Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ





Τις περισσότερες θέσεις εργασίας των τελευταίων τεσσάρων μηνών παρήγαγε η αμερικανική οικονομία, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας τις ευοίωνες προοπτικές του κλάδου της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 227.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι των εκτιμήσεων περί δημιουργίας 197.000 θέσεων.



Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 4,8%, ενώ ο μέσος μισθός σημείωσε άνοδο κατά 0,1% στα 26 δολάρια/ώρα.

Οι ώρες εργασίας παράλληλα, παρέμειναν αμετάβλητες σε 34,4 ανά εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αρχές υποβάθμισαν κατά 39.000 τον συνολικό αριθμό των νέων θέσεων εργασίας, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

«Πλεύση Ελευθερίας»: Δε θα τελειώσουν ποτέ τα μέτρα – Θα τους τελειώσουμε εμείς.


Η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, την πρώτη της ανοιχτή συνάντηση για το 2017.
Στο κάλεσμα της η «Πλεύση Ελευθερίας» τονίζει ότι πραγματοποιούν αυτή τη πρώτη συνάντηση για το 2017 που έχει ως στόχο να τελειώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οπως δηλώνει στην ανακοίνωση του το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, δεν θα σταματήσει μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα.
«Τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη συναντιόμαστε στη Σφίγγα. Στην πρώτη ανοιχτή μας συνάντηση για το 2017. Ξεκινάμε για να τους ρίξουμε. Και δε θα σταματήσουμε μέχρι να πέσουν.

Τα μέτρα δε θα είναι ποτέ τελευταία. Δε θα τελειώσουν ποτέ, αν δεν τα τελειώσουμε εμείς. 6 Φλεβάρη παίρνουμε θέση μάχης. Απέναντι.

Απέναντι σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χωρίς Μνημόνια, χωρίς Xρέος, χωρίς Ευρώ, χωρίς άλλους εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Επιμένουμε ανοιχτά. Επιμένουμε δημοκρατικά. Επιμένουμε και ενημερώνουμε για τα επόμενα βήματα.

Επιμένουμε Έξω.

Και συναντιόμαστε παντού,» αναφέρει στην ανακοίνωση της η «Πλεύση Ελευθερίας».

«Διαγράψτε το χρέος και φύγετε από δω»


Το πρώην διευθυντικό στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στο ευρωπαϊκό τμήμα) και νυν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Ασόκα Μόντι, σε άρθρο-καταπέλτη στο Bloomberg προτρέπει το Δ.Ν.Τ. να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας και να αποχωρήσει από τη χώρα!



Ο Ινδός διάσημος οικονομολόγος περιγράφει ως «ολοκληρωτική καταστροφή» την εμπλοκή του πρώην εργοδότη του στη χώρα μας, και θεωρεί ότι οι αποτυχίες του «προκάλεσαν πόνο» στους Έλληνες. Θεωρεί δε λάθος την ανάμιξή του από την αρχή στο ελληνικό πρόβλημα, ερμηνεύοντας αυτή την απόφαση ως παιχνίδι σκοπιμοτήτων από τον Ντομινίκ Στρος Καν και την Άγγελα Μέρκελ, καθώς και ότι βασίστηκε σε ψευδείς ισχυρισμούς.

«Ήταν σαν να απαιτούσες από έναν τραυματία να τρέξει γύρω από το τετράγωνο πριν του προσφέρουμε φροντίδα», σχολιάζει, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και την επιβολή της λιτότητας στη χώρα μας.

Τι πρέπει να γίνει; «Ένα σκέτο «mea culpa» δεν είναι αρκετό: Αν θέλουν να αποδειχθούν πραγματικά υπεύθυνοι οι μέτοχοι του ΔΝΤ απαιτείται να αποδεχθούν πραγματικές απώλειες. Αυτό σημαίνει να διαγράψουν το χρέος της χώρας στο Ταμείο και να αφήσουν Έλληνες και Ευρωπαίους να βρουν τη δική τους λύση σε αυτό το χάλι», καταλήγει ο οικονομολόγος...



Ακολουθεί το κείμενό του:

«Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτέλεσε μια ολοκληρωτική καταστροφή: Ξανά και ξανά, απέτυχε να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα προκαλώντας πόνο στους Έλληνες. Όταν το ΔΣ του Ταμείου συναντηθεί τη Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσει να διαγράψει τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσει από εκεί.

Το ΔΝΤ δεν έπρεπε καν να ασχοληθεί με την Ελλάδα από την αρχή. Τον Μάρτη του 2010, με την ανησυχία πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της οι αγορές είχαν ταραχθεί, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν το ΔΝΤ να μείνει μακριά. Οι Ευρωπαίοι πίστευαν πως η οικονομική βοήθεια του Ταμείου σε ένα από τα δικά τους μέλη, θα σηματοδοτούσε αδυναμία για τη νομισματική ένωση. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ - με μια φράση που έμεινε στην ιστορία – το έθεσε ως εξής: «Αν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα απευθύνονταν στο ΔΝΤ».



Παρόλα αυτά, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ αποφάσισε πως η παρουσία του ΔΝΤ ήταν το σήμα που χρειαζόταν ώστε να πειστούν οι Γερμανοί πολίτες πως η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης και ότι θα επιβληθεί αυστηρή πειθαρχία στο πως θα χρησιμοποιηθεί η εν λόγω χρηματοδότηση. Οι πολιτικές προτεραιότητες της Μέρκελ συνέπιπταν εκείνη την εποχή, με τα συμφέροντα του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ήθελε απελπισμένα να βγάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την αφάνεια. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το ΔΝΤ μετατράπηκε σε όργανο της Ευρώπης –κυρίως της Γερμανίας- στην Ελλάδα.

Τότε ήρθε το κομβικό λάθος: Στη διοίκηση του ΔΝΤ, παρά την αντίδραση αρκετών εκτελεστικών διευθυντών, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πίεσαν για ένα πρόγραμμα διάσωσης, ενάντια στους κανόνες του Ταμείου, που δεν επέβαλε ζημιές στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. Η απόφαση στηρίχθηκε στον ψευδή ισχυρισμό πως «η αναδιάρθρωση» του ιδιωτικού χρέους θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δάνεισαν την Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό για να αποπληρώσει τους υφιστάμενους πιστωτές της. Το ελληνικό χρέος παρέμεινε έτσι απαράλλαχτο και βαρύ, ενώ οι πιο ευάλωτοι Έλληνες αναγκάστηκαν να δεχθούν εξοντωτική λιτότητα ώστε να αποπληρωθούν οι νέοι δανειστές. Η οικονομία γρήγορα και προβλέψιμα περιήλθε σε δίνη. 

Ακόμη και όταν το ΔΝΤ αναγνώρισε το λάθος του, δεν άλλαξε κατεύθυνση. Μια εσωτερική «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε αργότερα, αναγνώριζε πως το πρόγραμμα ήταν γεμάτο «σημαντικές αποτυχίες», μεταξύ των οποίων και η απουσία αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους αλλά και της παρατεταμένης λιτότητας.

Όμως το ΔΝΤ ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη. Αντίθετα, απαιτούσε ακόμα περισσότερη λιτότητα το 2014. Τον Δεκέμβρη, ο λαός εξεγέρθηκε και έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, κάτι που έκανε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ πιο επίμονες. Σε αυτό το σημείο, οι αποδείξεις πως η στρατηγική αυτή έσπρωχνε την Ελλάδα σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση, ήταν υπερβολικά πολλές. Ήταν σαν να απαιτούσες από έναν τραυματία να τρέξει γύρω από το τετράγωνο πριν του προσφέρουμε φροντίδα. Ως συνήθως όμως, η αναπόδραστη ταλαιπωρία χρεώθηκε στην απροθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί.



Ο παραλογισμός αυτός, έφτασε στο απόγειό του, στα μέσα στου 2015, όταν το ΔΝΤ εξέδωσε μια έκθεση που ανέφερε ότι με τις τελευταίες προτάσεις λιτότητας της Ευρώπης, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Εκείνη την εποχή, η έρευνα του ΔΝΤ έδειχνε πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν η διαγραφή του χρέους και η εγκατάλειψη κάθε δημοσιονομικού μέτρου λιτότητας. Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα κάποια ελευθερία να επιστρέψει στην ανάπτυξη και ίσως να προσελκύσει και κάποιες επενδύσεις. Από τη στιγμή που θα ξεκινούσε αυτή η διαδικασία, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ελεύθερη από τους πιστωτές της και να βασίζεται και πάλι σε ιδιώτες επενδυτές, με την σημείωση πως ήταν απόλυτα υπεύθυνοι για τα ρίσκα που έπαιρναν.



Από τότε το ΔΝΤ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς επανειλημμένα καλεί τους Ευρωπαίους, να διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους. Οι Γερμανοί, παρόλα αυτά, αρνούνται οποιαδήποτε σοβαρή διαγραφή. Αντίθετα ακολουθούν μια στρατηγική ελάφρυνσης σε δόσεις καθώς πιστεύουν πως οι Γερμανοί πολίτες δεν θα μπορέσουν να υπολογίσουν το μέγεθος της πραγματικής ελάφρυνσης. Και έτσι η λιτότητα συνεχίζεται, καταπιέζοντας την ανάπτυξη και προκαλώντας επιβάρυνση του ελληνικού χρέους – υπολογισμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ, που εντάσσεται στις προετοιμασίες για τη συνάντηση της Δευτέρας, λέει πως τα επίπεδα του ελληνικού δημοσίου χρέους θα μπορούσαν και πάλι να γνωρίσουν «εκρηκτική άνοδο».

Αυτή η στρατηγική είναι εντελώς ανόητη. Οι Έλληνες έχουν βιώσει αχρείαστο πόνο. Όσοι μπορούν να φύγουν, φεύγουν, δίνοντας την εικόνα μιας χώρας γερασμένης και έρημης. Κάθε μέρα που περνά, κάνει τις πιθανότητες των δανειστών να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και λιγότερες. Οι επενδυτές ανεβάζουν και πάλι τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς φοβούνται –και σωστά- ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα αδιέξοδο.



Η αγωνία δεν θα τελειώσει εκτός αν το ΔΝΤ βάλει το θέμα στο τραπέζι. Το ΔΝΤ και οι βασικοί του μέτοχοι – Ευρωπαίοι και Αμερικανοί – έκαναν το αρχικό λάθος και το διαιωνίζουν. Ένα σκέτο «mea culpa» δεν είναι αρκετό: Αν θέλουν να αποδειχθούν πραγματικά υπεύθυνοι οι μέτοχοι του ΔΝΤ απαιτείται να αποδεχθούν πραγματικές απώλειες. Αυτό σημαίνει να διαγράψουν το χρέος της χώρας στο Ταμείο και να αφήσουν Έλληνες και Ευρωπαίους να βρουν τη δική τους λύση σε αυτό το χάλι. Αν το ΔΝΤ παραμείνει εμπλεκόμενο, θα καταφέρει μόνο καταστρέψει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του.»

Πηγή: Bloomberg

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! Σύμβουλος του Ομπάμα ζητά την ανατροπή Τραμπ με πραξικόπημα


Ταράζει για τα καλά τα νερά στις ΗΠΑ πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου επί προεδρίας Ομπάμα.   
Σε άρθρο της η Ρόζα Μπρουκς σε άρθρο της για το Foreign Policy ούτε λίγο, ούτε τάσσεται υπέρ ενός πραξικοπήματος κατά του Τραμπ παρότι εξελέγη από τον αμερικανικό λαό  με στόχο την εκδίωξή του.
Σε δύο εβδομάδες από την ορκωμοσία του  ως ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε:
Με ένα από τα πρώτα του διατάγματα, αυτό με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά χωρών -κυρίως μουσουλμάνων να προκαλέσει σάλο.
Δημιούργησε διπλωματικά επεισόδια με πολλές χώρες.
Πυροδότησε ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων και αντιδράσεων στις ΗΠΑ.
Η  Μπρουκς  θεωρεί πως ο Τραμπ «είναι όσο τρελός φαντάζονταν όλοι» και  δηλώνει δημόσια πως μια στρατιωτική εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ ίσως να είναι η μοναδική επιλογή για την απομάκρυνση ενός από τους πλέον διχαστικούς προέδρους στην αμερικανική Ιστορία.
«Η πρώτη εβδομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος το έκανε ξεκάθαρο: Ναι, είναι όσο τρελός φαντάζονταν όλοι», έγραψε η Brooks, για να συνεχίσει: «Μια πιθανότητα είναι αυτή που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούσα αδιανόητη για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική: ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, ή τουλάχιστον μια άρνηση των στρατιωτικών ηγετών να υπακούσουν σε συγκεκριμένες εντολές»!
Για πρώτη φορά στην καριέρα της ως δημόσιος λειτουργός, έχοντας μάλιστα τρία χρόνια προϋπηρεσία ως ανώτερη σύμβουλος του επικεφαλής της πολιτικής του Πενταγώνου, λέει: «Μπορώ να φανταστώ εύλογα σενάρια στα οποία ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικούς μπορεί απλά να πουν στον Πρόεδρο: «Όχι, κύριε. Δεν θα το κάνουμε αυτό»»!
Όλα αυτά ενώ μια δημοσκόπηση της Public Policy Polling «δείχνει» πως το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική του Τραμπ, ενώ αντιθέτως 52% των ψηφοφόρων δήλωσαν πως θα προτιμούσαν να έχουν (ακόμη) ως πρόεδρο τον Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του 43% που υποστηρίζουν την προεδρία Τραμπ.
 washingtontimes.com

Φερριτίνη & σίδηρος: Ποια η σχέση τους με τον θυρεοειδή

Το σώμα μας βασίζεται στον σίδηρο που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφερθεί το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρά του. Χωρίς αρκετό σίδηρο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν είναι σε θέση να παρέχουν αρκετό οξυγόνο. Εάν υπάρχει η υποψία ότι αντιμετωπίζετε μια έλλειψη σιδήρου, θα πρέπει να προσδιοριστεί η φερριτίνη, η οποία δείχνει την ποσότητα του αποθηκευμένου σιδήρου στο σώμα.

Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο, απελευθερώνοντάς τον όταν το σώμα σας τον χρειάζεται. Η φερριτίνη βρίσκεται συνήθως στα κύτταρα του σώματος και κυκλοφορεί σε πολύ χαμηλές ποσότητες στο αίμα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φερριτίνης βρίσκονται τυπικά στα κύτταρα του ήπατος (γνωστά ως ηπατοκύτταρα) και σε αυτά του ανοσοποιητικού συστήματος (γνωστά ως δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα).
Η φερριτίνη αποθηκεύεται στα κύτταρα του σώματος μέχρι να έρθει η ώρα να παραχθούν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το σώμα τότε θα δώσει το σήμα στα κύτταρα να απελευθερώσουν τη φερριτίνη, η οποία τότε δεσμεύεται σε μια άλλη ουσία που ονομάζεται τρανσφερίνη. Η τρανσφερίνη δηλαδή είναι μια πρωτεΐνη που συνδέεται με τη φερριτίνη για να τη μεταφέρει στο σημείο που παράγονται τα νέα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Αν είναι σημαντικό για ένα άτομο να έχει φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου, το να έχει αρκετό αποθηκευμένο σίδηρο είναι πάρα πολύ σημαντικό: Αν ένα άτομο δεν έχει αρκετή φερριτίνη, τα αποθέματα σιδήρου μπορεί να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα.
Ποια συμπτώματα συνδέονται με τη χαμηλή φερριτίνη
Τα παρακάτω συμπτώματα σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα φερριτίνης:
- ανεξήγητη κόπωση
- ζαλάδες
- χρόνιοι πονοκέφαλοι, ημικρανίες
- ανεξήγητη αδυναμία
- εμβοές στα αυτιά
- ευερεθιστότητα
- πόνοι στα πόδια
- δυσκολία στην αναπνοή, εύκολη δύσπνοια
- τριχόπτωση
Αίτια για τη χαμηλή φερριτίνη
Χαμηλότερα από το κανονικό επίπεδα φερριτίνης στο αίμα μπορεί να δείχνουν ότι υπάρχει μια ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία μπορεί να είναι επακόλουθο μιας μειωμένης πρόσληψης σιδήρου από την καθημερινή διατροφή.
Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:
- την υπερμηνόρροια ή μηνορραγία (υπερβολική ροή κατά την έμμηνο ρύση)
- διαταραχές του στομάχου που επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου
- πηγές απώλειας αίματος (πολύποδες, αιμορροΐδες, ινομυώματα μήτρας κ.ά.)
- την κύηση (λόγω της αυξημένης ανάγκης για σίδηρο)
Η χαμηλή φερριτίνη μπορεί επίσης να υποδηλώνει υποθυρεοειδισμό, μια ανεπάρκεια βιταμίνης C ή ακόμη και την ύπαρξη κοιλιοκάκης. Τα επίπεδα φερριτίνης ορού παρατηρούνται επίσης χαμηλά σε μερικούς ασθενείς με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ενώ η χορτοφαγία μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα φερριτίνης ορού, που προκύπτουν από την έλλειψη σιδήρου –εμφανίζεται περίπου στο 20% των χορτοφάγων.
Ο σίδηρος χρειάζεται την παρουσία οξέος για να απορροφηθεί, γι’ αυτό και τα αντιόξινα και/ή τα συμπληρώματα ασβεστίου που λαμβάνονται κοντά στα γεύματα μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και τα συμπληρώματα.
Υψηλή φερριτίνη
Τα συμπτώματα της υπερβολικής φερριτίνης περιλαμβάνουν:
- πόνο στο στομάχι
- αίσθημα παλμών της καρδιάς ή πόνους στο στήθος
- ανεξήγητη αδυναμία
- πόνος στις αρθρώσεις
- ανεξήγητη κόπωση
Τα επίπεδα φερριτίνης μπορεί επίσης να αυξηθούν ως αποτέλεσμα βλάβης ή συγκεκριμένων νόσων σε όργανα όπως το ήπαρ και ο σπλήνας, καθώς και σε περίπτωση φλεγμονής μιας και η φερριτίνη θεωρείται πρωτεΐνη οξείας φάσης.
Πότε πρέπει να ελέγχεται η φερριτίνη
Η φερριτίνη και ο σίδηρος θα πρέπει να ελέγχονται σε όλους όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό και/ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto, καθώς και σε όποιον βιώνει τα παραπάνω συμπτώματα. Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης με τον υποθυρεοειδισμό, καθώς είναι γνωστό ότι για το σχηματισμό των θυρεοειδικών ορμονών από το ένζυμο υπεροξειδάση απαιτείται επάρκεια σιδήρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη σιδήρου, όπως μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα χαμηλά αποθέματά του, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που μιμούνται αυτά του υποθυρεοειδισμού, όπως η κατάθλιψη, το γενικευμένο άλγος, η εύκολη κόπωση, η αδυναμία, ο πιο γρήγορος καρδιακός σφυγμός, το αίσθημα παλμών, η απώλεια της σεξουαλικής ορμής, η απώλεια μαλλιών και οι διαταραχές μνήμης, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να διακρίνει σε ποια κατάσταση οφείλεται κάθε σύμπτωμα. Ακόμη, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιβραδύνει τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3.
Φυσιολογικά επίπεδα φερριτίνης για τις γυναίκες θεωρούνται αυτά μεταξύ 12 και 150 ng/mL. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς δερματολόγους, τα επίπεδα φερριτίνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 ng/ml ώστε να σταματήσει η απώλεια τριχών σε περίπτωση τριχόπτωσης και επίπεδα τουλάχιστον 70 ng/ml απαιτούνται για εκ νέου έκφυση τριχών, ενώ υψηλά επίπεδα φερριτίνης φαίνεται να απαιτούνται και για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.

 onmed.gr

ΕΥΡΩ ή Δραχμή; Είναι πραγματικό το δίλημμα;

Στην επικαιρότητα επανέρχεται ο προβληματισμός για το νόμισμα που πρέπει να έχει η χώρα. Είναι όμως πραγματικό το δίλημμα μεταξύ ΕΥΡΩ και Δραχμής, ή αποτελεί ερώτημα-παγίδα;

του Κωνσταντίνου Βέργου.

Υπάρχουν πολλοί που προβληματίζονται με το ΕΥΡΩ. Το Ευρωπαϊκό αυτό νόμισμα, αν και επέτρεψε στους
Έλληνες να συναλλάσσονται με σταθερή ισοτιμία, δεν επέτρεψε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επιπλέον, παρέχει στον κύριο Σόιμπλε , λόγω εναρμόνισης των χωρών που έχουν ΕΥΡΩ, την δυνατότητα να εκβιάζει και θα συνεχίσει να εκβιάζει επ’ άπειρο όλες τις χώρες για την πλήρωση των παράλογων κριτηρίων "συνοχής", που δημιουργούν μακροχρόνια ύφεση για όλους, και συνεχή κέρδη για τις Γερμανικές εταιρίες. Το ΕΥΡΩ δικαιολογημένα πολλοί θεωρούν ότι μεταβλήθηκε σε εργαλείο φτωχοποίησης και εκβιασμού των χωρών της ΕΕ. Η χώρα με το ΕΥΡΩ πλέον ζει χειρότερα από ότι επί Δραχμής.

Όμως και η Δραχμή έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Υψηλά επιτόκια, ασταθής ισοτιμία είναι κάποια αλλά όχι όλα. Γύρισμα της χώρας στη Δραχμή θα απαιτήσει πρόβλεψη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της τάξης των 40 ως 70 δισ. Η πρώτη χρονιά μετάβασης θα οδηγήσει πιθανότατα σε υποτίμηση 55% και μείωση του ΑΕΠ κατά 8%. Όμως από το δεύτερο έτος η χώρα θα απεγκλωβιστεί από την μακρόχρονη κρίση και θα οδηγηθεί σε ταχύτατη ανάπτυξη, καθώς θα διαθέτει ευέλικτη ισοτιμία, ανταγωνιστικότητα και δυνατότητα να προσαρμόζει τα επιτόκια στις ανάγκες του οικονομικού κύκλου της χώρας και όχι εκείνου της Γερμανίας και Ολλανδίας.
Για να πετύχει όμως μετάβαση στη δραχμή θα απαιτηθεί όχι μόνο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και σχεδόν ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ενώ θα βοηθήσουν και ιδιωτικοποιήσεις όπως και τώρα, ώστε να αποπληρώνονται τα χρέη εύκολα και το κόστος δανεισμού να μένει χαμηλό. 

Με ισοσκελισμένο ισολογισμό, και ΜΟΝΟ, ο εξωτερικός δανεισμός εύκολα θα αντικατασταθεί από χαμηλότοκο εσωτερικό δανεισμό και η χώρα θα μπει σε "χρυσή περίοδο". Μετάβαση στη δραχμή θα απαιτήσει επομένως θυσίες αλλά αν συνοδευτεί από 50% διαγραφή δανείων, και ρήτρα "ταβανιού αποπληρωμής" (π.χ. ως 6% του ΑΕΠ) όπως εκείνου της ρύθμισης του Γερμανικού χρέους του 1953, όταν χάρισε η Ελλάδα στη Γερμανία με άλλες χώρες το μισό της χρέος, η Ελλάδα δύναται να κερδίσει.
Υπάρχει όμως λύση προς αυτή την κατεύθυνση, που ίσως απαιτεί διπλή ρήξη με δανειστές και αρχική αποφασιστικότητα; Αν δεν υπάρχει αποφασιστικότητα για "νοικοκύρεμα", τότε η δραχμή ίσως αποδειχτεί μια λύση που θα οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό και σοβαρή δυσκολία. Από την άλλη, η παραμονή στο ΕΥΡΩ, με κλειστές ουσιαστικά τράπεζες, και με την συνέχιση της εποπτείας από τον ESM/ ΕΕ, με συνέχιση προγραμμάτων σταθεροποίησης, οδηγεί σε νέα πολυετή και ατελείωτα προγράμματα λιτότητας και ύφεσης.
Επομένως, αν και ένα ευέλικτο νόμισμα επιτρέπει την αναζωογόνηση των 3 βασικών παραγωγικών πυλώνων της Ελληνικής οικονομίας που είναι η Ναυτιλία (1η Ναυτική δύναμη παγκοσμίως) ο Τουρισμός (6η στην Ευρώπη), και η Οικοδομή, το κλειδί βρίσκεται στο "νοικοκύρεμα των εξόδων" στην μη επιστροφή στο καθεστώς σπαταλών και στην χρονική αναδιάρθρωση (60-80 έτη) και διαγραφή του χρέους (50%) που πρέπει να συνοδεύει την οποία λύση για να έχει έννοια! Αν όχι, καλύτερα την οποία κίνηση να την ξανασκεφτούμε. Η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί, όμως, την οποιαδήποτε ρύθμιση (που ίσως απαιτεί δημοψήφισμα) όσο πιο άμεσα μπορεί, ώστε να πετύχει την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα, ασχέτως νομίσματος!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Γερμανικές εκλογές: Δημοσκόπηση "φωτιά" για Μέρκελ! Την “εξαφανίζει” ο Σουλτς!

Αν οι Γερμανοί ψήφιζαν απευθείας ο Μάρτιν Σουλτς θα "ισοπέδωνε" την Άνγκελα Μέρκελ

Μετά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τα ποσοστά του κόμματος του "φτάνουν στον Θεό"

Το κόμμα της Ακροδεξιάς τερματίζει στην τρίτη θέση  



Ειδικότερα, η δημοτικότητα του SPD εκτοξεύτηκε στο 28%, αυξανόμενη κατά 8 μονάδες, αφότου ανακοινώθηκε ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD και είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα (02.2.2017) δείχνει ότι το ποσοστό του συντηρητικού μπλοκ (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μειώθηκε κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας στο 34%.

Θεωρητικά, αν οι Γερμανοί ψήφιζαν απευθείας τον καγκελάριο, ο Σουλτς θα κέρδιζε άνετα τη Μέρκελ, με ποσοστό 50%, έναντι 34%. Και αυτό γιατί η δημοτικότητα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες ενώ της Μέρκελ έπεσε κατά 7 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα το SPD ανακοίνωσε ότι υποψήφιος του για την καγκελαρία στις προσεχείς εκλογές, απέναντι στη Μέρκελ, θα είναι ο Σουλτς, μια απόφαση που φαίνεται ότι έδωσε σημαντική ώθηση στο κεντροαριστερό κόμμα, τον εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Το SPD θα επιθυμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων της αριστεράς αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι άλλος ένας "μεγάλος συνασπισμός".

Η δημοσκόπηση DeutschlandTrend διεξήχθη μεταξύ 30ής Ιανουαρίου-1ης Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.506 ψηφοφόρων. Σύμφωνα με αυτήν, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%, έχοντας χάσει 3 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Οι Πράσινοι και η Αριστερά έχασαν επίσης από μία μονάδα και ακολουθούν με ποσοστό 8% ενώ το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά μία μονάδα, στο 6%.

Ο Σουλτς έχει δεσμευτεί ότι η προεκλογική εκστρατεία του θα έχει ως στόχο να ξεπεράσει τον "βαθύ διχασμό" που, όπως υποστηρίζει, τροφοδοτεί τον λαϊκισμό στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Ζητά επίσης υψηλότερες αυξήσεις για τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζει "αντιαμερικανική" την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και προειδοποίησε να μην αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ