Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ» Ο ΣΟΡΟΣ: Γιατί θεωρείται ο εχθρός των Βαλκανίων



Ουγγαρία, Σερβία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία. Χώρες των Βαλκανίων που τελευταία ρέπουν ολοένα περισσότερο προς τον ολοκληρωτισμό.
Το παράλογο όμως της όλης υπόθεσης δεν είναι ότι φοβούνται την αντιπολίτευση, ούτε καν την κατακραυγή των ψηφοφόρων. Κοινός εχθρός είναι πια οι δεκάδες βαλκανικές ΜΚΟ για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα που στηρίζονται οικονομικά από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.
Η εξήγηση είναι μία. Τα σκάνδαλα διαφθοράς και οι πολυάριθμες ανοιχτές ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος προσώπων από όλα τα κόμματα στα Βαλκάνια βρίθουν, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από ανεξάρτητους μη κυβερνητικούς φορείς. Για το λόγο αυτό οι ΜΚΟ βρίσκονται στο στόχαστρο.
Στην Ουγγαρία εδώ και ένα χρόνο μαίνεται ένας μιντιακός «εμφύλιος» στα κανάλια που στηρίζουν την κυβέρνηση Όρμπαν κατά του Τζορτζ Σόρος και των οργανώσεων που αυτός στηρίζει. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει μάλιστα ανακηρύξει το 2017 «έτος απομάκρυνσης του Σόρος» και  ο έμπιστός του Τσίλαρντ Νέμεθ θέλει επίσης με κάθε τρόπο «να καθαρίσει» τη χώρα από τις οργανώσεις του Σόρος. Οι θεωρίες συνομωσίες έχουν την τιμητική τους.
Στην ΠΓΔΜ η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι επιδίδεται επίσης σε μιαν αντίστοιχη «καμπάνια» κατά του Σόρος. Οι οργανώσεις που στηρίζονται από τον αμερικανό μεγιστάνα έχουν στοχοποιηθεί για πρόκληση «βανδαλισμών και αναρχίας» στις  μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών. Οι οπαδοί του Γκρουέφσκι έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία γνωστή με το όνομα «SOS – Stop Operation Soros». Η εκστρατεία αυτή στήθηκε μάλιστα με ρωσικό πρότυπο, σύμφωνα με την περίφημη εκστρατεία «Αποσοροποίησης» του ρωσικού δημόσιου βίου που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλίου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στη Βουλγαρία, όπως και στη Σερβία, ακόμη και τα πιο σοβαρά εγχώρια ΜΜΕ έχουν κατά καιρούς δημοσιεύσει λίστες με οργανώσεις, οι οποίες έχουν λάβει χρηματοδότηση από τον Σόρος ήδη από τη δεκαετία του 80. Μια από αυτές είναι η «Οpen Society Foundation». Μάλιστα ακόμη και πολλοί ιδιωτές βρέθηκαν σε αυτές τις λίστες, με φωτογραφίες των προσώπων τους και διευθύνσεις κατοικίας. «Ο Σόρος χρηματοδοτεί το χάος» έγραφε σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα η λαϊκή εφημερίδα Ιnformer.

Πάντως το γεγονός ότι  ο Σόρος είναι η «πηγή του κακού» στα Βαλκάκια, δεν απέτρεψε στο παρελθόν πολλά από τα νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της πολιτικής και της οικονομίας από το να αδράξουν ευκαιρίες που προσέφεραν οι χρηματοδοτούμενες από τον Σόρος ΜΚΟ. Τρανταχτό παράδειγμα ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος το 1989/1990 είχε κάνει σπουδές στην Οξφόρδη με υποτροφία του Σόρος. Σημειωτέον ότι το Central European University του Τζ. Σόρος, που ιδρύθηκε το 1991 με έδρα τη Βουδαπέστη, έχει προσφέρει εκατοντάδες υποτροφίες σε φοιτητές από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Σήμερα πολλοί εξ αυτών έχουν καταλάβει υψηλόβαθμες θέσεις σε βαλκανικές κυβερνήσεις
Πηγή: DEUTSCHE WELLE

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΣ! Που θα καταλήξουν οι… αλύγιστοι της Ευρωζώνης

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο εκλογικός μαραθώνιος στις ευρωπαϊκές χώρες με πρώτο σταθμό τις εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου η πανίσχυρη οικονομική ηγεσία της ευρωζώνης ξαναμοιράζει την τράπουλα.



Σε λίγες εβδομάδες το Eurogroup θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο καθώς όλοι προεξοφλούν ότι το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης του Ολλανδικού κοινοβουλίου κι ο ίδιος άγνωστο πού.
Αλλαγή θα υπάρξει και στο δεύτερο επίπεδο του Eurogroup το EuroWorking Group, στους βοηθούς των υπουργών Οικονομικών, καθώς ο επικεφαλής του εκλεκτός οικονομολόγος και φιλέλληνας Τόμας Βίζερ έχει τις προϋποθέσεις και θα ζητήσει να συνταξιοδοτηθεί. Το καλοκαίρι θα βρίσκεται σίγουρα και θα έχει μάλιστα περισσότερο χρόνο να χαρεί το εξοχικό του στη Μήλο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί βέβαια να σχεδιάζει το (γερμανικό) μέλλον θέλοντας να διατηρήσει τον έλεγχο στα βασικά «εργαλεία» της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Eurogroup της Δευτέρας ο ESM θα ζητήσει την ανανέωση της θητείας του Κλάους Ρέγκλινγκ για άλλα πέντε χρόνια, προτού αυτή λήξει τυπικά και επισήμως τον Οκτώβριο.
Ο Γερμανός, εκλεκτός του γερμανού υπουργού Οικονομικών επιδιώκει ουσιαστικά σε συνεννόηση την ανανέωση της θητείας του πριν από τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου αλλά και προτού κατατεθούν άλλες υποψηφιότητες.
Οπως σχολιάζουν ευρωπαϊκοί κύκλοι με αυτή τη μέθοδο γίνεται μια απόπειρα ελέγχου του ESM από τη Γερμανία καθώς δεν ακολουθείται η αρχή του rotation μεταξύ κρατών, όπως είθισται για τόσο υψηλές θέσεις αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια ένδειξη ότι οι γερμανοί φοβούνται τα αποτελέσματα των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή και η πρόθεση επανεκλογής Ρέγκλινγκ είναι δείγμα αδιαφάνειας των διαδικασιών που καλύπτουν τον Οργανισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως κατηγορείται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι ελέγχεται πλήρως από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει που θα βρεθεί ο κ. Σόιμπλε μετά τις εκλογές του φθινοπώρου στη Γερμανία. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα και ποιό κόμμα θα κερδίσει και εκ των πραγμάτων θα ηγηθεί ενός νέου συνασπισμού.
Τέλος το 2018 λήγει η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο επόμενος πρόεδρος πιθανότατα δεν θα είναι Ιταλός. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει πώς, μέχρι τότε, θα μοιραστούν οι ρόλοι.

Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγές στην Ευρωπαική Ενωση.

"Αυτοδημιούργητη" επίθεση «μασκαράδων» με μολότοφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ



Ομάδα περίπου 60 ατόμων που ήταν μεταμφιεσμένοι σε μασκαράδες επιτέθηκαν με μολότοφ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.
Φθορές προκλήθηκαν σε τζάμια και αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα εκεί και δεν αναφέρθηκαν άλλες ζημίες.

Οι μασκαράδες έφυγαν μετά την επίθεση και όλα έγιναν όπως έπρεπε για να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επιθέσεις. Άλλη μία είδηση «αυτοδημιούργητη» 

Νέες «έξυπνες» θεραπείες για την καρδιά

Φυσαλίδες, πλέγματα «ντυμένα» με «έξυπνα» φάρμακα ή με αντισώματα, ειδικά θερμόμετρα και αυτοεκπτυσσόμενες βαλβίδες επιστρατεύονται με επιτυχία στη μεγάλη μάχη κατά των καρδιοπαθειών. 

Μέθοδος εντοπισμού των επικίνδυνων για έμφραγμα αρτηριών με μικροφυσαλλίδες, νέα στεντ που εμποδίζουν την αθηρωματική πλάκα να σπάσει και να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο, καινούργιες φαρμακευτικές ουσίες που αποτρέπουν την επαναστένωση και τη θρόμβωση των αγγείων μετά το έμφραγμα, αντικατάσταση βαλβίδων της καρδιάς χωρίς εγχείρηση και εφαρμογή της αγγειοπλαστικής και σε ασθενείς με πολυαγγειακή νόσο (αντί για μπαϊπάς) είναι μερικά από τα τελευταία «θαύματα» της Επεμβατικής Καρδιολογίας. 

«Τα τελευταία χρόνια, η επεμβατική καρδιολογία έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά επιτεύγματα σε πολλούς τομείς», λέει ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης. «Η πρόοδος της επεμβατικής καρδιολογίας εστιάζεται κυρίως στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας. Οι νέες τεχνικές ανίχνευσης και απεικόνισής της (οπτική συνεκτική τομογραφία, ενδοστεφανιαία θερμογραφία, εικονική ιστολογία) αναπτύσσονται ταχύτατα και εφαρμόζονται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, δίνοντας πολύτιμη βοήθεια στους επεμβατικούς καρδιολόγους». 

Σταθεροποίηση της πλάκας 

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ειδικά στεντ (νάρθηκες, που τοποθετούνται μέσα στις αρτηρίες) για την αντιμετώπιση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας. Δηλαδή, της πλάκας που ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο. «Η σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας μπορεί να πραγματοποιηθεί και με φαρμακευτική αγωγή», εξηγεί ο κ. Στεφανάδης. «Με τη χρήση των στατινών μειώνεται το αθηρωματικό φορτίο στις στεφανιαίες αρτηρίες κατά 8%-9%». 

Για τον λόγο αυτόν, στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών εξελίχθηκε ένα νέο στεντ, που έχει στόχο τη μείωση των νέων αγγείων στην αθηρωματική πλάκα, με αποτέλεσμα την ελάττωση της φλεγμονής και την πρόληψη νέων εμφραγμάτων. 

«Το στεντ αυτό επενδύεται με τη φαρμακευτική ουσία μπεβασιζουμάμπη, η οποία αναστέλλει τη δημιουργία νεοαγγείων», εξηγεί ο καθηγητής. «Τα αποτελέσματα της χρήσης αυτού του στεντ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος, φαίνεται ότι η ουσία αυτή έχει πολύ μικρό ποσοστό επαναστένωσης (2%-3%), όπως όλα τα νέα στεντ, ενώ παράλληλα μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νεοαγγεία». 

Με αυτόν τον τρόπο, διατηρεί την αθηρωματική πλάκα σταθερή και προλαμβάνει νέα εμφράγματα.Τα έως σήμερα δεδομένα της μελέτης έχουν δείξει την ασφάλεια της χρήσης της ουσίας αυτής στον άνθρωπο. 

Στεντ τρίτης γενιάς 

Το ποσοστό της όψιμης θρόμβωσης είναι ένα γνωστό πρόβλημα των στεντ που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες. Τα στεντ αυτά αναστέλλουν με επιτυχία την επαναστένωση σε ποσοστά 5%-10%, αλλά το ποσοστό όψιμης- μετά το πρώτο εξάμηνο- θρόμβωσης (με ποσοστό θανάτων 40%-50%) αυξάνεται κατά 0,5% κάθε χρόνο συγκριτικά με τα μεταλλικά στεντ. 

«Αυτή η πολλές φορές θανατηφόρος επιπλοκή μπορεί να αντιμετωπιστεί με μακροχρόνια χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων (ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης)», λέει ο κ. Στεφανάδης. «Για να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης, η έρευνα εστίασε τόσο στη βελτίωση του σχεδιασμού των στεντ, όσο και στη χρήση άλλων, νεώτερων, φαρμακευτικών ουσιών για την επικάλυψη των στεντ. Μία από αυτές τις ουσίες είναι το everolimus». 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης (SΡΙRΙΤ ΙΙΙ), που πραγματοποιήθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, με το στεντ που εκλύει την ουσία everolimus η ανεπιθύμητη επαναστένωση συμβαίνει σε ποσοστό 1,3%. Οι θρομβώσεις που παρατηρήθηκαν έξι μήνες μετά την τοποθέτηση των νέου τύπου στεντ ήταν λιγότερες συγκριτικά με τα παλαιότερα δεδομένα. Συγκεκριμένα, 1 στους 200 ασθενείς με everolimus στεντ παρουσίασε όψιμη θρόμβωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα παλαιότερα επικεκαλυμμένα με φάρμακο στεντ ήταν 1 στους 85 ασθενείς. 

«Το zotarolimus είναι μια άλλη ουσία, η οποία τοποθετείται σε έναν άλλον τύπο στεντ», μας πληροφορεί ο κ. Στεφανάδης. «Ύστερα από μελέτη τριών χρόνων, διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει μηδαμινά ποσοστά θρόμβωσης του στεντ, που φτάνουν το 0,5% ανά έτος- αποτελέσματα πολύ ενθαρρυντικά για την περαιτέρω χρήση των νέων στεντ σε μεγάλο αριθμό ασθενών». 

Επίσης, στον ίδιο τομέα αναπτύχθηκε ένα εναλλακτικού τύπου στεντ, το Genous R, χωρίς επικάλυψη με φάρμακο. «Το στεντ αυτό περιέχει έναν τύπο αντισώματος, που προσελκύει και εγκλωβίζει τα πρόδρομα ενδοθηλιακά κύτταρα, που κυκλοφορούν στο αίμα», περιγράφει ο κ. Στεφανάδης. «Τα κύτταρα αυτά δημιουργούν ένα προστατευτικό "τείχος" στο εσωτερικό της αρτηρίας όπου τοποθετείται το στεντ», περιγράφει ο κ. Στεφανάδης. «Επιταχύνουν την επούλωση της εσωτερικής επιφάνειας του αγγείου, εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων και κατά συνέπεια νέων εμφραγμάτων». 

Φυσαλλίδες κατά του εμφράγματος 

Oι μεγάλες στενώσεις των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη απόφραξη του αγγείου, αλλά σπανίως μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, κυρίως λόγω του πυκνού παράπλευρου δικτύου που έχει ήδη αναπτυχθεί από τον οργανισμό. 

«Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μιας αθηρωματικής πλάκας, αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ευάλωτη και να ακολουθήσει ρήξη ή διάβρωσή της, προκαλώντας οξύ στεφανιαίο σύνδρομο» εξηγεί ο κ. Στεφανάδης. 

«Από τον μεγάλο αριθμό αθηρωματικών πλακών που υπάρχουν στις στεφανιαίες αρτηρίες, ένας μικρός αριθμός- για λόγους οι οποίοι δεν είναι διευκρινισμένοι απολύτως- θα υποστεί ρήξη ή διάβρωση. Οι αθηρωματικές πλάκες που είναι πιο ευάλωτες να ραγούν, είναι συνήθως μη αποφρακτικές και χαρακτηρίζονται από λεπτή ινώδη κάψα, λιπώδη πυρήνα, καθώς και άφθονα μακροφάγα και άλλα φλεγμονώδη κύτταρα». 

Για την ανίχνευση αυτών των μορφολογικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι, που περιλαμβάνουν την ενδοστεφανιαία θερμομέτρηση, την οπτική συνεκτική τομογραφία (ΟCΤ) και την εικονική ιστολογία (VΗ). «Ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών αυξάνει τη διαγνωστική δυνατότητα για την εύρεση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών, με απώτερο στόχο τη μείωση του ποσοστού των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και της θνητότητας της στεφανιαίας νόσου», λέει ο καθηγητής. 

Από μελέτες της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών φαίνεται ότι αθηρωματικές πλάκες με αυξημένη θερμοκρασία (> 0.10 C) και πολύ λεπτή κάψα που καλύπτει την αθηρωματική πλάκα (< 60-70 μm) παθαίνουν λήξη σε μεγάλο ποσοστό και προκαλούν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης, έχει πρόσφατα διαπιστωθεί ότι το 70%-80% των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. 

«Η ανίχνευση και η αντιμετώπιση της νεοαγγειογένεσης αποτελεί ένα νέο και ελπιδοφόρο πεδίο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου», υπογραμμίζει ο κ. Στεφανάδης. «Η αυξημένη νεοαγγείωση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της επικίνδυνης αθηρωματικής πλάκας. Τα νέα αυτά αγγεία (vasa vasorum) στις αθηρωματικές πλάκες αυξάνονται κατά 50-60 φορές σε σχέση με το φυσιολογικό αγγειακό τοίχωμα, τροφοδοτούν την αθηρωματική πλάκα με φλεγμονώδη στοιχεία και την καθιστούν πιο ευάλωτη στη ρήξη και επομένως στην πρόκληση οξέος εμφράγματος». 

Για την ανίχνευση αυτών των νέων αγγείων αναπτύχθηκε από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στις ΗΠΑ, μια τεχνική που βασίζεται στη χρήση μικροφυσαλλίδων. Αυτές εισέρχονται στα νέα μικρά αγγεία και γίνονται ευδιάκριτες με το ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες για αναγνώριση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών. 

Αγγειοπλαστική αντί μπαϊπάς στην πολυαγγειακή νόσο 

Οι πάσχοντες από πολυαγγειακή νόσο είναι μια κατηγορία ασθενών που έως σήμερα αντιμετωπίζονταν χειρουργικά. «Η ταχεία εξέλιξη της επεμβατικής καρδιολογίας και η βελτίωση των τεχνικών καθώς και της ποιότητας των στεντ οδηγούν με βεβαιότητα στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας του χειρουργείου ανοικτής καρδιάς γι΄ αυτή την κατηγορία των ασθενών», λέει ο κ. Στεφανάδης. 

Στη μελέτη Syntax, Ευρωπαίοι ερευνητές συνέκριναν τις επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς με την αγγειοπλαστική σε δείγμα περισσότερων των 2.000 ασθενών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το ποσοστό των ασθενών που υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση σε διάστημα ενός έτους ήταν 14% για τους ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αγγειοπλαστική, έναντι 6% αυτών που έκαναν ανοικτό χειρουργείο. Η συχνότητα θανάτου ένα χρόνο μετά την επέμβαση ήταν ίδια και στις δύο ομάδες (7,7% στην ομάδα του μπαϊπάς και 7,6% στην ομάδα της αγγειοπλαστικής). 

Για μια συγκεκριμένη υποομάδα ασθενών, αυτών με νόσο στελέχους και νόσο ενός αγγείου, τα αποτελέσματα ήταν ίδια, τόσο ως προς τη θνησιμότητα όσο και ως προς την ανάγκη δεύτερης επέμβασης στο διάστημα αυτό. 

Διαδερμική εμφύτευση βαλβίδων

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι η πιο κοινή βαλβιδική πάθηση στις Δυτικές χώρες. Η επίπτωσή της στον γενικό πληθυσμό αυξάνεται, καθώς πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο. Η αύξηση του μέσου όρου επιβίωσης και του αριθμού των ηλικιωμένων στον δυτικό κόσμο οδηγούν αναπόφευκτα και στην αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από αυτήν τη βαλβιδοπάθεια. 

Η βαλβιδική αντικατάσταση ενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής. «Εν τούτοις, έχει καταγραφεί ότι το 33% των ασθενών με σοβαρού βαθμού στένωση της αορτικής βαλβίδας δεν χειρουργούνται, λόγω υψηλού χειρουργικού κινδύνου λόγω ηλικίας, προηγούμενης καρδιακής επέμβασης και άλλων καρδιαγγειακών και συστηματικών παθολογικών καταστάσεων που συνυπάρχουν συχνά στους ηλικιωμένους», υπογραμμίζει ο κ. Στεφανάδης. 

Έχει αποδειχθεί ότι, παρά τον υψηλό χειρουργικό κίνδυνο, οι ασθενείς άνω των 80 ετών μειώνουν τον κίνδυνο για την υγεία τους ύστερα από επέμβαση βαλβίδας, συγκριτικά με τη φαρμακευτική θεραπεία. Στις ΗΠΑ, υποβάλλονται κάθε χρόνο σε χειρουργική επέμβαση για στένωση της αορτικής βαλβίδας περίπου 70.000 ασθενείς, ενώ ο αριθμός αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 5%.

Τη λύση σε αυτήν την κατηγορία των ασθενών, που δεν είναι να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία, έρχεται να δώσει η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Οι περισσότερες διαδερμικές εμφυτεύσεις έχουν γίνει σε ασθενείς στο Βανκούβερ του Καναδά και στη Ρουέν της Γαλλίας. Οι πρώτες επεμβάσεις έγιναν σε ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου, που δεν είχαν άλλη επιλογή από τη διαδερμική εμφύτευση των βαλβίδων. Οι πρώτες αυτές σειρές ασθενών έδειξαν ότι τεχνικά είναι δυνατή η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Κατόπιν, οι ερευνητές προχώρησαν και σε ασθενείς μικρότερου κινδύνου. Έως σήμερα, έχουν εμφυτευθεί με επιτυχία πάνω από 200 βαλβίδες παγκοσμίως. 

«Στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν μέχρι σήμερα αντικατασταθεί διαδερμικά με απόλυτη επιτυχία περισσότερες από 10 αορτικές βαλβίδες, με τη χρήση της βαλβίδας core valve», λέει ο κ. Στεφανάδης. «Η βαλβίδα αυτού του τύπου είναι μια αυτοεκπτυσσόμενη βαλβίδα, η οποία έχει τη μορφή στεντ και η οποία προωθείται διαδερμικά στη θέση της στενωμένης αορτικής βαλβίδας. Τα αποτελέσματα είναι μέχρι σήμερα ενθαρρυντικά». 

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, πολλοί ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδας που δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, θα θεραπευθούν. Οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν και την πλήρη αντικατάσταση της χειρουργικής επέμβασης από τη διαδερμική αντικατάσταση των αορτικών βαλβίδων. 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

























Πώς να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας με ένα απλό Φρούτο.

Οι φραγμένες αρτηρίες είναι ένας από τους κυριότερους κινδύνους για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.

Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες, ισχυρές, ελαστικές και καθαρές από οποιεσδήποτε αποθέσεις και το αίμα ρέει ανάμεσά τους εύκολα. Ωστόσο με την ηλικία σχηματίζονται στα εσωτερικά τοιχώματά τους, αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης, κυτταρικών αποβλήτων και ασβεστίου, που μειώνει την τη ροή του αίματος ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εμποδίζει εντελώς.
Δείτε ποιες είναι οι 10 «μαγικές» τροφές, που καθαρίζουν τις αρτηρίες μας:
Σκόρδο
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Preventive Medicine», το σκόρδο εμποδίζει την αποτιτάνωση στεφανιαίων αρτηριών λόγω της εναπόθεσης ασβεστίου. Επίσης, σύμφωνα με άλλη μελέτη, μειώνει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας έως και κατά 40%.
Σταφύλια και μούρα
Τα φλαβονοειδή που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, που προκαλεί το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.
Μήλα
Περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που μειώνει τη χοληστερόλη, πιθανότατα παρεμβαίνοντας με την εντερική απορρόφηση των χολικών οξέων, η οποία αναγκάζει το συκώτι να χρησιμοποιήσει τη χοληστερόλης στην κυκλοφορία για να δημιουργήσει περισσότερη χολή.
Σπανάκι
Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές το οποίο προλαμβάνει τη συσσώρευση χοληστερόλης από τα τοιχώματα των αρτηριών.
Λιπαρά ψάρια

Λόγω των Ω-3 λιπαρών οξέων προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων και την οξείδωση της χοληστερόλης, ενώ μπλοκάρουν τη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες.
Ελαιόλαδο
Σύμφωνα με μελέτη τα μόρια της κακής χοληστερόλης, όταν αναμιγνύονται με μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, οξειδώνονται δυσκολότερα, με αποτέλεσμα να μην προσκολλώνται στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας πλάκα.
Ντομάτες
Είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική ουσία «λυκοπένιο», που συμβάλει στην πρόληψη σκλήρυνσης των αρτηριών ή αθηροσκλήρωση.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ευαίσθητων επιθηλιακών κύτταρων των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.
Ρόδια
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τη σκλήρυνση των αρτηριών, μειώνοντας τη βλάβη τους, και αντιστρέφοντας την εξέλιξη αυτού του φαινομένου.

 Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέρον από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πήγη στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.



GREXIT ψηφίζουν οι Έλληνες.

Μια νέα δημοσκόπηση εξακολουθεί και δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν αλλαγές στα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Ωστόσο, η έκπληξη είναι στα ποσοστά των πολιτών που ουσιαστικά ζητούν ρήξη με τους δανειστές ακόμα κι αν αυτό σημαίνει δραχμή.

 Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας MRB για λογαριασμό του Star αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι πολίτες σε ποσοστό 54,8% απαντούν πως η κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ακόμα κι αν έρθει σε ρήξη μαζί τους, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.

Αντίθετα, το 32,2% των πολιτών ζητά από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τα μέτρα των δανειστών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ρήξης και να κλείσει η αξιολόγηση.

Deloitte: Τοξικά δάνεια 200 δισ. ευρώ θα πουλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το 2017


Διπλασιασμό των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη αναμένει φέτος η εταιρεία Deloitte, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Οι πωλήσεις μπορεί να φθάσουν τα 200 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2017, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις λίγο μεγαλύτερες των 100 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν το 2016, σημειώνει η Deloitte, που συμβουλεύει τράπεζες και επενδυτές για συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL).

O ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας επιβαρύνεται από τοξικά δάνεια άνω του 1 τρισ. ευρώ, τα οποία δυσκολεύεται να παραβλέψει μετά την κρίση στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πέρυσι νέα μέτρα για να ενθαρρύνει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει προτείνει τη δημιουργία μίας «κακής» τράπεζας (bad bank) που θα αγοράζει τα δάνεια αυτά με κρατική στήριξη.

Οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση να προωθήσουν συγκεκριμένα σχέδια, δήλωσε ο Ντέιβιντ Έντμοντς, εταίρος στη Deloitte. «Ο πρώτος προωθητικός παράγοντας είναι ότι η ΕΚΤ εστιάζει πολύ φέτος στα επίπεδα των NPL», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι ορατή μία σειρά συμφωνιών ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Η Ιταλία αναμένεται να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στις πωλήσεις δανείων, καθώς από τις συναλλαγές που ήταν σε εξέλιξη στο τέλος του 2016, αυτές των ιταλικών τραπεζών αφορούσαν σε ένα ποσό 40 δισ. δολαρίων. Η δραστηριότητα έχει αυξηθεί στην Pillarstone, μία πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας συμμετοχών KKR, η οποία αναλαμβάνει κόκκινα δάνεια και προσπαθεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

«Υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση φέτος από ότι πέρυσι. Οι τράπεζες στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν σοβαρούς στόχους για τα NPL και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους και είναι αποφασισμένες να τους επιτύχουν και αυτό αλλάζει πράγματι τη συμπεριφορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Ντάβισον.

Η διαφορά μεταξύ των προσδοκιών για τις τιμές των αγοραστών και των πωλητών των δανείων είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων.

Οι τράπεζες πωλούν κατά κανόνα τα προβληματικά δάνειά τους σε εταιρείες συμμετοχών, ενώ στην Ιρλανδία και την Ισπανία μεταφέρθηκαν δάνεια σε «κακές» τράπεζες. Σε ομιλία που έκανε αυτό τον μήνα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι ένας πανευρωπαϊκός διαχειριστής ενεργητικού για τα κόκκινα δάνεια «θα ήταν μία καλοδεχούμενη πρωτοβουλία» και «θα διευκόλυνε την άντληση χρηματοδότησης από ιδιώτες στην αγορά», αλλά αναγνώρισε ότι θα υπήρχαν δυσκολίες.

Η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων, δηλαδή το πακετάρισμα και η πώλησή τους ως ομόλογα, θα μπορούσε «να είναι συμπληρωματική στις απευθείας πωλήσεις NPL», πρόσθεσε. Στην Ιταλία, έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο τιτλοποίησης κόκκινων δανείων με κρατική στήριξη, αν και δεν έχει δοκιμασθεί ακόμη σε μεγάλη κλίμακα.

Ορισμένες από τις λύσεις που έχουν προταθεί για τα NPL αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά. Χθες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, δημοσίευσε μία έκθεση που ανέφερε ότι μία ευρωπαϊκή «κακή» τράπεζα θα αντιμετώπιζε «σημαντικά εμπόδια», αν και μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική για τις χώρες με μεγάλο όγκο NPLs. Η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού διαχειριστή θα ήταν «απίθανη βραχυπρόθεσμα», σημείωσε ο οίκος, προσθέτοντας ότι «κάθε κίνηση προς την κατεύθυνσης της αμοιβαιοποίησης των κινδύνων στην Ευρωζώνη θα ήταν πολιτικά δύσκολη, ιδιαίτερα στη Γερμανία».

Πηγή: AΠΕ- ΜΠΕ

Η ασυνήθιστη δήλωση της Μέρκελ: Υπάρχει ένα πρόβλημα με το ευρώ


Μία ασυνήθιστη τοποθέτηση έκανε η Ανγκελα Μέρκελ, όταν έκανε λόγο για πρόβλημα με την αξία του ευρώ, αναφερόμενη στην πολιτική της ΕΚΤ.
«Εχουμε βεβαίως αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη ένα πρόβλημα με την αξία του ευρώ», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Η ΕΚΤ έχει μια νομισματική πολιτική που δεν βασίζεται στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον προσαρμοσμένη σε χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή τη Σλοβακία. Αν εξακολουθούσαμε να έχουμε το γερμανικό μάρκο, θα είχε ασφαλώς διαφορετική αξία απ' ό,τι έχει αυτή τη στιγμή το ευρώ. Ομως πρόκειται για μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική επί της οποίας δεν έχω καμιά επιρροή ως Γερμανίδα καγκελάριος», πρόσθεσε η Μέρκελ.
Ανάμεσα σε αυτούς που άκουσαν τα παραπάνω σχόλιά της ήταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ενώ η δήλωσή της αυτή ήρθε μετά από τις αμερικανικές επικρίσεις ότι η Γερμανία επωφελείται από ένα «καταφανώς υποτιμημένο» ευρώ.

Πηγή:iefimerida.gr




Η διαπραγμάτευση δεν είναι πια θρίλερ, αλλά ταινία τρόμου: Η πραγματική επιδίωξη του Σόιμπλε

Η επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου Μοσκοβισί έδειξε δύο πράγματα: πρώτον, ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών παραμένει πιθανό ενδεχόμενο στο eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και δεύτερον, ότι υπάρχουν δυνάμεις που αντιτάσσονται στην επιβολή του γερμανικού μοντέλου. 




Η «συμμαχία της λογικής», όπως την κατονόμασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον Επίτροπο επί των Οικονομικών, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η ακαμψία του κ. Σόιμπλε μπορεί να οδηγήσει στο «ατύχημα» που θα εκτροχιάσει τις αγορές. Διότι, δεν είναι μόνο οι «φούσκες» της Ιταλίας και της Πορτογαλίας που δοκιμάζονται, αλλά είναι και η ίδια η ευρωζώνη που έχει εισέλθει σε φάση αμφίσημων πολιτικών εκκρεμοτήτων. 

Η ατάκα του Ντάιζελμπλουμ «όσοι μιλούν για Grexit δεν ξέρουν τι σημαίνει» δεν ήταν απειλή μόνο προς την ελληνική πλευρά, αλλά  προς όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους που πήραν θάρρος από τη μόχλευση της διάλυσης της ευρωζώνης που επιχειρεί το περιβάλλον Τραμπ.


Όλοι είναι εναντίον όλων… και μεταξύ τους. Κι αυτό φάνηκε με τη διαρροή της έκθεσης του κορυφαίου οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ  με την οποία προειδοποιούσε τον Τόμσεν ήδη από το 2010 πως οι παραδοχές του πρώτου Μνημονίου ήταν μη ρεαλιστικές και θα οδηγούσαν σε βαθιά ύφεση. Έτσι χθες, ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε να βάζει νερό στο κρασί του σε ότι αφορά την αυστηρότητα της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και μάλλον θα υποχρεωθεί να κάνει διορθωτική επικαιροποίηση, εφόσον εγκρίνει τα στοιχεία του 2016 η Eurostat. Όλοι παίζουν τα παιγνίδια τους πάνω στο ελληνικό γήπεδο εξυπηρετώντας δεύτερους, αν όχι ύποπτους σκοπούς. Αυτό ίσως να μπόρεσε να το αντιληφθεί και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τις επαφές που είχε στο Βερολίνο.

Η πρόσφατη συνάντηση Σόιμπλε – Τόμσεν, δεδομένων όσων ακολούθησαν από πλευράς ζυμώσεων και προτάσεων τις τελευταίες ημέρες, μοιάζουν με συμφωνία μεταξύ τους να οδηγηθεί η δεύτερη αξιολόγηση σε δήθεν μετωπική σύγκρουση  ΔΝΤ-ΕΕ και να αποχωρήσει το  Ταμείο από το πρόγραμμα,  έτσι ώστε να τιναχτεί το ελληνικό πρόγραμμα στον αέρα και να πάψει να υπάρχει, όπως έχει δηλώσει ο Γερμανός υπουργός. Ο Γερούν Ντάιλεμπλουμ το έκανε πιο δραματικό «η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ», γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και στις Βρυξέλλες. Κοινοτικός αξιωματούχος είπε χθες σε συνομιλία που είχαμε μαζί του πως «αυτό δεν είναι πια θρίλερ, αλλά ταινία τρόμου». 


Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμίσουμε ότι η Αθήνα έχει πρόσφατα διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να φύγει σε καμία περίπτωση οικειοθελώς από το ευρώ και την ΕΕ (ΣΣ: το είπε και με τον δικό του τρόπο και ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο, «η Ελλάδα ανήκει στον σκληρό πυρήνα»). Κάτι τέτοιο αλλάζει το παιγνίδι, διότι η αποπομπή που νομικά δεν υπάρχει και μπορεί να γίνει μόνο με «εξώθηση σε χρεοκοπία», θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για το Βερολίνο, ενώ ενδέχεται να μπει σε ουσιαστική αμφισβήτηση ολόκληρο το κανονιστικό πλαίσιο της ευρωζώνης καθώς σε τέτοια περίπτωση εγείρονται ελληνικές αξιώσεις νομικά βάσιμες. 

Ο κ. Σόιμπλε έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φύγει από το ευρώ, γι΄ αυτό και υποχώρησε στο σενάριο του 4ου μνημονίου, ούτως ώστε να διασώσει το κύρος της γερμανικής ισχύος και την υποταγή στους κανόνες της. Αυτό επιδιώκει με το σχέδιο για τον τερματισμό του ελληνικού προγράμματος για τεχνικούς λόγους, δηλαδή με τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ που ούτως ή άλλως δεν συμμετέχει από το καλοκαίρι του 2014 χρηματοδοτικά. Επίσης επιδιώκεται η στέρηση της συμμετοχής στο QE. 


Το σχέδιο Σόιμπλε έχει συνειδητοποιηθεί από την Κομισιόν που προσπαθεί να κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Οι ρόλοι άλλαξαν, η υποκρισία περισσεύει. Το σχέδιο  συναντά πέρα από τις επίσημες και ανεπίσημες αντιδράσεις των υπολοίπων και τον χρησμό της ΕΚΤ ότι η επαναφορά της συζήτησης για Grexit προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές και έντονους προβληματισμούς για τις συνέπειες μιας εξώθησης της Ελλάδας σε αποχώρηση, καθώς αυτή θα ερμηνευτεί ως πλήρη αποτυχία τόσο του ευρώ, όσο και των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης, γεγονός που μπορεί να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η βάση του σχεδίου Σόιμπλε στηρίζεται σε αυτό που συχνά επαναλαμβάνει, ότι δηλαδή, η Συνθήκη της Λισαβόνας απαγορεύει το κούρεμα χρέους και ότι για να γίνει αυτό πρέπει η χώρα να αποχωρήσει και από την ΕΕ. Αν λοιπόν το σχέδιο είναι να μπει η Ελλάδα σε 4ο μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ, το μεν Ταμείο φεύγει από την Ευρώπη και σώζει τις «αρχές» του και το όποιο κύρος του έχει απομείνει (και εξοφλείται από τον ESM), η δε Γερμανία αποφεύγει το «κούρεμα» του χρέους και -ως μονοπώλιο ρευστότητας- μπορεί να επιβάλει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου το 4ο Μνημόνιο ως έσχατος δανειστής και διασώστης. 



Υπενθυμίζεται εδώ η πρόσφατη  γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα νέα απόφαση του κοινοβουλίου, εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ερμηνευθεί η πρόσφατη «φιλελληνική» τοποθέτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι που είπε πως «δεν υπάρχει κάποια οικονομική ή πολιτική λογική που επιβάλλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα… Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Ευρώπη θα το λύσει». Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ερμηνευτεί και η θέση που διατύπωσε στα μέσα Ιανουαρίου ο κ. Σόιμπλε σύμφωνα με την οποία τη δουλειά του ΔΝΤ θα μπορούσε να διεκπεραιώσει ο ESM.

Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM είπε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές, πρέπει να μπει στο πρόγραμμα QE της πιστωτικής χαλάρωσης, αλλιώς θα υπάρξει κίνδυνος για 4ο μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι για να αποδεχθεί ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος η ΕΚΤ και να βάλει τη χώρα στο QE, τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά πρέπει να είναι κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ. Εξ ου και η παρότρυνση της ΕΚΤ κατά τις συζητήσεις να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2021 στο 2-2,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, μισά πριν το 2018 και μισά μετά, αλλά θεσμοθετημένα τώρα. 


Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει εξ αρχής λύση-πακέτο, δηλαδή, με ρητή δέσμευση για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα, αλλά και με μέτρα κοινωνικά και πολιτικά αποδεκτά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, βεβαίως, για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Στο πακέτο όμως δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο για βιώσιμη ρύθμιση του χρέους, αλλά μόνο η προκαταβολική νομοθέτηση της μείωσης αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ και συντάξεων, καθώς και η απελευθέρωση των απολύσεων. Κι μάλιστα χωρίς ρήτρα ακύρωσης. 

Όλα αυτά προκαλούν την έντονη δυσφορία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στους πιστωτές, καθώς ξέρουν -όπως προσφάτως τους διαβεβαίωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιαν. Στουρνάρας- ότι έχει ήδη υλοποιηθεί το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πρωτοφανές επίπεδο του 16% του ΑΕΠ, το οποίο μάλιστα οδήγησε στην φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. 

Ταυτόχρονα, είναι εδραιωμένη πλέον η πεποίθηση στους πολίτες ότι το χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο (highly unsustainable, όπως λέει και το ΔΝΤ) και ότι απαιτείται ουσιαστική αναδιάρθρωση των όρων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα. Η αίσθηση πως η χώρα παραμένει σε αδιέξοδο μετά από εφτά χρόνια μνημονίων θέτει σε δοκιμασία τη λογική των πολιτών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εκτός και αν συμβεί το απρόσμενο σενάριο του Cuardian, σύμφωνα με το οποίο η καγκελάριος Μέρκελ θα αποπέμψει τον κ. Σόιμπλε από την κυβέρνησή της για να βάλει έναν πιο γοητευτικό στη θέση του, ούτως ώστε να την βοηθήσει στην επανεκλογή της…