Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αόρατοι Άνθρωποι Της Jin Young Yu



Η Jin Young Yu κατασκευάζει ανθρωπόμορφα γλυπτά από πλαστικό και «κλειδώνει» στα πρόσωπά τους τη συναισθηματική καταπίεση που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι από την κοινωνία και τις επιταγές της.



Τα έργα της Young Yu με μια πρώτη ματιά φαντάζουν εύθραυστα, σε μια μόνιμη προσπάθεια να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, πλημμυρίζοντας τον θεατή με μια έντονη αίσθηση μελαγχολίας και λύπης. Με αμήχανες στάσεις στο σώμα τους, σαν παράλυτοι, οι άνθρωποι της Young Yu φαντάζουν αδέξιοι, εκτός τόπου και χρόνου, σαν αόρατοι. 



Το υλικό με το οποίο η καλλιτέχνις επιλέγει να κατασκευάσει τα γλυπτά της δεν είναι τυχαίο· το πλαστικό, σε αντίθεση με το γυαλί, δεν αντανακλά το φως και παραμένει άχρωμο, διαφανές, επιτρέποντας, έτσι, στις λίγες χρωματικές λεπτομέρειες των έργων να τραβήξουν το ενδιαφέρον του θεατή. Η διαφάνεια που χαρακτηρίζει τα γλυπτά υποδηλώνει την ίδια τη φύση όσων θέλει η Yu να αναδείξει μέσα από την τέχνη της. 



Οι διάφανοι άνθρωποι των έργων της είναι οι φιγούρες εκείνες που κινούνται καθημερινά τριγύρω μας, μορφές σχεδόν αόρατες που βιώνουν την κοινωνική απομόνωση καθώς ποτέ δεν κατάφεραν να ενταχθούν στα καλούπια που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή. Είναι οι μορφές εκείνες που επιλέγουν συνειδητά την εσωστρέφεια και δημιουργούν ένα δικό τους προσωπικό σύμπαν μέσα στο οποίο ζουν και κινούνται. 



Η Yu νιώθοντας έντονη έλξη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, επιλέγει με την τέχνη της να τους δώσει μορφή και φωνή, βγάζοντάς τους έτσι, έστω και ερήμην τους, από το σκοτάδι στο φως.

Επιλογή: Σοφία Γκορτζή (Lavart)
Κείμενο: Σοφία Γκορτζή (Lavart)

«Επιστροφή στη δραχμή;» – Οι Γερμανοί… αποφάσισαν για το μέλλον του Τσίπρα!



Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο γερμανόφωνος τύπος βρίθει από εκτιμήσεις και αναλύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την dw, εκτενές άρθρο δημοσιεύεται στην online εκδοχή της Neue Zürcher Zeitung, στο οποίο δεν αναλύεται μόνον η αμιγώς πολιτική και οικονομική διάσταση του θέματος αλλά και οι κοινωνικές του προεκτάσεις. 
Υπό το ερώτημα «Επιστροφή στη δραχμή;», αναφέρει: «Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη – έτσι τουλάχιστον αισθάνονται οι Έλληνες, οι οποίοι παρά τα αμέτρητα μέτρα λιτότητας των περασμένων ετών ή μάλλον εξαιτίας αυτών, δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Αντ’ αυτού επανέρχεται το φάντασμα του “Grexit“. (…) Ο λαός βρίσκεται στα όρια της υπομονής του. Η κατανάλωση και η οικονομία βρίσκονται στον πάτο, οι επενδύσεις είναι σχεδόν μηδαμινές και η ανεργία παραμένει υψηλή».
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι μέρος του ελληνικού πληθυσμού αντιδρά με πείσμα και θεωρεί ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν προτιμότερη από τη σημερινή κατάσταση. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα τρόπο να κρατήσουμε την Ελλάδα μεν στην ΕΕ και στην κοινότητα αλληλεγγύης, αλλά να την συνοδεύσουμε εκτός ευρωζώνης».
Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το Grexit δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση. Δυο οι δυνατότητες που έχει τώρα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την ΝΖΖ «Ή θα περάσει όλα τα μέτρα λιτότητας που του έχουν ζητηθεί (…) ή θα πάει σε εκλογές». (…) «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ελάχιστη στήριξη από τους πολίτες. Πριν εξαφανιστεί σε μια πολιτική νιρβάνα θα μπορούσε να πετάξει την καυτή πατάτα στους συντηρητικούς για να μπορέσει τουλάχιστον να επιβιώσει πολιτικά μετά την αναπόφευκτη αποτυχία του. Μόνο που αυτό δεν βοηθά καθόλου τον ελληνικό λαό», καταλήγει το άρθρο.