Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES! Οι Έλληνες μπορεί να επιλέξουν Grexit από την αιώνια εξαθλίωση!



Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς κρούουν οι Financial Times και προειδοποιούν πως αν δεν εφαρμόσουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιστρέφει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, μπορεί οι Έλληνες να χάσουν την υπομονή τους! Και ανάμεσα στην αιώνια εξαθλίωση και το Grexit, να επιλέξουν τελικά το δεύτερο.
Το άρθρο του Matthew Klein στους Financial Times έχει να κάνει με τη σύνδεση ανάμεσα στα ελληνικά ομόλογα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η οποία αν γίνει θα μπορούσε να «ρίξει» στα spreads.

«Φυσικά, υπάρχει και άλλη πιθανότητα: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να μην εφαρμόσουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει έγκαιρα στην ανάπτυξη. Οι Έλληνες, έχοντας υποστεί μία μεγάλη ύφεση, σχεδόν χωρίς προηγούμενο, μπορεί τελικά να χάσουν την υπομονή τους και να αποφασίσουν ότι θα ήταν καλύτερα να φύγουν από το ενιαίο νόμισμα, με όλους τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται, παρά να δεσμευτούν σε μία αιώνια εξαθλίωση. Τα ελληνικά ομόλογα, με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, θα είχαν κακή επίδοση σε ένα τέτοιο σενάριο», καταλήγει το δημοσίευμα.
Τα ομόλογα
Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα, ο Matthew Klein γράφει πως μπορεί να γίνουν σημαντικά λιγότερο επικίνδυνα από τα αντίστοιχα πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα spreads τους (οι διαφορές των αποδόσεων από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων) να μειωθούν περαιτέρω πολύ, ανάλογα με το μέγεθος της όποιας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της.

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα μίας αναδιάρθρωσης του χρέους και της αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική άνοδο των τιμών των ομολόγων (σ.σ.: οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις αποδόσεις τους), σημειώνει το δημοσίευμα.
Το σημερινό μείγμα των ελληνικών επιτοκίων στην αγορά, των προοπτικών ανάπτυξης και των δημοσιονομικών στόχων δεν φαίνεται βιώσιμο. «Για μία χώρα με νομισματική κυριαρχία, αυτό συνεπάγεται τη μείωση των αποδόσεων και την αύξηση των τιμών των ομολόγων. Για χώρες της Ευρωζώνης, συνεπάγεται μία αναδιάρθρωση του χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα. Αν η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αφορά τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν ελληνικά ομόλογα, αλλά μόνο τους επίσημους πιστωτές, αυτό «θα μπορούσε να απελευθερώσει πιθανόν περισσότερους πόρους, ώστε η χώρα να εξυπηρετεί τα ομόλογά της, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη, μειώνοντας σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο».
Η Πορτογαλία διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους της σήμερα από ό,τι η Ελλάδα – περίπου 4% του ΑΕΠ έναντι 3,3% της Ελλάδας. «Ανάλογα με την έκταση της όποιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτό θα μπορούσε επομένως να έχει τελικά σημαντικά λιγότερο κίνδυνο από το χρέος που εκδίδουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του, να συνεπάγεται μία μεγάλη μείωση στα spreads και τη συνέχεια της σημερινής ανοδικής αγοράς», σημειώνει το δημοσίευμα.


ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ! «Μην ταπεινώνετε την βασανισμένη Ελλάδα»!

Στο βιβλίο του «Αναδιαμορφώσεις» που παρουσίασε χθες ο Γκάμπριελ αναφέρεται στην Ελλάδα και τα λάθη της γερμανικής πολιτικής και ζητά στήριξη για να επιτύχει o Εμ. Μακρόν στην πολιτική του για τη Γαλλία και την Ευρώπη.


Δεν ήταν προφανώς τυχαίο ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών επέλεξε τη χθεσινή 8η Μαΐου, ημέρα νίκης των Συμμάχων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας και την προηγουμένη της Ημέρας της Ευρώπης για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Αναδιαμορφώσεις». Σε 262 σελίδες ο Γκάμπριελ «εξερευνά» την παγκόσμια πολιτική γεωγραφία του 21ου αιώνα με όλες τις αντιθέσεις της, τις κρίσεις, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, τις φυσικές καταστροφές, τις τεχνολογικές προόδους για να επιστρέψει στη γηραιά ήπειρο, την Ευρώπη και τη Γερμανία.
«Συνείδηση του παρελθόντος της»
«Ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης», λέει ο Γκάμπριελ. «Η Ασία αναπτύσσεται, η Λατινική Αμερική και η Αφρική αναπτύσσονται, εμείς συρρικνωνόμαστε. Ακόμη και η μεγάλη Γερμανία δεν θα διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο, δεν θα έχει φωνή εάν δεν είναι ευρωπαϊκή φωνή. Γι αυτό και στο βιβλίο δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτήν την ιδέα» τονίζει. Έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γκάμπριελ δεν περιορίζεται στην περιγραφή προβλημάτων αλλά κάνει προτάσεις και παρουσιάζει ιδέες που όμως παραμένουν στη σφαίρα των γενικεύσεων χωρίς να εξειδικεύονται.
Προτείνει για παράδειγμα, στιβαρή στάση απέναντι στον «αδελφό» ένοικο του Λευκού Οίκου, ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία για όλους και όχι μόνο για μερικούς και σε ό,τι αφορά τη Γερμανία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως δάσκαλος αλλά να έχει πάντα συνείδηση του παρελθόντος της. Και φυσικά μια τέτοια ημέρα με μια τέτοια νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να μην την εκμεταλλευτεί ο Γκάμπριελ για να περάσει το μήνυμα ότι η Γερμανία θα πρέπει να τολμήσει περισσότερη Ευρώπη.
«Να μην ταπεινώνεται η Ελλάδα»
«Χθες ήταν μια μεγάλη νίκη για τον φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν. Ήμασταν συνάδελφοι ως υπουργοί Οικονομίας αλλά διατηρούμε και προσωπικές σχέσεις, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει επιτυχία η πολιτική Μακρόν για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Διότι σε περίπτωση που αποτύχει, η Μαρίν Λεπέν είναι ακόμη νέα για να ξαναβάλει υποψηφιότητα σε 5 χρόνια».
Αλλά τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη; Κατά τον Γκάμπριελ σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, σημαίνει μεταστροφή στην πολιτική των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε άλλες χώρες.

Αλλά και σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Γκάμπριελ επισημαίνει λάθη στη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει κανείς μια βασανισμένη χώρα όπως η Ελλάδα να την ταπεινώνει για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση, γράφει. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Γκάμπριελ στρέφεται ενάντια στον φόβο αλλά και στις ψευδαισθήσεις.




ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ..ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.. Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΤΟ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΗΤΟΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΧΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΧΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ


































Φοβερό αλλά αναμενόμενο: Το Ραιχ σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Αφορούν την  υπόθεση με τους ακροδεξιούς στρατιωτικούς που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις και προβοκάτσια, με στόχο να προκαλέσουν μίσος σε βάρος των προσφύγων.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, οι ύποπτοι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον κορυφαίων πολιτικών και δημόσιων προσώπων, ανάμεσά τους τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιοακίμ Γκάουκ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μας.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη ενός ακόμα ένστολου, αυξάνοντας τον αριθμό των συλληφθέντων σε τρεις.
Ο νεότερος συλληφθείς είναι ένας 27χρονος στρατιωτικός που έχει ταυτοποιηθεί ως Μαξιμίλιαν Τ. Θεωρείται ύποπτος για το σχεδιασμό «σοβαρής ενέργειας που απειλεί την κρατική ασφάλεια».
Θεωρείται συνεργός του 28χρονου αξιωματικού Φράνκο Α., ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Απριλίου αφού αποκαλύφθηκε πως σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα προσποιούμενος τον πρόσφυγα από τη Συρία. Ο τρίτος ύποπτος είναι γνωστός ως Ματίας Φ.
Στόχος των τριών, σύμφωνα με την Εισαγγελία, ήταν προκαλέσουν την εντύπωση πως οι πράξεις τους οφείλονταν σε ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες.
Στο πλαίσιο του συναγερμού που έχει προκαλέσει η υπόθεση στο στράτευμα, ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων έχει διατάξει ενδελεχή έλεγχο όλων των γερμανικών στρατώνων, για τον εντοπισμό αντικειμένων που συνδέονται με τη ναζιστική περίοδο και τα στρατεύματα του Αδόλφου Χίτλερ.
Έως τώρα έχουν βρεθεί ναζιστικά «ενθύμια» σε δύο στρατόπεδα του γερμανικού στρατού. Ένα από τα δύο στρατόπεδα ήταν.
Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει διαμηνύσει πως οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ξεριζώσουν τα στοιχεία ακροδεξιού εξτρεμισμού από τις τάξεις τους.
«Εκπαιδεύουμε ανθρώπους με όπλα. Είναι πρέπον να υπάρχουν πιο απαιτητικά κριτήρια για εμάς. Δεν υπάρξει περίπτωση να [υιοθετήσουμε] μία νοοτροπία που λέει ‘συνεχίζουμε σαν να μη συνέβη τίποτα’», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας Bild.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάνδες ντε Κίρτσνερ μίλησε στο κοινό της Αθήνας, καταθέτοντας την εμπειρία της από τα 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας της Λατινικής Αμερικής.


Σε μία κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάνδες ντε Κίρτσνερ μίλησε στο κοινό της Αθήνας, καταθέτοντας την εμπειρία της από τα 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Μιλώντας από στήθους, χωρίς κείμενο, με λόγο διανθισμένο με πολλές προσωπικές εμπειρίες από την εποχή της διακυβέρνησής της, η Κίρτσνερ προκάλεσε σε πολλές στιγμές το αυθόρμητο και ειλικρινές χειροκρότημα του κοινού. Στην ομιλία της με τίτλο: 'Κρίση της Δημοκρατίας και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη: η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής', η Κίρτσνερ απαρίθμησε τα γεγονότα και τις εμπειρίες που χαρακτήρισαν τα χρόνια της πολιτικής της σταδιοδρομίας και που ταυτίζονται με τα καθοριστικά χρόνια των αγώνων των εναλλακτικών κυβερνήσεων στη νοτιοαμερικανική ήπειρο. Η Κίρτσνερ ανατρέχοντας στην πρόσφατη ιστορία της χώρας της εξήγησε πως η Αργεντινή μετά τη δικτατορία κατέληξε στην οικονομική κατάσταση της χρεοκοπίας.
Κατά την ομιλία της, η Φερνάντες-Κίρτσνερ εξήγησε πως η Λατινική Αμερική και η Αργεντινή πιο συγκεκριμένη αποτέλεσε το εργαστήριο για τις νέες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, με κύριο μοχλό το ΔΝΤ.
Όπως τόνισε, οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές προτάσεις που εισήγαγε στην χώρα της το ΔΝΤ κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό της Αργεντινής, δημιουργώντας μεγάλες αντιθέσεις και κοινωνικές αδικίες. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, δημιούργησε μεγάλους αποκλεισμούς στην κοινωνία, και εκτόξευσε το χρέος της χώρας, το οποίο μαζευόταν από την εποχή της δικτατορίας.
Η Φερνάντες-Κίρτσνερ τόνισε πως ακόμη κι η Δημοκρατία που διαδέχθηκε την δικτατορία και η πολιτική της, δεν μπόρεσε να προσφέρει ανάπτυξη στη χώρα. Ιδιαίτερα στάθηκε στον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν κι οι διάφορες ιδιωτικές Επενδυτικές Τράπεζες, που διαχειρίζονταν το εξωτερικό χρέος της χώρας.
Όπως τόνισε η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής , το 2001 τα οικονομικά προβλήματα της χώρας επιδεινώθηκαν στο έπακρο και η τότε κυβέρνηση συμμαχίας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Όμως το έτος 2003 υπήρξε κομβικό για την ιστορία των κρατών της περιοχής. Καίτοι ήταν φανερό πως ο νεοφιλελευθερισμός επικρατούσε στη Λατινική Αμερική, ταυτόχρονα άρχισε να κορυφώνεται και το κίνημα εναντίον αυτής της καταστροφικής τάσης, με την εκλογή ηγετών όπως ο Λούλα στη Βραζιλία, ο Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα, ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία και ξεκίνησε μία μορφή εναλλακτικής συνεργασίας και πολιτικής ενσωμάτωσης των λαών στις χώρες της Λ. Αμερικής, Μπορεί σε κάθε χώρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνικής τούτης επανάστασης και αντίδρασης στον νεοφιλελευθερισμό να διέφεραν μεταξύ τους, όμως ο κοινός στόχος όλων αυτών των κινημάτων ήταν να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, δουλειά και εθνική κυριαρχία έναντι των ακραίων οικονομικών συμφερόντων που λεηλατούν τις χώρες.
Όταν το 2003 ο Νέστορ Κίρτσνερ ανήλθε στην εξουσία στην Αργεντινή , η ανεργία βρισκόταν στο 20% , ενώ δεν μπορούσαμε να καταφύγουμε στις αγορές, οι μισθοί κι οι συντάξεις ήσαν παγωμένοι και ίσχυε ο επονείδιστος νόμος για την αμνηστία των υπευθύνων της δικτατορίας, τόνισε. Στο σημείο τούτο, για να τονίσει ποια σημασία είχε αυτός ο νόμος για την ατιμωρησία των εγκλημάτων στην κοινωνία της χώρας, θύμισε ένα συγκινητικό παράδειγμα με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Ο Νέστορ Κίρτσνερ είχε επισκεφθεί το Παρίσι. Τότε ο Σιράκ του είχε πει: 'Ξέρετε κάτι πρόεδρε, η γαλλική προεδρία δεν μπορεί να κατανοήσει πως ένας απαγωγέας και δολοφόνος Γαλλίδων μοναχών μπορεί να περπατά ατιμώρητος'. Ο Κίρτσνερ τότε του είχε απαντήσει πως την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθούμε δεν θα συμβαίνει το ίδιο.
Εάν ένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να τιμωρήσει όποιον καταλύει τη δημοκρατία και το κράτος, δεν μπορεί να ονομάζεται δημοκρατικό, τόνισε η Φερνάντες-Κίρτσνερ. Αυτή είναι η διαφορά από έναν νόμο για την αμνηστία και έναν νόμο για τη δικαιοσύνη στα θύματα.
Την περίοδο διακυβέρνησης του Νέστορ Κίρτσνερ και μετά σημειώθηκε μία εναλλακτική επανάσταση, γιατί πρώτα απ' όλα είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Ταυτόχρονα τέθηκε σ' εφαρμογή ένα νέο μοντέλο πολιτικής ενσωμάτωσης στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής με την οικονομική συνεργασία των χωρών με προοδευτική κυβέρνηση και την Κούβα.
Ξεκίνησε ένας ενάρετος κύκλος στη χώρα, μείωση ανεργίας, ανασυγκρότηση κι αναδιάρθρωση της οικονομίας, δεν υπήρχαν οι διαδηλώσεις εναντίον του ΔΝΤ –γιατί με το εξωτερικό χρέος δεν μπορούσαμε να έχουμε δαπάνες για παιδεία.
Η Αργεντινή πλήρωσε μετρητά με αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας το χρέος στο ΔΝΤ και επέβαλε την απομείωσή του, με όποιο κόστος.
Θύμισε πως στην πρώτη του ομιλία στον ΟΗΕ, ο Νέστορ Κίρτσνερ, είχε ζητήσει από τον κόσμο να αφήσει την Αργεντινή να προοδεύσει, αντί να την πνίγει. Μία κυβέρνηση χωρίς κοινωνική πολιτική, χωρίς παιδεία, υποδομές δεν μπορεί να σταθεί, πρόσθεσε η πρώην πρόεδρος. Με την ευκαιρία, θύμισε τα κόλπα που μετήλθαν πολλές τράπεζες, διασπείροντας τα κρατικά ομόλογα του χρέους της Αργεντινής που κατακρατούσαν σε κοινωνικά ταμεία σε άλλες χώρες—όπως έπραξαν οι ιταλικές τράπεζες, που μετέτρεψαν τα αργεντίνικα ομόλογα σε επενδυτικά προϊόντα σε συνταξιοδοτικά ταμεία. Η Φερνάντες Κίρτσνερ έκανε επίσης μια λεπτομερή περιγραφή του τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα της. Τόνισε ιδιαίτερα πως ο διάδοχός της, που δεν είχε κάνει καμία νεοφιλελεύθερη αναφορά στη διάρκεια της εκστρατείας του, πλέον εφαρμόζει ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, που καταργεί όσες κατακτήσεις είχαν πραγματωθεί προηγουμένως. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ρόλο των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση μίας πλασματικής εικόνας για την κατάσταση και στην επιρροή που ασκούν σε πολλούς τομείς της οικονομικής και θεσμικής πολιτικής.
Η ίδια τόνισε εμφατικά πως πέρα από οικονομικό, ο νεοφιλελευθερισμός είναι ουσιαστικά πολιτικό σύστημα, που θέλει να διαρρήξει τους δεσμούς της κοινωνίας και να υποδουλώσει τους εργαζομένους σε μία ακραία φτώχεια και σε εργασιακή εξαθλίωση. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι για τους πλουσίους, δεν είναι για τους λαούς αποφάνθηκε η πρώην πρόεδρος, γιατί υπηρετεί και παράγει πλούτο εις βάρος των πολλών. Μάλιστα, τόνισε πως ο νεοφιλελευθερισμός δημιουργεί τη φενάκη του καταναλωτισμού –ενός καταναλωτισμού παραπλανητικού όπως εκείνου που προκάλεσε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου—αλλά τη στιγμή που κάποιος νομίζει πως δύναται να καταναλώσει ό,τι θέλει, αρχίζουν οι διακρίσεις, οι αποκλεισμοί κι η απόρριψη του μεγάλου μέρους του λαού.
Για να προοδεύσει ο φιλελευθερισμός, όπως κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αφαιρεί δουλειές και χρήματα από άλλους, από Λατινοαμερικάνους, ή μαύρους, στη χώρα, τους αποκλείει.
Η Φερνάντες-Κίρτσνερ αναφέρθηκε σε αυτό που αποκάλεσε “ελληνικό ζήτημα”, που για την ίδια αποτελεί ένα παράδοξο μείγμα. Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο, είπε, αλλά δεν μπορεί όπως εμείς να κηρύξει χρεοκοπία. Εμάς μας χρεοκόπησαν οι νεοφιλελεύθεροι κι οι πολιτικές τους, όμως εκείνοι που έφταιγαν μας κουνούσαν το δάκτυλο και μας έλεγαν ότι εμείς πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα που εκείνοι δημιούργησαν.

Μιλώντας για τη χθεσινή επίσκεψή της σε κέντρο προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου και μίλησε με τους πρόσφυγες, υπογράμμισε πως σκέφθηκε τους πρόσφυγες στην Κολομβία. Όπως τόνισε, της δημιουργήθηκε η εντύπωση πως αυτοί οι πρόσφυγες και διωγμένοι σε όλον τον κόσμο είναι η κατηγορία των αποκλεισμένων, που οι οικονομικές συνθήκες δημιουργούν. Και μάλιστα δημιουργούν όλο και περισσότερους. Όπως τόνισε η ίδια είμαστε εμείς οι λαοί που δημιουργούμε τις κατηγορίες του λαού και του μη λαού. Όμως εμείς ως κοινωνία πρέπει να συνενώνουμε και να συνθέτουμε κατηγορίες, εργαζομένους, φοιτητές, τις γυναίκες, που συνθέτουν το νόημα του λαού και των χωρών πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα.

Αυτό είναι το νέο μνημόνιο που υπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος


Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και για 5 χρόνια, δραματικές περικοπές στα επιδόματα, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κατά 189 εκατ. και το 2018, μείωση στα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε ο Ευκλ. Τσακαλώτος στις 3 Μαίου.
Οπως αναφέρει το newmoney, είναι τρεις σελίδες περισσότερο από το κείμενο που είχε διαρρεύσει πριν μερικές ημέρες
Τα βασικά στοιχεία ισχύουν όπως τα γνωρίζαμε καθώς:
- Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ ως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Άρα χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.
- Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ που θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Έτσι, όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πλήρωνε φόρο θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 600 ευρώ.
Παράλληλα επιβεβαιώνεται και το δημοσίευμα του 'Business Stories' (07/05/2017), αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια.
Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση 'θα εγκρίνει', ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), 'νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο'. Όπου 'εξορθολογισμός' στη γλώσσα του μνημονίου σημαίνει περικοπή η οποία αφορά δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς αλλά το κείμενο φωτογραφίζει κυρίως τους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ένστολους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.ά.).
Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον 'εξορθολογισμό (σ.σ.: δηλαδή το κόψιμο) ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018.
Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:
1. 'Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)'. Αφορά το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
2. 'Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό'. Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.
Στην ίδια σελίδα γίνεται λόγος για 'τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ'. Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπατούμενων. Οι γνώστες του κειμένου λένε ότι αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.