Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΚΙΤΡΙΝΗ ΕΠΕΛΑΣΗ! Η Κίνα εξαγοράζει το Πακιστάν



Η Κίνα αύξησε την περασμένη χρονιά την οικονομική στήριξη προς το Πακιστάν, χορηγώντας δάνεια πάνω από 1 δισ. δολάρια για να βοηθήσει την γειτονική χώρα.
Αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times, κινεζικές τράπεζες προσέφεραν δάνεια 900 εκατ. δολαρίων το 2016 και 300 εκατ. τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, τα δάνεια διάσωσης αποκαλύπτουν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το Πακιστάν, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν εξανεμιστεί από την αύξηση των εισαγωγών και τη μείωση των εξαγωγών. Η οικονομική βοήθεια της Κίνας καταδεικνύει επίσης τη στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια εποχή που οι εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν οξυνθεί.
Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο ετοιμάζεται να επενδύσει 52 δισ. δολάρια στο Πακιστάν για την κατασκευή αυτοκινητόδρομων, ενεργειακών αγωγών και εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας.
Στοιχεία από την Τράπεζα του Πακιστάν δείχνουν ότι η χώρα είχε καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα 17,1 δισ. δολάρια στο τέλος Φεβρουαρίου, έναντι 18,9 δισ. δολάρια στο τέλος Οκτωβρίου και 25 δισ. δολάρια αρκετά χρόνια πριν.
Η μείωση των αποθεμάτων έχει αναγκάσει τη χώρα να αναζητήσει έκτακτα δάνεια από εξωτερικές πηγές για να αποπληρώσει παλιότερα δάνεια σε ξένο νόμισμα.
«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την οικονομική μας πορεία και είναι πρόθυμη να μας βοηθήσει όποτε χρειάζεται» δήλωσε Πακιστανός αξιωματούχος.
Πηγή:euro2day

Αυτό είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα



Η ηγεσία της Κίνας έχει επιδείξει επανειλημμένα μια ικανότητα να επιβιώνει σε δύσκολες διπλωματικές καταστάσεις. Αλλά από την αποτυχημένη δοκιμή της Βόρειας Κορέας την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι σήμερα, το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με ένα μοναδικό δίλημμα. Παρά την φαινομενικά παράλογη συμπεριφορά του, ο Κιμ Γιονγκ-ουν έχει κάνει έναν ψυχρό υπολογισμό που είναι οικείος στους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αν οι επιστήμονές του μπορέσουν να κατασκευάσουν έναν πυρηνικό πύραυλο που θα μπορεί να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή τουλάχιστον εάν μπορέσει να δώσει την εντύπωση ότι οι επιστήμονές του έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο, τότε θα έχει εξασφαλίσει την εγγύηση που χρειάζεται έναντι της οποιασδήποτε αμερικανικής επίθεσης.
Όσο εμφανίζεται αρκετά παράφρονας ώστε να είναι διατεθειμένος να θυσιάσει εκατομμύρια συμπατριωτών του, τόσο η απειλή αντιποίνων εάν η Βόρεια Κορέα δεχθεί επίθεση είναι αξιόπιστη. Αλλά αναλαμβάνει και ένα μεγάλο ρίσκο: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως και οι σύμμαχοί της καταφέρουν ένα προληπτικό πλήγμα προτού η Βόρεια Κορέα αναπτύξει έναν πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που να μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.
Τα αντι-παραδείγματα

Για τους Βορειοκορεάτες, η εκδοχή των διαπραγματεύσεων για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος απλώς δεν υπάρχει στο τραπέζι.Δύο προηγούμενα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά, και επηρεάζουν τη στάση των Βορειοκορεατών. Το πρώτο είναι η Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι. Ο Καντάφι διαπραγματεύτηκε την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος το 2003, και εν τέλει απομακρύνθηκε από την εξουσία με τη στρατιωτική παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων το 2011.
Το δεύτερο παράδειγμα είναι το σημερινό Ιράν. Ο Πρόεδρος Τραμπ επιμένει ότι η πολυμερής συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που επιτεύχθηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα και πέντε άλλα κράτη ήταν κακή και ότι το Ιράν δεν εφαρμόζει το «πνεύμα» της συμφωνίας. Με αυτά τα παραδείγματα κατά νου, ο Κιμ Γιονγκ-ουν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τη Δύση.

Τι (δεν) θέλει η Κίνα

Οι ηγέτες της Κίνας απεχθάνονται την ιδέα μιας επιθετικής και πυρηνικοποιημένης Βόρειας Κορέας όσο και οι Αμερικάνοι. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας έχουν ασκήσει δημόσια κριτική στη συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ-ουν. Και οι Βορειοκορεάτες έχουν απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Οι διπλωματικές επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Απ’ την άλλη όμως, οι Κινέζοι ανησυχούν και με το ενδεχόμενο πλήρους κατάρρευσης της Βόρειας Κορέας. Δεν τους αρέσει που η Νότια Κορέα εγκαθιστά αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα, καθώς αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κατά της Κίνας. Δεν θέλουν εκατομμύρια προσφύγων στα σύνορά τους εάν η Βόρεια Κορέα διαλυθεί. Δεν επιθυμούν να δουν να ξεσπά πόλεμος δίπλα τους. Και σίγουρα δεν επιθυμούν να δουν μια ενωμένη Κορέα που θα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και θα συνορεύει με την Κίνα.

Τα σενάρια

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές απόψεις στην Κίνα ως προς το τι πρέπει να γίνει με την τρέχουσα κατάσταση. Η πρώτη είναι η παραδοσιακή άποψη: ότι οι Κινέζοι πρέπει να συμπαρασταθούν στη Βόρεια Κορέα ελπίζοντας ότι η επιθετικότητά της θα παραμείνει στραμμένη στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα – και δεν θα στραφεί ποτέ στην Κίνα.
Η δεύτερη άποψη λέει ότι η Κίνα πρέπει να διακόψει τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα επειδή λειτουργούν αποσταθεροποιητικά προς τι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ουσιαστικά, η επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας παρέχει στις ΗΠΑ μια πρόφαση για να αναπτύξει δυνάμεις πιο κοντά στην Κίνα. Και η τρίτη άποψη, η οποία δεν αναφέρεται ανοιχτά αλλά μάλλον ψιθυρίζεται, υποστηρίζει την «εξάλειψη» της Βόρειας Κορέας.Οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς, αλλά η ουσία είναι ότι βάσει αυτής της γνώμης οι Κινέζοι θα μπορούσαν οι ίδιοι να εισβάλλουν στη Νότια Κορέα.
Αυτή η τρίτη εκδοχή είναι φυσικά και η λιγότερο πιθανή. Η συνετή ηγεσία της Κίνας θα προτιμούσε να «αγοράσει» χρόνο παρά να δράσει βιαστικά.
Η προσπάθεια του Τραμπ να συνεργαστεί με τους Κινέζους ηγέτες προσφέροντάς τους μια νέα εμπορική συμφωνία σε αντάλλαγμα για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας ίσως να μην είναι και τόσο κακή. Αλλά τείνει να μεγαλοποιεί την επιρροή της Κίνας. Βεβαίως, η Κίνα μπορεί να πάψει να έχει εμπορικές συναλλαγές με τους Βορειοκορεάτες. Όμως, κάτι τέτοιο θα έκανε άραγε τον Κιμ Γιονγκ-ουν πιο ενδοτικό ή πιο αδιάλλακτο; Ο ίδιος δεν έχει δείξει και ιδιαίτερη συμπόνια για τους συμπατριώτες του. Κι ούτε υπάρχει και η οποιαδήποτε αντιπολίτευση στη Βόρεια Κορέα που θα μπορούσαν οι Κινέζοι να υποστηρίξουν εναντίον του, ακόμα κι αν ήθελαν.
Αυτό που πραγματικά θέλουν οι Κινέζοι είναι σταθερότητα.
Σάιμον Ράιχ 
* Ο Σάιμον Ράιχ είναι καθηγητής παγκόσμιων υποθέσεων και πρώην διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

ΙΛΙΓΓΟΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ.




Ο ίλιγγος είναι σύμπτωμα διαφορετικών διαταραχών, το οποίο εκδηλώνεται ως ψευδής αίσθηση περιστροφής των αντικειμένων ή του ίδιου του ασθενούς γύρω από αυτά, παρόμοια αίσθηση με αυτή της έντονης ζαλάδας, και συνοδεύεται από τάση προς εμετό και έντονο φόβο για τυχόν επανάληψη του επεισοδίου. 
Μικρές κρίσεις ιλίγγου παρουσιάζονται όταν αλλάζουμε απότομα τη στάση του σώματός μας χαμηλώνοντας το κεφάλι προς το πάτωμα, όπως όταν κάνουμε επίκυψη ή όταν μετατοπίζουμε το σώμα μας από όρθια σε ύπτια στάση (ή το αντίστροφο), όπως όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι με το κεφάλι γερμένο προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Ο ίλιγγος οφείλεται στους εξής παράγοντες:

•σε λοίμωξη του αιθουσαίου συστήματος του αυτιού, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα ή σπανιότερα, σε βακτήριο

•στην ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, είτε εξαιτίας της ύπαρξης κάποιων ασθενειών, όπως είναι η αρτηριοσκλήρυνση, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία και η καρδιακή ανεπάρκεια είτε εξαιτίας της κατάχρησης ορισμένων ουσιών, όπως η νικοτίνη, ο καφές, το αλάτι είτε εξαιτίας έντονου συναισθηματικού στρες.

•σε εγκεφαλικά επεισόδια ή σε τραυματισμούς στο κεφάλι

•στη νόσο του Meniere, η οποία προκαλεί επανεμφανιζόμενους ιλίγγους με βαρηκοΐα και βούισμα στα αυτιά

•σε νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφοροι όγκοι

•στη λήψη ορισμένων αντιβιοτικών


Τα πρώτα βήματα της διάγνωσης του ιλίγγου περιλαμβάνουν τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και την πρόκληση ιλίγγου κατά τη διάρκεια της κλινικής νευρολογικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει πάθει βλάβη το οπτικό, το αιθουσαίο, το παρεγκεφαλιδικό ή το σωματοαισθητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα της νευρολογικής εξέτασης καταγράφονται από το ηλεκτρονυσταγμογράφημα και το μυογράφημα.

Τραμπ: Σε άθλια θέση η Ελλάδα

Λιγότερες από 24 ώρες αφού το ΔΝΤ έκλεισε τις πόρτες του για την τετραήμερη συνεδρίασή του στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι στις επόμενες μέρες θα αποκαλύψει τις πολιτικές του σχετικά με το Ταμείο.
Παρόλο που δεν έδωσε λεπτομέρειες, ο Τραμπ  είπε ότι πιθανότατα θα υποστήριζε τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου χρηματοδότησης των ΗΠΑ για το ΔΝΤ, παρά να ζητήσει από το Κογκρέσο να το ακυρώσει.
"Θα έχουμε κάτι για το ΔΝΤ σε λίγες μέρες", δήλωσε ο Τραμπ σε ερώτηση του Newsmax, υπονοώντας ότι γνώριζε ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το τι θα ακολουθήσει για την πολιτική του ταμείου.
Μιλώντας σε ιδιωτική συνάντηση με δημοσιογράφους στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στη δυσχερή κατάσταση της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει την κρίση χρέος που είναι τώρα στα 323 δισ. ευρώ. "Η Ελλάδα! Όλοι είναι σε άθλια κατάσταση εκεί, είναι απαίσιο. Είσαι Έλληνας;", είπε απαντώντας σε ερώτηση του Newsmax.