαν πως η συνεργασία θα στηριχθεί στη βάση της αμοιβαίας ισότητας μεταξύ τους.
Όπως είπε το Κρεμλίνο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να αναπτύξουν σχέσεις ίσου προς ίσον»

pronews.gr





Ο Ν.Τραμπ ζήτησε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «να διαλύσουν το ISIS εντός 30 ημερών»!



της Μαρίνας Νικολάκη
Πολύ "ζεστά" έχει πάρει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την καταπολέμηση έως και... ισοπέδωση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) αφού μετά το χθεσινό διάταγμα που υπέγραψε για την απαγόρευση εισόδου ατόμων από 7 κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών κρατών έδωσε και  προθεσμία ως τα τέλη του Φεβρουαρίου στους στρατηγούς του προκειμένου να καταρτίσουν και να του παρουσιάσουν ένα σχέδιο για το πώς θα «ηττηθεί» το ISIS... και είναι έτοιμος να "πάρει μέχρι και κεφάλια" αν όλα δεν γίνουν στην ώρα τους και αποτελεσματικά.

Ο Ν.Τραμπ φένεται να θέλει να κρατήσει τον λόγο του για τις υποσχέσεις του κατά την προεκλογική του εκστρατεία, αφού όλοι θυμούνται ότι την είχε βασίσει πάνω στην γρήγορη αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Αλλωστε επί μήνες χλεύαζε και επέκρινε τον αργό ρυθμό της προόδου στον αγώνα εναντίον τους.

Το περίγραμμα του σχεδίου για το πως θα νικηθεί το ISIS που θα παρουσιαστεί στον αμερικανό πρόεδρο εντός 30 ημερών θα πρέπει να περιέχει «μια διεξοδική στρατηγική για να νικηθεί το ΙΚ», κατά το κείμενο του διατάγματος που υπέγραψε χθες βράδυ ο Τραμπ και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. 

Ο νέος υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις καλείται να βρει μέσα ώστε να δοθεί περισσότερη ελευθερία στα στρατεύματα για να πολεμήσουν το ΙΚ «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», να εξαπολυθεί μια επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον των τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Διαδικτύου, αλλά και να προτείνει μηχανισμούς που θα επιτρέψουν να στερέψει κάθε χρηματοδότηση για τους τζιχαντιστές.

Το διάταγμα καλεί ακόμη τον Μάτις να βρει «νέους εταίρους του συνασπισμού» τον οποίο σχημάτισαν οι ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ.

Εξάλλου η Ρωσία κατέστησε ήδη σαφές χθες Σάββατο, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στον Τραμπ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πως οι δύο άνδρες θέλουν μια «αληθινή συνεργασία εναντίον του ΙΚ στη Συρία».

Αυτή όμως είναι μια επιλογή που οι αμερικανοί ανώτατοι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία, καθώς θεωρούν πως οι Ρώσοι επενέβησαν στη Συρία πάνω απ' όλα για να υποστηρίξουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την Παρασκευή, ο Τραμπ πήγε στο Πεντάγωνο για να συναντήσει ανώτατους αξιωματικούς των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και τους έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί να επιταχυνθεί η εκστρατεία εναντίον του ΙΚ.

Ο Ρεπουμπλικάνος δεν αποκλείεται να επιλέξει να ανατρέψει τη στρατηγική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήθελε να αποφύγει πάση θυσία την εμπλοκή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στις εχθροπραξίες και τις είχε περιορίσει σε συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο.

Παράλληλα αμερικανικά αεροσκάφη, όπως και αυτά του διεθνούς συνασπισμού, βομβαρδίζουν σχεδόν καθημερινά τους τζιχαντιστές από το καλοκαίρι του 2014.

Η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων ενδέχεται να επικεντρωθεί στη Συρία. Αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να αναπτυχθούν κατά μεγαλύτερους αριθμούς στο πλευρό των δυνάμεων που μάχονται για να ανακαταλάβουν τη Ράκα, ανακηρυγμένη «πρωτεύουσα» του ΙΚ, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Εντομεταξύ, μετά από το χθεσινό διάταγμα που υπέγραψε εχθές ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, ενός εγγράφου που τους καθιστά νόμιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα πρέπει να υποβληθούν σε επιπρόσθετους ελέγχους πριν να μπορούν να επιστρέφουν στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας δήλωσε ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών κρατών αφορά και τους κατόχους πράσινης κάρτας.

«Θα απαγορεύεται (σ.σ. η είσοδος και) στους κατόχους πράσινης κάρτας», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ένα στέλεχος της αμερικανικής προεδρίας ωστόσο αργότερα αποσαφήνισε πως οι κάτοχοι πράσινης κάρτας εκτός ΗΠΑ που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα αυτή θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο και να υποβληθούν σε επιπρόσθετο έλεγχο.

«Θα σας επιτρέπεται να εισέρχεστε ξανά στις ΗΠΑ έπειτα από έναν τυπικό επανέλεγχο», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Το μήνυμα αυτό, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, επισημαίνει ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχθές Παρασκευή κατέλαβε εξαπίνης τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.


   Η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία επιβλήθηκε σε κατόχους διαβατηρίων επτά κρατών της Μέσης Ανατολής ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών, αναφέρει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) το οποίο εστάλη σε αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο χθες Σάββατο.

   Το μήνυμα αυτό, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, επισημαίνει ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχθές Παρασκευή κατέλαβε εξαπίνης τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

   Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου, προστίθεται στο μήνυμα και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.


Τι θα ισχύει για τα πληρώματα των αεροσκαφών

Η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η οποία επιβλήθηκε σε κατόχους διαβατηρίων επτά κρατών της Μέσης Ανατολής ισχύει και για τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών, αναφέρει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) το οποίο εστάλη σε αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο χθες Σάββατο.

Το μήνυμα αυτό, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, επισημαίνει ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχθές Παρασκευή κατέλαβε εξαπίνης τις εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες το απόγευμα του Σαββάτου, προστίθεται στο μήνυμα και διευκρινίζεται πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.


pronews.gr

Malloch: Βοήθησα να διαλυθεί η ΕΣΣΔ τώρα πρέπει να κάνω το ίδιο και με την ΕΕ.



Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Ε.Ε. Ted Malloch  και προσωπική επιλογή του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την συγκεκριμένη θέση «ξανακτύπησε» αυτή τη φορά σε τηλεοπτική εκπομπή του BCC όπου λίγο έως πολύ είπε ότι αποστολή του είναι να βοηθήσει στην διάλυση της Ε.Ε.!
Απατώντας σε ερώτηση γιατί δέχθηκε να πάει ως πρεσβευτής σε μια Ένωση την οποία δεν συμπαθεί ούτε και τους γραφειοκράτες της ο Malloch απάντησε ότι σε προηγούμενη θέση που είχε βοήθησε στην διάλυση της ΕΣΣΔ.
«Νομίζω» είπε «πως υπάρχει μια άλλη Ένωση που θέλει ανάλογη μεταχείριση», ενώ για τον Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε πως ίσως πρέπει να ξαναγυρίσει δήμαρχος στο Λουξεμβούργο!
Πιο συγκεκριμένα η στιχομυθία του με τον Βρετανό δημοσιογράφο του BBC ήταν:
Δημοσιογράφος: Ο Τραμπ έχει πει πως είναι υπέρ του BREXIT ενώ δεν έχει κανένα ενθουσιασμό για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση…
Malloch: Το προσέξατε;
Δημοσιογράφος: Ναι, δεν είναι μεγάλος φίλος της Γερμανίας και της Α.Μέρκελ επίσης
Malloch:  Ξέρετε έχει πει ορισμένα πράγματα για την Γερμανία που έχουν προκαλέσει κάποιο προβληματισμό στο Βερολίνο
Δημοσιογράφος: Είναι αποφασισμένος ο Ν. Τραμπ να  αναλώσει πολιτικό κεφάλαιο για την υποστήριξη της Βρετανίας πριν και  μετά το BREXIT;
Malloch: Νομίζω πως ναι. Δεν του αρέσει ένας οργανισμός ο οποίος είναι υπερεθνικός, δεν εκλέγεται από πουθενά, όπου οι γραφειοκράτες έχουν το πάνω χέρι (σ.σ. είναι σε αμόκ) και δεν διέπεται από δημοκρατικές αρχές.
Δημοσιογράφος:  Είναι αλήθεια ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συναντηθεί με το Ντόναλντ Τραμπ αλλά ο τελευταίος δεν έχει απαντήσει;
Malloch: Νομίζω ότι είναι ανυπόμονη να τον δει, Αλλά πιστεύω ότι ο Τραμπ έχει μια σχετική ψυχρή προσέγγιση προς την Γερμανία και έχει πει κάποια πράγματα σχετικά με το Ευρώ και το πώς η Ε.Ε. στρέφεται γύρω από την Γερμάνια. Οπότε είναι σίγουρο ότι προκάλεσε κάποιες σκέψεις αν όχι αίσθημα ανταγωνισμού στο Βερολίνο.
Δημοσιογράφος: Γιατί θέλετε να είστε πρεσβευτής στην Ε.Ε. Είναι φανερό ότι δεν είστε μεγάλος φίλος των Βρυξελών ή των γραφειοκρατών της όπως ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ
Malloch: Είχα μια προηγούμενη καριέρα σε μια διπλωματική θέση όπου βοήθησα στην διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Οπότε ίσως υπάρχει μια άλλη Ένωση που χρειάζεται δουλειά σε αυτόν τομέα».
Τέλος σε άλλη ερώτηση για τον Ζ.Κ. Γιύνκερ και τι νομίζει για αυτόν ο Malloch απάντησε:
«Ξέρω ότι ήταν δήμαρχος σε κάποια πόλη του Λουξεμβούργου.. Ίσως πρέπει να επιστρέψει εκεί».
Δείτε όλη την συνέντευξη στο BBC



του Πάνου Σπαγόπουλου

Να γιατί τα Ίμια είναι Ελληνικά



Ανήμερα της Επετείου των Ιμίων 1996 οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια ακόμη πρόκληση προσπαθώντας να πείσουν τη Τουρκική γνώμη και όχι μόνο ότι τα Ίμια λέγονται Καρνταγκ και ανήκουν στην δικαιοδοσία τους. Ωστόσο όπως αποκαλύπτει με στοιχεία και ντοκουμέντα ο Δημήτριας Διακομιχάλης που ήταν και Δήμαρχος της Καλύμνου στον ιστότοπο του Μιχάλη Ιγνατίου τα Ίμια ανήκαν και ανήκουν στην Ελλάδα.

֞Στοιχεία της ίδιας της Τουρκικής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν ότι τα Ίμια και όλα τα άλλα νησιά που διατείνεται η Άγκυρα ότι της ανήκουν, ανατρέπουν αυτούς τους ισχυρισμούς τόσον του Ταγίπ Ερντογαν όσον και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Από τη συνθήκη-συμφωνία της Λωζάνης του 1923, της Ιταλο-Τουρκικής Συνθήκης-Συμφωνίας του 1932, της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 και της Βιέννης το 1978 καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της Άγκυρας ότι τα Ίμια ανήκουν στη Τουρκία.

Μετά τον Ιταλο-Τουρκικό πόλεμο 1911-1912, με τη Συνθήκη Ειρήνης του Οκτωβρίου του 1912, η Ιταλία διατήρησε στη κατοχή της τα Δωδεκάνησα. Η οριστική παραχώρηση τους στην Ιταλία έγινε με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 της οποίας οι σχετικές διατάξεις ορίζουν ότι:

Άρθρο 15: ֞… η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των νήσων …. κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ’ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου…֦ και στο άρθρο12 αναφέρεται ρητά:֞…. εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, οι νήσοι οι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής γης παραμένουσι υπό την τουρκική κυριαρχία….֦ Κατ’ ακολουθία, η εκ μέρους της Τουρκίας εκχώρηση προς την Ιταλία της κυριαρχίας εφ’ όλου του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος (άρθρο 15) και η παραίτηση της από τα κυριαρχικά της δικαιώματα εφ’ όλων των νήσων των ευρισκομένων σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων από την ασιατική ακτή (άρθρο 12), σε συνδυασμό με την θέση των Ιμίων που βρίσκονται σε απόσταση 3,65 μιλίων από την τουρκική ακτή προσδιορίζουν ένα αδιαμφισβήτητο νομικό πλαίσιο, το οποίο αποκλείει οποιοδήποτε δικαίωμα της Τουρκίας και επί των δύο συγκεκριμένων βραχονησίδων.

Στις 4 Ιανουαρίου 1932 υπεγράφει στην Άγκυρα ֞Συμφωνία εν σχέσει με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων μεταξύ της νήσου Καστελλορίζου και της Ακτής της Ανατολίας֦ , η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 10 Μαΐου του 1933 και με Ιταλική πρωτοβουλία πρωτοκολλήθηκε στη Γραμματεία της ΚτΕ (24 Μαΐου 1933). Με την ιταλοτουρκική αυτή Συμφωνία η οποία περιελάμβανε επτά μόνο άρθρα, διευθετήθηκε το θέμα της κυριαρχίας επί όλων των νησίδων και οριοθετήθηκαν τα γύρω από αυτές χωρικά ύδατα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη συναντήθηκαν οι εμπειρογνώμονες στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 (από ιταλικής πλευράς ο ναυτικός ακόλουθος στην Άγκυρα Ρομπέρτο Σολντάτι και από Τουρκικής πλευράς, ο σύμβουλος Σαΐπ Μπέη, οι πλοίαρχοι Ερτογούλ και Χεϊρεττήν και ο διοικητής του επιτελείου Ασήμ Μπέη), και υπέγραψαν το σχετικό Πρωτόκολλο οριοθετήσεως των τμημάτων των υδάτων μεταξύ της τουρκικής ακτής και των Δωδεκανήσων τα οποία (κατά την ορολογία του Πρωτοκόλλου) δεν αποτελούν αντικείμενο οποιασδήποτε αμφισβήτησης, ορίζοντας παράλληλα εις το πρώτο άρθρο ότι η περιεχόμενη ρύθμιση καθορίζει και τις ανήκουσες εις τα δύο κράτη αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές. Η διαγράμμιση των θαλάσσιων συνόρων έγινε επί των υδρογραφικών χαρτών του Βρετανικού Ναυαρχείου (υπ’ αρ.236, 872 και 1546) και με αυτή χαράχθηκε, με βάση 37 ορισθέντα σημεία, η οριοθετική γραμμή μεταξύ των νησίδων που ανήκαν στο Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα. Μεταξύ δε των 37 αυτών σημείων χαράξεως, το υπ’ αρ. 30 όρισε τη μεθοριακή γραμμή (θαλάσσιο σύνορο) ως διερχόμενη στο μέσο της αποστάσεως μεταξύ του συμπλέγματος των βραχονησίδων Ίμια (στη Τουρκική γλώσσα Kardak) που ανήκαν στην Ιταλία και της νήσου Κάτο που άνηκε στη Τουρκία



Ο Β! Παγκόσμιος Πόλεμος επέβαλε σοβαρές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, με αποτέλεσμα η ηττημένη Ιταλία να αναγκασθεί με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, μεταξύ των συμμάχων και των συνασπισμένων κρατών και αυτής , την παραχώρηση της Δωδεκανήσου με το Καστελλόριζο στην Ελλάδα, με βάση το καθεστώς που είχε διαμορφωθεί από τις Συμφωνίες του 1932 και άρα την εκχώρηση των βραχονησίδων Ίμια στην Ελλάδα. Ενισχυτικό των ελληνικών θέσεων είναι τέλος το άρθρο 11 της Συνθήκης της Βιέννης που αναφέρεται στη ֞Διαδοχή των κρατών εις τας Συνθήκας֦, που ορίζει ότι η διαδοχή των κρατών δε θίγει τα σύνορα που καθορίστηκαν με συμφωνίες, ούτε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που καθορίστηκαν με συμφωνίες και σχετίζονται με το εδαφικό καθεστώς.

Με βάση τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα «εισήλθε» στο εδαφικό καθεστώς της Δωδεκανήσου όπως αυτό είχε διαμορφωθεί από τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες. Έκτοτε η Ελλάδα ασκούσε απρόσκοπτα την κυριαρχία εφ’ όλων των νήσων και νησίδων, η δε Τουρκία ουδέποτε αμφισβήτησε το διαμορφωθέν με τις συνθήκες καθεστώς, ούτε κατά την περίοδο 1932-1947 αλλά ούτε και αργότερα. Αντίθετα είχε ρητά αποδεχθεί την ισχύ του καθορισθέντος συνόρου τόσο κατά την περίοδο 1933-1936 (υφίσταται σχετική επίσημη αλληλογραφία με την Ιταλική κυβέρνηση), όσο και μεταπολεμικά, όπως με την Περιφερειακή Συμφωνία Αεροναυσιπλοΐας (Κωνσταντινούπολη 1950) η οποία υιοθετήθηκε από τον ICAO, και κατά την οποία τα όρια ελέγχου πτήσεων ( FIR ) μεταξύ Αθηνών και Κωνσταντινούπολης συμπίπτουν με τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας στην περιοχή (δηλαδή όπως αυτά αποτυπώνονται εις τη Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932). Turkish Map issued from the Turkish Ministry of Foreign Affairs on Navigation through the Straits (1953) Είναι σαφές λοιπόν ότι η Ελλάδα ως διάδοχος της Ιταλίας στις δύο συμφωνίες του 1932 δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί ούτε από την Τουρκία ούτε από κανένα άλλο ότι έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα στις βραχονησίδες Ίμια και σε όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου (Καλόλιμνος, Ψέριμος κ.λ.π)



Η θέση της Τουρκίας ότι η υπογραφείσα Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας την 28-12-1932 δεν είναι Συνθήκη, εφ’ όσον δεν έχει συζητηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ούτε είχε επικυρωθεί, αλλά είναι ένα πρακτικό συνεδρίασης αξιωματούχων κατωτέρου επιπέδου των δύο χωρών, το οποίο δεν δεσμεύει νομικά την Τουρκία, με αποτέλεσμα το Αιγαίο να εισέρχεται σε μια φάση αλλαγής με τρεις (3000) αμφισβητήσιμα βράχια, νησίδες ακόμα και νησιά. Αυτή η θέση αντικρούστηκε στις 6-2-1996 από το Ιταλικό Υπουργείο των Εξωτερικών με δήλωση ότι η Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932 είναι έγκυρη και παραμένει σε ισχύ. Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του στις 15-2-1996 θεώρησε τις τουρκικές ενέργειες στα Ίμια τον Δεκέμβριο 1995-Ιανουάριο του 1996 ως ֞παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας֦ και επεσήμανε ότι οι νησίδες Ίμια ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη συνθήκη των Παρισίων του 1947. Είναι περιφρόνηση της Διεθνούς Νομιμότητας των Διεθνών Συνθηκών και πρόκληση στους Διεθνείς Οργανισμούς όχι μόνον η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά οι συνεχείς παραβιάσεις , τόσον του εναέριου όσο και του θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο, την ίδια ώρα που με τα δικά τους στοιχεία, στρατιωτικοί χάρτες, πολιτικούς χάρτες, επιβεβαιώνεται η Ελληνικότητα των Ιμίων, της Ψερίμου, της Καλολίμνου και όλων των άλλων Ελληνικών Νησιών του Αιγαίου που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι τους ανήκουν.


Σε επίσημο πολιτικό Τουρκικό χάρτη του 1971, βλέποντας που

είναι χαραγμένη με γκρίζα διακεκομμένη η οροθετική γραμμή, τόσον η Καλόλιμνος όσον και οι βραχονησίδες Ίμια με τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες αποδεικνύεται ότι βρίσκονται δυτικά της οροθετικής γραμμής και εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.



Ο Τουρκικός Χάρτης Διεθνούς Αεροναυσιπλοΐας του 1953, ο οποίος δείχνει τη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας στη περιοχή των Δωδεκανήσων δέχεται ότι οι συντεταγμένες των νησίδων Ίμια βρίσκονται στη Ελληνική πλευρά.


Όμως δεν είναι μόνον οι χάρτες της Τουρκίας πολιτικοί και στρατιωτικοί που αποδεικνύουν ότι όλα τα Ελληνικά Νησιά που σήμερα διεκδικεί η Τουρκία, βρίσκονται όλα εντός των Ελληνικών Χωρικών υδάτων, είναι και στους χάρτες άλλων μεγάλων χωρών που οι δύο βραχονησίδες Ίμια με βάση τις συντεταγμένες τους βρίσκονται εντός των Ελληνικών Χωρικών υδάτων και ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια. Στον επίσημο χάρτη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας του 1964 σημειώνονται οι δύο βραχονησίδες ανωνύμως μεν αλλά με βάση τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.


Σε επίσημο χάρτη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού του 1990 σημειώνονται οι δύο βραχονησίδες με την Ελληνική τους ονομασία ֞Nisoi Limnia֦ και με επισήμανση εντός παρενθέσεως ότι ανήκουν στην Ελλάδα (GREECE)



Στο βρετανικό χάρτη του Royal British Academy, London March 1995, οι νησίδες Ίμια αποτυπώνονται εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων ως ανήκουσες στη Ελλάδα.


Τέτοιες δηλώσεις στο ανώτατο επίπεδο, εκ μέρους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της γειτονικής χώρας που η αστάθεια της βρίσκεται στο ναδίρ, σε συνδυασμό με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς (Ο.Η.Ε, ΝΑΤΟ, ΕΕ) για την συμπεριφορά της και τις παράνομες ενέργειες της. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. επιτέλους πρέπει να αντιδράσουν αποφασιστικά, το μεν ΝΑΤΟ να σταματήσει να το παίζει Πόντιος Πιλάτος η δε Ε.Ε να σταματήσει να στέλνει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ σε μια χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης που όμως καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον πιο βάναυσο τρόπο και διεκδικεί εδάφη από χώρα μέλος της Ε.Ε. Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας ας συνειδητοποιήσει επί τέλους ότι μετά από πενήντα χρόνια ακήρυχτου πολέμου με την Τουρκία η χώρα μας πρέπει να προτάξει την Τουρκική απειλή ως το κυρίαρχο και μόνιμο  πρόβλημα, έναντι ακόμα και των μεγάλων σημερινών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Μόνον έτσι ως χώρα θα παραμείνουμε ταυτόχρονα και παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Γι αυτό θα πρέπει άμεσα να υπάρξει χάραξη Εθνικής Στρατηγικής σε βάθος χρόνου , λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την στρατηγική επιλογή της Άγκυρας ότι το Αιγαίο Ανατολικά του 25 Μεσημβρινού της ανήκει. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η θεσμοθέτηση και λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Ένα όργανο Παραγωγής πολιτικής, το οποίο θα μπορεί να αναλύει και να αντιμετωπίζει σωστά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και να είναι έτοιμο στη διαχείριση κρίσεων.
Η ανισσοροπία δυνάμεων στο Αιγαίο που δημιουργήθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η αδυναμία όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να αφήσουν έξω από τις περικοπές τις αμυντικές δαπάνες για τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει εκείνους τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου (εφοπλιστές, άλλους μεγάλους επιχειρηματίες , ομογενείς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια) να στηρίξουν την προμήθεια οπλικών συστημάτων για εξοπλιστικά προγράμματα που αδυνατεί να υλοποιήσει η πολιτεία και έχουν ανάγκη οι Ε.Δ. Προμήθειες οπλικών συστημάτων που πρέπει να εξυπηρετούν κυρίως τα εθνικά μας συμφέροντα και δευτερευόντως τα συμμαχικά γιατί κατά το παρελθόν συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.
 Έτσι θα συνειδητοποιήσουν οι γείτονες μας ότι σε περίπτωση που κάνουν την απονενοημένη κίνηση σε βάρος της χώρας μας το κόστος γι αυτούς θα είναι πολλαπλάσιο από τα όποια κέρδη μπορεί να προσδοκούν.
 Τέτοιες κινήσεις και επιλογές τις περιμένει ο Λαός μας ο οποίος ξέρει να αναγνωρίζει και να τιμά ανθρώπους που σε δύσκολες καταστάσεις του έθνους όπως οι σημερινές έπραξαν το αυτονόητο. 
crashonline.gr