Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Η Τουρκία έχτισε τείχος 290 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία

Το δικό της τείχος της ντροπής ολοκληρώνει σταδιακά η Τουρκία.
Το τείχος που έστησε η γειτονική μας χώρα κατά μήκους των συνόρων της με τη Συρία έχει μήκος 290 χιλιομέτρων, ενώ έχει προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον το τείχος αυτό να φτάσει στα 511 χιλιόμετρα συνολικά.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές το τείχος αυτό κατασκευάσθηκε "για λόγους ασφαλείας". Αποτελείται από τσιμεντένια μπλοκ πάχους δυο μέτρων, είναι ύψους τριών μέτρων και στην κορυφή υπάρχουν συρματοπλέγματα με ξυράφια. Παράλληλα με το τείχος υλοποιείται και κατασκευή δρόμου για να υλοποιούνται οι περιπολίες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο τρόπος κατασκευής του επιτρέπει μάλιστα τη μεταφορά του σε άλλο μέρος "εφόσον αυτό χρειαστεί", όπως ανέφεραν οι τουρκικές αρχές.
Όπως δημοσιεύει η αγγλική έκδοση της Deutsche Welle, σύμφωνα με τον Ergün Turan, επικεφαλής της κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας ΤΟΚΙ που υλοποιεί το έργο σε συνεργασία με τα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών, το τείχος εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων στις επαρχίες Χατάι, Κιλίς, Σανλιούρφα, Μαρντίν, Σιρνάκ και Γκαζιαντέπ.
Αντιδράσεις για το τείχος έχουν ξεσπάσει από Κούρδους της συριακής επαρχίας Αφτίν οι οποίοι καταγγέλλουν πως οι Τούρκοι προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αποκόψουν το κουρδικό έθνος στα δύο με πρόσχημα λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, ο τουρκικός στρατός επενέβη για να διαλύσει τους Κούρδους διαδηλωτές.
Η Τουρκία έχει σύνορα σχεδόν 900 χιλιομέτρων με τη Συρία. Η κατασκευή του τείχους που ξεκίνησε το 2014 καταγγέλλεται από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τις επιπτώσεις του τείχους για τη ζωή των προσφύγων, ενώ θεωρείται ότι με αυτό θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, από τον "δρόμο της Τουρκίας". Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία συνεχίζονται κανονικά.
Σημειώνεται πως έχουν αυξηθεί δραματικά οι ροές των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη από τον δρόμο της Μεσογείου.

Ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία ξεκίνησε την κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Σερβία, ενέργεια που πιθανότατα θα επιτείνει τις επικρίσεις από εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ. Όμως αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν δυσαρέσκεια για ορισμένες από τις πρακτικές της Βουδαπέστης. Μάλιστα σήμερα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία. Ο Όρμπαν είναι επίσης ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Η Ουγγαρία είχε ανεγείρει από το 2015 έναν φράχτη από συρματόπλεγμα, αποκλείοντας την πρόσβαση για τη Γερμανία, τη χώρα όπου κατευθύνονταν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες την εποχή εκείνη. Μολονότι η πίεση στα σύνορά της πλέον δεν συγκρίνονται με εκείνη της προσφυγικής κρίσης του 2015, οι συνοριοφύλακες εμποδίζουν ακόμη εκατοντάδες ανθρώπους να περάσουν στη χώρα και οδηγούν πίσω στη Σερβία δεκάδες μετανάστες που καταφέρνουν τα μπουν στο ουγγρικό έδαφος.
Κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Κελέμπια έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πάσσαλοι που θα στηρίξουν τον δεύτερο φράχτη. Ο Γιάνος Λάζαρ, ο προσωπάρχης του Όρμπαν, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 38 δισεκατομμύρια φιορίνια (130 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή του φράχτη και για τη δημιουργία καταυλισμών για τους μετανάστες.
Προς το παρόν ο δεύτερος φράκτης θα εκτείνεται μόνο κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Θα στηθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Προκαταρκτική εξέταση για έξι κακουργήματα

Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει πλέον η υπόθεση της ΑΕΠΙ, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση ενός πορίσματος-φωτιά που αποκάλυψε ένα πάρτι εκατομμυρίων, το οποίο είχε στηθεί σε βάρος των δημιουργών αλλά και των χρηστών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, στην υπηρεσία υπήρχε «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ μόνο σε 4 χρόνια. Μία από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης που σοκάρουν είναι, ενδεικτικά, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μηνιαίο μισθό 52.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά μισθός συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τις 466.256 ευρώ τον χρόνο!
Με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, το συγκεκριμένο πόρισμα αποστέλλεται στον εισαγγελέα για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, είναι εμφανές ότι χωρίς την παρέμβαση Εισαγγελέα ο έλεγχος στην ΑΕΠΙ δεν θα γινόταν ποτέ.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αφού έλαβε γνώση της αναφοράς του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν.2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και της προσπάθειας μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο, σχημάτισε αυτοτελή δικογραφία και στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε την ΔΟΥ Φ.Α.Ε Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015 με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.
Παράλληλα, η άρνηση της ΑΕΠΙ να υποστεί το διαχειριστικό έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού κάμφθηκε μόνο μετά την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που ζήτησε την συνδρομή της Αστυνομίας για τη διεξαγωγή του ελέγχου και διέταξε την τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας σε περίπτωση οιασδήποτε παρεμπόδισης ή δυσχέρανσής του .
Μετά και την κοινοποίηση του πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει τις εξής αξιόποινες πράξεις:
1) Συγκρότηση και ένταξη σε Εγκληματική Οργάνωση (κακούργημα)
2) Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης (κακούργημα)
3) Υπεξαίρεση κατ’εξακολούθηση από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας (κακούργημα)
4) Απιστία κατ’εξακολούθηση από κοινού (κακούργημα),
5) Φοροδιαφυγή δια της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων (κακούργημα)
6)Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ’εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
7)Παραβάσεις του Ν.2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιρειών»(πλημμέλημα)

ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ: Η Τουρκία στην νέα τάξη πραγμάτων

Με βασικό θέμα συζήτησης τη θέση της Τουρκίας στη νέα παγκόσμια τάξη, αλλά και την αλλαγή πλεύσης στις ΗΠΑ λόγω εκλογής του Τραμπ, συνήλθε στις 17- 19 Φεβρουαρίου στο Μόναχο η Συνάντηση των μελών της Λέσχης Bilderberg.


Όπως ενημερώνει ο Ανδρέας Ρομπόπουλος,  η εισαγωγική έκθεση της Συνάντησης με τίτλο «Παίκτες», είχε τρία κεφάλαια:
1. ΗΠΑ: Τα ατού του Τραμπ
2. ΕΕ: Η διάλυση των Βρυξελλών
3. Τουρκία: To Πραξικόπημα και οι εξελίξεις

Αναλυτικά, όπως αποκαλύπτει ο κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος *
Κάθε χρόνο, συνήθως το τρίτο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη, διοργανώνεται στο Μόναχο η Συνάντηση Ασφαλείας Bilderberg. Μην ψάχνετε συνωμοσίες, όπως κρυφοί «εγκέφαλοι» που διαμορφώνουν το μέλλον του κόσμου. Οι συναντήσεις αυτές είναι δημόσιες και ουδείς από τους συμμετέχοντες, πρόεδροι κρατών, πρωθυπουργοί, κοινοβουλευτικοί, υπουργοί και έγκριτοι αναλυτές αναλώνουν το χρόνο τους σε φαντασιώσεις για το μέλλον.
Η Συνάντηση φέτος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17- 19 Φεβρουαρίου. Το έτος αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα. Στο επίκεντρο είναι η παγκόσμια αναστάτωση που προκαλεί η αλλαγή πλεύσης στις ΗΠΑ λόγω της εκλογής Τραμπ και το πού θα οδηγήσει αυτή.
Ο τίτλος της συνάντησης μπορεί να μεταφραστεί ως εξής: «Πέρα από την Αλήθεια – Πέρα από τη Δύση – Πέρα από τη τάξη».
Με λίγα λόγια βαδίζουμε σε μια διεθνή πραγματικότητα όπου η πολιτική θα καθορίζεται από την αντίληψη των πραγμάτων, αφού διερχόμαστε μια εποχή όπου αμφισβητείται το κύρος των γνωστών πολιτικών συστημάτων, μετά την επικράτηση της Δύσης.
Ποια είναι λοιπόν η θέση της Τουρκίας στο παγκόσμιο αυτό στερέωμα; Απομακρύνεται από το επίκεντρο; Μάλλον όχι.
Η εισαγωγική έκθεση της Συνάντησης με τίτλο «Παίκτες», είχε τρία κεφάλαια:
1. ΗΠΑ: Τα ατού του Τραμπ
2. ΕΕ: Η διάλυση των Βρυξελλών
3. Τουρκία: To Πραξικόπημα και οι εξελίξεις

Στις συνεδρίες της πρώτης μέρας σε ξεχωριστά πάνελ εξετάστηκε μόνο η Γερμανία και η Τουρκία για τον ρόλο τους στον στενό γεωγραφικό τους χώρο.
Μάλιστα ο πρώην επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, που μίλησε στο πάνελ της Τουρκίας, προβάλλει τη θέση ότι ο ρόλος της Τουρκίας ενισχύεται περεταίρω. (Μάλιστα από την ομιλία αυτή προέκυψε και το σκληρό παζάρι που έχει ξεκινήσει μεταξύ Τραμπ και κατεστημένου των Ηνωμένων Πολιτειών). Στην συνεδρία αυτή ήταν ομιλητής και ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας Φικρί Ισίκ.
Την επομένη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάκι Πενς και ο γενικός επιτελάρχης της Τουρκίας με τον αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Τζόζεφ Ντάνφορντ στη βάση Ιντζιρλίκ. Το θέμα φυσικά ήταν η Συρία, το ΙΣΙΣ και οι Κούρδοι της Συρίας.
Το ότι όμως η Τουρκία είναι στο επίκεντρο δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς για την Άγκυρα.
Για παράδειγμα, ο Ντέιβιντ Πετρέους, μιλώντας στο εν λόγω πάνελ, είπε ότι «η 15η Ιουλίου είναι 11η Σεπτεμβρίου της Τουρκίας», αλλά η επικρίσεις για αποδυνάμωση των αξιών του κράτους δικαίου μετά το πραξικόπημα και ότι έχουν ξεφύγει οι πολυάριθμες συλλήψεις, όπως και τα σχόλια ότι στον αγώνα κατά του PKK ο διάλογος στο Κουρδικό είναι απαραίτητος, δεν λείπουν.
Η ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ και η άμεση έναρξη δράσης, όπως σε όλα, αλλάζει και τις ισορροπίες ασφαλείας.
Η Τουρκία θα έχει σημαντική θέση μέσα στο νέο γίγνεσθαι. Όπως όμως τονίζουν και έγκυροι αναλυτές στην Τουρκία, «το αν αυτή η θέση θα της παρέχει ισχύ και αποτελεσματικότητα, μάλλον θα εξαρτηθεί περισσότερο από την εξέλιξη της δημοκρατίας της παρά από τη στρατιωτική της δύναμη».
Η αύξηση της ισχύος της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη του επιπέδου των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της πλουραλιστικής δημοκρατίας, σύμφωνα με πολλούς ομιλητές στο Μόναχο. Για αυτούς τους λόγους, στο Μόναχο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι μεταξύ των δέκα παγκόσμιων απειλών ασφαλείας που διατυπώθηκαν στο Μόναχο δεν υπάρχει αναφορά στην στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ,αλλά στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο κίνδυνος να παγώσουν για πολιτικούς λόγους οι μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες, όπως η Ινδία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και η Τουρκία.
Στην 8η θέση αναφέρεται ειδικά η Τουρκία και ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αυξήσει την ισχύ του στην καθημερινότητα μέσα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ότι με το δημοψήφισμα «θα την επισημοποιήσει». Μάλιστα προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας, αλλά δύναται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Τουρκίας, ΕΕ και γειτονικών της χωρών.
Τις ίδιες μέρες που ήταν σε εξέλιξη η Συνάντηση Bilderberg ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη για τους πραξικοπηματίες που έκαναν την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ταγίπ Ερντογάν στην Μαρμαρίδα. Οι κατηγορούμενοι είναι 47, από τους οποίους οι τρεις καταζητούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο από τους τρεις καταζητούμενους, είναι αυτοί που στις 15 Φεβρουαρίου κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα και παραδόθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην Ορεστιάδα και ζήτησαν άσυλο. Μια ακόμη δηλαδή εστία εντάσεων με τη γειτονική χώρα.
Στις πρώτες δυο συνεδρίες του δικαστηρίου κάποιοι από τους κατηγορούμενους αρνήθηκαν την πρώτη τους κατάθεση, ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν πως στόχος τους ήταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως κατέθεσαν στο δικαστήριο τους είχαν πει ότι επρόκειτο για μυστική αποστολή κατά τρομοκρατών. Έμαθαν δε για το πραξικόπημα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Παράλληλα ο Πρόεδρος Ερντογάν την παραμονή της έναρξης της επίσημης εκστρατείας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέφερε και πάλι επιτακτικά το θέμα της θανατικής ποινής θέτοντας και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος:
«Εγώ πιστεύω ότι το αίτημα για θανατική ποινή θα έλθει στη Βουλή. Μόλις περάσει από τη Βουλή και φτάσει σ΄ εμένα θα το εγκρίνω. Αν όμως δεν περάσει από τη Βουλή, μπορούμε να πάμε και σε δημοψήφισμα. Πρέπει να συμμορφώνεσαι με τις λαϊκές επιταγές, αλλιώς αυτός ο λαός σε συμμορφώνει».
Το ερώτημα που τώρα τίθεται, για το ποια θα είναι η πορεία που θα επιλέξει ο Πρόεδρος της Τουρκίας στις εύθραυστες ισορροπίες μέσα κι έξω από τη χώρα, μετά τις 16 Απριλίου έχει πολλές παραμέτρους. Τη θετική ή αρνητική έκβαση του δημοψηφίσματος, τη στάση του στο Κουρδικό, τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις προχθές ο Μεσούτ Μπαρζανί δήλωσε και μάλιστα ενόψει επίσκεψής του στην Άγκυρα, πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξάρτητο Κουρδιστάν μέσα στο Ιράκ είναι αναφαίρετο δικαίωμα και προσέθεσε ότι είναι πλέον ευρέως αποδεκτό, ότι τα σύνορα Συρίας και Ιράκ δεν έχουν πια κανένα νόημα.
Όλα αυτά αποτελούν ένα μικρό μέρος από το αμφίρροπο πλαίσιο στο οποίο θα κληθεί να πορευτεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας για μια θέση ισχύος στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται στην παγκόσμια σκακιέρα της πολιτικής.
*Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος είναι δημοσιογράφος και εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης «Ηχώ»


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛ: Σε ποιο ελληνικό νησί θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι

Ιδιαίτερα στενή είναι τις τελευταίες ημέρες η συνεργασία ελληνικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και των αντίστοιχων στρατιωτικών Επιτελείων με το Τελ Αβίβ να παρέχει σημαντικό όγκο πληροφοριών στην ελληνική πλευρά για τις κινήσεις της Αγκυρας και ενδιαφέρουσες αναλύσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.


Εκτίμηση των ισραηλινών υπηρεσιών είναι ότι «Πράγματι υπάρχει ανεξήγητη και μη αναμενόμενη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας».
Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «υψηλού ρίσκου» τις κινήσεις της Αγκυρας, καθώς τόσο το πραξικόπημα όσο και οι προγενέστερες εκκαθαρίσεις έχουν τραυματίσει την επιχειρησιακή αξία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά της Αεροπορίας που για τους Ισραηλινούς είναι το κρίσιμο σρατηγικό όπλο που η χρήση του θα κρίνει την έκβαση μιας ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης.
Θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας είναι «Απίστευτα τυχοδιωκτική» και για τον λόγο αυτό «Πολύ επικίνδυνη καθώς δεν θα περιοριστεί σε μια «θερμή» κρίση αν δει ότι χάνει, αλλά θα επιχειρήσει να κλιμακώσει εμπλέκοντας μεγάλες δυνάμεις, μέχρι που η ελληνική πλευρά να μην μπορεί να απαντήσει στην κλιμάκωση αυτή».
Ενα πολύ ενδιφέρον στοιχείο είναι ότι «Στα Δωδεκάνησα θα βρίσκεται η εστία της σύγκρουσης και πιθανότατα σε ένα από τα τρία νησιά που η Ελλάδα θα δυσκολευθεί απίστευτα να υπερασπίσει: Ενα εκ των Μεγίστη (Kαστελόριζο), Ρω και Στρογγύλη. Στα Ιμια ή στην Παναγιά ή σε άλλα σημεία του Αιγαίο, απλά θα εκβιάσουν κίνηση, αλλά δύσκολα θα ρισκάρουν».
Αποκομμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεκάδες μίλια ή εκατοντάδες μακριά από την Ρόδο και την Κάρπαθο, τα τρία αυτά νησιά συνιστούν την ελληνική ΑΟΖ που «χάνεται» στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου και συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ και έχει κάθε συμφέρον η Αγκυρα να κάνει κίνηση, καθώς στα δύο από αυτά, την Ρω και την Στρογγύλη δεν υπάρχει καν πληθυσμός που θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα.
Επίσης η μεγάλη απόσταση που  χωρίζει τη Μεγίστη από την Ρόδο (135 χλμ.) και την Κάρπαθο (233 χλμ.), σε συνδυασμό με τη μόλις μερικών μιλίων απόσταση που τη χωρίζει από τις τουρκικές ακτές, καθώς και το πολύ μικρό μέγεθός της, αποτελούν τα βασικά αδύναμα σημεία της ελληνικής αμυντικής προσπάθειας σε ό,τι αφορά τη Μεγίστη.
Όσο και αν οι ελληνικές δυνάμεις επάνω στα συγκεκριμένα νησιά μπορούν να αντιμετωπίσουν ίσως το πρώτο κύμα των εισβολέων, είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να αντέξουν την πίεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από μερικές ώρες μέχρι ένα 24ωρο.
Το ερώτημα για τους Ισραηλινούς είναι το πώς θα αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική πλευρά, καθώς κάθε σκέψη ανακατάληψής τους είναι απαγορευμένη λόγω απόστασης.
Ειδικά η Στρογγύλη έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία καθώς επάνω της βασίζεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.
Στα ελληνικά Επιτελεία εκτιμούν και λαμβάνουν σοβαρά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις και μελετούν τις δυνατότητες ελληνικής απάντησης, έστω και βάσει του δόγματος του «ισοδύναμου τετελεσμένου».
Να σημειώσουμε ότι και μία άλλη χώρα, το Ιράν (ο… εχθρός του Ισραήλ), αποτελεί σταθερή και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για την ελληνική πλευρά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για μία σειρά λόγων…
ΠΗΓΗ: Pronews.gr