Ξεκινούν αλλά ουδέποτε ολοκληρώνονται οι περισσότεροι διαγωνισμοί ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ. Τα «κολλημένα» ακίνητα και οι αντιδράσεις. Πως σχολιάζει η διοίκηση του Ταμείου.
Στον πάγο δεν βρίσκονται μόνο οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις αλλά ακόμα και οι πωλήσεις/παραχωρήσεις ακινήτων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), με αρκετούς διαγωνισμούς να αγνοούνται για μήνες ή για χρόνια! Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως οι υπεύθυνοι ξεχνούν να ανανεώσουν και τα στοιχεία στον δικτυακό τόπο του ταμείου, με αποτέλεσμα να περιέχουν πλήθος... μπαγιάτικων πληροφοριών.
Έτσι οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν πως «μέχρι το τέλος του 2016» θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού), ή πως στις αρχές του 2017 θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη μαρίνα Πύλου. Ούτε ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αρετσούς προκηρύχθηκε, ενώ προς αναβολή (λόγω σχεδόν μηδενικού ενδιαφέροντος) πάει και ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Πύλου, που σέρνεται επί χρόνια.
Οι μαρίνες δεν είναι τα μοναδικά ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς αξιοποίηση επί χρόνια, εν μέσω τοπικών αντιδράσεων, παρεμβάσεων της αρχαιολογίας, του δασαρχείου και άλλων άγνωστων παραγόντων.
Ο κατάλογος των διαγωνισμών που ξεκίνησαν χωρίς ποτέ να ολοκληρωθούν, ενίοτε χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί πως ματαιώθηκαν, πιθανώς επειδή ουδείς επενδυτής ενδιαφέρθηκε, είναι μακρύς. Ξεκινά από την αξιοποίηση πρώην ολυμπιακών εγκαταστάσεων (Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου, Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου) και φτάνουν μέχρι το κάστρο Castello Bibelli στην Κέρκυρα. Για ορισμένα εξ αυτών διαρρέεται κατά καιρούς πως θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί, οι οποίοι επίσης ουδέποτε ξεκινούν!
Στον κατάλογο των ξεχασμένων ή ακυρωμένων διαγωνισμών περιλαμβάνονται και ακίνητα-φιλέτα (τουλάχιστον στα χαρτιά) όπως έκταση περίπου 735 στρεμμάτων στην περιοχή Σάνη του Δήμου Κασσάνδρας που προοριζόταν για γκολφ, δύο ακίνητα στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου συνολικής έκτασης 346.000 στρεμμάτων, παραλιακή έκταση 160 στρεμμάτων στο Ποσείδι Χαλκιδικής, παραθαλάσσια έκταση στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης.
Περιλαμβάνεται, επίσης, ακίνητο 400 στρεμμάτων στην Ασπροβάλτα, το ακίνητο των 630 στρεμμάτων στη θέση «Βερβερόντα» στο Πόρτο Χέλι (που είχε και την περίφημη άδεια για ιδιωτικό αεροδρόμιο) και τα 170 στρέμματα στην Ερμιόνη.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων, στο ΤΑΙΠΕΔ ανακαλύπτουν κάποιο καινούργιο πρόβλημα μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Για παράδειγμα έπρεπε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το ακίνητο στη «Βερβερόντα», για να παρέμβει το τοπικό δασαρχείο που θεωρεί τμήμα της έκτασης δασικό! Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με παρεμβάσεις ακόμα και τοπικών πολιτικών παραγόντων, καθυστερήσεις στις σχετικές άδειες κ.λπ.
Αρκετοί θεωρούν πως οι καθυστερήσεις στην προώθηση των διαγωνισμών ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ είναι τελικά προς όφελος του Δημοσίου αφού, εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, «το ταμείο θα τα πωλούσε μισοτιμής». Η πραγματικότητα είναι περισσότερο σύνθετη, κυρίως επειδή αρκετά ακίνητα δεν πωλούνται αλλά παραχωρούνται με πολυετείς συμβάσεις. Τέτοια παραδείγματα είναι οι μαρίνες, με κορυφαίο παράδειγμα τη μαρίνα Αλίμου (τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων), που σήμερα τη λυμαίνονται μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Σε άλλες περιπτώσεις, η πώληση των ακινήτων συνοδεύεται από επενδύσεις μέσω των οποίων θα αντισταθμιζόταν το περιορισμένο όφελος του δημοσίου.
Υπενθυμίζεται πως με βάση το τρίτο μνημόνιο, στο ΤΑΙΠΕΔ θα έμεναν τα ακίνητα για τα οποία είχε ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία καθώς και συγκεκριμένος κατάλογος, ενώ η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία θα μεταβιβαζόταν στο υπερταμείο (ΕΕΣΠ ΑΕ). Στο ΤΑΙΠΕΔ κατάφεραν, πάντως, εν μέσω πλήθους αντιδράσεων, να ολοκληρώσουν και κάποιους διαγωνισμούς όπως το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο κ.λπ. Ακόμα και εκεί, όμως, υπήρξε εκ των υστέρων κάποια παρέμβαση (π.χ. αρχαιολογία) που εμποδίζει την υπογραφή συμβάσεων.
Πως σχολιάζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ
"Το ΤΑΙΠΕΔ θα ήθελε να επισημάνει ότι στο χαρτοφυλάκιο real estate του παραμένουν συνολικά 89 ακίνητα προς αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων ακινήτων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Κασσιώπη στην Κέρκυρα και η Αφάντου στην Ρόδο, για τα οποία οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί" δηλώνει η διοίκηση του Ταμείου.
Σύμφωνα με την ενταταλμένη σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, "το πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου που έχει στην κατοχή του το Ταμείο προχωρά απαρέγκλιτα μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες eAuction, οι οποίες έχουν επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα".
"Σχετικά με τις αναφορές σας για τα ζητήματα που ανακύπτουν και προκαλούν καθυστερήσεις, είναι γνωστό σε όλους ότι ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων του δημοσίου παρουσιάζει προβλήματα (καταπατήσεις, δασικά, αρχαιολογικά θέματα, πολεοδομικές εκκρεμότητες κλπ.) τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να διευθετήσει πριν την προκήρυξη ενός διαγωνισμού. Στόχος του Ταμείου είναι κάθε asset που παρουσιάζεται στους επενδυτές να είναι απαλλαγμένο τέτοιων ζητημάτων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην μετέπειτα πορεία υλοποίησης της επένδυσης".
Κατά την κα Τσιτσογιαννοπούλου, "για τους διαγωνισμούς που ξεκίνησαν σε παρελθόντα έτη και είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη, τα όποια ζητήματα ανακύπτουν, αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα με την συνεργασία των αρμόδιων φορέων του δημοσίου".