Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Φλερτάρει με την... τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα «φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν» τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Αιτία όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που παίρνουν στα χέρια τους, οι οποίες  με μικρές αποκλίσεις δείχνουν  ότι το δημοσκοπικό και πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παγιώνεται.Όλες οι μετρήσεις, παρά τις επιμέρους μικρές διαφορές, στέλνουν το ίδιο ακριβώς μήνυμα: Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει απολέσει τελείως το πολιτικό της κεφάλαιο αλλά τον προσανατολισμό της.


Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι εντός της ΝΔ βλέπουν πίσω από το κάλεσμα του κ.Τσιπρα περί αντεπίθεσης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, την μεγάλη ανησυχία που έχει προκληθεί εντός της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης από τα δυσμενή ποιοτικά στοιχεία που καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Ο βαθμός ικανοποίησης από το έργο της Κυβέρνησης είναι συντριπτικά χαμηλός.
Στην έρευνα του ΠΑ.ΜΑΚ φτάνει μόλις  το 3,5%,  ενώ η διαπραγματευτική της τακτική θεωρείται καιροσκοπική καθώς είναι ενδεικτικό ότι το 73% θεωρεί ότι τον ενδιαφέρει μόνο το πώς θα μείνει στην εξουσία.
«Το χαρτί των παιδιών που προσπαθούν έχει καεί καθώς αυτό που κυριαρχεί είναι η αίσθηση αποτυχίας και της λάθος πορείας της χώρας» σημειώνει στέλεχος της ΝΔ που είναι επιφορτισμένο να βγάζει συμπεράσματα από τις μετρήσεις.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας υστερεί έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο ως προς τη δημοτικότητα όσο και ως προς την ικανότητα χειρισμού θεμάτων υψηλής σημασίας (οικονομία, επενδύσεις, κλπ.)
Οσο περνάει ο καιρός το χειρότερο στοιχείο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δε φαίνεται να διαθέτει κάποιο «χαρτί», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει  για να κερδίσει τις εκλογές , όποτε αυτές έρθουν. Ακόμα και το προφίλ του κ.Τσιπρα δείχνει να έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, οι οποίες τείνουν να καταστούν ανεπανόρθωτες. Εάν μάλιστα επαληθευτεί  και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο κανόνας που θέλει η φθορά του αρχηγού να παρασύρει το κόμμα συνολικά, τότε τα πράγματα «σκουραίνουν» για τον ΣΥΡΙΖΑ.  
Σύμφωνα λοιπόν με διασταυρωμένες  πληροφορίες, στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι σε διψήφια ποσοστά και φτάνει μέχρι και τις 17,5 μονάδες, στην πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Ποτέ άλλοτε αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν κατέγραφε τόσο μεγάλο προβάδισμα, ακόμα και όταν η εκλογική του νίκη είχε προεξοφληθεί. Και ποτέ στην πορεία ενός εκλογικού κύκλου δεν έχουν ανατραπεί τέτοιες διάφορες» τόνιζε γαλάζιο στέλεχος που αναλύει σε μηνιαία βάση τις δημοσκοπήσεις.
Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε  πως ακόμα και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αρνητικά, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από αυτή τη δεξαμενή, την μέρα της εκλογικής αναμέτρησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Νέα Δημοκρατία καταγράφει, σήμερα, ψηλότερα ποσοστά από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2014, όταν ήταν σε πορεία εξουσίας. Οι περισσότερες μετρήσεις της εποχής έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25% με 27%. Η Νέα Δημοκρατία – σε περίοδο μάλιστα που δεν έχουν καν προκληθεί εκλογές καταγράφει υψηλότερα ποσοστά, γεγονός που καταδεικνύει το σαφώς υψηλότερο «ταβάνι» που διαθέτει.
Ένα από τα συμπεράσματα που φαίνεται να αναστατώνει ιδιαίτερα τους επιτελείς της κυβέρνησης είναι ότι η δημοσκοπική απόσταση που  χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ  από το τρίτο κόμμα – μια θέση για την οποία δημοσκοπικά ανταγωνίζονται η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ – είναι πολύ μικρότερη από αυτή με τη Νέα Δημοκρατία.
Παρά τη δυσπιστία απέναντι στο σύνολο των κομμάτων, όπως καταγράφουν όλες οι μετρήσεις,  το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση είναι πλειοψηφικό.Είναι ενδεικτικό το ερώτημα της έρευνας του ΠΑ.ΜΑΚ όπου η πλειοψηφία (51%) δηλώνει «δυσαρεστημένοι από την Κυβέρνηση και πιστεύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».
Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την αξία των δημοσκοπήσεων, οι οποίες  προφανώς και μπορούν να πέφτουν και έξω, χωρίς αμφιβολία τα συμπεράσματα για την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ακόμα και αν οι μετρήσεις αποτελούν απλώς μια «φωτογραφία» της στιγμής,  πρόκειται για μια άσχημη «φωτογραφία», η οποία πλέον έχει λάβει διαστάσεις «μόνιμης αφίσας»...

Kurer: Η ΕΕ πεθαίνει - Τα 3 θανάσιμα λάθη που έκανε


Η ΕΕ είχε τις ευκαιρίες της, αλλά τις σπατάλησε

Μετά από έναν ατυχή συνδυασμό λανθασμένων αποφάσεων της πολιτικής ελίτ και της ανεξέλεγκτης άνθησης της αυτο-εξυπηρετούμενης γραφειοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινηθεί σε μια κατεύθυνση όπου έχει γίνει ένας κρατούμενος της δικιάς της πραγματικότητας.  Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή του ο πρώην πρόεδρος της UBS, Peter Kurer, η οποία δημοσιεύτηκε στο finews.com, τονίζοντας ότι η ΕΕ, μετά την ικανοποιητική πρόοδο κατά τα πρώτα χρόνια, έκανε τρία θεμελιώδη λάθη. 

Το πρώτο πρόβλημα είναι το ευρώ. 
Αυτό το τεχνητό νόμισμα επιβλήθηκε σε μια οικονομική περιοχή που είναι υπερβολικά άνιση για να υποστηρίξει ένα ενιαίο νόμισμα. 
Το ευρώ είναι πολύ αδύναμο για μερικούς και πάρα πολύ ισχυρό για τους άλλους. 
Στην περίπτωση της Γερμανίας, είναι σημαντικά υποτιμημένο, ενισχύοντας την εξαγωγική της οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή οδηγεί σε αύξηση της τιμής πολλών καθημερινών εισαγόμενων ειδών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χάσουν και να μην επωφεληθούν. 
Το αντίθετο συμβαίνει στο νότο, όπου είναι υπερτιμημένο το ευρώ. 
Οι βιομηχανίες που βρίσκονται εκεί δεν μπορούν να επιβιώσουν στην αγορά. 
Οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες επωφελούνται από τις φθηνές εισαγωγές, αλλά έχουν συχνά χαμηλό εισόδημα ή ακόμα είναι και άνεργοι. 
Τα μέσα εξισορρόπησης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. 
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αποτυχημένη ανατολική επέκταση της ένωσης. 
Και πάλι, για πολιτικούς λόγους, τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, βιάστηκαν πολύ να έλθουν σε πλήρη ένταξη στην ΕΕ. 
Οι χώρες αυτές δεν ήταν και δεν είναι κατάλληλες για να βρίσκονται σε μια συμμαχία δυτικών κρατών. 
Στερούνται επαρκούς βαθμού εκδημοκρατισμού και κράτους δικαίου. 
Η ανάπτυξη της οικονομικής υποδομής και η κατανόηση της χρηστής οικονομικής και κρατικής διακυβέρνησης λείπουν.
Για τις ελίτ των χωρών αυτών, η ΕΕ είναι ένα μέσο για να πλουτίσουν γρήγορα και να εξάγουν τα προβλήματά τους. 
Δεν έχουν τίποτα άλλο από τις καλές προθέσεις, αλλά είναι αφελή στα πολιτικά προγράμματα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. 
Η διαφθορά είναι περισσότερο από ποτέ το κεντρικό διοικητικό όργανο. 
Η περιοχή είναι όλο και περισσότερο μια πηγή διχόνοιας μέσα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και παράγει μια πληθώρα από τρελούς και ανίδεους ηγέτες, όπως ο Orban, ο Kaczinski και άλλοι.
Το τρίτο πρόβλημα είναι η εξύμνηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων. 
Αυτό δεν υπήρχε στην αρχική ευρωπαϊκή ιδέα όπως στη σημερινή ριζοσπαστική του μορφή, αλλά εισήχθη και εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες του ευρώ και τη διεύρυνση προς ανατολάς. 
Η ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ υπέβαλλε τις οικονομίες τους στις σκληρές απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς και κατέστρεψε τις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρείχαν την καλύτερη ασφάλεια των θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους.
Εάν η ισχυρή Δύση μπορούσε να εξάγει αγαθά και υπηρεσίες στην Ανατολή, η σκέψη πήγε στο ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εξάγουν τους πολίτες τους προς τη Δύση, για να κρατήσουν την ανεργία υπό έλεγχο. 
Σύμφωνα με τον Kurer, η ΕΕ ήταν μια μεγάλη ιδέα, αλλά τώρα κλυδωνίζεται και είναι κοντά στον θάνατο. 
Πίσω στο 1992, σχεδόν το ήμισυ των Ελβετών ψήφισαν να ενταχθεί η χώρα τους στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. 
Αν επαναλαμβανόταν η ψηφοφορία σήμερα για την ένταξη στην Ένωση, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λένε μόνο το 15% θα ψήφιζε ναι.
Η ΕΕ είχε τις ευκαιρίες της. 
Τις σπατάλησε και ίσως το τέλος θα έρθει στο άμεσο μέλλον κάτω από το βάρος των βαρών της.

Ευρωπαίοι παρατηρητές: Οι κάλπες στην Τουρκία δεν ήταν τίμιες

Eντονες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία εκφράζουν Ευρωπαίοι παρατηρητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία.


Ανησυχίες και έντονες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία εκφράζουν 20 Ευρωπαίοι παρατηρητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία.
Η ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που παρακολούθησαν την διαδικασία, σε συνέντευξή τους μία μέρα μετά το δημοψήφισμα δηλώνουν ότι το δημοψήφισμα ήταν κατώτερο των διεθνών προτύπων και τονίζοντας ότι δεν δόθηκε η ίδια ευκαιρία στους υποστηρικτές του “όχι” να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.
Κάνοντας λόγο για ένα “ανώμαλο γήπεδο” πάνω στο οποίο παίχτηκε το πολιτικό παιχνίδι, οι παρατηρητές προσθέτουν ότι οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν για όσα πρόκειται να αλλάξουν στο σύνταγμα.

“Το δημοψήφισμα έγινε σε ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο οι θεμελιώδεις ελευθερίες, απαραίτητες για μια γνήσια δημοκρατική διαδικασία, περικόπηκαν υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους” δήλωσε η Τανα ντε Ζουζουέλτα, η ιταλίδα επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών.
Απηχώντας τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, η επιτροπή των παρατηρητών εξέφρασε ανησυχίες για την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής αν δεχθεί ως έγκυρα ακόμη και ασφράγιστα ψηφοδέλτια. “Αλλαγές της τελευταίες στιγμής στην διαδικασία καταμέτρησης αφαίρεσαν σημαντικές δικλείδες ασφαλείας” δήλωσε ο Σεζαρ Φλοριν Πρέντα, ρουμάνος πολιτικός και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ενας άλλος παρατηρητής, ο Στέφαν Σκεναχ, αυστριακός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter κάνει λόγο για άδικη και ανελεύθερη διαδικασία.
“Πέμπτη μέρα στην Τουρκία: Φεύγουμε σήμερα από τον Μαρντίν. Υπο αυτές τις άδικες και ανελεύθερες συνθήκες, το 49% είναι μια μεγάλη επιτυχία για την αντιπολίτευση και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις” αναφέρει χαρακτηριστικά ο αυστριακός πολιτικός

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι σε δύο περιπτώσεις, η αστυνομία εμπόδισε τους παρατηρητές να κάνουν τη δουλειά τους, και προσθέτει: “μετά την ολοκλήρωση της αποστολής μας στο Μαρντίν και το Ντιγιάρμπακιρ ανησυχούμε βαθύτατα”.

Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αντιπολίτευση

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε τη Δευτέρα την ακύρωση του δημοψηφίσματος και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.
Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.
«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.
Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.

Ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις

Κι ενώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι δεν είναι σε θέση να μετρήσει τα επίμαχα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν την επίσημη σφραγίδα, κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις. Ηδη για το βράδυ της Δευτέρας προγραμματίζονται πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το βράδυ της Κυριακής στις ανατολικές επαρχίες της χώρας ένας από τους εξόριστους ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος, ο Ρεμζί Καρτάλ ζήτησε από τους Κούρδους να ξεχυθούν στους δρόμους και να υψώσουν την φωνή τους.
Το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαμηνύει ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αλλάξουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Die Zeit: Ερντογάν, ο νεκροθάφτης της τουρκικής δημοκρατίας

Στην παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν.


προχωρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την οριακή νίκη του στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου προεδρικού συστήματος που θα εξασφαλίζει στον “σουλτάνο” υπερεξουσίες. 
Αυτό μετέδωσε το κρατικό κανάλι NTV, επικαλούμενο πηγές, το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβένρησης Νουρετίν Τσανικλί άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, η παράταση θα εφαρμοστεί εάν συμφωνήσει το υπουργικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται με διατάγματα από πέρσι το καλοκαίρι, όταν και έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Το γεγονός μάλιστα ότι η διαδικασία της κάλπης πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης δημιούργησε έντονο προβληματισμό στη Δύση, πόσο μάλλον όταν η αντιπολίτευση προέβη σε σοβαρές καταγγελίες που μιλούσαν για νοθεία. Σχετικά βίντεο μάλιστα δόθηκαν στη δημοσιότητα από αντιπολιτευόμενες τουρκικές εφημερίδες. 
Σημειώνεται ακόμη πως ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ζήτησε ανοιχτά την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. 
Την ίδια στιγμή, την κοινή ανησυχία ότι η οριακή νίκη του Ερντογάν θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα την τουρκική δημοκρατία στο δρόμο της δεσποτείας αντικατοπτρίζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωση με τίτλους όπως “ο θάνατος της δημοκρατίας στην Τουρκία”. 

Ερντογάν, ο νεκροθάφτης

Για τον αρθρογράφο της διαδικτυακής Die Zeit το οριακό και ασαφές αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιβεβαιώνει τη διάσπαση και κατά συνέπεια δεν αποτελεί εντολή για εκ βάθρων αναδιαμόρφωση της χώρας. 
«Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ιδιαίτερα ευρείες συναινέσεις» επισημαίνει η εφημερίδα. «Επιπλέον η εφορευτική επιτροπή παραβίασε τον εκλογικό νόμο, όταν ανακοίνωσε ότι καταμετρήθηκαν και ψήφοι που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα. Όλα αυτά βλάπτουν τη νομιμότητα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, αλλά για τον αυταρχικό ηγεμόνα  Ερντογάν η νομιμότητα τού είναι αδιάφορη. 
Ο πρόεδρος από καιρό υπόσχεται μια νέα Τουρκία που θα ενώνει την περίπου εκατό χρόνων τουρκική δημοκρατία με το αυτοκρατορικό οθωμανικό παρελθόν. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι ο νεκροθάφτης της τουρκικής δημοκρατίας. Ό,τι ξεκίνησε παλαιοτέρα ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ φτάνει τώρα στο τέλος του. Η αξίωση των Τούρκων να χειρίζονται τις τύχες τους δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ από την ίδρυση της χώρας, το 1923. Η Τουρκία ήταν πάντα μια χώρα με πολλά προβλήματα. Αλλά η αξίωση δεν εγκαταλείφθηκε. Από χθες, δυστυχώς πολύ νωρίς αλλά όχι  απρόσμενα, η τουρκική δημοκρατία, μετά από μακρά μάχη με τον χάρο, πέθανε», καταλήγει η εφημερίδα.

Προεδρικό «Ερντογανιστάν»

Στη διαδικτυακή σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung o ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη αναλύει τα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να φτάσει σε αυτήν την οριακή νίκη, όπως τη θρησκεία ή την Ευρώπη, καταγγέλλοντας τη Γηραιά Ήπειρο ότι δεν αποτελεί πλέον το κέντρο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, αλλά της καταπίεσης, ενώ το ιδιο το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος  απασχόλησε ελάχιστα τον προεκλογικό αγώνα. Και καταγράφει σιωπές, όπως του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ή του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
 «Οι εσωτερικοπολιτικοί εχθροί του Ερντογάν στο ΑΚΡ, όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα, είναι διαιρεμένοι και σχεδόν χωρίς επιρροή. Ο Γκιουλ, ο Νταβούτογλου ή ο φιλευρωπαϊστης πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν δεν παίζουν κανένα ρόλο πλέον», παρατηρεί ο γερμανός σχολιαστής και συνεχίζει: «Στο προεδρικό Ερντογανιστάν που θα προκύψει, θα νιώθουν πιο δυσάρεστα όσοι δεν αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως Ερντογανιστές…. Πολλές φορές στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και τα φιλικά τους ΜΜΕ χαρακτήρισαν ‘τρομοκράτες’ όσους θα ψήφιζαν όχι. Όμως πόσο σταθερός είναι ένας λαός με ένα ποσοστό σχεδόν 49% ‘τρομοκρατών’; Είναι αβέβαιο ότι το νέο τουρκικό σύνταγμα θα μπορέσει να διαφυλάξει τη σταθερότητα, όπως υποσχέθηκε ο Ερντογάν».

Οι ευθύνες της Ευρώπης

Ο αρθρογράφος της διαδικτυακής Handelsblatt φωτίζει τις τυχόν ευθύνες της Ευρώπης στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Το ότι έφτασε μέχρι εδώ ο Ερντογάν, συνιστά αποτέλεσμα και της τουρκικής πολιτικής της Ευρώπης, σε περίπτωση που υπάρχει κάτι τέτοιο», παρατηρεί. «Πάνω από μια δεκαετία η ΕΕ παραμέλησε την Τουρκία στη κυριολεξία. Κανείς δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται για τις συνεχώς αυξανόμενες τάσεις αυταρχισμού. Φαίνεται ότι τους χρειαζόταν η νατοϊκή χώρα ως ανάχωμα στα σύνορα με την Εγγύς Ανατολή και ως φύλακας των παράνομων διακινητών προσφύγων. Αυτή η κυνική πολιτική των Ευρωπαίων εξελήφθη και δικαίως ως προδοσία από τις δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στη χώρα. Και ο Ερντογάν το εκμεταλλεύτηκε. Κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τη σημασία της αντιπολίτευσης και να παρουσιάσει τους Ευρωπαίους ως εχθρούς της Τουρκίας».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle 

H «μεγάλη» νίκη της μεγάλης «ήττας» και στο βάθος τα… 18 Ελληνικά νησιά (photo)


Με τόσο έντονη προπαγάνδα επί τρεις σχεδόν μήνες, όταν όλα τα μεγάλα κανάλια της Τουρκίας καθημερινά από το πρωί μέχρι το βραδύ έδειχναν συνέχεια τον Ερντογάν να κάνει θριαμβευτικές συγκεντρώσεις με αμέτρητα πλήθη, με ένα πρόεδρο να αλωνίζει όλη την Τουρκία σπάζοντας ρεκόρ προεκλογικών συλλαλητηρίων, με τους δυο δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης κυριολεκτικά να ουρλιάζουν υπέρ του Ερντογάν, με την μεγάλη προβολή του σαν ο μεγάλος ήρωας του Ισλάμ που υψώνει ανάστημα στους δυτικούς σταυροφόρους, η μεγάλη του νίκη, όπως την πρόβαλλαν στο τουρκικό δημοψήφισμα με μόνο 51,4% εν μέσω έντονων ενστάσεων της αντιπολίτευσης για παρατυπίες, φαντάζει ουσιαστικά σαν ήττα με σοβαρές συνέπειες.


Η μεγαλύτερη συνέπεια είναι ότι στην χώρα παγιώθηκε ένας διχασμός που μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε καταφέρει να το επιτύχει σε τέτοιο σημείο και αυτό το κατόρθωσε ο Ερντογάν
Αν αναλύσει κανείς τα αποτελέσματα του τουρκικού δημοψηφίσματος, θα δει ότι οι φτωχές περιοχές χωρίς οικονομική αξία όπου κατοικούν επί το πλείστον χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, νίκησαν τις περιοχές οικονομικής ανάπτυξης και τις μεγάλες πόλεις, ενώ ο γεωγραφικός διχασμός αυτή την φορά φάνηκε πολύ έντονα καθώς δυτικά και νοτιοανατολικά ψήφισαν εχθρικά προς τον Ερντογάν, ενώ η Ανατολία ήταν μαζί του. Το εντυπωτικό είναι ότι έχασε την Άγκυρα που ήταν μεγάλο προπύργιο του κόμματος του, γεγονός που δείχνει ότι η αντίδραση στην πρόθεση του να γίνει ο νέος σουλτάνος ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι την είχε υπολογίσει. Από εδώ και πέρα θα έχει να κάνει με μια εξωτερική αντίσταση που μάλλον θα μεγαλώνει όσο προχωρεί στα δικτατορικά του σχέδια.

Εκείνο που ενδιαφέρει εμάς, είναι τι συνέπειες θα έχει η όλη κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ανοιχτά πολλά μέτωπα. Το φυσιολογικό, εκτός απροόπτου, είναι για κάποιο χρονικό διάστημα να έχουμε εκεχειρία μέχρι να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα, δηλαδή το πόσο θα πάρει «φόρα’ ο Ερντογάν προς εκπλήρωση των επιδιώξεων του για απόλυτη κυριαρχία. Ο κίνδυνος όμως είναι μόνιμος, καθώς ο ισλαμικός εθνικισμός από τον σκέτο εθνικισμό των αντιπάλων του, είναι πιο επικίνδυνος και μαζί με την εθνικιστική υστερία χρησιμοποιεί και το θρησκευτικό στοιχείο ειδικά στα Βαλκάνια.
Αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι μετά από μια αμφίβολη νίκη μπορεί να θελήσει να κάνει κάτι το εντυπωσιακό, όπως μια μεγάλη πρόκληση στο Αιγαίο, για να κερδίσει ξανά τις χαμένες εντυπώσεις του στον τουρκικό λαό και στους εθνικιστές του Μπαχτσελί που δεν τον ακολούθησαν όσο περίμενε. Εδώ υπάρχει ζωντανό το ζήτημα των 18 νησιών που θα έχουμε μπροστά μας και θα εδώ θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για… κάθε ενδεχόμενο.
Πηγή:nikosxeiladakis.gr