Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Πάμε για δραχμή λέει δημοσίευμα της FAZ προκαλώντας ελπίδες στους Έλληνες.




Με σκοπό να απειλείσουν τους Έλληνες, οι Γερμανοί σε πλήρη συνεργασία με Τσίπρα - Καμμένο που είναι στα τέσσερα, ξεκίνησαν νέο κύκλο απειλών. Για επιστροφή στη δραχμή κάνει λόγο νέο δημοσίευμα γερμανικής FAZ για το ελληνικό χρέος εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. 

«Το ενδεχόμενο του Grexit φαίνεται να ξεχάστηκε γρήγορα όταν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το καλοκαίρι του 2015, συμφώνησαν με την Ελλάδα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα μπορούσε και πάλι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η κυβέρνηση επεξεργαζόταν αργά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τους πιστωτές. Τα δημόσια οικονομικά πάντως ήταν καλύτερα το 2016 από ό,τι αναμενόταν, ωστόσο μεγάλα θέματα παραμένουν άλυτα» γράφει.

Η εφημερίδα τονίζει πως μένουν ανοιχτά κρίσιμα θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στον τομέα της ενέργειας αλλά και η αξιολόγηση, η οποία έχει βαλτώσει και θεωρεί ουτοπικό να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου.

Όσο για την επιστροφή του θέματος Grexit ως ενδεχόμενου στο Βερολίνο σημείωνε: «Πρόσφατα η εφημερίδα Bild έγραψε ότι ο Σόιμπλε θα δεχόταν τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος αν το ΔΝΤ δεν συμμετείχε. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εύλογο διότι αυτό τον χρόνο των εκλογών δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Καγκελάριο, η οποία θεωρεί απαραίτητη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τη σκληρή στάση του σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Την Παρασκευή ανέφερε στο Ζααρμπρίκεν, ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι επ’ άπειρον αν η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει»». 

Schaeuble – Linnemann για Ελλάδα: Θεσμοθέτηση χρεοκοπίας εντός ευρώ και το τέλος της Ελλάδας.


Η Γερμανία και ο Schaeuble, βλέποντας την παταγώδη αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων , που με τη βοήθεια των πολιτικών υπαλλήλων τους στην Αθήνα εφάρμοσαν και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο με αυτά τα προγράμματα να βγει στις αγορές και επειδή δεν δίνουν με κανέναν τρόπο τέταρτη χρηματοδότηση, η Ελλάδα βαίνει σε τροχιά πτώχευσης, φαίνεται να ετοιμάζουν να θεσμοθετήσουν ένα νέο ειδικό καθεστώς της χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης, το οποίο, όμως, θα δίνει και τη δυνατότητα της αποχώρησης του χρεοκοπημένου κράτους.
Το νέο καθεστώς, το οποίο προτείνει ο χριστιανοδημοκράτης Carsten Linnemann, είναι περίπου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας, η οποία μπορεί να το εγκαινιάσει άμεσα, μέχρι, ίσως, και το τέλος του χρόνου,
Ιδού το σχετικό  ρεπορτάζ από την Deutsche Welle, με την υπογράμμιση πως τέτοιου είδους σχέδια δεν συνιστούν λύση για τη χώρα αλλά μόνο με δική μας επιλογή και σχεδιασμένη αποχώρηση από το ευρώ, σε σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ και στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.
Κ.Μ
Ιδού το ρεπορτάζ:
Για αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit από το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Schaeuble παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου. Μάλιστα η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Carsten Linnemann, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.
Στη διαδικτυακή της έκδοση η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Schaeuble να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».
Σε αυτήν τη διάσταση απόψεων αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική. «Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», υπενθυμίζει η εφημερίδα. «Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (…) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».
Δηλώσεις του Παν. Λαφαζάνη, γραμματέα του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο Παν. Λαφαζάνης παρευρέθηκε κα μίλησε στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της ΛΑ.Ε της Θεσσαλονίκης και στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η τραγωδία για την Ελλάδα είναι ότι κυριαρχείται από μια εθελόδουλη παρακμιακή μνημονιακή και βαθιά ευρώπληκτη πολιτική τάξη, η οποία, εκτός τόπου και χρόνου, είναι χωρισμένη σε «κομματικές συμμορίες». «Κομματικές συμμορίες» που ανταγωνίζονται, όχι στη βάση προγραμμάτων και ιδεών αλλά μόνο για τις καρέκλες, τις εξυπηρετήσεις μεγάλων οικονομικών λόμπι, τις πελατειακές σχέσεις και τα λάφυρα της εξουσίας.
Η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, είναι το πιθανότερο, αν όχι βέβαιο, ότι λόγω της παταγώδους αποτυχίας των μνημονιακών προγραμμάτων και τώρα του τρίτου μνημονίου, δεν θα μπορέσει μέχρι το τέλος της χρονιάς να βγει στις αγορές, με συνέπεια να τεθεί σε τροχιά ασύντακτης πτώχευσης και εξόδου από την ευρωζώνη, αφού τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τους «θεσμούς» είναι αδύνατο να υπάρξει.
Αυτήν την αμετάκλητη πορεία προς την ασύντακτη πτώχευση της χώρας στην ουσία προδιαγράφουν οι δύο Εκθέσεις του ΔΝΤ, ευρείες περιλήψεις των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν από τη μια την Έκθεση μη βιωσιμότητας και εκτόξευσης του χρέους και από την άλλη τα σκληρά μέτρα που εισηγείται το ΔΝΤ για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Είτε ο Τσίπρας βρει φόρμουλα και τακτικούς ελιγμούς για να ψηφίσει τη νέα συνθηκολόγηση της δεύτερης αξιολόγησης είτε, πολύ περισσότερο, αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, που θα επισπεύσουν και την πτώχευσή της, η Ελλάδα θα γνωρίσει συγκλονιστικές εξελίξεις, που θα στείλουν στο σκαμνί των πολιτικών και όχι μόνο, ευθυνών τη μνημονιακή πολιτική τάξη της χώρας και όσα άνομα συμφέροντα την στήριξαν και τη βοήθησαν.
Δεν υπήρξε στην ιστορία της χώρας μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα σε βάρος του τόπου, απ’ αυτήν που διέπραξαν όσοι έφεραν, ψήφισαν και διαχειρίστηκαν μνημόνια.
Μέσα σε μια ευρωζώνη και μια ΕΕ που αποσυντίθενται και σπαράσσονται από αντιθέσεις και αντιφάσεις, η μόνη λύση στην ελληνική τραγωδία είναι ένα μεγάλο μέτωπο όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών πατριωτικών δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων που θα βγάλει συντεταγμένα τη χώρα από την ευρωζώνη σε σύγκρουση με την ΕΕ και στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος που θα έχει επίκεντρο τον κόσμο της εργασίας και στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της».

Βροχή οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Θεσ/νικης κατά των πλειστηριασμών



Θλιβερή παραφωνία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ώρα που η κυβέρνηση εκπληρώνοντας τις μνημονιακές της υποχρεώσεις μεθοδεύει τη νομοθέτηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα Δημοτικά Συμβούλια ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ της Θεσσαλονίκης στάθηκαν στο πλευρό των δημοτών τους που βιώνουν τραγικές καταστάσεις, και πήραν αποφάσεις όπου ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας, να νομοθετηθεί το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, να προχωρήσει σε ευρεία διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων στρωμάτων που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση και τα 7 χρόνια μνημόνια κτλ.
Η συζήτηση έγινε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν και υποστήριξαν με την παρουσία τους οι αγωνιστές του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.
Θλιβερή παραφωνία αποτέλεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαφώνησαν και καταψήφισαν τις παραπάνω αποφάσεις.
Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τους αγώνες του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, που με τις συνεχείς κινητοποιήσεις του στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα δεν επιτρέπει να γίνουν πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας, και προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, όχι μόνον του κόσμου, αλλά και ευρύτερο, όπως φάνηκε και από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων στη Θεσσαλονίκη.
Δηλώνει ότι μεθοδευμένα δημοσιεύματα τα οποία επιχειρούν να αμαυρώσουν τη σταθερή στάση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης υπεράσπισης της λαϊκής περιουσίας και της πρώτης κατοικίας, θα πέσουν στο κενό, όπως στο κενό έπεσε και το non paper της κυβέρνησης.
Παρατίθενται ενδεικτικά αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Π. Μελά.
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την κατοχύρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας, τη θέσπιση όλων των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων που αφορούν στην προστασία της, καθώς και την ελάφρυνση των δανειοληπτών, ζητά από την Κυβέρνηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, στη διάρκεια της 1ης τακτικής συνεδρίασης του Σώματος, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017. Το ψήφισμα έρχεται έπειτα από παρέμβαση μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, με παρέμβαση σε δημοτικό συμβούλιο πριν από μερικές ημέρες.
Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έκρινε ότι το ζήτημα της προστασίας της Α’ κατοικίας των πολιτών είναι μείζον αλλά και επίκαιρο θέμα, ζητεί από την κυβέρνηση τη θέσπιση όλων των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων ώστε να κατοχυρωθεί το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας έναντι των απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών ή άλλων χρηματοοικονομικών οργανισμών εγχωρίων ή διεθνών, στους οποίους έχουν ή μέλλει να εκχωρηθούν τα δάνεια αυτά.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί να υπάρξει ελάφρυνση ή και διαγραφή των χρεών των δανειοληπτών από δάνεια που είχαν λάβει για την απόκτηση Α’ κατοικίας, ιδιαιτέρως των ανέργων και αυτών οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους μετά την εφαρμογή των μνημονίων στη χώρα μας.
Η μείωση και η διαγραφή αυτών των χρεών για τους ευρισκόμενους σε προφανή οικονομική αδυναμία συμπολίτες μας είναι αναγκαία καθ’ όσον έχουν μεταβληθεί εντελώς οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη λήψη των δανείων αυτών. Οι χορηγήσεις των δανείων από τις τράπεζες στηρίζονταν σε εισοδηματικά κριτήρια και εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας.
Συνέβαιναν, δε, και με την προτροπή και την κάλυψη των ίδιων των τραπεζών, οι οποίες ενέγραφαν κέρδη από τους τόκους αυτών των δανείων.
Η θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας της Α’ κατοικίας και η ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας και των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να αναδεχθούν μέρος της ζημίας που τους αναλογεί από τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα».
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΑΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 609/2016
Ο Πρόεδρος αφού εισηγήθηκε το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου την από 27/12/2016 εισήγηση της Επιτροπής Ψηφισμάτων, η οποία έχει ως εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πολίτες, που λόγω της κρίσης και της ανεργίας δε μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους στο ασφαλιστικά ταμεία, στους δήμους και στην εφορία, και των οποίων η λαϊκή περιουσία κινδυνεύει από την κερδοσκοπία των τραπεζών.
Η ακίνητη περιουσία των λαϊκών οικογενειών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μια κατοικία η οποία αποκτήθηκε με πολλές στερήσεις, κινδυνεύει να χαθεί αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους μιας ζωής.
Οι μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με την «τυοκογλυφική» πολιτική των τραπεζών, προκάλεσαν τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων, τα οποία δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους απροστάτευτους από το νόμο δανειολήπτες.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε ουσιαστικά και εμπράκτως τους συμπολίτες μας, που κινδυνεύουν μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον να χάσουν τη μικροϊδιοκτησία τους, χωρίς να ξεχνούμε ότι τα χρήματα τα οποία δανείζουν οι τράπεζες αποτελούν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.’Το πρόβλημα των ιδιωτικών χρεών, που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, δε μπορεί να αντιμετωπισθεί με απάνθρωπους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ούτε με ημίμετρα και ασπιρίνες.
Απαιτούμε άμεσα:
  • Την απόσυρση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής ιδιοκτησίας
  • Τη νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και εργατικών οικογενειών στη βάση κριτηρίων
  • Την ευρεία και γενναία, στη βάση κριτηρίων, ρύθμιση χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
(38 υπέρ και 2 λευκά)
Εκδίδει ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών και απαιτεί άμεσα:
  • Την απόσυρση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής ιδιοκτησίας
  • Τη νομοθέτηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και εργατικών οικογενειών στη βάση κριτηρίων
  • Την ευρεία και γενναία, στη βάση κριτηρίων, ρύθμιση χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά και τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας μας, στις πόλεις και στην ύπαιθρο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Αριθμός απόφασης 718
 Απόσπασμα από το πρακτικό 28ο/2016 Τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά.
 Θέμα : Συζήτηση και λήψη απόφασης για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
 Στη Σταυρούπολη και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (3ος όροφος του Κέντρου Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης”) , σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου του έτους 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 μ.μ συ- νήλθε σε Τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο 
 Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  Κ Α Τ Α  Π Λ Ε Ι Ο Ψ Η Φ Ι Α 
Εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους πολίτες που βιώνουν καθημερινά τη φτωχοποίηση και είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους. 
Στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα για υιοθέτηση μέτρων άμεσης προστασίας της πρώτης κατοικίας. 
Ζητά:  Την αναστολή οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης και το σταμάτημα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. 
Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας και στις οφειλές προς το Δημόσιο, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία και Κοινωφελείς Οργανισμούς (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, κλπ).  
Τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου με διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και στους επαγγελματίες. 
Παράλληλα να αποσαφηνιστούν πλήρως, οι προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να μην εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών ή στη δικαστική ερμηνεία. 
Να προβλεφθεί επίσης νομοθετικά ότι σε περίπτωση εκπλειστηρίασης ακινήτου με τίμημα χαμηλότερο της οφειλής του δανειολήπτη , παύει οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική αξίωση της τράπεζας προς αυτόν και τους εγγυητές του.
 Ακόμη με την υπαγωγή του στο νόμο να παγώνουν οι οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους.  
Τη μη πώληση μετά από το 2018 των δανειακών πακέτων σε Funds.  
Την απλοποίηση της διαδικασίας για εξωδικαστική επίλυση οφειλών με τις τράπεζες με στόχο την επαναρρύθμισή τους (περιορισμό ύψους χρεών, μείωση επιτοκίων, αύξηση χρόνου αποπληρωμής κ.α.).  
Την αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας και τη χορήγηση της δυνατότητας δεύτερης ευκαιρίας στον φτωχό. 
Τέλος εκφράζει την θέση ότι σε περίπτωση που οποιαδήποτε Τράπεζα τολμήσει να προχωρήσει στην διενέργεια πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, εντός των ορίων του Δήμου Παύλου Μελά , ο Δήμος θα σταματήσει κάθε συνεργασία μαζί της, θα ενημερώσει με όλους τους πρόσφορους τρόπους τους δημότες του για τις ενέργειες της εν λόγω Τράπεζας και τέλος θα κηρύξει την εν λόγω Τράπεζα, persona non grata, με ότι αυτό συνεπάγεται. 
 Η εν λόγω απόφαση θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών , σε όλα τα Μ.Μ.Ε. καθώς και τα υποκαταστήματα των τραπεζών που εδρεύουν στο Δήμο Παύλου Μελά. 
Ταυτόχρονα θα κοινοποιηθεί στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΔΕ με αίτημα να ληφθούν σχετικές αποφάσεις και δράσεις από τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ. 

Θα υπογράφουν την αξιολόγηση, και θα την καταγγέλλουν… αντιστασιακά!


Του Γιάννη Σιδέρη 

«Να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο, συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ στη Μάλτα». Μόνο που οι «πρωτοβουλίες» δεν αφορούσαν την «πολιτική διαπραγμάτευση» που επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά την προτροπή Μέρκελ σε Τσίπρα, «βρείτε τα με τους θεσμούς».

Και θα τα βρει! Χθες γράψαμε ότι σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, η αξιολόγηση είναι μονόδρομος. Φυσικά, την εβδομάδα που τελειώνει, παραμορφωτική εικόνα έδωσαν οι ιαχές του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα ούτε ενός ευρώ».

Τον πίνακα της επικαιρότητας συνέθεταν επίσης οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη περί του πόσο… μεγαλούργησε η Ελλάδα επί δραχμής (τόσο που έστειλε εκτός συνόρων ως μετανάστες, άλλη μια Ελλάδα, στη διάρκεια μισού αιώνα.). 

Λόγω συγκυρίας, με την οποία οι συριζαίοι δεν έχουν πολλή συνάφεια – δεν κατανοούν δηλαδή ότι η συγκυρία μπορεί να διαθλάσει πολλαπλασιαστικάστο βάρος μιας δήλωσης – οι απόψεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου εξελήφθησαν ως η απαρχή μιας μεθοδευμένης προσπάθειας να προετοιμαστεί ο λαός για την επιστροφή στη δραχμή

Όμως η έκτακτη έξοδος από το ευρώ, λόγω ατυχήματος, δεν θα τους αποκολλήσει μόνο από την εξουσία. Θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες κοινωνικής αναστάτωσης, που θα τους στείλει κατευθείαν σε πολιτικό ιστορικό και δικαστικό κολαστήριο. Αυτό το κατανόησαν το Καλοκαίρι του 15. Ως εκ τούτου ποτέ δεν ετέθη παρόμοιο θέμα στο κυβερνητικό επιτελείο – άλλωστε, ακόμη και θιασώτης της δραχμής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει επανειλημμένα δηλώσει (και στον γράφοντα) ότι η άτακτη έξοδος από το ευρώ, υπό συνθήκες χρεοκοπίας, θα ήταν εθνική καταστροφή.

Φυσικά ουδείς μπορεί να είναι απόλυτος, πάντα ενδέχεται να υπάρξει το «ατύχημα», αν και κατά υποκειμενική μας άποψη, οι πιθανότητες είναι μηδαμινές. Η μη υπογραφή της αξιολόγησης σημαίνει χρεοκοπία, και η χρεοκοπία είναι ιστορικού μεγέθους γεγονός, το οποίο η κυβέρνηση και η ηγεσία της δεν έχουν το πολιτικό, ψυχικό και ιστορικό σθένος, να διαχειριστούν.

Καραδοκούν Ολλανδοί και Γάλλοι ακροδεξιοί

Η κυβέρνηση, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν διατεθειμένη να συνεχίσει τους αντιστασιακούς λεονταρισμούς μέχρι και τον Ιούνιο, καθώς η χρονική περίοδος θεωρείται ασφαλής (για την ίδια, όχι για την Οικονομία), αφού οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας καταγράφονται τον Ιούλιο. Ωστόσο το ευρωπαϊκό τοπίο είναι δυσμενές, και μπορεί να γίνει πλήρως αφιλόξενο και οικονομικά άνυδρο για μας, εάν επικρατήσουν οι  αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ολλανδία τον Μάρτη, και στη Γαλλία τον Απρίλη.

Ως εκ τούτου θα βιαστούν να προλάβουν. Θα υπογράφουν και την ίδια στιγμή θα παρουσιάζονται ως υπερηφάνως αντισταθέντες. Θα καταγγέλλουν την κακή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και τον Σόιμπλε (με την κακή ψυχή, κατά πρωθυπουργό), που φέρονται ανάλγητα σε έναν ηρωικό λαό, ο οποίος επί 7 χρόνια μάτωσε για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο φόβος να μας οδηγήσει εσκεμμένα στη χρεοκοπία και τη δραχμή. Το πρόβλημα είναι ότι εκεί μπορεί να οδηγηθούμε από τη δυναμική των γεγονότων που διαμορφώνει. Καταδεικνύει ανωριμότητα (και όχι σοβαρή αριστερή πολιτική στάση), αφενός να υπογράφει τα πάντα, αφετέρου να διακηρύσσει ότι αυτά που υπέγραψε, δεν είναι ιδιοκτησία του. Και αφού αποποιείται την ιδιοκτησία, δεν την υλοποιεί.

Έτσι δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός άλλου ατυχήματος: Αυτού της σταδιακής απόκλισης από τους στόχους, της διαρκούς διαχειριστικής αδυναμίας, της  διαρκούς οικονομικής απίσχνανσης και επιβάρυνσης της χώρας, της διαρκούς ανάγκης μνημονίων

(και μόνο η κατά ένα έτος καθυστέρηση της αξιολόγησης μας επιβάρυνε με μέτρα 2-3 δισ., τα οποία πέρσι τον Φεβρουάριο ήταν αχρείαστα)!
Δημιουργεί τις προϋποθέσεις, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, να ξεστρατίζει η χώρα ανεπαίσθητα, και να βρεθεί ξαφνικά σε έρημο τοπίο, χωρίς να το επιδιώκει, αλλά και χωρίς να έχει σχεδιάσει εναλλακτική διαδρομή.


liberal.gr