Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Το ΔΝΤ είναι εύστοχο στον εντοπισμό πέντε αιτίων της κρίσης, απόλυτα όμως άστοχο στη θεραπεία τους



Σε συνέντευξη του σήμερα στον Πέτρο Ιωάννου, στον ραδιοφωνικό σταθμό SportNews της Λάρισας, ο Α. Αλαβάνος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εύστοχο στον εντοπισμό πέντε κομβικών σημείων στην ελληνική ύφεση, απόλυτα όμως άστοχο στην θεραπεία τους.
Πρώτο, σχετικά με το διεθνές χρέος, όπου το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι μη βιώσιμο κι ότι σε μερικές δεκαετίες θα φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα. Σε αντίθεση όμως με όλα τα μέχρι τώρα προγράμματα σε άλλες χώρες που έχει συμμετάσχει, δεν προτείνει ριζική περικοπή του, αλλά συμφιλιώνεται με την άποψη της Ευρωζώνης για μικροβελτιώσεις των επιτοκίων και της περιόδου αποπληρωμής. Αντί να υποστηρίξει ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και πλήρη παύση πληρωμών μέχρι η Ελλάδα να συνέλθει πλήρως.
Δεύτερο, σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, που την αμφισβητεί μέσω της αντίθεσής του στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Δέχεται όμως ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, που θα κρατήσει κι αυτό την Ελλάδα σε μια νοσηρή δημοσιονομική πολιτική φορολογικής ασφυξίας των πολιτών και ασήμαντων κοινωνικών και επενδυτικών δημοσίων δαπανών. Αντί να υποστηρίξει την ολοκληρωτική αναστροφή της, με μείωση των φόρων και αύξηση των δαπανών, για να υπάρξει ενεργή ζήτηση και επενδυτική αναβίωση.
Τρίτο, σχετικά με την λιτότητα ως σημαντικό υφεσιακό παράγοντα. Περιορίζεται όμως στα λόγια και την ίδια στιγμή αδίστακτα προτείνει το ίδιο μέτρα λιτότητας στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, πρόσθετα σε αυτά που εφαρμόζει η Ευρωζώνη. Αντί να υποστηρίξει την 180Οστροφή που πρέπει να γίνει, αναδεικνύοντας την αγοραστική δύναμη της εξουθενωμένης σήμερα ελληνικής οικογένειας ως κεντρικό παράγοντα για την έξοδο από την κρίση.
Τέταρτο, σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, που τις θεωρεί σωστά κεντρικές για μια οικονομική ανασυγκρότηση. Επιμένει όμως στην ίδια εντελώς αποτυχημένη συνταγή της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου χώρου, θέτοντας μάλιστα με ένα σαδιστικό τρόπο ως προτεραιότητα τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Αντί να υποστηρίξει την άμεση εγκατάλειψη της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης και καταστροφικής διαρθρωτικής φιλοσοφίας και την προώθηση μιας ριζικά νέας, που κεντρικό στοιχείο θα έχει την έρευνα, την παιδεία, την τεχνολογία.
Και πέμπτο, σχετικά με τα ανεξόφλητα τραπεζικά δάνεια, που θεωρεί μεγάλο κίνδυνο για την επιβίωση των τραπεζών. Επιμένει όμως  σε λύσεις μέσω των αρπαχτικών διεθνών εταιριών, που αναλαμβάνουν ως κοράκια τα κόκκινα δάνεια, εξοντώνουν και πετούν στο δρόμο τους οφειλέτες. Αντί να υποστηρίξει την εφαρμογή της σεισάχθειας, μερικής για όσους έχουν μια σχετική εισοδηματική αντοχή, πλήρους για όσους είναι άνεργοι και χωρίς εισόδημα και από την άλλη την υποχρέωση των τραπεζών να κινούνται όχι πια κερδοσκοπικά, αλλά πλήρως στα πλαίσια μιας κρατικής πολιτικής παραγωγικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το ΔΝΤ βέβαια αποφεύγει να ασχοληθεί σε βάθος με το «στρατηγικό» θέμα για την έξοδο από την ελληνική κρίση, που συζητιέται πια παντού, στο διεθνή τύπο, στις επιστημονικές αναλύσεις, ανάμεσα σε νομπελίστες, από στελέχη των ευρωπαϊκών, κι όχι μόνο, κυβερνήσεων. Κάνει την πάπια, γιατί οι τουλάχιστον οι επιστήμονές του πολύ καλά γνωρίζουν από την εμπειρία των προηγούμενων  προγραμμάτων του σε χώρες σε ύφεση, ότι ούτε η ρευστότητα ούτε η κοινωνική ανάκαμψη ούτε η αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική ούτε η επενδυτική άνοιξη ούτε η αντιμετώπιση του χρέους μπορούν να συμβούν χωρίς το συγκεκριμένο κράτος να διαθέτει το εργαλείο της δικής του νομισματικής πολιτικής».

Πολ Κρούγκμαν: Είναι τρελό να απαιτείς από την Ελλάδα πλεονάσματα 3,5%



Με το μήνυμα ότι η απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% είναι τρελή, ο Πολ Κρούγκμαν κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και για τις παγίδες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον της ευρωζώνης.
«Μέχρι σήμερα η οικονομία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει από την ύφεση. Η ευρωκρίση θα μπορούσε ξανά, γρήγορα να αναζωπυρωθεί», δηλώνει ο Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και τονίζει:. «Πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η θηλιά που αυτή τη στιγμή πνίγει την Ελλάδα, πρέπει να χαλαρώσει. Το να απαιτεί κανείς από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ είναι τρελό. Συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας»
Σχετικά με την ΕΚΤ και τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι «πριν από τέσσερα χρόνια ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, έσωσε την Ευρώπη από τον γκρεμό» αλλά δεν πιστεύει ότι πλέον μπορεί να κάνει περισσότερα. «Το τελευταίο, πράγματι, που θα χρειαζόταν η Ευρώπη τώρα είναι η απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων».
Αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης  ο Πολ Κρούγκμαν  αναφέρει ότι οι πολιτικές ελίτ, που παρά τις διαφωνίες τους επέδειξαν τελικά την πολιτική βούληση να κρατήσουν την νομισματική ένωση εν ζωή, ενδέχεται να μην βρίσκονται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια. «Ξαναρωτήστε με μετά τις γαλλικές εκλογές», λέει κλείνοντας ο αμερικανός οικονομολόγος με εμφανή δόση απαισιοδοξίας.
«Τεστ αντοχής για το ευρώ»
«Το κοινό νόμισμα βρίσκεται ενώπιον μιας δοκιμασίας αντοχής υπαρξιακής φύσης. Μετά τις γαλλικές εκλογές, το Βερολίνο ενδέχεται να χάσει τον σημαντικότερο εταίρο του. Και μέσα σε όλα αναζωπυρώνεται και πάλι η διαμάχη για την Ελλάδα» προειδοποιεί από την πλευρά της, σε σημερινό άρθρο, και Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Το άρθρο εστιάζει στις κρίσιμες εκλογές που αναμένονται προσεχώς σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η ευρωζώνη.

Λεφτά υπάρχουν - Μεροκάματο 1.739!!! ευρώ για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΠΙ.


Μισθός 635.565 ευρώ το χρόνο για τον διευθύνοντα σύμβουλο, ετήσιος μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ που έφτανε τα 466.266 ευρώ, αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ύψους 42 εκ. ευρώ και παράνομα δάνεια προς μέλη του ΔΣ είναι ορισμένα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που φέρνει στο φως το πόρισμα του ελέγχου, που διεξήχθη προσφάτως, για λογαριασμό του ΥΠΠΟ για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και δημοσιεύει το tvxs.gr.


Η εταιρεία ΕΥ βάσει διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο ΟΠΙ έπειτα από εντολή του Υπ. Πολιτισμού επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη, ανέλαβε το έργο του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ τον Αύγουστο του 2015.
Να θυμίσουμε πως μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η εταιρεία δεν μπορούσε να ξεκινήσει τις εργασίες της καθώς η ΑΕΠΙ αρνιόταν να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι σταμάτησε το έργο του ελέγχου και ξεκίνησε ξανά μετά το πρόστιμο στην εταιρεία από το Υπ. Πολιτισμού για την άρνηση της αυτή.
Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Ο έλεγχος αφορά στην Περίοδο 2011-2014.
Οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν την ύπαρξη αρνητικών κεφαλαίων ύψους 19,9 εκ. ευρώ που αποδεικνύει την αδυναμία της εταιρείας να εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, καθώς και το σύνολο στοιχείων ενεργητικού (περιουσιακά στοιχεία και απαιτήσεις) είναι μικρότερο του συνόλου των υποχρεώσεων.
Μισθοί

Το πόρισμα διαπιστώνει επίσης ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ.

Τα σημαντικότερα έξοδα για την Περίοδο αυτή αφορούν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ.
Να σημειώσουμε πως μόνο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ (52.000 ευρώ το μήνα) ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο! Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ ενώ οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ.
Να προσθέσουμε πως τα μέλη του ΔΣ έπαιρναν επίσης χρήματα εκτός μισθοδοσίας από το 2011-2014 ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 38.000 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προσθέστε και την ιδιωτική ασφάλιση των μελών του ΔΣ
Χρήματα που δεν διατέθηκαν για ανθρωπιστικούς σκοπούς και αδιανέμητα

Να θυμίσουμε κάπου εδώ πως η εταιρεία εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης.

Για την περίοδο 2011-2014 η εταιρεία έχει παρακρατήσει 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκ. με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο μέρος του εν λόγω ποσού 1,2 εκ. αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της εταιρείας οι οποίες πραγματοποιούνται από υπάλληλους της εταιρείας.
Το πόρισμα αναφέρει στοιχεία για τα αδιανέμητα δικαιώματα, ποσά που έχει εισπράξει αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη, δικαιούχους ύψους 42 εκ. (την 31-12 – 2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και δεν στάθηκε δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.
Δάνεια

Ένα άλλο σκανδαλώδες σημείο του πορίσματος είναι αυτό που αφορά στα δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ.

Η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ ευρώ με επιτόκιο 2%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται.
Η ΑΕΠΙ φέρεται να χορηγεί επίσης δάνεια στο προσωπικό, αλλά και συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας. Δίνει προκαταβολές σε δικαιούχους που συμψηφίζονται με τις μελλοντικές αποδοχές τους. Από την εργασία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προκαταβολές σε μέλη που παραμένουν ακίνητες και δεν έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες αμοιβές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Υπάρχουν δημιουργοί δηλαδή που έχουν πάρει προκαταβολές μέρος των οποίων όμως δεν παρακρατείται μετά από τις αμοιβές τους.
Ακίνητα

Η αξία των ακινήτων της ΑΕΠΙ ανέρχεται στα 9 εκ ευρώ. Δεν αναφέρεται ο προϋπολογισμός για την ανέγερση του δευτερου κτίριου. Ζητήθηκαν άλλα έγγραφα σχετικά αλλά η εταιρεία δεν τα έδωσε. Η ΑΕΠΙ επίσης δεν έδωσε το πλήθος των τιμολογίων που ζητήθηκαν για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Κατά την Περίοδο 2005-2007 η εταιρεία έκανε επενδύσεις ύψους 9 εκ. ευρώ

Σε όλα αυτά προσθέστε προκαταβολές σε προμηθευτές για τις οποίες η ΑΕΠΙ δεν έχει παραλάβει τιμολόγια είτε αυτά χάθηκαν καθώς και ότι εταιρεία δεν είχε καταλογίσει αποσβέσεις για τα πάγια ενσώματα στοιχεία ες και τη χρήση του 2014 , συνολικού ύψους 1.8 εκ.
Πηγή: tvxs.gr

Δ. Χιόνης, Καθηγητής: «Το «Grexit» μπορεί να μην είναι ατύχημα αλλά συνειδητή επιλογή»

Ο Διονύσης Χιόνης Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μιλά στο onlarissa.gr για το «Grexit», την δραχμή αλλά και τα αδιέξοδα της Ε.Ε τα οποία πιστεύει πως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα οδηγήσουν στην διάλυση της.

Ο κ. Χιόνης τονίζει ότι το  «Grexit» υπάρχει στο ορίζοντα καθώς ο οικονομικός οδικός χάρτης που εφαρμόζουμε δεν οδηγεί πουθενά.
Υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία μετά από 7 χρόνια μνημονίων και επισημαίνει ότι η επιστροφή στο Εθνικό Νόμισμα, μπορεί να μην είναι κατ’ ανάγκη ατύχημα αλλά «μια συνειδητή επιλογή».
Συνέντευξη στο Πάνο Γαρουφαλιά
– Έχουν περάσει περίπου 7 χρόνια με εφαρμογή τριών μνημονίων και παρά τις θυσίες των Ελλήνων ακούμε ξανά την συζήτηση για «Grexit». Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό;
Δ.Χ: Το «Grexit» έρχεται ως ένα αποτέλεσμα των πολλαπλών αδιεξόδων και των λανθασμένων επιλογών που έχουν γίνει, από το 2010. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε έναν οδικό χάρτη, όπου κοινό μυστικό σε όλους τους επαΐοντες, είναι ότι αυτό ο χάρτης δεν βγαίνει πουθενά. Δεν βγήκε επτά χρόνια τώρα πουθενά. Αν δείτε τις προβλέψεις του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου, ούτε μια κ. Γαρουφαλιά δεν υλοποιήθηκε. Άρα υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα σχεδιασμού αυτού του προγράμματος το οποίο υποτίθεται ότι θα μας βγάλει από την κρίση.
– Στον ορίζοντα υπάρχει «Grexit» αυτή την στιγμή ή είναι απλά ένα μέτρο πίεσης;
Δ.Χ: Βέβαια υπάρχει «Grexit» στον ορίζοντα και δεν πρέπει να υπάρχει μόνον σαν ατύχημα ή σαν αποτέλεσμα αδιεξόδων, αλλά θα πρέπει να είναι και μια συνειδητή επιλογή στην περίπτωση κατά την οποία, η ελληνική οικονομία χρειάζεται κάποια επιπλέον εργαλεία και όπλα για να βγει από την κρίση. Το  «Grexit» συνοδεύεται με την επιλογή του Εθνικού Νομίσματος. Το Εθνικό Νόμισμα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και ένα πολύτιμο όπλο στην μάχη κατά της ύφεσης και της ανεργίας.


– Τί θα στοιχίσει αυτό στον Έλληνα μετά από μια Οδύσσεια 7 ετών; 
Δ.Χ: Το μεγάλο κόστος ο Έλληνας το πλήρωσε. Το πλήρωσε με την εμμονή να προσπαθεί να υλοποιήσει έναν χάρτη και μια δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία στηριζόταν αποκλειστικά και μόνον στις μεταρρυθμίσεις και στην εσωτερική υποτίμηση. Αυτό δεν μας οδήγησε πουθενά. Είχαμε αντίθετα μια καταφανή ερημοποίηση της χώρας, την οποία πρέπει να την βάλουμε στο τραπέζι προκειμένου τα παθήματα να γίνουν μαθήματα.
Τί μας έλειψε τόσον καιρό; Μας έλειψε η ρευστότητα, μας έλειψαν εργαλεία ανταγωνιστικότητας τα οποία πρέπει να τα βρούμε από εδώ και πέρα. Φοβόμαστε ότι η ελληνική οικονομία με την επιλογή της δραχμής θα έχει πληθωρισμό, όταν για περισσότερο από 45 μήνες τώρα έχουμε αποπληθωρισμό.
– Υπάρχει περίπτωση με τα μέτρα που έχουν αποφασίσει για το ελληνικό χρέος οι δανειστές να προχωρήσουμε στο δρόμο που τώρα βαδίζουμε; Το ΔΝΤ λέει πως δεν μπορούμε.
Δ.Χ: Δεν το λέει μόνον το ΔΝΤ, το λέει οποιοσδήποτε γνωρίζει οικονομικά. Μετά το καταστροφικό PSI του Μαρτίου του 2012, όπου άφησε ημιθανή τα ασφαλιστικά ταμεία και το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, έχουμε να κάνουμε με ένα χρέος το οποίο είναι ακόμη μεγαλύτερο και ακόμη πιο δύσκολο στην διαχείρισή του. Σας θυμίζω ότι το χρέος της Ελλάδας είναι Δημόσιο χρέος, όχι ιδιωτικό. Επομένως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση προσκρούει στους προϋπολογισμούς  και τις πολιτικές αποφάσεις των χωρών- μελών. Το ότι είναι δημόσιο είναι το πρόβλημα του χρέους μας.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο του 2016, είναι ασπιρίνη σε αυτά τα οποία χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα χρειάζεται περικοπή όχι επί της καθαρής παρούσης αξίας, με μείωση των επιτοκίων ή χρονική παράταση, αλλά χρειάζεται κούρεμα επί της ονομαστικής αξίας του χρέους. Αυτό θα γίνει τελικά. όταν όμως θα γίνει να είμαστε ακόμη ζωντανοί.
– Πως θα γίνει αυτό; Με το ΔΝΤ που ζητά πιο δραστικά μέτρα για το χρέος;
Δ.Χ: Το χρέος όπως είναι τώρα διαρθρωμένο είναι μη διαχειρίσιμο.Δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Το 2019-2020 έχουμε να δώσουμε για τόκους 15-16 δις ευρώ. Όταν η χώρα παράγει στο σύνολό της 180 δις ΑΕΠ δεν μπορούν αυτά να τα χρηματοδοτηθούν. Αυτό το χρέος λοιπόν θέλει μια πολύ μεγάλη περικοπή.
– Ποια είναι η πρόβλεψή σας; Πάμε από εδώ και πέρα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα εκτός ευρώ;
Δ.Χ: Θα κάνω μια συνολική πρόβλεψη που δεν θα αφορά μόνο την ελληνική οικονομία. Η Ευρώπη έχει παγιδευτεί στα αδιέξοδά της. Τα οποία θα αρχίσουν πλέον μετά τις πολιτικές αναμετρήσεις της Ολλανδίας,  της Γαλλίας, ίσως της Ιταλίας, σίγουρα της Γερμανίας, να γίνονται αδιέξοδα όχι μόνο θεωρητικά. Αλλά να προσκρούουν σε μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με την αδυναμία της Ε.Ε να επιλύει προβλήματα και να αντιμετωπίζει κρίσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να προάγει το βιοτικό επίπεδο και να αντιμετωπίζει μεγάλα θέματα όπως το μεταναστευτικό.
Όλα αυτά δημιουργούν δυσαρέσκεια. Βλέπετε ακόμη και οι Γάλλοι που πρωτοστάτησαν  στην δημιουργία της Ε.Ε να δυσανασχετούν και να προβληματίζονται. Είναι θέμα χρόνου πλέον η Ευρώπη ή να αλλάξει πορεία τελείως στην αντιμετώπιση της κρίσης ή να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Αυτό δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά τα εθνικά νομίσματα.
– Το ευρωομόλογο θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση;
Δ.Χ: Θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση. Θα μπορούσε να προσφέρει και λύσεις και μάλιστα εγώ το έχω πει πολλά χρόνια τώρα. Προσκρούει στην απροθυμία των χωρών του Βορρά να  αμοιβαιοποιήσουμε το χρέος. Φανταστείτε το νομό Λάρισας να έχει ένα μεγάλο χρέος και να αρνείται η κυβέρνηση των Αθηνών να το αποπληρώσει. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν τα πολλαπλά αδιέξοδα, τα οποία θα οδηγήσουν στη διάλυση της Ευρωζώνης.
Ακολουθεί η ραδιοφωνική συνέντευξη του Δ. Χιόνη στον Ν. Στραβελάκη και στον Real FM (9/1/2017):



iskra.gr