Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Τί δεν μας λένε τα διεθνή Μέσα παραπληροφόρησης



Τα μεγάλα πετρελαϊκά και επιχειρηματικά συμφέροντα ευθύνονται για την αναταραχή


Εξακολουθεί να προβάλλεται ως πρώτη είδηση στον κόσμο η έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί η προσοχή της κοινής γνώμης από άλλα παγκόσμια επικίνδυνα γεγονότα. Έτσι ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο σε μια ύστατη προσπάθεια, υπέγραψε διάταγμα καλώντας ευρύτερη επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Καπρίλες κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί εναντίον του «πραξικοπήματος» του προέδρου.
.
Ήδη από τις 2 Μαρτίου 2017, έχει διαγραφεί το μέλλον για τη χώρα, από τον πρώτο γύρο  της συνόδου του Οργανισμού Αμερικάνικων Κρατών (OAS) από τον Shannon K. O’Neil (δ/ντή του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (CFR*)  βάσει έκθεσης προς την αρμόδια επιτροπή της αμερικάνικης Γερουσίας.

Τη διευρυμένη βάση του συμβουλίου CFR αποτελούν περί τα 4.000 μέλη και για την προώθηση της εφαρμογής της στρατηγικής του, έχουν τοποθετηθεί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοί και μη εξαιρετέοι, όπως ο Henry Kissinger, η Madeleine Albright και ο Colin Powell. Ονόματα που έχουν συνδέσει την πολιτική πορεία τους με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τον πόλεμο στο Ιράκ, αντίστοιχα. Ο Κόλιν Πάουελ ως μέλος της CFR, έχει το μερίδιό του και στις οδηγίες και τον εξοπλισμό όσων συμμετείχαν στο πραξικόπημα εναντίον του Τσάβεζ το 2002, ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ W. Μπους.
.
(*) CFR: Πρόκειται για «δεξαμενή σκέψης, που δημιουργήθηκε το 1921 με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Rockefeller και έχει στόχο, ομάδα ειδικών να διαμορφώνει προτάσεις για την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, με ηγετικές προοπτικές όχι μόνο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τον ευρύτερο κύκλο των μελών της επιτροπής
.
Επιπλέον, επίτιμο μέλος και πρώην αντιπρόεδρος της «δεξαμενής των σκεπτόμενων» ήταν κι ο David Rockefeller, πρώην ιδιοκτήτης τηςStandard Oil Company με μεγάλα ενδιαφέροντα, συμφέροντα και επιρροές στη Βενεζουέλα. Η διείσδυσή του στην πολιτική ζωή της Βενεζουέλας, είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, όταν είχε χρηματοδοτήσει τη συμφωνία «Puntofijo Pact», τον πολιτικό διακανονισμό ανάμεσα στα τρία κυριότερα κόμματα της χώρας το 1958 για τη δημιουργία της «4ης Δημοκρατίας».
 Μετά από τη διάλυση της Standard Oil (που χρηματοδοτούσε την CFR), δημιουργήθηκαν οι Chevron και Exxon Mobil, που πρωτοστάτησαν όχι μόνον στο οικονομικό εμπάργκο εναντίον της Βενεζουέλας, αλλά ιδιαίτερα η Exxon Mobil έχει συμφέρον να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Γουϊάνα, προκειμένου να εκμεταλλευθεί όσο τον δυνατόν περισσότερο τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίουστο Essequibo.
.
Αλλά ανάμεσα στους χρηματοδότες της CFR ξεχωρίζει η Citibank, η οποία τον περασμένο χρόνο μπλοκάρισε τους λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας Βενεζουέλας και της Bank Venezuela, με άμεση επίπτωση να εμποδίζεταιη ικανότητα εισαγωγών σε βασικά είδη, κυρίως διατροφής. Ο οικονομικός γίγαντας JP Morgan πρωτοστάτησε ώστε η Βενεζουέλα να χρεοκοπήσει το 2016, μηδενίζοντας την οικονομική πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
.
Το αμερικανικό οικονομικό περιβάλλον φρόντισε ώστε να πλήξει κάθε απόπειρα προσέλκυσης επενδύσεων στη Βενεζουέλα και να σταθεροποιήσει την οικονομία που ήδη γνώριζε μεγάλο πρόβλημα από την διεθνή πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Οι πλέον επιθετικοί τραπεζικοί παράγοντες στη διάλυση της οικονομίας της Βενεζουέλας, συμμετέχουν στην CFR. Οι ίδιοι χρηματοδοτούν τους παράγοντες.
.
Η πρόταση της CFR προβλέπει σειρά μέτρων και δράσεων που θα πρέπει να ληφθούν από τις ΗΠΑ (κατ΄αρχήν) για να απομακρυνθούν οι Chavismos(οπαδοί του αλήστου μνήμης Τσάβεζ) από την πολιτική εξουσία στη Βενεζουέλα και να αντικατασταθούν με φιλο-αμερικανική (υπάκουη) διακυβέρνηση

Έχοντας δημιουργήσει διαστρεβλωμένη εικόνα της ανθρωπιστικής κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν και αποδίδοντάς την στη διακυβέρνηση της χώρας και με πλήρη συμμετοχή των ελεγχόμενων δυτικών ΜΜΕ, έχουν συμπαρασύρει τη διεθνή κοινή γνώμη, ώστε να προκαλέσουν ανακούφιση, όταν πέσει η κυβέρνηση Μαδούρο και αντικατασταθεί από την φιλο-αμερικάνικη (ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ).
.
 Έτσι εντείνονται και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να σταματήσει η κινεζική υποστήριξη στο καθεστώς Μαδούρο, ώστε να πάθει ασφυξία η οικονομία της χώρας, της ήδη σκληρά δοκιμαζόμενης από τα πολλαπλά δυτικά οικονομικά αντίποινα.
.
Η αμερικανική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τις (δεξιές) κυβερνήσεις της Κολομβίας, Βραζιλίας, Γουϊάνας και χωρών της Καραϊβικής  και διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που χρηματοδοτούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,  όπως η Human Rights Watch (HRW), που αναφέρει με έκθεσή της στις 18 Απριλίου, πως ηανθρωπιστική κρίση της Βενεζουέλας απειλεί να εξαπλωθεί και στη Βραζιλία,καλώντας τις κυβερνήσεις των γειτονικών με τη Βενεζουέλα χωρών, να αυξήσουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση Μαδούρο βάσει της στρατηγικής που υπαγορεύει η CFR.
.
 Η «δεξαμενή»  αυτή επίσης απαιτεί από τις χώρες αυτές, να εφαρμόσουν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, οικονομικό σχέδιο για τη Βενεζουέλα, προκειμένου να αντικαταστήσει την χρηματοδότησή της από τη Ρωσία και την Κίνα.
Το σχεδιασμό της όλης επιχείρησης, έχει αναλάβει ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας ναύαρχος Kurt Tidd, ο οποίος βρίσκεται σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, για το συντονισμό της δημιουργίας βιαιοτήτων που θα προκαλέσουν γενικότερο χάος, ώστε να δικαιολογείται ακόμη και άμεση εξωτερική επέμβαση.
.
Σημείωση styx.gr: Ο κακομοίρης ο πρώην τραβαγέρης Μαδούρο, αποδείχθηκε εντελώς ανίκανος να αντιμετωπίσει παρόμοια πολυεθνική επίθεση, όπως είχε κατορθώσει ο Ούγκο Τσάβεζ.
.

Του  Κώστα Μπετινάκη 


ΠΗΓΗ: Δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 02 Μαΐου 2017 στο styx.gr
Μέσω journalist


Τι ψήφισαν οι Γάλλοι.



Νικητής και με διαφορά αναδεικνύεται ο Εμανουέλ Μακρόν στις υπερθαλάσσιες κτήσεις της Γαλλίας και στην Βόρεια Αμερική σύμφωνα με τα πρώτα exit poll.
Τα exit poll δημοσιεύτηκαν από την βελγική Le Soir.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα για τις υπερθαλάσσιες κτήσεις:
Saint-Pierre-et-Miquelon : Μακρόν 63,3%, Λεπέν 36,7%
Saint-Barthélemy : Μακρόν 58,4%, Λεπέν 41,6%
Saint-Martin : Μακρόν 67,6%, Μακρόν 32,4%
Γουαδελούπη : Μακρόν 75,1% , Λεπέν 24,9%
Μαρτινίκα : Mακρόν 77,5, Λεπέν 22,5%
Γουινέα : Mακρόν 65%, Λεπέν 35%

ΗΠΑ
Νέα Υόρκη : Mακρόν 94,7%, Λεπέν 5,3%
Σικάγο : Mακρόν 92%, Λεπέν 8%
Βοστώνη : Μακρόν 95,7%, Λεπέν 4,3%


Καναδά
Οττάβα και Μόντρεαλ : Μακρόν 90%, Λεπέν 10%

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας καιΜεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Σημειώνεται ότι η σωστή ορθογραφία της λέξης "επικούριος" είναι με "ι" και όχι "επικούρειος", καθώς προέρχεται από το ότι στην αρχαιοελληνική μυθολογία ο Απόλλωνας είχε επικουρήσει την περιοχή και όχι από τον Επίκουρο και τους επικούρειους (π.χ. πυθαγόρειος: από τον Πυθαγόρα), ενώ η γραφή αυτή χρησιμοποιείται ήδη από τον Παυσανία. 
wikipedia


Ένας συνηθισμένος Ναός ή ένα αστρονομικό ρολόι;
Από τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν έχει χάσει ούτε ένα ραντεβού με τον Πολικό Αστέρα. Ο Ναός που ακολουθεί τις κινήσεις των άστρων, που συσσωρεύει τις ενέργειες 3 αρχιτεκτονικών ρυθμών και κοιτάζει πάντα προς το βορρά, περιμένει να μας ξεναγήσει στα μυστικά του
Συχνά επισκεπτόμαστε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας και αισθανόμαστε μεγάλη περηφάνια για τα οικοδομήματα που κάποτε στέκονταν αγέρωχα εκεί. Σπάνια όμως γνωρίζουμε τις βαθύτερες προεκτάσεις και τη σκοπιμότητά τους
Η αλήθεια είναι πως οι αρχαίοι ναοί δεν ήταν απλώς σημεία συγκέντρωσης των πιστών, για να λατρέψουν δουλοπρεπώς τον τρομερό θεό τους αλλά λειτουργούσαν και σαν μηχανές αναζήτησης του Πνεύματος!
Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο, ώστε να συσσωρεύσουν την πνευματική ενέργεια και να τη μεταφέρουν στους πιστούς, με σκοπό να τους διαποτίσουν μαυτήν, ώστε να φύγουν από την τελετή έχοντας εισπνεύσει λίγο περισσότερο Θεό
Τέτοιες τεχνικές φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν και από τον Ικτίνο, κατασκευαστή του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα (Επικούρειος= βοηθός, συμπαραστάτης σε πόλεμο ή αρρώστια).
Η κατασκευή 
Είναι χτισμένος σένα απόμερο σημείο στο βουνό Κωτίλιο, μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, στην περιοχή Βάσσες Φιγαλείας, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων. Έχει αντέξει πάνω από 25 αιώνες (χτίστηκε γύρω στο 420-410 π.Χ.) και τα σημάδια του χρόνου είναι ορατά πάνω του. Για να τον προστατέψουν από περαιτέρω φθορές, οι αρχαιολόγοι τον σκέπασαν με μια τέντα.
Κι όμως αυτός ο Ναός είναι ακόμη ζωντανόςΠολλά είναι αυτά που τον καθιστούν ξεχωριστό, αν και ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ίσως μόνο μερικά.
Σε τι διαφέρει από τους άλλους ναούς;
Ο ναός ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους κλασικούς ναούς της αρχαιότητας, επειδή δεν εμφανίζει ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό αλλά από βορρά προς νότο. Επίσης συνδυάζει αρχαϊκά, κλασικά και παραδοσιακά αρκαδικά χαρακτηριστικά προσφέροντας ένα ελκυστικό μείγμα του παλιού και του νέου, του αγροτικού και του εκλεπτυσμένου. Η επιμήκης περίπτερη δομή (39,87 × 16,13 μ.) είναι κατασκευασμένη κυρίως από γκρίζο ασβεστόλιθο τοπικής προέλευσης.
Η εξωτερική κιονοστοιχία του εξάστηλου ναού ακολουθεί έναν εξαιρετικά αυστηρό δωρικό ρυθμό (οι μετώπες δεν είναι λαξευμένες). Όμως στο εσωτερικό, η έξοχης ποιότητας γλυπτική συνταιριάζει μέναν πιο περίτεχνο αρχιτεκτονικό ρυθμό
Το εμπρόσθιο τμήμα του πρόναου και του οπισθόδομου με δύο κίονες εν παραστάσει (in antis) αναδιατυπώνουν το δωρικό ρυθμό. Αντιθέτως στο σηκό, μια σειρά εντοιχισμένων ιωνικών κιόνων στέκονται απέναντι σε χαμηλούς τοίχους στήριξης. Στο νότιο τμήμα, όπου βρίσκεται το άδυτο, οι δύο τελευταίοι ιωνικοί κίονες του σηκού στέκονται στο μακρινό άκρο λοξών τοίχων ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας κορινθιακός κίονας μόνος στο κέντρο του ναού
Το κιονόκρανό του αποτελεί «το αρχαιότερο σωζόμενο δείγμα και θεωρείται πρότυπο για όλα τα «κορινθιακά» μνημεία του ελληνικού, ρωμαϊκού και μεταγενέστερων πολιτισμών». Συγκεντρώνει δηλαδή και τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, πράγμα που συναντάται σπάνια.
Ο ναός που παρακολουθεί τον Ουρανό
Το πιο παράξενο χαρακτηριστικό του Ναού όμως είναι ότι δεν παραμένει στάσιμος! Οι πρώτες περίεργες ενδείξεις προέκυψαν από σχετική έρευνα του αρχαιολόγου Cooper, ο οποίος το 1972 έκανε κάποιες τομές στα θεμέλια. Αυτό που ανακάλυψε είναι πως ολόκληρο το οικοδόμημα στηρίζεται πάνω σε μια ασυνήθιστηυπόγεια βάση
Στην ανατολική πλευρά, σε βάθος δύο μέτρων, υπάρχει ένα στρώμα προσεκτικά λαξευμένου βράχου με κλίση προς το νότο. Πρόκειται για ένα κεκλιμένο επίπεδο. Στη νότια πλευρά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Εκεί ο ναός «κάθεται» πάνω σε φερτά υλικά, σε αναρρίμματα και συγκεκριμένα σένα στρώμα από κιτρινωπό πηλώδες χώμα και βότσαλα θαλάσσης.
Το αποτέλεσμα; Ολόκληρος ο ναός «γλιστράει» και περιστρέφεται αργά γύρω από έναν κατακόρυφο άξονα στη νοτιοανατολική γωνία του. Για να διευκολυνθεί αυτή η περιστροφή και να αποσβένονται οι κραδασμοί, ολόκληρη η βάση του ναού είναι κατασκευασμένη από αλλεπάλληλα στρώματα πλακών, που συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδετήρες γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μόλυβδος.
Παρόμοιες συνδέσεις έχουν παρατηρηθεί και στο δάπεδο του ναού της Προναίας Αθηνάς στους Δελφούς, στο μυστηριώδες κτίσμα που είναι γνωστό με το όνομα «Θόλος».
Κατά την άποψη του μαθηματικού Στέλιου Πετράκη, ο ναός γλιστράει και περιστρέφεται, όπως διαπιστώνουν οι αρχαιολόγοι, όχι τυχαία αλλά σκόπιμα. Η ιδιότυπη βάση του κατασκευάστηκε, αφού προηγουμένως υπολογίστηκαν πολύ προσεκτικά το βάρος και η γωνία στροφής του, έτσι ώστε μέσα σένα χρόνο να «μετακινείται» κατά 50΄ και 2΄΄ της μοίρας. Εδώ είναι που αρχίζουν οι εντυπωσιακές θεωρίες, γιατί τα 50΄ και 2΄΄ της μοίρας είναι η τιμή ετήσιας μετάπτωσης των ισημερινών!
Το αποτέλεσμα είναι η «ολίσθηση» προς τα πίσω του βορείου πόλου του ουρανού. Αυτήν τη μεταβολή την είχαν υπολογίσει ακριβώς οι αρχαίοι κατασκευαστές του ναού, και γιαυτόν το λόγο είχαν διαμορφώσει έτσι τα θεμέλιά του, ώστε να μπορεί να περιστρέφεται και να παρακολουθεί, στο πέρασμα των αιώνων τη μετάπτωση των ισημερινών
Σύμφωνα με τους μαθηματικούς και αστρονομικούς υπολογισμούς του κ. Πετράκη «ολόκληρος ο ναός περιστρέφεται συμπεριφερόμενος σαν μια ‘‘συσκευή’’ παρατήρησης του ουράνιου θόλου και συντονισμού της με το άστρο του Βορρά, τον Πολικό Αστέρα». «Σκέφτηκα», αναφέρει ο Στέλιος Πετράκης, «πως αν η θεωρία μου για τη λειτουργία του ναού και ως συσκευής για την παρατήρηση του ουρανίου θόλου είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να έχουμε και σήμερα τις αποδείξεις για την εναρμόνισή του με την ουράνια γεωμετρία
Ο άξονάς του, όπως διαγράφεται από τον προσανατολισμό του και από τις πλάκες του δαπέδου, είναι στραμμένος προς τον ουράνιο Βορρά. Πριν από 2400 χρόνια έδειχνε τον Α΄ του Δράκοντα (κατά άλλους έδειχνε το άστρο Σείριο από τον αστερισμό του Κυνός απ’ όπου λέγεται ότι καταγόταν ο Απόλλωνας). Σήμερα θα έπρεπε να δείχνει τον Α΄ της μικρής Άρκτου. Και έτσι είναι. Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι το φαινόμενο στις 2 Αυγούστου του 1972», αναφέρει και εξηγεί: «Περίμενα υπομονετικά να νυχτώσει έχοντας σταθεί πίσω από τον κυκλικό βωμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού. Όταν ταστέρια εμφανίστηκαν, είδα πως, προεκτείνοντας νοερά τις δύο βόρειες μεσαίες κολόνες προς τον ουρανό, συναντούσα ανάμεσά τους, στο κέντρο ακριβώς, το σημερινό Πολικό Αστέρα, τον Α΄ της μικρής Άρκτου».
Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότηταςκαι το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Η απόλυτη συμμετρία, σχεδόν εξάρτηση της πρόσοψης του Ναού με το κέντρο του Ουράνιο Θόλου μάς δίνει μηνύματα μιας απόκοσμης σύνδεσης μεταξύ ουρανού και γης, την οποία οι άνθρωποι εκείνης της εποχής συνέδεαν άμεσα με το άγγιγμα του θεού στην ψυχή τους. Ένα σωρό άλλα μυστικά, που ακόμα δε μας έχει αποκαλύψει ο Ναός, περιμένουν θαμμένα κάτω από τις αρχαίες πέτρες.
Την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε έναν τέτοιο ναό, ας κοιτάξουμε αυτά τα ερείπια σκεπτόμενοι ότι δεν είναι μόνο απομεινάρια μιας παρωχημένης δόξας του λαού μας ούτε απλά ενθύμια των επιβλητικών και φαντασμαγορικών ικανοτήτων των προγόνων μας. Αντίθετα, είναι μάρτυρες μιας διαχρονικής σοφίας και στέκουν εκεί, επειδή κλήθηκαν να τη μεταβιβάσουν στις επόμενες γενιές ανθρώπων, για να καταστούν κι αυτοί όχι απλοί παρατηρητές αλλά άξιοι συνεχιστές της.