Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Βράζει η ΝΔ μετά την παρέμβαση του Βαγγέλη

Βράζει η ΝΔ μετά την παρέμβαση του Βαγγέλη ο οποίος αμφισβητεί την στρατηγική του Κυριάκου συνολικά. 

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος βάλει ευθέως κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "από τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ πόσο μάλλον που αν τα ψηφίσει θα τα εφαρμόσουμε, και αν βγούμε και μεις αύριο τα ίδια θα κάνουμε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τρία τέσσερα βασικά πράγματα -όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα- που αφορούν την κρίση". 
Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Ήμουν και το 2015 είμαι και τώρα και αυτή είναι η κουλτούρα του κόμματου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ωστόσο απέδωσε ευθύνη και στον Αλέξη Τσίπρα για την αδυναμία εθνικής συνεννόησης λέγοντας ότι εκείνος θα έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία.
 Ο κ.Μειμαράκης ωστόσο δεν περιορίστηκε εκεί αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμα παρακάτω εκτοξεύοντας πυρά και για την απόλυτη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης, ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει τα μέτρα που θα κλείνουν τη β΄αξιολόγηση.
«Είναι τζάμπα μαγκιά να λες δεν ψηφίζω τα μέτρα η να λες θα αποχωρήσω από τη Βουλή όπως είπε ο Λοβέρδος από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Βουλή και δε διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ».
Μάλιστα αν η αντιπολίτευση αποχωρήσει από τη Βουλή, η ψηφοφορία θα γίνει επί των παρόντων και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνεται ακόμα περισσότερο εκτίμησε ο κ.Μεϊμαράκης.
«Το 2015 η ΝΔ αποφάσισε να ψηφίσει τη συμφωνία για να κρατήσει τη χώρα στο ευρω, και τότε εισηγητής ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερα χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

«Στα κόμματα δεν υπάρχει μια, αλλά περισσότερες απόψεις. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ικανοποιήσουν το 5% και οι άλλοι που θέλουν να διευρύνουν τα όρια» επισήμανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστηρίζοντας ότι απ’ όπου πέρασε είχε στόχο τη διεύρυνση ΄και την πρωτιά της παράταξης (ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, Γραμματεία ΝΔ)

ΒΟΜΒΑ ΠΟΥΤΙΝ! Καταγγέλει σχέδιο «Μεγάλης Αλβανίας» – «Αξιώνει εδάφη της Ελλάδας»

Σχέδιο μεγάλης Αλβανίας καταγγέλει η Μόσχα, ενώ παράλληλα επιτίθεται σε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αφορμή την πολιτική φορτούνα που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια.

“Με την ενεργό συνεργασία αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έχει επιβληθεί στους σκοπιανούς μια “αλβανική πλατφόρμα” που δημιουργήθηκε στα Τίρανα, εντός του γραφείου του αλβανού πρωθυπουργού” αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.
Η Μόσχα τονίζει ότι αυτές οι κινήσεις επιβεβαιώνουν τις αξιώσεις της Αλβανίας σε περιοχές της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την δημιουργία της λεγόμενης “Μεγάλης Αλβανίας”.
Στο μεταξύ, ο σάλος στην ΠΓΔΜ αλλά και διεθνώς μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα SDSM, του Ζόραν Ζάεφ, αν και έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία στην βουλή από κοινού με τα αλβανικά κόμματα συνεχίζεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Σκόπια έφτασε το απόγευμα η ύπατος Αρμοστής για θέματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φραντσέσκα Μονγκερίνι, ενώ παρενέβησαν με δηλώσεις τους το ΥΠΕΞ της Ρωσίας και ο πρέσβης των ΗΠΑ.
Αφορμή για την κλιμάκωση της έντασης υπήρξε η χθεσινή απόφαση του προέδρου να μην δώσει την διερευνητική εντολή στον Ζόραν Ζάεφ, με το αιτιολογικό ότι η πλατφόρμα συνεργασίας του με τα αλβανικά κόμματα αποφασίσθηκε εκτός χώρας και εφόσον υλοποιηθεί απειλεί να υπονομεύσει το σύνταγμα και να υποσκάψει το ενιαίο του χαρακτήρα του κράτους.
Η Φραντσέσκα Μονγκερίνι έχει διαδοχικές  συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων και τον πρόεδρο των Σκοπίων, ενώ με το τέλος τους αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις. Από την πλευρά του ο Γκιόργκι Ιβάνοφ έκανε λόγο για πραξικόπημα και κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος, καλώντας σε επαγρύπνηση τους οπαδούς του κόμματός του, ενώ τους συνέστησε, ταυτόχρονα, να επιδείξουν ψυχραιμία.
Απεναντίας, το κόμμα του VMRO DPMNE, του απερχόμενου πρωθυπουργού, επικρότησε την κίνηση του προέδρου υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία περί απειλής καντονοποίησης και στο τέλος διαμελισμού του κράτους.
Με σφοδρότητα επιτέθηκαν στον πρόεδρο  και τα τρία αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, που είχαν συνυπογράψει την πλατφόρμα με τα κοινά αιτήματα που θα διαπραγματεύονταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον κατηγόρησαν ότι οδηγεί τις εξελίξεις σε επικίνδυνους δρόμους.
Καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έστρεψε εμμέσως τα βέλη του προς τα Τίρανα και την Πρίστινα, όπου συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τα τρία αλβανικά κόμματα των Σκοπίων η πλατφόρμα, παρέμβαση έκαναν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Facebook», διεμήνυσε στον πρόεδρο της πΓΔΜ: «Κύριε Ιβάνοφ, η αλβανική γλώσσα δεν είναι εχθρός σας. Αυτή είναι η γλώσσα ενός λαού που συνιστά συστατικό στοιχείο της κρατικής υπόστασης της «Μακεδονίας». Δίχως Αλβανούς, δεν υπάρχει «Μακεδονία». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Χακίμ Θάτσι στην Πρίστινα.
Απαντώντας στον Έντι Ράμα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Εμίλ Ντιμίτριεφ τον κατηγόρησε για «συνεχείς παρεμβάσεις» στα εσωτερικά της χώρας του, τις οποίες χαρακτήρισε «επιζήμιες για τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Η ανάμειξη της Ρωσίας
Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα MKD, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε ανησυχία για την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την ωμή εξωτερική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, έκανε σήμερα έκκληση προς τον Γκιόργκι Ιβανώφ να ανακαλέσει την χθεσινή απόφασή του και να δώσει στον Ζόραν Ζαεφ την διερευνητική εντολή.
Μάλιστα η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ήταν ιδιαίτερα σκληρή και είχε πολλούς αποδέκτες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του καλεί την Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ . Συγκεκριμένα το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ η οποία προκλήθηκε από εξωτερικές ωμές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, επιδεινώνεται» και πως με την «ενεργό συνδρομή των ηγετών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε επιχειρούν να επιβάλλουν την ?αλβανική πλατφόρμα?, που συντάχθηκε στα Τίρανα, στο γραφείο του πρωθυπουργού υπό τον Χάρτη της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, με τον οποίο προβάλλονται εδαφικές αξιώσεις σε περιοχές των γειτονικών χωρών, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας»
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει την ανησυχία του επειδή στην όλη υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι Αρχές του Κοσόβου, ενώ θεωρεί την γραμμή αυτή που ακολουθείται «εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς εγκυμονεί την καταστροφή της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ και γενικά την αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στην ΠΓΔΜ στις 11 Δεκεμβρίου του 2016 με απαίτηση της ΕΕ και των ΗΠΑ, ανέδειξαν νικητή το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι, ενώ «τώρα όπως αναφέρει- η Δύση με την συνδρομή της αλβανικής μειονότητας προσπαθεί να φέρει στην εξουσία στα Σκόπια την ηττηθείσα αντιπολίτευση, η οποία υιοθετεί τις τελεσιγραφικές απαιτήσεις των Αλβανών, που υπονομεύουν τους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας»
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμά ότι όλες αυτές οι προσπάθειες να επιβληθούν έξωθεν σχήματα, το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση, και καλεί όσους εμπλέκονται σ” αυτές τις προσπάθειες «να σεβασθούν το δικαίωμα των πολιτών της ΠΓΔΜ να αποφασίζουν αυτοτελώς για το μέλλον τους, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας».